ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zagreb je pobjednik

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Zagreb je pobjednik - Page 5 Empty Re: Zagreb je pobjednik

Post by jastreb 15/12/2015, 11:42

Le Roi Soleil wrote:
jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:Što su jeli stiliti?
Oskudnu hranu,a pili su samo vode.

I to kad im je netko donio ljestvama gore,ili su oni po konopcu tu hranu podizali sebi.

Ma rijetki su imali visoke stupove, recimo onaj Simeon je izdržao dugo, ostali bi svraćali kolegama dendritima (mistici koji su živjeli na drveću) kad bi ih uhvatila glad. Ili trćkalica.
I Antun Padovanski je jedno vrijeme boravio u brvnarici koju je sagradio na stablu.

jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 11:45

jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:
Hm, ovaj mi upis miriše na protestantsku herezu... :|
Ne. Nemam ja ništa kontra Božića. Naprotiv.

Samo napisah što sam primijetio.

Zašto u Bibliji ne piše da ,ako ne Isus,onda bar Petar,Pavao, Mojsije,Ilija,ili Gideon,da su slavili rođendane?

U Bibliji su slavili samo one blagdane propisane u Mojsijevu zakonu,plus vjenčanja,te nebiblijski blagdan očišćenja Hrama.

I to je to.

I još mi je nešto palo na pamet.

U redu, ali ovaj argument sam zapazio kod nekih opskurnih protestantskih sljedbi.

Ako bi tu nadodao tvoju nevjeru u postojanje Čistilišta, primjećujem kako bauk protestantismusa kruži oko tvoje duše.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 11:47

jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:
jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:Što su jeli stiliti?
Oskudnu hranu,a pili su samo vode.

I to kad im je netko donio ljestvama gore,ili su oni po konopcu tu hranu podizali sebi.

Ma rijetki su imali visoke stupove, recimo onaj Simeon je izdržao dugo, ostali bi svraćali kolegama dendritima (mistici koji su živjeli na drveću) kad bi ih uhvatila glad. Ili trćkalica.
I Antun Padovanski je jedno vrijeme boravio u brvnarici koju je sagradio na stablu.

Da, ali on je to koristio kada bi želio povratiti duhovnu snagu.

Mislim da je koristio tu kućicu svega par puta, potkraj života.

I u njoj je viđen sa Djetetom na rukama.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by jastreb 15/12/2015, 11:48

Le Roi Soleil wrote:
jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:

Zašto u Bibliji ne piše da ,ako ne Isus,onda bar Petar,Pavao, Mojsije,Ilija,ili Gideon,da su slavili rođendane?

U Bibliji su slavili samo one blagdane propisane u Mojsijevu zakonu,plus vjenčanja,te nebiblijski blagdan očišćenja Hrama.

I to je to.

U redu, ali ovaj argument sam zapazio kod nekih opskurnih protestantskih sljedbi.

Ako bi tu nadodao tvoju nevjeru u postojanje Čistilišta, primjećujem kako bauk protestantismusa kruži oko tvoje duše.
Pa ne baš. 

Ako si primijetio još dok je na forumu bio novoobraćeni protestant Feliks,da sam često pobijao protestantske jeresi.

Nego,što sam rekao da sam se nečeg sjetio.

A to je da se u Bibliji ipak slavila neka vrst rođendana. Recimo kad se u kuću vratio sin razmetni,otac mu je priredio pravu gozbu,što se može nazvati i nekom vrsti novog rođendana,jer taj je sin bio mrtav i oživje.

I Zakej je Isusu priredio bogatu gozbu prilikom svog novog rođenja.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 11:51

jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:
jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:

I to je to.

Pa ne baš. 

Ako si primijetio još dok je na forumu bio novoobraćeni protestant Feliks,da sam često pobijao protestantske jeresi.

A to je da se u Bibliji ipak slavila neka vrst rođendana. Recimo kad se u kuću vratio sin razmetni,otac mu je priredio pravu gozbu,što se može nazvati i nekom vrsti novog rođendana,jer taj je sin bio mrtav i oživje.

Vješto si skrenuo priču u drugom smjeru, ali neću te gnjaviti sa Purgatorijumom - upoznat ćeš njegove čari sam. :P

Feliks, jel to onaj delija iz Hamburga? Krenuo u protestante zbog žene a završio u paganizmu?

Ostalo je dosta netradicionalno, ali ćuti se duboki mistični uvid, svaka čast.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Stanojko 15/12/2015, 11:55

Le Roi Soleil wrote:
jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:
jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:

I to je to.

Pa ne baš. 

Vješto si skrenuo priču u drugom smjeru, ali neću te gnjaviti sa Purgatorijumom - upoznat ćeš njegove čari sam. :P

Feliks, jel to onaj delija iz Hamburga? Krenuo u protestante zbog žene a završio u paganizmu?

Ostalo je dosta netradicionalno, ali ćuti se duboki mistični uvid, svaka čast.
Evo ti jedne razlike izmedju pravoslavlja i katolicizma... Purgatorijum ne postoji...

2014-05-05

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 11:57

Ali zato pravoslavci vjeruju da se molitvama mogu izbaviti ljudske duše iz Pakla - prije Sudnjeg dana.

Razlika je dakle samo u terminologiji, princip je isti.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Stanojko 15/12/2015, 11:58

Tesko da je isti...

2014-05-05

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 12:01

Pa zapravo je, kao i katolici molite za duše pokojnika.

Ako su u Raju - čemu?

Ako su pak mučeni od demona (u "vazdušnim mitarstvima") - onda je to samo drugačije nazvano Čistilište.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by jastreb 15/12/2015, 12:15

Stanojko wrote:Tesko da je isti...
Teško da nije isti.

Jer ako je čovjek umro u grijehu,zašto onda pravoslavci,a napose Srbi uz rakiju skrušeno nazdravljaju "Bog da mu dušu prosti!"

Dakle,ako je čovjek već u raju,zašto bi mu Bog išta praštao??? A,ako je u paklu,onda mu ne može pomoći ni Abraham. 

I kakve su ono poganske gluposti u Srbiji koje činite po grobljima?

na grobove donosite rakiju,vino,jela,čak i cigarete!!!
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Stanojko 15/12/2015, 12:20

jastreb wrote:
Teško da nije isti.

Jer ako je čovjek umro u grijehu,zašto onda pravoslavci,a napose Srbi uz rakiju skrušeno nazdravljaju "Bog da mu dušu prosti!"

Dakle,ako je čovjek već u raju,zašto bi mu Bog išta praštao??? A,ako je u paklu,onda mu ne može pomoći ni Abraham. 

I kakve su ono poganske gluposti u Srbiji koje činite po grobljima?

na grobove donosite rakiju,vino,jela,čak i cigarete!!!
Mitarstva...citaj

2014-05-05

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 12:27

jastreb wrote:
Teško da nije isti.

Dakle,ako je čovjek već u raju,zašto bi mu Bog išta praštao???

Normalno, svaki pošten pravoslavac moli za duše svojih pokojnih.

Očito postoji neko stanje koje nije ni Raj ni Pakao.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 12:31

„Dok smo putovali sa zemlje ka nebu, sretoše nas najpre vazdušni dusi prvog mitarstva. Na prvom mitarstvu se istražuju gresi, učinjeni rečima ljudskim, rečima praznim, besmislenim, ružnim, nepromišljenim. I mi odmah zastadosmo tamo. I đavoli izneše knjige, u kojima behu zapisane sve moje reči, koje sam izgovorila od mladosti: sve što sam ma kad progovorila nepotrebno, i glupo, a naročito sve što sam ružno govorila, i šale iz mladosti, i smeške, što je uobičajeno kod mladeži. Videh tamo zapisane sve moje lude reči, nepristojne razgovore, svetovne bezobrazne pesme, neumesne usklike, smejanja i kikotanja. I đavoli me optuživahu zbog toga, ukazujući vreme i mesta i lica, kada sam, gde i sa kim tašte razgovore vodila, i rečima svojim gnevila Boga, a nisam to upisivala sebi u greh, niti ispovedila duhovnom ocu, niti se kajala. Videći to, ja sam ćutala kao nema, nemajući šta da odgovorim zlim dusima, jer su me s pravom optuživali. Samo sam se čudila u sebi, kako to oni nisu zaboravili, a prošlo je toliko godina, i ja sam sve to davno zaboravila, da mi ni kasnije na um padalo nije. A oni mi sve to potanko i podrobno izlagahu kao da sam danas to govorila. I ja se prisećah da je sve to bilo tako. I dok sam ja postiđena ćutala, i ujedno drhtala od straha, sveti Anđeli koji su me vodili izneše nasuprot tim mojim gresima nešto od mojih kasnijih dobrih dela, nedostatak dopuniše od dara prepodobnog Vasilija, oca mog, te me otkupiše, i mi krenusmo naviše.“ Dalje ima: „Putujući tako, sveti Anđeli govorahu među sobom: Vaistinu veliku pomoć ova duša ima od ugodnika Božjeg Vasilija. Da joj njegovi podvizi i molitve ne pomažu, ona bi mnogo propatila prolazeći vazdušna mitarstva.“ Dalje objašnjavaju sveti anđeli: „koji su milostivi i milosrdni, i čine dobra ništima i ubogima i nevoljnima, ti lako dobijaju od Boga oproštaj grehova svojih i prolaze mitarstva bez muke, radi milostinje svoje … Svakome hrišćaninu na svetom krštenju Bog dodeljuje anđela čuvara, koji nevidljivo čuvajući čoveka, upućuje ga na svako dobro delo i danju i noću u sve dane života njegova sve do samrtnog časa, i zapisuje sva dobra dela njegova što učini u ovom životu, da bi dotični čovek dobio od Gospoda milost i večnu nagradu u carstvu nebeskom. Isto tako i knez tame, želeći da sav rod ljudski odvuče u svoju pogibao, određuje po jednog zlog duha svakome čoveku, koji stalno prati čoveka, motri na sva njegova zla dela, na koja ga lukavstvima svojim i bodri, i skuplja sve zlo što čovek učini. Zatim sve te grehe čovekove odnosi odgovarajućim mitarstvima, gde se svaki greh zapisuje, te su tako svima vazdušnim knezovima poznati svi gresi svih ljudi po celome svetu. I kad se duša razluči od tela, i hita da uziđe na nebo k Tvorcu svom, tada je oni nečastivci sprečavaju, pokazujući zapisane grehe njene. I ako duša ima više dobrih dela nego grehova, oni je ne mogu zadržati. Pronađu li pak kod nje više grehova nego dobrih dela, oni je zadržavaju za vreme, i zatvaraju u tamnicu neviđenja Boga, i muče je ..."

