'' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
Page 6 of 13
Page 6 of 13 • 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13
Re: '' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
Pinochet wrote:"čvrsta valuta koja se temelji u zlatu"
Molim? Kakvo crno zlato? To je samo jedna od roba na tržištu čija zna itekako fluktuirati i to čak samo na godišnjoj razini.
I zlatna podloga odavno nije realnost, jer bi to značilo da bi svako povećanje količine novca na tržištu moralo biti praćeno jednakovrijednim povećanjem zlatnih rezervi pa bi tako rast svjetskog gospodarstva u konačnici bio zarobljen u okvirima ukupne količine zlata koja se uopće može pronaći ili iskopati na Zemlji.
Potpuno nerealna i zapravo štetna logika.
Guest- Guest
Re: '' LJUTNJA HOTELIJERI U PANICI: BIJESNI ZBOG ZAKONSKIH IZMJENA Vlada je bez ikakvih konzultacija s nama ukinula mjeru kojom smo zadržavali svoje najbolje radnike ''
deda wrote:pa vjeruješ da se vrijednost neke fiat valute poput Rublje ili Juana temelji na rezervama dolara (zlata), to cijelo vrijeme govorišPinochet wrote:gdje ja spominjem to što si pisao "čvrsta valuta koja se temelji u zlatu" ili šta si već nadrobio :D
na čemu se onda temelji vrijednost fiat dolara?
nisam to spomenuo, vrijednost rublje, ili kune, ili yuana, ovisi o snazi tih ekonomija(i naravno utjecaju centralne banke ,države itd).
govorim da bez turizma, vrijednost hrvatske kune bi prdnula u čabar, to sam napisao nekih 10ak puta.
naravno , prvo bi centralna banka koristila devizne rezerve , da brani kunu , dok ih nebi potrošila(u nadi da će se turizam recimo oporaviti). i onda kuna prdne.
pa pišem jednostavno, nemoraš mi nabadati neke stvari, napisao sam jednostavno da i jastreb i epikur mogu razumiti i logički pohvatati.
odoh u teretanu.
Guest- Guest
Ništa, idem se i ja baviti korisnijim poslovima.
Ugodno poslijepodne, ekipa.
Ugodno poslijepodne, ekipa.
Guest- Guest
ala sada si gori od dede, :Dspeare_shaker wrote:Pinochet wrote:"čvrsta valuta koja se temelji u zlatu"
Molim? Kakvo crno zlato? To je samo jedna od roba na tržištu čija zna itekako fluktuirati i to čak samo na godišnjoj razini.
I zlatna podloga odavno nije realnost, jer bi to značilo da bi svako povećanje količine novca na tržištu moralo biti praćeno jednakovrijednim povećanjem zlatnih rezervi pa bi tako rast svjetskog gospodarstva u konačnici bio zarobljen u okvirima ukupne količine zlata koja se uopće može pronaći ili iskopati na Zemlji.
ja pitam dedu gdje sam ja to izjavio, a onda mi sada i ti upadaš da sam to izjavio :D
nisam to izjavio nigdje :D
Guest- Guest
Pinochet wrote:ja pitam dedu gdje sam ja to izjavio, a onda mi sada i ti upadaš da sam to izjavio :D
nisam to izjavio nigdje :D
Sorry, ali ja nisam ni pomislio da si ti to izjavio, samo sam citirao dio tvog posta i načelno komentirao tu opciju. :)
Odoh. :)
Guest- Guest
Pinochet wrote:
kada padne cijena nafte, dolazi obrnuto, (ili u RH pukne turizam kao glavni izvoz).. dolazi do pada vrijednosti domaće valute kojoj pada potražnja.. i onda Hrvatska/Arapska centralna banka koriste devizne rezerve koje su nagomilali u vremenima jakog turizma/cijene nafte, i drže tečaj koji su zacrtali...
jednostavno, logički, i onako kako zaista funkcionira u realnom svijetu. i više manje svatko moze ovo pročitati i razmiti.
nema ovdje neke alternativne ekonomije i neke "matematike" koju nitko nezna.
evo citat, dakle vjeruješ kako se vrijednost fiat valute poput Rublje ili kineskog Juana slično temelji na rezervama dolara
dolar je zlatna rezerva u tvom modelu, i tko nema rezerve dolara njemu novac ništa ne vrijedi
Guest- Guest
na kojim rezervama se temelji vrijednost fiat dolara?
