SANU: “Bosanski jezik ne postoji, jer ne postoji ni bosanski narod”
Page 7 of 9
Page 7 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: SANU: “Bosanski jezik ne postoji, jer ne postoji ni bosanski narod”
U ničem ali slavenski obuhvaća još veću skupinu jezika.tre91 wrote:Pa možeš i ti i hrvatski i srpski staviti pod slavenske jezike, u čemu je problem?zanstr wrote:Baš malo gledam po netu i vidim da kao što se srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski stavljaju pos srpsko-hrvatski, tako se danski, švedski i norvfeški stavljaju pod sjeverno-germanski jezik.maggie13 wrote:uglavnom samo srpski..najvise govornika..:)zanstr wrote:Tumača trebaš zato jer su službeno srpski i hrvatski zasebni jezici. To nitko ne poriče.maggie13 wrote:naravno..doduse,ne među prvima.Manje je trazen.zanstr wrote:Da li ti kad navodiš strane jezike koje znaš navedeš i srpski?maggie13 wrote:Zasto bi im i pasalo kad se radi o dva razlicita jezika. Slicna i srodna,ali razlicita.
Tko god je svjedocio razgovoru pripadnika skandinavskih naroda,koji se tako dobro razumiju,savrseno shvacaju poantu.
Zato postoje svedski,danski,norveski,etc,a ne nikakav skandinavski.
Srpsko-hrvatski(ili obrnuto,svjedno) jest politicka tvorevina.
Uostalom,da bi preveo neku sluzbenu ispravu,trebas sudskog tumaca i prevoditelja za srpski jezik.
Makar,mi stariji razumijemo vecinu,djetinjstvo u zajednickoj drzavi,al'djeca bas i ne.:)
Ali wow za navođenje srpskog kao stranog jezika. jel u tom slučaju navodiš i crnogorski i bosanski ili je to sve srpski i hrvatski?
Gle,ti mozes misliti i smatrati da govoris jezik koji hoces..tvoje pravo..ne osporavam ga:)
Nisi mi odgovorio za Skandinavce jer ne znas. Nije sramota,ali ja znam.
zanstr- Posts : 1603
2014-04-30
http://blog.dnevnik.hr/stitch/2005/05/269722/tko-je-komu-ukrao-jezik.html
evo egzatnih podataka, mada jugoslovenima davat podatke ka vegetarijancima nudit kotlete..
evo egzatnih podataka, mada jugoslovenima davat podatke ka vegetarijancima nudit kotlete..
2014-04-16
Sori, sad vidim, moja greškabogomdani wrote:juznoslavanski Tre,citaj kako sam na pisao...to je korijen,kako postoje srednje slavenski jezici,Poljski,Caski Slovacki,vrlo srodni,kao sto su srodni i hrvatski i srpski dijalekti,unutar juznoslavenskih jezika..dakle ne Jugoslavenski,nego juznoslavenski..tre91 wrote:Ne postoji jugoslovenski jezici niti jugoslavenski jezik. I srbija i hrvatska kao i hrvati i srbi su postojali prije jugoslavije koja je postojala tek jedan maleni dio njihove povjesti tako da ti je ovo teški promašaj. Uostalom neka srbi priznaju da pričaju Hrvatskim jezikom i nema beda. Mi sigurno nećemo pristati da pričamo srpskim jezikom ma kako god neko navijao za nešto drugo. Ne odričemo se svojih korjene po nikoju cijenu a smatram da to ni srbi neće uraditi a i zašto bi. Agenda spajanja dva jezika u jedan je nešto sasvim drugo što se valja iza ovakve inicijative.bogomdani wrote:najtocnije bi bilo da su i hrvatski i srpski juznoslavanski jezici podrijetlom,s tim da se dijele na hrvatski i srski dijalekt..kako postoje i svapski dijalekt,bavarski,ovaj i onaj..to sto su granice izmedju Hrvatske i srbije postavljene na drzavnu razinu,ne mijenje i jezicne postulate...i Osterajheri imaju drzavu,a nemaju osterajski jezik..
Guest- Guest
kao i germanski i jesu li to isti jezici? Ishodište možeš naći no od onda se djele ljudi po određenim skonostima, pripadnosti vjeri, utjecaju starosjedioca,utjecaju susjednih zemalja, izoliranosti od njih, ratovima, politici, književnosti, školstvu....zanstr wrote:U ničem ali slavenski obuhvaća još veću skupinu jezika.tre91 wrote:Pa možeš i ti i hrvatski i srpski staviti pod slavenske jezike, u čemu je problem?zanstr wrote:Baš malo gledam po netu i vidim da kao što se srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski stavljaju pos srpsko-hrvatski, tako se danski, švedski i norvfeški stavljaju pod sjeverno-germanski jezik.maggie13 wrote:uglavnom samo srpski..najvise govornika..:)zanstr wrote:Tumača trebaš zato jer su službeno srpski i hrvatski zasebni jezici. To nitko ne poriče.maggie13 wrote:naravno..doduse,ne među prvima.Manje je trazen.zanstr wrote:Da li ti kad navodiš strane jezike koje znaš navedeš i srpski?maggie13 wrote:Zasto bi im i pasalo kad se radi o dva razlicita jezika. Slicna i srodna,ali razlicita.
Tko god je svjedocio razgovoru pripadnika skandinavskih naroda,koji se tako dobro razumiju,savrseno shvacaju poantu.
Uostalom,da bi preveo neku sluzbenu ispravu,trebas sudskog tumaca i prevoditelja za srpski jezik.
Makar,mi stariji razumijemo vecinu,djetinjstvo u zajednickoj drzavi,al'djeca bas i ne.:)
Ali wow za navođenje srpskog kao stranog jezika. jel u tom slučaju navodiš i crnogorski i bosanski ili je to sve srpski i hrvatski?
Gle,ti mozes misliti i smatrati da govoris jezik koji hoces..tvoje pravo..ne osporavam ga:)
Guest- Guest
Pronađi "Ženidba Vidaka kapetana" i bit će ti jasnije o čemu ja pričam.albatros wrote:Da,i?Ero wrote:albatros wrote:
Bunjevci su jednostavno prevjerili.
To jednostavno nije moguće, zato što se pokrivaju mojim jezikom(dijalektom) i kulturom...
Što se mene tiče mogu se "Bunjevci" danas izjašnjavati i kao Srbi. To je politička odluka.
Genetski, i svakako drukčije, Bunjevci su moj rod - po genetskom kodu, jeziku i kulturi.
To će ti svatko tko ima zrno soli u glavi potvrditi.
Ono što se čini s Bunjevcima je sramotno...bijedno, sili me na povraćanje.
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
Ero wrote:Pronađi "Ženidba Vidaka kapetana" i bit će ti jasnije o čemu ja pričam.albatros wrote:Da,i?Ero wrote:albatros wrote:
Bunjevci su jednostavno prevjerili.
To jednostavno nije moguće, zato što se pokrivaju mojim jezikom(dijalektom) i kulturom...
Što se mene tiče mogu se "Bunjevci" danas izjašnjavati i kao Srbi. To je politička odluka.
Genetski, i svakako drukčije, Bunjevci su moj rod - po genetskom kodu, jeziku i kulturi.
To će ti svatko tko ima zrno soli u glavi potvrditi.
Ono što se čini s Bunjevcima je sramotno...bijedno, sili me na povraćanje.
Mene najviše sili na povraćanje stav hrvatske vanjske politike po tom pitanju, a i većine Hrvata na žalost...što vrlo jasno i govori o tome zašto Hrvati 9 stoljeća nisu imali svoju državu, a i zašto je vrlo vjerojatno uskoro opet neće imati...ima nešto jako autodestruktivno u tom narodu...
