Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 15 of 50
Page 15 of 50 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 32 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
demon sa foruma.hr wrote:Drago mi je kad nakon prvih slika uništene ratne tehnike i malodušja koje je zavladalo na ovom našem forumu ljudi čim su Ukrajinci uzeli prva sela kreću s euforijom, ali ajmo malo stati na loptu.
Osobno vjerujem da Ukrajinci od početka svibnja pokušavaju preuzeti, ili su preuzeli incijativu na bojištu. Većina promatrača smatra kako su Ukrajinci od polovice svibnja u ofenzivnim djelovanjima i kako otad imaju inicijativu na boljištu, a čak i oni koji su sve negirali smatraju kako su Ukrajinci bar u zadnjih desetak dana u ofenzivi i kako ona još nije dosegla svoju punu snagu, ali je posve sigurno kako će i to nastupiti.
Predlažem da sagledamo što se zbilo otad.
Kremina-Svatove: nije se zbilo ništa. Puno se pisalo i pričao, ali se nije zbilo baš ništa značajno osim što su Rusi nešto napredovali do rijeke, a kao i prešli Oskil, ali sve je to zapravo ništa.
Siversk:
Ovdje se najavljivalo svašta, došli su i tik-tokeri Rame Kadirova, ali osim zauzimanja tri kuće u Spirneu i jednog brda pored gornje Bilohorivke od Rusa ništa, a i ukrajinski prodori prema Soledaru bučno i pompozno najavljivani su završili s velikim gubitcima i s vraćene tri kuće u selu Sakko i Vansetti.
Bakhmut:
Kad je Žena Prigožin svečao objavio da je uzet Bakhmut ako pamtite jedan američki general, u mirovini čini mi se, mu je svečano čestitao i objavio da su sada opkoljeni. Nisu. Još i sad, nakon mjesec dana Ukrajinci su u izbočini, a Rusi su im s tri strane. Na sjevernom krilu su Ukrajinci uzeli neke položaje na cesti od Slavyanska, makli Ruse malo dalje od kanala i uzeli su desetak kuća koje su Rusi bili uzeli u Orikhovo Vasylivki. Najveći uspjeh ovdje je zauzeće uzvisine južno od Berkhivske akumulacije. Berkhivku nisu uzeli, a niti Yahidne, a priča o Krasnoj Hori nema veze s zdravim razumom.
Na južnom krilu su u proteklih mjesec dana Ukrajinci uspjeli potjerati Ruse preko kanala i to je sve. Sve karte su bacili na uzimanje Klischiivke. Trebala je pasti za dva dana. Ta su se dva dana otegla na tri-četiri tjedna i sve je razvidnije da od tog nema ništa, tim više što je dio jedinica koji je ovdje izvodio napadna djelovanja prebačen na jug. Pisalo se dijelovima 93. brigade i dijelovima 3. jurišne. Ako se mene pita Ukrajinci su ovdje osigurali da Rusi ne mogu iz Bakhmuta dalje prema sjeveru i zapadu i to je sve. Ne znam, možda se varam, ali meni se to tako čini. Hana maliar može pričati bajke o tome da Rusi u bakhmutu samo što nisu opkoljeni, ali stvarnost je zasad ne podržava.
Avdiivka:
Rusi su ovdje nešto drkeljali i svjetski pušili, a onda su Ukrajinci uzvratili i nisu se baš proslavili, ali mislim da i tu kao kod Bakhmuta ono što su najavljivali nije bio pravi cilj, pravi cilj je bilol iscrpiti i zaustaviti Ruse da ne pokušavaju s daljnjim napadima i u tome su uspjeli. Rusi povremeno i dalje nešto tu mandrljaju, ali sve to žali Bože.
Marinka:
Nakon što su napokon uzeli 70% grada Rusi su uveli Ramine tik-tokere u igru, valjda da se i ovi nečim mogu pohvaliit. Napredovali su 100-200 metara i the end. Rusi sad drže 80% grada i to je sve. Ful se isplatilo. Tik-tok publika pati, novih uradaka nema.
Vuhledar:
Ukrajinci su tu kao nešto napali, nešto probali, imali uspjehe, kad se podvuče crta ovladali su poljima oko Vuhledara, napredovali od grada 200-300 metara, ali Pavlivka i Mykilske, kao i one vikendice istočno od Vuhledara drže Rusi, još uvijek.
Velika Novosilka:
Juriš na područje južno i područje između Vuhledara i Velike Novosilke je bar u ovih 10-ak dana bio highlight ukrajinskih operacija. Ušli su u sviu zonu u ovome dijelu i krenuli. Novodonetske je išlo iz ruke u ruku i trenutno ga drže Rusi. Duboki prodor ovim pravcem nije prošao, veliko razbijanje klina nije prošlo i Ukrajinci su malo smanjili obuhvat. Uspjeli su očistiti sela južno od Velike Novosilkne i maknuti istočni dio klina, ali onaj, zapadni, viši i bitniji nisu uspjeli riješiti iako ga stišću i sa istoka i zapada. Ovdje je uzeto 6-7 sela, ali Rusi nisu nešto katastrofalno potučeni. Koliko čitam napredovanje preko granica sive zone ovdje iznosi 3 do 7 kilometara. U desetak dana. Nadamo se da će to ići brže, ali opet nisam u to siguran.
Hulyaipole-Orikhiv-Kamyanske:
Ovdje imam osjećaj da Ukrajinci samo izviđaju.Nemam drugog objašnjenja. Ušli jesu u sivu zonu i nešto iz nje pokušavaju poglavito prema Robotynama i Dorozhnyanki, ali ne vidim nekih pomaka osim standarnog "sve smo bliže" i "uskoro ćemo tamo biti". Danas su napokon osigurali Lobkove i sad će vjerovatno pokušati ići dalje, sve drugo se zbiva još uvijek na rubu sive zone koju su sad u ovome području preuzeli Ukrajinci. Moguće da Ukrajinci ubace nekog asa iz rukama u igru i sve nas iznenade, ali ja trenutno osim puno priče vidim malo toga.
I onda se na kraju jučer javi Mihailo Podolyak koji svečao objavi da Ukrajinci još nisu započeli kontraofanzivu nego tek traže slabe točke u rukom rasporedu. Čovjek stječe dojam da su Ukrajinci u ofanzivi kad im ide, a kad malo zapne onda ona još nije počela.
