Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 35 of 50 • 1 ... 19 ... 34, 35, 36 ... 42 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Evo tih UKR gubitaka
Ovdje tenk T80 lansira protutenkovske projektile na dva Ukranska BMPa. Ugljedar front. Udaljenost je prema putanji rakete nekoliko km.
Taman sam danas razmišlja u glavi, svi ti Sovjetski tenkovi imaju mogućnost da iz topa lansiraju rakete, i pitao sam se, da li je ikada bila ikakva igdje korist od toga.
I eto odgovora. Vidi se i koliko vrijedi kvalitetna optika. I onda Rusi takva moćna oružja popuše u kolonama, pa ljudi misle RU oružje smeće. Nije smeće nego ovi ga uglavnom ne znaju koristiti. Ovdje je neki izuzetak a danas kod Ugljedara maju gubitke tipa +15komada oklopa i tenkova
Ruski BMP2 sa 30mm topom gađa UKR pješadiju
AssadNaPodmornici- Posts : 22276
2018-06-14
Navodno oboren Ruski SU-25. Osim izjave Ukrainaca i navodno "crash site-a" čekamo još koji dokaz, prije nego ga Oryx ekipa stavi na listu Ruskih gubitaka.
Propali RU napad na Adivku koja "treba pasti svakog časa" kako čitam po Srpskim forumima, ili njihovim podcastima. Inače predgrađe Donjecka , to i Marinka , doslovno predgrađe Donjecka, od 2014 Ukrainci su tamo. Oba predgrađa su sravnjena sa zemljom, čak i nema zgrada ili kuća gdje se ti možeš skloniti, čak niti ruševina, jer svaka ruševina je smrvljena od Ruske artiljeirje.
Sve jedno nemogu Rusi osvojiti to, nisam puno istraživa, ali nisam niti naiša nigdje zašto Rusi ne mogu osvojiti ta naselja unatoč što napadaju od prvog dana rata .Moja logika je , a i prije je bilo snimki(na lokacije koje su Rusi osvojili) , da Ukrainci su dole ukopani ispod zemlje, Ukrainci su oko Donjecka gdje se još drže izgradili zadnjih par godina gomilu fortifikacija na strateškim lokacijama, armirani beton, pa na to bi nasuli nekoliko metara zemlje , teška čelična vrata, a iz unutra beton obložen, tako da ako dođe do udara da ne lete krhotine, - i sve to povezano tunelima za artiljeriju, vozila, pješadiju sa ATGMovima itd.. gledao sam neka videa gdje su Rusi zauzeli neke utvrde. Govorili bi Rusi da su ispalili na njih neograničenu količinu granata, pokušali i frontalne napade gdje bi se povukli iz gubitke, i tek su neke utvrde pale, kada su Rusi napredovali po bokovima pa bi se ukrainci povukli da ne bi ostali okruženi. neman drugačije objašnjenje.
Još jedan uništeni RU T80 tenk
---------
Imaš još videa RU (i nešto manje UKR ) gubitaka , ali zadnjih 2-3 tjedna gomila gubitaka, tlo se smrzlo i Rusi su pokrenuli više napada diljem istočne fronte.
jedini napredak gdje imaju je Bahmut , gdje su ušli u grad i napreduju okolo, i nastave li tim tempom(Wagner) Ukrainci će morati uteći iz Bahmuta. isto tako poboljšali su Rusi obranu Kremina/Svatovo područja.
Uz gadne gubitke odbijeni su u predgrađima Donjecka, te Ugljedaru, koje je možda strateški najvažnija točka na fronti gdje se ratuje sada, tamo imaju u zadnjih tjedan dana , samo vizualno izgubljeno nekoliko desetaka komada tenkova i oklopnih vozila.. i to su tenkovi T72br3, T.80 modernizirani, i razne T90(S) verzije.
Inače Rh ima par desetaka operativnih tenkova(onaj debil od ministra sigurno nema pojma koliko imamo operativnih tenkova) i ti M84 su značajno lošije kvalitete od ovih Ruskih koji gore
Ukraine can be divided according to the Korean scenario and the West is ready for it, - Arestovich
The war may not end as Ukrainians expect and as a result Kiev may not return its territories, the West is ready to follow this scenario.
