Pravedna plaća
Page 6 of 9
Page 6 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Pravedna plaća
aben wrote:
recimo da mi država isploti misečno 10 000 kun, uz obvezu da ih potrošin:)
ja sam za to, ali da te se zaposli da radiš nešto korisno, da špijuniraš susjede da ne tuku čekićem prstace ili bombom da ne love ribu npr. i prijaviš ih inspektoratu, nešto kao šumar, samo za morsko dobro
i da ne možeš tih 10.000 štedjeti, nego da moraš sve potrošiti, a što ne potrošiš ti se briše s računa
Guest- Guest
http://www.manjiporezi.hr/wp-content/uploads/2016/04/DESKAR-o-multipikatoru-pdf.pdf
evo bankar piše o fiskalnom multiplikatoru u RH i pokušajima izračuna.. zanimljivo (što i ima smisla naravno) u RH , da smo zatvorena država, fiskalni multiplikatori su vrlo često preko 1. Tu bi dedina politika deficita imala smisla.
međutim RH je otvorena ekonomija i kada se to ubaci u model - taj model je realniji, onda su fiskalni multiplikatori;
od 0.3 do 1 .. (ovisno šta država troši uglavnom oko 0 i nešto)
evo bankar piše o fiskalnom multiplikatoru u RH i pokušajima izračuna.. zanimljivo (što i ima smisla naravno) u RH , da smo zatvorena država, fiskalni multiplikatori su vrlo često preko 1. Tu bi dedina politika deficita imala smisla.
međutim RH je otvorena ekonomija i kada se to ubaci u model - taj model je realniji, onda su fiskalni multiplikatori;
od 0.3 do 1 .. (ovisno šta država troši uglavnom oko 0 i nešto)
Guest- Guest
kserks_ wrote:
što primaju veći transfer iz drzavnog proračuna bilo direktno(preko plaće) ili indirektno preko obavljanja poslova za državu(ovi su još gori)tim više će njihov rast bogastva biti u korelaciji sa rastom duga države.
Iako kako ste veći rekli mi smo jebeno mali sustav(RH) da mi kod nas išta moglo funkcionirat ni približno kao u teoriji...previši toga iscuri i ucuru da to nitko ne može predvidjeti buduće korelacije...doslovno desetak dana kiše i ne uđe par milijardi ili neko svjetsko prvenstvo blizu RH iscuri još par milijardi ekstra.
u čemu je problem ako nam dug nije iskazan u kilogramima zlata, nego u kunama, koje su državni fiat novac?
kune postoje samo unutar RH
sav taj novac koji je iscurio nalazi se kod HNBa u obliku štednje u nekakvoj kunskoj obveznici, samo je u vlasništvu nekog pirvatnika koji je izvezao robu / usluge u hrvatsku, preko banke u kojoj ima račun
on kad tad mora to potrošiti, mora se rješiti kuna i za njih kupiti našu robu
no do sad se strancima isplatilo štedjeti u kunama jer su kamate mnogo veće nego u drugim državama
Guest- Guest
pad vanjskog duga od 8 miljardi eura u zadnje dvije godine, a i dalje imamo suficit platne bilance.mamin sin wrote:kserks_ wrote:
Kod nas ti je ukupnja štednja cijelo vrijeme rasla brze od deficita države, a gdje su još mirovinski fondovi...
da, jer tu imaš i kredite privatnog sektora koji se onda prelijevaju u štednju kod trećih subjekata kako već kome dođe lova, otprilike se štedi 4% BDPa godišnje
kad su presušili krediti privatnog sektora, onda se štednja nastavila iz mase koja kruži u BDPu
pa si na račun povećanja štednje dobio pad BDPa 15% kroz par godina recesije
štednja je najveće zlo za kapitalizam
što bi tek bilo sa rastom BDP-a da vanjski dug nije ovoliko pao, imali bi eksploziju rasta
tako da si u pravu, a to sam i sam pričao prije tri godine, razduživanje nam ukrade 3-4% rasta BDP-a zadnje dvije godine zasigurno.
i onda dođemo na ono šta tvrdimo politika šetdnje nas vodi u stagnaciju.
iako mislim da je pametno što se obuzdava rast plaća, jer bi za mali sustav kao RH nagli rast plaća djelovao kontraproduktivno i doveo do pada rasta BDP-a za onoliko za koliko bi povećana potrošnja uvećalo uvoz, a bi zasigurno.