slično pitanje kao i ono od kud Hrvatima štednja u devizama ako nam je trgovinska bilanca negativna već 25 godina, (dnosno ukupni platni račun kojeg si ti naveo koji je u minusu 5 milijardi eura)
slično pitanje kao i ono od kud Hrvatima štednja u devizama ako nam je trgovinska bilanca negativna već 25 godina, (dnosno ukupni platni račun kojeg si ti naveo koji je u minusu 5 milijardi eura)
Guest- Guest
sezonski radnici u turizmu ne rade i 6 mjeseci a ne 3 mjeseca. tijekom toga vremena smo im znači svi mi, odnosno država, isplaćivali 60 % plaće a oni su doma ležali. poslodavac im je uplaćivao doprinose. pa super...ali malo glupo. mislim njima super, poslodavcu isto a država plaća.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Pinochet wrote:
recimo kada je dobra turistička sezona.. ako imaš fiksni tečaj. dolazi ljeti do aprecijacije kune. da bi kuna ostala na razini(to jest nebi ojačala), centralna banka onda ispušta kune , to jest sa kunama kupuje eure.. tamo centralna banka povećava rezerve eura kod sebe, a stabilizira tečaj.
kreni od početka umjesto od kraja pa će ti biti jasnije
izvoznici (uključujući turistički sektor) bivaju plaćeni u devizama, no svoje domaće troškove poput plaće radnika, računa za struju itd. moraju plaćati u kunama, zarađene strane devize prodaju bankama da bi kupili Kune, a banke onda prodaju strane devize HNBu da bi od njih mogli dobiti Kune koje će dati izvoznicima. HNB onda manipulira tečajem kako bi ohrabrio potrošnju i štednju u kunama umjesto u devizama za uvoz. Manipulacija nije u kupovini i prodaji deviza od strane HNBa, nego u određivanju tečaja.
država te devize ne koristi kako bi plaćala svoje račune uhljebima što isto vjeruješ, one sjede na računu HNBa dok netko ne odluči kupiti Eure za Kune, gledaš stvari naopako, od straga prema naprijed i sam sebe zbunjuješ
Guest- Guest
Pinochet wrote:isti kurac je i sa Kinom. Zbog Trumpove najave mogućih carina, pada vrijednost kineske valute(jer investitori se straše da će kinezima biti otežan izvoz u USA, što će svakako smanjiti vrijednost kineskog yuana)..
i onda pada vrijednost Yuana. Kineska vlada koja kao i Hrvatska i Arapska monentarna vlast, brane tečaj na nekoj fisknoj razini, koriste rezerve koje su nagomilale u doba prosperiteta da bi sada branili vrijednost tečaja.
koliko vidim, (barem iz ove rasprave) mislim da sam naučio da uopćće nema veze jeli držžava poput RH i Arabije vezala svoju valutu za neku veću, ili nije.
logika mora biti ista.
citat
opet zaključuješ da pada vrijednost yuana jer neće preko izvoza moći doći do deviza, što znači da vjeruješ kako se vrijednost kineske fiat valute temelji na dolarskim rezervama, tj. da su kinezi na svojevrsnom dolarskom standardu poput onog zlatnog
uopće nije isto radi li se o plutajućem ili fiksnom tečaju, posljedice i mehanizmi su potpuno drugčiji
Guest- Guest
ma ne.Pinochet wrote:speare_shaker wrote:Pinochet wrote:"čvrsta valuta koja se temelji u zlatu"
zlotni standard ni ograničen količinami zlota, nego jednostavno reste cijena, tj šoldi reprezentiraju sve manju frakciju kila zlota. za vrime zlotnog standarda velika odstupanja u količini zlota uopće nisu utjecala na vridnost šoldov.
ali, tribo još reći da uopće ni bitno ki standard će se upotrebljavati, dokle god je ulazak na tržište slobodan. državu tribo odvojiti od valute.
2014-04-16
aben wrote:
ma ne.
zlotni standard ni ograničen količinami zlota, nego jednostavno reste cijena, tj šoldi reprezentiraju sve manju frakciju kila zlota. za vrime zlotnog standarda velika odstupanja u količini zlota uopće nisu utjecala na vridnost šoldov.
ali, tribo još reći da uopće ni bitno ki standard će se upotrebljavati, dokle god je ulazak na tržište slobodan. državu tribo odvojiti od valute.
koja je onda svhra zlatnog standarda ako vrijednost novca flukturia?
pa cijela filozofija i cilj zlatnog standarda je u tome da vrijednost novca bude stabilna i zaštićena od inflacije...
