Nepogrešivi
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 7 of 50
Page 7 of 50 • 1 ... 6, 7, 8 ... 28 ... 50
Re: Nepogrešivi
aben wrote:a tako je, ali cp okoliša.metilda wrote:aben wrote:uf, koliko riči...
jel li taj kruh unda de tela od isusa ili ni?
lakše je c/p nego se trudit a onda netko omalovaži taj trud solea kremom
ovu drugu rečenicu ti ne razumijem
je li hostija isusovo telo ili ni?
mislin, ako je, postavlja se pitanje koliki je taj isus. ako iznova stvara svoje telo u pretvorbi, unda čemu sve to, bolje da je proglasi sve to skupa jednon važnon sinbolikom.
c/p u ovom slučaju ne okoliša, daje ti odgovore na sva tvoja pitanja, posebno ovo oko simbolike:
''I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: "Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje!" I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: "Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.'' (Mt, 26, 26-28)
''I dok su blagovali, on uze kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade im i reče: "Uzmite, ovo je tijelo moje." I uze čašu, zahvali i dade im. I svi su iz nje pili. A on im reče: "Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva.'' (Mk, 14, 22-24)
''I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva." (Lk, 22, 19-20)
Guest- Guest
ok
ali telo je konačno. bili bi poili i popili isusa dosa i da je u svakoj hostiji valjda samo jedun atom od njega.
ali telo je konačno. bili bi poili i popili isusa dosa i da je u svakoj hostiji valjda samo jedun atom od njega.
2014-04-16
Nije mi to nikad palo na pamet, ali mi ono mađijanje za oltarom uvijek bilo sumnjivo.aben wrote:ok
Možda je odgovor u kloniranju?
Trinity-
2014-04-17
more biti i kloniranje, ali to unda nemo smisla. zoč bi iko hoti masovno proizvoditi telo za konzumaciju, gubi se na dosljednosti koja se u prvin redu želi i postići...
2014-04-16
aben wrote:ok
imaš i na to odgovor u tekstu:
Gledajući cijelokupnu Bibliju i kontekst svih ovih riječi i navoda, jasno je da je u Isusovim riječima stvarnost koja nadilazi naš razum, a ne simbolika. Ljudi ne mogu shvatiti da mi ne jedemo meso i krv povjesnog Isusa (kako nas neki protestanti pokušavaju prikazati), već primamo stvarno tijelo i krv utjelovljenog, ali bezvremenskog, duhovnog i proslavljenog Krista.
Guest- Guest
vidiš, to ni pošteno.metilda wrote:aben wrote:ok
Gledajući cijelokupnu Bibliju i kontekst svih ovih riječi i navoda, jasno je da je u Isusovim riječima stvarnost koja nadilazi naš razum, a ne simbolika. Ljudi ne mogu shvatiti da mi ne jedemo meso i krv povjesnog Isusa (kako nas neki protestanti pokušavaju prikazati), već primamo stvarno tijelo i krv utjelovljenog, ali bezvremenskog, duhovnog i proslavljenog Krista.
niko ne more, pa ni bog, isti tijelo duhovnog bića, to je nonsens.
dopuštan da je rič o stvorima ke ljudi ne moru shvatiti, ali lipo bi bilo slegnuti ramenima i reći; a ča mi znomo, un je tako reko i mi mu verujemo. da je reko i da je drvena palica od željeza, mi bi mu isto verovali.
2014-04-16
Le Roi Soleil wrote:Samson minival wrote:
Mjesna crkva opisana je u Galaćanima 1,1-2: „Pavao – apostol … i sva braća koja su sa mnom, crkvama u Galaciji.“ Ovdje vidimo da je u pokrajini Galaciji bilo mnogo crkava – koje mi nazivamo mjesnim crkvama. Baptistička crkva, luteranska crkva, katolička crkva itd. nisu Crkva, u smislu sveopće crkve – već mjesne crkve.
Katolička Crkva: Komad posvećenog kruha = Bog sam, glavom i bradom.
Baptisti: To su gluposti. Također, ne smiju se krstiti mala djeca! Dolje Papa!
Luterani: Smatramo da baptisti palamude, mogu se krstiti mala djeca i Krist je prisutan pod prilikama Kruha i Vina! Ali da nam papa bude vođa - nikako!