"What will happen to a society that waved at high expectations and will receive a conditional Minsk-3? This return spring of unfulfilled expectations is so awesome to us - morally and everything else - that we will just be stunned.
The way out of this war may not be what we thought 3 months ago, after the success of the Kherson operation. And not because the treacherous Americans do not give weapons or tighten, but because success requires thousands of 400 perfectly trained well-trained soldiers with NATO weapons to grind all this and liberate the territories. Do we have it? No. Will it be next year? It won't. There will not be enough educational capacity... We, as a society, are not ready for such an outcome. I decided to say it as an expectation of the Russian side. But the most unpleasant thing is that the West thinks the same way, and we are completely dependent on them.
What should the West do? Scenario of two Koreas. To create South Korea with guarantees," said Arestovich, adding that with this option, Ukraine can get a lot of bonuses.
Last edited by Hektorović on 7/2/2023, 14:47; edited 1 time in total
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
[size=40]Medvedev slams speculation about 'Korean scenario' for Ukraine as 'wishful thinking'[/size]
"It is clear that the "Korean scenario" speculation is just wishful thinking: ‘We, the rest of Ukraine, would be under Western control and protection. And then we would reach the level of the Republic of Korea. Also, there would remain some hope for reunification with the former territories’," Medvedev wrote on his Telegram channel on Tuesday. He remarked that such theorizing "is meant for internal use only."
2018-04-10
Hektorović wrote:Arestović ima zanimljivu analizu
Ukraine can be divided according to the Korean scenario and the West is ready for it, - Arestovich
The war may not end as Ukrainians expect and as a result Kiev may not return its territories, the West is ready to follow this scenario.
"What will happen to a society that waved at high expectations and will receive a conditional Minsk-3? This return spring of unfulfilled expectations is so awesome to us - morally and everything else - that we will just be stunned.
The way out of this war may not be what we thought 3 months ago, after the success of the Kherson operation. And not because the treacherous Americans do not give weapons or tighten, but because success requires thousands of 400 perfectly trained well-trained soldiers with NATO weapons to grind all this and liberate the territories. Do we have it? No. Will it be next year? It won't. There will not be enough educational capacity... We, as a society, are not ready for such an outcome. I decided to say it as an expectation of the Russian side. But the most unpleasant thing is that the West thinks the same way, and we are completely dependent on them.
What should the West do? Scenario of two Koreas. To create South Korea with guarantees," said Arestovich, adding that with this option, Ukraine can get a lot of bonuses.
Manja Ukrajina, ali sa puno bonusa!
crvenkasti-
2014-04-17
Hektorović wrote:Arestović ima zanimljivu pragmatičnu analizu
u tom smjeru će i sranje završiti.
Međutim ako Ukraina izađe na Azovsko more, a to realno može, onda je to već velika pobjeda. neka gamad uzme Krim ionako je realno bio i njihov prije rata, i većina stanovništva su Rusi tamo ionako, plus doseljeno je dosta Rusa, plus teško ga je osvojiti, i cijelu povijest je bio dio Rusije, Ukraini ga je dao Ukrainac Hrušćev
Lancet uništava Ukrainsku Gvozdiku, jedan vojnik je pokušao uteći od eksplozije ne znam u kakvom je stanju, ako ovaj Lancet je fokusiran na proboj oklopa onda bi mogao biti živ čak i bez težih ozljeda, ne znam koliki je efekt same ekplozije
Još malo slika propalih Ru napada na Ugljedar -navodno ima toga dosta , kažu Ukrainski vojnici da nisu sve sa fronte niti objavili
--------------
Deki tvrdi da je pokrenut opći napad. Složio bih se sa Dekijem jer video snimke gubitaka na obje strane ima ih gomila ali baš gomila, kao u "najboljim danima". Tlo se "smrzlo" umjesto Ukr napada, krenuli su Ruski napadi.
--------------
Jučer sam malo "švrljao" po Srpskim forumima gledao videa Ukr gubitaka, negativne komentare o Ukr vojsci (iz Ukr izvora).