Dnjepar se pomalo vraća u korito. Proukrajinci sad odjenom vide svugdje pogodna mjesta za desant na istočnu obalu, po njima je ta obala prazna jer su Rusi prebacili snage na sjever i jug zbog velikih gubitaka, uglavnom kad za tjedan-dva-tri Ukrajinci pređu Dnjepar priča s Rusima je završena, uključivo Krim. Živi bili, pa vidili.
Primijetio sam još jednu stvar, highlight fimića je dugo vremena bio kako dronovi ubacuiju bombe u rovove i bunkere, sad se to malo pogubilo, opet imamo više slika tehnike i sličnog. Ovo je vjerovatno posljedica ipak nekakvih napadnih djelovanja i kakvih-takvih pomaka vojske.
------po meni vjerojatno najupućenija osoba u RH što se tiče rata u Ukrajini. prati u detalje i sve kako. ---
Dakle stanje je "meh". Ukrajinci su zadnjih par tjedana pokušali preuzeti inicijativu na frontu i uz gadne gubitke na obje strane (koji se događaju i kada je fronta pasivna) maznuli par sela i to je to. teško se ide dalje.
još da dodam izlazi dosta snimki gdje Rusi sa helikopterima uništavaju zapadni oklop a Ukrajinci ne mogu ništa Ruskim helikopterima koji su van dometa zapadnih PZO sustava i možeš se jebati.
naravno imaju i Rusi gadne ako ne i gadnije gubitke.
Jedino što izgleda da je Ukrajina možda konačno dobila prevlast u količni ispaljenih granata u odnosu na Rusiju. treba nastojati to održati, valjda EU /USA/AUS /KANADA tvornice rade punom parom.
ali sve jedno sama količina ispaljenih granata ne može dobiti rat.
Ukrajinci puno bolje napadaju od Rusa koji imaju puno veće gubitke u ofenzivnim operacijama, ali i dalje imaju Ukrajnci velike gubitke. da bi neka operacija bila uspješna moraš imati puno manje gubitke od protivnika, ili u primjeru crvene armije i wehrmachta protivnik mora imati takve gubitke da mu se pun kurac teže oporaviti nego tebi (crvena armija je kod kurska imala dosta veće gubitke od nacista ali zbog zapadne pomoći te činjenice da je njemačka ratovala na 4-5 različitih frontova, puno je lakše podnjela gubitke)
ovdje toga nema.
gledam na srpskim forumima, ekipa pomalo dolazi ksebi i već većina je odustala od "osvajanja Harkiva i Odese" i "tajnih Ruskih armija iz Sibira i Bjelorusije koje će krenuti sa 500 000 vojnika i 5000 armata tenkova" , a ostaje je još činjenica da vidimo koliko mogu Ukrajinci gurati prije nego im dopizdi .
Naravno ostaje činjenica da jedni i drugi imaju nerealne zahtjeve za mir.
Pazi Rusi zahtjevaju da im Ukrajinci ne samo priznaju osvojeni teritorij, nego vrate nazad Kherson i predaju grad Zaporožje jer je ta oblast kao teritorij ruske federacije u nekom "referendumu".
Ukrajinci žele od Rusa ne samo da se povuku sa osvojenog teritorija nego također sa Krima i Donjecka/Luganska.
Jedno i drugo je nerealno. Neki među-put koji bi bio kompromis bi bio na to da se Rusi povuku na granice prije rata (dakle napuste ono što su osvojili ali ostaju na Krimu i Donjecku/Luganjsku gdje su bili i prije) i onda da se napravi neko kvazi primirje, povuće teška tehnika 100km od tih linija razgraničenja i dogovori dalje
jedna i druga strana ne pristaju na takvo nešto jer to bi bio "poraz" za obje strane.
Ruski konačni cilj bi bio osvajanje većine ili 2/3 ukrajine(lukašenkova mapa) sa 30-40milijuna novih stanovnika i svim industrijskim kapacitetima i kopnenim koridorom do Moldavije te da postane Dunavska nacija. U slučaju da je mali dio Ukrajine preživi na zapadu, to nije vrijedno spomena Rusiji . To je bio početni cilj.
Ukrajinski konačni cilj je vraćanje na 100% teritorija Ukrajine a usput i demiltarizacija Rusije 100km do granice sa ukrajinom.
eto
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
AssadNaPodmornici wrote:demon sa foruma.hr wrote:
Bakhmut:
Kad je Žena Prigožin svečao objavio da je uzet Bakhmut ako pamtite jedan američki general, u mirovini čini mi se, mu je svečano čestitao i objavio da su sada opkoljeni. Nisu. Još i sad, nakon mjesec dana Ukrajinci su u izbočini, a Rusi su im s tri strane. Na sjevernom krilu su Ukrajinci uzeli neke položaje na cesti od Slavyanska, makli Ruse malo dalje od kanala i uzeli su desetak kuća koje su Rusi bili uzeli u Orikhovo Vasylivki. Najveći uspjeh ovdje je zauzeće uzvisine južno od Berkhivske akumulacije. Berkhivku nisu uzeli, a niti Yahidne, a priča o Krasnoj Hori nema veze s zdravim razumom.
Na južnom krilu su u proteklih mjesec dana Ukrajinci uspjeli potjerati Ruse preko kanala i to je sve. Sve karte su bacili na uzimanje Klischiivke. Trebala je pasti za dva dana. Ta su se dva dana otegla na tri-četiri tjedna i sve je razvidnije da od tog nema ništa, tim više što je dio jedinica koji je ovdje izvodio napadna djelovanja prebačen na jug. Pisalo se dijelovima 93. brigade i dijelovima 3. jurišne. Ako se mene pita Ukrajinci su ovdje osigurali da Rusi ne mogu iz Bakhmuta dalje prema sjeveru i zapadu i to je sve. Ne znam, možda se varam, ali meni se to tako čini. Hana maliar može pričati bajke o tome da Rusi u bakhmutu samo što nisu opkoljeni, ali stvarnost je zasad ne podržava.
