Pravedna plaća
Page 5 of 9
Page 5 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Pravedna plaća
hm. nisam siguran da država više "preda nego ukrade".. googlaj fiskalne multiplikatore za Hrvatsku.. googlaj Dalićkin doktorski rad. Meni osobno država nije dala kune.. aj jest,, :D da buden iskren, par puta bi sa biroa uzimao onu naknadu kada bi napunio 9mjeseci staža, onda imaš 3mjeseca pravo na neku sitnu lovu.. zatim , evo i jedan poticaj sam riješio od države.. ali čak iako većina moje love je zarađena na "black", opet sam platio toliko PDVa i drugih trošarina(dva nova automobila, gorivo npr) da mi je muka .. a još nisam 90% love unio u RH :Dmamin sin wrote:Pinochet wrote:mi u zadnjih 20godina, mislim da smo svih 20godina imali deficit. neznam jeli se ikoje godine zalomio suficit, moguće 1999 ili 1997mamin sin wrote:to sve država bi mogla pokriti iz deficita, ne mora osiguranjima opterećivati privatni sektorkserks_ wrote:
jer sam ne bi plaćao zdravstveno, sam bi pročerdao mirovinu, kada stradaš na radu nebi plaćao osiguranje pa bi dobio ništa, nebi dobio naknadu sa biroa za nezaposlene ..svašta nešto..
no neoliberali hoće suficit ili uravnotežen proračun, i zato imaš te dodatne troškove na privatnicima
porezi su rasli brutalno, udio države u BDPu je od 2000godine do danas se povećao za 1/3 a udio privatnog sektora pao za 1/3. kod nas se dešava da država istiskuje privatni sektor i kapitalizam i jača se.. ironično, što više godina prolazi od pada socijalizma, mi se kao sve više vraćamo tamo.. jest da je tržište relativno slobodno(iako smo po ekonomskim slobodama među zadnjima u Europi) , ali udio države raste i raste.. ali još jedna stvar.. raste i rad na CRNO.. mislim da je rad na crno ove 2017 bio jači nego u 90tim , kada je ono bio "kaos"
pa zato imate 400 milijardi kn financijske imovine
jer država vodi deficit, uzima manje nego ubere porezima, tj. preda više nego što "ukrade"
Guest- Guest
kserks_ wrote:U USA je na djelu veliko porezno rasterećenje
ja i govorim, kada bi mi došli približno na američku razinu(inače ovaj grafikon u RH je barem 10% veći, jer nisu uključene državne firme itd, u USA je većina toga privatizirano pa može biti možda 2% veće, kod nas 10-15%) , da dodjemo sa tim državnim firmama i državom i svom lovom što upravlja država, na nekih 45% BDPa, bili bi najbrže rastuća ekonomija EU
Last edited by Pinochet on 26/10/2017, 23:23; edited 1 time in total
Guest- Guest
stan, stan,kserks_ wrote:Pinochet wrote:mamin sin wrote:Pinochet wrote:zar nebi bilo bolje.. imati svoje zdravstveno, svoj mirovinski fond, svoje osiguranje za ozljedu na radu..
evo jedna solucija sa kojom svi bi bili sretni.. sve ostane isto, ali država ukine porez i prirez na plaće,. mislim da bi samo ova činjenica, legalizirala dosta rada na crno i povećala investicije i zapošljavanje i potrošnju, a da država nebi izgubila velik dio love
bolji je opći državni fond
općenito kod bilo kojeg osiguranja, što je veći broj onih koji učestvuju to je manji rizik po pojedinom osiguraniku, pa tako i manji trošak
troškovi državnog fonda su samo hladni pogon, plaće zaposlenika, ne varaju se osiguranici uskraćivanjem usluge da bi se povećala zarada privatne tvrtke
u americi je čest slučaj da osiguranje koje si kupio ne pokriva neki pregled, ili određene vrste bolesti, ozljeda... pokriva minimum
ma gle nisam ja generalno protiv države, i državnog zdravstva.. (sada će me aben napasti)..
nis ni jo protiv državnog zdravstva, jo sun samo protiv moga obaveznog sudjelovanja u financiranju toga osiguranja.
ljudi,
porez za religije,
porez za državno zdravstvo,
porez za skule,
porez za ulazak u muzej,
potez za biloča državno, ako želiš biti član, učlani se.
