ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nepogrešivi

Page 39 of 50 Previous  1 ... 21 ... 38, 39, 40 ... 44 ... 50  Next

Go down

Nepogrešivi - Page 39 Empty Re: Nepogrešivi

Post by Guest 26/4/2016, 11:09

Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:Pusti, zabavni su. :clown
Te kriv prijevod, te je nešto rečeno prije odlaska nekoga nekud ...ili možda poslije...sad ti znaj nakon 2000 godina što je bilo i u kom kontekstu je rečeno... :)
Pa meni je naprimjer smiješnije tvoje i adrianovo potpuno neargumentirano ismijavanje više znanstvenih disciplina kao što su sociologija, antropologija i u sklopu toga antroplogija religije.

Da ne objašnjavam previše jer je argumentirano objašnjavanje ovdje čisti gubitak vremena evo citat:

religijska antropologija, grana antropologije koja se bavi fenomenima vjerovanja, njihova odnosa s ostalim područjima nekoga društva i kulture, te u najširem smislu obrascima pokušaja ovladavanja kozmosom, koji je izvan dosega ljudske kontrole. U antropološkim promišljanjima religija se određuje kao univerzalna pojava u svim društvima i kulturama, usmjerena na pokušaj odgovora o naravi života i smrti, kao i razlogu stvaranja svemira i čovjeka. Religijsku ideologiju čine tri glavne komponente: svjetonazori, mitovi i legende. Velika raznolikost religijskih vjerovanja i praksi otežava definiranje religija. Rani teoretičari religije, B. K. Malinowski, É. Durkheim i M. Weber, bili su usmjereni na proučavanje religije kao integralnoga dijela kulture i društva. Tri gl. pristupa definiranju religije temelje se na: socijalnome (soc. organizacija religije i uloge rituala), afektivnome (osjećaji koje vjerovanje budi, a ne fenomen samoga vjerovanja) i egzistencijalnome (uloga religije kao posrednika u prijenosu vrijednosti). Sve definicije religija, koliko god bile raznorodne, utemeljene su na: religijskom ritualu, religijskoj ideologiji i socijalnoj organizaciji religijskoga. Suvremeni antropološki pristupi religiji ujedinjuju njezine funkcionalističke, racionalističke i simboličke aspekte jer se, po C. Geertzu, samo na taj način mogu objasniti snažne motivacije skrivene u sustavu simbola svake religije. 

(Leksikografski zavod Miroslav Krleža)
I? Pogledaj crveno. Tvoja se religija temelji na mitovima i legendama.I onda se čudiš što te se ne shvaća ozbiljno.

Pa činjenica je da neki od apokrifnih spisa nisu uzeti u crkvene spise jer nisu bili konzistentni sa novozavjetnom filozofijom.  :P

Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 26/4/2016, 20:01

metilda wrote:
Mad_Vlad wrote:
metilda wrote:

metilda wrote:Problem judaizma je taj što svog boga Jahvea prikazuje kao plemenskog boga i u tome se očitava i njihov neispravan stav prema ostatku čovječanstva. Jahve je prema njihovim predajama hodao ispred njih i tamanio plemena koja su im se nalazila na putu pa sve do obećane zemlje Kanaaan u kojoj je također potamanio tamošnja plemena da bi im predao zemlju u posjed.
Problem je u ljudima koji vjerske tekstove tumače prema svojim nahođenjima.
Eto, sama si odgovorila na gornje gluposti koje si izvalila.

metilda wrote:Takav bog nije Bog Stvoritelj svemira i cijelog čovječanstva
Da, takav sigurno nije jer si ga krivo opisala.

metilda wrote:
. Bog koji sam sebe predaje za spas čovječanstva je Bog Istine.
Aha. To je izmišljotina kojom kršćanstvo terorizira zdrav razum i logiku.

