Asylum
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 25 of 50
Page 25 of 50 • 1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 37 ... 50
Re: Asylum
Svako jutro vrati u modu jednostavne stvari. Malo zahvalnosti i mnogo dobro volje. Vidjet ćeš – život odmah postaje bolji. I shvatit ćeš sve se događa s razlogom. S nekim ćeš danas stvarati uspomene. Izaberi ljude koji će ti pomoći stvarati one dobre. S puno lijepih osjećaja. Ali puno je i stvari koje nećeš moći kontrolirati. Ljudi koji će se samo prošetati kroz tvoj život. Možda te i povrijediti. Manje ili više. Svjesno ili nesvjesno.
Kako god bilo, izaberi život s manje drame. Nije neuspjeh kad padneš, kad se sruše tvoji planovi, kada te napuste tvoji prijatelji. Neuspjeh je kad ne možeš sebi reći: Pokušat ću ponovno. Razočarenja ostavljaju trag, ali imaš moć brisati ih. Pisati novi scenarij. Izaći iz priče koja ti se ne sviđa. Istina je da treba truda, ali za što ga u životu ne treba. I tko ti je u konačnici rekao da će sve biti lako. Možeš li se boriti? Bori se! I tvoje životno putovanje se nastavlja. Jer si ti tako odlučio.
- Mario Žuvela
Kako god bilo, izaberi život s manje drame. Nije neuspjeh kad padneš, kad se sruše tvoji planovi, kada te napuste tvoji prijatelji. Neuspjeh je kad ne možeš sebi reći: Pokušat ću ponovno. Razočarenja ostavljaju trag, ali imaš moć brisati ih. Pisati novi scenarij. Izaći iz priče koja ti se ne sviđa. Istina je da treba truda, ali za što ga u životu ne treba. I tko ti je u konačnici rekao da će sve biti lako. Možeš li se boriti? Bori se! I tvoje životno putovanje se nastavlja. Jer si ti tako odlučio.
- Mario Žuvela
metilda- Posts : 5119
2021-02-20
Ajajaj... imaš bogat društveni život.
Kod mene je uvijek isto - otkrivam visine i dubine, a kako pijem puno kave očito sam i agresivna.
I pijem još uvijek puno vode, makar sam je smanjila na svega 6 litara. Sjećam se koliko je rasprave količina vode koju pijem izazvala na psihologiji. Pokušavala sam je smanjiti na sve moguće načine, ali tijelo je tražilo baš vodu - možda zato jer sam vodeni horoskopski znak.
2021-02-20
Svaki dan u riznici katoličkih svetaca otkrijem novi biser. Danas je to sveta Hildegarda pa ću joj posvetiti nekoliko postova, prije svega jer me je podsjetila na Tolkiena. Ili Tolkien na nju.
Hildegarda iz Bingena, svetica i crkvena naučiteljica iz 12.st., svakako je jedna od neobičnijih svetica s obzirom na opseg tema kojima je posvetila pozornost. Skladala je, pisala medicinske, botaničke, geološke i teološke traktate, izmislila alternativni alfabet, te ilustrirala vlastite vizije.
Njezino prvo djelo, poznato pod nazivom Scivias (sci vias Domini: spoznaj putove Gospodnje) , sadrži 26 vlastitih vizija, te 35 minijaturnih ilustracija.
Hildegarda iz Bingena, svetica i crkvena naučiteljica iz 12.st., svakako je jedna od neobičnijih svetica s obzirom na opseg tema kojima je posvetila pozornost. Skladala je, pisala medicinske, botaničke, geološke i teološke traktate, izmislila alternativni alfabet, te ilustrirala vlastite vizije.
Njezino prvo djelo, poznato pod nazivom Scivias (sci vias Domini: spoznaj putove Gospodnje) , sadrži 26 vlastitih vizija, te 35 minijaturnih ilustracija.
Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«
2021-02-20
Hildegarda je bila izuzetno zanimljivo bice. Hvala na danasnjem postu o njoj jer si me podsjetila na ovo lijepo predavanje. Ostavljam ga ovdje i na "Tolkienu".
Guest- Guest
Već sam ti rekla kako izgledaš.metilda wrote:
Ajajaj... imaš bogat društveni život.
Kod mene je uvijek isto - otkrivam visine i dubine, a kako pijem puno kave očito sam i agresivna.
