Ako ne možeš zaraditi 6.000 kuna, nemoj raditi !
Page 1 of 10
Page 1 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Ako ne možeš zaraditi 6.000 kuna, nemoj raditi !
Kad netko kaže "Tko ne može platiti plaće radnicima od 5.000 kuna, neka zatvori biznis", dobar dio javnosti to će podržati kao "plemenitu ideju". U početku sam mislio da iza toga stoji neznanje, nerazumijevanje ekonomije i tržišta rada, ali sve sam uvjereniji da to nije glavni motiv za takvu agendu.
Naime, nije teško shvatiti što to zapravo znači. Jasno je da poslodavcima novac ne pada s neba i da tvrtka isplaćuje plaće i druge troškove isključivo iz sredstava kojima ona raspolaže, a to su sredstva koja je zaradila na tržištu. Postoji i druga mogućnost, a to je zaduživanje, no ta mogućnost nije dugoročno održiva. Dakle, plaće se mogu isplatiti maksimalno u onom iznosu koji je tvrtka na tržištu uprihodovala, drukčije jednostavno nije moguće. Za bruto plaću u iznosu 5.000 kuna, taj radnik mora zaraditi barem 6.000 kuna jer na bruto plaću ide još porez i prirez plus tvrtka ima obično i druge troškove poput opreme, komunalija, prostora, prijevoza itd. Svi ti troškovi se plaćaju iz ukupnih prihoda koje djelatnici tvrtke svojim radom trebaju priskrbiti. Nema drugog načina!
Dakle, kad kažu "Tko ne može platiti plaće radnicima od 5.000 kuna, neka zatvori biznis", to ustvari znači doslovno ovo: "Tko ne može zaraditi 6.000 kuna, neka ne radi". Kako vam se sad ta izjava čini? Je li i dalje humana i plemenita?
Snobovi ne bi ljudima samo uskratili pravo na rad, nego bi im zabranili i da se pokušaju dokazati u poduzetništvu. Da biste pokrenuli posao, danas vam ne treba neki posebni kapital. Dovoljno je dobra ideja, možda mobitel i računalo, i puno dobre volje. Međutim, tu je država koja će vam odmah u startu postaviti ljestvicu troškova visoko - s hrpom propisanih normi koje u prostoru morate ispuniti, neke besmislene formulare, upise u Trgovački sud i objavu u Narodnim novinama, pečat - sve to košta. I onda dolaze tekući gradski računi, državni nameti i naknade. A onda i minimalna plaća. Već smo došli do 5 do 10 tisuća kuna koje morate imati u startu, prvi mjesec, čak i za najjednostavniji biznis.
http://liberal.hr/clanak.php?id=1227
Naime, nije teško shvatiti što to zapravo znači. Jasno je da poslodavcima novac ne pada s neba i da tvrtka isplaćuje plaće i druge troškove isključivo iz sredstava kojima ona raspolaže, a to su sredstva koja je zaradila na tržištu. Postoji i druga mogućnost, a to je zaduživanje, no ta mogućnost nije dugoročno održiva. Dakle, plaće se mogu isplatiti maksimalno u onom iznosu koji je tvrtka na tržištu uprihodovala, drukčije jednostavno nije moguće. Za bruto plaću u iznosu 5.000 kuna, taj radnik mora zaraditi barem 6.000 kuna jer na bruto plaću ide još porez i prirez plus tvrtka ima obično i druge troškove poput opreme, komunalija, prostora, prijevoza itd. Svi ti troškovi se plaćaju iz ukupnih prihoda koje djelatnici tvrtke svojim radom trebaju priskrbiti. Nema drugog načina!
Dakle, kad kažu "Tko ne može platiti plaće radnicima od 5.000 kuna, neka zatvori biznis", to ustvari znači doslovno ovo: "Tko ne može zaraditi 6.000 kuna, neka ne radi". Kako vam se sad ta izjava čini? Je li i dalje humana i plemenita?
Snobovi ne bi ljudima samo uskratili pravo na rad, nego bi im zabranili i da se pokušaju dokazati u poduzetništvu. Da biste pokrenuli posao, danas vam ne treba neki posebni kapital. Dovoljno je dobra ideja, možda mobitel i računalo, i puno dobre volje. Međutim, tu je država koja će vam odmah u startu postaviti ljestvicu troškova visoko - s hrpom propisanih normi koje u prostoru morate ispuniti, neke besmislene formulare, upise u Trgovački sud i objavu u Narodnim novinama, pečat - sve to košta. I onda dolaze tekući gradski računi, državni nameti i naknade. A onda i minimalna plaća. Već smo došli do 5 do 10 tisuća kuna koje morate imati u startu, prvi mjesec, čak i za najjednostavniji biznis.
http://liberal.hr/clanak.php?id=1227
Trinity-
2014-04-17
Re: Ako ne možeš zaraditi 6.000 kuna, nemoj raditi !
neću biti toliko ekstreman, ali tko ne zaradi 4000 kn na mjesec, stvarno i ne treba radit, pogotov ako je muškarac, bolje doma ležat, nego biti samofinacirajući rob.
