Deklaraciju o zajedničkom jeziku
Page 17 of 30
Page 17 of 30 • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 23 ... 30
Re: Deklaraciju o zajedničkom jeziku
Opet neka novotarija s tim "rulama"? Rolama?
Regoč- Posts : 35954
2015-08-21
Jedan jezik!
Jedan narod!
Jedan narod!
max123- Posts : 2853
2015-10-28
Makso, po kojim je kriterijima izrađen taj jezični zemljovid?
valjda po stokavskoj ijekavici kao standardu..Regoč wrote:Makso, po kojim je kriterijima izrađen taj jezični zemljovid?
2015-10-28
Ako je po standardu, onda su Sandžak i podunavska Bačka krivo prikazani, standard, ne govorni jezik, tamo je ekavica, a u Bačkoj i govorni jezik.
standardi su uvedeni tamo di je i govorni jezik isti ili slican standardu.valjda po nekoj logici..Regoč wrote:Ako je po standardu, onda su Sandžak i podunavska Bačka krivo prikazani, standard, ne govorni jezik, tamo je ekavica, a u Bačkoj i govorni jezik.
2015-10-28
Ne, nego je skupina obrazovanih ljudih rekla "e, ovo nam je književni jezik" pa je sila državne vlasti to nametnula svima u toj državi.max123 wrote:standardi su uvedeni tamo di je i govorni jezik isti ili slican standardu.valjda po nekoj logici..Regoč wrote:Ako je po standardu, onda su Sandžak i podunavska Bačka krivo prikazani, standard, ne govorni jezik, tamo je ekavica, a u Bačkoj i govorni jezik.
svi standardi su umjetni i nametnuti i to svuda u svijetu.da sam se ja pitao,a nisam,mi bi imali kajkavsko narjecje sa ikavskim dialektom.tako bi idealno spojili Hrvatski jug sa Hrvatskim sjeverom.i nitko se nebi osjecao inferjornim, jer bi se svi govornici barem djelomicno pronasli u standardu..Regoč wrote:Ne, nego je skupina obrazovanih ljudih rekla "e, ovo nam je književni jezik" pa je sila državne vlasti to nametnula svima u toj državi.max123 wrote:standardi su uvedeni tamo di je i govorni jezik isti ili slican standardu.valjda po nekoj logici..Regoč wrote:Ako je po standardu, onda su Sandžak i podunavska Bačka krivo prikazani, standard, ne govorni jezik, tamo je ekavica, a u Bačkoj i govorni jezik.
2015-10-28
Dobro, time samo potvrđuješ da su Sandžak i podunavska Bačka krivo označeni.max123 wrote:svi standardi su umjetni i nametnuti i to svuda u svijetu.da sam se ja pitao,a nisam,mi bi imali kajkavsko narjecje sa ikavskim dialektom.tako bi idealno spojili Hrvatski jug sa Hrvatskim sjeverom.i nitko se nebi osjecao inferjornim, jer bi se svi govornici barem djelomicno pronasli u standardu..Regoč wrote:Ne, nego je skupina obrazovanih ljudih rekla "e, ovo nam je književni jezik" pa je sila državne vlasti to nametnula svima u toj državi.max123 wrote:standardi su uvedeni tamo di je i govorni jezik isti ili slican standardu.valjda po nekoj logici..Regoč wrote:Ako je po standardu, onda su Sandžak i podunavska Bačka krivo prikazani, standard, ne govorni jezik, tamo je ekavica, a u Bačkoj i govorni jezik.
Glede književnoga jezika, ja bih voljel čakavsku iekavicu prožetu štokavštinom i kajkavštinom.
sandzak je ijekavsko govorno podrucije,a zapadna backa je zbog tamosnjih Hrvata upala u Hrvatski standard..Regoč wrote:Dobro, time samo potvrđuješ da su Sandžak i podunavska Bačka krivo označeni.max123 wrote:svi standardi su umjetni i nametnuti i to svuda u svijetu.da sam se ja pitao,a nisam,mi bi imali kajkavsko narjecje sa ikavskim dialektom.tako bi idealno spojili Hrvatski jug sa Hrvatskim sjeverom.i nitko se nebi osjecao inferjornim, jer bi se svi govornici barem djelomicno pronasli u standardu..Regoč wrote:Ne, nego je skupina obrazovanih ljudih rekla "e, ovo nam je književni jezik" pa je sila državne vlasti to nametnula svima u toj državi.max123 wrote:standardi su uvedeni tamo di je i govorni jezik isti ili slican standardu.valjda po nekoj logici..Regoč wrote:Ako je po standardu, onda su Sandžak i podunavska Bačka krivo prikazani, standard, ne govorni jezik, tamo je ekavica, a u Bačkoj i govorni jezik.
