Srusilo se
Page 4 of 9
Page 4 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Srusilo se
Vučic: Kaže da, kada je sve renovirano i toliki novac je uložen, ne zna zašto samo ta nadstrešnica nije renovinara.
A to ne znamo ni mi. I nas to zanima.
A to ne znamo ni mi. I nas to zanima.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Opterećenje se računa na 100kg snijaga po m2 puta koeficijent sigurnosti 1.35, odnosno 1.5, po eurokodu.
A ovdje nije ni bilo snijega.
crvenkasti-
2014-04-17
Neka institucije rade svoj posao.
Nikad čuja za ovi kolodvor al stvarno ni meni nije jasno zašto su to preskočili kad su već radili renovaciju objekta prije par godina a posebno imajući u vidu da je to puni beton koji visi na nekakvim sajlama već 60 godina bez da ga je itko iti pogleda cijelo to vrijeme.
A ovo šta se tiče ove nesreće, tragedije ... teško uopće i komentirat jer ono nekakva betonska ploča na kolodvoru padne odjednom sama od sebe i ubije 14 ljudi itd. Treba ti par dana da shvatiš da se tako šta uopće stvarno i desilo a eto je.
Nikad čuja za ovi kolodvor al stvarno ni meni nije jasno zašto su to preskočili kad su već radili renovaciju objekta prije par godina a posebno imajući u vidu da je to puni beton koji visi na nekakvim sajlama već 60 godina bez da ga je itko iti pogleda cijelo to vrijeme.
A ovo šta se tiče ove nesreće, tragedije ... teško uopće i komentirat jer ono nekakva betonska ploča na kolodvoru padne odjednom sama od sebe i ubije 14 ljudi itd. Treba ti par dana da shvatiš da se tako šta uopće stvarno i desilo a eto je.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Nije o tome bila riječ..u ovom slučaju. Važno ti je samo da trolaš.crvenkasti wrote:Opterećenje se računa na 100kg snijaga po m2 puta koeficijent sigurnosti 1.35, odnosno 1.5, po eurokodu.
Strešna "U" ploča debela ne više od 5-6 cm, armirana po sredini i uzdužno prednapregnuta tankim žicama.
Mene su već na faksu naučili da za računanje proboja ploča mora imati debljinu barem 20 cm.
Kako se ono nije srušilo već prije meni nije jasno. Statičara tu nije bilo, barem ne nekoga s 3 čiste.
haha, jel to supruga suflira? ajde nekacrvenkasti wrote:Opterećenje se računa na 100kg snijaga po m2 puta koeficijent sigurnosti 1.35, odnosno 1.5, po eurokodu.
eurocodovi koeficijenti su i 1.35 i 1.5
prvi za stalno opterecenje drugi za promjenjivo
karakteristicno opterecenje za slavoniju koja je najbliza novom sadu je 1,25 kN/m2
isto se korigirakoeficijentom oblika krova, za ovakav s uvalama koeficijent "mi"2 iznosi 1.6
time je opterecenje 1,6*1,25=2 kN/M2 tlocrtno
ako je nagib krova recimo 30 stupnjeva onda je opterecenje po m2 kose plohe krova 2*cosinus (30) = 1,73 kN
U proracunu se koristi tzv racunsko opterecenje koje se mnozi ovim koeficijentom za promjenjiva opterecenja sto snijeg je,
znaci 1,73*1,5=2,6 kN/M2 kose krovne plohe.
Koliko znam u srbiji se jos nije potpuno preslo na EC propise ali se vec koriste
to prelazno razdoblje je najgore, moze i ovako i onako:)
E sad, bezveze prica o snijegu koji nije uzrok rusenja jer ga nema ali je dobar pokazatelj kakvo su opterecenje nekada koristili
za ovaj proracun.
Ne znam tocno za 64 godinu ali znam da se sedamdesetih i osamdesetih recimo za snijeg koristila tablica gdje je maksimalno opterecenje snijegom
za podrucja slavonije iznosilo 0.75 kN/M2 . isto se korigiralo na nagib krova pa recimo 0.75*cosinus (30) =0.65 kN/M2
Ne znam propis korekcije zbog oblika krova ako ga je uopce i bilo, svakako se radi o znatno manjem opterecenju nego se koristi danas
Koeficijent sigurnosti tada je bio 1,8 za promjenjiva opterecenja pa bi bilo racunsko 1,8*0,65=1,17 kN/m2 kose plohe krova
Slicne razlike su i na drugim detaljima, propisima pa izvedba nesto neobicnije konstrukcije za to vrijeme lako je mogla otklizati u podrucje rizika
zbog vise cibenika.
