Sad je službeno: EU zabranjuje benzince i dizelaše (alo veber, speare...)
Page 11 of 16
Page 11 of 16 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16
Re: Sad je službeno: EU zabranjuje benzince i dizelaše (alo veber, speare...)
veber wrote:
dobit ćeš uz auto brojilo pa će ti mjesečno stizati račun.
u njemačkoj se ukidaju besplatne punionice.
za dvije godine ćeš cvilit kako te jebe auto i kako ti je država puknula porez.
jebote, ja konstantno sam vozio na plin i rvacka me dodatno oporezovala.
dobit ćeš brojilo i plaćat ćeš eko porez, vrlo jednostavno.
a, kada ti rikne baterija onda češ cvilit.
veber nema nikakvog brojila, auto se normalno puni na wallbox u garaži, struja ide po cijeni svake druge struje jer hep ni ne može znat šta ja punim
izmišljaš teorije ko zrinka k jebote
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
abraham wrote:Koliko znam sve je manje besplatnog "tankanja" jer su konkurencija onima koji naplacuju. Kolega planira kupiti elektricni auto i instalirati nesta doma da moze tankati. Cijena sitnica 5000eura. Sta i kako , ne znam. to je ono sta mi je on rekao. Ja sam na benzinu do daljnjeg. Trenutno je elektrika za mene nepovoljna. Mozda za desetak godina.
Da Eu je prije nekog vremena zabranila upotrebu zarulja sa volframom i uopce trosnih i uvela sparne. Tada sam kupi zarulja za tip, pet godina. Zasto??? Zato sta su u to vrijeme zarulje zmirkale te im je trebalo pol sata da dodju u radnu temp i sl. Za pet sest godina se desio toliki napredak da danas ne bih uzeo staru zaruju ni da mi je dajes dzaba. Moguce da se tako nesta desi i sa elktricnim vozilima ali da ce se konacna cijena samniti , nece. Stvar je sta drzava zivi od nameta na gorivo. To je to.
ne moram instalirati ništa osim wallboxa, stvar je jedino koja ti je instalirana snaga od HEP-a i to obično treba povećat i to obično košta soma eura ili tu negdje da ti podignu instaliranu snagu.
u biti auto moš punit i na običnoj trofaznoj utičnici, čak i na 220 volti
uštekaš u zid i ne treba ti ništa drugo, jedino tako dugo traje pa se koristi wallbox za punjenje, obično 7 ili 11 kwh snage za tesle i slično
doduše problem je ako nemaš svoju garažu nego puniš na javnim punionicama, a tu ti cijena jako zavisi od brzine punjenja.
Imaš one u Njemačkoj koje ti napune Porschea za 20 minuta, ali to ti je nekih 70 centi po kilovatu, košta te ko da voziš benzinca i to rastrošnog.
imaš one spore, tamo je puno jeftinije, ali ga moraš tankat preko noći.
Ako puniš doma, isključiš veš mašinu koju držiš u garaži i uštekaš auto. Traje neko vrijeme ali plaćaš struju po najjeftinijoj tarifi.
Imaš one u Njemačkoj koje ti napune Porschea za 20 minuta, ali to ti je nekih 70 centi po kilovatu, košta te ko da voziš benzinca i to rastrošnog.
imaš one spore, tamo je puno jeftinije, ali ga moraš tankat preko noći.
Ako puniš doma, isključiš veš mašinu koju držiš u garaži i uštekaš auto. Traje neko vrijeme ali plaćaš struju po najjeftinijoj tarifi.
doduše, kada nije bilo plinaša na cesti slabo je bilo punionica.
doduše na atmorsferske motore instalacija plinske boce je bila jednostavna.
doduše smo onda počeli ugrađivati plin. pa je država na tehničkom odredila, doduše, da valja platiti porez na plin.
doduše ne kužim tvoj upis puniti porš ili golf.
ohmov zakon je isti za sve.
svi vi ćete platiti pušing. nikaj nije besplatno.
a u tvojem slučaju umjesto šrotbateripkw bolje bi ti bilo da si investirao u termalnu pumu, odnosno izmjenjivač topline.
tamo di si kupio kuću cijenom tog mobitela kojeg si kupio mogao si napraviti izmjenjivač topline i onda nam tipkat;
-šupci (veber i spear) grijanje mi je 0kn/mj a bogme i ljeti hlađenje.
(dodatno bi mogao sanitarnu vodu odvojiti od pitke, gravitaciju i padaline koristiti za odvodnju u sanitarijama)
ima bitnijih stvari od igrački na baterije
samo kaj ti nemaš pojma o tehnici.
doduše na atmorsferske motore instalacija plinske boce je bila jednostavna.
doduše smo onda počeli ugrađivati plin. pa je država na tehničkom odredila, doduše, da valja platiti porez na plin.
doduše ne kužim tvoj upis puniti porš ili golf.
ohmov zakon je isti za sve.
svi vi ćete platiti pušing. nikaj nije besplatno.
a u tvojem slučaju umjesto šrotbateripkw bolje bi ti bilo da si investirao u termalnu pumu, odnosno izmjenjivač topline.
tamo di si kupio kuću cijenom tog mobitela kojeg si kupio mogao si napraviti izmjenjivač topline i onda nam tipkat;
-šupci (veber i spear) grijanje mi je 0kn/mj a bogme i ljeti hlađenje.
(dodatno bi mogao sanitarnu vodu odvojiti od pitke, gravitaciju i padaline koristiti za odvodnju u sanitarijama)
ima bitnijih stvari od igrački na baterije
samo kaj ti nemaš pojma o tehnici.
2014-12-30
Ne, veber, neg ćeš litru benzina plaćat pet eura a plina šest... jer se ide na phase out benzina.
dakle, prvo će se zabraniti prodaja benzinaca i dizelaša, to je gotova stvar.
onda će se tvrdoglave natjerati da si kupe strujiće jer, je li, ekonomija mora ić naprijed i ljudi moraju stalno neki kurac kupovat. Kako? Tako da će se život onima koji ne žele prijeći na struju život učiniti nemogućim.
A ja ne kanim greti dokazivat poantu tako što ću trošit 6000 eura godišnje na benzin... koliko me sad otprilike to košta. A ubuduće me može koštat samo još više.
onda će se tvrdoglave natjerati da si kupe strujiće jer, je li, ekonomija mora ić naprijed i ljudi moraju stalno neki kurac kupovat. Kako? Tako da će se život onima koji ne žele prijeći na struju život učiniti nemogućim.
A ja ne kanim greti dokazivat poantu tako što ću trošit 6000 eura godišnje na benzin... koliko me sad otprilike to košta. A ubuduće me može koštat samo još više.
Last edited by marcellus on 31/10/2022, 20:07; edited 1 time in total
kad za tu lovu mogu otplatit novi auto za nekoliko godina. Na letriku.
i ne seri o tehnici, tehnika sasvim lijepo funkcionira, deseci milijuna ljudi voze električne aute i manje-više nikom ne pada na pamet vratit se na benzin.
I to sad, kad je struja u pionirskoj fazi
lupetaš.
da li te zločinačka plaća ili da bi sebe opravdao.
ne bum vozio struju dok sam živ, osim da mi firma uvali takvo govno.
nego šećeru, daj nam objasni zakaj su teretna vozila u unutarnjem transportu prakrično sva na struju?
desetljećima.
i šećeru naš objasni nam zakaj koriste isključivo olovne baterije.
kao "novinar" daj vidi di je moja ex ili njena sestra ili sada 30% samoboraca, a više od 50% žumberčana rođeno.
ne lupetaj.
prvo provjeri, pa onda piši.
bogtejebo na koje si sitne grane spao, za nebilivit.
da li te zločinačka plaća ili da bi sebe opravdao.
ne bum vozio struju dok sam živ, osim da mi firma uvali takvo govno.
nego šećeru, daj nam objasni zakaj su teretna vozila u unutarnjem transportu prakrično sva na struju?
desetljećima.
i šećeru naš objasni nam zakaj koriste isključivo olovne baterije.
kao "novinar" daj vidi di je moja ex ili njena sestra ili sada 30% samoboraca, a više od 50% žumberčana rođeno.
ne lupetaj.
prvo provjeri, pa onda piši.
bogtejebo na koje si sitne grane spao, za nebilivit.
2014-12-30
Kolega, kao da pisemo o razlicitim stvarima. Smarate nebitnim tj lokalnim problemima. Ono o cemu ja pisem je da je regulativa , u DNRH narocito , u povoju i svaka cast da je iskoriscavate. To je to. Drugo je sta se pravite grbavi iako i sami znate da to nece trajati do bogojavljenja. Strujna prometala nece biti niti cent, lipu ili sto jeftiniji nego benzinci, naprotiv. Drzava mora uzeti svoj dio. Da bi vam djeca isla u vrtic/skolu, da se ceste obnavljaju, da se bolesni lijece, da se uhljebi potkoze......Kao sta su nestala besplatna parkirna mjesta za elektricare, tako ce nestati i jeftino "tankanje". Ostalo da je elektrika buducnost, da je gurana od zelenog lobija i ostalo je svima vec poznato. Tehnoloski razvoj je nezaustavljiv, kao i porez koji na njega uzimaju vladjuce strukture. Jebeno jednostavno.....marcellus wrote:abraham wrote:Koliko znam sve je manje besplatnog "tankanja" jer su konkurencija onima koji naplacuju. Kolega planira kupiti elektricni auto i instalirati nesta doma da moze tankati. Cijena sitnica 5000eura. Sta i kako , ne znam. to je ono sta mi je on rekao. Ja sam na benzinu do daljnjeg. Trenutno je elektrika za mene nepovoljna. Mozda za desetak godina.
Da Eu je prije nekog vremena zabranila upotrebu zarulja sa volframom i uopce trosnih i uvela sparne. Tada sam kupi zarulja za tip, pet godina. Zasto??? Zato sta su u to vrijeme zarulje zmirkale te im je trebalo pol sata da dodju u radnu temp i sl. Za pet sest godina se desio toliki napredak da danas ne bih uzeo staru zaruju ni da mi je dajes dzaba. Moguce da se tako nesta desi i sa elktricnim vozilima ali da ce se konacna cijena samniti , nece. Stvar je sta drzava zivi od nameta na gorivo. To je to.
ne moram instalirati ništa osim wallboxa, stvar je jedino koja ti je instalirana snaga od HEP-a i to obično treba povećat i to obično košta soma eura ili tu negdje da ti podignu instaliranu snagu.
u biti auto moš punit i na običnoj trofaznoj utičnici, čak i na 220 volti
uštekaš u zid i ne treba ti ništa drugo, jedino tako dugo traje pa se koristi wallbox za punjenje, obično 7 ili 11 kwh snage za tesle i slično
2014-04-14
marcellus wrote:dakle, prvo će se zabraniti prodaja benzinaca i dizelaša, to je gotova stvar.
Ali također i kratkotrajno privremena, što tebi nikako ne ide u glavu.
Svaka akcija ima i svoju reakciju, a reakcija većeg dijela stanovništva zapada na realiziranje Gretinih debilnih utopija i trpanje novaca u džeopve maloumnih govana kao što je odavno realno bankrotirani Musk (to si sam masu puta napisao, a ja sam se pri tome složio s tobom) će biti prilično burna.
Guest- Guest
marcellus wrote:
Struja je, odnosno automobili pogonjeni isključivo električnim agregatima, bila u pionirskoj fazi otprilike tamo krajem 19. stoljeća.
Ako to do sad nisi znao, sad znaš.
Guest- Guest
razumijem ja argumentaciju trenutne isplativosti el vozila u HRmarcellus wrote:Speare Shaker wrote:marcellus wrote:
cijena goriva je poznata i predvidiva, u idućih 5 godina vjerojatno će se kretati između 10 i 15 kn za litru
...
dakle kretat će se od pola kune do 70 lipa noću
vrijenost auta kad jednom prijeđe 150-200 tisuća
To su ti tvoji izfantazirani podaci na koje se neću osvrtati, jer su samo tvoj problem.
Jedino ću komentirati ovaj posljednji.
Cijena polovnih strujića će biti značajno veća nakon što litij-ionske baterije budu zamjenjene onim funkcionalnijim i jeftinijim, a koje se razvijaju, koje će omogućiti prelaženje puno veće kilometraže pod realnim uvjetima. Znači, bez radikalno povećane potrošnje zbog umjerenog povećanja brzine, stalne upotrebe klima uređaja i slično.
Poanta je u tome da je na strujićima popis lako kvarljivih dijelova koji zahtjevaju stalnu pažnju puno manji nego na autima sa SUI pogonskim agregatima.
Da ne govorim kako je iskoristivost privedene energije u strujićima osjetno veća nego na onima sa čak i dizel pogonom, a kamoli benzincima, ali to ima više veze sa potrošnjom energije nego sa pouzdanošću tehnologije.
koja je poanta?
Računica je jednostavna: Meni se puna cijena strujića (gradskog kupljenog uz poticaje) vraća za 4 max 5 godina SAMO na uštedi na benzinu u odnosu na postojeći benzinac (onaj koji manje troši od dva koja imamo)
meni na bengu ode 3-4 k kuna mjesečno.
sa strujićem mi prijevoz mjesečno pada na 300 kuna
kraj priče
ali da kazes citava stvar je bezobrazno sranje koje ja sad koristim iz prakticnih razloga, tj finacijskih.
medutim dojam koji ostavljas je kao da si u kognitivnoj disonanci, naime cijelo vrijeme si protiv totalitarizma a sad podrzavas uvodenje politicke prisile koja ima tendenciju postat do sad neviden totalitarizam, jer ti se to trenutno isplati (iako garancije nema da ce to tako ostat u sljedecim godinama).
ta ista ekipa koja gura elektricna vozila gura i smanjenje potrosnje mesa koje sad poskupljuje i nudi crve i insekte koji pojeftinuju -hoces iz istih oportunistickih razloga i to prihvatit, jer kako ti velis za auta - svakako ce se desit
jedini otpor je ne prihvacat ono sto se natura
protiv toga su nemocini jer to je ogromna manjina koja nema snagu ukoliko se ne bude islo po njihovim zahtjevima
drugo, el.vozila su mrkva, a ukidanje privatnih vozila su batina koja stize poslije mrkve
sto vise ljudi ovo zna to je njihova moc slabija
protiv toga su nemocini jer to je ogromna manjina koja nema snagu ukoliko se ne bude islo po njihovim zahtjevima
drugo, el.vozila su mrkva, a ukidanje privatnih vozila su batina koja stize poslije mrkve
prckov wrote:jedini otpor je ne prihvacat ono sto se natura
Prcko, ne kanim trošit masu para na "otpor sistemu", prestar sam za to. A električni auti su realno bolji.
Speare Shaker wrote:marcellus wrote:
Struja je, odnosno automobili pogonjeni isključivo električnim agregatima, bila u pionirskoj fazi otprilike tamo krajem 19. stoljeća.
Ako to do sad nisi znao, sad znaš.
nije. Da, ljudi su tada eksperimentirali sa koječime, Ferdinand Porsche recimo, ali struja jednostavno nije bila realna opcija uz olovne akumulatore. Nije ni devedesetih kad je GM izbacio prvi električni auto. Imao je dva sjedala i domet od oko 100 km (u teoriji) i koštao je ko novi cadillac. Išao je sto na sat, ako. Samo bi onda struju potrošio za 50 km.
To nije bila pionirska faza, nego neki prvi pokušaji koji nikad nisu prerasli pojedinačni napor, uglavnom uzaludan. Tek s litij ionskim baterijama i gradnjom infrastrukture za punjenje električari postaju realna opcija.
https://en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_EV1
ako se malo bolje skoncentriras vidices da ja nigdje nisam reko da ne uzimas auto koje hoces, nego da radi toga ne trebas bit gretin i klausov megafonmarcellus wrote:prckov wrote:jedini otpor je ne prihvacat ono sto se natura
Prcko, ne kanim trošit masu para na "otpor sistemu", prestar sam za to. A električni auti su realno bolji.
al dobro, bar ces u trst po kavu i farmerke ic elektricnim autom pa je to ok
Last edited by prckov on 1/11/2022, 10:22; edited 2 times in total
Naime u 20. stoljeću se benzinac iskristalizirao kao, uz tada raspoloživu i dovoljno pristupačnu tehnologiju, kao jedina realna opcija. Benzin je koštao malo više od ništa, nafta je curila gdje god bi u teksasu i oklahomi zabio lopatu u zemlju. Bio je jednostavan za preradu i transport. Električna mreža pak nije niti postojala i većina kućanstava je nije imala. Da i je, baterije su bile preskupe, prevelike i preteške. Čak ni benzinski auti nisu imali svjetla na struju i elektropokretač, palilo se na kurblu i lampe su bile uljanice.
prckov wrote:ako se malo bolje skoncentriras vidices da janigdje nisam reko da ne uzimas auto koje hoces, nego da radi toga ne trebas bit gretin i klausov megafonmarcellus wrote:prckov wrote:jedini otpor je ne prihvacat ono sto se natura
pa i nisam. Samo ti kažem da neke stvari nije moguće spriječiti i nema smisla gubiti vrijeme i naročito novac na to.
osobno, ne bih zabranio prodaju benzinaca, utjecaj osobnih auta na ukupnu emisiju stakleničkih plinova je malo veći od zanemarivog.
Ali i da se ne zabrane, za 20 godina će ti velika većina novoprodanih auta bit na struju, jer je jednostavno jeftinija od benzina, za nezanemariv iznos, a auti su brži, praktičniji (osim punjenja, za sad) i pouzdaniji. Računaj da će se iduća generacija strujića punit za oko 10 minuta 20-80 posto baterije.
Ali i da se ne zabrane, za 20 godina će ti velika većina novoprodanih auta bit na struju, jer je jednostavno jeftinija od benzina, za nezanemariv iznos, a auti su brži, praktičniji (osim punjenja, za sad) i pouzdaniji. Računaj da će se iduća generacija strujića punit za oko 10 minuta 20-80 posto baterije.
ok, hoces jest skakavce umjesto mesa ako ne bude moguce kako ti kazes sprijecitmarcellus wrote:prckov wrote:ako se malo bolje skoncentriras vidices da janigdje nisam reko da ne uzimas auto koje hoces, nego da radi toga ne trebas bit gretin i klausov megafonmarcellus wrote:prckov wrote:jedini otpor je ne prihvacat ono sto se natura
pa i nisam. Samo ti kažem da neke stvari nije moguće spriječiti i nema smisla gubiti vrijeme i naročito novac na to.
hoces li odustat od privatnog vozila jer zabranu privatnih vozila nece bit moguce sprijecit
imali granice tome sto nije moguce sprijecit
Page 11 of 16 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16
Similar topics
» Hibridni električni automobili pretekli ‘dizelaše’ u Evropi
» Blues by Veber
» Preminuo Josip Veber
» Veber samo prica
» Ovaj mase zastavom, Veber i Nemci trljaju oci
» Blues by Veber
» Preminuo Josip Veber
» Veber samo prica
» Ovaj mase zastavom, Veber i Nemci trljaju oci