Ponešto o reformi obrazovanja, i obrazovanju kao takvom
Page 11 of 31
Page 11 of 31 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 21 ... 31
Re: Ponešto o reformi obrazovanja, i obrazovanju kao takvom
a uče li vas na vakultetu kako ljudski mozak stvara sjećanja, na koji način se stvaraju sinapse i kako rastu te kako potaknuti te procese, ili vi stručnjaci gurate devu kroz iglene uši i nezadovoljno mrmljate kako je tu djecu nemoguće nečemu naučitifrakcija wrote:
ja sam u strukovnoj.. u trogodišnjim smjerovima nastavnici uglavnom muku muče kako zadovoljit neku tuberkuloznu formu u općim predmetima..na koncu se vodi na to da ih uspiješ natjerat da bar nešto pokušaju...
jer frakcija je autoritet, pa kad ona nešto izrecitira to se mora pamtit sljedećih 30ak godina
Guest- Guest
jasambrend wrote:kic wrote:dok je Hitler bio kreativna osoba, slikar, pisac, govornik.. kek
Što ga je na kraju i sjebalo...ali interesantnu poveznicu si našao...i da kek...
ne može bez hiće na temi xD
ma baš čitam tu o mladom Staljinu, i baš ispada ovo što marcellus govori, bio je stvarno odličan đak koji je čitao Darwina uz svijeću, i cijeli život je gutao knjige-
dakle prosvjedaši imaju pravo, ne treba djecu opterećivati, samo ćemo dobivati nove Kobe, nek uče kondom stavit na bananu i da ne stave prst u utičnicu - mission accomplished školo moja.
frakcija wrote:ja sam u strukovnoj.. u trogodišnjim smjerovima nastavnici uglavnom muku muče kako zadovoljit neku tuberkuloznu formu u općim predmetima..na koncu se vodi na to da ih uspiješ natjerat da bar nešto pokušaju..s druge strane ta djeca na praksi obavljaju teže fizičke poslove i vrijedna su.jokerman wrote:frakcija wrote:tadašnje škole su disciplinirale kičmu.jokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
kako i treba, danas se samo gleda kako podilazit djeci,, ''ama necemo ih teretit, to je puno informacija, bla bla'' i sta! Onda dite ispane mekusac i narcioidni debil kome zivot opali pljusku teskog otreznjenja cim stupi jedan korak vanka
naravno, mislim da bi moglo zakljcit da je dobra skola ona koja uspjeva djecu motivirat za znanjem,,,, ali ti sustavi su tako zastarjeli i tako tromi i bezlicni da je to vrlo tesko,, posebno di imas razrede od 30 ucenika,, to je vise posao za vojsku neg za ucitelje.
deda getting old wrote:jokerman wrote:frakcija wrote:tadašnje škole su disciplinirale kičmujokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
kako i treba, danas se samo gleda kako podilazit djeci,, ''ama necemo ih teretit, to je puno informacija, bla bla'' i sta! Onda dite ispane mekusac i narcioidni debil kome zivot opali pljusku teskog otreznjenja cim stupi jedan korak vanka
ne koristi vam puno škola ni nabubane informacije kad ne znate razmišljat
U načelu istina, ali provlačenje isključivo na inteligenciju staje u srednjoj...dalje ide jedino na grijanje stolice jer bez obzira na uspješno apsolviran sadržaj ako se nešto ne ponovi i utvrdi jednostvno bude podložno hlapljenju...
darth_vader-
2014-04-17
jasambrend wrote:deda getting old wrote:jokerman wrote:frakcija wrote:tadašnje škole su disciplinirale kičmujokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
U načelu istina, ali provlačenje isključivo na inteligenciju staje u srednjoj...dalje ide jedino na grijanje stolice jer bez obzira na uspješno apsorbiran sadržaj ako se nešto ne ponovi i utvrdi jednostvno bude podložno hlapljenju...
zagriješ stolicu, naučiš napamet, dobiješ diplomu i sutra što?