Gost- Guest
baza je što većina u RH koji dobijaju nadprosječne plaće - ne zaslužuju te pare, uglavnom uhljebi preko vezekserks_ wrote:neću biti toliko ekstreman, ali tko ne zaradi 4000 kn na mjesec, stvarno i ne treba radit, pogotov ako je muškarac, bolje doma ležat, nego biti samofinacirajući rob.
Guest- Guest
Brutto?kserks_ wrote:neću biti toliko ekstreman, ali tko ne zaradi 4000 kn na mjesec, stvarno i ne treba radit, pogotov ako je muškarac, bolje doma ležat, nego biti samofinacirajući rob.
Trinity-
2014-04-17
a uzdržavaju ih ovi s minimalnim plaćamaPinochet wrote:baza je što većina u RH koji dobijaju nadprosječne plaće - ne zaslužuju te pare, uglavnom uhljebi preko vezekserks_ wrote:neću biti toliko ekstreman, ali tko ne zaradi 4000 kn na mjesec, stvarno i ne treba radit, pogotov ako je muškarac, bolje doma ležat, nego biti samofinacirajući rob.
Trinity-
2014-04-17
kserks_ wrote:neću biti toliko ekstreman, ali tko ne zaradi 4000 kn na mjesec, stvarno i ne treba radit, pogotov ako je muškarac, bolje doma ležat, nego biti samofinacirajući rob.
ako imaš smještaj i hranu, 4k je više nekih 6k..
uostalom svi moraju proći tu kratku wageslave fazu da vide kako je zaraditi i što znači nedostatak slobodnog vremena i sredstava.
to je još veća ironija :D :DTriny wrote:a uzdržavaju ih ovi s minimalnim plaćamaPinochet wrote:baza je što većina u RH koji dobijaju nadprosječne plaće - ne zaslužuju te pare, uglavnom uhljebi preko vezekserks_ wrote:neću biti toliko ekstreman, ali tko ne zaradi 4000 kn na mjesec, stvarno i ne treba radit, pogotov ako je muškarac, bolje doma ležat, nego biti samofinacirajući rob.
Guest- Guest
u Dalmaciji gdje se je colonski sustav zadržao od doba Rima, dakle i u doba feudalizma u Dalmaciji nije bilo kmetova, nego isključivo slobodnih seljaka, i sada se srozat na status roba, nema šanse.
Last edited by kserks_ on 25/10/2017, 15:20; edited 1 time in total
Gost- Guest
stvar je samopoštovanja.kic wrote:kserks_ wrote:neću biti toliko ekstreman, ali tko ne zaradi 4000 kn na mjesec, stvarno i ne treba radit, pogotov ako je muškarac, bolje doma ležat, nego biti samofinacirajući rob.
ako imaš smještaj i hranu, 4k je više nekih 6k..
uostalom svi moraju proći tu kratku wageslave fazu da vide kako je zaraditi i što znači nedostatak slobodnog vremena i sredstava.
Gost- Guest
to da, barem ja , iako sam prominio par poslova od tih 3000-4000kn , nigdje se nisam zadrža duže od pola godine ili malo više.. koji kurac ću nekome biti rob za 3000kn.. za 3000kn si rob kapitalisti, rob si Čardaku, HDZu, državi, uhljebima, Sinkopi, Anemiji, svi žive na račun tvoga rada,, nisam toliko ludkserks_ wrote:u Dalmaciji gdje se je colonski sustav zadržao od doba Rima, dakle i u doba feudalizma u Dalmaciji nije bilo kmetova, nego isključivo slobodnih seljaka, i sada se srozat na satus roba, nema šanse.
Guest- Guest
Evo ja se baš izležavam doma od drugog mjeseca ove godine nakon deset godina rada bez dana bolovanja
. Nije mi se dalo radit ispod šest tisuća mjesečno
Ima tko će to radit za kikiriki
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Bemu dečki, govorimo o 5000- 6000 kn koliko koštate poslodavca...Pinochet wrote:to da, barem ja , iako sam prominio par poslova od tih 3000-4000kn , nigdje se nisam zadrža duže od pola godine ili malo više.. koji kurac ću nekome biti rob za 3000kn.. za 3000kn si rob kapitalisti, rob si Čardaku, HDZu, državi, uhljebima, Sinkopi, Anemiji, svi žive na račun tvoga rada,, nisam toliko ludkserks_ wrote:u Dalmaciji gdje se je colonski sustav zadržao od doba Rima, dakle i u doba feudalizma u Dalmaciji nije bilo kmetova, nego isključivo slobodnih seljaka, i sada se srozat na satus roba, nema šanse.
Morate zaraditi bar duplo...inače niste od koristi nikome.
