Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 36 of 50 • 1 ... 19 ... 35, 36, 37 ... 43 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Međutim to je novi koncept/sustav , i to sam objasnio u rečenici ispod, dakle ne postoji u svijetu takav tip oružja, to su totalno nove taktike i koncepti i reorganizacije klasične vojne strukture. Ovo je prvi rat gdje Rusi eksperimentiraju u svijetu sa jednim takvim sustavom, koji je podrška tenku(tako je zamišljen), oklopljen je skoro kao tenk, ima dva 30mm topa i ATGM rakete, a sa druge strane ne prevozi pješadiju. Koliko znam takvih sustava nema u klasičnim mehaniziranim i tenkovskim brigadama.
Ne spada definitivno u IFV, niti u tenk, niti u APC.
AssadNaPodmornici- Posts : 22273
2018-06-14
RayMabus likes this post
BMPT Terminator
Rad na BMPT-u započeo je još sredinom 1980-ih, prva verzija vozila izrađena je u ChTZ -u , na temelju tenka T-72A , a u razvoju je sudjelovao i Omsk Design Bureau.
Stvaranje BMPT-a prethodio je razvoj specijaliziranih borbenih vozila - "tenkova za granične trupe " na prijelazu iz 1980-ih u 1990-e.
Moderna verzija BMPT-a razvijena je u Saveznom državnom jedinstvenom poduzeću "Uralski dizajnerski biro za prometno inženjerstvo" (" Uralvagonzavod ", Nižnji Tagil) prema narudžbi i karakteristikama GABTU -a Ministarstva obrane Ruske Federacije od 1998. 2000. na bazi tenka T-72, 1999. godine započela je izrada uzorka na temelju tenka T-90.
Borbena uporaba
Nekoliko BMPT-ova Terminator korišteno je tijekom ruske invazije na Ukrajinu kao dio 90. Panzer divizije u području Severodonjecka Nekoliko BMPT-ova je oštećeno tijekom granatiranja ( datum 10.decembar 2022 dakle nedavno ).https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2022/12/10/the-russian-armys-terminator-vehicles-are-heavily-armed-highly-protected--and-far-too-few-to-matter/
Uglavnom ovi su samo bili oštećeni kad se pucalo tu tamo u toj zoni 2022 a ovo danas je prvi da je baš izravno uništen. Nemaju oni toga puno uopće. To su oni vukli po izložbama itd pa sad ubacili u borbu kao borbeno pomoćno vozilo za tenk itd kao pratnja jer je isto na gusjenicama i isto T-72 podloga pa ga može pratit i štiti u borbama itd itd itd.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Inače kako sam pisao prije koji dan da su Rusi pokrenuli kontra ofenzivu iz smjera Kremine , i govoria sam da tamo nema snimki Ruskih gubitaka, kako vjerojatno im ide dosta bolje jer su i ostvarili proboj.
Situacija je da koliko sam skužio nisu osvojili niti jedno značajno mjesto/gradić, iako su napredovali nekoliko km po šumama.
Međutim očito da im i tamo napredovanje ne ide idealno. Navodno nova snimka.
Naravno sačekat ćemo Oryx ekipu da potvrdi da ovo nije stara snimka sa početka rata.
Mislim da je RU pokrenila opći napad diljem fronte, čim je Deki koji je Rusima bitan za propagandu mobiliziran i poslan na front. Međutim osim kod Bahmuta(gdje također imaju gadne gubitke ali napreduju i nanose gubitke Ukraincima) ostatak ofanzive mi djeluje loše za sada. Pogotovo kod Ugljedara.
Ako je ovo dio opće Ruske ofenzive onda je to katastrofa, očito da ona RU vojska sa početka rata je totalno potrošena, prvo je poginuo velik % profesionalaca, a onda sam čitao da oni koji su preživjeli su gledali uteći iz vojske i ne vratit se... ako misle na račun mobilizirane loše motiviranje sirotinje iz Sibira graditi ofenzivni potencijal..
isto vrijedi i za Ukraince, bolje im je ne žurit se sa samoubilačkim napadima, jer zapadni tenkovi e isto goriti kao Ruski, nego sačekati ih i dobro ih istrenirati prije eventualnih proboja
Sve je ok. Razjasnili smo. Čitan novo oružje a znam da san o tome čita godinama unatrag i da su ga vukli po izložbama stalno itd.AssadNaPodmornici wrote:Nije novo oružje, ako baš cijepiš, razvija se još iz doba SSSRa.
Međutim to je novi koncept/sustav , i to sam objasnio u rečenici ispod, dakle ne postoji u svijetu takav tip oružja, to su totalno nove taktike i koncepti i reorganizacije klasične vojne strukture. Ovo je prvi rat gdje Rusi eksperimentiraju u svijetu sa jednim takvim sustavom, koji je podrška tenku(tako je zamišljen), oklopljen je skoro kao tenk, ima dva 30mm topa i ATGM rakete, a sa druge strane ne prevozi pješadiju. Koliko znam takvih sustava nema u klasičnim mehaniziranim i tenkovskim brigadama.
