Srusilo se
Page 2 of 9
Page 2 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Srusilo se
dijagram wrote:Pretpostavljam da je gore bila dobro usidrena ploca s nekim elementima za zglob.Eroo wrote:dijagram wrote:Urusilo se zbog popustanja spoja vjesaljki na betonski krov zgrade.RayMabus wrote:A gradila s 1964 godine a to je znači prije 60 godina. Urušila se zbog dotrajalosti.
Do nesreće je došlo kada su se obrušili stubovi koji pridržavaju betonsku konstrukciju na fasadi željezničke stanice.
Pitanje je o kakvom se spoju radilo.
Malo je cudno da su popustile sve istovremeno.
To upucuje na jako lose sidrenje vjesaljki s krovnom plocom pa se popustanjem jedne istovremeno dogodilo i popustanje svih ostalih.
Pojednostavljeno, to je stajalo o " tankoj niti" tko zna od kada.
Ima fotka gdje se vidi da su sve vjesalčjke popustile gore , a dolje su jos uvijek usidrene i tako su pale.
Takve radove projektiraju, izvode i nadziru specijalisti za poslove takve vrste.
Prije par dana sam bio zamoljen za pregled dokumentacije projekta u fazi izvođenja.
U izvještaju sam ih uputio na izradu novog projekta, izvođača i nadzor.
Nismo svi za sve...dajmo dite materi.
Drugo, prihvatio sam jedan drugi projekt, veoma kompleksan i po vrijednosti vjerojatno skuplji od Pelješkog.
Naravno, postavio sam i svoje uvjete...s kim to mogu uraditi. Ne padam na fore investitora kako
nešto može biti preskupo...ili, nedo Bog, pritisak nekog političara ili politike.
Zbog njih nikad ne idem na svečana otvaranja... Tada sam već zauzet s novim projektom i nemam vremana.
E sad kakav je zglob bio, je li tu nesto petljano naknadno pa zaboravljeno postezati, jesu li mijenjani stari vijci i postavljeni novi lose kvalitete
je li jednostavno sve dotrajalo a nije taj dio pregledan i mijenjan, to su nepoznanice.
Na mom drugom upisu vide se gore otvori vjesaljki, ne vidi se drobljenje betona, jednostavno su vjesaljke popustile i sve odjednom pale.
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
dijagram wrote:Pretpostavljam da je gore bila dobro usidrena ploca s nekim elementima za zglob.Eroo wrote:dijagram wrote:Urusilo se zbog popustanja spoja vjesaljki na betonski krov zgrade.RayMabus wrote:A gradila s 1964 godine a to je znači prije 60 godina. Urušila se zbog dotrajalosti.
Do nesreće je došlo kada su se obrušili stubovi koji pridržavaju betonsku konstrukciju na fasadi željezničke stanice.
To upucuje na jako lose sidrenje vjesaljki s krovnom plocom pa se popustanjem jedne istovremeno dogodilo i popustanje svih ostalih.
Ima fotka gdje se vidi da su sve vjesalčjke popustile gore , a dolje su jos uvijek usidrene i tako su pale.
Takve radove projektiraju, izvode i nadziru specijalisti za poslove takve vrste.
Prije par dana sam bio zamoljen za pregled dokumentacije projekta u fazi izvođenja.
Drugo, prihvatio sam jedan drugi projekt, veoma kompleksan i po vrijednosti vjerojatno skuplji od Pelješkog.
Naravno, postavio sam i svoje uvjete...s kim to mogu uraditi. Ne padam na fore investitora kako
nešto može biti preskupo...ili, nedo Bog, pritisak nekog političara ili politike.
Zbog njih nikad ne idem na svečana otvaranja... Tada sam već zauzet s novim projektom i nemam vremana.
E sad kakav je zglob bio, je li tu nesto petljano naknadno pa zaboravljeno postezati, jesu li mijenjani stari vijci i postavljeni novi lose kvalitete
je li jednostavno sve dotrajalo a nije taj dio pregledan i mijenjan, to su nepoznanice.
Na mom drugom upisu vide se gore otvori vjesaljki, ne vidi se drobljenje betona, jednostavno su vjesaljke popustile i sve odjednom pale.
Pobjegao mi je jedan poduži komentar, ali evo ukratko:
Strešni nosači su stari, a nadstrešnica je dogradnja na staro.
Strešni nosači su montažni (100%) i prednapregnusti čeličnim strunama(99%).
Popreča armatura je minimalna i tamo je samo tek "da se nađe".
Dijagonale za ovješanje nadstešnice su na pogrešnom mjestu.
Ovdje gdje su sada ih je praktički nemoguće efektivno ugraditi.
