evo šta ameri misle o hrvatskom jeziku
Page 5 of 10
Page 5 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: evo šta ameri misle o hrvatskom jeziku
I Zagorci pričaju ekavicom, pa i Zagrepčani.Pinochet wrote: ja sam se iznenadio kada sam skužio da srbi iz bosne pričaju hrvatskim dijalektom, jekavicom, za razliku od srba iz srbije koji pričaju tvrdom ekavicom
Eva_- Posts : 5681
2017-03-21
Nije ništa istrebljeno. Priča se i danas. Svi njime pričamo. Sa obe strane Drine.Pinochet wrote:dzango wrote:Standardizovani oblik ili srpski i kajkavski i čakavski oblik ili ti hrvatski. Naravno da Srbi ne razumeju hrvatski koji polako izumire i koji ne razumeju ni Hrvati.Kavran wrote:slidingdoorsoperator wrote:Pinochet wrote:budimo realni, hrvatski i srpski su isti jezici
Budimo realni, ti si samo obični kreten.
Naravno da nisu isti, samo su bliski.
i to se odnosi isključivo na standardizirane oblike. ali kad se pođe u idiome (kajkavski, čakavski, štokavsko-ikavski i dubrovački) onda nastane raspašoj. srpčine zijevaju k'o ribe na suhom. ma tjeraj gamad u materinu.
oni i jezik - krava i sedlo.
vaš jezik srba u srbiji je istrebljen uvođenjem hrvatsko-srpskog jezika(koji se pričao zapadno od drine, )
vaš jezik istočno od drine je istrebljen još u prvoj jugi.
kod nas je čakavica i kajkavica zbog toga potisnuta, vjerojatno će nestati vrlo brzo
Stop nestanku hrvatskog jezika.
stari da...Eva_ wrote:I Zagorci pričaju ekavicom, pa i Zagrepčani.Pinochet wrote: ja sam se iznenadio kada sam skužio da srbi iz bosne pričaju hrvatskim dijalektom, jekavicom, za razliku od srba iz srbije koji pričaju tvrdom ekavicom
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
cuj,iznenadio.jeli bre,koje tebi predavao istoriju i geografiju...Pinochet wrote: ja sam se iznenadio kada sam skužio da srbi iz bosne pričaju hrvatskim dijalektom, jekavicom, za razliku od srba iz srbije koji pričaju tvrdom ekavicom
max123- Posts : 2853
2015-10-28
dzango wrote:Nije ništa istrebljeno. Priča se i danas. Svi njime pričamo. Sa obe strane Drine.Pinochet wrote:dzango wrote:Standardizovani oblik ili srpski i kajkavski i čakavski oblik ili ti hrvatski. Naravno da Srbi ne razumeju hrvatski koji polako izumire i koji ne razumeju ni Hrvati.Kavran wrote:slidingdoorsoperator wrote:
i to se odnosi isključivo na standardizirane oblike. ali kad se pođe u idiome (kajkavski, čakavski, štokavsko-ikavski i dubrovački) onda nastane raspašoj. srpčine zijevaju k'o ribe na suhom. ma tjeraj gamad u materinu.
