Deklaraciju o zajedničkom jeziku
Page 20 of 30
Page 20 of 30 • 1 ... 11 ... 19, 20, 21 ... 25 ... 30
Re: Deklaraciju o zajedničkom jeziku
MaximusDecimusMiridije wrote:pizzon wrote:ok, znamo,crvenkasti wrote:Ja sam Hrvat.
niko ti nije kriv
Ti si s druge strane....jedan od jacih argumenata strane u raspravi koja tvrdi da Bog nije nepogrešiv.
dobro, sta je tebi, el ti znas da postoji i zezanje
Guest- Guest
Današnje generacije su odrasle školujuć se na hr jeziku. To se više ne da čak ni prilagođavati, a kamo li mijenjati.Regoč wrote:Eroo wrote:Iz spiska podpisnika se jasno vidi da se radi o luzerima.
U Sarajevu je bila namjera iskoristiti situaciju za dodatni pritisak na bh Hrvate i "dvije škole pod jednim krovom". Za taj cilj su iskoristili i američku ambasadorku, u čijoj državi postoje čak i trče-četvrte generacije koje ne znaju engleski. Bošnjaci mogu komotno svoju djecu slati u hrvatske škole, ako se osjećaju segregirano. To ne bi trebao bit problem, ta, pobogu, jezik je jedan...To je optimalno rješenje budući da Hrvati žele nastavu na hrvatskom jeziku, a Bošnjaci ne žele razdvajanje djece po narodnosnom kriteriju.
To bošnjačkoj nacionalističkoj (većinski!!!) uopće nije jasno. Žele na silu to promijeniti čak i uz pomoć Amerike, kao što vidite.
Nama nije jasno kako ih kao najmanji narod uopće možemo segregirati...nekako, nema nam logike.
Prije će biti da se radi poznatom fenomenu kod naroda u nastajanju. Na tom području su im slični Makedonci.
Svi ih mrze i svi im hoće kao nešto uzet, a nemaju ništa što bi se moglo uzet.
Eroo- Posts : 78967
2016-07-22
Pa nije moguće da to ne znaš!?!?Regoč wrote:jastreb wrote:Dobro,ustaše. Mada je i on službena saopćenja pisao tim čudnim govorom.Regoč wrote:Pavelić nije napravil nikakvu novu varijantu, štoviše Pavelić se nije uopće bavil jezikom. Odakle tebi uopće ovi podatci?jastreb wrote:A vidiš,glupi je Pavelić baš zbog ijekavice kojom govore hrvatski i bosanski Srbi,napravio neku novu varijantu iekavice,s kojom su se ljudi uglavnom sprdali.Regoč wrote:
Zato što su ga optuživali da iekavicom Srbima nameće hrvatski jezik i da ih hoće "pošokčiti".Koje su se to ustaše bavile jezikom? Daj nešto konkretno, ime, funkciju, obrazovanje... Pavelić nije pisal nikakva "saopćenja", pisal je priopćenja; a možeš dati i neki primjer toga "čudnoga" govora.
Munjovozi,munjare,pokretni prieki sudovi,korienski,obće, itd,itd...
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
http://saff.ba/pokusaj-teske-obmane-zajednicki-jezik-ustvari-je-tzv-srpskohrvatski-jezik/
Ni riječi o tome da je inicijativa pošla upravo od Bošnjaka u Sarajevu, a podloga mu je bila "dvije škole pod jednim krovom".
Sad se im bumerang vratio u punom iznosu. Slično je bilo i sa "Sejdić-Finci". Ispostavili im račun upravo Hrvati i sad imaju problem,
jer ne žele sprovesti upravo ono što su tražili od nekakvog europskog suda za ljudska prava i MZ.
Sad su im nacionalisti Hrvati i Srbi, a sve im skuhali upravo vlastiti nacionalisti i šovinisti, da ne kažem neku težu riječ....