Koliko ero i ja holmesovski po fotkama mozemo uociti i nabadamo sto bi moglo poci po zlu radi se o fiksiranju odnosno sidrenju celicnih uzadi za krov zgrade.
Meni je prvotno izgledalo da se uzad tek izvukla iz cvora sto je tesko shvatljivo, a naknadno smo vidjeli fotke s ostecenim betonom sto upucuje na proboj
krovne ploce.
Svakako se radi o kljucnom i kriticnom mjestu za ovakvu konstrukciju. Pocev od oblika sidrenja, proracuna i dimenzioniranja te same ugradnje elemenata.
Ovdje se ne smije pogrijesiti.
Danas se za proboj ploca koristi nesto slozeniji proracun koji svakako valja uzimati sa znatno vecim faktorima sigurnosti.
Kakav je 64 proracun bio, ne znam, sigurno ni blizu danasnjeg.
Jednostavno receno, prevelika sila koncentrirana na malu povrsinu betona prouzroci njegov posmicni lom, drobljenje sto nema puno veze s armaturom ploce
koja je kako vidimo bez problema nosila ovu nadstresnicu kao i uzad koja nisu pukla zbog preopterecenja jer je to relativno jednostavno bilo dimenzionirati.
Ovakvi prodori, najcesce ploca na stupovima bez podvlaka znaju se dogoditi i danas i diljem EU, ako se ne posveti potrebna paznja jer radi se o doista osjetljivom
podrucju.
Ovakav kolaps je problematican i stoga sto nastupa trenutno, bez prethodnog uocavanja deformacija, pukotina, progiba i mozda je prilikom pregleda to i zavaralo
sve jer je izgledalo sasvim dobro, a u naravi je desetljecima prijetilo urusavanju.
Eto, malo da maknemo s putka i zelenka, ako nista drugo.
dijagram-
2015-08-09
[quote="dijagram"]
Ako sam u pravu glede debeline U ploče (5-6 cm..praktički nearmirano!), onda je bila ludost i pomisliti
da se nju može ovjesiti iole ozbiljnije opterećenje....eventaualno "Armstrog strop".
Mogu si zamisliti kako je razmišljao Manojlo. Možda je čak i imao propisanu veličinu podložne č. pločice.
Pošto je bila prevelika za ukrivljenost U ploče, ispod je stavio manju, a možda si je pomagao i sa klinom.
Za cijeli sistem dijagonala uzduž nadstreška je bilo dovoljno da je samo jedna od njih otkazala,
a ostaloonda ide havarično. Sve je bilo gotovo za nekoliko sekundi.
Ne znam zašto je išta betonsko uopće tu? Druga greška.
Na jednoj fotografiji sam vidio i stepenice prema gore(nejasno)? Kuda? Na nadstrešak?
crvenkasti wrote:Opterećenje se računa na 100kg snijaga po m2 puta koeficijent sigurnosti 1.35, odnosno 1.5, po eurokodu.
Ovakvi prodori, najcesce ploca na stupovima bez podvlaka znaju se dogoditi i danas i diljem EU, ako se ne posveti potrebna paznja jer radi se o doista osjetljivom
podrucju.
Ovakav kolaps je problematican i stoga sto nastupa trenutno, bez prethodnog uocavanja deformacija, pukotina, progiba i mozda je prilikom pregleda to i zavaralo
sve jer je izgledalo sasvim dobro, a u naravi je desetljecima prijetilo urusavanju.
Ako sam u pravu glede debeline U ploče (5-6 cm..praktički nearmirano!), onda je bila ludost i pomisliti
da se nju može ovjesiti iole ozbiljnije opterećenje....eventaualno "Armstrog strop".
Mogu si zamisliti kako je razmišljao Manojlo. Možda je čak i imao propisanu veličinu podložne č. pločice.
Pošto je bila prevelika za ukrivljenost U ploče, ispod je stavio manju, a možda si je pomagao i sa klinom.
Za cijeli sistem dijagonala uzduž nadstreška je bilo dovoljno da je samo jedna od njih otkazala,
Na jednoj fotografiji sam vidio i stepenice prema gore(nejasno)? Kuda? Na nadstrešak?
Ovde je odvalio glupost Veka.