Mjesne Crkve? Pa svatko ima svoju doktrinu - i to nisu razlike u "sitnicama". Ako kažem da je tvoj stav retardiran (uvreda zdravom razumu) - opet ćeš se uvrijediti i vrijeđati ispod žita?
RKC : Komad posvećenog kruha = Bog sam,glavom i bradom
Naravno da nema nikakvog temelja u Pismu da se mala djeca mogu krstiti.....postoje uvjeti koji prethode krštenju a mala djeca ne mogu ispuniti ni jedan od tih uvjeta.....ali to katolike baš ne zamara....oni žive u nekom svom paralelnom svemiru u kojem je papa uzeo umjesto Boga , Marija je ispred Isusa a Učiteljstvo crkve ispred Duha Svetog....stoga i ne čude nebuloze pape Franceka, jer je proizvod te institucije koja sebe naziva crkvom.
Samson minival-
2014-09-18
zanimljivo kako po pitanju Euharistije protestanti odjednom zaboravljaju Pavla:
23Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, 24zahvalivši razlomi i reče: »Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen.« 25Tako i čašu po večeri govoreći: »Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen.« 26Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe. 27Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. 28Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. 29Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela. (1 Kor 11, 23-29)
23Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, 24zahvalivši razlomi i reče: »Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen.« 25Tako i čašu po večeri govoreći: »Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen.« 26Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe. 27Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. 28Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. 29Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela. (1 Kor 11, 23-29)
Guest- Guest
čitala sam, a Re će znati jer ide na pravoslavne liturgije, da se kod pravoslavaca pričešćuje istovremeno i Tijelom i Krvlju. Žao mi je što toga nema kod nas. Samo dva puta sam se pričestila i Tijelom i Krvlju i to je neizreciv osjećaj.
Guest- Guest
Tipična katekizamska formulacija koja nema nikakvog smisla. (ovo boldano)metilda wrote:aben wrote:ok
Trinity-
2014-04-17
Božemprosti metilda, ali to je čisti paganizam, odnosno kanibalizam.metilda wrote:čitala sam, a Re će znati jer ide na pravoslavne liturgije, da se kod pravoslavaca pričešćuje istovremeno i Tijelom i Krvlju. Žao mi je što toga nema kod nas. Samo dva puta sam se pričestila i Tijelom i Krvlju i to je neizreciv osjećaj.
Trinity-
2014-04-17
Pa nije katekizamska, nego je jednostavnim rječnikom objašnjeno ono što je u KKC opisano kao transupstancijacija tj. mijenjanje biti (esencije – filozofski pojam ) kruha i vina u Bit Kristovog Tijela i Krvi. Zato ti i piše u tekstu da prilikom Pričesti ne jedemo tijelo povijesnog Krista jer ni kruh ni vino nemaju okus ljudskog mesa ni krvi nego se po Duhu Svetom događa pretvorba zemaljskih darova u nebeski dar. Ne volite citate, ali u Katekizmu je to lijepo objašnjeno.
http://www.hbk.hr/katekizam/ii/ii9af6.html#RTFToC3
Inače, što se druge tvoje tvrdnje o kanibalizmu tiče i prvi su učenici rekli da je to tvrd govor i napustili su Isusa. Jedino ga apostoli nisu napustili što je Petar uobličio u rečenici „ta kamo ćemo ići, ti jedini imaš riječi života vječnoga“.
1336 Prva najava Euharistije unijela je podjelu medju ucenike, kao sto ih je sablaznio i navjestaj o muci, te su rekli: "Tvrd je to govor! Tko ga moze slusati?" (Iv 6,60). Euharistija i Kriz jesu kamen smutnje. Rijec je o istom otajstvu koje nece prestati biti uzrokom dioba. "Da mozda ne kanite i vi otici?" (Iv 6,67) - ovo pitanje Gospodinovo stoljecima odjekuje neprekidno kao poziv njegove ljubavi da ljudi otkriju da je on jedini koji ima "rijeci zivota vjecnoga" (Iv 6,68), i da primiti s vjerom dar njegove Euharistije - isto je sto i primiti njega samoga. (KKC)
http://www.hbk.hr/katekizam/ii/ii9af6.html#RTFToC3
Inače, što se druge tvoje tvrdnje o kanibalizmu tiče i prvi su učenici rekli da je to tvrd govor i napustili su Isusa. Jedino ga apostoli nisu napustili što je Petar uobličio u rečenici „ta kamo ćemo ići, ti jedini imaš riječi života vječnoga“.