Last edited by kserks_ on 26/10/2017, 23:58; edited 1 time in total
Gost- Guest
plus na oba linka, i što ima smisla(to smo i na faksu učili ali sam zaboravio), efikasnost fiskalnog multiplikatora ovisi o porezima.. logično veći porezi, manji efekti fiskalnog multiplikatora(državnog deficita).
što ima smisla, i te kako.. ljudi bi trošili lovu, i investirali, ali zbog veličine poreza, obeshrabreni su.
................................................................................................
valjda je jasno, da na kraju, najveće zlo u RH su porezi.. državna potrošnja i država nisu nužno zlo(bez obzira što često trolam ), ali ovako bi ja sredio RH državu..
napravio bih zamzravanje rasta plaća, ne samo to, nego bi ih srezao za nekih iznos.. cilj te politike, nebi mi bio, "smanjivati deficit države"(sada je on pod kontrolom), nego de-motivirati uhljebljivanje. fali već sada radnika u privatnom sektoru.
smanjivanjem plaća u državnom sektoru, smanjio bi se nešto i deficit(iako mi to nije cilj, mogu višak love povećati vojnom potrošnjom ili izgradnjom Mostova i tunela do otoka itd) , ukratko - smanjio bi uhljebljivanje, a rezanjem poreza bi povećao zaradu i profit privatnog sektora, što bi motiviralo ljude da rade tamo. Zna se da u Americi , ako netko radi za državu, da ga se smatra "luzerom"..
Samo ovo treba napraviti, i RH bi se vraćala na pravi put.
što ima smisla, i te kako.. ljudi bi trošili lovu, i investirali, ali zbog veličine poreza, obeshrabreni su.
................................................................................................
valjda je jasno, da na kraju, najveće zlo u RH su porezi.. državna potrošnja i država nisu nužno zlo(bez obzira što često trolam ), ali ovako bi ja sredio RH državu..
napravio bih zamzravanje rasta plaća, ne samo to, nego bi ih srezao za nekih iznos.. cilj te politike, nebi mi bio, "smanjivati deficit države"(sada je on pod kontrolom), nego de-motivirati uhljebljivanje. fali već sada radnika u privatnom sektoru.
smanjivanjem plaća u državnom sektoru, smanjio bi se nešto i deficit(iako mi to nije cilj, mogu višak love povećati vojnom potrošnjom ili izgradnjom Mostova i tunela do otoka itd) , ukratko - smanjio bi uhljebljivanje, a rezanjem poreza bi povećao zaradu i profit privatnog sektora, što bi motiviralo ljude da rade tamo. Zna se da u Americi , ako netko radi za državu, da ga se smatra "luzerom"..
Samo ovo treba napraviti, i RH bi se vraćala na pravi put.
Guest- Guest
u RH , imaš sada već problem i paradoxe.
U privatnom sektoru ove godine fali radnika.. i to tisuće i tisuće.. samo Dubrovačka regija ima nedostatak od par tisuća radnika.. na razini države, u industriji i proizodnji fali radnika.. spominje se uvoz i bosanaca, i srba, i filipinaca, i afganistanaca i arapa i afikanaca.
u isto vrijeme, svi se žele dočepati državnog sektora, i uhljebiti se - gdje bi radili ništa, ili vrlo malo(ili čak radili štetu što je česta pojava ) a nama fali radne snage u privatnom sektoru. koja unatoč nedostatku i dalje nema neki jači skok plaća, ja da se uhljebim, meni je početna plaća 5500-6000kn, a u privatnom sektoru na sličnoj poziciji gdje bi radio puuuno više, maksimalno mogu počet sa 4000kn..
zato , kada gledaš ova istraživanja o fiskalnom multiplikatoru, deficitu/suficitu, napravio bih ono što sam napisao.. prije svega de-motivirao uhljebljivanje za državu, i rezao poreze - državni deficit mi je nebitan.. on bi vjerojatno, rezanjem poreza(kratkoročni pad prihoda države, ali rast profita privatnog sektora) i rezanjem plaća uhljeba(kraktoročni pad rashoda države, ali pad profita privatnog sektora) ostao isti.. a RH bi samo taj jednostavno potez, koji u nikojem slučaju nebi narušio makroekonomsku ravnotežu, gurnio u brže stope rasta..
