'' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
Page 8 of 13
Page 8 of 13 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13
Re: '' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
pa ja sam zbog toga napisao 1000000 puta na forumu da je zbog toga nemoguće provesti deflaciju,deda wrote:Pinochet wrote:
pa brojke su jasne.
hrvatska je u minusu toliko € godišnje, a razliku je nadoknađivala država zaduživanjem.
u čemu je problem?
problem je u tome što o tome nitko ne govori, bilo je tek par članaka na portalima poput banka.hr ZaBae, limun.hr RBAa koji su danas ugašeni jer ih nitko nije čitao
kad je guverner HNBa bio nedavno kod Ace u Nedjeljom u 2 mislim da je spomenuo kako je jedan od razloga zašto vodi takvu monetarnu politiku na koji se izvoznici žale taj što ukupno država i građani, javni i privatni sektor imaju oko 500 milijardi kuna u kreditima vezanim uz euro, a ujedno ti su krediti i izvor devizne štednje, građani + država su kupili euro kredite i prodali ih za kune, dok je drugi dio građana upravo te eure kupio da bi štedio u njima
Guest- Guest
Re: '' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
deda wrote:nije, vrijednost kovanica izražena na "pismu" uvijek je bila veća od vrijednosti sadržaja metala
kovanice su kovali upravo iz razloga da bi na njima otisnuli vrijednost koju je određivao vladar, da je vrijednost novca u njegovoj masi onda bi se on vagao, ne bi se brojao, i ne bi se radile kovanice nego bi imao praktičnije oblike poput prutića koji se onda može lomiti na komade ako se želi nekomu dati samo dio vrijednosti
Ja nisam govorio o nominalnoj vrijednosti nego o onoj tržišnoj. Imaš i danas razlike u nekim zemljama između nominalnog tečaja kojeg određuje emisiona banka, i onog stvarnog, koji realno vrijedi na tržištu novca.
Dakle, realna tržišna vrijednost je uvijek ovisila o kvaliteti, čistoći i težini zlata koja je bila sadržana u zlatnim kovanicama.
Postojali su naravno i određeni kompromisi kao što je srebrni novac, ali također i bakarne primjese u zlatnicima koje su činile kovanice manje osjetljivim na mehaničko trošenje, ali su također na taj način smanjivane tržišne vrijednosti zlatnog novca.
Zbog te razlike između nominalne i tržišne vrijednosti je srpski kralj Milutin završio u ne znam točno koje krugu pakla kod Dantea, jer je krivotvorio srebrni novac i tako mnoge trgovce skratio za zaradu.
I da, prutići ne bi bili praktičnije riješenje kao zlatni novac koji je realno bio u opticaju iz razloga koji sam već naveo. Jer bi se tako puno lakše varalo na nominalnoj težini novca, zbog čega su se s vremenom počeli urezivati žljebovi po obodu kovanice kako bi se otežala takva rabota. Zbog toga su se kovali zlatnici sa manje zlata i manje čistim zlatom i koristio srebrni novac, kako bi se pokrilo i te manje nominalne vrijednosti.
To se inače uči praktički u prvim satima ekonomskih znanosti na svim ekonomskim fakultetima u zemlji.
Guest- Guest
te rasprave o zlatu i novcu su nebitne. temelj na čemu se temelji novac je ekonomija neke zemlje, ne može biti jednostavnije. ok.. ekonomija, izvoz, uvoz, industrija, povjerenje, i eto montearna politika..
Guest- Guest
Pinochet wrote:deflaciju,
Govoriš o nominalnom smanjenu vrijednosti novca?
Guest- Guest
pardon mislio sam na devlavaciju .. isprikespeare_shaker wrote:Pinochet wrote:deflaciju,
Guest- Guest
speare_shaker wrote:
Kao prvo, tečaj u odnosu na njemačku marku nije bio čvrst nego ipak plivajući.
Kuna nije bila tako fiksno vezana za marku.
Početni maksimalni tečaj koji je HNB bila spremna platiti nakon uvođenja kune je bio 4,44 kune za marku. No tržište je brzo, u roku od oko tjedan dana smanjilo taj odnos prvo na oko 3,9 kuna za marku, a onda i nešto niže. Ja se toga jako dobro sjećam, ti vjerojatno ne jer si pretpostavljam bio premlad.
zašto bi itko na tržištu htio prodati Marku po 3.9KN, ako ju može prodati HNBu po 4.44KN?
to je ista ona logika po kojoj su žene manje plaćene i jeftinija radna snaga od muškaraca ali ih nitko neće zaposliti
ignoriraju se osnove matematike a gura ideološka matra koja nema veze s mozgom, HNB određuje vrijednost novca u odnosu na druge valute, te njegovu cijenu (kamatu), i da Hrvatska vodi fiksni tečaj u odnosu na DEM od 1993., zvali ga oni sporo klizećim ili kako već, on je fiksni jer cilja određeni rang vrijednosti
Last edited by deda on 21/2/2017, 21:30; edited 1 time in total
Guest- Guest
Pinochet wrote:pardon mislio sam na devlavaciju .. isprikespeare_shaker wrote:Pinochet wrote:deflaciju,
Moguće ju je provesti, ali bi to bio strahovit udarac na kreditno opterećene građane i poslovne subjekte, ali i državu da si takav potez ne bi mogla dopustiti niti jedna politička garnitura.