vaš jezik srba u srbiji je istrebljen uvođenjem hrvatsko-srpskog jezika(koji se pričao zapadno od drine, )
kod nas je čakavica i kajkavica zbog toga potisnuta, vjerojatno će nestati vrlo brzo
ne želimo da hrvatski čisti jezik(kajkavicu i čakavicu) zadesi sudbina čisto srpskog jezika koji je nestao u prvoj jugi, uvođenjem hrvatsko-srpskog koji se pričao zapadno od drine, a bio je teško razumljiv u srbiji istočno od drine
Guest- Guest
Ovi sa belim čarapama ne?kaja wrote:stari da...Eva_ wrote:I Zagorci pričaju ekavicom, pa i Zagrepčani.Pinochet wrote: ja sam se iznenadio kada sam skužio da srbi iz bosne pričaju hrvatskim dijalektom, jekavicom, za razliku od srba iz srbije koji pričaju tvrdom ekavicom
Era je prvi donio srpski u Zagreb, do tada su ovi pričali neki slovenački dijalekt.dzango wrote:Ovi sa belim čarapama ne?kaja wrote:stari da...Eva_ wrote:I Zagorci pričaju ekavicom, pa i Zagrepčani.Pinochet wrote: ja sam se iznenadio kada sam skužio da srbi iz bosne pričaju hrvatskim dijalektom, jekavicom, za razliku od srba iz srbije koji pričaju tvrdom ekavicom
bora-corba- Posts : 501
2015-08-20
Pinochet wrote:Kavran wrote:kaja wrote:gotovo isti, da nije tako ne bi ih razumio zar ne?Kavran wrote:kaja wrote:šalim se ja, pravim se da ne razumem
realno, isti je sa par drugačijih riječi koje znamo svi a odnose se na povrće , mjesece ili neko voće
tako je ljetos moja frendica pitala frenda iz srbije -kako vi kažete povrće? :)
veli frajer vegetables...
realno, nikad nije bio isti. niti u XIX stoljeću, a kamoli sada. politika je politika, a realno stanje nešto drugo. niti u šugi-jugi nije niti jedan službeni tekst bio na unificiranom ''srpsko-hrvatskom'' nego na ''istočnoj i zapadnoj varijanti iliti standardima''. čim su standardi drugačiji, nije isti jezik.
političko unificiranje jezika zbog nekakve jugo-politike je propali projekt. isto tako i ''srpsko-hrvatski jezik'' koji jezikom nikada nije niti bio nego samo ''politika''.
razumijevanje ne znači istost. česi i slovaci se savršeno razumiju. rusi, bjelorusi i ukrajinci isto. danci, švedi, islanđani i norvežani također. govore li svi ti narodi međusobno istim jezikom? naravno da ne. još će te redovno potjerati u pičku materinu ako im veliš da govore ''istim jezikom''.
a kamoli da ih nazivaš češko-slovačkim jezikom, rusko-bjelorusko-ukrajinskim jezikom ili dansko-norveško-islandsko-švedskim jezikom. ide šljaga u vugla ekspresno.
samo ovdje neke budale briju na ''srpsko-hrvatski''. jebem im mater glupu. toliko.
ajme
češki i slovački su totalno različiti jezici. čitaj nešto na češkom i na slovačkom, pa ćeš vidjeti razliku(zanimljiv slovački ćeš puno lakše razumjeti)
bjeloruski jezik je bliži poljskom nego ruskom, totalno 3različita jezika.
ukrainski i ruski su različiti jezici. ukrainci imaju više zajedničkih riječi sa hrvatskim nego sa ruskim(zanimljvo jel da).
i onda dolazimo do famoznog hrvatsko-srpskog. isti jezik, totalno isti jezik, veća je razlika u RH dijalektima,.. puno lakše će zagrebčanin razumjeti beograđanina, nego nekog bročanina..
srpsko-hrvatski, ili hrvatsko-srpski je jedan isti jezik, koji je umjetno stvoren ulaskom u zajedničku Yugu.. to je jezik koji se govorio zapadno od Drine, u cijeloj Bosni i djelovima Hrvatske, (dakle govorili su ga i srbi zapadno od drine, ali i hrvati i bosanci) i on je uzet kao osnova za srpsko-hrvatski koji je nametnut srbima u srbiji, ali i u hrvatskoj kajkavcima i čakavcima. .. te skoro je došlo do toga da je i slovencima skoro nametnut srpsko-hrvatski na štetu slovenskog.. pa onda i danas slovenci pričali bajke da je njihov jezik poseban a da svi pričaju slovenski :D
ajme .... je l' se razumiju?
razumiju itekako. nego jesu li danski, norveški, švedski i islandski gotovo identični? jesu. ali nisu skroz. nisu isti standard.
druga je stvar što ti ''xy standardizirani jezik'' ne razlikuješ od ''xy jezika''.
postoje kategorije - hrvatski jezik, zatim hrvatski standardni jezik (često zvan i književnim iako to nije posve točno jer su književni jezici svi jezici na kojima se stvarala književnost) te jezični idiomi iliti govori kojima govori jedan narod.