Te nadstresnuce ili kako vec nazvati, trebaju biti
lagane i od lakih materijala.
Projekat je brutalism perioda, kasnije sta su li radili.
generalno i od plexi glass se moze staviti, cak i da
padne, nista se ne desi.
Florida, parking zbog Sunca i kise, beli tekstil po duzini
i nosaci sa strane, perfektno.
padne, nista se ne desi.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
RayMabus likes this post
Da u tom cvoru je problem. Procitah da rekonstrukcija nije obuhvatila nadstresnicu, odnosno da to od 1964 nijhe nista rekonstruirano.Eroo wrote:dijagram wrote:Pretpostavljam da je gore bila dobro usidrena ploca s nekim elementima za zglob.Eroo wrote:dijagram wrote:Urusilo se zbog popustanja spoja vjesaljki na betonski krov zgrade.RayMabus wrote:A gradila s 1964 godine a to je znači prije 60 godina. Urušila se zbog dotrajalosti.
Mozda je izradjeno tako da usidrenje sada nije moguce vizualno kvalitetno pregledati, sto je bas nevjerojatno.
Ne znam sto je gore, ali beton nije drobljen, samo je popustila vjesaljka.
Najvjerojatnije se celicno uze izvuklo i samo ispalo nedovoljno pricvrsceno.
Nije puklo negdje duljinom jer bi pojedina uzad visjela i vidjela se na slikama.
Dolje u gredam a se drze, ostale su normalno pricvrscene.
Gore je nesto poslo po zlu, a ako stvarno nije radjeno nista rekonstrukcijom i sve je staro od 64-te onda je jasno da to jos onda nije
radjeno dobro i godinama je prijetio kolaps koji se evo sad dogodio.
dijagram-
2015-08-09
Nisu dobre ni prelagane zbog djelovanja vjetra. Ova i nije pretreska za nositi, nisu ocito problem bila ni uzad ali njihovo "vezivanje" za krov jesu.Serbinho-3 wrote:Te nadstresnuce ili kako vec nazvati, trebaju biti
padne, nista se ne desi.
Pomalo nevjerojatna greska. Tu se ide duboko u zonu sigurnosti zbog pomalo neuobicajenog sistema nosenja.
dijagram-
2015-08-09
zanima me kako će Adem Vuchiqi kaznit odgovorne.
kada je u turskoj potres pobio hrpu ljudi, erdogan je tonu inžnjera potrpa u zatvore na doživotne kazne.
kada je kod nas bio potres, od 6 , dakle jest gadan, ali prosječna kuća bi trebala izdržati, ispalo je da je jedan od glavnih što je gradio bio neki hdzovac, nije ništa bio odgovoran, a ljudima porušilo kuće.
da sam ja na vlasti, uletio bi mu u 4ujutro dok je sa djecom i ženom u krevetu, lisice, i u zatvor za max kaznu.. ali eto.
kada je u turskoj potres pobio hrpu ljudi, erdogan je tonu inžnjera potrpa u zatvore na doživotne kazne.
kada je kod nas bio potres, od 6 , dakle jest gadan, ali prosječna kuća bi trebala izdržati, ispalo je da je jedan od glavnih što je gradio bio neki hdzovac, nije ništa bio odgovoran, a ljudima porušilo kuće.
da sam ja na vlasti, uletio bi mu u 4ujutro dok je sa djecom i ženom u krevetu, lisice, i u zatvor za max kaznu.. ali eto.
Kakav narod takva vlast.
Svi dobiju šta traže. Nemaju se šta žaliti. Šta su glasali to su i dobili.
Svi dobiju šta traže. Nemaju se šta žaliti. Šta su glasali to su i dobili.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
dijagram wrote:Da u tom cvoru je problem. Procitah da rekonstrukcija nije obuhvatila nadstresnicu, odnosno da to od 1964 nijhe nista rekonstruirano.Eroo wrote:dijagram wrote:Pretpostavljam da je gore bila dobro usidrena ploca s nekim elementima za zglob.Eroo wrote:dijagram wrote:Urusilo se zbog popustanja spoja vjesaljki na betonski krov zgrade.RayMabus wrote:A gradila s 1964 godine a to je znači prije 60 godina. Urušila se zbog dotrajalosti.
Mozda je izradjeno tako da usidrenje sada nije moguce vizualno kvalitetno pregledati, sto je bas nevjerojatno.
Ne znam sto je gore, ali beton nije drobljen, samo je popustila vjesaljka.
Najvjerojatnije se celicno uze izvuklo i samo ispalo nedovoljno pricvrsceno.