U privatnom sektoru ove godine fali radnika.. i to tisuće i tisuće.. samo Dubrovačka regija ima nedostatak od par tisuća radnika.. na razini države, u industriji i proizodnji fali radnika.. spominje se uvoz i bosanaca, i srba, i filipinaca, i afganistanaca i arapa i afikanaca.
u isto vrijeme, svi se žele dočepati državnog sektora, i uhljebiti se - gdje bi radili ništa, ili vrlo malo(ili čak radili štetu što je česta pojava ) a nama fali radne snage u privatnom sektoru. koja unatoč nedostatku i dalje nema neki jači skok plaća, ja da se uhljebim, meni je početna plaća 5500-6000kn, a u privatnom sektoru na sličnoj poziciji gdje bi radio puuuno više, maksimalno mogu počet sa 4000kn..
zato , kada gledaš ova istraživanja o fiskalnom multiplikatoru, deficitu/suficitu, napravio bih ono što sam napisao.. prije svega de-motivirao uhljebljivanje za državu, i rezao poreze - državni deficit mi je nebitan.. on bi vjerojatno, rezanjem poreza(kratkoročni pad prihoda države, ali rast profita privatnog sektora) i rezanjem plaća uhljeba(kraktoročni pad rashoda države, ali pad profita privatnog sektora) ostao isti.. a RH bi samo taj jednostavno potez, koji u nikojem slučaju nebi narušio makroekonomsku ravnotežu, gurnio u brže stope rasta..
Guest- Guest
Pinochet wrote:http://www.manjiporezi.hr/wp-content/uploads/2016/04/DESKAR-o-multipikatoru-pdf.pdf
evo bankar piše o fiskalnom multiplikatoru u RH
imaš dvostruko knjigovodstvo svugdje
multiplikacija je nemoguća, fizički ne možeš imati umnažanje u ekonomiji gdje se svaka stavka knjiži negdje kao ulaz a drugdje kao izlaz
možeš zbrajati i oduzimati nominalne iznose, to je sve
nekakav jednostavan model sa multiplikacijom možeš koristiti za procjenu, za predviđanje ukupnog agregatnog stanja, ako pogodiš multiplikator, a to je čisto nagađanje
to su koristili možda pred 100 godina kad nisu imali računala ni uvid u realnom vremenu u stanja prometa po računima
kao da fizičari danas koriste model atoma star 100 godina, pa se čude zašto nema degradacije u orbiti elektrona, umjesto da koriste Kvantnu Mehaniku
Last edited by mamin sin on 27/10/2017, 00:02; edited 1 time in total
Guest- Guest
poanta ti je da ti u ovome trenutku jedino ovi bold drži državu od totalne propaste, kako od potpune seobe naroda , tako i od propasti domaće industrije..paradox:)Pinochet wrote: u RH , imaš sada već problem i paradoxe.
Gost- Guest
mamin sin wrote:Pinochet wrote:http://www.manjiporezi.hr/wp-content/uploads/2016/04/DESKAR-o-multipikatoru-pdf.pdf
evo bankar piše o fiskalnom multiplikatoru u RH
imaš dvostruko knjigovodstvo svugdje
multiplikacija je nemoguća, fizički ne možeš imati umnažanje u ekonomiji gdje se svaka stavka knjiži negdje kao ulaz a drugdje kao izlaz
možeš zbrajati i oduzimati nominalne iznose, to je sve
nekakav jednostavan model sa multiplikacijom možeš koristiti za procjenu, za predviđanje ukupnog agregatnog stanja, ako pogodiš multiplikator, a to je čisto nagađanje
to su koristili možda pred 100 godina kad nisu imali računala ni uvid u realnom vremenu u stanja prometa po računima
kao da fizičari danas koriste model atoma star 100 godina, pa se čude zašto nema degradacije u orbiti elektrona
ajme tebe.. nemožeš tek tako izbacivati fiskalne multiplikatore, koje je prvi skužio tvoj omiljeni Keynes, i danas se koriste, iz rasprave, samo zato jer ti misliš da oni ne postoje :)
oni i te kako postoje, i jebiga ruše ti koncepciju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fiscal_multiplier
https://www.imf.org/external/pubs/ft/tnm/2014/tnm1404.pdf
nemožemo deda, tako voditi raspravu :) , nesviđaju ti se fiskalni multiplikatori, i onda želiš ih ti jedini u svijetu proglasiti nevažećim :D dokaži da ne postoje, napravi model gdje dokazuješ da oni ne postoje, i dobijaš odmah nobelovu nagradu iz ekonomije, i brižeš sve ekonomske knjige od neoliberalnih do keynezijanskih , koje su napisane zadnjih 100godina
Guest- Guest
Daj si jednom budite iskreni...Ovo je usrani svijet koji je došao svom kraju...Mora biti uništen kako bi mogao biti stvoren novi...To je tako jednostavno...