No, pri tome valja paziti na to da uvijek postoje ljudi koji će zloupotrijebiti religiju u ovozemaljske svrhe. Problem je u ljudima koji vjerske tekstove tumače prema svojim nahođenjima. Dok sam pisala na iskonu bio je tamo  lik Fazlija koji je skladao ode hinduizmu, da bi tek u zadnje vrijeme isplivao na površinu stav hinduista prema ženama i brojna silovanja koja se događaju u Indiji. No to ne znači da je takav stav u vedantskim spisima, naprosto, čovjek je taj koji spise želi protumačiti onako kako mu odgovaraju.

Zato ne treba paušalno govoriti o idiotskim religijama nego proučavati spise da bi se o njima moglo diskutirati  od čega si ti miljama daleko.  :P
Je, vidim kak si ti proučila Toru. lol!

e, a zašto ti ne proučavaš Novi Zavjet?   :mu
Koliko mi treba, poznam.
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by red wolf 26/4/2016, 20:06

Mad_Vlad wrote:
metilda wrote:
Mad_Vlad wrote:
metilda wrote:

metilda wrote:Problem judaizma je taj što svog boga Jahvea prikazuje kao plemenskog boga i u tome se očitava i njihov neispravan stav prema ostatku čovječanstva. Jahve je prema njihovim predajama hodao ispred njih i tamanio plemena koja su im se nalazila na putu pa sve do obećane zemlje Kanaaan u kojoj je također potamanio tamošnja plemena da bi im predao zemlju u posjed.

metilda wrote:

No, pri tome valja paziti na to da uvijek postoje ljudi koji će zloupotrijebiti religiju u ovozemaljske svrhe. Problem je u ljudima koji vjerske tekstove tumače prema svojim nahođenjima. Dok sam pisala na iskonu bio je tamo  lik Fazlija koji je skladao ode hinduizmu, da bi tek u zadnje vrijeme isplivao na površinu stav hinduista prema ženama i brojna silovanja koja se događaju u Indiji. No to ne znači da je takav stav u vedantskim spisima, naprosto, čovjek je taj koji spise želi protumačiti onako kako mu odgovaraju.

Zato ne treba paušalno govoriti o idiotskim religijama nego proučavati spise da bi se o njima moglo diskutirati  od čega si ti miljama daleko.  :P

Koliko mi treba, poznam.
Ne poznaš ga jer još uvijek nisi vidio poveznicu između njih...
red wolf
red wolf

Male
2016-02-10

Back to top Go down

Post by Adriano50 26/4/2016, 20:43

metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Te kriv prijevod, te je nešto rečeno prije odlaska nekoga nekud ...ili možda poslije...sad ti znaj nakon 2000 godina što je bilo i u kom kontekstu je rečeno... :)
Pa meni je naprimjer smiješnije tvoje i adrianovo potpuno neargumentirano ismijavanje više znanstvenih disciplina kao što su sociologija, antropologija i u sklopu toga antroplogija religije.

Da ne objašnjavam previše jer je argumentirano objašnjavanje ovdje čisti gubitak vremena evo citat:

religijska antropologija, grana antropologije koja se bavi fenomenima vjerovanja, njihova odnosa s ostalim područjima nekoga društva i kulture, te u najširem smislu obrascima pokušaja ovladavanja kozmosom, koji je izvan dosega ljudske kontrole. U antropološkim promišljanjima religija se određuje kao univerzalna pojava u svim društvima i kulturama, usmjerena na pokušaj odgovora o naravi života i smrti, kao i razlogu stvaranja svemira i čovjeka. Religijsku ideologiju čine tri glavne komponente: svjetonazori, mitovi i legende. Velika raznolikost religijskih vjerovanja i praksi otežava definiranje religija. Rani teoretičari religije, B. K. Malinowski, É. Durkheim i M. Weber, bili su usmjereni na proučavanje religije kao integralnoga dijela kulture i društva. Tri gl. pristupa definiranju religije temelje se na: socijalnome (soc. organizacija religije i uloge rituala), afektivnome (osjećaji koje vjerovanje budi, a ne fenomen samoga vjerovanja) i egzistencijalnome (uloga religije kao posrednika u prijenosu vrijednosti). Sve definicije religija, koliko god bile raznorodne, utemeljene su na: religijskom ritualu, religijskoj ideologiji i socijalnoj organizaciji religijskoga. Suvremeni antropološki pristupi religiji ujedinjuju njezine funkcionalističke, racionalističke i simboličke aspekte jer se, po C. Geertzu, samo na taj način mogu objasniti snažne motivacije skrivene u sustavu simbola svake religije. 