Nije puklo negdje duljinom jer bi pojedina uzad visjela i vidjela se na slikama.
Dolje u gredam a se drze, ostale su normalno pricvrscene.
Gore je nesto poslo po zlu, a ako stvarno nije radjeno nista rekonstrukcijom i sve je staro od 64-te onda je jasno da to jos onda nije
radjeno dobro i godinama je prijetio kolaps koji se evo sad dogodio.
Ne, ne, nadstrešnica je izvedena nedavno (obnavlja se zadnje 4 godine).
Pogledaj gdje su nosači ispod...izvučeni su s ležišta.
Sad sam pogledao i vidim da beton gore nije oštećen.
Sile zatezanja od dijagonala jednostavno se izvukle, jer se nisu ni mogle ovjesiti.
Zatezne dijagonale bi morale biti na istom mjestu. Tamo je trebalo strešne
nosače prevrtati i zatezne dijagonale na gornjem rubu prihvatiti.
A sad...bili krila nosača mogla to podnijeti je druga stvar.
Imao sam problem sa sličnim krovnim nosačima...projektirali i izvodili "talijančki (inst. iz Milana).
Zaboravili su na naše propise za snijeg, tako da sam propisao "pravovremeno" čišćenje snijega.
Nije se dalo ništa popraviti, jer je proizvodnja bila spremna započeti s radom.
Jeben je ovaj naš kruh, jelda?
Nikako, u ovom slucaju odgovorni su vjerojatno umrli.AssadNaPodmornici wrote:zanima me kako će Adem Vuchiqi kaznit odgovorne.
dijagram-
2015-08-09
@ero, ma procitah da nadstresnica nije obnavljana nego zgrada, doduse na srpskoj tiskovini:)
dijagram-
2015-08-09
@ero, ma procitah da nadstresnica nije obnavljana nego zgrada, doduse na srpskoj tiskovini:)
https://time.rs/r/c/66a1957c41/
dijagram-
2015-08-09
Broj poginulih u Novom Sadu porastao na 11, spasilačke ekipe i dalje na terenu
2014-04-11
@Kolega Dijagram, moje drugo ime je "troubleshooter".
Prate me ovakve stvari cijeli život.
Napravili smo jednu zanimljivu statistiku i došli do zaključka:
- za urušavanje nečega su potrebne u prosjeku minimalno 3 greške.
Nikada se ništa nije srušilo bez 3, a često i sa 5.
Tako je i sa ovim nesretnim nadstreškom.
A neš ti nastrešnice nego se ovo urušilo malo prije podne a to je frekventna ura i puno ljudi i sve palo na njih i poklopilo ih.
Stara nastrešnica koja je popustila i urušila se al popustila je baš kad je ispod bilo puno ljudi.
Stara nastrešnica koja je popustila i urušila se al popustila je baš kad je ispod bilo puno ljudi.
2014-04-11
Govoreći o nemarnosti bivše vlasti i odnosu prema čuvenoj novosadskoj građevini ona dodaje da im je bilo teško čak i da promene sat koji je godinama bio pokvaren!
Reči magistra istorije najbolje govore o tome kako su se prema novosadskoj stanici, ali i prema bezbednosti putnika i generalno usluzi koju je ona pružala, brinuli oni koji su od 2000. do 2012. bili vlast u Srbiji. To su isti oni koji su danas potrčali da brže-bolje iskoriste tragediju kako bi lešinarili, pljuvali po vlasti i koristili žrtve za ubiranje političkih poena.
https://informer.rs/drustvo/vesti/958102/zeleznicka-stanica-novi-sad-runirana
jasno soros smjestio prvorodjenom
Reči magistra istorije najbolje govore o tome kako su se prema novosadskoj stanici, ali i prema bezbednosti putnika i generalno usluzi koju je ona pružala, brinuli oni koji su od 2000. do 2012. bili vlast u Srbiji. To su isti oni koji su danas potrčali da brže-bolje iskoriste tragediju kako bi lešinarili, pljuvali po vlasti i koristili žrtve za ubiranje političkih poena.
https://informer.rs/drustvo/vesti/958102/zeleznicka-stanica-novi-sad-runirana
jasno soros smjestio prvorodjenom
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Ja pročitah da je neki dan završena....doduše u komentarima publike.dijagram wrote:@ero, ma procitah da nadstresnica nije obnavljana nego zgrada, doduse na srpskoj tiskovini:)
Ovdje se radilo o sidrenju dijagonala prema gore...postoji samo jedan mogući način- iz sistema HILTI mi je poznat.
Ne možeš to usidriti s ručnim punjenjem "HILTI mase", naprimjer.
