Deklaraciju o zajedničkom jeziku
Page 5 of 30
Page 5 of 30 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17 ... 30
Re: Deklaraciju o zajedničkom jeziku
Miim na yodu ti nisi dalmos ti si vlaj ;)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
pa i yoda ej vlaj..porijeklom iz imotskogepikur37 wrote:Miim na yodu ti nisi dalmos ti si vlaj ;)
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
trebalo bi ga upoznati s nekim iz Bednje, mislio bi da sluša mandarinskivuksadinare wrote:jwel kuzis ti kajkavski dijalekt i cakavski?..ne kuzis..onda kako moez biti isti jezikpizzon wrote:ovo sto mi govorimo i pisemo jeste jedan jezik, to nesumnjivo.
sve je to pitanje politicke odluke.
srpska je latinica kao i cirilica
Guest- Guest
Noor wrote:trebalo bi ga upoznati s nekim iz Bednje, mislio bi da sluša mandarinskivuksadinare wrote:jwel kuzis ti kajkavski dijalekt i cakavski?..ne kuzis..onda kako moez biti isti jezikpizzon wrote:ovo sto mi govorimo i pisemo jeste jedan jezik, to nesumnjivo.
2015-09-08
vuksadinare wrote:Noor wrote:trebalo bi ga upoznati s nekim iz Bednje, mislio bi da sluša mandarinskivuksadinare wrote:jwel kuzis ti kajkavski dijalekt i cakavski?..ne kuzis..onda kako moez biti isti jezikpizzon wrote:ovo sto mi govorimo i pisemo jeste jedan jezik, to nesumnjivo.
evo malo...
za ovo i meni dobro dođe titl
Guest- Guest
Ako ćemo po književnom jeziku(ne o dijalektima) svi znanstvenici i stručnjaci se slažu da je jezik isti,a standardi malo drugač. I to je to.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
od 11. ...pa sve do polovice 20. st. jedino pismo u masovnoj kulturnoj upotrebi Srba u Srbiji bilo je isključivo ćirilica.pizzon wrote:moderan srpski jezik ima dva, potpuno ravnopravna pisma - ćirilicu i latinicu. To potvrđuje i Pravopis srpskog jezika Matice srpske koji kaže: "Ćirilica i latinica predstavljaju standardna pisma našeg jezika".
Ako i Pravopis laže, onda život ne laže. Potrebno se samo osvrnuti oko nas i uvideti da su oba pisma tu. Na latinici se štampaju knjige, časopisi, naučni radovi, novine isto kao i na ćirilici.
http://srpskalatinica.tripod.com/abeceda.htm
latinicu ste uveli tek kad ste počeli stvarati ideju o velikoj srbiji.
Guest- Guest
..ervo dovedi srbina i stavi pred njega zagorca,bodula,istrijana,primorac nece skuziti sto ovi pricaju..prije bi slovaka skuzio...i da nisu dijalekti hrpa rijeci hrvatskog i srpskog su razliciti...tesko se tu onda moze govoriti o istom jezikumozda prije o nekakvoj srodnosti ali o istim nikako..evo ja kuzim slovaka sto prica..a jesu li onda slovacki i hrvatski jezik isti?..nisu..sve drugo je politicka demagogija i politiziranje u svrhu propagande za neciej cilejvejastreb wrote:Ako ćemo po književnom jeziku(ne o dijalektima) svi znanstvenici i stručnjaci se slažu da je jezik isti,a standardi malo drugač. I to je to.
2015-09-08
vuksadinare wrote:..ervo dovedi srbina i stavi pred njega zagorca,bodula,istrijana,primorac nece skuziti sto ovi pricaju..prije bi slovaka skuzio...
Otprilike tako nešto. Zanimljivo da Slovenije nema u tom spisku, valjda bosanci naj teže razumiju slovenski.
catabbath-
2015-08-22
jastreb wrote:Ako ćemo po književnom jeziku(ne o dijalektima) svi znanstvenici i stručnjaci se slažu da je jezik isti,a standardi malo drugač. I to je to.
pa bogatstvo i različitost jednog jezika čine upravo njegovi brojni dijalekti i narječja. od njih je jezik i satkan, njih treba njegovati i koristiti, jer u protivnom jezik odumire.
Guest- Guest
Noor wrote:pa bogatstvo i različitost jednog jezika čine upravo njegovi brojni dijalekti i narječja. od njih je jezik i satkan, njih treba njegovati i koristiti, jer u protivnom jezik odumire.
Je samo malo čudno da svaki dijalekt ima svoje pismo i gramatiku.
catabbath-
2015-08-22
svoje pismo? navedi primjer...catabbath wrote:Noor wrote:pa bogatstvo i različitost jednog jezika čine upravo njegovi brojni dijalekti i narječja. od njih je jezik i satkan, njih treba njegovati i koristiti, jer u protivnom jezik odumire.
