'' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
Page 13 of 13
Page 13 of 13 • 1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Re: '' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
deda wrote:samo stranicu prije si pričao o platnoj bilanci, o kojoj "bilanci" onda sad govoriš, ako se tema odjednom nakon par upisa toliko promjenila da govorimo o potpuno različitim stvarima?
Da, spominjao sam i platnu biulancu. Zamisli!
Ali ne u onom kontekstu o kojem govoriš.
Dakle, jasno je tko ovdje zapravo laže, a to definitivno nisam ja.
No, od evidentnih psihičkih bolesnika se i ne može očekivati ništa bolje.
Guest- Guest
Re: '' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
poostoje razlike između tih bilanci, jer neke uključuju državu, neke ne, ona najglavna se zove mislim bilanca plaćanja, tamo saldo kao u svakom računvodstvu mora biti 0..
dok ove niže bilance(tipa bilanca trgovinske razmjene) mogu biti neravnoteži
dok ove niže bilance(tipa bilanca trgovinske razmjene) mogu biti neravnoteži
Guest- Guest
Pinochet wrote:deda je tek ima par dana otkrio da postoji bilanca plaćanja(platna bilanca) i cijelo vrijeme je svoju teoriju gradio na šemi "država se mora zaduživati jer hrvatska ima deficit u trgovinskoj razmjeni 40%" , a ja tulim da ne mora, jer turizam nadoknadi taj deficit i još smo u suficitu, prvo me je ismijava, a onda je naučio da postoji i bilanca plaćanja i da u nju ulazi još što šta :D
i da je RH bilanca u suficut
ja sam naveo primjer pokrivenosti uvoza izvozom, kako bi grafički ilustrirao činjenicu da Eure za štednju nismo uprihodili od zarade trgovinskom razmjenom nego oni dolaze iz kredita, jer je očitije nego preko grafa za platnu bilancu koji ide gore dolje ovisno o kvartalu ali je ukupno negativan
zanima me kako netko može imati tako iskrivljenu percepciju unatoč očitom negativno stanju
ako je minus od 5 milijardi pozitivna bilanca i suficit onda tu očito ne raspravljamo o bilanci, nego o nečijem ideološkom svjetonazoru i percepciji
Last edited by deda on 22/2/2017, 16:04; edited 1 time in total
Guest- Guest
nema tu ideologije, Hrvatska ima -5milijardu deficita u razmjeni sa industrijskom robom, i +6milijardi suficita kod razmjene usluga, rezultat je da je RH država čak u suficitu.
opet na razini pojedinca, nekom nezaposlenom u osijeku ne znači kurca svi ti podaci, jer lik je ne zaposlen, niti ga se tiče državna potrošnja(koja ne dolazi do njega) niti turistički prihodi(koji ne dolaze do njega itd)..
svaki pojedinac funkcionira za sebe, zbroj svih pojedinaca je država
opet na razini pojedinca, nekom nezaposlenom u osijeku ne znači kurca svi ti podaci, jer lik je ne zaposlen, niti ga se tiče državna potrošnja(koja ne dolazi do njega) niti turistički prihodi(koji ne dolaze do njega itd)..
svaki pojedinac funkcionira za sebe, zbroj svih pojedinaca je država
Guest- Guest
pa o kojoj bilanci onda sad govoriš, pojasni nam, ako to više nije ista ta o kojoj si govorio stranicu prije?speare_shaker wrote:deda wrote:samo stranicu prije si pričao o platnoj bilanci, o kojoj "bilanci" onda sad govoriš, ako se tema odjednom nakon par upisa toliko promjenila da govorimo o potpuno različitim stvarima?
Da, spominjao sam i platnu biulancu. Zamisli!
Ali ne u onom kontekstu o kojem govoriš.
Dakle, jasno je tko ovdje zapravo laže, a to definitivno nisam ja.
No, od evidentnih psihičkih bolesnika se i ne može očekivati ništa bolje.