Da, da, politiku tečaja vodi NBH, ali politika itekako može naći načina da ju prilagodi svojim potrebama, ako to baš hoće.
Guest- Guest
deda wrote:zašto bi itko na tržištu htio prodati Marku po 3.9KN, ako ju može prodati HNBu po 4.44KN?
Zato što ju nitko nije htio kupiti po tom tečaju na tržištu, uključujući tu i NBH.
To je samo bilo teorijsko ograničenje.
To je ta razlika između nominalnog i realnog tečaja o kojoj sam govorio.
Inače se sve to dogodilo u vrijeme dok je premijer bio Nikica Valentić, a ministar financija Borislav Škegro, pa pokušaj nabaviti neku literaturu koje se opsežnije bavi tim vrlo zanimljivim razdobljem u hrvatskoj novijoj povijesti, ako te baš zanimaju detalji.
Ja to ne trebam, jer se dobro sjećam mnogih detalja, pogotovo onih važnijih.
Guest- Guest
Pinochet wrote:temelj na čemu se temelji novac je ekonomija neke zemlje, ne može biti jednostavnije.
Odnosno njena realna tržišna vrijednost. Otud sve izlazi uključujući i povjerenje investitora, vjerovnika, otuda izlazi (barem u teoriji) i famozni kreditni rejting raznih agencija itd.
Guest- Guest
speare_shaker wrote:deda wrote:zašto bi itko na tržištu htio prodati Marku po 3.9KN, ako ju može prodati HNBu po 4.44KN?
Zato što ju nitko nije htio kupiti po tom tečaju na tržištu, uključujući tu i NBH.
To je samo bilo teorijsko ograničenje.
To je ta razlika između nominalnog i realnog tečaja o kojoj sam govorio.
Inače se sve to dogodilo u vrijeme dok je premijer bio Nikica Valentić, a ministar financija Borislav Škegro, pa pokušaj nabaviti neku literaturu koje se opsežnije bavi tim vrlo zanimljivim razdobljem u hrvatskoj novijoj povijesti, ako te baš zanimaju detalji.
Ja to ne trebam, jer se dobro sjećam mnogih detalja, pogotovo onih važnijih.
tebi nikad ne dosadi toliko lagati, što ćeš sljedeći izvući iz guzice?
Guest- Guest
deda wrote:tebi nikad ne dosadi toliko lagati
Tako stoje stvari odnosno tako su stajale u ovom slučaju. Nije moja krivica što ti to ne znaš, jer si tada bio premlad ako si se uopće i rodio. Ja se još uvijek dobro sjećam strke koju je ta razlika u tečaju izazvala u bankama i mjenjačnicama te među građanima i medijima širom Hrvatske. Ako meni ne vjeruješ, pitaj starije koju imaju osobna iskustva u tom području iz tog vremena. Načelno će ti ovo objasniti isto kao što sam to ja učinio.
Guest- Guest
tribo razlučiti dvi stvori,speare_shaker wrote:aben wrote:zlotni standard ni ograničen količinami zlota, nego jednostavno reste cijena, tj šoldi reprezentiraju sve manju frakciju kila zlota. za vrime zlotnog standarda velika odstupanja u količini zlota uopće nisu utjecala na vridnost šoldov.
ali, tribo još reći da uopće ni bitno ki standard će se upotrebljavati, dokle god je ulazak na tržište slobodan. državu tribo odvojiti od valute.
Gle, zlatni standard je jednostavno outdated, nitko normalan neće stabilnost svoje valute i tržišnu vrijednost vlastitog kompletnog gospodarstva vezati uz cijene samo jedne robe kakva je zlato.
To je moglo funkcionirati u vrijeme kada je vrijednost ukupnog svjetskog gospodarstva bila minorna u odnosu na današnju, a pogotovo u odnosu na onu buduću, jer je jasno kako će neprestani rast ukupne tržišne vrijednosti cjelokupnog svjetskog gospodarstva nadmašiti ukupnu vrijednost svih postojećih realnih zaliha zlata na Zemlji.