I pijem još uvijek puno vode, makar sam je smanjila na svega 6 litara. Sjećam se koliko je rasprave količina vode koju pijem izazvala na psihologiji. Pokušavala sam je smanjiti na sve moguće načine, ali tijelo je tražilo baš vodu - možda zato jer sam vodeni horoskopski znak.
Zavidim na liniji
Kavu pijem samo jutrom. Tursku, velika šalica.
Ja sam zračni znak ( možda zbog toga volim pjesmu, "Dust in the wind").
Imala sam knjigu o ljekovitom bilju sv. Hildegard. Posudila nekom, i dakako da ju više nemam
violator wrote:Hildegarda je bila izuzetno zanimljivo bice. Hvala na danasnjem postu o njoj jer si me podsjetila na ovo lijepo predavanje. Ostavljam ga ovdje i na "Tolkienu".
Svaki je svetac izuzetno zanimljivo biće, ugrađen kao dragi kamen u temelje Crkve:
I vidjeh novo nebo i novu zemlju jer - prvo nebo i prva zemlja uminu; ni mora više nema.
I Sveti grad, novi Jeruzalem, vidjeh: silazi s neba od Boga, opremljen kao zaručnica nakićena za svoga muža.
I začujem jak glas s prijestolja: "Evo Šatora Božjeg s ljudima! On će prebivati s njima: oni će biti narod njegov, a on će biti Bog s njima.
I dođe jedan od sedam anđela što imaju sedam čaša punih zala konačnih te progovori sa mnom: "Dođi, pokazat ću ti Zaručnicu, Ženu Jaganjčevu!
I prenese me u duhu na goru veliku, visoku i pokaza mi sveti grad Jeruzalem: silazi s neba od Boga,
sav u slavi Božjoj, blistav poput dragoga kamena, kamena slična kristalnom jaspisu;
Zidine su gradske sagrađene od jaspisa, a sam grad od čistoga zlata, slična čistu staklu.
Temelji su gradskih zidina urešeni svakovrsnim dragim kamenjem: prvi je temelj od jaspisa, drugi od safira, treći od kalcedona, četvrti od smaragda,
peti od sardoniksa, šesti od sarda, sedmi od krizolita, osmi od berila, deveti od topaza, deseti od krizopraza, jedanaesti od hijacinta, dvanaesti od ametista.
Dvanaest vrata - dvanaest bisera: svaka od svoga bisera. A gradski trg - čisto zlato, kao prozirno staklo.
Hrama u gradu ne vidjeh. Ta Gospod, Bog, Svevladar, hram je njegov - i Jaganjac!
I gradu ne treba ni sunca ni mjeseca da mu svijetle. Ta Slava ga Božja obasjala i svjetiljka mu Jaganjac! (Otk 21, 1-23)
2021-02-20
Rupertsbeg Codex iz 12.st., jedan od manuskripta u kojem se nalazi i Scivias
Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«
2021-02-20
Na naslovnoj ilustraciji Hildegarda je prikazana kako skicira na voštanoj tabli i diktira vizije redovniku Volmaru. Prema tumačenju Madeline Caviness Hildegarda ovdje možda postavlja samu skicu koja je kasnije dotjerana u ilustraciju.
Ilustracije su nadasve simboličke. Hildegarda se izražava kroz kršćansku teološku alegoriju i ikonografskusimboliku koju definitivno ponegdje modulira svojom originalnošću/kreativnošću koja svoje „gorivo“ crpi iz vizija.
Hildegarda zahvaćena božanskom vatrom kroz koju prima vizije, detalj
2021-02-20
Pedesetnica – prvi Duhovi
Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.
DJ 2, 1-3
Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.
DJ 2, 1-3
2021-02-20
metilda wrote:violator wrote:Hildegarda je bila izuzetno zanimljivo bice. Hvala na danasnjem postu o njoj jer si me podsjetila na ovo lijepo predavanje. Ostavljam ga ovdje i na "Tolkienu".
Svaki je svetac izuzetno zanimljivo biće, ugrađen kao dragi kamen u temelje Crkve:
Jako dobro znas da me ne zanima ovakva vrst marketinskog programa. Hildegarda je osebujna i bez toga, bila bi jednako zanimljiva i da se pojavila u nekom africkom plemenu... Naravno, tada se ne bi "izrazavala kroz krscansko - teolosku alegoriju", vec simbole primjerene za taj kulturno - drustveni krug..
