ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Page 13 of 30 Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 21 ... 30  Next

Go down

Deklaraciju o zajedničkom jeziku - Page 13 Empty Re: Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 17:07

Dvije škole pod jednim krovom su druga tema , neuci se u školama samo jezik i to.

Da se uci samo jezik onda bi i moglo jer nije neka velika razlika....ije ...latinica ...nije baš da gramaticki i pravopisno nebi mogli ucit zajedno.

RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Deklaraciju o zajedničkom jeziku - Page 13 Empty Re: Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Post by Eroo Tue 28 Mar - 17:14

RayMabus wrote:Dvije škole pod jednim krovom su druga tema , neuci se u školama samo jezik i to.

Da se uci samo jezik onda bi i moglo jer nije neka velika razlika....ije ...latinica ...nije baš da gramaticki i pravopisno nebi mogli ucit zajedno.
Može, ali oni neće na hrvatskom i...jebiga, svak sebi.
Ima jedna otočka zemlja (preko 2000 otoka) čiji je službeni jezik prihvaćen od najmanjeg otoka,
di živi manje od 1000 ljudi. Za BiH predlažema hrvatski kao državni jezik, ali antifašisti neće.... :D
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 17:16

Škole su druga tema , tu imaš predmet povijest pa logicno da ce Srbi više ucit svoju , Bošnjaci svoju , Hrvati svoju dakle predmetna nastava je tu malo drukcija kod svakog posebno.

Ovo s jezikom je posebna tema.

Svak ima svoj jezik a ako neki oceš proglasit zajednickim on mora imat karakteristike da se upotrebljava na cijelom tom prostoru za koji ga proglašavaš zajednickim.

To neznaci da ce Hrvati u Hrvatskoj il Hrvati u BiH sad preci na taj jezik nego da netko tko želi nauciti Hrvatski , Bosanski ili Crnogorski jezik može uciti ovaj službeni zajednicki i on se kao takav službeno priznaje strancu u sve tri države.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 17:18

Ja koliko vidim vama nije jasan pojam : zajednicki jezik.

Zato ja gubim vrijeme objašnjavajuci ovo.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Eroo Tue 28 Mar - 17:20

RayMabus wrote:Škole su druga tema , tu imaš predmet povijest pa logicno da ce Srbi više ucit svoju , Bošnjaci svoju , Hrvati svoju dakle predmetna nastava je tu malo drukcija kod svakog posebno.

Ovo s jezikom je posebna tema.

Svak ima svoj jezik a ako neki oceš proglasit zajednickim on mora imat karakteristike da se upotrebljava na cijelom tom prostoru za koji ga proglašavaš zajednickim.

To neznaci da ce Hrvati u Hrvatskoj il Hrvati u BiH sad preci na taj jezik nego da netko tko želi nauciti Hrvatski , Bosanski ili Crnogorski jezik može uciti ovaj službeni zajednicki i on se kao takav službeno priznaje strancu u sve tri države.
Kad se odrekneš jezika, odrekao si se i nacije-naroda. Ne postoji narod bez svoga jezika, pisma, umjetnosti,  povjesti...i zajedničkih neprijatelja. :)
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Eroo Tue 28 Mar - 17:22

RayMabus wrote:Ja koliko vidim vama nije jasan pojam : zajednicki jezik.

Zato ja gubim vrijeme objašnjavajuci ovo.
Nama Hrvatima je svojevremeno zajednički jezik bio latinski.
A da ga jope uvedemo u Sabor? :D
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 17:23

Eroo wrote:
Kad se odrekneš jezika, odrekao si se i nacije-naroda. Ne postoji narod bez svoga jezika, pisma, umjetnosti,  povjesti...i zajedničkih neprijatelja. :)
Ti uopce nemožeš shvatit neke stvari , ti nerazumiješ pojam : zajednicki jezik.

To nije jezik kojim svi pricamo nego je jezik koji se može službeno koristit na nekom prostoru.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 17:25

Ajmo ovako : prvo zaboravit prostor Juge ...idemo u Skandinaviju ; tri nacije , tri jezika ; danski , norveški i švedski ....recimo razlikuju se u 20% stvari ....oni sjednu i naprave filtirani rijecnik i tecaj za skandinavski jezik.

