Obračun s ostavštinom Clintonovih
Page 1 of 7
Page 1 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
ANALIZA Kakva je sudbina Daytonskog sporazuma nakon pobjede Trumpa?
Hoće li novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uspjeti osnažiti poljuljani utjecaj Amerike na Balkanu? Kakva će biti sudbina Daytonskog sporazuma u sljedećem četvorogodišnjem Trumpovom predsjedničkom mandatu? Takva pitanja izranjaju iz Trumpova obećanja u svojem prvom govoru nakon izborne pobjede kako će Amerikanci “ponovno pokazati svoj potecijal.”
Piše: Pejo Gašparević, Hrvatski Medijski Servis
“Svijetu poručujem da je Amerika prva, ali gradit ćemo odlične odnose i surađivat sa svim zemljama koje su voljne slagati se s nama,” rekao je Trump.
Ova rečenica na poseban način odjekuje programatski za njegov predstojeći četvorogodišnji predsjednički mandat, te zavrijeđuje da se dodatno zaroni u njeno značenje. Primjetno je kako Trump najavljuje američku “gradnju odličnih odnosa” diljem svijeta a ne njihovo rušenje, te “suradnju” diljem kugle zemaljske. Takvim pristupom novoizabrani američki predsjednik Trump ponudio je svoje novo lice koje je obećavajuće za razliku od predizborne kampanje u kojoj su mu se znale “omaknuti” riječi koje su sijale sumnju u njegove namjere pa čak i strah za budućnost svijeta. Po svoj prilici, Donald Trump projekt onih pozadinskih i planetarno moćnih snaga koje žele promjene u svijetu zahvaćenog sve većim brojem ratnih požara i sve neizvjesnijom budućnošću te mu je u predizbornoj kampanji projicirana populistička retorika kako bi privukao što više glasača radi osvajanja predsejdničkog mandata. Theodore Roosevelt bi rekao: “Ako vam se čini da se u politici nešto dogodilo slučajno, budite sigurni da je to već negdje ranije dogovoreno.”
Trumpova poruka svijetu kojom najavljuje nove Američke odnose i suradnju daje nadu kako bi se na tom novom radaru službenog Washingtona mogao naći i nestabilni Balkan. Takva nadanja dodatno su potkrijepljena Trumpovim istupima na predizbornim skupovima u kojima se okomio na “baštinu” političkog establišmenta njegove protukandidatkinje Hillary Clinton i muža joj i bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.
“Politički establišment koji nas pokušava zaustaviti ista je grupa ljudi koja je odgovorna za naše katastrofalne trgovinske sporazume, masovne ilegalne imigracije i ekonomske i vanjske politike koje su iscijedile našu zemlju na suho,” istaknuo je Trump žestoko kritizirajući bračni par Clinton i njihov politički establišment.
Treba primjetiti kako je Trump govoreći o produktima establišmenta Clintonovih koji su, po njemu, sada teret Amerikancima spomenuo i američke “vanjske poliitke.” Zapravo, upiranjem prsta u “vanjske poliitke,” koje opterećuju Amerikance, potencijalno se cilja i na Daytonski sporazum kojeg je producirala administracija Billa Clintona, kojim jeste zaustavljen rat u BiH ali je ustoličen njen nepravedni dvoentitetski ustroj u kojem su Hrvati ostali bez institucionalne zaštite.
Balkan i BiH- hoće li Trump biti ambicioznije od Obame?
Preciznije ambicije o eventualnim izmjenama “vanjskih politika” koje je iza sebe ostavio establišment Clintonovih, moći će se iščitavati iz Trumpovog odabira suradnika i savjetnika za vanjsku politiku. Profili tih dužnosnika pružat će informacije o vansjkoplitičkom smjeru Trumpovog predsjednikovanja. Tada mi moglo biti jasnije koje će mjesto zauzimati Balkan i Bosna i Hatrcegovina na ljestvici Američkih geopolitičkih prioriteta pod ravnanjem novog šefa Bijele kuće Trumpa.
Hoće li Trump glede Balkana i BiH biti ambiciozniji od svojeg prethodnika Baracka Obame? Nakon raspada bivše Jugoslavije Obama je prvi američki predsjednik koji nije posjetio niti jednu novonastalu zemlju na tom prostoru, što govori o američkom geopolitčkom oklijevanju na Balkanu. Na takav Američki defanzivni geopolitički gard glede Balkana,
Geopolitička ofanziva Rusije i Turske
Rusija i Turska su, svaka iz svojih razloga, odgovorili geopolitičkom ofanzivom na području jugoistočne Europe. Tijekom osmogodišnjeg Obaminog predsjednikovanaj Amerikom, na čelu Rusije su se na dužnostima predsjednika države i premijera međusobno rotirali Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev i tom su razdoblju šest puta posjetili područje bivše Jugoslavije. Putin ili Medvedev su tri puta boravili u Srbiji (2014., 2011. i 2009.) a tri puta, što je posebice znakovito, u zemlji članici NATO-a Sloveniji (2016., 2015. i 2011.) koja članica NATO-a i EU-a.
