Temeljni dohodak - anketa
Page 1 of 11
Page 1 of 11 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Temeljni dohodak - da ili ne
Temeljni dohodak - anketa
Ideja minimalnog dohotka je oblik socijalnog transfera u kojem država svim građanima poklanja određenu svotu novca u regularnim intervalima, bez ikakvih uvjeta, bili oni zaposleni ili ne, siromašni ili bogati, radno sposobni ili ne. Ta svota novca bi trebala biti određena kao minimalna razina dohotka kojom se mogu zadovoljiti primarne životne potrebe, kao što su osnovno stanovanje, prehrana, obrazovanje i zdravstveni troškovi.
Temeljni dohodak bi dobivala i djeca , ali u manjem iznosu.
Temeljni dohodak bi dobivala i djeca , ali u manjem iznosu.
Trinity-
2014-04-17
Re: Temeljni dohodak - anketa
Nisam za to, meni je bolja ideja povećanje porodiljnih naknada te dodatak na plaću za one koji imaju minimalac dakle opet netko tko radi
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Ne. Pojačalo bi nerad i bezvoljnost. Uvesti tjednu plaću Uvesti obveznu minimalnu satnicu i fiskalizirati istu, dokinuti "mjesečnu" plaću koja je močvara za lov poduzetnika mutikaša.
Guest- Guest
kic wrote:
minimalna plaća je veće zlo..
Minimalna satnica je veće zlo, ali za lopine koje kradu stotine sati radnicima, pa ih "preraspodjeljuju". Rak društva.
Guest- Guest
Ove gluposti će se uvesti u industrijaliziranim zemljama gdje je velika gustoća naseljenosti a robotizacija je pomela radna mjesta
Hr nije baš taj slučaj
Hr nije baš taj slučaj
2014-04-11
kic wrote:
krivim državu za to.
Pa naravno. Kao, do naroda im je. Je, al u kurcu. Neki dan sam na ovu temu debatno stjerao jednog sab.zastupnika u tri p.materine.
Guest- Guest
Viš ja se neslažem s time npr recimo da je dnevni trošak za golo preživljavanje u Hr sto kuna dakle tri tisuće kuna.... dragi moj sve ispod toga taki posao mi onda ni ne treba u Hr iz očitog razlogakic wrote:
minimalna plaća je veće zlo..
2014-04-11
kic wrote:minimalna plaća je veće zlo..
što misliš zašto institucije poput MMFa predlažu temeljni dohodak?
brinu se za ljudska prava i socijalno ugrožene, ili im je problem nedostatak potrošnje, ne konzumiraju se dovoljno tržišni viškovi, proizvođači imaju puna skladišta robe koju nemaju komu prodati da bi zaradili... jer kapitalizam kao sustav funkcionira samo uz vječno povećanje potrošnje i vječnu inflaciju, ako padne potrošnja i dođe do deflacije cijena cijeli sustav se urušava...
zašto se baviti moralnim kategorijama poput zla u ekonomiji, umjesto tehničkim aspektima...
kakve veze ima moral sa gospodarstvom?
Guest- Guest
Protiv temeljnog dohotka... i vratit vojni rok. Da ljudima ne padaju na pamet glupe ideje da im je "društvo" nešto dužno.
ili OK, oni kojima ne ide matematika baš najbolje oni ni nemaju kapaciteta razmišljati o realnoj problematici, mogu filozofirati o moralu, o dobru i zlu, o svijetlu i tami...