2014-04-16
Pinochet wrote:
mi u zadnjih 20godina, mislim da smo svih 20godina imali deficit. neznam jeli se ikoje godine zalomio suficit, moguće 1999 ili 1997
https://en.wikipedia.org/wiki/Sectoral_balances
Guest- Guest
Ne bih.kserks_ wrote:onda bi ti prva kmečala kako ima 40 milijuna ljudi bez zdravstvenog u USA, pardon RH.Triny wrote:Da, i?kserks_ wrote:jer sam ne bi plaćao zdravstveno, sam bi pročerdao mirovinu, kada stradaš na radu nebi plaćao osiguranje pa bi dobio ništa, nebi dobio naknadu sa biroa za nezaposlene ..svašta nešto..aben wrote:a zoč mi unda ne uzmu samo ono ča ne vrotu?kserks_ wrote:
kakav lupež? makli smo porez i prirez...što je ostalo? ostale stavke to sve dobiješ nazad.
ča ni skupo državi uzimati mi, pa vraćati?
Trinity-
2014-04-17
Razliku brutto/neto svojih primanja naravno da plaćam iz svog džepa.kserks_ wrote:Trinny misli da razliku bruto/neto plaća ona iz svog džepa,a zapravo to plaća radnik iz svog džepa.mamin sin wrote:kserks_ wrote:nije to trošak privatnika. to je trošak radnika,kao što PDV nije trošak privatnika, nego krajnjeg kupca. jedini trošak privatnika je imat računovođu koji će te uplate napraviti u ime radnika, jer tako nalaže zakon.mamin sin wrote:to sve država bi mogla pokriti iz deficita, ne mora osiguranjima opterećivati privatni sektorkserks_ wrote:
jer sam ne bi plaćao zdravstveno, sam bi pročerdao mirovinu, kada stradaš na radu nebi plaćao osiguranje pa bi dobio ništa, nebi dobio naknadu sa biroa za nezaposlene ..svašta nešto..
no neoliberali hoće suficit ili uravnotežen proračun, i zato imaš te dodatne troškove na privatnicima
semantika
Trinity-
2014-04-17
mamin sin wrote:Pinochet wrote:
mi u zadnjih 20godina, mislim da smo svih 20godina imali deficit. neznam jeli se ikoje godine zalomio suficit, moguće 1999 ili 1997
to smo učili na faksu. ti teorijski modeli ne uključuju vanjsku trgovinu i računaju se samo za velike zemlje.
male zemlje, sa velikim udjelom uvoza i izvoza, ta šema "sektoral balance" ne vrijedi kurca.
ti povećaš potrošnju recimo, transfere i plaće uhljeba, a ovi sa tom lovom, trče u njemačke šoping centre , i kupuju njemačku /kinesku uvoznu robu.
koliko ti je efekat povećana deficita na BDP u konačnici? popušio si.
o tome je dalićka napisala doktorski rad, nešto na tu šemu, nije isto voditi politiku deficita budgeta u Hrvatskoj/Irskoj/Estoniji ili AMerici/Kini/Njemačkoj
Guest- Guest
Pinochet wrote:kserks_ wrote:U USA je na djelu veliko porezno rasterećenje
ja i govorim, kada bi mi došli približno na američku razinu(inače ovaj grafikon u RH je barem 10% veći, jer nisu uključene državne firme itd, u USA je većina toga privatizirano pa može biti možda 2% veće, kod nas 10-15%) , da dodjemo sa tim državnim firmama i državom i svom lovom što upravlja država, na nekih 45% BDPa, bili bi najbrže rastuća ekonomija EU
digni kredit pa troši ako hoćeš veći privatni sektor
ako hoćeš biti kao Amerika, digni kredit i kupuj materijalističku robu, prestani srat protiv potrošnje
niste mi jasni, izjašnjavate se kao zagovornici kapitalizma, koji je potrošački model ekonomije, a onda ste istovremeno protiv potrošnje, protiv kredita
tko je tu lud?