Uglavnom zaključak je sljedeći. RU je pokrenula opći napad, po meni osim Bahmuta gdje su Wagnerovci ušli dublje u grad i Ukrainci sami rade greške , loše rotacije, i pravca Kremina-Kupjansk gdje su se Rusi mjesecima dobro branili pa su sada Ukraince odbacili od grada i čak ugrozili već osvojena područja - ali očito nemaju resursa da iskoriste to što Ukrainci nemaju obranu-- osobno mišljenje da je "opći napad" katastrofa. išao sam sabrati snimke gubitaka, i sa Ruskih/SRB izvora/foruma/telegrama, i ove sa pro-UKR izvora, i jednostavno Ruskih gubitaka ima puno više pogotovo u tehnici. Ukrainci u par videa što sam gledao, pametnije koriste tehniku a i imaju je manje pa i ne mogu priuštiti takve gubitke kakve Rusi imaju .
Gubici u ljudstvu ako je suditi po količini video zapisa, i tu Rusi "dominiraju" , u tehnici pogotovo. Gledam video gdje Ukrainci snime dronom kako skupina Ruskih vojnika ide naprijed da osvoji položaj i onda oni pošalju tenk koji se iduća dva sata iživljava nad tim Rusima, i ispuca sve granate, povuče se a kasnije dron snima Ruse kako leže bez života.... dok Rusi kada idu sa tenkovima, ide ih nekoliko komada tenkova i oklopa i nalete na minu, artiljeriju, zasjedu, ispade ono što sam stavljao a nisam stavio niti trećinu toga
-------
Sa druge strane kako rekoh na Sjeveru Luganska pametnije Rusi su odigrali, nema snimki gubitaka Ruskih od gore i prodrli su kilometre u dubinu Ukr i čak im stvorili paniku da bi im mogli ugroziti Kupjansk/Yampil i druge gradove koje su ovi osvojili u 9/10mjesecu.
I Wagnerovci klasično ne štede svoje živote i osvajaju prostor, i zanimljivo sa puno manje teškog oružja nego Rusi. Čak i Ukrainci međusobno komentiraju kako im je teže izaći sa Wangerovcima koji imaju kalaš i vrlo malo oklopa, nego Rusa negdje drugdje gdje pošalju kolonu oklopa i još posidaju pješadiju na oklop i to završi pokoljem.
To govori koliko obuka je bitna, i zašto zapad ne požuruje sa obukom UKR vojnika koji sada su u Europi i uče upravljati zapadnim oružjem. Ukraina ne može priuštiti takve gubitke ,ne može niti Rusija kamo li UKR.
T72BR gađa Ukr pješadiju - udaljenost prema moj procjeni +2km.
Ukrainska Šilka pogođena ATGM
u Bahmutu škola koju su Wagnerovci osvojili. iz nje su Ukrainci pucali, vidi se vatra, a onda su Rusi uzvratili automatskm topom, vjerojatno 20-30mm .. ne znam jeli sa nekog oklopnog vozila, ili šilke...
Situacija za Ukraince i u Bahmutu sve nepovoljnija. Ukrainci prema komentarima rade dosta grešaka.
Moguće da se neki (moguće a i ne mora značit) gubitaka RU vojske preklapaju kod Ugljedar tipa da ih je više dronova snimalo iz različitih kuteva, ali nisam proučavao. Ukranci tvrde da je preko 30komada oklopa i tenkova zagoreno tamo u zadnjih par dana, plus pješadija, --otprilike već približan broj smo vidili što sam ovdje stavljao
Ruski BMP se prošetao na minu u Ugljedaru, fora je kako je drugi utekao, dok je prvi odletio u zrak
Ruski SPG uništen excaliburom
djelovanje UKR tenka(doniranog od strane Rusije) vs Ruske pješadije. Dva videa(tri)
Rusi se sakrili iza uništenih oklopnih vozila, valjda mislili da su sigurni dok dron nije bacio granatu
ima još toga....
Ugl znate već da će Ukrainci dobiti i preko 188 komada Leo1 tenkova.