To tj taj skandinavski jezik tako licenciran se predaje po svijetu i on je kao diploma važeci za sve tri države.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Eroo Tue 28 Mar - 17:26

Rezolucija iz FBiH nastavak je pokušaja dominacije Bošnjaka nad Hrvatima

Deklaraciju o zajedničkom jeziku - Page 13 6a65bcd23d07d5567111aebeea909aed
Europarlamentarac Tonino Picula, koji dolazi iz reda socijalista, ocijenio je kako je rezolucijom koju je donio federalni Parlament prošloga tjedna jasno pokazana želja nastavka dominacije jednoga naroda nad drugim, očito aludirajući na odnos Bošnjaka prema Hrvatima, poručujući kako sadržaj tog dokumenta uopće nije kompatibilan s porukama Europskog parlamenta koji rezolucijom nije uopće nametao ultimatume, nego je nastojao detektirati odnose i ponuditi smjernice.
Dodatni pritisci na Hrvate
“Isto se, nažalost, ne može reći za rezoluciju Parlamenta Federacije BiH koja slabo maskira želju za nastavkom političke dominacije većinskog naroda nad manjinskim u dijelu zemlje koja, da ironija bude veća, nosi naziv – Federacija”, ocijenio je eurozastupnik Picula u izjavi za Večernji list BiH…
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Stribor Tue 28 Mar - 17:28

RayMabus wrote:
Stribor wrote:Ovo nij' moglo projti niti ''Novosadskim dogovorom'' va vrime SFRJ, a kamoli sada. Ča ljudem dojde, pa tako začnu bedaviti? To su teme za psihijatre.
Neznam šta je pisalo u toj novosadskoj deklaraciji samo znam da danas samo jedan tip jezika zadovoljava kriterije da se smatra službeno zajednickim da bi ga kao takvog mogao registrirat : štokavska ijekavica latinskog pisma.

Pisalo je da je jazik Hrvatov, Srbov, i Črnogorcev jedan jazik s istočnom i zapadnom inačicom. Imaš na internetu ''Novosadski dogovor''!

Inače, triba razlikovati ''Hrvatski standardni jezik'' od ''Hrvatskog jezika''.

Prvi je javnouporaban i strogo normiran kot i vsi svitski standardni jaziki.

Drugi je pak skup vsih jazičnih idiomov kojimi vsi Hrvati, va Hrvatskoj i zvana nje, besedaju.

Ta jazik obujma čakavicu, kajkavicu i štokavicu sa vsimi dijalekti i poddijalekti bili oni standardizirani kot ča je Gradišćanskohrvatski jazik ili ne.

Kad se to vazme, ondar Srbadija tu nima ča iskati ar oni ne besedaju niti čakavicom, niti kajkavicom, niti štokavskom ikavicom, niti su ikada tako besedali, a do pred nikih 170 let nisu niti štokavsku ijekavicu držali svojom, ter je onodobni ''Belgradski književni krug'' prosvidoval proti Vuka Stefanovića Karadžića kako im za srbski jazik hoće podmetnuti ijekavski hrvatski jazik.

Isto tako Hrvati nimaju ništar s torlačkom (beseda spodobna makedonskom i bugarskom), kosovsko-resavskom i šumadijsko-vojvodjanskom besedom koje su ugradjene  va srbski standardni jazik kot temelji niti su Hrvati na timi govori ikada va povisti gradili svoj materinski jazik prez obzira kojim hrvatskim jazičnim idiomom besedali.

Hotil bih reći i kako se Norvežani, Švedjani, Danci i Islandjani savršeno razumu, ali ni jednimi ne pada pamet unifikacija tih jazikov nego vsaki svoj jazik držu posebnim po imenu i pravopisanju. Isto tako niti Čehi i Slovaki nimaju poteškoć oko razumivanja, ali su zdavna, još va vrime Češko-slovačke zajedničke države odustali od stvaranja zajedničkog jazika, a bome niti danaska im tako ništo ne pada na pamet delati.

Sapienti sat.

:)
Stribor
Stribor

Male
2015-09-22

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 17:29

RayMabus wrote:Ajmo ovako : prvo zaboravit prostor Juge ...idemo u Skandinaviju ; tri nacije , tri jezika ; danski , norveški i švedski ....recimo razlikuju se u 20% stvari ....oni sjednu i naprave filtirani rijecnik i tecaj za skandinavski jezik.

To tj taj skandinavski jezik tako licenciran se predaje po svijetu i on je kao diploma važeci za sve tri države.
Znaci oni otvore sad školu za skandinavski jezik u Zagrebu i ja odem to pohađat i naucim osnove koje su takve tamo stvarno za to podrucje jer su jezici srodni ...sad nakon toga s tom diplomom mogu odtic radit gore i onu zemlju koju izabrem onda mi je to osnova a ostalo šta nije isto naucim na terenu.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 17:33

Stribor wrote:

Hotil bih reći i kako se Norvežani, Švedjani, Danci i Islandjani savršeno razumu, ali ni jednimi ne pada pamet unifikacija tih jazikov nego vsaki svoj jazik držu posebnim po imenu i pravopisanju. Isto tako niti Čehi i Slovaki nimaju poteškoć oko razumivanja, ali su zdavna, još va vrime Češko-slovačke zajedničke države odustali od stvaranja zajedničkog jazika, a bome niti danaska im tako ništo ne pada na pamet delati.

Sapienti sat.

:)
Šta neznaci da su baš inteligentni jer bi se brže probili na svjecko tržište da ga unificiraju za početnike a poslije tko oce posebno onda nek uplati poseban tecaj za taj i taj jezik.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by rigbi Tue 28 Mar - 17:34

vratite nam austrijski :)
rigbi
rigbi

2015-08-02

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 17:37

Ocito postoji strah da bi se uvođenjem nekakvog dodatnog zajednickog jezika netko morao odreci svoga.

Potpuno netocno.

Ako ti se hrvatski i bosanski razlikuju u 10% vokabulara onda taj zajednicki jezik je umanjen za tih 10% vokabulara a ovih 90% je licencirano za ucenje dakle strance a to je 0sam miljardi ljudi da ako znaš to da znaš 90% od ova dva jezika i možeš ic tamo radit , živit , napisat službeno pismo itd itd itd.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 18:00

Stvar je jednostavna al ja vidim da vi cim pocmete pricat o tome da ce taj jezik zamjenit hrvatski znam da ništa nekužite.

Licencirani zajednicki jezik ...filtriran.

Kako ce ti to zamjenit hrvatski kad to jest hrvatski.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 18:08

Morat cete mi jednom objasniti kako ste vi došli do zakljucka da ja ako filtiram rijecnik i ostavim samo ono šta je u svim jezicima isto i napravim rijecnik toga i kineskoga , kako sam ja izbrisao hrvatski jezik i gdje.

To bi stvarno volio znat.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by kic Tue 28 Mar - 18:19

odmori ray
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Post by Eroo Tue 28 Mar - 18:38

Predsjednik Matice hrvatske
'Inicijativa o zajedničkom jeziku je politički postupak! To je najava nasilnih homogenizacija na ovom prostoru'

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2654871/predsjednik-matice-hrvatske-smatra-da-iza-inicijative-o-jeziku-stoji-politika-to-je-najava-nasilnih-homogenizacija-na-ovom-prostoru/

Najprije ukinit bosanski, a dalje će da vidime... :D
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 18:40

Hrvati apriori protiv Deklaracije o zajedničkom jeziku

Tanjug | 28. mart 2017. 18:15 | Komentara: 0
Hrvatski stručnjaci protiv su Deklaracije o zajedničkom jeziku, i pre nego je ona objavljena

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:657475-Hrvati-apriori-protiv-Deklaracije-o-zajednickom-jeziku

Normalno da je glupost i bespotrebno bilo kome , a ovo šta sam ja prica to ocito prerano za tu poslovnu ideju.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Mar - 18:57

Bit ce bolje ...ja sam tu deklaraciju odma nazva gluposti i odbacio je kao nepotrebnu i poceo pricati o jednoj drugoj ideji no isto kao i kod nekih drugih ideja ljudska svijest nije dovoljno sazrela da dođe do one unutra svijest .....sreca u nesreci je šta je prirodno evolucijski svaka iduca generacija homo sapiens sapiensa pametnija od one prethodne.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Eroo Tue 28 Mar - 19:02

Bosanski jezik mogu komotno, bez ikakve štete, ukiniti...Izgleda da oni u Sarajevu upravo o tome razmišljaju.
Imaju na izboru srpski i/ili hrvatski....Neće pogriješiti koji god odaberu. :]
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 13 of 30 Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 21 ... 30  Next

Back to top

- Similar topics