Ostavih predavanje, a ti s njime ucini sto ti je drago. Zanemari ili poslusaj, izbor je na tebi.
Guest- Guest
Ne razumijem zašto si se uzrujala. Najprije, ja nemam vremena pogledati cijeli video u komadu pa sam pogledala samo prvih 19 minuta a ostalo ću kad stignem. U tih 19 miuta opisan je svijet 12. stoljeća i okolnosti u kojima je živjela Hildegarda. Zatim je opisano njeno rođenje i način na koji je predana u Crkvu. Zatim je počelo objašnjavanje njenih vizija. Living Light je Duh Sveti koji joj donosi vizije što sam i objasnila navodeći uz Hildegardinu ilustraciju i citat iz Djela apostolskih koji opisuje silazak Duha Svetoga na apostole u obliku plamenova što je vidljivo i na Hildegardinoj ilustraciji.
Zatim se u videu komentira ilustracija koja prikazuje Sophiu. Ja znam da bi sljedbenici new agea željeli z Hildegardinih tekstova i ilustracija iščitati gnostička učenja, ali za svaku ilustraciju postoji objašnjenje u Bibliji, pa tako i za Sophiu - Holly Wisdom - Mudrost ali o tome ću kad stignem ako stignem. Za sada toliko. Zbilja nemaš razloga za ljutnju. Možemo ovdje i razgovarati o tvom tumačenju Hildegardinih ilustracija, dapače bilo bi mi jako drago.
Zatim se u videu komentira ilustracija koja prikazuje Sophiu. Ja znam da bi sljedbenici new agea željeli z Hildegardinih tekstova i ilustracija iščitati gnostička učenja, ali za svaku ilustraciju postoji objašnjenje u Bibliji, pa tako i za Sophiu - Holly Wisdom - Mudrost ali o tome ću kad stignem ako stignem. Za sada toliko. Zbilja nemaš razloga za ljutnju. Možemo ovdje i razgovarati o tvom tumačenju Hildegardinih ilustracija, dapače bilo bi mi jako drago.
2021-02-20
I prayed, and prudence was given me;
I pleaded, and the spirit of wisdom came to me.
I preferred her to scepter and throne,
and deemed riches nothing in comparison with her,
nor did I liken any priceless gem to her;
because all gold, in view of her, is a little sand,
and before her, silver is to be accounted mire.
Beyond health and comeliness I loved her,
and I chose to have her rather than the light,
because the splendor of her never yields to sleep.
Yet all good things together came to me in her company,
and countless riches at her hands.
Wisdom 7:7-11
The personification of Wisdom, or Sophia in Greek (the root of the word ‘philosophy) is found in several places in the Bible, including the Book of Wisdom, traditionally ascribed to Solomon. Solomon’s wisdom has become proverbial and many paintings exist of his judgment between the two women who claimed the same child.
The study of Wisdom/Sophia has a complex history that you can learn more about here. When Google searching the topic, one encounters many New Age websites and images. This isn’t really surprising since Sophia was a favorite of ancient Gnosticism, which is the basis for much of New Age thought.
Wisdom is always represented as female, and so has been a favorite of feminist theologians (which I don’t regard as a bad thing) and is sometimes seen as the feminine aspect of God, while the Logos or Word is the masculine aspect. She is associated with the Divine Presence in the Bible and is known as Holy Wisdom, or Hagia Sophia, for whom the great church in Istanbul is named.
She is often equated with the Virgin Mary, one of whose titles is the Seat of Wisdom, depicted with Jesus (Wisdom) seated on her lap, as in this image from a Romanesque church in Bavaria.
Hildegard documented her allegorical visions in text and illuminations. Hildegard viewed Sophia as the Bride of Christ and Mother of the Church. Her most famous work, written over the course of ten years (1141-51) is Scivias, short for “Scito vias Domini,” or “know the ways of the Lord.” In it, she writes of Sophia:
You of the whirling wings,
circling, encompassing energy of God:
you quicken the world in your clasp.
circling, encompassing energy of God:
you quicken the world in your clasp.
One wing soars in heaven,
one wing sweeps the earth,
and the third flies all around us.
one wing sweeps the earth,
and the third flies all around us.
Praise to Sophia!
Let all the earth praise her!