Moj tata ima veći kurac od tvog tate
by RayMabus Tue 23 May - 8:18Umirovljeni američki general tvrdi da će se borci grupe Wagner suočiti se s katastrofom u Bahmutu idućeg tjedna
‘Jevgenij, čestitam na zastavi u Bahmutu. Ali, znaš li što Jevgenij? Sada ste okruženi!‘
Vid prolom oblaka a oni su na asfaltiranom a vi morate po blatnjavom naokolo.
--
https://www.ex-iskon-pleme.com/t55065-moj-tata-ima-veci-kurac-od-tvog-tate
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Rusi su u Istanbulu i bili spremni na soluciju u kojoj bi im pripao Donbass i Krim, a iz Zaporožja i Khersona bi se povukli po okončanju neprijateljstava (sa sjevera i sjeveroistoka Ukrajine su to uradili još za vrime pregovaranja). Zauzvrat je Ukrajina samo trebala odustati od NATO-a, vratiti Ruski jezik ka drugi službeni, skloniti Banderu iz javnih natpisa (ulice, trgovi, škole, itd...) i raspustit Bojnu Azov.AssadNaPodmornici wrote:
Naravno ostaje činjenica da jedni i drugi imaju nerealne zahtjeve za mir.
Pazi Rusi zahtjevaju da im Ukrajinci ne samo priznaju osvojeni teritorij, nego vrate nazad Kherson i predaju grad Zaporožje jer je ta oblast kao teritorij ruske federacije u nekom "referendumu".
Ukrajinci žele od Rusa ne samo da se povuku sa osvojenog teritorija nego također sa Krima i Donjecka/Luganska.
Jedno i drugo je nerealno. Neki među-put koji bi bio kompromis bi bio na to da se Rusi povuku na granice prije rata (dakle napuste ono što su osvojili ali ostaju na Krimu i Donjecku/Luganjsku gdje su bili i prije) i onda da se napravi neko kvazi primirje, povuće teška tehnika 100km od tih linija razgraničenja i dogovori dalje
jedna i druga strana ne pristaju na takvo nešto jer to bi bio "poraz" za obje strane.
Ruski konačni cilj bi bio osvajanje većine ili 2/3 ukrajine(lukašenkova mapa) sa 30-40milijuna novih stanovnika i svim industrijskim kapacitetima i kopnenim koridorom do Moldavije te da postane Dunavska nacija. U slučaju da je mali dio Ukrajine preživi na zapadu, to nije vrijedno spomena Rusiji . To je bio početni cilj.
Ukrajinski konačni cilj je vraćanje na 100% teritorija Ukrajine a usput i demiltarizacija Rusije 100km do granice sa ukrajinom.
eto
No "viša sila" (vojnoindustrijski kompleks u SAD-u) je htija da se rat produlji jerbo su namirisali velike zarade (vidim i cionisti su u tome, Finska kupuje David's Sling, Njemačka Arrow-3, sad evo idu i Merkave, jel)...
No nažalost po Ukre, sad su se pak i Rusima osladili Kherson i Zaporožje (ok, povukli su se iz samog grada kak bi zaključili taj dio fronta jerbo im je Dnjepar doša ka dobra prirodna tampon zona), geopolotički praktično dominiraju sjevernom polovicom Crnog mora, i sad bi im frozen konflikt dobro doša ka kec na deseticu.
Ova kontra je zadnja prilika Ukra da se nešt promijeni i da pokušaju povratiti snažniju pregovaračku poziciju. Ak ovdi sad spuše, što ti kažeš neki dan, ostat će im samo da odjebu ovo što su izgubili i pomire se sa tim.
Ako Ukrajinci popuše kontraofanzivu, njihova će vojska nakon toga biti totalno razbijena.
A Rusi su hijene. Kad vide da netko gubi, oni tada ne zastaju. Počnu ga tjerati sve dalje i dalje, i naganjanje ide i tisuće kilometara, sve dok sve totalno ne unište i ne osvoje.
To ovi sa Zapada, a pogotovo Nijemci, jako dobro znaju.
Stoga su i uložili sve snage ne bi li prisilili Putina da popusti.
Ali kurac. Rusi su to.
A Rusi su hijene. Kad vide da netko gubi, oni tada ne zastaju. Počnu ga tjerati sve dalje i dalje, i naganjanje ide i tisuće kilometara, sve dok sve totalno ne unište i ne osvoje.
Ali kurac. Rusi su to.
crvenkasti-
2014-04-17
ništa od toga. ako misliš da samo Ukrajinci imaju gubitke na fronti, ne pratiš rat, imaju i Rusi iste ako ne i veće gubitke, stavljam samo dio videa, a imaš na drugoj temi spamera koji okači svaki video.crvenkasti wrote:Ako Ukrajinci popuše kontraofanzivu, njihova će vojska nakon toga biti totalno razbijena.
Ali kurac. Rusi su to.
zapad šalje novu tehniku non stop. zapadne države su pokrenule žestoko vojnu industriju, popravlja se hladnoratovska tehnika , šalje se sve za ukrajinu, pokreće se proizvodnja svega.
ovih par leoparda što su Ukrajinci izgubili već je nekoliko došlo , plus još dolaze novi.
više manje Bradleiji su nadoknađeni.
Ameri imaju na skladištima tisuće Bradleya i M1Abramsa(malo stariji tenkovi ali i dalje brutalni , bolji od 90% željeza na fronti) , oružja neće faliti.
Naravno i Rusi su se pokrenuli, koliko im god Ukrajinci uništili gvožđa imaju ga i oni dovoljno.
Ljudski gubici iako ne katastrofalni su gadni, osobno mislim da se ne isplati žrtvovati stotine tisuća mladih života za komade uništene zemlje.
Naravno ako Rusija bude non stop prijetnja koja će svako malo prijetiti invazijom onda nemaju izbora nego ginuti (tako to i Ukrajinci gledaju sada).
neće nikada Rusi biti u toj situaciji koju ti govoriš. Zapadne države su se trgnule i masovno se proizvodi i nabavlja oružja. Ukrajina je do ovoga ljeta ratovala sa oružjem koje je tehnološki (barem što se tiče oklopa) bilo starije od Ruskog. Sada je već situacija li-la sa tedencijom da i ostvare tehnološku prevlast.