Čitao sam neke analize, naravno ovisno šta su stavili u Leo1, kakvu optiku, dodatni oklop, nišanske sprave/računala, i komunikacijsku opremu, to može biti ubojiti tenk koji se može nositi sa modernim tenkovima(donekle) i imati veliku korist na bojištu.
Bolje je u većini situacija imati 4 vojnika u tenku, nego više njih van tenka.. (primjer ova dva videa poviše kako pojedinačni Ukrainski tenk sam zaustavi napad veće Ruske skupine vojnika, nanese im gubitke i povuče se)
u ovom ratu rijetko je tenk vs tenk,
Vidit ćemo sa čime će ih modernizirati i kada će doći i Ukraini. To je dobra vijest. Dakle već skoro 600 tenkova obećano Ukraincima za sada a tek smo u drugom mjesecu. Oni će dolaziti od idućih par tjedana do kraja godine(barem polovina do ljeta).
Oskol-Kremina:
Rusi su napadali na ovom bojištu danima, odbacili su Ukrajince od ceste Kremina-Svatovo, došli blizu Kupyansku izbacujući skroz Ukrajince iz šuma sjeverno od grada. Na potezu Kremina-Dibrove su potisnuli Ukrajince dublje u šumu prema Donetsu. Niti jedno selo nisu uzeli, ali su došli nadomak više njih. Torske, Yampolivka, Nevske i Makiivka na jugu i Hryanykivka i Synkivka na sjeveru su sela do kojih su , ili u čiju blizinu su Rusi došli... ali kako sam rekao niti jedno nisu uzeli...
Donbas:
Oko Siverska Rusi stalno nešto napreduju, ali za niušta nema potvrde, sim za područje južno od Siverska. Bilohorivku još drže Ukrajinci, iako su tamo izgubili dosta položaja oko sela... dokle god Rusi ne napadaju Hryhorivku i Serebyanku ukrajinska linija nije probijena...
Oko Bakhmuta je loše. ukrajinci pišu da Rusi napreduju kroz četvrti obiteljskih kuća, znači sjever, istok i jug... Išla je priča da Rusi drže više od 1/3 Bakhmuta. To nije točno. Drže tek rubne dijelome i u najboljem slučaju 15-ak posto grada. Presjekli su cestu prema Slovyansku u sjevernom dijelu grada, izgleda i cestu prema Konstyantinivki, ali ne i cestu prema Chasiv Yaru. Ona je prohodna. Rusi već treći dan napreduju mic po mic zapadno od Blahodatnea i izgleda da su došli do sela Zalyznianske, vjerovatno su uzeli veći dio ukrajinskih položaja na brdima zapadno što je loše za Ukrajince. Krasna Hora i Paraskoviivka se još drže, ali uz ovaj ruski prodor su ta dva naselja u banani. Ukrajinski kontraudari ovdje konstantno izostaju, imam osjećaj da ukrajinci dovlače s mukom prikupljene trupe samo da zaustave ruski prodor.
U marinki Ukrajinci stoje loše, ali nisu iz njhe izbačeni. Još drže veći dio centra i oćekujemo da Pušilin uskoro objavi po 36. puta da su uzeli Marinku.
Ko Vuhledara je opet počelo žestoko. Ukrajince nabijene u gradu među i u zgradama dere rusko topništvo, Ruse u polurazrušenim kućicama i na otvorenom dere ukrajinsko topništvo. Tu i tamo Rusi pokušaju neki prepad tenkovima i oklopnjacima koji završi ajme majko. Ukrajince u Vuhledaru povremeno zaspe salva iz TOS-a i vrtimo se u krug
https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream?utm_campaign=post
2018-04-10
RayMabus likes this post
S ton nacističkon gamadi se i nije moglo drukčije. Da in nisu to napravili sad bi hodoščastili u Donbas. Neka su ih. Imaju i pravo. I opet će ako šta pokušaju. Zato su in i dali taj članak na izvolte pa nek čitaju.Hektorović wrote:Legendarni američki novinar Seymour Hersh upravo objavio članak kako su Ameri sabotirali Nordstream
https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream?utm_campaign=post
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Prognoze,predviđanja....
