"Jugoslavija je mogla da opstane..."
Page 3 of 6
Page 3 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: "Jugoslavija je mogla da opstane..."
Kakve se gluposti ovdje izmišljaju samo da bi se izbjeglo obično suočavanje sa istinom.
Nitko nije gradio jugoslavenski identitet?
Naravno da jeste i to desetljećima.
Ali taj projekt jednostavno nije imao izgleda na uspjeh, jer su nacije već bile formirane prija stvaranja Kraljevine SHS, a kasnije njenog preimenovanja u Jugoslaviju.
Stvaranje Italije što je spomenuto u razgovorima na B92 je teklo na potpuno drugačiji odnosno dobrovoljni način za razliku od stvaranja umjetnih nacionalnih identiteta kakva je onaj jugoslavenski.
Tito je bio protiv jugoslavenskog nacionalnog opredjeljivanja?
Pa i sovjetske vođe u puno tvrđoj vrsti komunističke diktature su bile protiv stvaranja umjetnog sovjetskog nacionalnog identiteta koji je trebao dokinuti one tada postojeće. Jednostavno su bili svjesni da je to nemoguće postići. Tito se samo ugledao na njih.
Ispada da je komunizam koji neki toliko simpatiziraju zapravo radio protiv silnica i interesa koji su zapravo trebali očuvati Jugoslaviju.
U konačnici je udio Jugoslavena u Jugoslaviji bio otprilike isti kao i pripadnika tzv. sovjetske nacije u SSSR-u, ne veći od 5%.
Jasno je da se na taj način ne može stvoriti nova nacija koja bi bila dobrovoljno prihvaćena od stanovništva kao talijanska u Italiji.
To ne ide tako lako čak niti u tradicionalnim azijskim despocijama, a kamoli u Evropi koja je kolijevka nacija.
Čak niti uz upotrebu žestoke represije, a u ratovima diljem Jugoslavije se pokazalo kako su oni koji su planirali očuvati Jugoslaviju bili nesposobni čak i za takvu zadaću, bez obzira na silnu početnu vojnu prednost u odnosu na konkurenciju, a izgleda da je upravo to ono što ih najviše boli pa i dalje uzroke i krivce raspada toliko voljene države sa njihove strane u drugima umjesto u sebi i svojoj nekompetentnosti, prije svega onoj vojničke prirode.
Nitko nije gradio jugoslavenski identitet?
Naravno da jeste i to desetljećima.
Ali taj projekt jednostavno nije imao izgleda na uspjeh, jer su nacije već bile formirane prija stvaranja Kraljevine SHS, a kasnije njenog preimenovanja u Jugoslaviju.
Stvaranje Italije što je spomenuto u razgovorima na B92 je teklo na potpuno drugačiji odnosno dobrovoljni način za razliku od stvaranja umjetnih nacionalnih identiteta kakva je onaj jugoslavenski.
Tito je bio protiv jugoslavenskog nacionalnog opredjeljivanja?
Pa i sovjetske vođe u puno tvrđoj vrsti komunističke diktature su bile protiv stvaranja umjetnog sovjetskog nacionalnog identiteta koji je trebao dokinuti one tada postojeće. Jednostavno su bili svjesni da je to nemoguće postići. Tito se samo ugledao na njih.
Ispada da je komunizam koji neki toliko simpatiziraju zapravo radio protiv silnica i interesa koji su zapravo trebali očuvati Jugoslaviju.
U konačnici je udio Jugoslavena u Jugoslaviji bio otprilike isti kao i pripadnika tzv. sovjetske nacije u SSSR-u, ne veći od 5%.
Jasno je da se na taj način ne može stvoriti nova nacija koja bi bila dobrovoljno prihvaćena od stanovništva kao talijanska u Italiji.
To ne ide tako lako čak niti u tradicionalnim azijskim despocijama, a kamoli u Evropi koja je kolijevka nacija.
Čak niti uz upotrebu žestoke represije, a u ratovima diljem Jugoslavije se pokazalo kako su oni koji su planirali očuvati Jugoslaviju bili nesposobni čak i za takvu zadaću, bez obzira na silnu početnu vojnu prednost u odnosu na konkurenciju, a izgleda da je upravo to ono što ih najviše boli pa i dalje uzroke i krivce raspada toliko voljene države sa njihove strane u drugima umjesto u sebi i svojoj nekompetentnosti, prije svega onoj vojničke prirode.