Drugo, tko je ikad radio s HILTI, zna za ograničenja :min. udaljenost između sidrišta, dubina sidrišta, ne/armatura i slično.
Imaš osnovnu nosivost sidra, koja se onda umanjuje s faktorima...njih 5, ako se ne varam.
Siguran sam jedino da su č. dijagonale bile na pogrešnom mjestu. Efektivno sidrenje nije bilo moguće na sadašnjem mjestu.
Pa u pravu je. Ne možeš ti bit na vlast, za vrijeme svog mandata nisi poduzeo ništa i sad kad se to urušilo krivii ove koji su trenutno na vlasti.debotoijusto wrote:
Govoreći o nemarnosti bivše vlasti i odnosu prema čuvenoj novosadskoj građevini ona dodaje da im je bilo teško čak i da promene sat koji je godinama bio pokvaren!
2014-04-11
:) Kolki je u sloveniji koeficijent oblika "mi" za snijeg?Eroo wrote:@Kolega Dijagram, moje drugo ime je "troubleshooter".
mi 1=0,8 do 30 strupnjeva, a za shed krov(zupcasti) zbog nakupljanja u uvale "mi 2" = 1,6 izmedju 30 i 60 stupnjeva
Do 30 stupnjeva po formuli za shed uvale mi2= 0,8+0,8*alfa/30 ...ovako kod nas u HR
dijagram-
2015-08-09
Ovo samo po sebi i nije toliko zanimljivo ( gle čuda srušila se stara neobnavljivana nastrešnica stara 60 godina ) al eto desilo se kad se desilo i baš puno ljudi bilo ispod u tom trenutku i puno mrtvih itd.
Mislim šta će drugo stara neobnavljivana nastrešnica stara 60 godina napraviti nego se srušiti.
Šta su mislili da će visiti vječno ?
Mislim šta će drugo stara neobnavljivana nastrešnica stara 60 godina napraviti nego se srušiti.
Šta su mislili da će visiti vječno ?
2014-04-11
Los projekt, prebaceno gradjevincu da rijesi proracunom losu ideju onda lose izvedeno i eto vraga.Eroo wrote:Ja pročitah da je neki dan završena....doduše u komentarima publike.dijagram wrote:@ero, ma procitah da nadstresnica nije obnavljana nego zgrada, doduse na srpskoj tiskovini:)
Ovdje se radilo o sidrenju dijagonala prema gore...postoji samo jedan mogući način- iz sistema HILTI mi je poznat.
Ne možeš to usidriti s ručnim punjenjem "HILTI mase", naprimjer.
Drugo, tko je ikad radio s HILTI, zna za ograničenja :min. udaljenost između sidrišta, dubina sidrišta, ne/armatura i slično.
Imaš osnovnu nosivost sidra, koja se onda umanjuje s faktorima...njih 5, ako se ne varam.
Siguran sam jedino da su č. dijagonale bile na pogrešnom mjestu. Efektivno sidrenje nije bilo moguće na sadašnjem mjestu.
Da je problem gore jasno je i sto dolje nijedna nije popustila, u gredama, a i tamo su sidrene na neki nacin i trpe jednau silu.
Ciljali su uvalu zbog vece mase betona i kraceg uzeta ali... eto ga na.
dijagram-
2015-08-09
Polazna točka je qs na ravnoj pobršini, a onda dođe to što si spomenuo...plus "gomilanje snijega"...dijagram wrote::) Kolki je u sloveniji koeficijent oblika "mi" za snijeg?Eroo wrote:@Kolega Dijagram, moje drugo ime je "troubleshooter".
mi 1=0,8 do 30 strupnjeva, a za shed krov(zupcasti) zbog nakupljanja u uvale "mi 2" = 1,6 izmedju 30 i 60 stupnjeva
Do 30 stupnjeva po formuli za shed uvale mi2= 0,8+0,8*alfa/30 ...ovako kod nas u HR
Ah, da spomenuo si ga...žurim očistiti robot za umivanje tal, zmajevka me požuruje.
Nego, pogledaj pažljivo ovaj foto...odtrgan beton, to je evidentno.
Probat ću naći bolju fotografiju.
Last edited by Eroo on 1/11/2024, 18:30; edited 1 time in total
Page 2 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» srušilo
» Srušilo se, prosvjeda nema
» Ljuti Petrinjac:'Niste ovdje 30 godina zabili čavao.I ovo što se nije srušilo puno je metaka'
» Srušilo se, prosvjeda nema
» Ljuti Petrinjac:'Niste ovdje 30 godina zabili čavao.I ovo što se nije srušilo puno je metaka'
Page 2 of 9