Već viđeno.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
AssadNaPodmornici wrote:Hektorović wrote:Arestović ima zanimljivu pragmatičnu analizu
u tom smjeru će i sranje završiti.
Međutim ako Ukraina izađe na Azovsko more, a to realno može, onda je to već velika pobjeda. neka gamad uzme Krim ionako je realno bio i njihov prije rata, i većina stanovništva su Rusi tamo ionako, plus doseljeno je dosta Rusa, plus teško ga je osvojiti, i cijelu povijest je bio dio Rusije, Ukraini ga je dao Ukrainac Hrušćev
Situacija kako se razvija najviše odgovar Kini
2018-04-10
"Military production, meanwhile, has jump-started the industrial sector and provided employment for workers. Most economists expect Russia’s economy, which shrank last year, to remain in a recession this year, though some forecast a shallower drop in GDP." 3/
— Elbridge Colby (@ElbridgeColby) February 7, 2023
Case in point #2https://t.co/1EDThSvZ43
— Elbridge Colby (@ElbridgeColby) February 4, 2023
2018-04-10
“this war is not a clash of values. It is a classic interstate war over territory and power between empires. Russia has fewer good options to back down than policymakers realize, and more incentives to follow the U.S. all the way up the escalation ladder” https://t.co/kdxg3eKGEB
— Jonathan Brunson (@jonathbruns) February 8, 2023
2018-04-10
A country's level of defense spending is not fixed. It's a matter of national will and what the country is prepared to bear. If a hostile Russia turns itself into a garrison state, dedicating a far greater fraction of GDP to its military, that will be a net loss for NATO. 2/
— Elbridge Colby (@ElbridgeColby) February 8, 2023
Furthermore, it is clear that the US is learning a great deal about contemporary advanced warfare from the conflict in Ukraine.
— Elbridge Colby (@ElbridgeColby) February 8, 2023
But it stands to reason that Russia is too.
And maybe China as well in the background. 5/https://t.co/WKejPynHlp
2018-04-10
https://www.geopolitika.news/vijesti/isw-ruske-snage-pocele-novu-veliku-ofenzivu-u-ukrajini/
2014-04-11
Izgleda da je uništen prvi Terminator u ratu. Inače brutalno moćno oružje, totalno novi borbeni sustav , iako su ga neki pro-zapadni kanali na youtubu "posrali"(ofc) ja bih rekao da je dobar koncept, koji će se kasnije uvoditi više manje svugdje.
sustav je zamišljen kao da bude teška podrška tenkovima i da je dosta koristan u urbanoj borbi. ima dva moćna 30mm topa(IFVovi imaju 1), ima protutenkovske rakete, i 30mm topovi imaju visoku elevaciju, i radi se na šasiji od T-72 tenka što znači da je puno oklopljeniji od klasičnog IFVa tipa Bradley ili BMP. Sa druge strane nije IFV zato jer ne prevozi pješadiju.
U službi : 2011 -
https://en.wikipedia.org/wiki/BMPT_Terminator
Sad je 2023 a to je ušlo u službu 2011 godine a to znači i da je razvijan i godinama prije da bi uopće ušao u službu kao gotov proizvod 2011 godine.
Nije to baš toliko novi borbeni sustav. Novo je to koliko vidim ako je to istina da je ovo prvi koji je uništen(oštećen ili šta li već, u borbi dakle u praksi.
2014-04-11
Međutim to je novi koncept/sustav , i to sam objasnio u rečenici ispod, dakle ne postoji u svijetu takav tip oružja, to su totalno nove taktike i koncepti i reorganizacije klasične vojne strukture. Ovo je prvi rat gdje Rusi eksperimentiraju u svijetu sa jednim takvim sustavom, koji je podrška tenku(tako je zamišljen), oklopljen je skoro kao tenk, ima dva 30mm topa i ATGM rakete, a sa druge strane ne prevozi pješadiju. Koliko znam takvih sustava nema u klasičnim mehaniziranim i tenkovskim brigadama.
Ne spada definitivno u IFV, niti u tenk, niti u APC.
RayMabus likes this post
Page 35 of 50 • 1 ... 19 ... 34, 35, 36 ... 42 ... 50
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema