Ponešto o reformi obrazovanja, i obrazovanju kao takvom
Page 10 of 31
Page 10 of 31 • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 20 ... 31
Re: Ponešto o reformi obrazovanja, i obrazovanju kao takvom
jokerman wrote:Starhemberg wrote:Twain?jokerman wrote:Ne dopustite da skola stane na put vasem obrazovanju.
aha, ali to nisi pokupio u skoli.
Guest- Guest
hehe istina..mozak ko spužva, a ometaju ga hormoni..oni paralelno savladavaju mnoge socijalne vještine i uče o životu..škola ni na kraj pametijokerman wrote:trend je u svim razvijenim drustvima da se obrazovanje produzuje kroz citav zivot, sto opet ima smisla. Jer ruku na srce, ''skolske godine'' su najteze za naucit bilo sta, gedano recimo sa biloskoga aspekta. Tamo od 15 do sredine 20. uvjetno receno, mladez je rob hormona, to gleda samo kao i sta jebeat, di s enapit, urokat i sta sve ne, sasvim razumljivo. evo gledam sebe, zadnje godine srednej i prve godine faxa, pa to je bilo, ahh, tako lipo
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
kolko je nastavnika na ovom forumu?
2016-03-09
Evo baš čitam neki rukopis, danas nema šanse tako nešto...zaboravljena vještina
Guest- Guest
a koi će to? ..hm..Starhemberg wrote:Evo baš čitam neki rukopis, danas nema šanse tako nešto...zaboravljena vještina
2016-03-09
tadašnje škole su disciplinirale kičmujokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
2016-03-09
frakcija wrote:tadašnje škole su disciplinirale kičmujokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
kako i treba, danas se samo gleda kako podilazit djeci,, ''ama necemo ih teretit, to je puno informacija, bla bla'' i sta! Onda dite ispane mekusac i narcioidni debil kome zivot opali pljusku teskog otreznjenja cim stupi jedan korak vanka
jokerman wrote:frakcija wrote:tadašnje škole su disciplinirale kičmujokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
kako i treba, danas se samo gleda kako podilazit djeci,, ''ama necemo ih teretit, to je puno informacija, bla bla'' i sta! Onda dite ispane mekusac i narcioidni debil kome zivot opali pljusku teskog otreznjenja cim stupi jedan korak vanka
ne koristi vam puno škola ni nabubane informacije kad ne znate razmišljat
Guest- Guest
jokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
A misliš da i tad nije postojala struja koja se protivila tome i smatrala takav odgoj tek pukom bespotrebnom novotarijom, baš kao što se i danas gleda na neke promjene u obrazovanju?
Krajem 19. stoljeća Kršnjavi je organizirao konferenciju sa školskim nadzornicima gdje je izneseno da je zadaća osnovne škole da osim vjeronauka djecu uči isključivo "triviju" - čitanju, pisanju i računanju što je potaknulo veliku raspravu među pedagozima tog vremena i kritiku onih pedagoga koji su i u to vrijeme zahtijevali da se hrvatsko obrazovanje ne zaustavlja u svom razvoju te da se odbaci zastarjelo shvaćanje obrazovne i odgojne funkcije osnovne škole.
Guest- Guest
frakcija wrote:moja čer pamti jedino dok zapisuje..tako dok uči ona pamti..s druge strane ne treba trošit vrijeme za tumačenje u diktiranje..on line se može naći propuštena lekcija..odgledat po volji..ubrzat..usporit..može se kreirat bezbroj interaktivnih igara koje pomažu memoriranju i kreativnom razmišljanju..nastavnici lako razmjenjuju materijale..ne poznajem niti jednog klinca koji nema računalo..samo što uvijek "rikne" kad treba domaći predat..nemaju svi dostupan brzi internet, a bar na tom polju se nešto radi i ima pomaka.. u mojoj školi sve učionice imaju projektor..kad ne bi imale nosila bi vlastiti, prenosivi..kic wrote:ja ipak ne vidim neku prednost u "tabletiziranju" nastave, ručno pisanje ima svoje prednosti.. imao sam neki članak koji je govorio o prednosti ručnog zapisivanja, ali sad-
pa dosta ljudi uči kroz pisanje, iako shvaćam, da ste veg i ti malo stručnije glede toga pa nemam šta dobra nadodati na izrečeno, nisam protivnik moderniziranja, ali pisanje je mentalni proces, tišina, moraš nešto žvakati da bi napisao makar i šalabahter, gotovo meditativno-
Last edited by kic on 4/6/2016, 21:19; edited 1 time in total
ja sam u strukovnoj.. u trogodišnjim smjerovima nastavnici uglavnom muku muče kako zadovoljit neku tuberkuloznu formu u općim predmetima..na koncu se vodi na to da ih uspiješ natjerat da bar nešto pokušaju..s druge strane ta djeca na praksi obavljaju teže fizičke poslove i vrijedna su.jokerman wrote:frakcija wrote:tadašnje škole su disciplinirale kičmujokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
2016-03-09
ajde, manje nas glava boli, dobro je onodeda getting old wrote:jokerman wrote:frakcija wrote:tadašnje škole su disciplinirale kičmujokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
ne koristi vam puno škola ni nabubane informacije kad ne znate razmišljat
Ključna riječ kod svega je "znatiželja". Netko je rekao da spoznavanje započinje s "wow?". Čovjek je po prirodi znatiželjan, a "štreberstvo" je jedini način za potješiti ju, utažiti žeđ po nečemu, ili kako se to već kaže. Temeljno pitanje je kako probuditi žeđ po znanju? Nije to uvijek moguće tako jednostavno postići.Nema za to recepta, zato je "štreberstvo" tu da nam širi vidike, dok se penjemo uz "brdo" znanja.Što smo više dalje vidimo i bolje razumijemo ono što s "brda" vidimo.