Guest- Guest
to je u 2016. ili kad?Pinochet wrote:nema tu ideologije, Hrvatska ima -5milijardu deficita u razmjeni sa industrijskom robom, i +6milijardi suficita kod razmjene usluga, rezultat je da je RH država čak u suficitu
što je sa 1993. do 2013.?
Guest- Guest
koga boli kurac šta je bilo 1993, kolika je bila turistička sezona 93, kolika je bila industrijska proizvodnja i izvoz.. . to mnogo znači momku koji se rodio 1993 i koji otiša na zapad
Guest- Guest
mislim zašto si uzeo 1993 kao početnu godinu :D samo zato jer si je izlista na onoj stranici.. povuci platnu bilancu nazad do 1893
Guest- Guest
minus iz prethodne godine se prenosi u tekuću godinu, nije nestao, ukupno je trgovinski ekonomija u minusu 5 milijardi EURaPinochet wrote:koga boli kurac šta je bilo 1993
ljudi nisu štedjeli samo sad kad imamo pozitivnu bilancu na godišnjoj razini, štedjeli su i prije dok je bila negativna, najviše za vrijeme Sanadera, HDZa i kreditne ekspanzije
Guest- Guest
Pinochet wrote:mislim zašto si uzeo 1993 kao početnu godinu :D samo zato jer si je izlista na onoj stranici.. povuci platnu bilancu nazad do 1893
što ti imaš protiv zbrajanja? i od kad postoji država?
kad se brojka ne slaže s ideologijom onda treba odbaciti logiku, matematiku i stanje računa kako bi se percepcija uklopila u svjetonazor
po tvom svjetonazoru izvor deviza može jedino biti iz prihoda industrije i turizma...
sline devizne kredite koje su građani, tvrtke i država uzeli po tebi treba ignorirati i zanemariti, za tebe kredit u eurima nije izvor eura na tržištu
Guest- Guest
gdje sam ja to rekao boldano? :Ddeda wrote:Pinochet wrote:mislim zašto si uzeo 1993 kao početnu godinu :D samo zato jer si je izlista na onoj stranici.. povuci platnu bilancu nazad do 1893
što ti imaš protiv zbrajanja? i od kad postoji država?
kad se brojka ne slaže s ideologijom onda treba odbaciti logiku, matematiku i stanje računa kako bi se percepcija uklopila u svjetonazor
po tvom svjetonazoru izvor deviza može jedino biti iz prihoda industrije i turizma...
sline devizne kredite koje su građani, tvrtke i država uzeli po tebi treba ignorirati i zanemariti, za tebe kredit u eurima nije izvor eura na tržištu
ti si tvrdio da jedino država je izvor deviza, ja sam rekao da imamo industriju i turizam da to je najvažniji izvor deviza i za RH i da to regulira tečaj najviše, a ti izvršćeš nešto što nisam rekao :D
iman osjećaj, da ti pišeš namjerno gluposti čisto da ja napišen normalnu stvar pa ovako ti učiš osnove ekonomije a ja ponavljam gradivo što opet nije loše niti za mene niti tebe
Guest- Guest
pa nisi rekao tim mojim rječima, ja to napišem ovako eksplicino, tvrdio si na onoj drugoj temi gdje smo se toga dotakli slično kao i sad, da su industrija i turizam najvažniji izvori devizaPinochet wrote:
gdje sam ja to rekao boldano? :D
ja sam rekao da imamo industriju i turizam da to je najvažniji izvor deviza i za RH i da to regulira tečaj najviše, a ti izvršćeš nešto što nisam rekao :D
no da je to istina ne bi bili prosječno u minusu 228 milijuna eura godišnje, budući da se radi o minusu očito je kako je glavni izvor deviza kredit u stranoj valuti
moj argument je bio da ako građani potroše svoju štednju u eurima da će se smanjiti javni dug države, koji svi vide kao jako velik problemPinochet wrote:ti si tvrdio da jedino država je izvor deviza
Guest- Guest
slično kao što si tvrdio da Rusija trgovinskom razmjenom mora doći do američkih Dolara inače će im pasti vrijednost njihove Rublje