Trinity-
2014-04-17
A zovu se ženeRayMabus wrote:Evo ja se baš izležavam doma od drugog mjeseca ove godine nakon deset godina rada bez dana bolovanja
2014-04-11
pa radi, tko ti smetaTriny wrote:Bemu dečki, govorimo o 5000- 6000 kn koliko koštate poslodavca...Pinochet wrote:to da, barem ja , iako sam prominio par poslova od tih 3000-4000kn , nigdje se nisam zadrža duže od pola godine ili malo više.. koji kurac ću nekome biti rob za 3000kn.. za 3000kn si rob kapitalisti, rob si Čardaku, HDZu, državi, uhljebima, Sinkopi, Anemiji, svi žive na račun tvoga rada,, nisam toliko ludkserks_ wrote:u Dalmaciji gdje se je colonski sustav zadržao od doba Rima, dakle i u doba feudalizma u Dalmaciji nije bilo kmetova, nego isključivo slobodnih seljaka, i sada se srozat na satus roba, nema šanse.
2014-04-11
Slavnonci,Bosanci i one koji misle da toliko malo vride..široko im poljeRayMabus wrote:Evo ja se baš izležavam doma od drugog mjeseca ove godine nakon deset godina rada bez dana bolovanja
Gost- Guest
i neka obavezatno svako malo idu na beskorisne tečajeve u koje uspe po 10-20k kuna:)RayMabus wrote:pa radi, tko ti smetaTriny wrote:Bemu dečki, govorimo o 5000- 6000 kn koliko koštate poslodavca...Pinochet wrote:to da, barem ja , iako sam prominio par poslova od tih 3000-4000kn , nigdje se nisam zadrža duže od pola godine ili malo više.. koji kurac ću nekome biti rob za 3000kn.. za 3000kn si rob kapitalisti, rob si Čardaku, HDZu, državi, uhljebima, Sinkopi, Anemiji, svi žive na račun tvoga rada,, nisam toliko ludkserks_ wrote:u Dalmaciji gdje se je colonski sustav zadržao od doba Rima, dakle i u doba feudalizma u Dalmaciji nije bilo kmetova, nego isključivo slobodnih seljaka, i sada se srozat na satus roba, nema šanse.
Gost- Guest
Vridiš onoliko kolika ti je cijena na tržištu...neovisno o subjektivnom osjećaju.kserks_ wrote:Slavnonci,Bosanci i one koji misle da toliko malo vride..široko im poljeRayMabus wrote:Evo ja se baš izležavam doma od drugog mjeseca ove godine nakon deset godina rada bez dana bolovanja
Trinity-
2014-04-17
ma šta mene briga za brutto..na ruke.Triny wrote:Brutto?kserks_ wrote:neću biti toliko ekstreman, ali tko ne zaradi 4000 kn na mjesec, stvarno i ne treba radit, pogotov ako je muškarac, bolje doma ležat, nego biti samofinacirajući rob.
Gost- Guest
ja znam da mogu birat, iako me masa manje vrijednih pokušava uvjerit da treba radit i za buzašto..Triny wrote:Vridiš onoliko kolika ti je cijena na tržištu...neovisno o subjektivnom osjećaju.kserks_ wrote:Slavnonci,Bosanci i one koji misle da toliko malo vride..široko im poljeRayMabus wrote:Evo ja se baš izležavam doma od drugog mjeseca ove godine nakon deset godina rada bez dana bolovanja
neće ići
Last edited by kserks_ on 25/10/2017, 15:33; edited 1 time in total
Gost- Guest
Ne kužiš ti članak.RayMabus wrote:pa radi, tko ti smetaTriny wrote:Bemu dečki, govorimo o 5000- 6000 kn koliko koštate poslodavca...Pinochet wrote:to da, barem ja , iako sam prominio par poslova od tih 3000-4000kn , nigdje se nisam zadrža duže od pola godine ili malo više.. koji kurac ću nekome biti rob za 3000kn.. za 3000kn si rob kapitalisti, rob si Čardaku, HDZu, državi, uhljebima, Sinkopi, Anemiji, svi žive na račun tvoga rada,, nisam toliko ludkserks_ wrote:u Dalmaciji gdje se je colonski sustav zadržao od doba Rima, dakle i u doba feudalizma u Dalmaciji nije bilo kmetova, nego isključivo slobodnih seljaka, i sada se srozat na satus roba, nema šanse.
Trinity-
2014-04-17
Page 1 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Similar topics
» Možeš krasti kolko hoćeš,možeš i ubijati ali prijetiti nama nemoj
» Zagreb bi od legalizacije marihuane mogao godišnje zaraditi 145 milijuna kuna
» Iako je plaća oko 10.000 kuna, nitko ne želi raditi ovaj posao
» Nitko ne želi raditi za 10.000 kuna mjesečno, uz plaćen stan i hranu
» Fali nam mladih i sposobnih ljudi , nitko ne želi raditi ovaj posao za 4500 kuna
» Zagreb bi od legalizacije marihuane mogao godišnje zaraditi 145 milijuna kuna
» Iako je plaća oko 10.000 kuna, nitko ne želi raditi ovaj posao
» Nitko ne želi raditi za 10.000 kuna mjesečno, uz plaćen stan i hranu
» Fali nam mladih i sposobnih ljudi , nitko ne želi raditi ovaj posao za 4500 kuna
Page 1 of 10