stvari u životu se ne rješavaju učenjem na pamet
jedino gdje sa takvom vrstom znanja možeš raditi je školski sustav, ponavljaš naučeno i tako u krug
Guest- Guest
prvo moram reč da nisam autoritet nikakav.. sve što taknem razmazim i raskalašim..deda getting old wrote:a uče li vas na vakultetu kako ljudski mozak stvara sjećanja, na koji način se stvaraju sinapse i kako rastu te kako potaknuti te procese, ili vi stručnjaci gurate devu kroz iglene uši i nezadovoljno mrmljate kako je tu djecu nemoguće nečemu naučitifrakcija wrote:
ja sam u strukovnoj.. u trogodišnjim smjerovima nastavnici uglavnom muku muče kako zadovoljit neku tuberkuloznu formu u općim predmetima..na koncu se vodi na to da ih uspiješ natjerat da bar nešto pokušaju...
jer frakcija je autoritet, pa kad ona nešto izrecitira to se mora pamtit sljedećih 30ak godina
iz vlastitog iskustva , a i prema nekim teorijama koje su meni prihvatljive ..ne možeš zapamtiti nešto prema čemu si ravnodušan..što ne nosi informacijsku vrijednost..što je puki podatak.. što ne preobličuje poznato na novi način..treba obržati koncentraciju, dinamiku u razredu..meni je bilo bitno da se nitko ne ustručava komentirati, da svi aktivno sudjeluju..(pa je to malo otišlo u krajnost)..nekidan su morali bubat za neki drugi predmet i kukaju kako im se neda (projekt koji su morali izradit je zotovljen, ostali dovršavaju)..onda ja tražim nek mene ispituju i kritiziraju što sve ne znam..na taj način su neloše zapamtili, a i bilo im je zabavno
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
ali opet, to neko paznoglavno bubanje infrmacija i cinjenica je u danasnjem vrimenu- bespotrebno i zapravo stvara kontra efekt,, koji ce ti vrag cinjenice, ako svaku imas doslovno u dzepu, na mobitelu. Znaci izazovi uspješnog obrazovanog sustava u vremenu informaticke revolucije zahtjeva preispitivanje samih temelja stjecanja i sirenja znanja. Potrebni su novi odgovori, hrabri i beskompromisni, kako bi se generacije mladih ljudi otarasile fosiliziranog bremena, tog mrtvog trupla bezlicnih cinjenica nabacenih na njihov leda! ( Mahlerova simfonija svira u pozadini)
frakcija wrote: ..ne možeš zapamtiti nešto prema čemu si ravnodušan..što ne nosi informacijsku vrijednost..što je puki podatak.. što ne preobličuje poznato na novi način..
Pozitivna, otvorena okolina, ispunjena ljubavlju i motivacijom, okolina koja inspirira dijete da hrabro istražuje svijet. Naime, svako novo otkriće, svaka nova spoznaja i sposobnost u djetetovu mozgu izaziva bujicu oduševljenja, kakvu mi odrasli gotovo da više ne možemo ni zamisliti. To oduševljenje samima sobom i svime onime što se još može otkriti najvažniji je pokretač za daljnji razvoj mozga. No tko svome djetetu onemogućuje stjecanje iskustva vlastite efikasnosti te mu neprestano govori što treba učiniti, dakle pretvara ga u objekt vlastitih predodžbi, taj zatire njegovo oduševljenje u korijenu.
http://www.harfa.hr/poznati_njemacki_neuroznanstvenik-pipi-suga-carapa-kao-model-kako-bismo-trebali-odgajati-dijete/
ovo je više s roditeljske strane, ali ipak dobro rečeno.
No ono što je Hattieva studija pokazala zapravo je jednostavno: Dobar je samo onaj učitelj koji voli učenike. Neuroznanost u tom smislu kaže da je to kvaliteta, odnosno sposobnost koja se ne može naučiti na sveučilištima. Neprestani pokušaji profesionalizacije učitelja zapravo zaobilaze ono što je doista važno: stavovi i nastup, a to se stječe iskustvom. Neuroznanost kaže: ono što je u životu doista važno jest učenje putem iskustva. Sve ono učenje napamet koje se provodi u školama samo opterećuje mozak. Stoga naši maturanti nakon dvije godine zaborave 80% onoga što su "naučili" u školi.
deda getting old wrote:jasambrend wrote:deda getting old wrote:jokerman wrote:frakcija wrote:
tadašnje škole su disciplinirale kičmu
U načelu istina, ali provlačenje isključivo na inteligenciju staje u srednjoj...dalje ide jedino na grijanje stolice jer bez obzira na uspješno apsorbiran sadržaj ako se nešto ne ponovi i utvrdi jednostvno bude podložno hlapljenju...
zagriješ stolicu, naučiš napamet, dobiješ diplomu i sutra što?
