ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Asylum

Page 30 of 50 Previous  1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 40 ... 50  Next

Go down

Asylum - Page 30 Empty Re: Asylum

Post by metilda 1/5/2021, 09:52

Gospa od Škrpjela, Perast

Asylum - Page 30 Fb_im343

metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by metilda 1/5/2021, 11:52

Jutros sam pročitala zanimljivu misao Ivana od Križa, velikog mistika. Kaže on - ne treba težiti ni željeti ni moliti za velika mistična i osjetilna iskustva. Jer ona nas onda udaljuju od vjere. A Isus nekoliko puta govori: "Vjera te je tvoje spasila".

Mi najčešće želimo baš mistične objave, kao da bi one bile znak da smo izabrani, da smo sveti. Ne, blaženi oni koji ne vidješe, a vjeruju.
Ni puno znanja ne doprinosi svetosti. Znanje u nama razvija oholost i samodopadnost. Znam da to zvuči kao da bi trebalo živjeti u neznanju. Ne. Samo treba shvatiti da su svi naši spoznajni kapaciteti dar Božji i da mi sami nismo ničim zaslužni za znanje koje smo stekli izobrazbom. Jer umjesto znanja koje vodi dobru, mnogi steknu znanje koje koriste za zle čine. Korumpirani, uhljebi, birokrati, farizeji, carinici - svi oni imaju znanja u izobilju. Trebamo se dakle kloniti znanja koje će nas udaljavati od istinskog čovjeka u nama. Na koncu, i Eva je poželjela znanje, a Adam je vidio da je plod znanja dobar za jelo. I kad su spoznali, prestrašili su se Boga. Spoznali su da su goli i da je to nešto sramotno, iako je u Božjem planu golotinja bila dobra i sveta.

Zato molimo da budemo kao djeca, jer ni djeca golotinju ne smatraju sramotnom.

No može li odrastao čovjek biti ponovno dijete, ili kako bi pitao Nikodem, kako odrastao čovjek može ući u maternicu i ponovo se roditi?
Otvorimo se djelovanju Duha Svetoga pa ćemo se ponovno roditi u Njegovim darovima mudrosti, razuma, spoznaje, jakosti..pa ćemo umjesto da bježimo od Boga, poput Adama i Eve, moći poput svetog Franje reći: Bog moj i sve moje. Radi se o tome da čovjek Boga spoznaje u svemu što ga okružuje, kroz Božja stvorenja. Sveti Bonaventura je smatrao da svako stvorenje nosi neki oblik svoga Stvoritelja. Svemir je popt knjige u kojoj se Trojedini Bog objavljuje. Sva priroda, sav svemir i sve što je u njemu trag je Boga. Samo na taj način shvaćeno i stečeno znanje istinsko je znanje koje u nama rađa novog čovjeka. Pa ćemo poput svetog Franje moći razgovarati s pticama.

Asylum - Page 30 Francis-blessing-animals-2
metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by metilda 1/5/2021, 12:26

Uz današnji blagdan svetog Josipa radnika

Ničija žena nije bila toliko voljena a nije joj kupovao skupe haljine niti ju izvodio na večere. Nikada ju nije udario već je primao udarce za nju. Imao je najljepšu ženu ali je čuvao njeno dostojanstvo i čistoću kao nitko.
Bio je najbolji majstor a imao najmanju plaću.

Imao je grube ruke i kamena pleća na kojima spavalo najnježnije i najnevinije dijete.
Iako je bio jako siromašan i nigdje ne bi ispunio najmanje uvjete za posvojenje, posvojio je Sina Božjega.

Nikada nije završio škole a bio je mudar kao nitko.
Nije bio sanjar ali mu je Bog u snu govorio, i vjerom je primio Božji plan spasenja.

Bio je prognanik ali je napravio utočište Bogu i Majci Božjoj.
Ništa nije napisao niti ništa rekao a smatraju ga najvećim svecem.

Bio je šutljivac ali govorite vi njemu. On zna slušati kao niti jedan čovjek. Za života je šutio i radio, a Bog, mali Isus ga je slušao. Sluša ga i sada.
Sav život je posvetio Isusu i Mariji i kada ga molite za zagovor, znajte da ga oni neće odbiti kao što ni on njih nikada nije odbio.

Sveti Josip, radnik i Isusov zemaljski otac. Muž Marije djevice. Zaštitnik šutljive, siromašne, prognane ali vjerne Hrvatske.
Idite Josipu!

Krešimir Josip

Asylum - Page 30 Fb_im344

Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«
metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by metilda 1/5/2021, 14:11

Good Afternoon Lovely people...have a nice day...❤✌🐙:kiss:

Asylum - Page 30 Fb_im347

Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«
metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by metilda 1/5/2021, 17:31

U današnje vrijeme među ljudima diljem svijeta raste svijest o veličanstvenosti Zemlje kao malenog planeta na kojemu postoji život. To je ekološka svijest, ekološka od grčke riječi oikos, što znači domaćinstvo ili dom: ovaj živi planet naš je jedini dom u nepreglednome svemiru. Istovremeno, postajemo sve više svjesni da ljudsko djelovanje uzrokuje smrtonosnu štetu sustavima koji podržavaju život na Zemlji, pustošeći njezin identitet kao mjesta na kojemu prebiva život. Ovaj paradoks signalizira da je dozrelo vrijeme za teološko nanovo otkrivanje starih tema stvaralačkog prebivanja Duha Svetoga, svete vrijednosti života te etike očuvanja Zemlje.

Kako bi uvjerljivo oživjeli prebivanje Duha, teologiji je potreban trinitarni okvir. U kršćanskoj vjeri, jednog nedohvatljivog Boga iskusuje se i ispovijeda kao transcendentnoga, utjelovljenoga i imanentnoga svijetu.

U kasnom drugom stoljeću teolog Tertulijan oslikao je ekonomsko Trojstvo svom silom slika. Ako je Bog Otac poput sunca, tada je Krist sunčeva zraka koja dolazi na zemlju, a Duh mjesto na koje sunce dolazi i djeluje.

Asylum - Page 30 Befe56c38b6cd803f6573ee14392aff2
metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by metilda 1/5/2021, 20:32

Slično tome, prva osoba Trojstva može se opisati kao izvor, druga osoba kao rijeka koja iz njega teče, a treća osoba kao mjesto na kojemu voda dolazi do biljaka i daje im da rastu. Trojedinog Boga se može usporediti i s korijenom, mladicom i plodom drveta, dubokim nedohvatljivim osnovom, njegovim izlaskom na površinu i plodnošću zbog koje nastaje cvijet, miris, plod i sjeme.

Sve su to metafore za Boga iznad nas koji kao Bog silazi u tijelo povijesti i tko kao Bog ima trajni učinak u svijetu. U ovoj trinitarnoj perspektivi, Duh je uvijek Bog koji zaista dolazi u svakom trenutku, približava se i prolazi sa životvornom silom. Jezik o Duhu prvenstveno se odnosi na živoga Boga koji je prisutan i djelatan u čitavom svijetu: ljudskom, planetarnom i kozmičkom. Nicejsko vjerovanje to prekrasno izražava kada ispovijeda vjerovanje u Duha Svetoga kao ‘Gospodina i životvorca’, na latinskom vivificantem, onoga koji oživljuje.

Asylum - Page 30 8b1a3651b2d592599e94c1174ba291d2

metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by metilda 1/5/2021, 20:43

U mojem Prijatelju su planine,
Visovi i sjenovite uvale,
Čudesni otoci,
Bučne i snažne rijeke,
Fijučući vjetrovi nositelji ljubavi,
Zanosne noći
Koje omogućuju buđenje zore,
Tihe koncerte,
Zvučnu osamu,
Večer koja obnavlja i ulijeva ljubav.

Sv. Ivan od Križa

Asylum - Page 30 Ac1a165e5d4e319645441d58aa9923dc

metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by metilda 1/5/2021, 20:55

Kad bi on dah svoj u se povukao,
    kad bi čitav svoj duh k sebi vratio,
    sva bića bi odjednom izdahnula
    i u prah bi se pretvorio čovjek.

Job 34,14-15

Asylum - Page 30 335385943c123f3672d86a6231cae62b

metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by metilda 1/5/2021, 23:15

Na kraju svoje utjecajne knjige Kratka povijest vremena, fizičar Stephen Hawking postavlja slavno pitanje: “Što je to što udahnjuje vatru u jednadžbe i stvara svemir kojeg one moraju definirati?” Zbog svoje privrženosti ateizmu, on to pitanje ostavlja otvorenim.

No, biblijska vjera se usuđuje odgovoriti da je Duh taj koji udahnjuje život u uzburkani svemir.

Tajna živoga Boga, krajnje transcendentnoga, također je dinamična sila u srcu svijeta i njegove evolucije. To se ne odnosi samo na početak nego i na milijarde godina, čak i na današnje vrijeme, kada se svemir oblikuje za budućnost.

Prisutnost Duha Stvoritelja, prebivajući u svijetu sa stvaralačkim suosjećanjem, usmjerena je na budućnost vodeći svijet putevima kreativnog napretka. Ovo ozbiljenje povezuje prirodni svijet s biblijskom pričom gdje je Bog Bog iznenađenja koji mu pristupa pozivom ‘pođi’ u budućnost, obećanu ali nepoznatu (sjetite se poziva Abrahamu ili Mariji prilikom Blagovijesti).

Božanska prisutnost u ljudskoj povijesti nastavlja neočekivano djelovati kako bi otvorila budućnost. Isto tako i u prirodi. Oživljujući Duh uvijek djeluje milostivo donoseći novost. A avantura se još nije završila. Prirodni svijet je nositelj božanskog obećanja koje se kreće k posljednjemu danu kada će nebo i zemlja biti preobraženi božanskim blagoslovom:

„Gle, sve činim novo!“

Otk 21,5

Asylum - Page 30 78fx

metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by mativka 2/5/2021, 17:06

Netko je rekao, netko je napisao, a tko si Ti?!

2018-08-07

Back to top Go down

Post by metilda 2/5/2021, 17:30

mativka wrote:Netko je rekao, netko je napisao, a tko si Ti?!

Pitaš tko sam ja?
Istina, ovdje nema puno mojih tekstova, ali svi citati su ono što ja mislim, samo što je to netko već izrekao, napisao, rastumačio.
Ovaj forum nije idealan za razmjenu mišljenja pa je cijela tema zamišljena više kao blog tema nego mjesto za razgovore.
Dakle, svaki ovaj tekst sam ja.

A ako pitaš Boga "a tko si Ti?" - to ti samo On može odgovoriti.
metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by mativka 2/5/2021, 17:40

Dakle, ja sam Bog!

2018-08-07

Back to top Go down

Post by Guest 2/5/2021, 17:43

Zašto bi to bilo važno?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 2/5/2021, 17:44

Speare Shaker wrote:

Zašto bi to bilo važno?

Zašto bi i za koga moglo, dapače, trebalo biti važno tko je ona, tko si ti, tko sam ja, koja su naša obilježja osobnosti?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 2/5/2021, 17:44

Speare Shaker wrote:
Speare Shaker wrote:

Zašto bi to bilo važno?

Zašto bi i za koga moglo, dapače, trebalo biti važno tko je ona, tko si ti, tko sam ja, koja su naša obilježja osobnosti?

"Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people." - Eleanor Roosevelt.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 2/5/2021, 17:50

Speare Shaker wrote:
Speare Shaker wrote:
Speare Shaker wrote:

Zašto bi to bilo važno?

"Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people." - Eleanor Roosevelt.

Ideje su te koje mijenjaju svijet, na bolje ili na gore.
Odnosno, ne ideje same, nego ljudi prožeti određenim idejama odnosno određenim duhom koji producira te ideje u svojoj okolini, užoj ili široj, koji ih vodi nekim putem i ka nekakvom cilju, smislu, ishodu, dapače matematičkim rječnikom rečeno ka nekakvom atraktoru.
Pri čemu je zapravo potpuno nebitno kakva su bila obilježja njihove osobnosti, jesu li imali sangviničan ili koleričan karakter, jesu li bili elokventni ili jezični trapavci, jesu li voljeli i koji sport, jesu li bili tamnokosi ili svjetlokosi, što su najviše volje jesti, a što piti...
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by mativka 2/5/2021, 17:56

Speare Shaker wrote:

Zašto bi to bilo važno?
Jer to su ljudi koji me okružuju! Ne samo copy paste maheri već uz sebe želim ljude koji razmišljaju svojom glavom.
Sapere Aude!

2018-08-07

Back to top Go down

Post by metilda 2/5/2021, 18:01

mativka wrote:
Speare Shaker wrote:

Zašto bi to bilo važno?
Jer to su ljudi koji me okružuju! Ne samo copy paste maheri već uz sebe želim ljude koji razmišljaju svojom glavom.
Sapere Aude!

Hoćeš reći da ja ne razmišljam svojom glavom samo zato jer stavljam tuđe tekstove?
metilda
metilda

2021-02-20

Back to top Go down

Post by mativka 2/5/2021, 18:03

metilda wrote:
mativka wrote:
Speare Shaker wrote:

Zašto bi to bilo važno?
Sapere Aude!

Hoćeš reći da ja ne razmišljam svojom glavom samo zato jer stavljam tuđe tekstove?
Govorim o činjenicama.

2018-08-07

Back to top Go down

Post by Guest 2/5/2021, 18:04

mativka wrote:
Speare Shaker wrote:

Zašto bi to bilo važno?
Sapere Aude!

To su ljudi koji zastupaju određene ideje i stavove, koji su ispunjeni određenim duhom itd., da sad ne ponavljam ono što sam napisao u prethodnom postu.
I po tome i u konačnici zapravo jedino po tome su važni i ni po čemu drugom.
A ti umjesto da pitaš kakve ideje zastupaju pa raspravljaš o tim idejama, ti pitaš tko su oni kao ljudi?
Koga briga?
Pročitaj još jednom onaj E.R. citat kojega sam i ranije stavljao na forum, konkretno na Denki, a ti si se tada složila sa porukom istog.
Što te je sad spopalo?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by mativka 2/5/2021, 18:06

Licemjernost...

2018-08-07

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content