Tako dolazimo do druge ključne riječi, potrebne za znanost, a to je "širina", bez koje ne može biti prave znanosti. Maglu oko vrha brda znanja možemo rastjerati isključivo "štreberstvom". Ispada da je "štreberstvo" nužno zlo. Pa neka bude tako, ako već drugačije ne može biti.
PS: Jučer sam imao jednu stručnu raspravu, koja je trajala 2-3 sata. U jednom momentu je diskusija pošla u jednom smjeru, a ticala se jednog novog izuma, koji mi nije bio do tada poznat. Radilo se o nekakvoj nanotehnologiji, što nema neke veze s onim što inače u životu radim. U jednom momentu sam, ne da bi išta znao o toj temi, upitao zašto se za osnovu ne bi uporabilo Bentonit, odnosno Montmoijonit, odnosno siliku?
Kolega me iznenađeno i uz smiješak prekine:
- Pa da, Ero, upravo to i jesmo koristili kao osnovu.
Znanje o ponašanju toga materijala sam dobio prateći znanstvena istraživanja NASA-inih vozila Curiosity i Opportunity na Marsu.Znatiželja. Niđe veze, a?
Tako dolazimo do druge ključne riječi, potrebne za znanost, a to je "širina", bez koje ne može biti prave znanosti. Maglu oko vrha brda znanja možemo rastjerati isključivo "štreberstvom". Ispada da je "štreberstvo" nužno zlo. Pa neka bude tako, ako već drugačije ne može biti.
PS: Jučer sam imao jednu stručnu raspravu, koja je trajala 2-3 sata. U jednom momentu je diskusija pošla u jednom smjeru, a ticala se jednog novog izuma, koji mi nije bio do tada poznat. Radilo se o nekakvoj nanotehnologiji, što nema neke veze s onim što inače u životu radim. U jednom momentu sam, ne da bi išta znao o toj temi, upitao zašto se za osnovu ne bi uporabilo Bentonit, odnosno Montmoijonit, odnosno siliku?
Kolega me iznenađeno i uz smiješak prekine:
- Pa da, Ero, upravo to i jesmo koristili kao osnovu.
Znanje o ponašanju toga materijala sam dobio prateći znanstvena istraživanja NASA-inih vozila Curiosity i Opportunity na Marsu.Znatiželja. Niđe veze, a?
ja sam imala profu na faksu koji je davao četvorke za hand made šalabahtere..ostali bi uglavnom kopirali..i jednog koji je dopuštao korištenje literature, al to ti je moglo pomoć jedino ako si učio i točno znaš gdje ćeššto pronać.kic wrote:frakcija wrote:moja čer pamti jedino dok zapisuje..tako dok uči ona pamti..s druge strane ne treba trošit vrijeme za tumačenje u diktiranje..on line se može naći propuštena lekcija..odgledat po volji..ubrzat..usporit..može se kreirat bezbroj interaktivnih igara koje pomažu memoriranju i kreativnom razmišljanju..nastavnici lako razmjenjuju materijale..ne poznajem niti jednog klinca koji nema računalo..samo što uvijek "rikne" kad treba domaći predat..nemaju svi dostupan brzi internet, a bar na tom polju se nešto radi i ima pomaka.. u mojoj školi sve učionice imaju projektor..kad ne bi imale nosila bi vlastiti, prenosivi..kic wrote:ja ipak ne vidim neku prednost u "tabletiziranju" nastave, ručno pisanje ima svoje prednosti.. imao sam neki članak koji je govorio o prednosti ručnog zapisivanja, ali sad-
pa dosta ljudi uči kroz pisanje, iako shvaćam, da ste veg i ti malo stručnije glede toga pa nemam šta dobra nadodati na izrečeno, nisam protivnik moderniziranja, ali pisanje je mentalni proces, tišina, moraš nešto žvakati da bi napisao makar i šalabahter, gotovo meditativno-
2016-03-09
Starhemberg wrote:Evo baš čitam neki rukopis, danas nema šanse tako nešto...zaboravljena vještina
*svrš*
kic wrote:dok je Hitler bio kreativna osoba, slikar, pisac, govornik.. kek
Što ga je na kraju i sjebalo...ali interesantnu poveznicu si našao...i da kek...
darth_vader-
2014-04-17
frakcija wrote:ja sam imala profu na faksu koji je davao četvorke za hand made šalabahtere..ostali bi uglavnom kopirali..i jednog koji je dopuštao korištenje literature, al to ti je moglo pomoć jedino ako si učio i točno znaš gdje ćeššto pronać.kic wrote:frakcija wrote:moja čer pamti jedino dok zapisuje..tako dok uči ona pamti..s druge strane ne treba trošit vrijeme za tumačenje u diktiranje..on line se može naći propuštena lekcija..odgledat po volji..ubrzat..usporit..može se kreirat bezbroj interaktivnih igara koje pomažu memoriranju i kreativnom razmišljanju..nastavnici lako razmjenjuju materijale..ne poznajem niti jednog klinca koji nema računalo..samo što uvijek "rikne" kad treba domaći predat..nemaju svi dostupan brzi internet, a bar na tom polju se nešto radi i ima pomaka.. u mojoj školi sve učionice imaju projektor..kad ne bi imale nosila bi vlastiti, prenosivi..kic wrote:ja ipak ne vidim neku prednost u "tabletiziranju" nastave, ručno pisanje ima svoje prednosti.. imao sam neki članak koji je govorio o prednosti ručnog zapisivanja, ali sad-
imao sam sličan kolokvij, dopuštena literatura, naravno snašao sam se i najbolje ga riješio, ali sam totalno zanemario seminare i ostale pizdarije pa nisam mogao izaći na fucking ispit te godine, najgora uspomena-
Vegvísir wrote:jokerman wrote:najbolje je bilo klasicno gimnazisko obrazovanje kraja 19. i ranog 20.st., koje je danas samo slatka uspomena,, bubanje grckog, latinskog, poznavanje grcke i rimske litertaure pod obavezno,, barem je proizvodilo lipo odgojene, well rounded ljude,, danas samo proizvode geekove.
A misliš da i tad nije postojala struja koja se protivila tome i smatrala takav odgoj tek pukom bespotrebnom novotarijom, baš kao što se i danas gleda na neke promjene u obrazovanju?
Krajem 19. stoljeća Kršnjavi je organizirao konferenciju sa školskim nadzornicima gdje je izneseno da je zadaća osnovne škole da osim vjeronauka djecu uči isključivo "triviju" - čitanju, pisanju i računanju što je potaknulo veliku raspravu među pedagozima tog vremena i kritiku onih pedagoga koji su i u to vrijeme zahtijevali da se hrvatsko obrazovanje ne zaustavlja u svom razvoju te da se odbaci zastarjelo shvaćanje obrazovne i odgojne funkcije osnovne škole.
Znas samo da su obrazovani ljudi imali tog vremena imali puno lipsi vokabular, i nacin odnosa,, i da, zapravo su djeloali obrazovanije, civilizovanije,, danas upoznas nekog doktura znanosti, i dok ti ne pokaze taj papir, mislis da je neki svinjogojac
a uče li vas na vakultetu kako ljudski mozak stvara sjećanja, na koji način se stvaraju sinapse i kako rastu te kako potaknuti te procese, ili vi stručnjaci gurate devu kroz iglene uši i nezadovoljno mrmljate kako je tu djecu nemoguće nečemu naučitifrakcija wrote:
ja sam u strukovnoj.. u trogodišnjim smjerovima nastavnici uglavnom muku muče kako zadovoljit neku tuberkuloznu formu u općim predmetima..na koncu se vodi na to da ih uspiješ natjerat da bar nešto pokušaju...
jer frakcija je autoritet, pa kad ona nešto izrecitira to se mora pamtit sljedećih 30ak godina
Guest- Guest
Page 10 of 31 • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 20 ... 31
Similar topics
» Zasto su JNA I cetnici takvom silinom krenuli na Vukovar te '91?!
» Jasminka Buljan Culej, pišu mediji, nova je voditeljica kurikularne reforme. Inače, gospođa smatra da nam je stanje u obrazovanju super
» Zašto Bošnjaci toliko žele biti Hrvati i gdje je uzrok takvom ponašanju?
» Pozitivni učinci reformi
» Meanwhile Al Bukmal, SDF, Hezbolah i još ponešto
» Jasminka Buljan Culej, pišu mediji, nova je voditeljica kurikularne reforme. Inače, gospođa smatra da nam je stanje u obrazovanju super
» Zašto Bošnjaci toliko žele biti Hrvati i gdje je uzrok takvom ponašanju?
» Pozitivni učinci reformi
» Meanwhile Al Bukmal, SDF, Hezbolah i još ponešto
Page 10 of 31