Guest- Guest
a temeljni osobni dohodak za sve jedino uz radnu obavezu, ono ako država svima dijeli novac onda neka sve natjera da rade za taj novac, nešto, grade nasipe, beru rižu na poljima, čiste parkove i ulice...
marcellus wrote:a temeljni osobni dohodak za sve jedino uz radnu obavezu, ono ako država svima dijeli novac onda neka sve natjera da rade za taj novac, nešto, grade nasipe, beru rižu na poljima, čiste parkove i ulice...
to onda nije temeljni dohodak, nego garantirano zaposlenje
https://en.wikipedia.org/wiki/Job_guarantee
temeljni dohodak je inače ideja Miltona Friedmana, zato ga neoliberali iz MMFa i predlažu
https://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/08/why-arent-reformicons-pushing-a-guaranteed-basic-income/375600/
Last edited by mamin sin on 3/11/2017, 14:01; edited 1 time in total
Guest- Guest
mamin sin wrote:marcellus wrote:a temeljni osobni dohodak za sve jedino uz radnu obavezu, ono ako država svima dijeli novac onda neka sve natjera da rade za taj novac, nešto, grade nasipe, beru rižu na poljima, čiste parkove i ulice...
to onda nije temeljni dohodak, nego garantirano zaposlenje
temeljni dohodak je inače ideja Miltona Friedmana, zato ga neoliberali iz MMFa i predlažu
nisam mislio na garantirano zaposlenje nego prisilni ropski rad.
dobro, znam da je to u biti isto, ali jebiga kad ne znam bit politički korektan.
marcellus wrote:
dobro, znam da je to u biti isto, ali jebiga kad ne znam bit politički korektan.
kako je nešto robovski rad ako za to primaju naknadu?
garantirano zaposlenje od strane države po cijeni ispod tržišnog minimalca je ideja koja potječe iz MMTa, da radna snaga ne bi izgubila radne navike i vještine, a privatni sektor ih lako preuzme ako im ponudi minimalac ili veću plaću od toga
The job guarantee proposal is particularly associated with certain post-Keynesian economists
The JG proposal was conceived independently by Bill Mitchell (1998)[6] and Warren Mosler (1997–98).[7] It has since been developed further by authors, including Randall Wray (1998)[8] and a comprehensive treatment of it appears in Mitchell and Muysken (2008)
temeljni dohodak predlažu neoliberali, jer je o tome filozofirao Milton Friedman i ostali sljedbenici monetarističkih ekonomskih smjerova
Last edited by mamin sin on 3/11/2017, 14:07; edited 1 time in total
Guest- Guest
Neće se to uvoditi u Hr, to ima veze sa ovim što deda priča, potrošnja, možda tamo na zapadu plus eurozona
2014-04-11
The idea isn’t new. As Frum notes, Friederich Hayek endorsed it. In 1962, the libertarian economist Milton Friedman advocated a minimum guaranteed income via a “negative income tax.”
tko god je glasao ne, a zagovornik je neoliberalnog kapitalizma je upravo dokazao da je potpuni idiot
Guest- Guest
mamin sin wrote:marcellus wrote:
kako je nešto robovski rad ako za to primaju naknadu?
pa moraš robu dat hranu da ne krepa od gladi i negdje ga smjestit
u antičkom rimu su robovi nerijetko bili jako dobro plaćeni, naročito gladijatori, imali su na raspolaganju odlične stanove, najskuplje kurve iza onih carevih, ko današnji nogometaši su živjeli
Similar topics
» Iznenada, i MMF razmatra temeljni dohodak
» hrvatska prva uvodi temeljni dohodak na balkanu
» Španjolska zbog koronavirusa želi uvesti temeljni dohodak, evo koliko bi iznosio
» Bloomberg: Pomirenje sa Rusijom postaje temeljni politički cilj Njemačke
» Zakonskim izmjenama pojednostavljeno je osnivanje i smanjen temeljni kapital
» hrvatska prva uvodi temeljni dohodak na balkanu
» Španjolska zbog koronavirusa želi uvesti temeljni dohodak, evo koliko bi iznosio
» Bloomberg: Pomirenje sa Rusijom postaje temeljni politički cilj Njemačke
» Zakonskim izmjenama pojednostavljeno je osnivanje i smanjen temeljni kapital
Page 1 of 11