Iz Žitija Vasilija Novog, tekst koji preporučuje SPC svojim vjernicima.
Svetac je molio za svoju učenicu Teodoru Carigradsku i ona mu se ukazala i ispričala ovo.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by jastreb 15/12/2015, 12:40

Ali zašto te bedastoće ne čine ostali pravoslavci (Rusi,Bugari,Ukrajinci,Grci?)nego samo Srbijanci?

Zašto čak ni Srbi iz Bukovice i Ravnih kotara,Bosne i Hercegovine,Crne Gore,Korduna i Banije ne nose na groblje pečenice,kolače,rakiju,pivo i cigarete???
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 12:42

jastreb wrote:Ali zašto te bedastoće ne čine ostali pravoslavci (Rusi,Bugari,Ukrajinci,Grci?)nego samo Srbijanci?

Zašto čak ni Srbi iz Bukovice i Ravnih kotara,Bosne i Hercegovine,Crne Gore,Korduna i Banije ne nose na groblje pečenice,kolače,rakiju,pivo i cigarete???
A tko nosi, Stanojko?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 12:43

jastreb wrote:Ali zašto te bedastoće ne čine ostali pravoslavci (Rusi,Bugari,Ukrajinci,Grci?)nego samo Srbijanci?

Govoriš o običajima stomakouživanja nakon pogreba? Nisam bio, ne znam ništa o tome.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Ero 15/12/2015, 12:46

https://www.facebook.com/bktv123/

2014-04-23

Back to top Go down

Post by jastreb 15/12/2015, 12:47

Eva wrote:

A tko nosi, Stanojko?
 Zagreb je pobjednik - Page 5 Groblje-kuhinja-790x474

Ima li ovo ikakve veze sa kršćanstvom???

Zagreb je pobjednik - Page 5 Grob-hrana
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 12:49

Kako službena SPC gleda na ove običaje?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by jastreb 15/12/2015, 12:51

Le Roi Soleil wrote:Kako službena SPC gleda na ove običaje?
A isto kao i katolička crkva na neke običaje,kao npr.hodočašćenja na grob Dive Grabovčeve u BIH.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Guest 15/12/2015, 12:54

jastreb wrote:
Le Roi Soleil wrote:Kako službena SPC gleda na ove običaje?
A isto kao i katolička crkva na neke običaje,kao npr.hodočašćenja na grob Dive Grabovčeve u BIH.

Pa Diva Grabovčeva je istinska mučenica i da je kojim slučajem Talijanka bila bi uzdignuta na čast oltara.

Bolji bi primjer bilo razapinjanje na križeve kod Filipinaca, nešto što KC nikako ne uspjeva zaustaviti i žestoko osuđuje palucajući dekretima i okružnicama.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Back to top

- Similar topics