Deklaraciju o zajedničkom jeziku
Page 23 of 30
Page 23 of 30 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 26 ... 30
Re: Deklaraciju o zajedničkom jeziku
Uviek mi pokvariš veselje da Jastreb sam sebe posere.
Regoč- Posts : 35954
2015-08-21
provocator-
2015-08-11
provocator wrote:Koja je množina imenice za kruh?
Kruhovi, krusi.
Guest- Guest
provocator-
2015-08-11
Štruce, budalo nepismena.provocator wrote:Koja je množina imenice za kruh?
Eroo- Posts : 78957
2016-07-22
provocator wrote:Aha... Dajte mi pet krusova.
Kruhova. Ili pet štruca kruha, ako ti se ovaj lokalizam više sviđa.
Guest- Guest
zanimljiv je i vokativ..kruhu, kruše :))slidingdoorsoperator wrote:provocator wrote:Aha... Dajte mi pet krusova.
Kruhova. Ili pet štruca kruha, ako ti se ovaj lokalizam više sviđa.
Guest- Guest
Noor wrote:zanimljiv je i vokativ..kruhu, kruše :))slidingdoorsoperator wrote:Kruhova. Ili pet štruca kruha, ako ti se ovaj lokalizam više sviđa.
Je, valjda najzanimljiviji. :)
Ovdje bih na tu temu dodao kako imenica hljeb jeste dio hrvatske jezične tradicije, ali više ne i modernog standardnog jezika pa predstavlja neadekvatnu zamjenu za imenicu kruh u svim oblicima.
Guest- Guest
Regoč wrote:Uviek mi pokvariš veselje da Jastreb sam sebe posere.
Uh ... isprika Tebi Regoče!
Stribor-
2015-09-22
četnički SMRAD, JEBA JOJ TITO I VUK. K. Mamu i rodila se jugočetnikuša, odpad , smeće čovječanstvapizzon wrote:Snježana Kordić: Srpsko-hrvatski jezik nema veze s Jugoslavijom
. .........
2014-04-18
krugh je samo format,nije imenica u sustini..imenica je Hljeb..dakle trazis 5 hljebova kruhaprovocator wrote:Koja je množina imenice za kruh?
Guest- Guest
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/deklaracija-kao-provokacija-sto-je-sve-u-njoj-besmisleno-1013536/
5 kila kruaprovocator wrote:Aha... Dajte mi pet krusova.
Guest- Guest
Kruh ima dugu i kratku množinu. Duga glasi "kruhovi", a kratka "krusi". I kad tražiš kruh, proseratore nepismeni, tražiš ga u genitivu koji ima nastavak "-a", a "h" ispred "a" ne prelazi u "s". Prelazi ispred "i" koji je nastavak za nominativ množine.
Hljeb označava oblik kruha, a ne kruh općenito. Hljeb je naziv za okrugli oblik kruha, a duguljasti oblik zove se vekna ili štruca. Tako se možete naći u situaciji da u dućanu kažete "molim Vas jedan hljeb" pa vam kažu "nemamo hljeba, samo veknu".
Hljeb označava oblik kruha, a ne kruh općenito. Hljeb je naziv za okrugli oblik kruha, a duguljasti oblik zove se vekna ili štruca. Tako se možete naći u situaciji da u dućanu kažete "molim Vas jedan hljeb" pa vam kažu "nemamo hljeba, samo veknu".
jbte, sve eksperti za jezik, a jel znate vi da je danasnja stokavica proizasla iz plemenskog jezika, da je kajkavstina proizasl iz horvatskog plemenskog jezika
a srbi u srbiji originalno i nemaju jezik jer im se jezik zagubio, onaj starosrpski koji se jos uvijek rabi u njihovijem crkvama, ako i to,
dakle ne samarajte glupostim sluzbeno pricate plemenskim jezikom a nemate blage o tomu, eto koliko ne znate o svojim precima :D
a srbi u srbiji originalno i nemaju jezik jer im se jezik zagubio, onaj starosrpski koji se jos uvijek rabi u njihovijem crkvama, ako i to,
dakle ne samarajte glupostim sluzbeno pricate plemenskim jezikom a nemate blage o tomu, eto koliko ne znate o svojim precima :D
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Lako vama kad vam djeca gledaju od rođenja crtice sinhronizirane na hrvatski :D
2014-04-12
Što bismo mi bez Levijevih obogaćivanjah naše spoznaje?!
Daj nam koji primjer toga prajezika, recimo "daj porciju ćevapa s više luka i zlatni pan".
Daj nam koji primjer toga prajezika, recimo "daj porciju ćevapa s više luka i zlatni pan".
Jesi ti svoj jezik počel zvati hrvatskosrbskim?dzango wrote:Jeste li uspeli da se ubedite da nije isti jezik?
Zato posle odlično razumeju Hrvatice.maggie13 wrote:Lako vama kad vam djeca gledaju od rođenja crtice sinhronizirane na hrvatski :D
Page 23 of 30 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 26 ... 30
Similar topics
» Ja jugoslaven
» Engleska je ustala! Ubijen imigrant jer je trkeljao na nekom svom jeziku, a ne na jeziku domaćina
» Sabor RH usvaja deklaraciju o Hrvatima u susjednoj BiH
» Najnovija anketa: HDZ i SDP mogu formirati vlast samo zajedničkom koalicijom
» Dodik podržao Deklaraciju HNS-a
» Engleska je ustala! Ubijen imigrant jer je trkeljao na nekom svom jeziku, a ne na jeziku domaćina
» Sabor RH usvaja deklaraciju o Hrvatima u susjednoj BiH
» Najnovija anketa: HDZ i SDP mogu formirati vlast samo zajedničkom koalicijom
» Dodik podržao Deklaraciju HNS-a
Page 23 of 30