Dakle, dok je funkcioniralo, funkcioniralo je, ali jasno je da je to sad stvar prošlosti.
Boldano je normalno postojalo u srednjem vijeku kada su različite zlatne kovanice koje su kovali različiti vladari služile kao univerzalno platežno sredstvo praktički u svim zemljama gdje je zlato moglo poslužiti kao sredstvo plaćanja.
Vrijednost je naravno ovisila o kakvoći i čistoći zlata, ali i o težini kovanica, za kontrolu čega su služile recke po obodu kovanica kako bi se spriječilo da se kovanice određene nazivne mase neprimjetno stružu po obodu i tako smanjuje njihova težina i naravno tržišna vrijednost.
No, nekako mislim da naziv igre ne glasi povratak u slavnu budućnost nego promjena paradigme kako bi se što je više moguće pojednostavio monetarni sustav i maksimizirala ukupna ekonomska korist od istog na način olakšavanja plaćanja i povećanja prometa robe i usluga.
državni monopol nad izdavanjen šoldov i
standard.
standard je puno manje važna priča. iako si u krivu ča se tiče outdatea; zlotni standard bi itekako bi moguć i u brzorastućem svjetskon gospodarstvu.
fizička količina zlota tu uopće ne igro ulogu, jer je zlodo potpuno djeljivo.
evo kako salerno vidi elentualnu budućnost zlatnog standarda:
https://object.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/pa016.pdf
ono ča je puno važnije je monopol nad šoldima. šoldi predstavljaju skoro 50% svjetske ekonomije, i predavanje kontrole tolikog postotka u ruke glupin centralnim planerima ki mislu da su pametni i da mogu upravljati tako kaotičnin sustavon je prerizično. sve recesije, krize, inflacije i loše deflacije su uzrokovali oni, i samo oni. privatni eminenti šoldov bi bili manji, jojo bi bila u više košarov i loše i neodgovorno poslovanje bi prvo utjecalo na manji dio ekonomije, a drugo, puno brže bi se tržište očistilo.
2014-04-16
speare_shaker wrote:deda wrote:tebi nikad ne dosadi toliko lagati
Tako stoje stvari odnosno tako su stajale u ovom slučaju. Nije moja krivica što ti to ne znaš, jer si tada bio premlad ako si se uopće i rodio. Ja se još uvijek dobro sjećam strke koju je ta razlika u tečaju izazvala u bankama i mjenjačnicama te među građanima i medijima širom Hrvatske. Ako meni ne vjeruješ, pitaj starije koju imaju osobna iskustva u tom području iz tog vremena. Načelno će ti ovo objasniti isto kao što sam to ja učinio.
kupovni tečaj kod banaka i mjenjačnica je uvijek niži od tečaja HNBa, a prodajni viši, zarađuju na razlici kada kupuju od građana po 3.9 pa prodaju HNBu po 4.44, odnosno kad kupuju od HNBa po 4.44 i prodaju građanima po 4.9, to smo utvrdili već par stranica prije
nije ti jasno kako je stvarni tečaj na međunarodnom tržištu onaj koji određuje HNB, 4.44, a ne onaj po kojemu banke i mjenjačnice kupuju odnosno prodaju devize općem pučanstvu na šalteru
tebi se ne može vjerovati jer konstantno lažeš i pričaš gluposti tako da tvoji osobni doživljaji nisu bitni
Last edited by deda on 21/2/2017, 21:51; edited 3 times in total
Guest- Guest
točno,Pinochet wrote:te rasprave o zlatu i novcu su nebitne. temelj na čemu se temelji novac je ekonomija neke zemlje, ne može biti jednostavnije. ok.. ekonomija, izvoz, uvoz, industrija, povjerenje, i eto montearna politika..
ali ako puštimo državi da kontroliro šoldi, ča moremo očekivati nego usluge na razini pošte, hgk, hdz, županije, pasijansa i spajanja vikenda?
2014-04-16
aben wrote:iako si u krivu ča se tiče outdatea; zlotni standard bi itekako bi moguć i u brzorastućem svjetskon gospodarstvu.
Nisam rekao da nije moguć, naravno da jeste, samo sam rekao da je outdated, a sad ću dodati i da je kontradiktoran pa i besmislen.
Nema razloga povratku zlatnom standardu kada već imamo sustav koji bolje funkcionira u okolnostima današnjeg vremena. Ali dobro, nemam ništa protiv da se pojedinci igraju simulacija tipa što bi bilo kad bi bilo.
Guest- Guest
jo nis goldbug,speare_shaker wrote:aben wrote:iako si u krivu ča se tiče outdatea; zlotni standard bi itekako bi moguć i u brzorastućem svjetskon gospodarstvu.