Let all the earth praise her!
2021-02-20
Litanije Blažene Djevice Marije odobrio je 1587. papa Siksto V. Još su poznate pod nazivom Litanije iz Loreta, odnosno lauretanske litanije, zato što je prvo poznato mjesto porijekla ove molitve talijanski grad Loreto, točnije svetište Majke Božje Loretske, jedno od najviše čašćenih marijanskih svetišta svijeta.
Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!
Sveta Marijo, moli za nas!
Sveta Bogorodice, moli za nas!
Sveta Djevo djevica, moli za nas!
Majko Kristova, moli za nas!
Majko Crkve, moli za nas!
Majko Božje milosti, moli za nas!
Majko prebistra, moli za nas!
Majko prečista, moli za nas!
Majko neoskvrnjena, moli za nas!
Majko nepovrijeđena, moli za nas!
Majko ljubezna, moli za nas!
Majko divna, moli za nas!
Majko dobrog savjeta, moli za nas!
Majko Stvoriteljeva, moli za nas!
Majko Spasiteljeva, moli za nas!
Djevice premudra, moli za nas!
Djevice časna, moli za nas!
Djevice hvale dostojna, moli za nas!
Djevice moguća, moli za nas!
Djevice milostiva, moli za nas!
Djevice vjerna, moli za nas!
Ogledalo pravde, moli za nas!
Prijestolje mudrosti, moli za nas!
Uzroče naše radosti, moli za nas!
Posudo duhovna, moli za nas!
Posudo poštovana, moli za nas!
Posudo uzorna pobožnosti, moli za nas!
Ružo otajstvena, moli za nas!
Tornju Davidov, moli za nas!
Tornju bjelokosni, moli za nas!
Kućo zlatna, moli za nas!
Škrinjo zavjetna, moli za nas!
Vrata nebeska, moli za nas!
Zvijezdo jutarnja, moli za nas!
Zdravlje bolesnih, moli za nas!
Utočište grešnika, moli za nas!
Utjeho žalosnih, moli za nas!
Pomoćnice kršćana, moli za nas!
Kraljice anđela, moli za nas!
Kraljice patrijarha, moli za nas!
Kraljice proroka, moli za nas!
Kraljice apostola, moli za nas!
Kraljice mučenika, moli za nas!
Kraljice ispovijedalaca, moli za nas!
Kraljice djevica, moli za nas!
Kraljice sviju svetih, moli za nas!
Kraljice bez grijeha istočnoga začeta, moli za nas!
Kraljice na nebo uznesena, moli za nas!
Kraljice svete krunice, moli za nas!
Kraljice obitelji, moli za nas!
Kraljice mira, moli za nas!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine,
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se Gospodine!
R. Moli za nas, sveta Bogorodice!
O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih!
Pomolimo se:
Dopusti nama, slugama svojim, molimo, Gospodine Bože, da se neprestano radujemo duševnom i tjelesnom zdravlju i da se slavnim zagovorom Blažene Marije, vazda djevice, izbavimo od sadašnje žalosti i naužijemo vječne radosti! Po Kristu Gospodinu našemu! O. Amen.
Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!
Sveta Marijo, moli za nas!
Sveta Bogorodice, moli za nas!
Sveta Djevo djevica, moli za nas!
Majko Kristova, moli za nas!
Majko Crkve, moli za nas!
Majko Božje milosti, moli za nas!
Majko prebistra, moli za nas!
Majko prečista, moli za nas!
Majko neoskvrnjena, moli za nas!
Majko nepovrijeđena, moli za nas!
Majko ljubezna, moli za nas!
Majko divna, moli za nas!
Majko dobrog savjeta, moli za nas!
Majko Stvoriteljeva, moli za nas!
Majko Spasiteljeva, moli za nas!
Djevice premudra, moli za nas!
Djevice časna, moli za nas!
Djevice hvale dostojna, moli za nas!
Djevice moguća, moli za nas!
Djevice milostiva, moli za nas!
Djevice vjerna, moli za nas!
Ogledalo pravde, moli za nas!
Prijestolje mudrosti, moli za nas!
Uzroče naše radosti, moli za nas!
Posudo duhovna, moli za nas!
Posudo poštovana, moli za nas!
Posudo uzorna pobožnosti, moli za nas!
Ružo otajstvena, moli za nas!
Tornju Davidov, moli za nas!