Guest- Guest
speare_shaker wrote:Pinochet wrote:"čvrsta valuta koja se temelji u zlatu"
I zlatna podloga odavno nije realnost, jer bi to značilo da bi svako povećanje količine novca na tržištu moralo biti praćeno jednakovrijednim povećanjem zlatnih rezervi pa bi tako rast svjetskog gospodarstva u konačnici bio zarobljen u okvirima ukupne količine zlata koja se uopće može pronaći ili iskopati na Zemlji. Potpuno nerealna i zapravo štetna logika.
ne bi moralo biti praćeno povećanjem količine zlata, povećanjem mase novca u odnosu na količine zlata rasle bi jednostavno kamate kod banaka, bilo bi isplativije štedjeti nego uzeti zlato od države po garantiranom tečaju
Guest- Guest
evo me nazad..deda wrote:Pinochet wrote:
kada padne cijena nafte, dolazi obrnuto, (ili u RH pukne turizam kao glavni izvoz).. dolazi do pada vrijednosti domaće valute kojoj pada potražnja.. i onda Hrvatska/Arapska centralna banka koriste devizne rezerve koje su nagomilali u vremenima jakog turizma/cijene nafte, i drže tečaj koji su zacrtali...
jednostavno, logički, i onako kako zaista funkcionira u realnom svijetu. i više manje svatko moze ovo pročitati i razmiti.
nema ovdje neke alternativne ekonomije i neke "matematike" koju nitko nezna.
evo citat, dakle vjeruješ kako se vrijednost fiat valute poput Rublje ili kineskog Juana slično temelji na rezervama dolara
dolar je zlatna rezerva u tvom modelu, i tko nema rezerve dolara njemu novac ništa ne vrijedi
ne , nisam to ne rekao, imaš moje citate gore. rekao sam da snaga valute ovisi u snazi ekonomije(prije svega razmjeni, naravno i država i centralna banka daju svoj doprinos, ali bez razmjene nema tečaja)
drugo , ničija valuta ne ovisi o recimo deviznim rezervama, niti je to njihova funkcija, one služe za obranu tečaja . objasnio sam kako je saudijska arabija pomoću tržišnih mehanizama nagomilala devizne rezerve kada je cijena nafte bila visoka, pa može braniti tečaj bez problema kada je cijena niža.
isto radi HNB, ljeti kada je puno €€€€ radi turista u RH ekonomiji, oni da bi sačuvali tečaj kune, kupuju € a prodavaju kune, time umjetno smanjuju vrijednsot kune na tržištu, a gomilaju rezerve € ..
kada dodje zima, radi trgovinskog deficita, iste te devizne rezerve od € koriste da brane tečaj kune da nebi delvavira radi deficita. nemoze biti jednostavnije.
jebe me se za zlatne rezerve, nisam ih nikada spomenuo, niti mislim da imaju ikakvu funkciju, to je obična roba koja kao i svaka druga temelji se na potražnji i ponudi
Guest- Guest
deda wrote:Pinochet wrote:isti kurac je i sa Kinom. Zbog Trumpove najave mogućih carina, pada vrijednost kineske valute(jer investitori se straše da će kinezima biti otežan izvoz u USA, što će svakako smanjiti vrijednost kineskog yuana)..
i onda pada vrijednost Yuana. Kineska vlada koja kao i Hrvatska i Arapska monentarna vlast, brane tečaj na nekoj fisknoj razini, koriste rezerve koje su nagomilale u doba prosperiteta da bi sada branili vrijednost tečaja.
koliko vidim, (barem iz ove rasprave) mislim da sam naučio da uopćće nema veze jeli držžava poput RH i Arabije vezala svoju valutu za neku veću, ili nije.
logika mora biti ista.
citat
opet zaključuješ da pada vrijednost yuana jer neće preko izvoza moći doći do deviza, što znači da vjeruješ kako se vrijednost kineske fiat valute temelji na dolarskim rezervama, tj. da su kinezi na svojevrsnom dolarskom standardu poput onog zlatnog
uopće nije isto radi li se o plutajućem ili fiksnom tečaju, posljedice i mehanizmi su potpuno drugčiji
vrijednsot kineskog yuana (u međunarodnoj razmjeni ali i u domaćoj jer i kinezi uvoze hrpu toga) ovisi o ponudi i potražnji za tom valutom. što je jača ekonomija(izvoz) veća je potražnja a time raste vrijednost valute. aprecijacija.
devizne rezerve su tu za obranu tečaja, pošto većina vlada u svijetu ima te fixne tečajeve. same devizne rezerve dugoročno ne određuju vrijednost valute nego ga brane.
plutajući tečaj se prije svega određuje isključivo na tržištu(onda bi ljeti u RH 1€=6kuna a zimi 1€ =8kn da je tako), a fixni , centralna banka ga brani ..
mogu pitati frenda koji je imao sve petice sa faksa, i mislim da radi u HNBu ako ga još imam na fejsu , da pročita raspravu i da mišljenje..
Guest- Guest
Pinochet wrote:
drugo , ničija valuta ne ovisi o recimo deviznim rezervama, niti je to njihova funkcija, one služe za obranu tečaja . objasnio sam kako je saudijska arabija pomoću tržišnih mehanizama nagomilala devizne rezerve kada je cijena nafte bila visoka, pa može braniti tečaj bez problema kada je cijena niža.
isto radi HNB, ljeti kada je puno €€€€ radi turista u RH ekonomiji, oni da bi sačuvali tečaj kune, kupuju € a prodavaju kune, time umjetno smanjuju vrijednsot kune na tržištu, a gomilaju rezerve € ..
kada dodje zima, radi trgovinskog deficita, iste te devizne rezerve od € koriste da brane tečaj kune da nebi delvavira radi deficita. nemoze biti jednostavnije.
jebe me se za zlatne rezerve, nisam ih nikada spomenuo, niti mislim da imaju ikakvu funkciju, to je obična roba koja kao i svaka druga temelji se na potražnji i ponudi
Hrvatska vodi fiksni tečaj prema Euru, i manipulira s valutom da bi to postigla
Saudijska Arabija vodi fiksni tečaj prema dolaru
Rusija i Kina, kao i SAD ili Japan, Kanada, Velika Britanija... vode plutajući tečaj te su fokusirane na visinu inflacije, povećanje zaposlenosti itd.
u Rusiji kad građani krenu dizati kredite u stranoj valuti ili štedjeti u stranoj valuti vrijednost Rublje pada, dok u Hrvatskoj kuna ostaje ista bez obzira na ponašanje građana i kupovinu deviza
u Kini isto, građani kupuju dolar za štednju, a njihova valuta odmah pada kako bi se spriječilo i obeshrabrilo takvo ponašanje
Guest- Guest
evo pitao sam ga nešto slično prije 1 godine na fejsu, evo copy paste njegova odgovora...
[ltr]nego zanima me jedna stvar glede ekonomije.
Hrvatska ima kao deficit ekonomske razmjene u robi.. znači pokrivenost izvozom/uvoza je oko 60%..
Međutim turizam dovede dosta $ pa na kraju ispadne da čak imamo i blagi plus na platnoj bilanci.
Kako to utječe na ekonomiju na tečaj? ako znaš ono iz glave, neznam koga pitati ako neznaš nema veze [/ltr]
Prema teoriji platne bilance ako zemlja ima suficit (izvoz>uvoza), odnosno devizni priljev veći od deviznog odljeva tj. ponuda deviza je veća od potražnje za devizama nacionalna valuta bi trebala aprecirati. Suprotan je slučaj ako postoji deficit platne bilance kada bi trebalo doći će do porasta deviznog tečaja, odnosno pada vrijednosti domaće valute .
Osim toga teorija tvrdi da će ravnotežno stanje platne bilance formirati tečaj ravnoteže tj. takav nivo tečaja koji odražava platnu bilancu u ravnoteži na srednji rok uz stabilne ekonomske uvjete u zemlji (odsustvo inflacije i nezaposlenosti) i tek uz kratkoročne promjene monetarnih rezervi. Bitna karakteristika ravnotežnog tečaja jest da spaja vanjsku i unutarnju ravnotežu bez primjene uvoznih restrikcija ili devizne kontrole. Dakle, ravnotežni tečaj podrazumijeva i ravnotežu tekuće bilance plaćanja. Ako ne postoji ravnoteža prema ovoj teoriji tečaj nije ravnotežni.
Učestala primjedba za ovu teoriju jest upravo jednostavnost kojom objašnjava utjecaj na devizni tečaj. Ona zanemaruje ostale faktore u formiranju deviznog tečaja, a svjedoci smo da stanje ravnoteže ili pak suficit u platnoj bilanci može biti postignut nizom raznih regulativnih mjera, pri čemu će izostati učinak na porast vrijednosti domaće valute. Također možemo utvrditi da je u povijesti bilo primjera koji su zaista argument protiv ove teorije poput 1979.g. kada je Njemačka imala deficit platne bilance i aprecijaciju svoje valute
[ltr]nego zanima me jedna stvar glede ekonomije.
Hrvatska ima kao deficit ekonomske razmjene u robi.. znači pokrivenost izvozom/uvoza je oko 60%..
Međutim turizam dovede dosta $ pa na kraju ispadne da čak imamo i blagi plus na platnoj bilanci.
Kako to utječe na ekonomiju na tečaj? ako znaš ono iz glave, neznam koga pitati ako neznaš nema veze [/ltr]
04/11/2014 2:53PM
Samo radi, tako treba...znaš kako kakžu, lako se prebacit s magarca na konja (lošiji/bolji posao). Evo brzinski šaljem odgovor. (p.s. prihod od turizma se mjeri anketama...kojima osobno ne vjerujem puno)Prema teoriji platne bilance ako zemlja ima suficit (izvoz>uvoza), odnosno devizni priljev veći od deviznog odljeva tj. ponuda deviza je veća od potražnje za devizama nacionalna valuta bi trebala aprecirati. Suprotan je slučaj ako postoji deficit platne bilance kada bi trebalo doći će do porasta deviznog tečaja, odnosno pada vrijednosti domaće valute .
Osim toga teorija tvrdi da će ravnotežno stanje platne bilance formirati tečaj ravnoteže tj. takav nivo tečaja koji odražava platnu bilancu u ravnoteži na srednji rok uz stabilne ekonomske uvjete u zemlji (odsustvo inflacije i nezaposlenosti) i tek uz kratkoročne promjene monetarnih rezervi. Bitna karakteristika ravnotežnog tečaja jest da spaja vanjsku i unutarnju ravnotežu bez primjene uvoznih restrikcija ili devizne kontrole. Dakle, ravnotežni tečaj podrazumijeva i ravnotežu tekuće bilance plaćanja. Ako ne postoji ravnoteža prema ovoj teoriji tečaj nije ravnotežni.
Učestala primjedba za ovu teoriju jest upravo jednostavnost kojom objašnjava utjecaj na devizni tečaj. Ona zanemaruje ostale faktore u formiranju deviznog tečaja, a svjedoci smo da stanje ravnoteže ili pak suficit u platnoj bilanci može biti postignut nizom raznih regulativnih mjera, pri čemu će izostati učinak na porast vrijednosti domaće valute. Također možemo utvrditi da je u povijesti bilo primjera koji su zaista argument protiv ove teorije poput 1979.g. kada je Njemačka imala deficit platne bilance i aprecijaciju svoje valute
Guest- Guest
Pinochet wrote:
vrijednsot kineskog yuana (u međunarodnoj razmjeni ali i u domaćoj jer i kinezi uvoze hrpu toga) ovisi o ponudi i potražnji za tom valutom. što je jača ekonomija(izvoz) veća je potražnja a time raste vrijednost valute. aprecijacija.
a onda opet ne možeš imati izvozno orjentiranu ekonomiju sa jakom valutom, ako želiš izvoziti na neko tržište poželjno je da tvoja valuta bude slabija od valute zemlje u koju izvoziš, tvoji radnici moraju biti jeftiniji
Guest- Guest
Deda&Yoda u klinču..idemo dalje...
Guest- Guest
ma nije, da ova rasprava mi odlično došla da obnovim bezkorisno znanje iz ekonomije koje jedino služi za forum hahapismejker wrote:Deda&Yoda u klinču..idemo dalje...
Guest- Guest
ma zezam malo,samo vi nastavite...Pinochet wrote:ma nije, da ova rasprava mi odlično došla da obnovim bezkorisno znanje iz ekonomije koje jedino služi za forum hahapismejker wrote:Deda&Yoda u klinču..idemo dalje...
Guest- Guest
Page 6 of 13 • 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13
Similar topics
» Talijanska vlada ukinula građanski dohodak, socijalnu mjeru za milijune
» Nemci u panici zbog nestašica: Zbog zejtina letele uvrede, pretnje, umalo i oklagija
» Kolinda poručila građanima da bi trebali volontirati: "To izvlači ono najbolje u nama"
» gjenero o prvih 30 dana Rijetka razina netrpeljivosti kojom je dočekana Vlada; prozvao HRT
» Vlada želi prisiliti sve radnike da plaćaju članstvo u sindikatu
» Nemci u panici zbog nestašica: Zbog zejtina letele uvrede, pretnje, umalo i oklagija
» Kolinda poručila građanima da bi trebali volontirati: "To izvlači ono najbolje u nama"
» gjenero o prvih 30 dana Rijetka razina netrpeljivosti kojom je dočekana Vlada; prozvao HRT
» Vlada želi prisiliti sve radnike da plaćaju članstvo u sindikatu
Page 6 of 13