Užas: Đoković pobijedio Nadala
Page 9 of 43
Page 9 of 43 • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 26 ... 43
Re: Užas: Đoković pobijedio Nadala
flumen wrote:meni je do 1972 bilo cisto svejedno jesam li jugoslaven ili Hrvat...
etnicki sam Hrvat. to mi je nacionalna odrednica ali nije i zanimanje...
uglavnom volim ljude koji su ljudi...postene, marljive i iskrene...takvih ima i Srba i Hrvata i Roma...
a ima i onih drugih....
meni je bilo svejedno do 82., kad sam otišao u JNA, a tamo sam skužio da srbima nije nimalo svejedno što sam a ne mogu bit ništa drugo osim ono što jesam
90. je to dobilo na značenju
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
Rabarbara wrote:vuksadinare wrote:
Znaci ti smatras andrica dijelom hrvatske knjizevnosti mafa njegova djela uopce veze nemaju sa hrvatskom tematikom samo zato sto se rodio kao hrvat...za takvu kradju bi dobio tuzbu...
Rođenje, odnosno roditelji ti definiraju narodnost, a kako ćeš se ti poslije izjašnjavati ovisi o količini kompleksa koje povučeš u djetinjstvu.
Nebitno je čime ga ti smatraš, čime ga ja smatram, kako se on izjašnjavao i zbog čega, nego ono što je uistinu bio.
Pročitaj koju njegovu knjigu, ne samo ono što si morao za lektiru (ako si i to pročitao) Pročitaj njegovu biografiju pa ćeš videti gdje je bio, kada i zašto.
Što je tematika romana za koji je dobio Nobelovu nagradu? Srpstvo?
uistinu je bio srbin, i naravno da je bitno kako se izjašnjavao.
to je princip koji je davno uzet u svijetu kao jedini ispravan - princip samoodređenja, koji kaže da ti sam određuješ jesi peder, srbin, pederski srbin, kinez, japanac. ne određuju ti to drugi.
što se tiče tesle, ponavljam: Američki znanstvenik.
živio i radio u americi, dakle američki znanstvenik.
tako se uzima. točka.
uostalom i mi ružičku smatramo svojim - po nacionalnosti je čeh.
2014-04-16
marcellus wrote:doduše, švicarski znanstvenik ako ćemo pravo.
Eto vidiš. Sad si samom sebi skočio u usta.
Tako to ide kada imaš zbrku na jeziku, a zbrka na jeziku uvijek dolazi od zbrke u glavi.
Guest- Guest
Bolje da je pobjegao u tunguziju jer iz zla se ne bježi u duplo gore zlo.Rabarbara wrote:Boldano- istinaRingo10 wrote:Koje tudje.vuksadinare wrote:Zar cemo se spustit na nivo srba da krademo tudje...
Andric je bio sve i svasta ali kao knjizevnik je velikan. I bio je Hrvat i katolik. A to sto je bio jugounitarist i srbofil, kao i teski karijerist to je druga stvar.
I gotova prica.
A kad vidim svaki dan kolika su Hrvati gomila mamlaza pocinjem shvacati i zasto je Andric razgulio u Beograd.
crveno
Speare Shaker wrote:flumen wrote:
etnicki sam Hrvat. to mi je nacionalna odrednica ali nije i zanimanje...
Ne svodi se sve u životu na zanimanje, profesiju odnosno rad.
Zanimanje uglavnom ne određuje ono što jesi, tvoju kulturu, osobnu i kolektivnu, identitet.
Identitet je podsjetimo se jedna od temeljnih ljudskih potreba, a na taj osjećaj puno snažnije utječe nacionalni osjećaj nego ono što radiš da bi mogao preživjeti u materijalnom svijetu.
pa dobro...biti Hrvat 70-ih godina proslog stoljeca i nositi nacionalne simbole nije bas bilo pozeljno...ja sam imao srecu pa nisam dobio puno zatvora...valjda jer sam bio maloljetan. Nisam dobio ni batina, a nije mi ni naskodila moja nacionalnost da steknem prijatelje clanove KP srpske nacionalnosti. Ipak, svi su oni znali da jesam Hrvat. Malo sam ipak bio drugaciji Hrvat jer sam bio empatican (i jos uvijek sam) prema Fiumanima, Zidovima i Volksdeutscherima koji su kao zrtve narodne revolucije morali napustiti moj grad ili zemlju.
Moji su me ucili postenju, postovanju starijih i odrzavanju cistoce i reda...tako da sam uvijek bacao papire i smece u za to odredjene kante ili kosare, a ne po podu. Za mene je i to znacilo biti Hrvat. Biti tocan, vrijedan, iskren, lojalan - i to je po meni biti Hrvat. I onda - razocarenje...upoznao sam mnogo ljudi moje nacionalnosti a koji se ne drze tih pravila iako znaju za njih. Primijetio sam da narocito ljudi iz javnog Zivota i politike uglavnom ne drze nista do tkzv. Deutsche Tugend...ili njemackih vrlina kojima sam ucen od priprostih delavca i tezaka - mojih pokojnih nonica.