1336 Prva najava Euharistije unijela je podjelu medju ucenike, kao sto ih je sablaznio i navjestaj o muci, te su rekli: "Tvrd je to govor! Tko ga moze slusati?" (Iv 6,60). Euharistija i Kriz jesu kamen smutnje. Rijec je o istom otajstvu koje nece prestati biti uzrokom dioba. "Da mozda ne kanite i vi otici?" (Iv 6,67) - ovo pitanje Gospodinovo stoljecima odjekuje neprekidno kao poziv njegove ljubavi da ljudi otkriju da je on jedini koji ima "rijeci zivota vjecnoga" (Iv 6,68), i da primiti s vjerom dar njegove Euharistije - isto je sto i primiti njega samoga. (KKC)
Guest- Guest
I malo "sladunjavosti" za Le Roia.
"Mi u svetoj pričesti primamo onu istu milost koju i Marija u času kad je u njezinu tijelu začet Sin Božji. I to nam ne jamči anđeo, nego nam sam Isus Krist kaže da se po svetoj pričesti Duh Sveti nastanjuje u nama. Sin Božji doista ulazi u nas, moglo bi se reći da se začinje i rađa u nama.
O Bože, koje li miline i radosti! Zbog toga duša može, zajedno s našom nebeskom Majkom, nakon toga razmatranja reći: Gle, evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi. Po kojoj riječi? Po riječi koju su izgovorila njegova sveta usta: "Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovog kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta" (Iv 6,51) Stoga je dobro poslije pričesti izmoliti "Veliča" naše drage Gospe; dobro je o njemu razmišljati i razmatrati ga."
Franjo Saleški
"Mi u svetoj pričesti primamo onu istu milost koju i Marija u času kad je u njezinu tijelu začet Sin Božji. I to nam ne jamči anđeo, nego nam sam Isus Krist kaže da se po svetoj pričesti Duh Sveti nastanjuje u nama. Sin Božji doista ulazi u nas, moglo bi se reći da se začinje i rađa u nama.
O Bože, koje li miline i radosti! Zbog toga duša može, zajedno s našom nebeskom Majkom, nakon toga razmatranja reći: Gle, evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi. Po kojoj riječi? Po riječi koju su izgovorila njegova sveta usta: "Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovog kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta" (Iv 6,51) Stoga je dobro poslije pričesti izmoliti "Veliča" naše drage Gospe; dobro je o njemu razmišljati i razmatrati ga."
Franjo Saleški
Guest- Guest
Le Roi Soleil wrote:Samson minival wrote:
Imaš naravno pravo smatrati "moju teologiju" retardiranom ali onda retardiranom smatraš i Mateja 12,31.
Matej 12 - 31
31"Zato kažem vam: svaki će se grijeh i bogohulstvo oprostiti ljudima, ali rekne li tko bogohulstvo protiv Duha, neće se oprostiti. 32I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem."
Dakle, nije po mojem nego po Božjem.
Nadalje , napravio si određeni napor na potvrdiš svoju tezu o 40000 crkava samo u Americi, ali kada si napravio cp nisi se potrudio niti pročitati što piše, pa si u kršćanske crkve uvrstio i Mormone i Jehovine svjedoke.Mormoni i Jehovini svjedoci primjeri su kultova (skupina koje tvrde da su dio kršćanstva, ali niječu jedan ili više ključnih nauka kršćanske vjere).Da ne govorim o tome da je tvoj cp daleko od broja 40000 a da ne spominjem onaj drugi broj koji si naveo.
Ali neka ti bude.Drago mi je da se ispod uglađene retorike pojavilo pravo lice Solea kreme.
Nije po tvom - to stoji. Način na koji si interpretirao Isusa je pogrešan: što je dakle "bogohulstvo protiv Duha"? Budući da su Tri Osobe iste veličine i moći, morat ćeš napraviti umni napor jer tvoje tumačenje opet ostaje - retardirano. Žao mi je ali to je tako.
Usput možeš protumačiti boldano jer izgleda da se neki grijesi opraštaju na onom svijetu. Čistilište.
Mormoni i Jehovci otpadnička su grana kršćanstva samo su se još više udaljili od Istine od nekih drugih samo-pravednika.
Ako si pročitao pažljivo vidio bi da su na popisu i imena nacionalnih crkava, napiši 500 gradova, općina i sl. ispred i dobit ćeš listu od 20 000 Crkava (za početak). Zar ti sve treba crtati? U konačnici i ovo je dosta da se vidi kako se ne zna tko pije tko plaća. Nije mi drago da se ispod uglađene retorike i minivala krije apsolutno neznanje i ignorancija. Ali to je tvoj izbor.
Naveo sam primjer iz Mateja koji opovrgava tvoju tvrdnju, a ti i dalje ne razumiješ ništa.Koji ti dio nije jasan?
Ako netko kaže riječ protiv Sina Čovječjeg oprostit će mu se ali hula protiv Duha Svetog neće nikada oprostiti...
Evo tvojeg posta:
Po tvojem ispada: Hula na Oca će se oprostiti, ona na Sina također, ali -eto - hula na Duha neće. :D
Koja siromašna teologija, aj da budem iskren - skroz na skroz retardirana. Ovo što pišeš uvreda je zdravom razumu.
Ja ne kažem da je zbog ove izjave tvoja teologija retardirana, već smatram da boluješ od duhovnog sljepila koje ti ne dozvoljava da razumiješ ni jednostavne istine iz ovog primjera.Isti sindrom duhovnog sljepila javlja se i kod Metilde koja ne razumije da se djecom Božjom postaje iako to jasno piše u primjeru koji sam naveo.
Da ti odgovorim na boldano iz Mateja 12,32
Katolički teolozi na temelju izjave da se hula na Duha Svetoga NE MOŽE oprostiti ni na drugom svijetu zaključuju da je Isus htio reći kako ima grijeha koji se na drugom svijetu MOGU oprostiti.Pa prema tome, ako se mogu oprostiti,tada mora postojati nekakvo posmrtno ispaštalište, tj.čistilište.
Taj zaključak predstavlja izvrtanje Isusovih riječi i pridaje im značenje koje se u njima ne nalazi.Krist je učio da se huljenje na Svetog Duha NIKADA neće oprostiti.
Samson minival-
2014-09-18
po tome ispada da postoje tri Boga, a nije nego jedan jedini.. Duh Sveti je Ljubav pa se jedino grijeh protiv ljubavi neće oprostiti.. tako bi se oni koji sve ljude osim onih iz svoje denominacije proglašavaju sinovima đavla trebaju zapitati griješe li protiv Ljubavi..
uostalom, vremena se mijenjaju, neki ljudi postaju senzibilniji i empatičniji, neki naprotiv postaju okrutniji, onima senzibilnijima Duh govori o milosrđu i oni ne zatvaraju oči pred ponudom milosrđa.. oni okrutni bacaju bombe ili bacaju u pakao svoje neistomišljenike - ista stvar
uostalom, vremena se mijenjaju, neki ljudi postaju senzibilniji i empatičniji, neki naprotiv postaju okrutniji, onima senzibilnijima Duh govori o milosrđu i oni ne zatvaraju oči pred ponudom milosrđa.. oni okrutni bacaju bombe ili bacaju u pakao svoje neistomišljenike - ista stvar
Guest- Guest
200 Tim rijecima zapocinje Nicejsko-carigradski simbol. Ispovijedanje Bozje jedincatosti, kojemu je korijen u Bozjoj objavi Staroga saveza, nerazdvojivo je od ispovijedanja Bozje opstojnosti i isto je tako temeljno. Bog je Jedini: samo je jedan Bog: "Krscanska vjera vjeruje i ispovijeda da je Bog jedan po naravi, po sustini i biti".
201 Izraelu, svome izabraniku, Bog se objavio kao Jedini: "Cuj, Izraele! Gospodin je nas Bog, Gospodin je jedan! Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, svom dusom svojom i svom snagom svojom" (Pnz 6,4-5). Po prorocima Bog poziva Izraela i sve naroe da se obrate njemu, Jedinome: "Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga (...) Da, preda mnom ce se prignuti svako koljeno, mnome ce se svaki jezik zaklinjati govoreci: jedino je u Bogu pobjeda i snaga" (Iz 45,22-24).
202 Sam Isus potvrdjuje da je Bog "jedini Gospodin" i da ga treba ljubiti "iz svega srca svojega, iz sve duse svoje, iz sveg uma svoga i iz sve snage svoje". Ujedno Isus govori da je i on sam "Gospodin".Ispovijedati "Isus je Gospodin" vlastitost je krscanske vjere. To se ne protivi vjeri u jednoga Boga. Vjerovati u Duha Svetoga "koji je Gospodin i zivotvorac" ne uvodi nikakve diobe u jednom Bogu:
Cvrsto vjerujemo i iskreno ispovijedamo da jest samo jedan pravi Bog, vjecan i neizmjeran, svemoguc, nepromjenljiv, nepojmljiv i neizreciv, Otac, Sin i Duh Sveti: tri Osobe, ali jedna bit, jedna sustina ili posvema jednostavna narav.
P.S. Ovo boldano je zaključak 4. lateranskog sabora pa ne znam priznaje li ga samson
201 Izraelu, svome izabraniku, Bog se objavio kao Jedini: "Cuj, Izraele! Gospodin je nas Bog, Gospodin je jedan! Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, svom dusom svojom i svom snagom svojom" (Pnz 6,4-5). Po prorocima Bog poziva Izraela i sve naroe da se obrate njemu, Jedinome: "Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga (...) Da, preda mnom ce se prignuti svako koljeno, mnome ce se svaki jezik zaklinjati govoreci: jedino je u Bogu pobjeda i snaga" (Iz 45,22-24).
202 Sam Isus potvrdjuje da je Bog "jedini Gospodin" i da ga treba ljubiti "iz svega srca svojega, iz sve duse svoje, iz sveg uma svoga i iz sve snage svoje". Ujedno Isus govori da je i on sam "Gospodin".Ispovijedati "Isus je Gospodin" vlastitost je krscanske vjere. To se ne protivi vjeri u jednoga Boga. Vjerovati u Duha Svetoga "koji je Gospodin i zivotvorac" ne uvodi nikakve diobe u jednom Bogu:
Cvrsto vjerujemo i iskreno ispovijedamo da jest samo jedan pravi Bog, vjecan i neizmjeran, svemoguc, nepromjenljiv, nepojmljiv i neizreciv, Otac, Sin i Duh Sveti: tri Osobe, ali jedna bit, jedna sustina ili posvema jednostavna narav.
P.S. Ovo boldano je zaključak 4. lateranskog sabora pa ne znam priznaje li ga samson
Guest- Guest
zaboravila sam napisati kojim riječima...
to su ove riječi: "Vjerujem u jednoga Boga..."
to su ove riječi: "Vjerujem u jednoga Boga..."
Guest- Guest
tzv.bog je samo i izkljucivo ljudski izum/iluzija.nije mi jasno kako DANAS pored svih informacija i znanja s kojim covjecanstvo DANAS razpolaze,posebno,visoko obrazovani mogu jos virovat u te izmisljotine jednog pustinjskog,cobanskog plemena(tzv.zidova).u cemu je tocno "kvaka"?strah od gubljenja tzv.zivotnog smisla,indoktrinacija od malih nogu,tradicija,dobra doza zaludjenosti/zaglupljenosti.najvirovatnije od svega pomalo.koliko bi ovaj svijet bio mirnije misto za zivot bez tih izmisljenih religija(ideologija).naravno,daleko od idealnog,ali zasigurno daleko mirnije...Mad_Vlad wrote:Bog je jedan i ne imaj drugih bogova do njega.
valjen isus!
max123- Posts : 2853
2015-10-28
max123 wrote:tzv.bog je samo i izkljucivo ljudski izum/iluzija.nije mi jasno kako DANAS pored svih informacija i znanja s kojim covjecanstvo DANAS razpolaze,posebno,visoko obrazovani mogu jos virovat u te izmisljotine jednog pustinjskog,cobanskog plemena(tzv.zidova).u cemu je tocno "kvaka"?strah od gubljenja tzv.zivotnog smisla,indoktrinacija od malih nogu,tradicija,dobra doza zaludjenosti/zaglupljenosti.najvirovatnije od svega pomalo.koliko bi ovaj svijet bio mirnije misto za zivot bez tih izmisljenih religija(ideologija).naravno,daleko od idealnog,ali zasigurno daleko mirnije...Mad_Vlad wrote:Bog je jedan i ne imaj drugih bogova do njega.
je, upravo tako. lenjin, staljin, pol pot &co. su napravili baš mirno mjesto za život. u sibiru nije baš bilo idealno, ali nije bilo te izmišljotine od boga pa se odma' lakše i mirnije disalo
Guest- Guest
Page 7 of 50 • 1 ... 6, 7, 8 ... 28 ... 50
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 7 of 50