darth_vader-
2014-04-17
Germanski je opčenitiji pojam isto kao i slavenski. No njemački se priča i u njemačkoj i u austriji. Kad bi se zainatili mogli bi dobiti za svako narječje novi jezik u skupini germanskih jezika.tre91 wrote:kao i germanski i jesu li to isti jezici? Ishodište možeš naći no od onda se djele ljudi po određenim skonostima, pripadnosti vjeri, utjecaju starosjedioca,utjecaju susjednih zemalja, izoliranosti od njih, ratovima, politici, književnosti, školstvu....zanstr wrote:U ničem ali slavenski obuhvaća još veću skupinu jezika.tre91 wrote:Pa možeš i ti i hrvatski i srpski staviti pod slavenske jezike, u čemu je problem?zanstr wrote:Baš malo gledam po netu i vidim da kao što se srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski stavljaju pos srpsko-hrvatski, tako se danski, švedski i norvfeški stavljaju pod sjeverno-germanski jezik.maggie13 wrote:uglavnom samo srpski..najvise govornika..:)zanstr wrote:Tumača trebaš zato jer su službeno srpski i hrvatski zasebni jezici. To nitko ne poriče.maggie13 wrote:naravno..doduse,ne među prvima.Manje je trazen.zanstr wrote:Da li ti kad navodiš strane jezike koje znaš navedeš i srpski?maggie13 wrote:Zasto bi im i pasalo kad se radi o dva razlicita jezika. Slicna i srodna,ali razlicita.
'Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskrižjima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.
6Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.' - Isus
2014-04-30
Pa dobro onda, eto srbi neka kažu da pričaju hrvatski i tako neka bude kao što austrijanci kažu da pričaju njemački i sve 5. ne postoji znači austrijskonjemački jezik a tako ne može postojati ni hrvatsko srpski. Izvolite se očitujte da je to Hrvatski i stvar gotova.zanstr wrote:Germanski je opčenitiji pojam isto kao i slavenski. No njemački se priča i u njemačkoj i u austriji. Kad bi se zainatili mogli bi dobiti za svako narječje novi jezik u skupini germanskih jezika.tre91 wrote:kao i germanski i jesu li to isti jezici? Ishodište možeš naći no od onda se djele ljudi po određenim skonostima, pripadnosti vjeri, utjecaju starosjedioca,utjecaju susjednih zemalja, izoliranosti od njih, ratovima, politici, književnosti, školstvu....zanstr wrote:U ničem ali slavenski obuhvaća još veću skupinu jezika.tre91 wrote:Pa možeš i ti i hrvatski i srpski staviti pod slavenske jezike, u čemu je problem?zanstr wrote:Baš malo gledam po netu i vidim da kao što se srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski stavljaju pos srpsko-hrvatski, tako se danski, švedski i norvfeški stavljaju pod sjeverno-germanski jezik.maggie13 wrote:uglavnom samo srpski..najvise govornika..:)zanstr wrote:Tumača trebaš zato jer su službeno srpski i hrvatski zasebni jezici. To nitko ne poriče.maggie13 wrote:naravno..doduse,ne među prvima.Manje je trazen.zanstr wrote:Da li ti kad navodiš strane jezike koje znaš navedeš i srpski?maggie13 wrote:Zasto bi im i pasalo kad se radi o dva razlicita jezika. Slicna i srodna,ali razlicita.
Guest- Guest
Ne bih se stel mesati u ovo politicko-lingvisticko prepucavanje ali moram priznati da mi smeta naziv "bosanski" jer je u biti bosnjacki. Imenom se pokriva drugi politicki segment u kontekstu jedna zemlja jedan narod, sta u BiH nije slucaj. Inace neka imaju svoj jezik,zasto ne. Ubaci "h" u svaku drugu rijec i to je to.
2014-04-14
Ili srpski.tre91 wrote:Pa dobro onda, eto srbi neka kažu da pričaju hrvatski i tako neka bude kao što austrijanci kažu da pričaju njemački i sve 5. ne postoji znači austrijskonjemački jezik a tako ne može postojati ni hrvatsko srpski. Izvolite se očitujte da je to Hrvatski i stvar gotova.
'Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskrižjima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.
6Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.' - Isus
2014-04-30
[url=http://personal.inet.fi/cool/blt/7b-ustav.htm#AMANDMAN XXIX]http://personal.inet.fi/cool/blt/7b-ustav.htm#AMANDMAN%20XXIX[/url]abraham wrote:Ne bih se stel mesati u ovo politicko-lingvisticko prepucavanje ali moram priznati da mi smeta naziv "bosanski" jer je u biti bosnjacki. Imenom se pokriva drugi politicki segment u kontekstu jedna zemlja jedan narod, sta u BiH nije slucaj. Inace neka imaju svoj jezik,zasto ne. Ubaci "h" u svaku drugu rijec i to je to.
Nadam se da link nije sprdačina :D
Kažu ovako:
(1) Službeni jezici Federacije Bosne i Hercegovine su: bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik. Službena pisma su latinica i ćirilica.
1. Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica.
Jel to isto ili nije, ne znam.
2014-04-30
Da,dobro si rekao...Svi me kuže,osim tebe,izgleda.tre91 wrote:Opet u ništa. HDSSB ne može dobiti vlast nigdje osim u osječkoj županiji a i tamo su popili kavu na zadnjim izborima i izgubili Osijek kao njihovo glavno uporište. Te vaše orjunaške podvale probaj negdje drugdje prodavati, ovdje te svi kuže.albatros wrote:A isto što i na crnogorski i na bunjevački.maggie13 wrote:Te sam tvoje 'argumente'pobila opetovano u vise navrata na net.hr:)
Nego,reci ti meni,jastrebe,sto kazes za bosanski jezik?
Mislim da kad bi Slavonija postala neovisna da bi ovi iz HBDSS proklamirali i slavonski jezik,za čiju bi osnovu vjerovatno uzeli šokački govor.
Jer da me kužiš 20%,ne bi mijenjao i izokretao tekst kojeg sam napisao.
Što sam pogrešno napisao???
Pa u voj oplavi novih jezika,ne bi me čudilo da se proglasi i slavonski....Dalmatinski već postoji.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Sto, je hrvatski jezik neki novi jezik???????
2014-04-14
Ne,ali bosanski i crnogorski jesu. Bunjevački napose.abraham wrote:Sto, je hrvatski jezik neki novi jezik???????
2014-04-22
Procitao sam dvije knjige Bunjevcke izvorne knjizevnosti i mogu samo primjetiti da nisu na srpskom.
2014-04-14
Pa to ne tvrde ni Srbi,ni Bunjevci.abraham wrote:Procitao sam dvije knjige Bunjevcke izvorne knjizevnosti i mogu samo primjetiti da nisu na srpskom.
2014-04-22
Na kojem su jeziku napisane???
2014-04-14
Ne znam.abraham wrote:Na kojem su jeziku napisane???
Nisam čitao,ni proučavao.
2014-04-22
Nije srpski, nije bunjevacki, koji bi mogao biti. Pisane su na ikavici, koliko se sjecam. Kompilacija prica i pripovjetki pisanih od Bunjevaca u zadnja dva stoljeca. Mmmmmmm koji bi jezik to mogao biti????
2014-04-14
Lingvista Snježana Kordić: Govorimo istim jezikom
Izdalai novu knjigu “Jezik i nacionalizam”
Do sada objavila više knjiga i 150 radova iz oblasti gramatike, sintakse, lingvistike teksta, pragmatike, korpusne lingvistike, leksika, sociolingvistike, jezične politike i standardologije, a od 1993. daje svoj naučni doprinos i predaje na univerzitetima u Bohumu, Minsteru, Berlinu i Frankfurtu na Majni, dokazuje njenu vrsnost u naučnom pristupu jezičnim pitanjima.
------------------------------------
"Nacionalisti i inače imaju poremećenu percepciju stvarnosti"
Ali svjetski stručnjaci u lingvistici su jasni.
To je jedan jezik.
Yehudi- Posts : 14715
2014-04-20
Tito se nije htio pacati u ovo sa svojim lingvistima i shemama. Strossmayer takodjer. Yazu ????? Jedini je Mesic bio protiv rvatskog. Jebi ga uvijek ispred vremena.
2014-04-14
Page 7 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» Bosanski Jezik
» Bosanski jezik ili protesti u RS
» Bosanski jezik došao u Hrvatsku
» Hrvatski i Srpski književni jezici su ustvari Bosanski jezik
» SDP predlaže jedan predmet za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost (prvi korak ka kalifatu :D)
» Bosanski jezik ili protesti u RS
» Bosanski jezik došao u Hrvatsku
» Hrvatski i Srpski književni jezici su ustvari Bosanski jezik
» SDP predlaže jedan predmet za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost (prvi korak ka kalifatu :D)
Page 7 of 9