Po količini granata vjerojatno je prvi put situacija da Ukrajina ispaljuje više granata od Rusije, naravno štedili su za ovu ofenzivu, ali vjerujem da će se to održati, i sa vremenom će Ukrajinci i ispaljivati više granata nego Rusi non stop. Japan i Sj.Koreja će slati svoje granate zapadu , koji će to staviti u vlastita skladišta, onda će sva proizvodnja ići za Ukrajinu.
neutralne zemlje poput Pakistana, pa čak Egipta šalju Ukrajincima. Pa čak i Srbi su prodali streljivo.
Čak i nesretna Bosna , na teritoriju pod kontrolom Bošnjaka ima nekoliko tvornica streljiva , računa sam da mogu godišnje proizvesti 2milijuna granata. Problem sa Bosancima jest što su imali već unaprijed narudžbe za bliski istok, misliš da USA neradi na tome da otkupi proizvodnju i preusmjeri u Ukrajinu. itd.
Doći će avijacija uskoro. Evo Ukrajinci već treniraju na Gripenima, za par dana će početi na F-16 avionima, a trenutno su u pregovorima da otkupe 40-50 F-18 starijih aviona iz Australije.
Naravno trebat će vremena za sve to, ali isto tako se pričalo o zapadnim tenkovima , i himarsima "da će trebati vremena" pa evo Ukrajinci ih koriste, popravljaju leoparde i bradlije koji su oštećeni u borbi i vraćaju ih nazad.
Ne fali oružja, sada se konačno može reći da zapad naoružava Ukrajinu, a zapadni industrijski kapaciteti se tek zagrijavaju. Neće im nikada faliti oružje
Kojom brzinom zapad mere nadomjestiti ukrajinske gubitke, vrlo je diskutabilno. Naravno, to prvenstveno ovisi od intenziteta borbi, a činjenica je da će taj intenzitet biti sve veći što Ukri budu više težili povratu teritorija, jel.
Drugi faktor (možda i bitniji) od kojeg ovisi to nadomještanje tehnike je pravi cilj zapada. Što oni uopće žele? Da li je zaista cilj već jednom poraziti tu dosadnu babarogu zvanu Rusija i vratiti dugo očekivani spokoj u srca prosječnih ljudi kojima je et nehotice (ili hotice?) usađen patološki strah od "zlih Rusa" (tu ubrajam i neke naše forumaše), ili je pak cilj samo održavati vatru sukoba u svrhu onoga što sam prethodno reka (prolongirati taj sukob radi zarade)?
Da je zaista cilj ovo prvo, pa onda jeba te led (što bi reka levi), zajebi i prijetnju nuklearkama i sve, ustoji uniformirani kontigent od pola miliona ljudi pod strijegom zapadnje civilizacije, ubaci sve najmodernije što imaš i potuci to dosadno čudovište. Kakvi F-16 (sad već osrednji block 30/40/50)? Sirijci su ćifutima strušili jedan ili dva takva osrednja F-16 sa prastarim S-200 (od tad ovi ne ulaze u zračni prostor Sirije neg lupaju iz Libanona). Ukri bi pak ka trebali Rusima zadati neku osjetnu glavobolju time, jel?
Zapad se tek zagrijava? Pa istina, pogoni za proizvodnju municije rade punom parom, čak je i Vuchiqi skužija da je puno profitabilnije za Srbiju izvoziti municiju za Ukrajinu (transport prek Rumunije radi u 16). Šef Odsjeka za Jugoistočnu Europu pri američkom ministarstvu spoljnih poslova, aka Department of State (Šef Odsjeka je inače rang ispod Pomoćnika Sekretara, što je opet rang ispod samog Sekretara, jel) je lično reka Vuchiqiju da će Amerika to znati cijeniti glede Kosova. Vuchiqi je naravno napravija spoj ugodnog sa korisnim i voila - dobi i jare i pare.
Ali jebo Srbiju, ni to poanta.
Poanta je da, iako se municija proizvodi punom parom, da li se proizvode i APC-ovi, IFV-ovi, tenkovi i haubice? Za to treba više, što materijala, što vremena i ono po zapad najvažnije - novca. A o tome su se debate u zapadnjim parlamentima tek pokrenule. Zna se već kak to ide na zapadu - dadne se ideja/nacrt, oporba pukne amandman prvi, pa drugi, umješaju se mediji sa kuknjavom o novcima poreznih obveznika, pa zakuka ekstremna ljevica, pa ekstremna desnica (i jedni i drugi gotive više Rusiju neg Ukrajinu) i onda posli pun kurac vremena - nađe se kompromisno rješenje.
Zato ta demokratija i jest realno smijurija. Gora neg sovjetska birokracija.
U Rusiji i Kini sa druge strane to je rješeno. Trebamo tenkove. Direktiva se donese za pet minuta. Dronove? Krstareće projektile? Za još manje vremena...
E sad, da se ne lažemo, i Rusima su problem pare i materijal. Sankcije još uvijek grizu gospodarstvo, u drugom kvartalu Rusija je još uvik u recesiji (po prognozama iz nje izlazi na jesen), fali elektronskih komponenti za moderne T-90 tenkove. Tek zadnjih mjeseci Rusija iznalazi način kak premostiti sankcije glede prijeko potrebne elektronike za T-90 tenkove (Turska i Indija tu najviše pomažu).
Šta je bit? Rat se može otegnuti na dulje staze, istina, ali kad se uzme u ozbir zapadni i istočni mentalitet, mislim da će prije popustiti ovaj prvi.
Drugi faktor (možda i bitniji) od kojeg ovisi to nadomještanje tehnike je pravi cilj zapada. Što oni uopće žele? Da li je zaista cilj već jednom poraziti tu dosadnu babarogu zvanu Rusija i vratiti dugo očekivani spokoj u srca prosječnih ljudi kojima je et nehotice (ili hotice?) usađen patološki strah od "zlih Rusa" (tu ubrajam i neke naše forumaše), ili je pak cilj samo održavati vatru sukoba u svrhu onoga što sam prethodno reka (prolongirati taj sukob radi zarade)?