Dobra je vijest. Ovo je sad potvrđen prvi gubitak tog BMPT Terminator u borbama.
Evo slike :
2014-04-11
Dakle nema veze sa Ruskom sa trenutnom kontraofenzivom.
Drugo evo prvi spisak Ruskih gubitaka kod Ugljedara
Međutim to nije sve, to je tek prvi video.
Recimo Ugljedar front 6-7km iza prve linije obrane gdje su RU mislili da su sigurni. Snimio ih UKR dron i poslao kordinate Ukrainskoj artiljeriji. Ovdje je spomenuto da su gađani HIMARsom, sigurno da nisu gađani sa GRADom jer bio projektila bilo više i raspršili bi se okolo. Inače i zapadni SPGovi tipa Panzerhaubica ima mogućnost da ispali 6 granata i da padnu na vrlo mali krug, međutim one bi kao trebale doći u isti tren, ovdje se vidi da projektili dolaze koju sekund jedan iza drugog što se poklapa sa HIMAR sustavima.
Također ne znam da li je korišteno HE streljivo ili ono sa Tungsten gelerima, ali to će ekipa utvrditi gledajući video.. tako koga zanima neka prati komentare
svakako određen broj Rusa poginuo /ozljeđen uz određen broj oštećene/uništene tehnike
Šandor Winnetou likes this post
Ukrajina direktnim pogotkom uništila rijetki oklopnjak BMPT “Terminator” (Video)
2014-04-11
AssadNaPodmornici wrote:Nije novo oružje, ako baš cijepiš, razvija se još iz doba SSSRa.
T-15 je dalji nastavak tog koncepta
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
https://www.nytimes.com/2023/02/06/world/europe/ukraine-russia-offensive.html/
2018-04-10
AssadNaPodmornici wrote:
Recimo Ugljedar front
Je za obije strane artiljerijski pakao.
Problem su jeftini izviđački dronovi, jednostavno nema faktora iznenađenja i skrivanja. Sa njima možeš koristiti i artljeriju iz ww2 kao superprecizno oružje.
APU made an attempt to counterattack in the Ugledar direction, but they were discovered in advance by reconnaissance of the 36th brigade. The attack was repulsed, and when retreating, the Ukrainian infantry fighting vehicles and the tank hit their own mines. pic.twitter.com/Nt0kBDJIhm
— Donbass Devushka (@PeImeniPusha) February 8, 2023
2018-04-10
Rusi sa druge strane imaju još uvijek više artiljerijskih cijevi deployed i dalje ispaljuju 3x više granata
Kad propadne ova ofenziva rusi će sljedeći put mobilizirati milijun( reći će opet 300 tisuća) dagestanaca, burjata, čečena... i boiliti će ih kurac ako svi izginu. Kako će na to reagirati spomenuti narodi ostati će da se vidi no rusi će svoje gurati dok imaju love i dok im država ne kolabrira usred enormnih troškova koje donosi rat. Druga opcija je odcjepljenje spomenutih republika i raspad RF i treća opcija je nasilna smjena vlasti gdje putina vješaju za yaya ako na vrijeme ne utekne u sjevernu koreju, eritreju ili neku sličnu pripizdinu.AssadNaPodmornici wrote:Pošto su dvije vojske praktički sada izjednačene, nikada gori rat za vršiti ofanzive. Ne možeš sakriti vojsku prije jer se vidi, kreneš u napad locira te dron i vješt upravljač dronom brzo preko google mapsa pošalje koordinate artiljeriji i onda te baterija sastavi. Pri tome je količina šugavih dronova važnija od količine topova i tenkova. Zato i ovaj Ruski napad je osuđen na propast, loše obučena mobilizirana vojska, obučena na nekoj sovjetskoj logici napada vs dronova. Isto su i Ukrainci kod Hersona imali gadne gubitke iako su imali lokalnu prednost u teškom oružju. Dobra stvar za Ukraince jest što imaju puno više satelita (Nato ima 30x više satelita od Rusije ) više dronova i puno bolji management artiljerije. Ruska artiljerija je u početku bila troma i nikakva sada su smanjili razliku u kvaliteti, nisu više toliko lošiji (govorim o ljudskom faktoru naravno )
Rusi sa druge strane imaju još uvijek više artiljerijskih cijevi deployed i dalje ispaljuju 3x više granata
AssadNaPodmornici wrote:Pošto su dvije vojske praktički sada izjednačene, nikada gori rat za vršiti ofanzive. Ne možeš sakriti vojsku prije jer se vidi, kreneš u napad locira te dron i vješt upravljač dronom brzo preko google mapsa pošalje koordinate artiljeriji i onda te baterija sastavi. Pri tome je količina šugavih dronova važnija od količine topova i tenkova. Zato i ovaj Ruski napad je osuđen na propast, loše obučena mobilizirana vojska, obučena na nekoj sovjetskoj logici napada vs dronova. Isto su i Ukrainci kod Hersona imali gadne gubitke iako su imali lokalnu prednost u teškom oružju. Dobra stvar za Ukraince jest što imaju puno više satelita (Nato ima 30x više satelita od Rusije ) više dronova i puno bolji management artiljerije. Ruska artiljerija je u početku bila troma i nikakva sada su smanjili razliku u kvaliteti, nisu više toliko lošiji (govorim o ljudskom faktoru naravno )
Ukrima je prije svega starlink pomagao.