Ko je odgovoran?
Cela Bivsa Jugoslavija, pa i ovde po Italiji, imas takve
objekte.
Jednostavno, tako se gradilo.
Niko i sada ne rusi, ne kontrolise.
Sada ce neki da se sete.
Trebalo je nadstresnicu srusiti i staviti moderniji
dizajn, laganije i providno.
Izgradjeno 1964 godine.
Nema odgovornih.
Ko je odgovoran?
objekte.
Sada ce neki da se sete.
Izgradjeno 1964 godine.
Nema odgovornih.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Serbinho-3 wrote:Ovde je odvalio glupost Veka.
Ko je odgovoran?
objekte.
Sada ce neki da se sete.
Izgradjeno 1964 godine.
Nema odgovornih.
Zatezne dijagonale su čelične i podložne hrđanju. Sigurna je jedino katodna zaštita, a sve ostalo
je podložno redovnim pregledima, čišćenju i ponovnoj zaštiti (prajmer -plus boje..minimum deb. 80 mikrona.).
Obnavljali su objekt, a za nadstrešak Kinezi kažu da nije bio obugvaćen građevinskom dozvolom.
Srbi su dobri građevinari, to znam iz osobnog iskustva. Ovo mi sa nadstreškom djeluje kao ciganska posla.
Inače, Italija se u građevinarstvu dugo borila s domaćom mafijom. Prelom je nastao kad su počeli najveće
građevinske poslove davati Njemcima.
Sjećam se da su za jedan veliki posao stigle talijanske i njemačke ponude.
Talijanske su bile veće za ...reci i piši , faktot 5x .
Radio sam s Talijanima i znam puno o njihovom građevinarstvu iz prve ruke.
Ovakve stvari se događaju tamo gdje poslove i investicije vode i kontroliraju neki tetovirani tipovi, vlasnici pečenjara i slično.
Sto, krovna ploca te debljine?Eroo wrote:dijagram wrote:crvenkasti wrote:Opterećenje se računa na 100kg snijaga po m2 puta koeficijent sigurnosti 1.35, odnosno 1.5, po eurokodu.
podrucju.
Di nadje taj podatak, rekao bih nevjerojatno da je bas tako.
dijagram-
2015-08-09
Osobno iskustvo. Da, montažne, strunski prednapete. Bile su u proizvodnji i manjeg presjeka.dijagram wrote:Sto, krovna ploca te debljine?Eroo wrote:dijagram wrote:crvenkasti wrote:Opterećenje se računa na 100kg snijaga po m2 puta koeficijent sigurnosti 1.35, odnosno 1.5, po eurokodu.
podrucju.
Di nadje taj podatak, rekao bih nevjerojatno da je bas tako.
Polagane su obrnuto na poprečne ab nosače. Problem s njima je bio što su obično imale
premalu debljinu zaštitnog sloja betona nad armaturom. Još se sjećem rezultata ispitivanja
nosivosti. Na dan ispitivanja su imale sigurnost protiv rušenja v=3+.
Zahtijevao sam da se izvode posebni premazi, kako bi se trajnost osigurala. Ošlo u vjetar.
Kroz nekoliko godina su počele padati već zbog vlastite težine (karbonatizacija je učinila svoje!).
Nisu se dugo proizvodile.
I ove, koje smo vidili u NS, su vjerojatno doživile istu sudbinu.
Kad se rodiš, potpisao si ugovor:
1. ni na što nisi imun
2. svaki dan možeš umrijeti
3. sve što dobiješ, to ćeš i izgubiti
1. ni na što nisi imun
2. svaki dan možeš umrijeti
3. sve što dobiješ, to ćeš i izgubiti
crvenkasti-
2014-04-17
https://www.vecernji.hr/vijesti/inzenjer-gradevine-objasnio-kako-je-doslo-do-tragedije-u-novom-sadu-zbog-ovog-se-dize-panika-1812667
Eto ga sad, nije radjena rekonstrukcija ali se nadstresnicu dodatno opteretilo.
Pa tko odluci da to moze tek tako.
Podsjeca me sve na onog Stojkovica, kad kaze, meni to izgleda sasvim dobro, da se mene pita
ja bih bus pretero preko mosta.
Podsjeca me sve na onog Stojkovica, kad kaze, meni to izgleda sasvim dobro, da se mene pita
dijagram-
2015-08-09
Evo i vijesti o konkretnom barem djelomicnom uvidu u stanje na cvoru zatega.