Da je zaista cilj ovo prvo, pa onda jeba te led (što bi reka levi), zajebi i prijetnju nuklearkama i sve, ustoji uniformirani kontigent od pola miliona ljudi pod strijegom zapadnje civilizacije, ubaci sve najmodernije što imaš i potuci to dosadno čudovište. Kakvi F-16 (sad već osrednji block 30/40/50)? Sirijci su ćifutima strušili jedan ili dva takva osrednja F-16 sa prastarim S-200 (od tad ovi ne ulaze u zračni prostor Sirije neg lupaju iz Libanona). Ukri bi pak ka trebali Rusima zadati neku osjetnu glavobolju time, jel?
Zapad se tek zagrijava? Pa istina, pogoni za proizvodnju municije rade punom parom, čak je i Vuchiqi skužija da je puno profitabilnije za Srbiju izvoziti municiju za Ukrajinu (transport prek Rumunije radi u 16). Šef Odsjeka za Jugoistočnu Europu pri američkom ministarstvu spoljnih poslova, aka Department of State (Šef Odsjeka je inače rang ispod Pomoćnika Sekretara, što je opet rang ispod samog Sekretara, jel) je lično reka Vuchiqiju da će Amerika to znati cijeniti glede Kosova. Vuchiqi je naravno napravija spoj ugodnog sa korisnim i voila - dobi i jare i pare.
Poanta je da, iako se municija proizvodi punom parom, da li se proizvode i APC-ovi, IFV-ovi, tenkovi i haubice? Za to treba više, što materijala, što vremena i ono po zapad najvažnije - novca. A o tome su se debate u zapadnjim parlamentima tek pokrenule. Zna se već kak to ide na zapadu - dadne se ideja/nacrt, oporba pukne amandman prvi, pa drugi, umješaju se mediji sa kuknjavom o novcima poreznih obveznika, pa zakuka ekstremna ljevica, pa ekstremna desnica (i jedni i drugi gotive više Rusiju neg Ukrajinu) i onda posli pun kurac vremena - nađe se kompromisno rješenje.
U Rusiji i Kini sa druge strane to je rješeno. Trebamo tenkove. Direktiva se donese za pet minuta. Dronove? Krstareće projektile? Za još manje vremena...
E sad, da se ne lažemo, i Rusima su problem pare i materijal. Sankcije još uvijek grizu gospodarstvo, u drugom kvartalu Rusija je još uvik u recesiji (po prognozama iz nje izlazi na jesen), fali elektronskih komponenti za moderne T-90 tenkove. Tek zadnjih mjeseci Rusija iznalazi način kak premostiti sankcije glede prijeko potrebne elektronike za T-90 tenkove (Turska i Indija tu najviše pomažu).
Šta je bit? Rat se može otegnuti na dulje staze, istina, ali kad se uzme u ozbir zapadni i istočni mentalitet, mislim da će prije popustiti ovaj prvi.
S obzirom da su oni nudili Zelenskome bijeg heliopterom kad je Rusija napala jer su očekivali pad Ukrajine odma pa kad nije pa vidili da se može pružit otpor pa im je guzica zinila jer su osjetili da bi mogli brzo porazit Rusiju i dočepat se njenih resursa itd i zato sve one sankcije odma uveli u nadi da će se to desit pa nije pa sad očekivali brzi slom bojišnice pa opet izgleda od tog scenarija ništa il bar ne ono ćemu su se oni nadali a to je brzi slom bojišnice pa posredno nakon toga i zbacivanje Putina s vlasti u Rusiji pa da oni postave nekog svoga itd...
Ja mislim da ne znaju ni oni sami di in je guzica a di glava nego se vrte kako se šta dešava i snalaze se pa eto sad im se otvorija prostor za vojnu industriju itd izbacuju rusko oružje iz članica NATO i EU i općenito Ukrajine, Moldavije itd a ubacuju svoje i sad štrc brc šalji ovima jer njima triba i to sad neki kupus ono.
Uglavnom pogubili su se oni skroz. Od jutra do sutra kreiraju geopolitiku. Prekosutra će se dogovarat s Putinom radi Kine itd.
Oni nemaju blage veze više di su. Dajte im nekakvi kompas da se orijentiraju jer su dezorijentirani totalno. Traže se u prostoru i vremenu gdje su, kuda idu i zašto i radi čega točno.
I usput rečeno: broj oklopnih vozila je nebitan ako posiješ miljardu tenkovskih mina. I onda tako dobiješ taj zamrznuti sukob zato jer ništa ne može proć priko toga.
Ja mislim da ne znaju ni oni sami di in je guzica a di glava nego se vrte kako se šta dešava i snalaze se pa eto sad im se otvorija prostor za vojnu industriju itd izbacuju rusko oružje iz članica NATO i EU i općenito Ukrajine, Moldavije itd a ubacuju svoje i sad štrc brc šalji ovima jer njima triba i to sad neki kupus ono.
Uglavnom pogubili su se oni skroz. Od jutra do sutra kreiraju geopolitiku. Prekosutra će se dogovarat s Putinom radi Kine itd.
Oni nemaju blage veze više di su. Dajte im nekakvi kompas da se orijentiraju jer su dezorijentirani totalno. Traže se u prostoru i vremenu gdje su, kuda idu i zašto i radi čega točno.
I usput rečeno: broj oklopnih vozila je nebitan ako posiješ miljardu tenkovskih mina. I onda tako dobiješ taj zamrznuti sukob zato jer ništa ne može proć priko toga.
2014-04-11
Rusija je sama, nema ovdje Kine, nemoj to zaboraviti. Naravno to što Kina proda ispod stola zapadu i Rusiji dronove, reprometarijal ne znači da je zauzela nečiju stranu.AlfaOmega wrote:Kojom brzinom zapad mere nadomjestiti ukrajinske gubitke, vrlo je diskutabilno. Naravno, to prvenstveno ovisi od intenziteta borbi, a činjenica je da će taj intenzitet biti sve veći što Ukri budu više težili povratu teritorija, jel.
Ima hladnoratovskog oružja po garažama po Zapadu. Evo na stotine Leo1 tenkova leže. Budemo i mi doskora poslali ove naše M84 tenkove, prvo će otići u zavodu u Češku/Poljsku gdje će proći modernizaciju a onda za Ukrajinu.
Ima i USA po skladištima oružja. Europa nema ali ima industrijske kapacitete. Ide naravno sporije nego Rusima, međutim EU industrijski kapaciteti i tehnolgija i mogućnosti proizvodnje su jednostavno desetak puta veće nego kod Rusije. Računaj da Rusija ima (kao i zapad) užasnu nestašicu radne snage, i svaki muškarac koji im mora biti na prvoj crti ne može biti u tvornici.