red wolf-
2016-02-10
hm.. a da se možda srežu svi porezi u privatnom sektoru, pa da skoče plaće?.. ekipa ovdje iseljava, jer im se neda raditi za 3000-4000kn.. pa isusami i ja , da imam takve prihode, bi šibao vanka..kserks_ wrote:poanta ti je da ti u ovome trenutku jedino ovi bold drži državu od totalne propaste, kako od potpune seobe naroda , tako i od propasti domaće industrije..paradox:)Pinochet wrote: u RH , imaš sada već problem i paradoxe.
Guest- Guest
mamin sin wrote:
kao da fizičari danas koriste model atoma star 100 godina, pa se čude zašto nema degradacije u orbiti elektrona, umjesto da koriste Kvantnu Mehaniku
pređi na teorije koje opisuju sustav nakon silaska sa zlatnog standarda
imaš ih koje slijede taj nekakav klasični pristup, druge se naslanjaju na keynesa, treće imaju potpuno inženjerski pristup, itd. što god da ti je draže
samo nemoj više sa ovima od pred 200 godine iz vremena konjskih zaprega i zlatne groznice
Guest- Guest
Pinochet wrote:hm.. a da se možda srežu svi porezi u privatnom sektoru, pa da skoče plaće?.. ekipa ovdje iseljava, jer im se neda raditi za 3000-4000kn.. pa isusami i ja , da imam takve prihode, bi šibao vanka..kserks_ wrote:poanta ti je da ti u ovome trenutku jedino ovi bold drži državu od totalne propaste, kako od potpune seobe naroda , tako i od propasti domaće industrije..paradox:)Pinochet wrote: u RH , imaš sada već problem i paradoxe.
Tebi može plaća rasti ne znam koliko, ali će i dalje jesti pola kile kruva, 20 deka parizera, 10 deka sira, za sve preko toga ćeš željeti proizvode visoke dodane vrijednosti,a to je u pravilu uvoz....
H rvatska industrija je industrija niske dodatne vrijednosti, makni uhljebe iz jednadžbe i svi su propali, nepovratno. I što si tada napravio, samo si dodatno povećao uvoz i srušio BDP.
plastično rečeno, ti ne možeš jest za uhljebe:)
Gost- Guest
pa ne postoje, ne možeš imati multiplikaciju zbog dvostrukog knjigovodstva, ograničen si samo na zbrajanje i oduzimanjePinochet wrote:
ajme tebe.. nemožeš tek tako izbacivati fiskalne multiplikatore, koje je prvi skužio tvoj omiljeni Keynes, i danas se koriste, iz rasprave, samo zato jer ti misliš da oni ne postoje :)
Guest- Guest
red wolf wrote:Daj si jednom budite iskreni...Ovo je usrani svijet koji je došao svom kraju...Mora biti uništen kako bi mogao biti stvoren novi...To je tako jednostavno...
misliš da će vođe dopustiti da bude uništen?
hehe, naivan si
nema promjene, zna se tko tu vlada, tko je gospodar
Guest- Guest
mamin sin wrote:pa ne postoje, ne možeš imati multiplikaciju zbog dvostrukog knjigovodstva, ograničen si samo na zbrajanje i oduzimanjePinochet wrote:
asu :)
onu formulu koju ti stavljaš,.. što je točna formula :)
Y(BDP) ¸= C(osobna potrošnja) +I(investicije) +G(državna potrošnja)+ NX(neto izvoz)..
ta formula , kada se rastavi na više komponenti , ima u njima fiskalne multiplikatore :)
ako mi neviruješ, odi u neku ekonomsku knjižnicu i uzmi neke materijale što se uče na predmetu makroekonomija.
Nemožeš brisati nešto tako jer ti se nesviđa...
kao da ja i ti idemo pričati o gravitaciji, pa ja kažem, sve su to gluposti što govoriš, zemlja je ionako ravna ploča..
