Zagreb je pobjednik
Page 6 of 6
Page 6 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Zagreb je pobjednik
jastreb wrote:A isto kao i katolička crkva na neke običaje,kao npr.hodočašćenja na grob Dive Grabovčeve u BIH.Le Roi Soleil wrote:Kako službena SPC gleda na ove običaje?
Pa Diva Grabovčeva je istinska mučenica i da je kojim slučajem Talijanka bila bi uzdignuta na čast oltara.
Bolji bi primjer bilo razapinjanje na križeve kod Filipinaca, nešto što KC nikako ne uspjeva zaustaviti i žestoko osuđuje palucajući dekretima i okružnicama.
Guest- Guest
Vozio sam se jednom prilikom kroz Užice (ili mimo, ne znam više) na ono poznato zimovalište. Gledam uz kuće grobovi, na njima hrana i piće...Ono, Bože me sačuvaj.
Zlatibor!Ero wrote:Vozio sam se jednom prilikom kroz Užice (ili mimo, ne znam više) na ono poznato zimovalište.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Sličan običaj postoji i u Meksiku i u Brazilu.Eva wrote:Piknik na groblju? Malo morbidno.
Dakle zemlje sa snažnom katoličkom tradicijom.
Ondje čak navlače mrtvačke maske,plešu,pjevaju i divljaju po grobljima.
Čak i jedu kolače u obliku lubanja,kostiju i sl.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Je, iz hotela se vidi i Titina vila na drugom brigu.jastreb wrote:Zlatibor!Ero wrote:Vozio sam se jednom prilikom kroz Užice (ili mimo, ne znam više) na ono poznato zimovalište.
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
Tja, zna se sta se nosi, zito i rakija... Sve vise od toga je ruzan folklor i nema veze s crkvom...Le Roi Soleil wrote:jastreb wrote:Ali zašto te bedastoće ne čine ostali pravoslavci (Rusi,Bugari,Ukrajinci,Grci?)nego samo Srbijanci?
Zašto čak ni Srbi iz Bukovice i Ravnih kotara,Bosne i Hercegovine,Crne Gore,Korduna i Banije ne nose na groblje pečenice,kolače,rakiju,pivo i cigarete???
Govoriš o običajima stomakouživanja nakon pogreba? Nisam bio, ne znam ništa o tome.
Takođe, čelo glave postavlja se manji stočić na koji se stavlja žito, skuvano kao za slavu. U žito se stavlja jedna svećica Pored žita potrebna je i jedna flašica u kojoj je pomešano vino i ulje, (uspomena na svetu tajnu jeleosvećenja), kojim se posle opela preliva pokojnik.Eva wrote:A zašto na groblje?
Na stočić se stavlja i jedna čaša sa čistim vinom i kašičicom, da sveštenik na kraju opela prelije žito. Tu se još stavlja pogača i tacna sa medom. Pogača simvolizuje samoga Hrista koji je hleb života, a med sladost raja i večnog blaženog života.
Primjetio sam da više puta ponavljaš to "kopiranje od nas". Ne radi se o nikakvom kopiranju nego o istoj vjeri.Eva wrote:Simbolika, i opet dost kopiranog od nas.
Barem što se tiče Starog Zavjeta. Novi Zavjet je samo nastavak nečega što je postojalo, uključujući i običaje.
Last edited by Ero on 15/12/2015, 15:59; edited 1 time in total
Dobro, naš je Bog.
PS
Viš kak ne valja bit pohlepan, loše prođeš u životu
PS
Viš kak ne valja bit pohlepan, loše prođeš u životu
Guest- Guest
Eva wrote:Dobro, naš je Bog.
A ostali smo, veliš, Njegov škart?
PS