Last edited by mamin sin on 26/10/2017, 23:32; edited 4 times in total
Guest- Guest
Kod nas ti je ukupnja štednja cijelo vrijeme rasla brze od deficita države, a gdje su još mirovinski fondovi..Pinochet wrote:hm. nisam siguran da država više "preda nego ukrade".. googlaj fiskalne multiplikatore za Hrvatsku.. googlaj Dalićkin doktorski rad. Meni osobno država nije dala kune.. aj jest,, :D da buden iskren, par puta bi sa biroa uzimao onu naknadu kada bi napunio 9mjeseci staža, onda imaš 3mjeseca pravo na neku sitnu lovu.. zatim , evo i jedan poticaj sam riješio od države.. ali čak iako većina moje love je zarađena na "black", opet sam platio toliko PDVa i drugih trošarina(dva nova automobila, gorivo npr) da mi je muka .. a još nisam 90% love unio u RH :Dmamin sin wrote:Pinochet wrote:mi u zadnjih 20godina, mislim da smo svih 20godina imali deficit. neznam jeli se ikoje godine zalomio suficit, moguće 1999 ili 1997mamin sin wrote:to sve država bi mogla pokriti iz deficita, ne mora osiguranjima opterećivati privatni sektorkserks_ wrote:
porezi su rasli brutalno, udio države u BDPu je od 2000godine do danas se povećao za 1/3 a udio privatnog sektora pao za 1/3. kod nas se dešava da država istiskuje privatni sektor i kapitalizam i jača se.. ironično, što više godina prolazi od pada socijalizma, mi se kao sve više vraćamo tamo.. jest da je tržište relativno slobodno(iako smo po ekonomskim slobodama među zadnjima u Europi) , ali udio države raste i raste.. ali još jedna stvar.. raste i rad na CRNO.. mislim da je rad na crno ove 2017 bio jači nego u 90tim , kada je ono bio "kaos"
jer država vodi deficit, uzima manje nego ubere porezima, tj. preda više nego što "ukrade"
Napraviš transfer iz proračuna od 5 milijardi kuna u mirovinske fondove, da bi ti fondovi vratili odmah novac nazad u državni proračun i vodili to kao dug države ...
preljevanje iz šupljega u prazno,a usput stranci uberu 1.5% iz svakog fonda na ime naknade za upravljanje. inteligencija SDP-a s početka stoljeća.
Gost- Guest
za sebe, da!Triny wrote:Razliku brutto/neto svojih primanja naravno da plaćam iz svog džepa.kserks_ wrote:Trinny misli da razliku bruto/neto plaća ona iz svog džepa,a zapravo to plaća radnik iz svog džepa.mamin sin wrote:kserks_ wrote:nije to trošak privatnika. to je trošak radnika,kao što PDV nije trošak privatnika, nego krajnjeg kupca. jedini trošak privatnika je imat računovođu koji će te uplate napraviti u ime radnika, jer tako nalaže zakon.mamin sin wrote:
to sve država bi mogla pokriti iz deficita, ne mora osiguranjima opterećivati privatni sektor
semantika
Gost- Guest
[/quote]mamin sin wrote:Pinochet wrote:kserks_ wrote:U USA je na djelu veliko porezno rasterećenje
digni kredit pa troši ako hoćeš veći privatni sektor
ako hoćeš biti kao Amerika, digni kredit i kupuj materijalističku robu, prestani srat protiv potrošnje
niste mi jasni, izjašnjavate se kao zagovornici kapitalizma, koji je potrošački model ekonomije, a onda ste istovremeno protiv potrošnje, protiv kredita
tko je tu lud?
nesvaćaš me.
mogao si primjetiti, da većinu ljudi u RH pa i ekonomista, da zadnje vrijeme malo tko raspravlja o državnom proračunu. Uglavnom je rasprava o porezima. Jebe se mene i većinu drugi šta će država radit.
mi želimo niže poreze i niže birokratske prepreke za business. ma kurac, meni ovako odgovara. što je više državnih restrikcija, to je više love na crno, a tu za sada dobro plivam.