Guest- Guest
Noor wrote:misliš, Uvekpizzon wrote:zabole me stojko za tvoj U " dojam "
kao i uvek )
T.- Posts : 17557
2014-04-14
nego što :)Totenkopf wrote:Noor wrote:misliš, Uvekpizzon wrote:zabole me stojko za tvoj U " dojam "
kao i uvek )
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
Dok postoji razjedinjenost, ne možeš postići mir...Dok je bila Jugoslavija, mir je trajao 55 godina...Slično je i s EU...Stvorena je radi mira...Danas kad mnogi govore o propasti EU, zapravo govore o svojem strahu, da će nestati mir...
red wolf-
2016-02-10
Da, bilo je mirno na Golom Otoku...red wolf wrote:Dok je bila Jugoslavija, mir je trajao 55 godina...
Guest- Guest
Pa dobro...Ljudi su neobjektivni...Uvijek im bježi širina...Nema savršenog društva ( zapravo ima ga, ali nećemo sad o njemu )...Ej, kad više nije bilo Golog otoka, na drugom kraju svijeta sudbina crnaca je bila tužna, tragična...A tamo je bila demokracija, a mi smo živjeli u komunističkom mraku...cassanowa wrote:Da, bilo je mirno na Golom Otoku...red wolf wrote:Dok je bila Jugoslavija, mir je trajao 55 godina...
red wolf-
2016-02-10
U stvari želim ti reć da nije bilo 55 godina mira...Osamdesetih se ratovalo na Kosovu, a da skoro nitko nije znao...red wolf wrote:Pa dobro...Ljudi su neobjektivni...Uvijek im bježi širina...Nema savršenog društva ( zapravo ima ga, ali nećemo sad o njemu )...Ej, kad više nije bilo Golog otoka, na drugom kraju svijeta sudbina crnaca je bila tužna, tragična...A tamo je bila demokracija, a mi smo živjeli u komunističkom mraku...
Guest- Guest
Nije se ratovalo...Bilo je nasilja...To nitko ne spori...No, mir, iako uzdrman, još uviijek je postojao...cassanowa wrote:U stvari želim ti reć da nije bilo 55 godina mira...Osamdesetih se ratovalo na Kosovu, a da skoro nitko nije znao...red wolf wrote:Pa dobro...Ljudi su neobjektivni...Uvijek im bježi širina...Nema savršenog društva ( zapravo ima ga, ali nećemo sad o njemu )...Ej, kad više nije bilo Golog otoka, na drugom kraju svijeta sudbina crnaca je bila tužna, tragična...A tamo je bila demokracija, a mi smo živjeli u komunističkom mraku...
red wolf-
2016-02-10
Kad se puca iz puške i ima poginulih, to je za mene rat...red wolf wrote:Nije se ratovalo...Bilo je nasilja...To nitko ne spori...No, mir, iako uzdrman, još uviijek je postojao...cassanowa wrote:U stvari želim ti reć da nije bilo 55 godina mira...Osamdesetih se ratovalo na Kosovu, a da skoro nitko nije znao...red wolf wrote:Pa dobro...Ljudi su neobjektivni...Uvijek im bježi širina...Nema savršenog društva ( zapravo ima ga, ali nećemo sad o njemu )...Ej, kad više nije bilo Golog otoka, na drugom kraju svijeta sudbina crnaca je bila tužna, tragična...A tamo je bila demokracija, a mi smo živjeli u komunističkom mraku...
Guest- Guest
Pa ne baš...cassanowa wrote:Kad se puca iz puške i ima poginulih, to je za mene rat...red wolf wrote:Nije se ratovalo...Bilo je nasilja...To nitko ne spori...No, mir, iako uzdrman, još uviijek je postojao...cassanowa wrote:U stvari želim ti reć da nije bilo 55 godina mira...Osamdesetih se ratovalo na Kosovu, a da skoro nitko nije znao...red wolf wrote:Pa dobro...Ljudi su neobjektivni...Uvijek im bježi širina...Nema savršenog društva ( zapravo ima ga, ali nećemo sad o njemu )...Ej, kad više nije bilo Golog otoka, na drugom kraju svijeta sudbina crnaca je bila tužna, tragična...A tamo je bila demokracija, a mi smo živjeli u komunističkom mraku...
red wolf-
2016-02-10
Pa ne baš, ali za mene je... Ja sam ti mao čudan po tom pitanju...red wolf wrote:Pa ne baš...cassanowa wrote:Kad se puca iz puške i ima poginulih, to je za mene rat...red wolf wrote:Nije se ratovalo...Bilo je nasilja...To nitko ne spori...No, mir, iako uzdrman, još uviijek je postojao...cassanowa wrote:U stvari želim ti reć da nije bilo 55 godina mira...Osamdesetih se ratovalo na Kosovu, a da skoro nitko nije znao...red wolf wrote:Pa dobro...Ljudi su neobjektivni...Uvijek im bježi širina...Nema savršenog društva ( zapravo ima ga, ali nećemo sad o njemu )...Ej, kad više nije bilo Golog otoka, na drugom kraju svijeta sudbina crnaca je bila tužna, tragična...A tamo je bila demokracija, a mi smo živjeli u komunističkom mraku...