Kao što rekoh, sve su to poznate boleštine naroda u nastajanju. Uvijek im treba nekakav reper...
Hrvati im nemaju namjeru ništa uzeti, jer imaju svoga sasvim dovoljno. Uostalom, s najvišega hr vodstva je rečeno da ih ova tema uopće ne zanima, i da je to marginalna pojava, koju treba ignorirati.
Ni riječi o tome da je inicijativa pošla upravo od Bošnjaka u Sarajevu, a podloga mu je bila "dvije škole pod jednim krovom".
Sad se im bumerang vratio u punom iznosu. Slično je bilo i sa "Sejdić-Finci". Ispostavili im račun upravo Hrvati i sad imaju problem,
jer ne žele sprovesti upravo ono što su tražili od nekakvog europskog suda za ljudska prava i MZ.
Sad su im nacionalisti Hrvati i Srbi, a sve im skuhali upravo vlastiti nacionalisti i šovinisti, da ne kažem neku težu riječ....
Kao što rekoh, sve su to poznate boleštine naroda u nastajanju. Uvijek im treba nekakav reper...
Hrvati im nemaju namjeru ništa uzeti, jer imaju svoga sasvim dovoljno. Uostalom, s najvišega hr vodstva je rečeno da ih ova tema uopće ne zanima, i da je to marginalna pojava, koju treba ignorirati.
2016-07-22
jastreb wrote:Pa nije moguće da to ne znaš!?!?Regoč wrote:jastreb wrote:Dobro,ustaše. Mada je i on službena saopćenja pisao tim čudnim govorom.Regoč wrote:Pavelić nije napravil nikakvu novu varijantu, štoviše Pavelić se nije uopće bavil jezikom. Odakle tebi uopće ovi podatci?jastreb wrote:
A vidiš,glupi je Pavelić baš zbog ijekavice kojom govore hrvatski i bosanski Srbi,napravio neku novu varijantu iekavice,s kojom su se ljudi uglavnom sprdali.Koje su se to ustaše bavile jezikom? Daj nešto konkretno, ime, funkciju, obrazovanje... Pavelić nije pisal nikakva "saopćenja", pisal je priopćenja; a možeš dati i neki primjer toga "čudnoga" govora.
Ta ''čudni govor'' je jazik kojim se javnouporabno i službeno besedalo do 1918., a ''korienskim pravopisom pisalo službeno do 1893.
... biliženje refleksa dugog jata kot ''ie'' spada va jednu od već tradicij dubrovačkog pravopisanja ku je hasnovala zagrebska jazikoslovna škola.
I kakov bi tribal biti ''pokretni prieki sud''?
Mobilni urgentni atrium??
A ljudi moji!!!
Stribor-
2015-09-22
To su sve rieči i pravopis iz 19. stoljeća, a ustaše su nastale, ako uzmemo najraniju moguću opciju, 1929. Kako to mogu biti "ustaške" rieči? Ili želiš reći da su Gaj, Babukić, Mažuranić, Šulek i Tkalčević bili ustaše?jastreb wrote:Pa nije moguće da to ne znaš!?!?Regoč wrote:jastreb wrote:Dobro,ustaše. Mada je i on službena saopćenja pisao tim čudnim govorom.Regoč wrote:Pavelić nije napravil nikakvu novu varijantu, štoviše Pavelić se nije uopće bavil jezikom. Odakle tebi uopće ovi podatci?jastreb wrote:
A vidiš,glupi je Pavelić baš zbog ijekavice kojom govore hrvatski i bosanski Srbi,napravio neku novu varijantu iekavice,s kojom su se ljudi uglavnom sprdali.Koje su se to ustaše bavile jezikom? Daj nešto konkretno, ime, funkciju, obrazovanje... Pavelić nije pisal nikakva "saopćenja", pisal je priopćenja; a možeš dati i neki primjer toga "čudnoga" govora.