stvari u životu se ne rješavaju učenjem na pamet
jedino gdje sa takvom vrstom znanja možeš raditi je školski sustav, ponavljaš naučeno i tako u krug
Ne možeš od tupana napraviti genijalca bez obzira na formalno obrazovanje, to se slažem, ali niti najbistriji se ne mogu oslanjati na isključivo inteligenciju, već moraju u određenim situacijama itekako zapeti da bi stigli do cilja...sama sposobnost apsolviranja sadržaja bez radnih navika ne znači baš puno pogotovo ne tamo gdje se očekuje snalaženje među masu suhoparnih podataka kao npr. kod pravne struke i sl. a proces memoriranja podataka na duze staze to jest da sadrzaj ostane u hipokampusu, jednostavno ne ide bez ponavljanja...
Last edited by jasambrend on 4/6/2016, 21:59; edited 1 time in total
darth_vader-
2014-04-17
inače, zanimljive su mi one škole po Njemačkoj u starim dvorcima, vraćaju djecu na selo praktički, da osjete tlo zemlje svoje, dobro to su privatne škole ali still, dobra ide-
frakcija wrote:ne možeš zapamtiti nešto prema čemu si ravnodušan...
možeš zapamtiti sve mozak ne diskriminira informacije niti zna kakva je vrijednost koje, to što ti kao profesionalni predavač ne znaš ništa o tome kako se stvaraju pamćenja govori nešto o tvojoj profesiji, ostatak mi se ne da komentirati jer si očito zatucana sa stavovima iz kamenog doba
Last edited by deda getting old on 4/6/2016, 21:55; edited 1 time in total
Guest- Guest
deda getting old wrote:frakcija wrote:ne možeš zapamtiti nešto prema čemu si ravnodušan...
možeš zapamtiti sve mozak ne diskriminira informacije niti zna kakva je vrijednost koje, to što ti kao profesionalni predavač ne znaš ništa o tome govori nešto o tvojoj profesiji, ostatak mi se ne da komentirati jer si očito glupa i zatucana sa stavovima iz kamenog doba
dobit ćeš preko leđa.
eno ti gore članak neuroznanstvenika koji upravo tvrdi suprotno, uči se uz oduševljenje.
We are exhorted: don’t teach them what to think, teach them how to think. We call this “critical thinking.”
Supposedly this is a new, enlightened form of education far superior to the old form, which stressed rote learning.
The entire notion of critical thinking is a leftist one derived from the notion that all human beings are inherently equal. In the leftist’s view, since all individuals are perfectly equal in every way, differences in ability to solve complex problems, etc. can only be the result of insufficient education. Thus, if we want a smarter society, we must educate everyone to be smarter — and we’ll end up with a society of Einsteins and Newtons.
više na linku s iskona, jer je ara maxima sad privatna.
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t736p620-drustveno-ekonomski-sustavi#43069
Supposedly this is a new, enlightened form of education far superior to the old form, which stressed rote learning.
The entire notion of critical thinking is a leftist one derived from the notion that all human beings are inherently equal. In the leftist’s view, since all individuals are perfectly equal in every way, differences in ability to solve complex problems, etc. can only be the result of insufficient education. Thus, if we want a smarter society, we must educate everyone to be smarter — and we’ll end up with a society of Einsteins and Newtons.
više na linku s iskona, jer je ara maxima sad privatna.
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t736p620-drustveno-ekonomski-sustavi#43069
2014-04-16
ma naravno svi znanstvenii se u tome slažu..meni je bilo mukotrpno memorirati kada je koji od tih pokemona otkrio toplu vodu i kako se zvao..sve te spoznaje su same po sebi razumljive..ne nose nešto novo..zato je to teško kronološki rasporediti i memorirati..ne možeš vjerovat za kakve banalne pizdarije je trebao znanstvenik da ih otkrije..kic wrote:deda getting old wrote:frakcija wrote:ne možeš zapamtiti nešto prema čemu si ravnodušan...
možeš zapamtiti sve mozak ne diskriminira informacije niti zna kakva je vrijednost koje, to što ti kao profesionalni predavač ne znaš ništa o tome govori nešto o tvojoj profesiji, ostatak mi se ne da komentirati jer si očito glupa i zatucana sa stavovima iz kamenog doba
dobit ćeš preko leđa.
eno ti gore članak neuroznanstvenika koji upravo tvrdi suprotno, uči se uz oduševljenje.