i onda kažeš kako ne trvdiš da se vrijednost Rublje temelji na rezervama američkih Dolara koje zarađuju od prodaje nafte
ne možeš imati i jedno i drugo, ako Rusija vodi fiksni tečaj spram dolara kao i Saudijska Arabija, onda joj trebaju dolarske rezerve i onda monetarnu politiku Rusije vodi američki FED, ako Rusija ima plutajući tečaj onda joj ne trebaju rezerve dolara kako bi održavala vrijednost Rublje, dovoljno je da spusti kamatne stope pa da Rubljama poraste vrijednost, pa je Rusija suverena i nezavisna zemlja neovisna o američkoj politici
i onda kažeš kako ne trvdiš da se vrijednost Rublje temelji na rezervama američkih Dolara koje zarađuju od prodaje nafte
ne možeš imati i jedno i drugo, ako Rusija vodi fiksni tečaj spram dolara kao i Saudijska Arabija, onda joj trebaju dolarske rezerve i onda monetarnu politiku Rusije vodi američki FED, ako Rusija ima plutajući tečaj onda joj ne trebaju rezerve dolara kako bi održavala vrijednost Rublje, dovoljno je da spusti kamatne stope pa da Rubljama poraste vrijednost, pa je Rusija suverena i nezavisna zemlja neovisna o američkoj politici
Guest- Guest
no no no :Ddeda wrote:slično kao što si tvrdio da Rusija trgovinskom razmjenom mora doći do američkih Dolara inače će im pasti vrijednost njihove Rublje
rekao sam da se ruska moć i moć svake valute temelji na potražnji te valute. potražnja ovisi o količini i vrsti izvoza.
glavni ruski izvoz je nafta, i nafta devalvirala i ruska valuta devalvira isto tako, jer im je to glavni izvoz. dapače netko je stavio grafikon kako je ruska valuta vezana za cijenu nafte što ima smisla.
naravno ruska centralna banka i država mogu braniti tečaj, jer imaju devizne rezerve koje koriste da bi kupili ruske rublje na tržištu i tako im povećali vrijednost. ali pri tome troše rezerve. druga metoda je dizanje kamatne stope(što ima cijenu u tipa skupljim kreditima što smanjuje potrošnju i investicije)
i onda nakon nekog vremena, ako rublja bude na nekoj nižoj razini, ruski izvoz(ostalih proizvoda) postaje jeftiniji, a uvoz skuplji, što je još jedna metoda ravnanja tečaja bez da se država mora puno mješati.
ovo je ono što se uči u školama, i što ja moram tebe učit , my young padawan :D
Guest- Guest
https://www.cbr.ru/Eng/DKP/?PrtId=e-r_policy
At present, Russia employs a floating exchange rate regime, which means that the ruble exchange rate against foreign currencies is set by the market, i.e. the ratio between the demand for foreign currency and its supply in the FX market. Any factors disturbing this ratio initiate exchange rate fluctuations. In particular, exchange rate dynamics may be influenced by changes in export and import prices, inflation levels and interest rates in Russia and other states, economic growth rates, investors’ sentiment and expectations in Russia and world-wide, changes in monetary policies pursued by central banks in Russia and other countries. (Data on the ruble exchange rate dynamics and its underlying factors are presented in the quarterly Monetary Policy Report).
Thus, the ruble exchange rate is not set by the government or the central bank, it is not fixed, nor there are any targets set for its level or rates of change. Normally, the Bank of Russia does not conduct FX interventions to influence the ruble dynamics. This is by what the floating exchange rate regime differs from numerous variations of the managed exchange rate regime.