Guest- Guest
Pa to je O.K.cassanowa wrote:Pa ne baš, ali za mene je... Ja sam ti mao čudan po tom pitanju...red wolf wrote:Pa ne baš...cassanowa wrote:Kad se puca iz puške i ima poginulih, to je za mene rat...red wolf wrote:Nije se ratovalo...Bilo je nasilja...To nitko ne spori...No, mir, iako uzdrman, još uviijek je postojao...cassanowa wrote:
U stvari želim ti reć da nije bilo 55 godina mira...Osamdesetih se ratovalo na Kosovu, a da skoro nitko nije znao...
red wolf-
2016-02-10
Tako je kako je...ne možemo tu ništa promijenit...red wolf wrote:Pa to je O.K.cassanowa wrote:Pa ne baš, ali za mene je... Ja sam ti mao čudan po tom pitanju...red wolf wrote:Pa ne baš...cassanowa wrote:Kad se puca iz puške i ima poginulih, to je za mene rat...red wolf wrote:
Nije se ratovalo...Bilo je nasilja...To nitko ne spori...No, mir, iako uzdrman, još uviijek je postojao...
Guest- Guest
Možeš ti...cassanowa wrote:Tako je kako je...ne možemo tu ništa promijenit...red wolf wrote:Pa to je O.K.cassanowa wrote:Pa ne baš, ali za mene je... Ja sam ti mao čudan po tom pitanju...red wolf wrote:Pa ne baš...cassanowa wrote:
Kad se puca iz puške i ima poginulih, to je za mene rat...
red wolf-
2016-02-10
Ne mogu, jer ne želim...red wolf wrote:Možeš ti...cassanowa wrote:Tako je kako je...ne možemo tu ništa promijenit...
Guest- Guest
Slobodna volja...cassanowa wrote:Ne mogu, jer ne želim...red wolf wrote:Možeš ti...cassanowa wrote:Tako je kako je...ne možemo tu ništa promijenit...
red wolf-
2016-02-10
Eto viš da ne mogu...slobodna volja mi ne dozvoljava...red wolf wrote:Slobodna volja...cassanowa wrote:Ne mogu, jer ne želim...red wolf wrote:Možeš ti...cassanowa wrote:Tako je kako je...ne možemo tu ništa promijenit...
Guest- Guest
Ne...Ona ti samo omogućava izbor...A ti si izabrao...cassanowa wrote:Eto viš da ne mogu...slobodna volja mi ne dozvoljava...red wolf wrote:Slobodna volja...cassanowa wrote:Ne mogu, jer ne želim...red wolf wrote:Možeš ti...cassanowa wrote:Tako je kako je...ne možemo tu ništa promijenit...
red wolf-
2016-02-10
Opet Pizz(d)on hiperventilira...
darth_vader-
2014-04-17
Eto...ja sam izabrao slobodnom voljom da ne mogured wolf wrote:Ne...Ona ti samo omogućava izbor...A ti si izabrao...cassanowa wrote:Eto viš da ne mogu...slobodna volja mi ne dozvoljava...red wolf wrote:Slobodna volja...cassanowa wrote:Ne mogu, jer ne želim...red wolf wrote:
Možeš ti...
Guest- Guest
Pa to smo konstatirali već...cassanowa wrote:Eto...ja sam izabrao slobodnom voljom da ne mogured wolf wrote:Ne...Ona ti samo omogućava izbor...A ti si izabrao...cassanowa wrote:Eto viš da ne mogu...slobodna volja mi ne dozvoljava...red wolf wrote:Slobodna volja...cassanowa wrote:
Ne mogu, jer ne želim...
red wolf-
2016-02-10
Page 3 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Da je Jugoslavija preživela......
» Treća Jugoslavija
» Jugoslavija leti u orbitu
» Jugoslavija je bila utopija
» Užas: Jugoslavija na Siciliji
» Treća Jugoslavija
» Jugoslavija leti u orbitu