Tornju bjelokosni, moli za nas!
Kućo zlatna, moli za nas!
Škrinjo zavjetna, moli za nas!
Vrata nebeska, moli za nas!
Zvijezdo jutarnja, moli za nas!
Zdravlje bolesnih, moli za nas!
Utočište grešnika, moli za nas!
Utjeho žalosnih, moli za nas!
Pomoćnice kršćana, moli za nas!
Kraljice anđela, moli za nas!
Kraljice patrijarha, moli za nas!
Kraljice proroka, moli za nas!
Kraljice apostola, moli za nas!
Kraljice mučenika, moli za nas!
Kraljice ispovijedalaca, moli za nas!
Kraljice djevica, moli za nas!
Kraljice sviju svetih, moli za nas!
Kraljice bez grijeha istočnoga začeta, moli za nas!
Kraljice na nebo uznesena, moli za nas!
Kraljice svete krunice, moli za nas!
Kraljice obitelji, moli za nas!
Kraljice mira, moli za nas!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine,
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se Gospodine!
R. Moli za nas, sveta Bogorodice!
O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih!
Pomolimo se:
Dopusti nama, slugama svojim, molimo, Gospodine Bože, da se neprestano radujemo duševnom i tjelesnom zdravlju i da se slavnim zagovorom Blažene Marije, vazda djevice, izbavimo od sadašnje žalosti i naužijemo vječne radosti! Po Kristu Gospodinu našemu! O. Amen.
2021-02-20
mativka wrote:Imala sam knjigu o ljekovitom bilju sv. Hildegard. Posudila nekom, i dakako da ju više nemam
A mene Hildegarda nikada nije zanimala, ovo je prvi put da se susrećem s njom. Pored toliko svetaca KC nije ih lako sve upoznati.
2021-02-20
Čitam knjigu Mudrosti i evo nešto kao da je Hildegarda napisala:
Zato neka mi dade Bog govoriti kako me svjetova
i misliti misli dostojne darova njegovih,
jer on je vođa mudrosti
i upravlja mudracima.
16 U njegovoj smo ruci mi i riječi naše,
sa svim našim razborom i umijećem.
17 On mi je podario istinsku znanost o svemu što jest,
naučio me sustavu svijeta i svojstvima prapočela;
18 početku, svršetku i sredini vremena,
izmjeni suncovrata i slijedu godišnjih doba,
19 tijeku godina i položaju zvijezda;
20 naravi životinja i nagonima divljih zvijeri,
moći duhova i mislima ljudskim,
različnosti biljaka i ljekovitosti korijenja.
21 I spoznadoh sve što god je tajno i javno,
jer me poučavaše mudrost, umjetnica u svemu.
Priziv za božanskim nadahnućem
Zato neka mi dade Bog govoriti kako me svjetova
i misliti misli dostojne darova njegovih,
jer on je vođa mudrosti
i upravlja mudracima.
16 U njegovoj smo ruci mi i riječi naše,
sa svim našim razborom i umijećem.
17 On mi je podario istinsku znanost o svemu što jest,
naučio me sustavu svijeta i svojstvima prapočela;
18 početku, svršetku i sredini vremena,
izmjeni suncovrata i slijedu godišnjih doba,
19 tijeku godina i položaju zvijezda;
20 naravi životinja i nagonima divljih zvijeri,
moći duhova i mislima ljudskim,
različnosti biljaka i ljekovitosti korijenja.
21 I spoznadoh sve što god je tajno i javno,
jer me poučavaše mudrost, umjetnica u svemu.
2021-02-20
metilda wrote:Living Light je Duh Sveti koji joj donosi vizije
Kako bi duša prešla u uživanje božanskih veličina, u prvom je redu potrebno da joj tamna noć motrenja uništi i poruši njezinu niskost, stavljajući je u tamu, u suhoći i prazninu u odnosu na svaku stvar; jer svjetlo koje joj mora biti uliveno zaista je najuzvišenije božansko svjetlo, koje nadilazi svako drugo naravno svjetlo i razum ga ne može primiti na naravan način.
Sve dotle dok Bog ne spusti na dušu zraku svoje svjetlosti, On je za nju nepodnošljiva tama, ako joj je duhovno blizu, jer nadnaravno svjetlo svojom jačinom potamnjuje naravno svjetlo.
Sveti Ivan od Križa
2021-02-20
Pogledala sam sljedećih pet minuta videa. Radi se o ovoj ilustraciji:
Hildegardin “vitruvian“
Dok je Da Vinciev crtež je temeljen na povezanosti idealnih ljudskih proporcija i geometrije, koje je opisao starorimski arhitekt Vitruvije u svojo knjizi De Architectura, Hildegardina ilustracija je temeljena na povezanosti čovjeka i prirode, napose cijelog svemira
Hildegardin “vitruvian“
Dok je Da Vinciev crtež je temeljen na povezanosti idealnih ljudskih proporcija i geometrije, koje je opisao starorimski arhitekt Vitruvije u svojo knjizi De Architectura, Hildegardina ilustracija je temeljena na povezanosti čovjeka i prirode, napose cijelog svemira
U Hildegardinoj antropologiji čovjek predstavlja mikrokozmos: u čovjeku se nalazi cijeli svemir.
„Bog međutim niti ima početak niti kraj. Stoga je cjelokupna nebeska harmonija ogledalo božanstva, a čovjek je ogledalo svih Božjih čudesa.Vatrena kružnica koja obavija čovjeka je antropomorfnog oblika, a iz njene glave izrasta još jedna. Kao i u prikazu svemira (kozmičkog jajeta) gore i ovdje se radi o transcedentnoj božanskoj vatri/svjetlosti iz koje se rađa voda, iz koje se rađa Život. Glava na vrhu je antropomorfizirani prikaz Boga, tj. Njegove Mudrosti koja je počelo kako makrokozmosa, tako i mikrokozmosa.
Stoga: čovjek se nalazi u Bogu, što su naglašavali svi mistici prije Hildegarde, a i oni poslije nje, a osim njih i neki filozofi kao npr. Spinoza.
U NJemu doista živimo, mičemo se i jesmo,kao što i neki od vaših pjesnika rekoše, "Njegov smo čak i rod". (Djela apostolska 17, 28)
O "božanskim energijama" koje se spominju u videu reći ću ponešto kasnije.
2021-02-20
2021-02-20
Probudit ćeš se
Moram komentirati komentar jedne poznanice. Vjerojatno ne u lošoj namjeri nego radi uronjenosti u površnost kaže ona meni da ću tek vidjeti kako će mi biti kada se probudim. Hm. Pa nismo mi kršćani bića koja u težim situacijama upadnu u neki drugi fluidni svemir pa kada "dođemo k sebi" shvatimo količinu težine tereta koji nosimo.
Mi smo bića razuma i duha. Potpuno svjesno razumijemo što nam se događa. I u tome biramo kako ćemo se mi ponašati prema tome što nas je snašlo. Gospođa nije upoznala do kraja Učitelja, jer da jest bi znala da nema razloga za brigu. Bog naime nikada, baš nikada ne napušta djecu svoju koja svoje živote polože u ruke nebeskog milosrdnog Oca. I nebitno je zato koliko nešto boli sada. Otac će se pobrinuti za to. To je Njegova zadaća. A On zna da mu vjerujem.
Želim biti posve jasan. Tama je poprilična. Ali, Svjetlo je toliko snažno da ja tamu vidim tamo na obzorjima. Vidim ju. Osjećam ju. Dodirne me, ali mi ne dira srce. Odbija se o plašt kojim je moje kćeri i mene zakrilio Otac. Isto tako, na koncu zar Svjetlo ne dobiva svoj posebni smisao kada probija tamu? Kada ju rastvara i čini ništavnom? To radi Krist u mom životu i životu moje obitelji. Kada ste s nekim dugo, a ja sam s Danijelom bio dvadeset i četiri godine onda je bol stvarna, patnja stvarnija i nikakav bijeg, koji bi netko eventualno koristio, ne može umanjiti bol. Ali, nema očaja. Jer mi nismo stvoreni da bi očajavali nego da bismo se - borili. Zar stvarno mislite da se u Nebo stiže bez najveće borbe i najdublje žrtve?
Brazda je dakle tu.
Što sada radi Isus? Parafrazirajući Halila Džubrana Isus te ogromne klance nastale bujicom suza sada priprema. Priprema ih da mogu dobiti količinu ljubavi kakvu prije nisam imao kapacitet primiti pa onda niti dati. A svatko daje ono što može dati. Nitko drugome ne može dati nešto što sam nema. Kada čovjek osjeti takvu količinu ljubavi Božje i vidi da su njegovi klanci iscijeljeni, da su dobili potpuno drugi smisao - onda ta osoba sada može drugima dati sve ono što je i sam primio od Boga.
A Voljena? Tamo je. Iza velike rijeke. Na zelenim poljanama koje miluje divno sunce. Tamo je među razigranom djecom, svima nama dragima, sa svetima i anđelima. Tamo je gdje patnje i boli nema, suza nema, samo radost punine. Na izvoru svega stvaranja. Gleda Oca oči u oči. I gleda kako se po njegovoj Riječi sve novo čini u svim prostranstvima beskonačnih dimenzija svemira. Zamislite samo: na izvoru svega stvaranja.
Gospođi s početka ovog statusa... nikada u svome životu od kada znam za sebe - nisam bio budniji.
Marin Miletić
Moram komentirati komentar jedne poznanice. Vjerojatno ne u lošoj namjeri nego radi uronjenosti u površnost kaže ona meni da ću tek vidjeti kako će mi biti kada se probudim. Hm. Pa nismo mi kršćani bića koja u težim situacijama upadnu u neki drugi fluidni svemir pa kada "dođemo k sebi" shvatimo količinu težine tereta koji nosimo.
Mi smo bića razuma i duha. Potpuno svjesno razumijemo što nam se događa. I u tome biramo kako ćemo se mi ponašati prema tome što nas je snašlo. Gospođa nije upoznala do kraja Učitelja, jer da jest bi znala da nema razloga za brigu. Bog naime nikada, baš nikada ne napušta djecu svoju koja svoje živote polože u ruke nebeskog milosrdnog Oca. I nebitno je zato koliko nešto boli sada. Otac će se pobrinuti za to. To je Njegova zadaća. A On zna da mu vjerujem.
Želim biti posve jasan. Tama je poprilična. Ali, Svjetlo je toliko snažno da ja tamu vidim tamo na obzorjima. Vidim ju. Osjećam ju. Dodirne me, ali mi ne dira srce. Odbija se o plašt kojim je moje kćeri i mene zakrilio Otac. Isto tako, na koncu zar Svjetlo ne dobiva svoj posebni smisao kada probija tamu? Kada ju rastvara i čini ništavnom? To radi Krist u mom životu i životu moje obitelji. Kada ste s nekim dugo, a ja sam s Danijelom bio dvadeset i četiri godine onda je bol stvarna, patnja stvarnija i nikakav bijeg, koji bi netko eventualno koristio, ne može umanjiti bol. Ali, nema očaja. Jer mi nismo stvoreni da bi očajavali nego da bismo se - borili. Zar stvarno mislite da se u Nebo stiže bez najveće borbe i najdublje žrtve?
Brazda je dakle tu.
Što sada radi Isus? Parafrazirajući Halila Džubrana Isus te ogromne klance nastale bujicom suza sada priprema. Priprema ih da mogu dobiti količinu ljubavi kakvu prije nisam imao kapacitet primiti pa onda niti dati. A svatko daje ono što može dati. Nitko drugome ne može dati nešto što sam nema. Kada čovjek osjeti takvu količinu ljubavi Božje i vidi da su njegovi klanci iscijeljeni, da su dobili potpuno drugi smisao - onda ta osoba sada može drugima dati sve ono što je i sam primio od Boga.
A Voljena? Tamo je. Iza velike rijeke. Na zelenim poljanama koje miluje divno sunce. Tamo je među razigranom djecom, svima nama dragima, sa svetima i anđelima. Tamo je gdje patnje i boli nema, suza nema, samo radost punine. Na izvoru svega stvaranja. Gleda Oca oči u oči. I gleda kako se po njegovoj Riječi sve novo čini u svim prostranstvima beskonačnih dimenzija svemira. Zamislite samo: na izvoru svega stvaranja.
Gospođi s početka ovog statusa... nikada u svome životu od kada znam za sebe - nisam bio budniji.
Marin Miletić
2021-02-20
Page 25 of 50 • 1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 37 ... 50
Similar topics
» Asylum
» Asylum
» Asylum
» Asylum flow to industrial world
» Benefits are luring false asylum-seekers to EU, says Serbian PM
» Asylum
» Asylum
» Asylum flow to industrial world