According to Article 34.1 of the Federal Law ‘On the Central Bank of the Russian Federation (Bank of Russia)’, the principal objective of the Bank of Russia’s monetary policy shall be to protect and ensure stability of the ruble by way of maintaining price stability. Stability of the national currency shall mean ensuring the ruble’s purchasing power on the basis of a stable and low inflation, rather than its fixed rate against other currencies. Under low inflation, the quantities of goods and services purchased for the same amount in rubles shall largely stay unchanged over a long period of time. This supports the confidence of households and businesses in the national currency and creates favourable environment for the economic growth in Russia.
Reasons behind the Bank of Russia’s transition to the floating exchange rate regime
The floating exchange rate functions as an ‘automatic stabiliser’ for the economy, which is its main advantage compared with the managed exchanged rate. It facilitates the economy’s adaptation to changes in external conditions by mitigating the impact of external factors.
For example, growing oil prices make the ruble appreciate, which lowers the risks of economy overheating; whereas, falling oil prices weaken the ruble, thereby supporting domestic producers through expanding exports and stimulating import substitution.
Another example of the floating exchange rate operation as an ‘automatic stabiliser’ is its effect on cross-border capital flows. In case of a fixed or managed exchange rate any changes in interest rates made by other countries and ensuing changes in the difference between internal and external interest rates may trigger the inflow or outflow of speculative capital. Under the floating exchange rate regime, market participants-driven increase in the demand for or the supply of foreign currency as a result of changes in the difference between internal and external interest rates leads to respective exchange rate movements rendering speculative operations unprofitable.
By increasing the economy’s dependence on external environment, the fixed or managed exchange rate also makes the monetary policy dependent on other countries’ policies and external economic situation. Under the managed exchange rate regime, in response to changing external conditions the central bank is forced to intervene to influence the domestic currency, thus adversely affecting other economic parameters, including inflation rate.
The floating exchange rate allows the Bank of Russia to conduct an independent monetary policy aimed at resolving domestic objectives, and primarily – at reducing inflation.
At present, most developed countries pursue the floating exchange rate regime.
At present, Russia employs a floating exchange rate regime, which means that the ruble exchange rate against foreign currencies is set by the market, i.e. the ratio between the demand for foreign currency and its supply in the FX market. Any factors disturbing this ratio initiate exchange rate fluctuations. In particular, exchange rate dynamics may be influenced by changes in export and import prices, inflation levels and interest rates in Russia and other states, economic growth rates, investors’ sentiment and expectations in Russia and world-wide, changes in monetary policies pursued by central banks in Russia and other countries. (Data on the ruble exchange rate dynamics and its underlying factors are presented in the quarterly Monetary Policy Report).
Thus, the ruble exchange rate is not set by the government or the central bank, it is not fixed, nor there are any targets set for its level or rates of change. Normally, the Bank of Russia does not conduct FX interventions to influence the ruble dynamics. This is by what the floating exchange rate regime differs from numerous variations of the managed exchange rate regime.
According to Article 34.1 of the Federal Law ‘On the Central Bank of the Russian Federation (Bank of Russia)’, the principal objective of the Bank of Russia’s monetary policy shall be to protect and ensure stability of the ruble by way of maintaining price stability. Stability of the national currency shall mean ensuring the ruble’s purchasing power on the basis of a stable and low inflation, rather than its fixed rate against other currencies. Under low inflation, the quantities of goods and services purchased for the same amount in rubles shall largely stay unchanged over a long period of time. This supports the confidence of households and businesses in the national currency and creates favourable environment for the economic growth in Russia.
Reasons behind the Bank of Russia’s transition to the floating exchange rate regime
The floating exchange rate functions as an ‘automatic stabiliser’ for the economy, which is its main advantage compared with the managed exchanged rate. It facilitates the economy’s adaptation to changes in external conditions by mitigating the impact of external factors.
For example, growing oil prices make the ruble appreciate, which lowers the risks of economy overheating; whereas, falling oil prices weaken the ruble, thereby supporting domestic producers through expanding exports and stimulating import substitution.