što dublje zagrebeš u sve tri kategorije glede hrvata i srba spoznaješ da hrvati i srbi imaju različite jezike.
e sada .... nećemo se lagati i ne reći kako je današnji hrvatski standardni jezik nastao kao prvotno ilirski jezik ili općejužnoslavenski, jezik koji je trebao biti unificirani službeni jezik svih južnih slavena od karavanki do crnog mora prema ''ilirologiji''.
srećom po nas, prvo su ga odjebali slovenci, zatim bugari i na koncu srbi koji su razvijali vlastite standarde.
uz to, mažuranić i jedan dio nacionalno-svjesnih hrvata su isposlovali u beču da se taj jezik zakonski naziva samo hrvatskim, a ne jugoslavenskim kako su inzistirali neki šupci ilirci. i tako je nama ostalo to što je ostalo što se tiče standarda.
propašću sfrj ode i politički konstrukt srpsko-hrvatski jezik u tri pičke materine. ostaje samo ono što je organski i što se razvija samo po sebi u dva odvojena pravca kako je trebalo oduvijek biti.
jedan je hrvatski standardni jezik, a drugi je srpski standardni jezik.
dobro ... srbi su pičke pa tu i tamo ukradu hrvatske riječi ... jebi ga kad su debilčine pa drugačije ne znaju. kradu oduvijek.
no to ne znači da su to isti jezici.
povijesno, razvojno i ino ... to su dva jezika.
Last edited by Kavran on 3/11/2017, 13:09; edited 1 time in total
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
Kako teško razumljiv? Celokupna književnost je pisana tim jezikom? Ništa nije izumrlo. Sem crkveno slovenskog koji je još samo u crkvenoj upotrebi.Pinochet wrote:dzango wrote:Nije ništa istrebljeno. Priča se i danas. Svi njime pričamo. Sa obe strane Drine.Pinochet wrote:dzango wrote:Standardizovani oblik ili srpski i kajkavski i čakavski oblik ili ti hrvatski. Naravno da Srbi ne razumeju hrvatski koji polako izumire i koji ne razumeju ni Hrvati.Kavran wrote:
ne želimo da hrvatski čisti jezik(kajkavicu i čakavicu) zadesi sudbina čisto srpskog jezika koji je nestao u prvoj jugi, uvođenjem hrvatsko-srpskog koji se pričao zapadno od drine, a bio je teško razumljiv u srbiji istočno od drine
jel ovo nesto na nacionalnoj?moderacijo,reaguj...dzango wrote:Ovi sa belim čarapama ne?kaja wrote:stari da...Eva_ wrote:I Zagorci pričaju ekavicom, pa i Zagrepčani.Pinochet wrote: ja sam se iznenadio kada sam skužio da srbi iz bosne pričaju hrvatskim dijalektom, jekavicom, za razliku od srba iz srbije koji pričaju tvrdom ekavicom
2015-10-28
Jok bre. Kulturološkoj.max123 wrote:jel ovo nesto na nacionalnoj?moderacijo,reaguj...dzango wrote:Ovi sa belim čarapama ne?kaja wrote:stari da...Eva_ wrote:I Zagorci pričaju ekavicom, pa i Zagrepčani.Pinochet wrote: ja sam se iznenadio kada sam skužio da srbi iz bosne pričaju hrvatskim dijalektom, jekavicom, za razliku od srba iz srbije koji pričaju tvrdom ekavicom
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
dzango wrote:Nije ništa istrebljeno. Priča se i danas. Svi njime pričamo. Sa obe strane Drine.Pinochet wrote:dzango wrote:Standardizovani oblik ili srpski i kajkavski i čakavski oblik ili ti hrvatski. Naravno da Srbi ne razumeju hrvatski koji polako izumire i koji ne razumeju ni Hrvati.Kavran wrote:slidingdoorsoperator wrote:
priče se pričaju. jezici se govore. ili to u srpskom nema razlike?
ča je život vengo fantazija.
2017-10-12
Uvijek ista prica :-D
Isti nije, vrlo slican je.
Slicnost se povecala bivanjem u istoj drzavi desetljecima.
Isti nije, vrlo slican je.
Slicnost se povecala bivanjem u istoj drzavi desetljecima.
2014-04-12
kaja wrote:šalim se ja, pravim se da ne razumem
realno, isti je sa par drugačijih riječi koje znamo svi a odnose se na povrće , mjesece ili neko voće
tako je ljetos moja frendica pitala frenda iz srbije -kako vi kažete povrće? :)
veli frajer vegetables...
Guest- Guest
mi kazemi povrĆe a vi povrČe
ne znate pravilno da izgovrite Ć
znate, ali volite da glumite neki q
ne znate pravilno da izgovrite Ć
znate, ali volite da glumite neki q
Guest- Guest
Pinochet wrote:dzango wrote:Nije ništa istrebljeno. Priča se i danas. Svi njime pričamo. Sa obe strane Drine.Pinochet wrote:dzango wrote:Standardizovani oblik ili srpski i kajkavski i čakavski oblik ili ti hrvatski. Naravno da Srbi ne razumeju hrvatski koji polako izumire i koji ne razumeju ni Hrvati.Kavran wrote:
dobro .... a ti si čakavac? koliko ti znaš čakavskog? koliko ti osobno čuvaš svoj jezični idiom?
ča je život vengo fantazija.
2017-10-12
tako ti shargarepe...pizzon wrote:mi kazemi povrĆe a vi povrČe
2015-10-28
Vuk Karadžić je Hrvat, a Radovan četnik.
crvenkasti-
2014-04-17
u etnickom smislu su oboica Horvati.tursko prezime malo zavarava...crvenkasti wrote:Vuk Karadžić je Hrvat, a Radovan četnik.
2015-10-28
Btw, neki Srbi na forumu govore bolje hrvatski od nekih Hrvata.
Sto ucini visegodisnji forumski staz.
A, imaju i ljudi sluha, mora se priznat :-P Ω
Sto ucini visegodisnji forumski staz.
A, imaju i ljudi sluha, mora se priznat :-P Ω
2014-04-12
Page 5 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Similar topics
» Potiho se radi na novom zakonu o hrvatskom jeziku
» Irski Hrvati traže školu na hrvatskom jeziku
» Ekumena na djelu:Hrvatskoj djeci u Tramošnici u RS-u ukinuta nastava na hrvatskom jeziku
» Dodik obećao Čoviću podršku za izmjenu Izbornog zakona i uvođenje kanala na hrvatskom jeziku
» Sretno stoga bilo Ministarstvu kulture i medija s kažnjavanjem portala na hrvatskom jeziku kojima je nakladnik netom osnovana firma s Kajmanskih otoka
» Irski Hrvati traže školu na hrvatskom jeziku
» Ekumena na djelu:Hrvatskoj djeci u Tramošnici u RS-u ukinuta nastava na hrvatskom jeziku
» Dodik obećao Čoviću podršku za izmjenu Izbornog zakona i uvođenje kanala na hrvatskom jeziku
» Sretno stoga bilo Ministarstvu kulture i medija s kažnjavanjem portala na hrvatskom jeziku kojima je nakladnik netom osnovana firma s Kajmanskih otoka
Page 5 of 10