Glede književnoga jezika, ja bih voljel čakavsku iekavicu prožetu štokavštinom i kajkavštinom.
2015-10-28
Iekavsko govorno područje svakako, ali je standardna ekavica. U podunavskoj Bačkoj Hrvatah ima u tragovih pa nikako taj prostor ne pripada hrvatskomu govoru, a kamoli standardu. Stvarno bih voljel znati odakle ti ovaj zemljovid, uz koji se tekst veže.max123 wrote:sandzak je ijekavsko govorno podrucije,a zapadna backa je zbog tamosnjih Hrvata upala u Hrvatski standard..Regoč wrote:Dobro, time samo potvrđuješ da su Sandžak i podunavska Bačka krivo označeni.max123 wrote:svi standardi su umjetni i nametnuti i to svuda u svijetu.da sam se ja pitao,a nisam,mi bi imali kajkavsko narjecje sa ikavskim dialektom.tako bi idealno spojili Hrvatski jug sa Hrvatskim sjeverom.i nitko se nebi osjecao inferjornim, jer bi se svi govornici barem djelomicno pronasli u standardu..Regoč wrote:Ne, nego je skupina obrazovanih ljudih rekla "e, ovo nam je književni jezik" pa je sila državne vlasti to nametnula svima u toj državi.max123 wrote:
standardi su uvedeni tamo di je i govorni jezik isti ili slican standardu.valjda po nekoj logici..
nemam pojma.to sam negdje pokupio(izguglao) prije x-godina..Regoč wrote:max123 wrote:Regoč wrote:max123 wrote:Regoč wrote:
2015-10-28
Tvoj bi zemljovid bila pojednostavljena inačica hrvatskih i srbskih narječjah, pri čem bi se kajkavština, čakavština i zapadna štokavština računale kao hrvatski jezik, a samo istočna štokavština kao srbski jezik. Nije nemoguća ni takva interpretacija, ali me zbunjuje što takvu interpretaciju potpisuje Srbin (barem sudeći po uporabi ćirilice).
pa u tome i je shega.s tom kartom sam podjebavao srpcad u raznoraznim diskusijama...Regoč wrote:Tvoj bi zemljovid bila pojednostavljena inačica hrvatskih i srbskih narječjah, pri čem bi se kajkavština, čakavština i zapadna štokavština računale kao hrvatski jezik, a samo istočna štokavština kao srbski jezik. Nije nemoguća ni takva interpretacija, ali me zbunjuje što takvu interpretaciju potpisuje Srbin (barem sudeći po uporabi ćirilice).
2015-10-28
max123 wrote:Jedan jezik!
Jedan narod!
Po toj su logici Englezi i Amerikanci jedan narod. Ili Španjolci i skoro svi latinoamerički narodi. Ili Nijemci, Austrijanci i Švicarci koji govore njemački.
No, ništa od toga, dakle, logika ti je pogrešna.
Guest- Guest
Da, izvrsna sol na ranu, zato me i zanima izvor toga zemljovida te popratni tekst.max123 wrote:pa u tome i je shega.s tom kartom sam podjebavao srpcad u raznoraznim diskusijama...Regoč wrote:Tvoj bi zemljovid bila pojednostavljena inačica hrvatskih i srbskih narječjah, pri čem bi se kajkavština, čakavština i zapadna štokavština računale kao hrvatski jezik, a samo istočna štokavština kao srbski jezik. Nije nemoguća ni takva interpretacija, ali me zbunjuje što takvu interpretaciju potpisuje Srbin (barem sudeći po uporabi ćirilice).
jebiga pajdo,imas znanje ali nemas vjestinu(inteligenciju) baratat s istom.nista licno.speare_shaker wrote:max123 wrote:Jedan jezik!