Je samo malo čudno da svaki dijalekt ima svoje pismo i gramatiku.
gramatika je skup normi u hrvatskom standardnom jeziku, nema veze s dijalektima.
Guest- Guest
Noor wrote:svoje pismo? navedi primjer...
Pa ako ovi "znanstvenici" tvrde da je sve to jedan te isti jezik kako onda može imani nekoliko pisama i različite gramatike? Crnogorci npr imaju čak neka nova slova i padeže.
catabbath-
2015-08-22
ti si spomenuo hrvatske dijalekte i rekao da je čudno da imaju svaki svoje pismo i gramatiku.catabbath wrote:Noor wrote:svoje pismo? navedi primjer...
Pa ako ovi "znanstvenici" tvrde da je sve to jedan te isti jezik kako onda može imani nekoliko pisama i različite gramatike? Crnogorci npr imaju čak neka nova slova i padeže.
tražila sam te primjer, pa ga vidim nemaš
u svim hrvatskim dijalektima i narječjima piše se isključivo jednim te istim pismom, latinicom....osim ako ti znaš još koje.
srpski ima osim ćirilice i latinicu, ali nju su uveli krajem 19. i početkom 20. stoljeća, paralelno s velikosrpskom idejom.
a ovo što znanstvenici tvrde objesi mačku o rep.
Guest- Guest
Noor wrote:ti si spomenuo hrvatske dijalekte
Nisam, ja sam se držao teme.
catabbath-
2015-08-22
Nemože to bit zajednicki jezik , nije stvar u nama nego ovih 8 miljardi Kineza uokolo , nemože uciteljica iz Bosne npr to službeno predstavit kao zajednicki pa prodavat maglu dole u arapskim zemljama da ona daje tecaj ucenja za jezik koji se goviri i piše na svim ovim prostorima.
Može se napravit filtrirani rijecnik gdje su izbjegnuti glagoli i imenice na ije i e i kao takav služebno odobrit od svih država i po njemu radit školski program za pocetnike i po tom Kinez može otic i u Pulu i u Valjevo i on stvarno osnovu prica kako je tamo ....a ostatk nauci na terenu.
Može se napravit filtrirani rijecnik gdje su izbjegnuti glagoli i imenice na ije i e i kao takav služebno odobrit od svih država i po njemu radit školski program za pocetnike i po tom Kinez može otic i u Pulu i u Valjevo i on stvarno osnovu prica kako je tamo ....a ostatk nauci na terenu.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
ok, onda smo se razišli u startu...ja se ne slažem da su jezici navedeni u uvodnom linku jedan te isti jezik.catabbath wrote:Noor wrote:ti si spomenuo hrvatske dijalekte
Nisam, ja sam se držao teme.
Guest- Guest
U 8.30 na njega je sleteo i avion Er Srbije iz Beograda sa širokotrupnim avionom A330. Ovo je prvi put da je jedan tako veliki putnički avion sleteo na zagrebački aerodrom.
Guest- Guest
To se nemože predstavit kao zajednicki jezik i to nije stvar nas ovdje nego ovih 8 miljardi naokolo . hr jezik je službeni jezik u EU . on je i jedan od jezika koji se uci u Francuskoj u školama a nedavno je to postao i srpski ( ima par mjeseci ) ....ti možeš napraviti filtrirani rijecnik za pocetnike u kojem su izbjegnute imenice i glagole na ije i e i takav rijecnik i po kojem bi se radio školski program za početnike službeno odobrit od svih i da se to vodi kao južnoslavenski za početnike ( nabrojane zemlje ) i to možeš jer onda neki francuzic kad tu osnovu nauci ta osnova je ispravna ako je njegov cilj bio da nauci jezik koji se ovdje piše i govori ....i onda taj francuzic odluci gdje ce tj gdje ide radit , živit i ako je to Zagreb ta osnova koju je tako ucio je službeno ispravna i ta osnova je ispravna i ako ode i u Niš živit i radit.
TO MOŽE ...OVO DRUGO NEMOŽE.
TO MOŽE ...OVO DRUGO NEMOŽE.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Page 5 of 30 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17 ... 30
Similar topics
» Ja jugoslaven
» Engleska je ustala! Ubijen imigrant jer je trkeljao na nekom svom jeziku, a ne na jeziku domaćina
» Sabor RH usvaja deklaraciju o Hrvatima u susjednoj BiH
» Najnovija anketa: HDZ i SDP mogu formirati vlast samo zajedničkom koalicijom
» Dodik podržao Deklaraciju HNS-a
» Engleska je ustala! Ubijen imigrant jer je trkeljao na nekom svom jeziku, a ne na jeziku domaćina
» Sabor RH usvaja deklaraciju o Hrvatima u susjednoj BiH
» Najnovija anketa: HDZ i SDP mogu formirati vlast samo zajedničkom koalicijom
» Dodik podržao Deklaraciju HNS-a
Page 5 of 30