što se tiče kredita, naravno, nisam protiv toga, iako recimo prije koju god, cura dobila ugovor na neodređeno i uzela kredit za bjesno auto.. tek ga sada otplatila.. ja uzeo "mlađe auto", platio lovom kešu. . hoću reć, ja bih jedino uzima kredite za business i investiranje, nikako za potrošnju.. tipa vozio bih kantu od auta, nebih dizao kredit za auto i onda se tresa.. ali kredit za business, svakako
Guest- Guest
Pinochet wrote:
to smo učili na faksu. ti teorijski modeli ne uključuju vanjsku trgovinu i računaju se samo za velike zemlje.
male zemlje, sa velikim udjelom uvoza i izvoza, ta šema "sektoral balance" ne vrijedi kurca
znam, u Hrvatskoj matematika ne vrijedi
kod nas se urušila simetrija, 2+2 nema konačan i jedinstven rezultat
Last edited by mamin sin on 26/10/2017, 23:36; edited 1 time in total
Guest- Guest
kserks_ wrote:Kod nas ti je ukupnja štednja cijelo vrijeme rasla brze od deficita države, a gdje su još mirovinski fondovi..Pinochet wrote:hm. nisam siguran da država više "preda nego ukrade".. googlaj fiskalne multiplikatore za Hrvatsku.. googlaj Dalićkin doktorski rad. Meni osobno država nije dala kune.. aj jest,, :D da buden iskren, par puta bi sa biroa uzimao onu naknadu kada bi napunio 9mjeseci staža, onda imaš 3mjeseca pravo na neku sitnu lovu.. zatim , evo i jedan poticaj sam riješio od države.. ali čak iako većina moje love je zarađena na "black", opet sam platio toliko PDVa i drugih trošarina(dva nova automobila, gorivo npr) da mi je muka .. a još nisam 90% love unio u RH :Dmamin sin wrote:Pinochet wrote:mi u zadnjih 20godina, mislim da smo svih 20godina imali deficit. neznam jeli se ikoje godine zalomio suficit, moguće 1999 ili 1997mamin sin wrote:
to sve država bi mogla pokriti iz deficita, ne mora osiguranjima opterećivati privatni sektor
Napraviš transfer iz proračuna od 5 milijardi kuna u mirovinske fondove, da bi ti fondovi vratili odmah novac nazad u državni proračun i vodili to kao dug države ...
preljevanje iz šupljega u prazno,a usput stranci uberu 1.5% iz svakog fonda na ime naknade za upravljanje. inteligencija SDP-a s početka stoljeća.