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Speare Shaker wrote:marcellus wrote:doduše, švicarski znanstvenik ako ćemo pravo.
Tako to ide kada imaš zbrku na jeziku, a zbrka na jeziku uvijek dolazi od zbrke u glavi.
Dakle, Ružička je bio hrvatski znanstvenik, nebitno što je podrijetlom bio Čeh.
Osjećao se Hrvatom i pripadao je hrvatskoj naciji.
U Švicarskoj je samo RADIO, a ponavljam da čovjeka u smislu nacionalnog opredjeljenja, kulture kojoj pripada i ideala kojima teži ne određuje toliko posao koji radi kako bi osigurao egzistenciju nego puno više neki drugi parametri, da ih sad ne ponavljam.
Tesla je dakle samo radio u SAD-u, nije bio Amerikanac niti nacionalno niti kulturološki, a pogotovo ne etnički.
Po tom je pitanju zapravo bio prilično neodređen pa čak i nezainteresiran.
Podrijetlom je Hrvat, kulturološki i nacionalno ipak više Srbin, ali od onih etničkih Srba koji su stvarno cijenili i voljeli Hrvatsku kao domovinu, što je inače poprilična rijetkost koju treba i posebno vrednovati.
Guest- Guest
A što ako je netko Hrvat, a budala?
Evo ja.
Evo ja.
crvenkasti-
2014-04-17
Mislim, ništa nisam postigao u životu niti će me itko pamtiti kad umrem. A jesam Hrvat.
crvenkasti-
2014-04-17
Debilima nije jasno da neko moze biti znacajan i zasluzan ne samo u jednoj zemlji ili naciji, nego u vise njih.
Pa i cijelome svijetu.
Ne, njima je Hrvat samo ona primtiivna Rvatina koja urla ZDS i zapjeni od bijesa kad kazes nesto stio se ne uklapa u njegovu balkansko-ustasku vizuru svijeta.
Pa i cijelome svijetu.
Ne, njima je Hrvat samo ona primtiivna Rvatina koja urla ZDS i zapjeni od bijesa kad kazes nesto stio se ne uklapa u njegovu balkansko-ustasku vizuru svijeta.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
ko te ljutio jebemu miša, ima da mu uši isčupamoRingo10 wrote:Debilima nije jasno da neko moze biti znacajan i zasluzan ne samo u jednoj zemlji ili naciji, nego u vise njih.
Pa i cijelome svijetu.
Speare Shaker wrote:Speare Shaker wrote:marcellus wrote:doduše, švicarski znanstvenik ako ćemo pravo.
Dakle, Ružička je bio hrvatski znanstvenik, nebitno što je podrijetlom bio Čeh.
Osjećao se Hrvatom i pripadao je hrvatskoj naciji.
U Švicarskoj je samo RADIO, a ponavljam da čovjeka u smislu nacionalnog opredjeljenja, kulture kojoj pripada i ideala kojima teži ne određuje toliko posao koji radi kako bi osigurao egzistenciju nego puno više neki drugi parametri, da ih sad ne ponavljam.
Tesla je dakle samo radio u SAD-u, nije bio Amerikanac niti nacionalno niti kulturološki, a pogotovo ne etnički.
Po tom je pitanju zapravo bio prilično neodređen pa čak i nezainteresiran.
Podrijetlom je Hrvat, kulturološki i nacionalno ipak više Srbin, ali od onih etničkih Srba koji su stvarno cijenili i voljeli Hrvatsku kao domovinu, što je inače poprilična rijetkost koju treba i posebno vrednovati.
pripadnost znanstvenika određuje zemlja u kojoj je djelovao.
teslu se svugdje navodi kao američkog znanstvenika srpskog porijekla, iako se on nikad nije deklarirao kao amerikanac.
ali da je ostao u hrvatskoj ili srbiji ne bi bio znanstvenik, zar ne.
E, ja i tre. Obojica smo teške, bezvrijedne budale.
Jedino što imamo je da da vičemo da smo Hrvati.
Jedino što imamo je da da vičemo da smo Hrvati.
crvenkasti-
2014-04-17
prelogmarcellus wrote:doduše, švicarski znanstvenik ako ćemo pravo.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
marcellus wrote:
teslu se svugdje navodi kao američkog znanstvenika srpskog porijekla, iako se on nikad nije deklarirao kao amerikanac.
Kad kažeš svugdje onda prvenstveno misliš na SAD, zar ne.
To prije svega rade Amerikanci zato jer se oni inače vole kititi tuđim perjem i zato jer svoju naciju vole vidjeti kao melting pot svakakvih etničkih zajednica iz svijeta. Međutim, to baš i nije točno odnosno točno je samo jednim dijelom, dalo bi se raspravljati o tome je li riječ o većem ili manjem dijelu.
Oni također doslovce nasušno ovise o uvozu ne samo znanstvenika nego i pojedinaca iz drugih djelatnosti pa zato takvo njihovo ponašanje. Sjeti se samo filmske industrije.
No, točno kažeš, da je ostao u AU monarhiji, a slijedom povijesnih okolnosti u Kraljevini SHS, pitanje je bi li postigao makar približno ono što jeste u SAD-u. Definitivno ne bi.