Cova vidio da nedostaje betona a vidi zguzvane vrece.
Strava!
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/radio-sam-na-nadstresnici-kolodvora-i-samo-cu-reci-lazu-vas-znate-li-sto-sam-sve-nasao-tamo-slao-sam-dopise-zvao-15518373
Strava!
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/radio-sam-na-nadstresnici-kolodvora-i-samo-cu-reci-lazu-vas-znate-li-sto-sam-sve-nasao-tamo-slao-sam-dopise-zvao-15518373
dijagram-
2015-08-09
Hoholo Mudovski wrote:Da nije hrđa- najveći neprijatelj socijalizma
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Dašić je u Novom danu N1 izjavio da postoji ogroman broj fotografija i videozapisa koji dokazuju da je nadstrešnica na ulazu u Železničku stanicu Novi Sad koja se juče obrušila i pritom usmrtila 14 osoba, bila predmet radova na rekonstrukciji tog objekta.
To, prema njegovim rečima, stoji i u samoj građevinskoj dozvoli koja je, kako je rekao, nestala negde iz CEOP-a.
„Ako pokušate da nađete građevinsku dozvolu za železničku stanicu Novi Sad, ona nije mogla da se nađe noćas, zato što su pojedini vredni ljudi otišli i skinuli“, rekao je Đajić.
Naglasio je da je građevinska dozvola javni dokument i da bi svi građani trebalo da mogu da joj pristupe.
Iako bi, putem CEOP-a, svi građana mogli da izvrše uvid u građevinsku dozvolu, ne može baš svako da je ukloni iz registra.
„To je sada ono pitanje od milion dolara koje ovde stoji, ko to radi i kako. Jer sada se desio trenutak kada su pojedini ljudi koji se bave tim istraživačkim novinarstvom, skinuli deo građevinske dozvole. I jedan deo građevinske dozvole bukvalno piše tehnička dokumentacija rekonstrukcija nadstrešnica“, ukazao je Đajić.
ovako se moglo kod nas uredovati prije 15g.
To, prema njegovim rečima, stoji i u samoj građevinskoj dozvoli koja je, kako je rekao, nestala negde iz CEOP-a.
„Ako pokušate da nađete građevinsku dozvolu za železničku stanicu Novi Sad, ona nije mogla da se nađe noćas, zato što su pojedini vredni ljudi otišli i skinuli“, rekao je Đajić.
Naglasio je da je građevinska dozvola javni dokument i da bi svi građani trebalo da mogu da joj pristupe.
Iako bi, putem CEOP-a, svi građana mogli da izvrše uvid u građevinsku dozvolu, ne može baš svako da je ukloni iz registra.
„To je sada ono pitanje od milion dolara koje ovde stoji, ko to radi i kako. Jer sada se desio trenutak kada su pojedini ljudi koji se bave tim istraživačkim novinarstvom, skinuli deo građevinske dozvole. I jedan deo građevinske dozvole bukvalno piše tehnička dokumentacija rekonstrukcija nadstrešnica“, ukazao je Đajić.
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
debotoijusto wrote:Dašić je u Novom danu N1 izjavio da postoji ogroman broj fotografija i videozapisa koji dokazuju da je nadstrešnica na ulazu u Železničku stanicu Novi Sad koja se juče obrušila i pritom usmrtila 14 osoba, bila predmet radova na rekonstrukciji tog objekta.
Srbija je mafijska država. Teško će se riješiti mafije, koja se uvukla u sve pore vlasti...tamo gdje je novac dostupan.
dijagram wrote:https://www.vecernji.hr/vijesti/inzenjer-gradevine-objasnio-kako-je-doslo-do-tragedije-u-novom-sadu-zbog-ovog-se-dize-panika-1812667
dijagram wrote:Evo i vijesti o konkretnom barem djelomicnom uvidu u stanje na cvoru zatega.
Strava!
Geolog nadzirao rekonstrukciju? Trebali su angažirati Stojkovića iz "Ko to tamo peva".
Page 4 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» srušilo
» Srušilo se, prosvjeda nema
» Ljuti Petrinjac:'Niste ovdje 30 godina zabili čavao.I ovo što se nije srušilo puno je metaka'
» Srušilo se, prosvjeda nema
» Ljuti Petrinjac:'Niste ovdje 30 godina zabili čavao.I ovo što se nije srušilo puno je metaka'
Page 4 of 9