turizam svake godine donese 70ak milijardi kuna godišnje u državu.. još se te milijarde , "zavrte" nekoliko puta(opet ti famozni multiplikatori). šta vam je, ekipa na jadranu koji su vlasnici apartmana, hotela, brodova, restorana(velika većina živi od sreće - nasljedili dobru poziciju od nekoga), gomilaju nakon ljeta pare i pare na bankovnim računima.. sumnjam da VukSaDinare i ljudi koji rade za 3000kn(najviše zaposlenih prima od 3000-4000kn) da oni stavljaju išta na štednju.. eh da uhljebi jesu.. znam obitelji i parove, gdje su i muž i žena uhljebi.. svatko po 1000€ netto plaće pa i veće.. i još nasljedili stan od staraca.. normalno da će oni stavljati na štednju
Guest- Guest
rekao sam ti gdje završi hrvatski deficit.. trči novozaposleni uhljeb, sa dobrom plaćom, u hrvatsku trgovinu, i kupuje isključivo hrvatske proizvode, hrvatsku hranu, hrvatske mobitele, hrvatska računala, i ode u hrvatsku banku, digne kredit za hrvatsko auto..mamin sin wrote:Pinochet wrote:
male zemlje, sa velikim udjelom uvoza i izvoza, ta šema "sektoral balance" ne vrijedi kurca
znam, u Hrvatskoj matematika ne vrijedi
kod nas se urušila simetrija, 2+2 nema konačan i jedinstven rezultat
hehe, kako da ne :) mislim da sam negdje na internetu na nekoj raspravi pročitao, da je fiskalni multiplikator u RH oko 0.5.. dakle na 1potrošenu kunu, oko 0.5 se vrati u povećanje BDPa... razlog je valjda jasan(uvozimo svaki kurac)
Guest- Guest
Pinochet wrote:Uglavnom je rasprava o porezima. Jebe se mene i većinu drugi šta će država radit.
mi želimo niže poreze i niže birokratske prepreke za business. ma kurac, meni ovako odgovara. što je više državnih restrikcija, to je više love na crno, a tu za sada dobro plivam.
dobro, to u praksi znači veći državni deficit, ako želiš izbjeći pad BDPa
želite li veći državni defict?
ili su svi protiv većeg deficita, i ljevica i desnica?
Guest- Guest
jo mislin da bi bi za magično monetarno drvo kad bi bi u prvon redu za handout,mamin sin wrote:Pinochet wrote:Uglavnom je rasprava o porezima. Jebe se mene i većinu drugi šta će država radit.
dobro, to u praksi znači veći državni deficit, ako želiš izbjeći pad BDPa
želite li veći državni defict?
ili su svi protiv većeg deficita, i ljevica i desnica?
recimo da mi država isploti misečno 10 000 kun, uz obvezu da ih potrošin:)
2014-04-16
evo ti deda
http://finance.hr/fiskalni-multiplikator/
Prema istraživanju trojice rumunjskih znanstvenika u znanstvenom časopisu Post-communist economies, koji procjenjuju veličinu fiskalnih multiplikatora za sve zemlje srednje i istočne Europe, proizlazi da su fiskalni multiplikatori za sve zemlje regije niski (što je i očekivano jer istraživanja u pravilu sugeriraju da su vrijednosti multiplikatora u zemljama u razvoju manje u odnosu na razvijene zemlje). Multiplikator za Hrvatsku iznosi 0,13; što znači da bi smanjenje fiskalnih rashoda u našoj zemlji od 1 posto BDP-a izazvalo neposredno smanjenje BDP-a od 0,13 posto koje bi se s vremenom ublažilo, pa bi ukupno kumulativno smanjenje BDP-a kao posljedica uvođenja fiskalne štednje iznosilo tek oko 0,07 posto BDP-a. Navedeno upućuje na moguću provedbu fiskalne prilagodbe u sličnim ekonomijama s 2 ili 3-postotnim rastom BDP-a.
.......
moj dodatak.. kako su nas učili u školi.. fiskalni multiplikator djeluje i obrnuto.. prema rumunjskim znanstvencima u RH je fiskalni multiplikator izgleda 0.13.. dakle povećanje potrošnje države za 1kunu, utječe na rast BDP od svega 13lipa(ja sam mislio 50lipa, dakle još je gore)
evo sa istog linka;
Otvorenost zemlje, mjerena udjelom izvoz+uvoz u BDP-u, također igra kritičnu ulogu u određivanju veličine multiplikatora. Prosječni multiplikator za otvorene zemlje (vanjska trgovina iznad 60% BDP-a) nije značajnije drugačiji od nule, dok zatvorene zemlje (vanjska trgovina ispod 60% BDP-a) imaju prosječni kratkoročni multiplikator oko 0.26, a dugoročni i do 1.6. Na veličinu fiskalnog multiplikatora utječe i stupanj zaduženosti, odnosno veći javni dug i troškovi refinanciranja onemogućuju produženu fiskalnu stimulaciju i smanjuju efekte državne potrošnje (prema istraživanju Ethana Ilzetzkia, Enrique Mendoze i Carlosa Végha).