Inače sličan problem su imale Švabe u WW2, SSSR je 1942 na slobodnom teritoriju imao 110 milijuna stanovnika, na Nazi Njemačka+Italija+Mađarska+Rumunjska+Finska su imali 150-160milijuna ljudi a na fronti je bilo 2x više Sovjeta sa 3x više tenkova i topova i svega. Zato jer su im Ameri slanjem svega i svačega oslobodili ljude iz tvornica i farmi na frontu.
Njemci u WW2 jednostano nisu mogli staviti više ljudi na front, jer muškraci su trebali biti po tvornicama, farmama, graditi bunkere itd. Tako i Rusi, iz istog razloga ne proglašavaju opću mobilizaciju, Putina nije niti malo strah "Rusa", jer Rusi će kao i Ukrajinci prihvatiti da su u ratu i neće se bunit, iako im je rat debilan(njima u glavama), međutim kada bi proglasili mobilizaciju, nastala bi bježanija iz Rusije ekonomija bi kolabrirala.. pa evo Gruzija ima rast od 10-15% bdp-a zbog doseljenih Rusa programera i drugih koji otvaraju firme tamo, Kazahstan brutalno profitira, čak i nesretni Beograd profitira od Rusa.
Koji je cilj zapada?
Iskreno svi misle da je cilj zapada uništavanje Rusije, to je greška, šta da unište Rusiju, pa da onda kod urala umjesto Rusa sa plavim očima sa kojima se lipo surađivalo do 2022, imaš Kineze?
Ovi na zapadu bi najradije da rat završi sutra, ali nećete vjerovati Ukrajinci odlučuju. Ukrajinci su u paničnom strahu od Rusa i , što sam čitao po komentarima, unatoč gadnim žrtvama, tamo 90% stanovnika uopće ne želi pregovore prije nego Ruse izace iz države.
Njihova logika je -- ako mi sada pristanemo na primirje - zapad će nam prestati slati pomoć. Rusi će iskoristiti predah, ponovo se naoružati i krenuti drugi put još bolje, i sa boljih pozicija, i eto sranja nama opet. Tako prosječan Ukrajinac razmišlja. tamo se nitko ne usudi predložiti mir, mislim brutalno je ali je tako.
ja osobno bi htio da se nađu na pola puta i dogovore povratak na granice iz 24.02.2022, ali jedna i druga strana bi to doživila kao poraz.
Recimo da Rusi likvidiraju Zelenskog, 0 efekta na mentalno stanje Ukrajinaca i rat.
Da kojim slučajem strada Putin , postoji velika šansa da bi rat stao(ili krenuo u još luđem smjeru )
mislim mene je osobno strah, da će Ukrajina i Rusija nakon ovoga popušiti gadno.. toliko će obje zemlje biti razjebane da to neće biti istina.. Rusiju ako se rat oduži , već planiraju podijeliti i Kina i Kazahstan, i USA i Njemačka i Poljska, i Turska.
Ukrajina ako nastavi se tako ratovati, jednostavno će spasti na 20milijuna staračkog stanovništva, trebat će im 200 godina za oporavak demografski.
Mene nije. Meni je to odlično. Bit će manje kretena na površini ove planete. Sve je ok.AssadNaPodmornici wrote:
mislim mene je osobno strah, da će Ukrajina i Rusija nakon ovoga popušiti gadno.. toliko će obje zemlje biti razjebane da to neće biti istina.. Rusiju ako se rat oduži , već planiraju podijeliti i Kina i Kazahstan, i USA i Njemačka i Poljska, i Turska.
Ukrajina ako nastavi se tako ratovati, jednostavno će spasti na 20milijuna staračkog stanovništva, trebat će im 200 godina za oporavak demografski.
2014-04-11
Rusi su krenuli sa modernizacijom i T-80 tenkova. Nova inačica je BVM obr. 2022. Doslovce su ga prekrili Reliktom po uzoru na zadnju inačica T-72B3 Obr. 2022.
Sergei Shoigu visited Omsktransmash for an inspection. The video shows a new batch of T-80BVM obr 2022 tanks, including one with a Nakidka coat and a roof screen, and BTR-70, 2S4, 2S5, D-30, 2B9, and other equipment in storage.https://t.co/WNaNYuXZr4https://t.co/XbrokvtSnf pic.twitter.com/2bhCxgFy9g
— Rob Lee (@RALee85) June 17, 2023
Što se tiče love i financiranja rata od strane Zapada, izgleda da nemaju baš puno prostora:
Savezni deficit SAD-a kao % BDP-a u odnosu na obrnutu stopu nezaposlenosti SAD-a (plava točkasta linija = najnovija projekcija zaduživanja Ministarstva financija).
Samo 3 načina da se popuni ovaj jaz:
1. Inflacija od koje ćeš se napuhati
2. Depresija (kad bi američka vlada smanjila svoju potrošnju od ~25% BDP-a.)
3. Čudo produktivnosti.
-----------------
https://www.welt.de/politik/ausland/article245888342/EU-Haushalt-Lindner-Mehr-Geld-aus-Deutschland-gibt-es-nicht.html
Lindner – Nema više novca iz Njemačke
Savezni deficit SAD-a kao % BDP-a u odnosu na obrnutu stopu nezaposlenosti SAD-a (plava točkasta linija = najnovija projekcija zaduživanja Ministarstva financija).
Samo 3 načina da se popuni ovaj jaz:
1. Inflacija od koje ćeš se napuhati
2. Depresija (kad bi američka vlada smanjila svoju potrošnju od ~25% BDP-a.)
3. Čudo produktivnosti.
-----------------
https://www.welt.de/politik/ausland/article245888342/EU-Haushalt-Lindner-Mehr-Geld-aus-Deutschland-gibt-es-nicht.html
Lindner – Nema više novca iz Njemačke
crvenkasti-
2014-04-17
Ovaj rat zapad košta frakcija bdpa koliko sam ono računa 0.2% bdpa
Pa zasad otprilike tak. Jer ka što sam već reka, sve se (trenutno) svodi na municiju i remont tehnike od pri 20+ godina (izuzetak su HIMARS sustavi i M777 haubice), što zapadnoj namjenskoj industriji i ne bi trebala biti neka filozofija.