Jedan narod!
Po toj su logici Englezi i Amerikanci jedan narod. Ili Španjolci i skoro svi latinoamerički narodi. Ili Nijemci, Austrijanci i Švicarci koji govore njemački.
No, ništa od toga, dakle, logika ti je pogrešna.
samo bog zna kako si uspio usporedit neusporedivo.spanjolski u juz.americi(kolonizacija) i govorni jezik Hrvata i njezina standardizacija..
2015-10-28
evo bas sam malo guglao(hrvatski jezik) ali navodi me samo tamo di sam ostavio "tragove".shade kamerad...Regoč wrote:Da, izvrsna sol na ranu, zato me i zanima izvor toga zemljovida te popratni tekst.max123 wrote:pa u tome i je shega.s tom kartom sam podjebavao srpcad u raznoraznim diskusijama...Regoč wrote:Tvoj bi zemljovid bila pojednostavljena inačica hrvatskih i srbskih narječjah, pri čem bi se kajkavština, čakavština i zapadna štokavština računale kao hrvatski jezik, a samo istočna štokavština kao srbski jezik. Nije nemoguća ni takva interpretacija, ali me zbunjuje što takvu interpretaciju potpisuje Srbin (barem sudeći po uporabi ćirilice).
2015-10-28
Ne znam šta se krije iza ovoga, nisam ništa čitao vezano uz ovu temu niti želim a znam da ću biti napadnut od mnogih ali srpski, hrvatski i tzv. bosanski jezik su po meni isto. Pa pričamo skoro sa 100% istim riječima a razumijemo se 100% pa kako su onda različiti jezici...
newuser- Posts : 1995
2015-09-09
max123 wrote:samo bog zna kako si uspio usporedit neusporedivo.spanjolski u juz.americi(kolonizacija) i govorni jezik Hrvata i njezina standardizacija..
Ne zna ni Bog jednostavno zato što ja tu nisam ništa usporedio nego sam naglasio kako upotreba istog jezika ne podrazumjeva i identično nacionalno opredjeljenje. Nebitno je kako je došlo do te upotrebe, je li ona bila spontana, kao kod Austrijanaca i Nijemaca (što ti je očito promaknulo), ili nametnuta, kao recimo upotreba engleskog u Irskoj, što Irce nije niti najmanje načinilo većim Englezima, a kamoli Englezima samim.
Dakle, tvoja logika jedan jezik jedan narod nije ispravna, pa bi bilo dobro da toga budeš svjestan kada budeš spuštao velikosrbima, jer bi ti oni mogli odgovoriti u skladu sa Vukovom da pošto srpski govore svi i svuda (nema veze što je i to netočno, ali znamo što je o takvoj praksi među Srbima rekao otac nacije Dobrica Ćosić) pa su onda garant i Srbi svi i svuda.
Guest- Guest
newuser wrote:Pa pričamo skoro sa 100% istim riječima a razumijemo se 100% pa kako su onda različiti jezici...
Prvo je netočno, a kod drugog je riječ o tome kako kriteriji razumljivosti definitivno nije jedini koji određuje samobitnost nekog jezika u odnosu na druge.
Guest- Guest
Page 17 of 30 • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 23 ... 30
Similar topics
» Ja jugoslaven
» Engleska je ustala! Ubijen imigrant jer je trkeljao na nekom svom jeziku, a ne na jeziku domaćina
» Sabor RH usvaja deklaraciju o Hrvatima u susjednoj BiH
» Najnovija anketa: HDZ i SDP mogu formirati vlast samo zajedničkom koalicijom
» Dodik podržao Deklaraciju HNS-a
» Engleska je ustala! Ubijen imigrant jer je trkeljao na nekom svom jeziku, a ne na jeziku domaćina
» Sabor RH usvaja deklaraciju o Hrvatima u susjednoj BiH
» Najnovija anketa: HDZ i SDP mogu formirati vlast samo zajedničkom koalicijom
» Dodik podržao Deklaraciju HNS-a
Page 17 of 30