Na temelju navedenog možemo zaključiti kako Hrvatska s obzirom na otvorenost ekonomije (udio izvoz+uvoz u BDP-u veći od 80%), na vođenje politike tzv. upravljanog fluktuirajućeg tečaja te visoku vanjsku zaduženost opravdano ima fiksni multiplikator manji od 1.
..............
to ti je ono što govorim, Hrvatska je ekonomski otvorena zemlja, visok udio uvoza i izvoza, zbog te logike(uhljeb troši lovu u njemačkoj trgovini kupuje njemačku robu) fiskalni multiplikator je jadan..
http://finance.hr/fiskalni-multiplikator/
Prema istraživanju trojice rumunjskih znanstvenika u znanstvenom časopisu Post-communist economies, koji procjenjuju veličinu fiskalnih multiplikatora za sve zemlje srednje i istočne Europe, proizlazi da su fiskalni multiplikatori za sve zemlje regije niski (što je i očekivano jer istraživanja u pravilu sugeriraju da su vrijednosti multiplikatora u zemljama u razvoju manje u odnosu na razvijene zemlje). Multiplikator za Hrvatsku iznosi 0,13; što znači da bi smanjenje fiskalnih rashoda u našoj zemlji od 1 posto BDP-a izazvalo neposredno smanjenje BDP-a od 0,13 posto koje bi se s vremenom ublažilo, pa bi ukupno kumulativno smanjenje BDP-a kao posljedica uvođenja fiskalne štednje iznosilo tek oko 0,07 posto BDP-a. Navedeno upućuje na moguću provedbu fiskalne prilagodbe u sličnim ekonomijama s 2 ili 3-postotnim rastom BDP-a.
.......
moj dodatak.. kako su nas učili u školi.. fiskalni multiplikator djeluje i obrnuto.. prema rumunjskim znanstvencima u RH je fiskalni multiplikator izgleda 0.13.. dakle povećanje potrošnje države za 1kunu, utječe na rast BDP od svega 13lipa(ja sam mislio 50lipa, dakle još je gore)
evo sa istog linka;
Otvorenost zemlje, mjerena udjelom izvoz+uvoz u BDP-u, također igra kritičnu ulogu u određivanju veličine multiplikatora. Prosječni multiplikator za otvorene zemlje (vanjska trgovina iznad 60% BDP-a) nije značajnije drugačiji od nule, dok zatvorene zemlje (vanjska trgovina ispod 60% BDP-a) imaju prosječni kratkoročni multiplikator oko 0.26, a dugoročni i do 1.6. Na veličinu fiskalnog multiplikatora utječe i stupanj zaduženosti, odnosno veći javni dug i troškovi refinanciranja onemogućuju produženu fiskalnu stimulaciju i smanjuju efekte državne potrošnje (prema istraživanju Ethana Ilzetzkia, Enrique Mendoze i Carlosa Végha).
Na temelju navedenog možemo zaključiti kako Hrvatska s obzirom na otvorenost ekonomije (udio izvoz+uvoz u BDP-u veći od 80%), na vođenje politike tzv. upravljanog fluktuirajućeg tečaja te visoku vanjsku zaduženost opravdano ima fiksni multiplikator manji od 1.
..............
to ti je ono što govorim, Hrvatska je ekonomski otvorena zemlja, visok udio uvoza i izvoza, zbog te logike(uhljeb troši lovu u njemačkoj trgovini kupuje njemačku robu) fiskalni multiplikator je jadan..