HIMARS još uvik drži titulu najkorisnije stvarke koju su Ukri dobili, mada je kvantiteta isporučenih sustava daleko ispod one koju Ukri žele i koja im zapravo treba da bi napravili neku prevagu u ovom ratu. Jer zapad ne želi da se Rusi naljute.
Ono što bih volija vidit je kak će se pokazati Challenger-2. Britsi su zasad dali izričitu naredbu da se ovih 12 već isporučenih primjeraka još uvik ne koristi. Vjerovatno su rekli Ukrima da ih mogu ubaciti u borbu tek ak uspiju napraviti značajniji pomak (toga zasad nema), pa da se onda mogne namontirat priča kak su zapravo Challengeri ti koji su napravili breakthrough i jebali Rusima mater, dok su se švapski Leopardi pokazali ka obične kante. Jer Britsima je zapravo u ovom ratu najbitniji PR.
Ok, Ruje bi tu možda i mogle namontirati neki scenarij u dogovoru sa Britsima, ali pod uslovom da Britsi malo politički popuste. To je već stvar trgovine iza kulisa, što bi se reklo, ali ovaj rat (ka i većina zadnjih ratova) služi upravo za to. Epilog će biti taj da će svim većim igračima biti dobro, a što se manjih tiče...
HIMARS još uvik drži titulu najkorisnije stvarke koju su Ukri dobili, mada je kvantiteta isporučenih sustava daleko ispod one koju Ukri žele i koja im zapravo treba da bi napravili neku prevagu u ovom ratu. Jer zapad ne želi da se Rusi naljute.
Ono što bih volija vidit je kak će se pokazati Challenger-2. Britsi su zasad dali izričitu naredbu da se ovih 12 već isporučenih primjeraka još uvik ne koristi. Vjerovatno su rekli Ukrima da ih mogu ubaciti u borbu tek ak uspiju napraviti značajniji pomak (toga zasad nema), pa da se onda mogne namontirat priča kak su zapravo Challengeri ti koji su napravili breakthrough i jebali Rusima mater, dok su se švapski Leopardi pokazali ka obične kante. Jer Britsima je zapravo u ovom ratu najbitniji PR.
Ok, Ruje bi tu možda i mogle namontirati neki scenarij u dogovoru sa Britsima, ali pod uslovom da Britsi malo politički popuste. To je već stvar trgovine iza kulisa, što bi se reklo, ali ovaj rat (ka i većina zadnjih ratova) služi upravo za to. Epilog će biti taj da će svim većim igračima biti dobro, a što se manjih tiče...
Morat će malo proradit i na paljenju.AlfaOmega wrote:Rusi su krenuli sa modernizacijom i T-80 tenkova. Nova inačica je BVM obr. 2022. Doslovce su ga prekrili Reliktom po uzoru na zadnju inačica T-72B3 Obr. 2022.
Rusi se obrukali na domaćem terenu, "ponos" autoindustrije nije mogao da upali
Prezentacija nove Lade Aura koja je trebala da bude ponos nove ruske automobilske industrije pretvorila se u sramotu kada automobil nije upalio tokom predstavljanja na sanktpeterburškom Međunarodnom ekonomskom forumu.
2014-04-11
Brojni ruski izvori izvješćuju o aktivnim borbama na području gradova Pyatykhatky i Zherebyanky koje su okupirali Rusi, južno od Lobkova. Oni također izvješćuju da ruske snage koriste T-62 i T-54 (točno ste pročitali) kao SPG-ove za uzvraćanje vatre.
2014-04-11
Po običaju dobra analiza dosadašnjeg tijeka stvari...
T-80 BVM obr. 2022. nije auto. Da je safet ili marcel da ovako retardiran komentar, pa hajd, ali ti...RayMabus wrote:Morat će malo proradit i na paljenju.AlfaOmega wrote:Rusi su krenuli sa modernizacijom i T-80 tenkova. Nova inačica je BVM obr. 2022. Doslovce su ga prekrili Reliktom po uzoru na zadnju inačica T-72B3 Obr. 2022.
Prezentacija nove Lade Aura koja je trebala da bude ponos nove ruske automobilske industrije pretvorila se u sramotu kada automobil nije upalio tokom predstavljanja na sanktpeterburškom Međunarodnom ekonomskom forumu.
Jel ?AlfaOmega wrote:T-80 BVM obr. 2022. nije auto. Da je safet ili marcel da ovako retardiran komentar, pa hajd, ali ti...RayMabus wrote:Morat će malo proradit i na paljenju.AlfaOmega wrote:Rusi su krenuli sa modernizacijom i T-80 tenkova. Nova inačica je BVM obr. 2022. Doslovce su ga prekrili Reliktom po uzoru na zadnju inačica T-72B3 Obr. 2022.
To samo u tvojoj glavi nije povezano. Nikidan su morali vratit tenkove proizvedene u ovoj 2023 godini jer su se dešavale napukline u kupoli jer rade sve na brzinu. I zato sad Šojgu šeta tamo jer ga je Putin posla da to osobno izvidi šta se tamo dešava u toj tvornici.
Radili su brzo jer su ovi s vrha to tražili i te kupole nisu dobro napravili i kad ispališ granatu, kupola se raspukne. Stvore se napukline. I onda morali sve vračat na popravak u tvornicu ovo šta su u 2023 godini proizveli. Zato sad tamo koriste T-54 al ako ćemo iskreno pošto igraju obranu sad za tako šta dobar je i T-54. Bolje opet išta nego ništa a nema potrebe za napadom jer drže obranu pa eto može i to u krajnjoj liniji.
Last edited by RayMabus on Sat 17 Jun - 16:14; edited 5 times in total
2014-04-11
Što je onda ukrajinska kontra zapela ak ruska tehnika ne radi?
To je druga tema. A ovo je vezano uz njihove trenutne probleme u svezi proizvodnje tzv mehanizacije. Gore san ti napisa neke stvari šta se dešava trenutno i kakvi problemi iskaću pa ih moraju popravljat itd. Popravit će oni to. Nije to upitno al ih usporava jer ipak ne mogu tako štrc brc radit te stvari.AlfaOmega wrote:Što je onda ukrajinska kontra zapela ak ruska tehnika ne radi?