Regoč wrote:Ili želiš reći da su Gaj, Babukić, Mažuranić, Šulek i Tkalčević bili ustaše?
Ustaše svi i svuda!
Guest- Guest
Jastreb vidi samo ustaške zmije, a četnici se šetaju državom.slidingdoorsoperator wrote:Regoč wrote:Ili želiš reći da su Gaj, Babukić, Mažuranić, Šulek i Tkalčević bili ustaše?
Ustaše svi i svuda!
Jezik se razvija. Mislim ako je živ. Ide naprijed. Ne vraća se u prošlost.Stribor wrote:
Ta ''čudni govor'' je jazik kojim se javnouporabno i službeno besedalo do 1918., a ''korienskim pravopisom pisalo službeno do 1893.
... biliženje refleksa dugog jata kot ''ie'' spada va jednu od već tradicij dubrovačkog pravopisanja ku je hasnovala zagrebska jazikoslovna škola.
A ljudi moji!!!
Zamislimo kad bi se Srbi odreklu današnjeg standarda,a u korist onog niškog narječja svojstvenog Južnoj Srbiji,ili još gore crkvenoslavjanskom,kakav je bio služben u doba Karađorđa i prvih Obrenovića.
Jedino sam kod Hrvata čuo prijedloge o povratku nekakvom zastarjelom korienskom prvaopisu i sličnim bedastoćama.
naši najveći književnici (Krleža,Ujević,Šenoa,Tadijanović,Cesarić,Cesarec,Nazor,I.G.Kovačić, A.B.Šimić,Preradović,Matoš...)pisali su jezikom kojim mi danas pričamo i bilo bi suludo vraćati se na jedan mrtvi pravopis i govor,kao što su to činile ustaše,ili kako to neki danas predlažu.
2014-04-22
Nisam rekao da su dotični ustaše,niti sam kod Smrti Smail age Čengića primijetio takav govor.Regoč wrote:
To su sve rieči i pravopis iz 19. stoljeća, a ustaše su nastale, ako uzmemo najraniju moguću opciju, 1929. Kako to mogu biti "ustaške" rieči? Ili želiš reći da su Gaj, Babukić, Mažuranić, Šulek i Tkalčević bili ustaše?
2014-04-22
jastreb wrote:Jezik se razvija. Mislim ako je živ. Ide naprijed. Ne vraća se u prošlost.
...
naši najveći književnici
I vraća se, ako je njegov razvoj nasilno prekinut kojekakvim novosadskim dogovorima. Tada se peispituje gdje se stalo i što se od staroga može obnoviti.
I rekao sam već da se književnici kad je razvoj jezika na dnevnom redu još i ponajmanje pitaju. Tek kada se jezikoslovci ne mogu dogovoriti oko nekih manje važnih detalja, poput recimo izbora riječi i pojmova, tada se gleda koliko su neke uvriježene u svakodnevnom govoru, ili u književnosti.
Guest- Guest
jastreb wrote:Jezik se razvija. Mislim ako je živ. Ide naprijed. Ne vraća se u prošlost.Stribor wrote:
A ljudi moji!!!
Zamislimo kad bi se Srbi odreklu današnjeg standarda,a u korist onog niškog narječja svojstvenog Južnoj Srbiji,ili još gore crkvenoslavjanskom,kakav je bio služben u doba Karađorđa i prvih Obrenovića.
Jedino sam kod Hrvata čuo prijedloge o povratku nekakvom zastarjelom korienskom prvaopisu i sličnim bedastoćama.
naši najveći književnici (Krleža,Ujević,Šenoa,Tadijanović,Cesarić,Cesarec,Nazor,I.G.Kovačić, A.B.Šimić,Preradović,Matoš...)pisali su jezikom kojim mi danas pričamo i bilo bi suludo vraćati se na jedan mrtvi pravopis i govor,kao što su to činile ustaše,ili kako to neki danas predlažu.
Kao prvo, za Srbe i srbski jezik me baš briga.