Nisam rekao da nije moguć, naravno da jeste, samo sam rekao da je outdated, a sad ću dodati i da je kontradiktoran pa i besmislen.
Nema razloga povratku zlatnom standardu kada već imamo sustav koji bolje funkcionira u okolnostima današnjeg vremena. Ali dobro, nemam ništa protiv da se pojedinci igraju simulacija tipa što bi bilo kad bi bilo.
ali kad bi me prisilili da birun državni monopolski standard, to bi svakako bilo zloto.
inače, free banking ( dakle svaka fin. institucija biro svoj oblik) nemo alternativu.
2014-04-16
deda wrote:nije ti jasno kako je stvarni tečaj na međunarodnom tržištu onaj koji određuje HNB, 4.44, a ne onaj po kojemu banke i mjenjačnice kupuju odnosno prodaju devize općem pučanstvu na šalteru
To je realni tržišni tečaj na unutarnjem financijskom tržištu.
Ako to nisi u stanju razumjeti, onda ništa nisi u stanju razumjeti, a kako se rasprava odvija, očito je da ništa nisi u stanju razumjeti.
Moja osobna iskustva iz tog vremena se odnose na realno stanje kakvo je tada bilo, a ti ih evidentno nemaš, a kako nemaš niti drugih informacija iz tog vremena, zaključi i sam koliko su tvoja mišljenja po ovom pitanju realno vrijedna.
Toliko pameti ipak imaš.
Guest- Guest
aben wrote:ali kad bi me prisilili da birun državni monopolski standard, to bi svakako bilo zloto.
Nemam ja ništa protiv tvog osobnog izbora, ali moraš voditi računa i kakve bi posljedice istog bile.
Guest- Guest
Da ste na nekoj komercijalnoj TV vodili ovu danasnju raspravu,dobro biste je bili unovcili..
Guest- Guest
speare_shaker wrote:aben wrote:ali kad bi me prisilili da birun državni monopolski standard, to bi svakako bilo zloto.
Nemam ja ništa protiv tvog osobnog izbora, ali moraš voditi računa i kakve bi posljedice istog bile.
pa nikakove. to bi bi sound money i gotovo. jednostavno vlast ne bi mogla oporezivati štednju, purchasing power bi resla, i to je to.
2014-04-16
speare_shaker wrote:deda wrote:nije ti jasno kako je stvarni tečaj na međunarodnom tržištu onaj koji određuje HNB, 4.44, a ne onaj po kojemu banke i mjenjačnice kupuju odnosno prodaju devize općem pučanstvu na šalteru
To je realni tržišni tečaj na unutarnjem financijskom tržištu.
Ako to nisi u stanju razumjeti, onda ništa nisi u stanju razumjeti, a kako se rasprava odvija, očito je da ništa nisi u stanju razumjeti.
Moja osobna iskustva iz tog vremena se odnose na realno stanje kakvo je tada bilo, a ti ih evidentno nemaš, a kako nemaš niti drugih informacija iz tog vremena, zaključi i sam koliko su tvoja mišljenja po ovom pitanju realno vrijedna.
Toliko pameti ipak imaš.
taj tvoj "realni" tečaj se formira na osnovu tečaja kojeg određuje HNB, jer banke žele zaraditi na razlici pri kupnji i prodaji deviza
svaki dan HNB određuje novi tečaj i svaki dan banke formiraju nove kupovne i pordajne cijene deviza
očito je i najvećim slijepcima da ne određuje nikakvo tržište i nevidljiva ruka vrijednost kune nego centralna banka
no ti nisi samo slijep, ti si i glup svojom voljom, ideološka mantra ti ne ispred stvarnosti i činjenica
običan si zaluđeni fanatik izgubljen u svijetu svojih zabluda i laži
Guest- Guest
Page 8 of 13 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13
Similar topics
» Talijanska vlada ukinula građanski dohodak, socijalnu mjeru za milijune
» Nemci u panici zbog nestašica: Zbog zejtina letele uvrede, pretnje, umalo i oklagija
» Kolinda poručila građanima da bi trebali volontirati: "To izvlači ono najbolje u nama"
» gjenero o prvih 30 dana Rijetka razina netrpeljivosti kojom je dočekana Vlada; prozvao HRT
» Vlada želi prisiliti sve radnike da plaćaju članstvo u sindikatu
» Nemci u panici zbog nestašica: Zbog zejtina letele uvrede, pretnje, umalo i oklagija
» Kolinda poručila građanima da bi trebali volontirati: "To izvlači ono najbolje u nama"
» gjenero o prvih 30 dana Rijetka razina netrpeljivosti kojom je dočekana Vlada; prozvao HRT
» Vlada želi prisiliti sve radnike da plaćaju članstvo u sindikatu
Page 8 of 13