Guest- Guest
kserks_ wrote:
Kod nas ti je ukupnja štednja cijelo vrijeme rasla brze od deficita države, a gdje su još mirovinski fondovi...
da, jer tu imaš i kredite privatnog sektora koji se onda prelijevaju u štednju kod trećih subjekata kako već kome dođe lova, otprilike se štedi 4% BDPa godišnje
kad su presušili krediti privatnog sektora, onda se štednja nastavila iz mase koja kruži u BDPu
pa si na račun povećanja štednje dobio pad BDPa 15% kroz par godina recesije
štednja je najveće zlo za kapitalizam
Guest- Guest
što primaju veći transfer iz drzavnog proračuna bilo direktno(preko plaće) ili indirektno preko obavljanja poslova za državu(ovi su još gori)tim više će njihov rast bogastva biti u korelaciji sa rastom duga države.Pinochet wrote:kserks_ wrote:Kod nas ti je ukupnja štednja cijelo vrijeme rasla brze od deficita države, a gdje su još mirovinski fondovi..Pinochet wrote:hm. nisam siguran da država više "preda nego ukrade".. googlaj fiskalne multiplikatore za Hrvatsku.. googlaj Dalićkin doktorski rad. Meni osobno država nije dala kune.. aj jest,, :D da buden iskren, par puta bi sa biroa uzimao onu naknadu kada bi napunio 9mjeseci staža, onda imaš 3mjeseca pravo na neku sitnu lovu.. zatim , evo i jedan poticaj sam riješio od države.. ali čak iako većina moje love je zarađena na "black", opet sam platio toliko PDVa i drugih trošarina(dva nova automobila, gorivo npr) da mi je muka .. a još nisam 90% love unio u RH :Dmamin sin wrote:Pinochet wrote:
turizam svake godine donese 70ak milijardi kuna godišnje u državu.. još se te milijarde , "zavrte" nekoliko puta(opet ti famozni multiplikatori). šta vam je, ekipa na jadranu koji su vlasnici apartmana, hotela, brodova, restorana(velika većina živi od sreće - nasljedili dobru poziciju od nekoga), gomilaju nakon ljeta pare i pare na bankovnim računima.. sumnjam da VukSaDinare i ljudi koji rade za 3000kn(najviše zaposlenih prima od 3000-4000kn) da oni stavljaju išta na štednju.. eh da uhljebi jesu.. znam obitelji i parove, gdje su i muž i žena uhljebi.. svatko po 1000€ netto plaće pa i veće.. i još nasljedili stan od staraca.. normalno da će oni stavljati na štednju
Iako kako ste veći rekli mi smo jebeno mali sustav(RH) da mi kod nas išta moglo funkcionirat ni približno kao u teoriji...previši toga iscuri i ucuru da to nitko ne može predvidjeti buduće korelacije...doslovno desetak dana kiše i ne uđe par milijardi ili neko svjetsko prvenstvo blizu RH iscuri još par milijardi ekstra.
Gost- Guest
aben wrote:
recimo da mi država isploti misečno 10 000 kun, uz obvezu da ih potrošin:)
ja sam za to, ali da te se zaposli da radiš nešto korisno, da špijuniraš susjede da ne tuku čekićem prstace ili bombom da ne love ribu npr. i prijaviš ih inspektoratu, nešto kao šumar, samo za morsko dobro
i da ne možeš tih 10.000 štedjeti, nego da moraš sve potrošiti, a što ne potrošiš ti se briše s računa
Guest- Guest
Page 5 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» Plaća od 2500 eura vas tamo zarobi i nemate života. Ta plaća je, uz sve troškove tamo, bezvrijedna
» tko plaća odštetu
» Sve se vraća, sve se plaća
» bruto plaća je 970 eura
» U Hrvatskoj najdramatičniji pad plaća
» tko plaća odštetu
» Sve se vraća, sve se plaća
» bruto plaća je 970 eura
» U Hrvatskoj najdramatičniji pad plaća
Page 5 of 9