Aktualni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan na toj ili na dužnosti Turskog premijera u proteklih je osam godina pet puta posjećivao zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. On je po dva puta boravio u BiH (2015. i 2012.) i na Kosovu (2013. i 2010.) te jednom u Makedoniji (2011.).
Ova inventura ilustrira geopolitički dinamizam Rusije i Turske čiji su državni čelnici čak jedanaest puta pojsetili prostor bivše Jugoslavije za osmogodišnje vladavine Američkog predsjednik Obame koji niti jednom nije kročio na to područje.
Dana 9. studenog Gospodnje 2016., kada je obznanjena Trumpova izborna pobjeda za predsjednika još uvijek vodeće političko-vojne sile, počelo je razdoblje navikavanja svijeta na Trumpovu kompliciranu osobnost ali i njegovo navikavanje na zamršenost epohe./HMS/
http://poskok.info/wp/analiza-kakva-je-sudbina-daytonskog-sporazuma-nakon-pobjede-trumpa/
..................................
To!
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: Obračun s ostavštinom Clintonovih
jesi smiješan s tim obračunom , mislim da im je to zadnje na pameti, balkan...toga će se sjetiti za 5 godina, možda...a možda ni tada..
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
...evo trump trci se zauzet za hrvate u bh-a...samo sto nije..ko i za cijelu bosnu...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
briga trumpa..što mađarska more nema...vuksadinare wrote:...evo trump trci se zauzet za hrvate u bh-a...samo sto nije..ko i za cijelu bosnu...
2015-08-15
Pejo Gašparević je površan analitičar. Nije pribrojio turčinov posjet Hrvatskoj i Putinov Zagrebu.
Guest- Guest
Dobro al ovo je više neka površna analiza i šta se babi tilo to se babi snilo ...nemojmo zaboravit i da je Turska kupac američke vojne tehnike tako da tržište jel.
----
2. Novembar 2016.
Turska potvrdila kupovinu F-35 lovaca
Turska vlada dala odobrenje za kupovinu dodatne 24 letjelice Lockheed Martin F-35.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/turska-potvrdila-kupovinu-f-35-lovaca
----
2. Novembar 2016.
Turska potvrdila kupovinu F-35 lovaca
Turska vlada dala odobrenje za kupovinu dodatne 24 letjelice Lockheed Martin F-35.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/turska-potvrdila-kupovinu-f-35-lovaca
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
kaja wrote:jesi smiješan s tim obračunom , mislim da im je to zadnje na pameti, balkan...toga će se sjetiti za 5 godina, možda...a možda ni tada..
Mislim da ste krivo skontali shemu. Svakako mu puca qrac za Hrvatskom i balkanom kao takvim. U tome mozda i lezi smjer u kojem je tema postavljena. Dakle...u slucaju da se pocne nesto opet dogadjati na Balkanu, po dosadasnjem nacinu na koji se Trump postavio prema svijetu kao takvome, cinjenica da je on predsjednik mozda predstavlja mogucnost neaktivnosti amerikanaca za slucaj da se na balkanu pocne nesto dogadjati.
Doduse lik je ali totalno nepredvidljiv. Bit ce interesantno vidjeti u kojem ce se smjeru kretati Amerika s njegovim pristupom problemima, kakvi oni bili.
Guest- Guest
da , sve trumpa boli kurac sa bosnom.kaja wrote:jesi smiješan s tim obračunom , mislim da im je to zadnje na pameti, balkan...toga će se sjetiti za 5 godina, možda...a možda ni tada..
bog te hebo, otvorim forum,- prošli izbori ,opet 50% tema o bosni, kao da je centar svijeta
Guest- Guest
prvo se ide sastati s premijerom Izraela, na Zapadu ništa novo..
U istom, vezano za vanjsku politiku. Unutrašnju mozda malo drugačiju.MaximusDecimusMiridije wrote:kaja wrote:jesi smiješan s tim obračunom , mislim da im je to zadnje na pameti, balkan...toga će se sjetiti za 5 godina, možda...a možda ni tada..
Mislim da ste krivo skontali shemu. Svakako mu puca qrac za Hrvatskom i balkanom kao takvim. U tome mozda i lezi smjer u kojem je tema postavljena. Dakle...u slucaju da se pocne nesto opet dogadjati na Balkanu, po dosadasnjem nacinu na koji se Trump postavio prema svijetu kao takvome, cinjenica da je on predsjednik mozda predstavlja mogucnost neaktivnosti amerikanaca za slucaj da se na balkanu pocne nesto dogadjati.
Doduse lik je ali totalno nepredvidljiv. Bit ce interesantno vidjeti u kojem ce se smjeru kretati Amerika s njegovim pristupom problemima, kakvi oni bili.
2015-08-15
dva brata wrote:da , sve trumpa boli kurac sa bosnom.kaja wrote:jesi smiješan s tim obračunom , mislim da im je to zadnje na pameti, balkan...toga će se sjetiti za 5 godina, možda...a možda ni tada..
bog te hebo, otvorim forum,- prošli izbori ,opet 50% tema o bosni, kao da je centar svijeta
pa nije ali je blizu Ludbrega
2015-08-06
Ma smiješno. Jebe mu se za Bosnu a ako bas budu pitali njegove savjetnike jel , u vezi nečega s Bosnom , isti smjer.dva brata wrote:da , sve trumpa boli kurac sa bosnom.kaja wrote:jesi smiješan s tim obračunom , mislim da im je to zadnje na pameti, balkan...toga će se sjetiti za 5 godina, možda...a možda ni tada..
Last edited by kaja on 10/11/2016, 18:34; edited 1 time in total (Reason for editing : .)
2015-08-15
točno to.kaja wrote:Ma smiješno. Jebe mu se za Bosnu a ako bas budu pitali njegove savjetnike jel , u vezi nečega s Bosnom , isti smjer.dva brata wrote:da , sve trumpa boli kurac sa bosnom.kaja wrote:jesi smiješan s tim obračunom , mislim da im je to zadnje na pameti, balkan...toga će se sjetiti za 5 godina, možda...a možda ni tada..
ova laprdanja "internet stručnjaka sa advance.hr , blitz.rs, kurir.rs, avaz.ba, islambosna.ba, poskok.info , lazanski.rs, sve je to zakurac.
boli kurac trumpa za bosnu, - točno to, pitat će savjetnike ako baš šta bude morao odlučivati, a ovi će biti zainteresirani za status quo..
Last edited by dva brata on 10/11/2016, 18:38; edited 1 time in total
Guest- Guest
Mislim da se varate kaja i nihiliuse....povlačenje amerike, makar i djelomično, iz agresivne globalne startegije, detant s rusijom i okretanje sebi svakako će se odraziti na BiH.
Ne mora on nista raditio niti uopće saznati o bih bit će dovoljnbo da se amerikanci općenito povuku pa tako i iz bih.
Ne mora on nista raditio niti uopće saznati o bih bit će dovoljnbo da se amerikanci općenito povuku pa tako i iz bih.
2015-08-06
Mislim sad se oni nadaju da ce ovaj zaratiti s muslimanima u Bosni, mos misliti.
Isto kako su pisali da je Obama musliman i da ih jako voli, mos misliti. Započeo ratovati s njima na 5 mjesta . Zakulisnih igrica uvijek ima.
Isto kako su pisali da je Obama musliman i da ih jako voli, mos misliti. Započeo ratovati s njima na 5 mjesta . Zakulisnih igrica uvijek ima.
2015-08-15
epikur37 wrote:Mislim da se varate kaja i nihiliuse....povlačenje amerike, makar i djelomično, iz agresivne globalne startegije, detant s rusijom i okretanje sebi svakako će se odraziti na BiH.
kako nesvaćaš, da mene, kaju , i 90% forumaša i stanovnika RH, doslovno boli kurac šta će biti sa bosnom.
hoće li se USA povuć ili neće, hoće li RS uteć - neće- ovo ono.
b.o.l.i n.a.s kita :D
ono bosanska posla, ne zanimaju nas,
Guest- Guest
Je, evo sad ce se povuci i gledati samo svoja posla .. daj budi ozbiljanepikur37 wrote:Mislim da se varate kaja i nihiliuse....povlačenje amerike, makar i djelomično, iz agresivne globalne startegije, detant s rusijom i okretanje sebi svakako će se odraziti na BiH.
2015-08-15
A i to, između ostaloga.dva brata wrote:epikur37 wrote:Mislim da se varate kaja i nihiliuse....povlačenje amerike, makar i djelomično, iz agresivne globalne startegije, detant s rusijom i okretanje sebi svakako će se odraziti na BiH.
kako nesvaćaš, da mene, kaju , i 90% forumaša i stanovnika RH, doslovno boli kurac šta će biti sa bosnom.
hoće li se USA povuć ili neće, hoće li RS uteć - neće- ovo ono.
b.o.l.i n.a.s kita :D
ono bosanska posla, ne zanimaju nas,
2015-08-15
kaja wrote:Je, evo sad ce se povuci i gledati samo svoja posla .. daj budi ozbiljanepikur37 wrote:Mislim da se varate kaja i nihiliuse....povlačenje amerike, makar i djelomično, iz agresivne globalne startegije, detant s rusijom i okretanje sebi svakako će se odraziti na BiH.
a baš im treba Bih, jebe se trumpu za nju i tako će biti baš dobro
aj vidjet ćemo, ja recimo očekujem promjenu...a i važno je da se škart iza klintona dovede u red na balkanu
2015-08-06
Page 1 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Obračun kod ok korala
» Obračun kod Hrama Sv.Save
» Obračun migranata u Bihaću
» Kastela obracun Longie
» Konačni obračun sa Srbima iz Hrvatske
» Obračun kod Hrama Sv.Save
» Obračun migranata u Bihaću
» Kastela obracun Longie