Rusi su u međuvremenu ispjeli koliko-toliko srediti svoj sustav komunikacije i upravljanja u realnom vremenu na osnovu određenih kineskih tenologija.
Stvar je da Rusi sa 3% BDP-a za vojsku 2021 jednostavno nisu bili spremni za ozbiljan rat, više se love 2010-tih trošilo na olimpijade i svijetska prvenstva nego na modernizaciju tenkova ili opreme za kopnenu vojsku. Sad su tu potrošnju digi na nekih 12-14% i čini se kako će na tome ostati. Istovremeno Kina i Indija kupuju masovno njihove sirovine a niti nisu napravili glupost pa uveli SSSR stil komandnu ekonomiju tako da je ekonomska situacija u zemlji relativno stabilna, štoviše imaju rast industrijske proizvodnje. Upravo o tome govori i Elbridge Colby.
2018-04-10
AssadNaPodmornici likes this post
A control and observation post of the Armed Forces of Ukraine came under fire from Russian tankers.
— chris__759 (@chris__759) February 9, 2023
UAV operators found the position in a section and transmitted the coordinates to the tank crew of the 114th Motorized Rifle Brigade of the 1st Army Corps of the RF Armed Forces:flag_ru:. pic.twitter.com/MaJKSR9ReO
2018-04-10
AssadNaPodmornici wrote:. Navodno nova snimka.
Naravno sačekat ćemo Oryx ekipu da potvrdi da ovo nije stara snimka sa početka rata.
ovo je ipak gubitak od prošle godine
Oryx napravili update, dodali su ovu listu sa Ugljedara plus ostale gubitke
I to usporedi sa Ukr gubicima dodanim danas(vizualni gubici u tehnici, sa druge strane nije tolika razlika u ljudstvu jer osobno sam vidio većina RU snimaka UKR gubitaka jesu udari po pješadiji, dok Rusi gube tehniku i ljude, Ukrainci više ljude a manje tehniku, tako da ovakav omjer gubitaka u tehnici ne znači odmah da su takvi gubici u ljudstvu - dapače oni su približni, ja bih i dalje rekao malo veći kod Rusa)
Evo i Zoka je lud
Evo Rusi gaze i svoje oklopnim vozilima u panici
najgore i ti jadni Rusi koji ginu, velika velika većina uopće ne želi biti tu, nemaju pojma za što se bore, čak realno niti ne mrze Ukraince a sve jedno moraju
Ovo je kao u Ex-Yu gdje su u vojnu karijeru išli uglavnon "šabani" iz zaostalih krajeva države, šumadije, bosne, zagore... pa tako dobiješ i zemljačke low iq klanove koji se međusobno guraju.
2018-04-10
AssadNaPodmornici wrote:
najgore i ti jadni Rusi koji ginu, velika velika većina uopće ne želi biti tu, nemaju pojma za što se bore, čak realno niti ne mrze Ukraince a sve jedno moraju
To baš i ne stoji više, nije 2.2022 nego je 2.2023, ovi su imali do sad vremena izaći iz vojske, posebno jer se u ovim napadima ne radi o mobikima nego o kontraktorima (novake od 18-19 još ne koriste u UA) iz 40te i 155te marinske brigade sa pacifika.
Ona Ruska ekipa oko Kremnine je osjetno bolje iskoordinirana i vođena od ove oko Ugledara.
2018-04-10
AssadNaPodmornici wrote:
Evo i Zoka je lud
Čini se kako je Sirijsko iskustvo borbe protiv isilovaca dalo neke pogrešne lekcije o tome što prolazi a što ne prolazi u ozbiljnom ratu...
https://ru.wikipedia.org/wiki/Мурадов,_Рустам_Усманович
In 2017, he was a military adviser in Syria. Detachments under Muradov's command made their way from Sukhne to Deir ez-Zor for two weeks, overcoming fierce enemy resistance. We walked 15-20 km or more per day. By the decree of the President of Russia of December 28, 2017, for courage and heroism shown in the performance of military duty, Major General Muradov was awarded the title of Hero of the Russian Federation with the presentation of a special distinction - the Gold Star Medal.
2018-04-10
Page 36 of 50 • 1 ... 19 ... 35, 36, 37 ... 43 ... 50
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema