Šmit : Došao sam u BiH da napravim građansku državu
Page 5 of 10
Page 5 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Šmit : Došao sam u BiH da napravim građansku državu
Baš.marcellus wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:
zapad želi...
Evo baš se počešah :)
što zapad želi zapad obično i ostvari i zajebe glupe balkance.
jedina iznimka koje se mogu sjetiti je bio F.T.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
A i ft ih je zajebao jer su mu amerikanci držali štangu. Na kraju i oko ulaza u eu
2015-08-15
marcellus wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:
zapad želi...
Jest, u Daytonu ih je sve fenomenalno sredio. Podijelio je zemlju friško natopljenu krvlju hrvatske mladosti okolo kao da je Ankica.
niels-
2021-04-26
Eroo wrote:Ima jedan problem koji vam mogu ispričati iz vlastitog iskustva.marcellus wrote:epikur37 wrote:Marcello posve si nekompetentan za temu
idi bori se za lustraciju :p
vrlo sam kompetentan a ti i hektor ste ispali apsolotni papci i školski primjer wishful thinkinga.
zapad želi muslimansku bih, da se ne lažemo, pod firmom građanske, i imaju sredstva za to uraditi.
dodo je dugoročno gledano malo više od kamenčića u cipeli.
Kao dijete pamtim da je u mome selu bila milicijska stanica s 12 milicajaca.
i milicajci su svi odreda bili Srbi iz istočne Hercegovine ili Crnogorci.
Nakon nekog vremena su broj smanjili na 8, valjda je državi bilo preskupo.
Nakon afere s Rankovićem je broj smanjen samo na jednoga milicajca (Stevo).
Jadnik je polagao u našoj školi prvi osnovne, volio je i popit...
U ljetno doba sjedimo u hladu ispred gostonice...veselo društvo pijucka
i uhvatili zajebavati druga milicajci Stevu...
Jedan moj mu baci kapu na zemlju, kao koji ćeti kurac ta kokarda na glavi.
Šta san ono tija reć...Nema te muslimanije koja bi mogla upravljati Srbima i Hrvatima.
Neka strana sila i policija? Narod bi na to pristao, jer je već navikao na upravljanje
Austrijaca i stariji ljudi su ih imali u dobrom sjećanju.
Moj pok. did ih je hvalio, a i bio je njihov vojnik...Volio je red rad i stegu.
gle nema ali zapad može tamo umjetno održavati dominaciju mujaga idućih sto godina. Nešto se u BIH može promijeniti tek kad dođe do velikog potresa na globalnoj razini ravnoteže snaga (kiki bi mi dobili ikad državu da se miloševićev plan transformacije SFRJ u veliku srbiju nije poklopio s raspadom SSSR-a, recimo).
zato kažem hrvati u bih trebaju graditi paralelne vaninstitucionalne ali funkcionalne centre moći i čekati priliku da ih institucionaliziraju. Kad će ta prilika doći nitko ne zna - ali neće skoro
Inače bi radili minišengen danas sa bosnom i suljom.
2015-08-15
kaya wrote:A i ft ih je zajebao jer su mu amerikanci držali štangu. Na kraju i oko ulaza u eu
uspio ih je dobiti na svoju stranu, što nije mali uspjeh obzirom da je juga bila njihovo i britansko kopile.
Ali posve iskreno, jedini koji je prešetao Zapad je bio Tito.
niels-
2021-04-26
A što je drugo mogao?niels wrote:marcellus wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:
zapad želi...
Jest, u Daytonu ih je sve fenomenalno sredio. Podijelio je zemlju friško natopljenu krvlju hrvatske mladosti okolo kao da je Ankica.
2015-08-15
Išle su mu okolnosti na ruku ne zbog iznimnih sposobnosti.niels wrote:Ali posve iskreno, jedini koji je prešetao Zapad je bio Tito.
2015-08-15
kaya wrote:Inače bi radili minišengen danas sa bosnom i suljom.
Ne mogu, nema tamo Šiptara.
Rade “Veliku Srbiju” samo gdje Šiptari žive, zanimljivo.
niels-
2021-04-26
kaya wrote:A što je drugo mogao?niels wrote:marcellus wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:
zapad želi...
Ma ništa drugo, treba znati stati dok dobivaš.
Ali da ih je preveslao definitivno nije.
niels-
2021-04-26
Pa nije mali uspjeh, naravno. Samo velim, sam ne bi mogao.marcellus wrote:kaya wrote:A i ft ih je zajebao jer su mu amerikanci držali štangu. Na kraju i oko ulaza u eu
uspio ih je dobiti na svoju stranu, što nije mali uspjeh obzirom da je juga bila njihovo i britansko kopile.
2015-08-15
U bosni? Nije, vidio da to mora pustiti i pustio. I to moraš znati. Pustiti kada vidiš da je pametnije.niels wrote:kaya wrote:A što je drugo mogao?niels wrote:marcellus wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:
zapad želi...
2015-08-15
kaya wrote:Išle su mu okolnosti na ruku ne zbog iznimnih sposobnosti.niels wrote:Ali posve iskreno, jedini koji je prešetao Zapad je bio Tito.
Bio je iznimno sposoban, već ako je koristio okolnosti (a i nisu mu uvijek išle na ruku).
Ponižavao je javno i Hruščova i Nixona, odupro se Staljinu dok je istočna Europa gubila svijest od straha na samu pomisao, rušio je nekažnjeno američke zrakopove nad Slovenijom.
niels-
2021-04-26
kaya wrote:U bosni? Nije, vidio da to mora pustiti i pustio. I to moraš znati. Pustiti kada vidiš da je pametnije.niels wrote:kaya wrote:A što je drugo mogao?niels wrote:marcellus wrote:epikur37 wrote:marcellus wrote:
zapad želi...
Kolegice, to sam i napisao.
niels-
2021-04-26
Ali hvala Vam na pouci.
niels-
2021-04-26
Ma ok, je. Ali išle su mu okolnosti na ruku. Hladni rat. U drugim okolnostima ne bi to mogao.niels wrote:kaya wrote:Išle su mu okolnosti na ruku ne zbog iznimnih sposobnosti.niels wrote:Ali posve iskreno, jedini koji je prešetao Zapad je bio Tito.
Bio je iznimno sposoban, već ako je koristio okolnosti (a i nisu mu uvijek išle na ruku).
Ponižavao je javno i Hruščova i Nixona, odupro se Staljinu dok je istočna Europa gubila svijest od straha na samu pomisao, rušio je nekažnjeno američke zrakopove nad Slovenijom.
2015-08-15
Gle niels, nepotrebno soliš oko nečega gdje nisi u pravu.niels wrote:Slovoslagar wrote:the powers that be ti je prilično poznat idiom u engleskom jeziku .... look it up mateniels wrote:Powers to be, kolega, ne powers that be...
Digresija: latinski izraz u hrvatskom tekstu mi je ok. Ali engleski termin posred hrvatskog teksta izgleda nakazno, čak i kad je pravilan.
Dabome da jest…Isuse. Ali ne u tvom kontekstu
Powers (bez the na početku, ako je insertiran) jesu moći koje su formalne i koje se konzumiraju. “Powers to be” su neformalne, one koje PROMATRAJU, i odlučuju.
Educate yourself, mate. :)
(“mate” je termin iz pomorskog engleskog, označava dočasnika, jer su obični mornari samo s njima komunicirali)
Fun fact, rekao bi Sloboslagar.
The powers that be je idiom koji je savršeno primjenjiv u ovom i masi drugih primjera.
U suvremenom engleskom ovaj izraz označava grupe ljudi i centre moći formirane oko tih ljudi, koji donose odluke i vuku konce te time rukovode životima drugih. To mogu biti tijela unutar vlada, poslovni krugovi, kružoci moćnika, općenito bilo što vezano uz domenu upravljačkih elita. Skoro da se može koristiti i kao izraz kojim označavamo establišment (ali ne sasvim).
Isto tako kada se koristi taj izraz, on u dobroj mjeri sugerira da se ne slažeš s njima (ne nužno, ali često).
Powers to be kao idiom (dakle ne kao rečenična struktura) u engleskom jeziku ne postoji.
Barem ja to nikada nigdje nisam čuo kao idiom, a engleski govorim i više nego jako dobro.
Ne znam odakle si to izvukao.
Slovoslagar-
2021-04-25
kaya wrote:Ma ok, je. Ali išle su mu okolnosti na ruku. Hladni rat. U drugim okolnostima ne bi to mogao.niels wrote:kaya wrote:Išle su mu okolnosti na ruku ne zbog iznimnih sposobnosti.niels wrote:Ali posve iskreno, jedini koji je prešetao Zapad je bio Tito.
1948-1952
Raskinuo je sa Staljinom i Informbiroom, a Zapad nije vjerovao da je raskid iskren.
1941-1944
On ratuje s okupatorima i kvislinzima, a na Zapadu misle da se i četnici Draže Mihajlovića bore protiv Nijemaca. I Staljin traži od njega da prizna kralja.
1937-1941
Generalni sekretar KPJ, ali zapravo traži ga NKVD. Ilegalno preko Istanbula s švedskom putovnicom ulazi u posljednju zemlju gdje se ga očekivali - Kraljevinu Jugoslaviju.
niels-
2021-04-26
Može, ali neće ... razvoj situacije će biti takav. Upravo zbog druge rečenice koju si spomenuo.marcellus wrote:gle nema ali zapad može tamo umjetno održavati dominaciju mujaga idućih sto godina. Nešto se u BIH može promijeniti tek kad dođe do velikog potresa na globalnoj razini ravnoteže snaga (kiki bi mi dobili ikad državu da se miloševićev plan transformacije SFRJ u veliku srbiju nije poklopio s raspadom SSSR-a, recimo).
zato kažem hrvati u bih trebaju graditi paralelne vaninstitucionalne ali funkcionalne centre moći i čekati priliku da ih institucionaliziraju. Kad će ta prilika doći nitko ne zna - ali neće skoro
To ti je nešto poput hrvatske samostalnosti kada Sava poteče uzvodno.
Pa eto, Sava je potekla uzvodno nakon samo nekoliko desetljeća.
Sve situacije niske entropije (da se tako izrazim) su dugoročno neodržive.
Mora se raspasti ovako ili onako.
Pitanje je samo kako se tko za taj ishod u međuvremenu pripremi i kako je pozicioniran.
Slovoslagar-
2021-04-25
Da, pa dobro bio je pametan. Šta je je.niels wrote:kaya wrote:Ma ok, je. Ali išle su mu okolnosti na ruku. Hladni rat. U drugim okolnostima ne bi to mogao.niels wrote:kaya wrote:Išle su mu okolnosti na ruku ne zbog iznimnih sposobnosti.niels wrote:Ali posve iskreno, jedini koji je prešetao Zapad je bio Tito.
1948-1952
Raskinuo je sa Staljinom i Informbiroom, a Zapad nije vjerovao da je raskid iskren.
1941-1944
On ratuje s okupatorima i kvislinzima, a na Zapadu misle da se i četnici Draže Mihajlovića bore protiv Nijemaca. I Staljin traži od njega da prizna kralja.
1937-1941
Generalni sekretar KPJ, ali zapravo traži ga NKVD. Ilegalno preko Istanbula s švedskom putovnicom ulazi u posljednju zemlju gdje se ga očekivali - Kraljevinu Jugoslaviju.
2015-08-15
niels likes this post
Page 5 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Similar topics
» Brazilac, očaran Srbijom, o planovima u 2021: "Nisam došao ovde da nađem posao, već da ga napravim
» (SAFF) Dragan Čović otvoreno: „Za svaku unitarnu, jednonacionalnu i građansku državu bit ću prijetnja dok hodam ovom zemljom“!
» Šmit : Neka se Turska, Hrvatska i Srbija dogovore oko BiH
» Demokratsku građansku većinu u BiH čine muslimani, osovina Čović-Dodik je genocidna manjina, samo Komšić je spasitelj
» Komsoglu priznao:'Plenkovic je najutjecajniji politicar u regionu.On je najzasluzniji sto je Smit stao na stranu HDZ-a .'
» (SAFF) Dragan Čović otvoreno: „Za svaku unitarnu, jednonacionalnu i građansku državu bit ću prijetnja dok hodam ovom zemljom“!
» Šmit : Neka se Turska, Hrvatska i Srbija dogovore oko BiH
» Demokratsku građansku većinu u BiH čine muslimani, osovina Čović-Dodik je genocidna manjina, samo Komšić je spasitelj
» Komsoglu priznao:'Plenkovic je najutjecajniji politicar u regionu.On je najzasluzniji sto je Smit stao na stranu HDZ-a .'
Page 5 of 10