2014-04-11
Analiza ove UKR ofenzive
evo jedan je napravio tablicu u excelu a za izvor je koristio podatke od Oryxa, tu je stavio sve vizualno potvrđene gubitke Ruske i Ukrajinske strane.
Naravno to ne znači da je svaki gubitak u ratu vizualno registriran, ali usudim se reći velika većina, stoga je ovo dobar okvir kako stvari stoje
gubici su 96 Rusija 54 Ukrajina, dakle skoro duplo više gubitaka ali postoji ali.
Naravno nije sve tako "crno" kada se analiziraju detaljnije gubici.
Gubici u tenkovima i oklopnim vozilima su li-la ..
međutim tamo gdje Ukrajinci čine brutalnu razliku su inžinjerska vozila, i ovi vojni džipovi. zapravo to i čini razliku. ostaje "utjeha" Ukrajincima da prema snimkama većina tih vojnih đipova su spasili posadu.. kažem većina ne svaki, jer ima snimki gdje ih Rusi skidaju ATGM raketama i helikopterima.. međutim ovi zapadni ogromni vojni džipovi su napravljeni da izdrže minu(spase posadu) pa čak i ako granata padne negdje u blizinu ne direktno na njega.
Većinu gubitaka Ukrajincima prema snimkama su napravile mine, zatim helikopteri .
Većinu gubitaka Rusima su prema snimkama napravili artiljerija, 155mm i HIMARSi te dronovi kamikaze
(moje mišljenje pogledao sam vjerojatno svaku snimku=
Eto jedino gdje su Rusi imali baš više gubitaka je artiljerija i nešto PZO, što i nije loše u konačnici.
međutim sve skupa ovo nije ofenziva kakvom su se svi nadali, ovo je rat iscrpljivanja gdje imaš li-la gubitke kao protivnik i sada tko će prije popustiti.
isto tako ovi gubici kao što i sami vidite nisu "katastrofalni" niti za jednu niti drugu stranu, ali doslovno jedna i druga strana ima velike gubitke za cijenu osvajanja nekog napuštenog sela
sve skupa Rusi mogu biti malo više zadovoljniji iako ne prezadovoljni. Mogu kazati da relativno dobro zaustavljaju UKR ofanzivu, da su popravili koheziju vojske, i da NATO tehnika nije ispala ništa bolja od Ruske(što ja i govorim cilo vrime). Ukrajinci su najavljivali svašta za sada su zapeli na prvih par sela.
sa druge strane sve jedno Rusi imaju isto tako gadne gubitke kao Ukrajinci, i Ukrajinci izgleda da imaju više dronova, više dronova kamikaza, i počeli su prestizati Rusiju po količini ispaljenih granata što bi mogao biti loš dugoročan trend.
Ukrajinci mogu biti nezadovoljni jer očito da Rusi nisu "utekli" čim su vidjeli prve Američke Bradlije i Njemačke tenkove. sa druge strane iako su Ukrajinci imali li-la nešto veće gubitke nego Rusi pri napadu, ipak kada se sjetim Ruskih napada kod Ugljedara i drugdje, to je neusporedivo.
evo jedan je napravio tablicu u excelu a za izvor je koristio podatke od Oryxa, tu je stavio sve vizualno potvrđene gubitke Ruske i Ukrajinske strane.
Naravno to ne znači da je svaki gubitak u ratu vizualno registriran, ali usudim se reći velika većina, stoga je ovo dobar okvir kako stvari stoje
gubici su 96 Rusija 54 Ukrajina, dakle skoro duplo više gubitaka ali postoji ali.
Naravno nije sve tako "crno" kada se analiziraju detaljnije gubici.
Gubici u tenkovima i oklopnim vozilima su li-la ..
međutim tamo gdje Ukrajinci čine brutalnu razliku su inžinjerska vozila, i ovi vojni džipovi. zapravo to i čini razliku. ostaje "utjeha" Ukrajincima da prema snimkama većina tih vojnih đipova su spasili posadu.. kažem većina ne svaki, jer ima snimki gdje ih Rusi skidaju ATGM raketama i helikopterima.. međutim ovi zapadni ogromni vojni džipovi su napravljeni da izdrže minu(spase posadu) pa čak i ako granata padne negdje u blizinu ne direktno na njega.
Većinu gubitaka Ukrajincima prema snimkama su napravile mine, zatim helikopteri .
Većinu gubitaka Rusima su prema snimkama napravili artiljerija, 155mm i HIMARSi te dronovi kamikaze
(moje mišljenje pogledao sam vjerojatno svaku snimku=
Eto jedino gdje su Rusi imali baš više gubitaka je artiljerija i nešto PZO, što i nije loše u konačnici.
međutim sve skupa ovo nije ofenziva kakvom su se svi nadali, ovo je rat iscrpljivanja gdje imaš li-la gubitke kao protivnik i sada tko će prije popustiti.
isto tako ovi gubici kao što i sami vidite nisu "katastrofalni" niti za jednu niti drugu stranu, ali doslovno jedna i druga strana ima velike gubitke za cijenu osvajanja nekog napuštenog sela
sve skupa Rusi mogu biti malo više zadovoljniji iako ne prezadovoljni. Mogu kazati da relativno dobro zaustavljaju UKR ofanzivu, da su popravili koheziju vojske, i da NATO tehnika nije ispala ništa bolja od Ruske(što ja i govorim cilo vrime). Ukrajinci su najavljivali svašta za sada su zapeli na prvih par sela.
sa druge strane sve jedno Rusi imaju isto tako gadne gubitke kao Ukrajinci, i Ukrajinci izgleda da imaju više dronova, više dronova kamikaza, i počeli su prestizati Rusiju po količini ispaljenih granata što bi mogao biti loš dugoročan trend.
Ukrajinci mogu biti nezadovoljni jer očito da Rusi nisu "utekli" čim su vidjeli prve Američke Bradlije i Njemačke tenkove. sa druge strane iako su Ukrajinci imali li-la nešto veće gubitke nego Rusi pri napadu, ipak kada se sjetim Ruskih napada kod Ugljedara i drugdje, to je neusporedivo.
Page 15 of 50 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 32 ... 50
Similar topics
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 15 of 50