Guest- Guest
Pinochet wrote:mamin sin wrote:pa ne postoje, ne možeš imati multiplikaciju zbog dvostrukog knjigovodstva, ograničen si samo na zbrajanje i oduzimanjePinochet wrote:
asu :)
onu formulu koju ti stavljaš,.. što je točna formula :)
Y(BDP) ¸= C(osobna potrošnja) +I(investicije) +G(državna potrošnja)+ NX(neto izvoz)..
ta formula , kada se rastavi na više komponenti , ima u njima fiskalne multiplikatore :)
ako mi neviruješ, odi u neku ekonomsku knjižnicu i uzmi neke materijale što se uče na predmetu makroekonomija.
Nemožeš brisati nešto tako jer ti se nesviđa...
kao da ja i ti idemo pričati o gravitaciji, pa ja kažem, sve su to gluposti što govoriš, zemlja je ionako ravna ploča..
brisanjem fiskalnih multiplikatora, izbrisa si ekonomiju kao modernu znanost :D :D :D ..
zemlja je ravna ploča u tom slučaju
Guest- Guest
Pinochet wrote:
hm.. a da se možda srežu svi porezi u privatnom sektoru, pa da skoče plaće?.. ekipa ovdje iseljava, jer im se neda raditi za 3000-4000kn.. pa isusami i ja , da imam takve prihode, bi šibao vanka..
može, ali ako ne želiš da u istom iznosu padne BDP mora se povećati deficit države da bi potrošnja javnog sektora ostala ista
tko je trenutno za povećanje deficita, koja politička opcija?
Guest- Guest
Pinochet wrote:
ta je formula onda za procjenu BDPa u nekom budućem razdoblju po tom nekom modelu, to je onda nekakav potencijalni BDP sljedeće godine
realni BDP je uvijek nominalni zbroj stanja iz prethodnog razdoblja, ne može sadržavati multiplikaciju jer su svi sudionici u ekonomiji na dvostrukom knjigovodstvu, imaju aktivu i pasivu, pa makar i radili na crno, čim kupiš pivu u konzumu to ulazi u njihovu bilancu
Guest- Guest
smanjivanjem poreza se povećava deficit :) rezanjem plaća pada deficit. na isti iznos na koji srežeš uhljebima plaće, za isti iznos smanjiš poreze.mamin sin wrote:Pinochet wrote:
hm.. a da se možda srežu svi porezi u privatnom sektoru, pa da skoče plaće?.. ekipa ovdje iseljava, jer im se neda raditi za 3000-4000kn.. pa isusami i ja , da imam takve prihode, bi šibao vanka..
može, ali ako ne želiš da u istom iznosu padne BDP mora se povećati deficit države da bi potrošnja javnog sektora ostala ista
tko je trenutno za povećanje deficita, koja politička opcija?
tada profit iz držvnog sektora, prebaciš u efikasniji - privatni sektor , koji onda ubrzava rast.
Guest- Guest
mamin sin wrote:Pinochet wrote:
ta je formula onda za procjenu BDPa u nekom budućem razdoblju po tom nekom modelu, to je onda nekakav potencijalni BDP sljedeće godine
realni BDP je uvijek nominalni zbroj stanja iz prethodnog razdoblja, ne može sadržavati multiplikaciju jer su svi sudionici u ekonomiji na dvostrukom knjigovodstvu, imaju aktivu i pasivu, pa makar i radili na crno, čim kupiš pivu u konzumu to ulazi u njihovu bilancu
imaš tri načina izračuna BDPa. rashodovnu, prihodovnu, i proizvodnu.
mi koristimo rashodovnu metodu najviše za naše rasprave, i dio formule rashodovne metode, jesu fiskalni multiplikatori, koji se pojavljuju više puta(onu formul Y=c+i+g+nx kada se rastavi svaka od tih komponeti, ima par desetaka varijabli).
imaš i ostale metode, koje se računaju na drugi način, u svakom slučaju, uvijek se dobije isti rezultat
http://www.effect.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1311%3Abruto-domai-proizvod&Itemid=106
ukratko, deda, dokaži svima da fiskalni multiplikatori ne postoje, i dobijaš nobelovu nagradu, kao ako ja dokažem da je zemlja ravna ploča.. odoh leć
Guest- Guest
Page 6 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» Plaća od 2500 eura vas tamo zarobi i nemate života. Ta plaća je, uz sve troškove tamo, bezvrijedna
» tko plaća odštetu
» Sve se vraća, sve se plaća
» bruto plaća je 970 eura
» U Hrvatskoj najdramatičniji pad plaća
» tko plaća odštetu
» Sve se vraća, sve se plaća
» bruto plaća je 970 eura
» U Hrvatskoj najdramatičniji pad plaća
Page 6 of 9