Inače uopće ne dvojim da bi također bio znanstvenik, inženjer i pronalazač, jednostavno je bio pretelantiran i preveliki kalibar u tom smislu da taj njegov talent ne bi nikako došao do izražaja.
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:marcellus wrote:
Kad kažeš svugdje onda prvenstveno misliš na SAD, zar ne.
To prije svega rade Amerikanci zato jer se oni inače vole kititi tuđim perjem i zato jer svoju naciju vole vidjeti kao melting pot svakakvih etničkih zajednica iz svijeta. Međutim, to baš i nije točno odnosno točno je samo jednim dijelom, dalo bi se raspravljati o tome je li riječ o većem ili manjem dijelu.
Oni također doslovce nasušno ovise o uvozu ne samo znanstvenika nego i pojedinaca iz drugih djelatnosti pa zato takvo njihovo ponašanje. Sjeti se samo filmske industrije.
No, točno kažeš, da je ostao u AU monarhiji, a slijedom povijesnih okolnosti u Kraljevini SHS, pitanje je bi li postigao makar približno ono što jeste u SAD-u. Definitivno ne bi.
Inače uopće ne dvojim da bi također bio znanstvenik, inženjer i pronalazač, jednostavno je bio pretelantiran i preveliki kalibar u tom smislu da taj njegov talent ne bi nikako došao do izražaja.
gle dali bi mu pušku i potjerali ga u prvi rat ili bi ga gledali ko čudaka, onaj mali što se zajebava s letrikom krade bogu dane a treba kopat i ovce čuvat.
nije ovdje bilo ni kapitala ni infrastrukture ni bilo čega da bi on mogao ovdje postati znanstvenik.
nema ni danas, tko hoće nešto postići u znanosti mora na neko sveučilište vani jer, realno, unizg je kurčina a ostali su još gori.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leopold_Ru%C5%BEi%C4%8Dka
was a Croatian-Swiss scientist
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla
was a Serbian-American inventor, electrical engineer, mechanical engineer,
kao ono african american, ali american.
Last edited by marcellus on 29/1/2019, 11:26; edited 1 time in total
knjizevnoscu nije..osim sto je travnicka kronika imala neki poveznicu sa hrvatima i katolicima...ali to je poceo pisati dok nije konvertirao u srpstvo...no ostalo ok...krleza i on su bili ajmo rec medju knjizevnicima toga doba materijalisti..salonci...politicari..no za razliku od andrica krleza nije htio iz zagreba..niti je imao politicke ambicije na najvisoj razini da postane ministar,veleposlanik i slicno...nisu mu se svidjali srbi makar je bio ljevicar..imao projugoslavenske sklonosti ali je kuzio srpsku mitomaniju i radnje ispod stola..andric mozda je kuzio ali prevlafala pohlepa a srbi su pronasli slabu tocku kod andrica gdje su ga upecali na svoju stranuSpeare Shaker wrote:vuksadinare wrote:
kod andrica je na zalost prevladala pohlepa za polozajem,novcem i lagodnim zivotom..
Andrić je rođenjem odnosno genima, obrazovanjem, religijskom pripadnošću (nikada nije prešao na pravoslavlje), kulturom odnosno književnošću u potpunosti Hrvat.
Politički je ipak Srbin, tako se opredjelio u svojoj zreloj dobi, to je htio biti i to je na kraju i postao. Što se posebno dobro vidi po sudjelovanju u planiranju genocida nad Albancima.
Budući da je nacija odnosno nacionalno opredjeljenje prije svega politička kategorija, Ivo Andrić je van svake razumne sumnje bio pripadnik srpske nacije.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
marcellus wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Leopold_Ru%C5%BEi%C4%8Dka
Gle, ako ćemo barem pokušati ozbiljno raspravljati o tome, onda se nećemo samo pozivati na wiki i slične citate nego ćemo pokušati i malo podrobnije ući u materiju, zar ne.
Last edited by Speare Shaker on 29/1/2019, 11:28; edited 1 time in total
Guest- Guest
Nikola Tesla, (born July 9/10, 1856, Smiljan, Austrian Empire [now in Croatia]—died January 7, 1943, New York, New York, U.S.), Serbian American inventor and engineer
gle i britanci, ne samo ameri...
https://www.britannica.com/biography/Nikola-Tesla
gle i britanci, ne samo ameri...
https://www.britannica.com/biography/Nikola-Tesla
Similar topics
» Užas: Putin pobijedio na izborima
» Užas: Novak Đoković napisao da je Kosovo srce Srbije
» Uzas,uzas ne uzas katastrofa:Izlozba o Katarini velikoj u Klovicevim dvorima
» Uzas,uzas ne uzas nego mrakaca..Putin dolazi u Hrvatsku
» Bernardica-kako sam se nadala dobro sam se i udala
» Užas: Novak Đoković napisao da je Kosovo srce Srbije
» Uzas,uzas ne uzas katastrofa:Izlozba o Katarini velikoj u Klovicevim dvorima