Temeljni dohodak - anketa
Page 3 of 11
Page 3 of 11 • 1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11
Temeljni dohodak - da ili ne
Re: Temeljni dohodak - anketa
marcellus wrote:inače dedi za info provjerio sam, u antičkom rimu su robovi često dobivali plaću za rad, keš
naravno oni bolji robovi, liječnici, kurve, znanstvenici, gladijatori, ne oni koji su radili u rudniku ili na poljima
bit robstva je bila u političkim pravima.. gdje su Rimljani u pravu, nije politika za svakog..
Kud ode tema, kakvi crni robovi i temeljni dohodak na lijepe oci,nigdje veze:)
Ovakve pizdarije odgovaraju samo politicarima koji populistickim trikovima kupuju vrijeme.
Protiv.
Ovakve pizdarije odgovaraju samo politicarima koji populistickim trikovima kupuju vrijeme.
Protiv.
dijagram-
2015-08-09
kic wrote:bit robstva je bila u političkim pravima.. gdje su Rimljani u pravu, nije politika za svakog..marcellus wrote:inače dedi za info provjerio sam, u antičkom rimu su robovi često dobivali plaću za rad, keš
naravno oni bolji robovi, liječnici, kurve, znanstvenici, gladijatori, ne oni koji su radili u rudniku ili na poljima
dobro, OKej, robovi su plaćeni za svoj rad
ima Radnička Fronta puna onih koji misle isto to, možda možete postići neki kompromis pri rušenju čardaka, zajedno ste brojniji i jači
i MMF je naoliberalna ustanova kad provodi šok terapiju u zemljama gdje je niska kompetitivnost tržišta, ali sad su ga infiltrirali socijalisti pa zagovaraju ideje Miltona Friedmana o temeljnom dohotku
Guest- Guest
s poduzom arg. raspravom i jasnim drzavnim ciljevima te ref.
da
da
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
mamin sin wrote:kic wrote:bit robstva je bila u političkim pravima.. gdje su Rimljani u pravu, nije politika za svakog..marcellus wrote:inače dedi za info provjerio sam, u antičkom rimu su robovi često dobivali plaću za rad, keš
dobro, OKej, robovi su plaćeni za svoj rad
ima Radnička Fronta puna onih koji misle isto to, možda možete postići neki kompromis pri rušenju čardaka, zajedno ste brojniji i jači
i MMF je naoliberalna ustanova kad provodi šok terapiju u zemljama gdje je niska kompetitivnost tržišta, ali sad su ga infiltrirali socijalisti pa zagovaraju ideje Miltona Friedmana o temeljnom dohotku
brate deda slomi se ti od dokazivanja da netko podržava nešto nespojivo, nađi hobi neki, uči ronit ili nešto normalno..
Još više regulative od onih za koje si i sam ustanovio da ih nije briga za ostale.kofein wrote:Ne. Pojačalo bi nerad i bezvoljnost. Uvesti tjednu plaću Uvesti obveznu minimalnu satnicu i fiskalizirati istu, dokinuti "mjesečnu" plaću koja je močvara za lov poduzetnika mutikaša.
Trinity-
2014-04-17
Apsolutno ne...
Tko ne radi, nema pravo jesti...
Rad oslobađa...
Rad oslobađa...
Slažem se da društvo nije nikome ništ dužno.marcellus wrote:Protiv temeljnog dohotka... i vratit vojni rok. Da ljudima ne padaju na pamet glupe ideje da im je "društvo" nešto dužno.
Naravno , ni pojedinac nije ništa dužan društvu. A besplatni vojni rok je baš to, "dug" društvu.
Trinity-
2014-04-17
Ja neznam o kakvom neradu tu neki pričaju i na kojim poslovima ti isti rade. Nerad je u državnoj službi i uredno je i jako dobri plaćen. Za razliku od privatnog sektora u kojemu se crnči za manje para.
Nešto takvo postoji i sad, javni radovi lilti izmišljena radna mjesta...i dobar dio javnih službi...marcellus wrote:a temeljni osobni dohodak za sve jedino uz radnu obavezu, ono ako država svima dijeli novac onda neka sve natjera da rade za taj novac, nešto, grade nasipe, beru rižu na poljima, čiste parkove i ulice...
Trinity-
2014-04-17
Totenkopf wrote:Apsolutno ne...
Rad oslobađa...
Eeee pitaj Culeja juniora
catabbath-
2015-08-22
navodno bi se i smanila birokracija jer bi se time ukinule sve druge socijalne mjerekic wrote:
pa ja sam čitao Friedmana i znam da je zagovarao temeljni dohadak, ali iz razloga ostvarenja slobode čovjeka, ali se stvara zavisan sloj građana od zle države..
Trinity-
2014-04-17
kic wrote:
brate deda slomi se ti od dokazivanja da netko podržava nešto nespojivo
ti nemaš pojma što podržavaš, financijski si nepismen, zadrt, misliš da se oko ekonomije filozofira i bavi moralinim načelima
ili zašto si protiv nečeg, emocijama vođen na svakoj temi, jer bitno je da ti mama misli kako si ti dobar dečko
koji jer razlog što MMF zagovara temeljni dohodak, da li se pozivaju na Marxa i komunizam ili na ideje neoliberala?
https://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/08/why-arent-reformicons-pushing-a-guaranteed-basic-income/375600/
uključi mozak bar ponekad u životu
Guest- Guest
Pa sad...malo...kic wrote:marcellus wrote:kic wrote:
pa ja sam čitao Friedmana i znam da je zagovarao temeljni dohadak, ali iz razloga ostvarenja slobode čovjeka, ali se stvara zavisan sloj građana od zle države..
kako si nekog oslobodio ako si ga učinio zavisnim o onom što mu daješ? Slobodan može biti samo netko tko ne ovisi o nikom drugom, najmanje o vladi.
naravno, ali u konačnici minimalna država mora postojati, a velim da se ne ponavljam, država toliko uzima da nema ništ loše u tom da malo i vrati..
I otkuda bi uzela sve te pare osim ako ne bi povećala poreze?
Trinity-
2014-04-17
Temeljni dohodak je ideja tvornica "neoliberalne ideologije" Friedmana.
Njegova ideja je bila , da država, (odnosno porezni obveznici ili tko već) daje svim građanima neku temeljnu svotu novca.
Međutim , ta bi svota novca služila da se ukine socijalna pomoć, da se ukine "državno" školstvo i zdravstvo, i da se čak ukinu penziju.
U tom slučaju, možemo ovako.. RH proračun sa općom državom i bolnicama je .. mislim 160milijardi kuna.. nešto više vjerojatno..
sada zamisli.. maknše zdravstvo -- imaš odmah 30milijardi kuna. Makneš penzije. imaš 40milijardi kuna. socijala, stvarno neznam - aj da puknem 10milijardi kuna. prepoloviš birokraciju - uštediš - plaće + ostali troškovi. sigurno 20milijardi kuna. eh.. koliko se troši love na škole? neman pojma.
recimo 10milijardi kuna.
sada imaš .. 20milijardi kuna, +10milijardi+ 10milijardi + 40milijardi +30milijardi.
110milijardi kuna. recimo da nategneš na 120milijardi radi lakše matematike. 120milijardi kuna, na 4milijuna stanovnika , jest 30 000kn godišnje.. djeljeno sa 12mjeseci, koliko je to? 2500kn mjesečno.
eto "okvirno" svaki građanin RH bi mogao dobijati u startu 2500kn mjesečno, ali onda nema "besplatnih" škola, bolnica, socijale, penzija, i država je prepolovljena(ovo zadnje je još dobro).
Ali dobijaš 2500kn odmah u startu. neka nađeš posao od "prosječne plaće" 6000kn, imaš na raspolaganju 8500kn.
Ali sa 8500kn moraš sebi pokrit zdravstvo, a ako imaš djecu, njima financirati škole.
Mislim da bi mogao imati premium zdravstveno osiguranje za 400kn mjesečno. (koje bi bilo višestruko kvalitetnije od ovoga državnog). Ali djeci bi trebao full financirati škole. Faklutet košta 30 000 do 40 000kn godišnje. Vjerojatno osnovna , bila bi konkurencija među školama, pa bi vjerojatno razred koštao maximalno 10 000kn godišnje. srednja vjerojatno isto tako.
otprilike, evo ovako iz glave, ovakovo vam je ta "neoliberalna" ideja temeljnog dohotka,
Njegova ideja je bila , da država, (odnosno porezni obveznici ili tko već) daje svim građanima neku temeljnu svotu novca.
Međutim , ta bi svota novca služila da se ukine socijalna pomoć, da se ukine "državno" školstvo i zdravstvo, i da se čak ukinu penziju.
U tom slučaju, možemo ovako.. RH proračun sa općom državom i bolnicama je .. mislim 160milijardi kuna.. nešto više vjerojatno..
sada zamisli.. maknše zdravstvo -- imaš odmah 30milijardi kuna. Makneš penzije. imaš 40milijardi kuna. socijala, stvarno neznam - aj da puknem 10milijardi kuna. prepoloviš birokraciju - uštediš - plaće + ostali troškovi. sigurno 20milijardi kuna. eh.. koliko se troši love na škole? neman pojma.
recimo 10milijardi kuna.
sada imaš .. 20milijardi kuna, +10milijardi+ 10milijardi + 40milijardi +30milijardi.
110milijardi kuna. recimo da nategneš na 120milijardi radi lakše matematike. 120milijardi kuna, na 4milijuna stanovnika , jest 30 000kn godišnje.. djeljeno sa 12mjeseci, koliko je to? 2500kn mjesečno.
eto "okvirno" svaki građanin RH bi mogao dobijati u startu 2500kn mjesečno, ali onda nema "besplatnih" škola, bolnica, socijale, penzija, i država je prepolovljena(ovo zadnje je još dobro).
Ali dobijaš 2500kn odmah u startu. neka nađeš posao od "prosječne plaće" 6000kn, imaš na raspolaganju 8500kn.
Ali sa 8500kn moraš sebi pokrit zdravstvo, a ako imaš djecu, njima financirati škole.
Mislim da bi mogao imati premium zdravstveno osiguranje za 400kn mjesečno. (koje bi bilo višestruko kvalitetnije od ovoga državnog). Ali djeci bi trebao full financirati škole. Faklutet košta 30 000 do 40 000kn godišnje. Vjerojatno osnovna , bila bi konkurencija među školama, pa bi vjerojatno razred koštao maximalno 10 000kn godišnje. srednja vjerojatno isto tako.
otprilike, evo ovako iz glave, ovakovo vam je ta "neoliberalna" ideja temeljnog dohotka,
Guest- Guest
Uvođenjem TD ukidaju se sve ostale socijalne mjere pa tako i porodiljne naknade.RayMabus wrote:TD nije priča za Hr, ne daje MMF pare nego same države kako sama sa sobom dogovori a kod nas će porodiljne naknade progutati proračun tako da za ovo para nema
Trinity-
2014-04-17
Triny wrote:navodno bi se i smanila birokracija jer bi se time ukinule sve druge socijalne mjerekic wrote:
a ti u ovoj anketi glasala protiv smanjenja birokracije, eh, da si bar malo promislila
Guest- Guest
mamin sin wrote:kic wrote:
brate deda slomi se ti od dokazivanja da netko podržava nešto nespojivo
ti nemaš pojma što podržavaš, financijski si nepismen, zadrt, misliš da se oko ekonomije filozofira i bavi moralinim načelima
ili zašto si protiv nečeg, emocijama vođen na svakoj temi, jer bitno je da ti mama misli kako si ti dobar dečko
koji jer razlog što MMF zagovara temeljni dohodak, da li se pozivaju na Marxa i komunizam ili na ideje neoliberala?
https://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/08/why-arent-reformicons-pushing-a-guaranteed-basic-income/375600/
uključi mozak bar ponekad u životu
više moju majku nemoj spominjati na forumu, inače letiš s istog.
evo, jedna reakcija vođena iz emocija, kapiši?
sada recimo u mom modelu, obitelj od 4člana, mama tata i dvoje djece, svaki mjesec, na temeljnom dohotku 10 000kn. neka mama i tata rade za 5000kn, ima familija na raspolaganju 20 000kn mjesečno. i to čak sa malo ispod prosječnim plaćama.
ali sa tom lovom, sebi financirati zdravstvo, i školstvo(to su recimo troškovi takve obitelji). socijalne pomoći nema naravno.
ali sa tom lovom, sebi financirati zdravstvo, i školstvo(to su recimo troškovi takve obitelji). socijalne pomoći nema naravno.
Guest- Guest
Page 3 of 11 • 1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11
Similar topics
» Iznenada, i MMF razmatra temeljni dohodak
» hrvatska prva uvodi temeljni dohodak na balkanu
» Španjolska zbog koronavirusa želi uvesti temeljni dohodak, evo koliko bi iznosio
» Bloomberg: Pomirenje sa Rusijom postaje temeljni politički cilj Njemačke
» Zakonskim izmjenama pojednostavljeno je osnivanje i smanjen temeljni kapital
» hrvatska prva uvodi temeljni dohodak na balkanu
» Španjolska zbog koronavirusa želi uvesti temeljni dohodak, evo koliko bi iznosio
» Bloomberg: Pomirenje sa Rusijom postaje temeljni politički cilj Njemačke
» Zakonskim izmjenama pojednostavljeno je osnivanje i smanjen temeljni kapital
Page 3 of 11