Another example of the floating exchange rate operation as an ‘automatic stabiliser’ is its effect on cross-border capital flows. In case of a fixed or managed exchange rate any changes in interest rates made by other countries and ensuing changes in the difference between internal and external interest rates may trigger the inflow or outflow of speculative capital. Under the floating exchange rate regime, market participants-driven increase in the demand for or the supply of foreign currency as a result of changes in the difference between internal and external interest rates leads to respective exchange rate movements rendering speculative operations unprofitable.
By increasing the economy’s dependence on external environment, the fixed or managed exchange rate also makes the monetary policy dependent on other countries’ policies and external economic situation. Under the managed exchange rate regime, in response to changing external conditions the central bank is forced to intervene to influence the domestic currency, thus adversely affecting other economic parameters, including inflation rate.
The floating exchange rate allows the Bank of Russia to conduct an independent monetary policy aimed at resolving domestic objectives, and primarily – at reducing inflation.
Guest- Guest
deda wrote:https://www.cbr.ru/Eng/DKP/?PrtId=e-r_policy
lijepo, stavljaš linkove, vidiš tu su stvari koje i ja pišem cijelo vrijeme a ti ih opovrgavaš i stavljaš linkove gdje pišu stvari koje smo mi prošli na trećoj godini faksa u predmetu međunarodna ekonomija i monetarna ekonomija
.. da je najbolje imati plutajući tečaj , jer je to automatski stabilizator , jer ako padne izvoz, valuta devalvira, devalvirana valuta znači da pada uvoz, da izvoz postaje konkuretniji i tečaj i ekonomija se sami vraćaju u ravnotežu. libertarijanci koji mrze državu i intervenciju, se zalažu da "nevidljiva ruka" sve sama regulira..
MEĐUTIM, sve jedno je Ruska država intervenirala
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_financial_crisis_(2014%E2%80%93present)
bila je prežestoka kriza, malo sankcije i najviše pad cijene nafte, Ruska centralna banka je puštala da tečaj fluktuira do neke razine, kasnije su se ipak uključili , i to dizanjem kamatnih stopa, i korištenjem deviznih(u stranoj valuti, najviše dolarima) rezervi.. i to sa desecima (stotinama) milijardi eura i $
Central Bank intervention[edit]
On 15 December 2014, Russia had foreign currency reserves worth around $400 billion, the sixth-highest total in the world.[16] These currency reserves gave Russia the ability to prop up the ruble.[16] On 15 December, the Central Bank of Russia spent almost $2 billion in an attempt to strengthen the declining ruble.[17][18]Just before 1 a.m. local time on 16 December 2014, the Central Bank of Russia increased its key interest rate from 10.5% to 17% in an attempt to slow or stop the decline of the ruble.[19][20]It was the sixth increase in interest rates by the Central Bank of Russia during 2014.[19]
On 12 January 2015, the central bank's 2014 data of net currency interventions was reported by Interfax, a Russian news agency, to have been $76.13 billion and €5,410,000,000, including $11.9 billion in December 2014.[23]
Guest- Guest
Pinochet wrote:
lijepo, stavljaš linkove, vidiš tu su stvari koje i ja pišem cijelo vrijeme a ti ih opovrgavaš i stavljaš linkove gdje pišu stvari koje smo mi prošli na trećoj godini faksa u predmetu međunarodna ekonomija i monetarna ekonomija
ne skrivam ništa i ne pokušavam tu izmanipulirati stvari, činjenice su činjenice
rješili su se toga i kako im ne bi ostala imovina zamrznuta zbog sankcija kao što se to dogodilo Iranubila je prežestoka kriza, malo sankcije i najviše pad cijene nafte, Ruska centralna banka je puštala da tečaj fluktuira do neke razine, kasnije su se ipak uključili , i to dizanjem kamatnih stopa, i korištenjem deviznih(u stranoj valuti, najviše dolarima) rezervi.. i to sa desecima (stotinama) milijardi eura i $
Japan slično zato što je izvozno orjentirana ekonomija kupuje namjerno valutu tržišta na koja želi izvoziti kako bi spustio cijenu svog novca u odnosu na valutu tržišta na koje izvozi, tako je radila i Rusija orjentirana na europsko tržište
ja nisam tvrdio da centralna banka sa plutajućim tečajem ne radi ništa, na kraju krajeva ima nekakav matematički model po kojemu računa plutajući tečaj, on može biti brzopadajući a sporo rastući ili obratno i sigurno ne koristi isti kao recimo američki FED
Guest- Guest
Pinochet wrote:druga metoda je dizanje kamatne stope(što ima cijenu u tipa skupljim kreditima što smanjuje potrošnju i investicije)
i onda nakon nekog vremena, ako rublja bude na nekoj nižoj razini, ruski izvoz(ostalih proizvoda) postaje jeftiniji, a uvoz skuplji, što je još jedna metoda ravnanja tečaja bez da se država mora puno mješati.
ovo je ono što se uči u školama, i što ja moram tebe učit , my young padawan :D
to vrijedi za ekonomije sa fiksnim tečajem
kod plutajućeg tečaja dizanje kamatne stope stvara inflatoran učinak
Guest- Guest
Pinochet wrote:pa i jest, prvo škegro je od svih ministara financija jedini imao objavljene znastvene radove koji su se citirali vanka..speare_shaker wrote:Pinochet wrote:nakon šukera, koji je bio katastrofa - dodje linić koji je preuzeo ulogu najgoreg.. a nakon njega dolazi marić.. kuku lele..
Na kraju će ispasti da je Škegro bio najbolji ministar financija kojeg smo ikada imali.
umjesto hrpe poreza, spojio ih je u jedan.. PDV.
inače ne znam zašto ga napadaju, moze li mi netko reći nešto negativno o njemu?
11. 11. 2008.
Škegro: Plaće zamrznuti, a porez povećati
Borislav Škegro, bivši ministar financija, predlaže stoga već za iduću godinu budžetski suficit. To bi značilo smanjivanje proračuna za ovogodišnji deficit koji iznosi oko četiri milijarde kuna.
- Ako se odreknemo populizma, dolazimo do rješenja. Vlada se mora odreći svih tabua, dogmi i mitova među kojima su najveći ne dirati poreze i ne zamrzavati plaće. Hrvatska upravo to treba napraviti - rekao je Škegro na konferenciji Investicijski fondovi i portfolio menadžment.
Škegro je podsjetio da je Hrvatska imala budžetski suficit u dvjema teškim godinama, 1994. i 1998. Po njemu treba otvoriti razgovore i o povećanju PDV-a koji je uostalom povećala i Angela Merkel.
Škegro neoliberal
i onda je Kosor zamrznula plaće, nekima ih i smanjila, te podigla poreze uključujći i PDV na 23%, a SDP ga je digao na 25%
pa je BDP pao za 13%
Guest- Guest
na ekonomske fakultete treba uvesti više matematike i tehničke predmete poput termodinamike i mehanike fluida radi komparativnih metoda, jer ovi filozofi tamo očito nemju pojma što rade
Guest- Guest
Page 13 of 13 • 1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Similar topics
» Talijanska vlada ukinula građanski dohodak, socijalnu mjeru za milijune
» Nemci u panici zbog nestašica: Zbog zejtina letele uvrede, pretnje, umalo i oklagija
» Kolinda poručila građanima da bi trebali volontirati: "To izvlači ono najbolje u nama"
» gjenero o prvih 30 dana Rijetka razina netrpeljivosti kojom je dočekana Vlada; prozvao HRT
» Vlada želi prisiliti sve radnike da plaćaju članstvo u sindikatu
» Nemci u panici zbog nestašica: Zbog zejtina letele uvrede, pretnje, umalo i oklagija
» Kolinda poručila građanima da bi trebali volontirati: "To izvlači ono najbolje u nama"
» gjenero o prvih 30 dana Rijetka razina netrpeljivosti kojom je dočekana Vlada; prozvao HRT
» Vlada želi prisiliti sve radnike da plaćaju članstvo u sindikatu
Page 13 of 13