I? Pogledaj crveno. Tvoja se religija temelji na mitovima i legendama.I onda se čudiš što te se ne shvaća ozbiljno.

Pa činjenica je da neki od apokrifnih spisa nisu uzeti u crkvene spise jer nisu bili konzistentni sa novozavjetnom filozofijom.  :P
Znaci, uzeto je samo ono sto je nekima odgovaralo...Drugim rijecima,vec na zacetku jedne religije,vidljivo je da su prisutni  interesi. Ono sto je odgovaralo interesima uvrsteno je u kanon,a ono sto je govorilo i ukazivalo na nesto sasvim drugo-nije.Tko odredjuje koji ce se spisi naci u kanonu,a koji su apokrifni i po kojim kriterijima?
Adriano50
Adriano50

2016-01-12

Back to top Go down

Post by Trinity 27/4/2016, 08:13

metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:

Dakle, ne poričeš da ti se religija temelji na mitovima i legendama. :P :P :P
A to što ti spisi nisu uzeti u crkvene spise ovisi o onome tko je to odlučivao. I sve kaže o njemu.
Kao što se na vjeronauku ili crkvama ne uči i ne čita sve što piše u Bibliji. Pomno prebrano. Zašto, ha?
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Trinity 27/4/2016, 08:15

Mad_Vlad wrote:Naglašavaš jer samo o tom načinu govoriš.
Tebi je prijateljstvo trgovina iz koristoljublja, meni nije.

Čak me pomalo zabavlja koliko si šokiran i koliko niječeš očito. Sorry. :)
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Guest 27/4/2016, 08:43

Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
A to što ti spisi nisu uzeti u crkvene spise ovisi o onome tko je to odlučivao. I sve kaže o njemu.
Kao što se na vjeronauku ili crkvama ne uči i ne čita sve što piše u Bibliji. Pomno prebrano. Zašto, ha?

Pa gle, da sam o nekom području toliko zainteresirana kao ti o kršćanstvu, odnosno Bibliji, onda bih o tom području pročitala sve što mogu naći, ili makar onu najosnovniju literaturu da se o toj tematici pobliže informiram. 
Zašto ne čitam Talmud? Zato jer me židovski propisi ne zanimaju, zato što nemam vremena učiti hebrejski a i zato jer je Shahak napisao da su na pojedinim simultanim prijevodima sa hebrejskom na engleski cijele rečenice potpuno pogrešno prevedene. 
No, ti imaš prevedeno puno knjiga koje nisu napisali hrvatski novozavjetni „diletanti“ pa ih možeš pročitati jer koliko ja laik mogu vidjeti iz tvojih pitanja nisi pročitala ništa osim što se obavještavaš preko foruma i Indexa.  B-)

Ja ti mogu preporučiti sljedeću literaturu:

W. Harrington – Uvod u Stari zavjet

Grupa autora – teologija starog i novog zavjeta

J. Gnilka – Teologija Novog zavjeta

Katekizam Katoličke Crkve

I. Dugandžić – Kako su nastala Evanđelja

Ratzinger – Uvod u kršćanstvo, Deus Caritas est

Augustin – Ispovijesti, De Civitate Dei

Toma Akvinski - Summa theologiae

Ako bilo što od ovoga pročitaš primijetit ću u tvom pisanju pa ćemo se nastaviti dopisivati o kršćanskim mitovima i legendama. Do čitanja.  :P
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Trinity 27/4/2016, 21:28

metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:

Pa gle, da sam o nekom području toliko zainteresirana kao ti o kršćanstvu, odnosno Bibliji, onda bih o tom području pročitala sve što mogu naći, ili makar onu najosnovniju literaturu da se o toj tematici pobliže informiram. 
Zašto ne čitam Talmud? Zato jer me židovski propisi ne zanimaju, zato što nemam vremena učiti hebrejski a i zato jer je Shahak napisao da su na pojedinim simultanim prijevodima sa hebrejskom na engleski cijele rečenice potpuno pogrešno prevedene. 
No, ti imaš prevedeno puno knjiga koje nisu napisali hrvatski novozavjetni „diletanti“ pa ih možeš pročitati jer koliko ja laik mogu vidjeti iz tvojih pitanja nisi pročitala ništa osim što se obavještavaš preko foruma i Indexa.  B-)

Ja ti mogu preporučiti sljedeću literaturu:

W. Harrington – Uvod u Stari zavjet

Grupa autora – teologija starog i novog zavjeta

J. Gnilka – Teologija Novog zavjeta

Katekizam Katoličke Crkve

I. Dugandžić – Kako su nastala Evanđelja

Ratzinger – Uvod u kršćanstvo, Deus Caritas est

Augustin – Ispovijesti, De Civitate Dei

Toma Akvinski - Summa theologiae

Ako bilo što od ovoga pročitaš primijetit ću u tvom pisanju pa ćemo se nastaviti dopisivati o kršćanskim mitovima i legendama. Do čitanja.  :P
Pa sad nisam ti ja kriva što si se zeznula sa ovim citatom. 
Ali bezobrazno skrećeš s teme i još bezobraznije podmećeš (Index?  :comfort). Kao i inače kad te se stjera uza zid i kad nemaš odgovor na pitanje.
Ne moram se preseravati s citatima da bih nekome dokazivala načitanost.
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 28/4/2016, 03:18

red wolf wrote:
Mad_Vlad wrote:
metilda wrote:
Mad_Vlad wrote:
metilda wrote:

metilda wrote:

Koliko mi treba, poznam.
Ne poznaš ga jer još uvijek nisi vidio poveznicu između njih...
Da, a ti si ih vidio pa opet kurca ne razumiješ.
Fućkaš poveznice kad je u NZ-u sve okrenuto naopako nego što Tanah poučava.
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 28/4/2016, 03:20

Triny wrote:
Mad_Vlad wrote:Naglašavaš jer samo o tom načinu govoriš.
Tebi je prijateljstvo trgovina iz koristoljublja, meni nije.

Čak me pomalo zabavlja koliko si šokiran i koliko niječeš očito. Sorry. :)
Mene pak stalno šokira koiliko tebe zabavlja tamburati po istoj žici. afro
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Guest 28/4/2016, 09:52

Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:

Ali bezobrazno skrećeš s teme i još bezobraznije podmećeš (Index?  :comfort). Kao i inače kad te se stjera uza zid i kad nemaš odgovor na pitanje.

Pa ja se uopće nisam zeznula s citatom, dapače, namjerno sam odabrala baš taj u kojem se govori o tome da religijsku ideologiju čine i svjetonazori (što mi je zapravo glavna teza u mojoj postavci: reci mi kakav ti je bog pa ću ti reći kakav si čovjek, a to može biti i obratno) i mitovi i legende. Pri tome sam mislila na sve velike svjetske religije a i na milijune malih sekti koje su iznikle na temeljima velikih religija. Uostalom, nisam ti tek tako spomenula da pročitaš Augustinovu De Civitate Dei da vidiš o kakvim se mitovima radi. :P No ti si radije pribjegla uvredama nego argumentiranom razgovoru. Pa pročitaj De Civitate Dei pa ćemo razgovarati o religijskim mitovima. :P
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Adriano50 28/4/2016, 12:15

metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:

Pa ja se uopće nisam zeznula s citatom, dapače, namjerno sam odabrala baš taj u kojem se govori o tome da religijsku ideologiju čine i svjetonazori (što mi je zapravo glavna teza u mojoj postavci: reci mi kakav ti je bog pa ću ti reći kakav si čovjek, a to može biti i obratno) i mitovi i legende. Pri tome sam mislila na sve velike svjetske religije a i na milijune malih sekti koje su iznikle na temeljima velikih religija. Uostalom, nisam ti tek tako spomenula da pročitaš Augustinovu De Civitate Dei da vidiš o kakvim se mitovima radi. :P No ti si radije pribjegla uvredama nego argumentiranom razgovoru. Pa pročitaj De Civitate Dei pa ćemo razgovarati o religijskim mitovima. :P
Svi nabrojani imaju isto takav uvid u religije kao i ja,ili ti..  Dakle,religije su temeljene na svjetonazoru(koji je opet uvjetovan mnostvom faktora)mitovima i legendama,tako da sva ta djela nisu nista drugo nego naj obicnije talambasanje bogova i zidovskih bedastoca te mlacenje prazne slame.
Adriano50
Adriano50

2016-01-12

Back to top Go down

Post by Adriano50 28/4/2016, 13:15

metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:

Dakle,krscanstvo se kao religija temelji na istome na cemu se temelje i grcka,egipatska,staro-slavenska ili religija rimljana..Sad ti kao navodis neke autoritete koji bi nas trebali uvjeriti kako je ta hrpa budalastina i betastoca od presudne vaznosti i kako nam vjecnost zavisi od toga da li bezrezervno vjerujemo u tu  hrpu gluposti!? drunken
Adriano50
Adriano50

2016-01-12

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 28/4/2016, 20:47

metilda wrote:

metilda wrote: zato sam i rekla u jednom od prijašnjih postova: reci mi kakav ti je bog pa ću ti reći kakav si čovjek.

Bog u kojega ja vjerujem jest jedan i nedjeljiv, dobar i milosrdan, sveprisutan ali oku nevidljiv, ništa se s njim ne može ussporediti, izvan prostora i vremena jer je neograničen, sveznajuć i svemoćan i nema drugog porkaj njega.
E sad, takvog čovjeka nema niti će ga biti pa kako ćeš mi reći kakv sam čovjek.

Takav bog nije Bog Stvoritelj svemira i cijelog čovječanstva.
Judaizam ne prikazuje Boga kao plemenskog što potvrđuju prve riječi Knjige Postanka. Taj je Bog stvorio svemir i životinje i ljude i dao im da se plode i množe svaki po sojoj vrsti.
Židovski je stav da su svi ljudi stvoreni i napravljeni po odrazu Božjem, njemu slični. To se ne odnosi na tjelesni oblik već duševni.
Jahve ke krivi naziv, ne zna se pravilan izgovor hebrejskih riječi JHVH. Ali zna se da je krojen u riječ hai što znači živjeti ,postojati. najpravilniji prijevod bi bio Vječiti, oduvijek bio, jest i biti će.
Židovi su po mentalitetu miroljubiv narod. Jedino kad bi branili svoje postali bi vrsni i hrabri borci što je i red.
Bog im jest naredio osvajanje Kanaana i istrebljivanje sedam naroda tamo. Ništa čudno, Zemlja i posjedovanje teritorija je u Božjim rukama. Kako je prije dozvolio tim narodima posjed te zemlje tako je i Izraelcima dozvolio. Zato Tora i počinje sa stvarnjem svijeta, svemira i Zemje. Sve njemu pripada, on je glavni vlasnik.
Osvajanje tuđeg teritorija nikada ne prolazi bez krvoprolića. Svaki narod je odnekud došao i osvajao zemlju iz raznoraznih razloga. Razika između drugih osvajanja i ovog izraelskog je u tomu što su Izraelci prvo nudili mir ali pod uvjerima. Uvjeri su vrlo razumni i moralno potkrijepljeni. Odustanak od idolatrije, bludništva i svega što ide s tim.
Uglvnom, poštivanje čovjeka kao čovjeka stvorenog po odrazu Božjem.
Po Jehošuinom osvajanju Kanaana samo je jedan grad pristao i tako ostao pošteđen.
E sad to usporedit s recimo evropskim osvajanjima Amerike i Kanade i Meksika, rimljanskim osvajanjem Galije, Britanije i Bliskpg istoka, mongolskim osvajanjem pola Azije i Evrope, itd, isl.

metilda wrote:Bog koji sam sebe predaje za spas čovječanstva je Bog Istine.
To nije židovsko učenje. Čak ni pogansko, ni bogovi mnogobožačkih naroda nisu sebe žrtvovali samo i jedino za nekakav spas ćovječanstva kao što kršćanstvo propovijeda.
Bog u Tori je opisan kao jedan i jedini, nema druge sile u svemiru koja bi bila jedina ili slična njemu.
Bog ne umire niti se ponovo rađa jer je Vječit, oduvijek i zanavijek. Taj dio jest iz poganskih vjerovanja (Sumerani, Grci, Rimljani...).Ti su bogovi stvoreni na odraz ljudski i ljudima slični za razliku kako tumači judaizam.
Sve zapovijedi u Tori za Židove su za živog čovjeka, ne za mrtve. Judaizam je religija života, ne smrti.
Usmjerene su za duhovno poboljšanje čovjeka jer uvijek možemo više i bolje nego što si mislimo. Bog za života oprašta ljudima neke prijestupe, onima koji se pokaju za svoje krivice i idu boljim putem. Oprašta čak i onima koji se ne kaju jer dok su živi, ima nede da se poboljšaju.
Kod Isusa kao Boga nema oprosta za one koji ne vjeruju u njega. Jedini spas u vječi život je preko njega, to je jasno rečeno. Naravno da je takva ideja pristupačna milijardama ljudi_ hej, glavno je da vjerujem u Isusa, ostalo će mi oprostiti kad se odlučim pokajati a ak mi uzme i cijeli život, nema veze, još imam vremena pri umiranju i sve okej.

metilda wrote:No, pri tome valja paziti na to da uvijek postoje ljudi koji će zloupotrijebiti religiju u ovozemaljske svrhe.
O, da. Kršćani su stolječima vodili u tom primjeru, sad su iim vodstvo uzeli islamisti.

metilda wrote:
Apsolutno. S tim je i počela ova tema.
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 28/4/2016, 21:21

Adriano50 wrote:
Dakle,krscanstvo se kao religija temelji na istome na cemu se temelje i grcka,egipatska,staro-slavenska ili religija rimljana..
Ne baš na istomu, nije ni isus sve pogrešno tumačio. Na pitanje koje su dvije najveće zapovijedi  Isus je po evanđelju po Luki prvo odgovorio:
Čuj Izraele, Bog naš Bog je jedan. ( To je najpoznatija židovska molitva koja se izgovara svakodnevno ujutro i navečer.)
A tek zatim što i po ostaloj dvojici Mateju i Marku: 
Voli Gospodina Boga svoga svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom i svojem umu.
Voli svoga bližnjega (ili susjeda) kao samoga sebe.

To je sve direktno iz Tore.

Last edited by Mad_Vlad on 28/4/2016, 21:28; edited 2 times in total (Reason for editing : a)
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 28/4/2016, 21:26

Zaboravio dodati da po ev. po Ivanu nema direktno tih pitanja nego tamo veli da se treba voljeti jedni druge kao sami sebe i da se treba voljeti Isusa kao samoga sebe.

Last edited by Mad_Vlad on 28/4/2016, 21:28; edited 1 time in total (Reason for editing : a)
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Trinity 29/4/2016, 05:50

metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:

Argumentirani razgovor? Pa ti si prva izbjegla komentirati moj post nego si krenula podmetati/izmišljati/lagati.
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Trinity 29/4/2016, 05:59

Adriano50 wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:
metilda wrote:
Triny wrote:

Svi nabrojani imaju isto takav uvid u religije kao i ja,ili ti..  Dakle,religije su temeljene na svjetonazoru(koji je opet uvjetovan mnostvom faktora)mitovima i legendama,tako da sva ta djela nisu nista drugo nego naj obicnije talambasanje bogova i zidovskih bedastoca te mlacenje prazne slame.
Sv. Augustin, jedan od navedenih i kojeg Metilda obožava, što je ono rekao o ženama?

"U čemu je razlika ako se radi o supruzi ili majci ? I dalje se radi o Evi zavodnici od koje se moramo čuvati u svakoj ženi......Ne vidim u čemu bi žena bila od koristi za muškarca, ako se izuzme njena funkcija rađanja djece."

A što je rekao za malu djecu koja nekrštena umru? Idu ravno u pakao.
A o nevjernicima i hereticima? Da ih silom zbog njihove dobrobiti treba prisiliti .(da vjeruju valjda)
Podloga za Križarske ratove.
I još kažu da je bio prilično netolerantan čovjek s kojim je bilo teško živjeti.
Svetac i autoritet. :clown
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Trinity 29/4/2016, 06:04

Za Mad_Vlada, koji mi preporuča čitati židovske knjige i Metildi koja mi također preporuča neke knjige,
moja preporuka:
The Age Of Reason - Thomas Paine

Za početak. ;)
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 29/4/2016, 22:44

Triny wrote:Za Mad_Vlada, koji mi preporuča čitati židovske knjige i Metildi koja mi također preporuča neke knjige,
moja preporuka:
The Age Of Reason - Thomas Paine

Za početak. ;)
Evo čitam već dva dana. Nisam sve, ali većinu jesam. Što se tiče pisanja o NZ-u slažem se, i sam sam slično pisao, naravno ne tako dobro kao Paine. On ima puno bolji stil i način objašnjavanja.
Što se tiče pisanja o Tanahh-u, ne slažem se naravno. On je sve dobro objasnio proturječja koja nalazi da Mojsije nije mogao biti pisac, kao ni Jehošua i ostali. On nalazi ta proturječja jer odbija vjerovati da bi to mogla biti riječ Božja Mojsiju koju je pisao. Zašto? Gnjusno mu je i pomisliti da bi Bog davao takve odredbe Izraelcima u osvajanju Kanaana, sva ona ubijanja djece, žena, muškaraca. Da je znao za riječ genocid siguran sam da bi njom obuhvatio sve te masakre kao što se danas koristi.
ne ide mu u glavu da bi Bog mogao istovremeno činiti dobro i stvarati zlo kako navodi prorok Izaija.
Sviđa mi se način na koji bojašnjava kako se razumski može otkriti da je stvoritelj svega jedan Bog kako i judaizam govori.
Također mi se sviđa kako veli da se kroz prirodu lako vidi djelo Božje, nije se moglo napraviti samo od sebe kako današnja znanost tvrdi. isto je rekao Rambam (Maimonides) skoro 600 godina prije njega kako u prirodnim znanostima treba naći postojanje jednog Boga, ako se već ne može vjerovati riječima iz Tanah-a.
Eto, možemo malo raspravljati o tomu kad je u pravu a kada baš nije.
A ako hoćeš možeš to otvoriti kao zasebnu temu, mislim da bi bilo odjeka od drugih forumaša.
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Trinity 30/4/2016, 06:31

Vjerojatno i hoću. :)
To je svojevrsna biblija deizma.
"Zaboravio" si početak knjige gdje govori o objavi. 
Zašto bi netko vjerovao da se Bog nekome objavio i zašto bi to nekoga na išta obvezivalo.

Link za free download, koga zanima:

http://manybooks.net/titles/painethoetext03twtp410.html
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 39 of 50 Previous  1 ... 21 ... 38, 39, 40 ... 44 ... 50  Next