2016-03-09
kad zapamtiš put od zagreba do karlovca, da li si to pamtila s oduševljenjem ili je jednostavno ostalo u sjećanju?kic wrote:
možete vi nastupati s oduševljenjem cijelo vrijeme, no mozak ne može cijelo vrijeme graditi nove sinapse, živčane stanice na funkcioniraju po toj vašoj teoriji
Guest- Guest
kic wrote:Neprestani pokušaji profesionalizacije učitelja zapravo zaobilaze ono što je doista važno
nije profesionalizacije nego standardizacije. oni želu da je svaki učitelj isti, tako da dica imaju jednoke šanse:)
jel znoš kako ti genijalci zamišljaju sat? to više liči na tvornicu..
ali, da se vrotin na nojvažnije- niko ne zno ča je doista važno jer su interesi pojedinaca rozličiti. državu i obrazovanje tribo odvojiti, i ostaviti ljudima da somi kroju svoje živote, u skadu sa svojin interesima and prsue its own happines.
2014-04-16
imam dojam da će sad deda otkrit nešto novo..što uobličuje na posve novi način i popratiti stručnim linkovljem.deda getting old wrote:kad zapamtiš put od zagreba do karlovca, da li si to pamtila s oduševljenjem ili je jednostavno ostalo u sjećanju?kic wrote:
možete vi nastupati s oduševljenjem cijelo vrijeme, no mozak ne može cijelo vrijeme graditi nove sinapse, živčane stanice na funkcioniraju po toj vašoj teoriji
ajde pokaži što te ljuti, koje znanje iz područja psihologije učenja, didaktike i metodike sam propustila?
2016-03-09
Nema do klasičnog obrazovanja. Uspješni ljudi ko Einstein ili Kerum su nastali uz ploču i kredu.
deda getting old wrote:kad zapamtiš put od zagreba do karlovca, da li si to pamtila s oduševljenjem ili je jednostavno ostalo u sjećanju?kic wrote:
pa ovo je zapravo što si spomenuo, jer ispada da u stvari mi dosta toga i u stvarnosti vidimo - kroz sjećanje, tj imamo blind spot, i naš mozak kreira sve ostalo, iako to ne vidimo, mozak po sjećanju stvara taj prostor oko nas jer "zna" da je to tu..
ugl, ako me put nije zanimao, naravno da kurcu nisam zapamtio ZG-K cestu, nazovi to kako oš, ali svi znaju onaj osjećaj kad oči prelaze preko riječi knjige, ali nijedna rečenica nije pročitana..
nisi ništa propustila, u tome i je stvar, cijela tvoja profesija ignorira osnovne biološke činjenice i drži se nekakvih pseudoznanstvenih temelja iz 18. i 19. stoljeća, ili ranijefrakcija wrote:imam dojam da će sad deda otkrit nešto novo..što uobličuje na posve novi način i popratiti stručnim linkovljem.deda getting old wrote:kad zapamtiš put od zagreba do karlovca, da li si to pamtila s oduševljenjem ili je jednostavno ostalo u sjećanju?kic wrote:
ajde pokaži što te ljuti, koje znanje iz područja psihologije učenja, didaktike i metodike sam propustila?
kad psihologiju počnete temeljiti na biologiji onda ćete i bolje razumjeti proces učenja te upravljanje s njim, dotad možemo samo slušati gluposti
Guest- Guest
Page 11 of 31 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 21 ... 31
Similar topics
» Zasto su JNA I cetnici takvom silinom krenuli na Vukovar te '91?!
» Jasminka Buljan Culej, pišu mediji, nova je voditeljica kurikularne reforme. Inače, gospođa smatra da nam je stanje u obrazovanju super
» Zašto Bošnjaci toliko žele biti Hrvati i gdje je uzrok takvom ponašanju?
» Pozitivni učinci reformi
» Meanwhile Al Bukmal, SDF, Hezbolah i još ponešto
» Jasminka Buljan Culej, pišu mediji, nova je voditeljica kurikularne reforme. Inače, gospođa smatra da nam je stanje u obrazovanju super
» Zašto Bošnjaci toliko žele biti Hrvati i gdje je uzrok takvom ponašanju?
» Pozitivni učinci reformi
» Meanwhile Al Bukmal, SDF, Hezbolah i još ponešto
Page 11 of 31