Što se tiče Hrvatah i hrvatskoga jezika:
1. Korienski pravopis nije zastarjel, to je samo jedna od mogućnosti koja nam se pruža. Ima određene prednosti nad izgovornim, ali i određene nedostatke.
2. Književnici koje navodiš pisali su jezikom svoga vremena i pravopisom svoga vremena. Šenoa i Preradović pisali su korienskim pravopisom i gramatikom zagrebačke škole (recimo, "-ah" koje i ja rabim, stariji (ne i zastarjeli) množinski oblici, participi...), ostali izgovornim pravopisom i mladogramatičarskom slovnicom.
3. Prielom je nastal 1893. i ljudi su mu se prilagodili. Isto bi se zbilo i danas. Na primjer, Ivana Brlić-Mažuranić do smrti je pisala korienskim pravopisom i ilirskom gramatikom, jer je tako naučila u školi, pa nosila na lekturu da se uskladi s njoj suvremenim uzusima.
Što se tiče Hrvatah i hrvatskoga jezika:
1. Korienski pravopis nije zastarjel, to je samo jedna od mogućnosti koja nam se pruža. Ima određene prednosti nad izgovornim, ali i određene nedostatke.
2. Književnici koje navodiš pisali su jezikom svoga vremena i pravopisom svoga vremena. Šenoa i Preradović pisali su korienskim pravopisom i gramatikom zagrebačke škole (recimo, "-ah" koje i ja rabim, stariji (ne i zastarjeli) množinski oblici, participi...), ostali izgovornim pravopisom i mladogramatičarskom slovnicom.
3. Prielom je nastal 1893. i ljudi su mu se prilagodili. Isto bi se zbilo i danas. Na primjer, Ivana Brlić-Mažuranić do smrti je pisala korienskim pravopisom i ilirskom gramatikom, jer je tako naučila u školi, pa nosila na lekturu da se uskladi s njoj suvremenim uzusima.
Pročitaj neko izdanje od prije 1893., kasnije su tekstovi prilagođavani novoj normi i novom pravopisu.jastreb wrote:Nisam rekao da su dotični ustaše,niti sam kod Smrti Smail age Čengića primijetio takav govor.Regoč wrote:
To su sve rieči i pravopis iz 19. stoljeća, a ustaše su nastale, ako uzmemo najraniju moguću opciju, 1929. Kako to mogu biti "ustaške" rieči? Ili želiš reći da su Gaj, Babukić, Mažuranić, Šulek i Tkalčević bili ustaše?
SARAJEVO: Predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku
http://poskok.info/wp/predstavljena-deklaracija-o-zajednickom-jeziku/Danas je u Sarajevu predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku, prilikom koje su izlagači govorili o jeziku i što žele poručiti ovom Deklaracijom.
Ivana Simić Bodrožić, književnica iz Hrvatske, kazala je da ako se međusobno razumijemo da to znači da se radi o jednoj lingivističkoj osnovici i da nitko od njih nikome ne želi uskratiti, zabraniti jezik.
“Mi samo upozoravamo na raznolikost za koju mi smatramo da je bogatstvo. Ne želimo narode čistiti od nečega. Jezici se vrlo često ne podudaraju s narodima, što je primjer s Njemačkom, Austrijom. U Austriji govore njemački jezik što ne čini Austrijance manje Austrijancima. Svi znamo što se dogodilo nakon rata, a meni se na neki način čini da se jezik kojim smo govorili raspao. Bili smo prisiljeni paziti da budemo čisti. Ja sam u svom prvom romanu pisala o odrastanju za vrijeme rata i tu sam pisala o mojoj baki koja je Hrvatica ali je cijeli život govorila ekavicom i ja kad mislim o njoj, ne mogu razmišljati drugačije nego na ekavici. Jako sam se loše osjećala kad mi je došao lektor i ispravljao to. To čišćenje jezika utječe na strukturu naših misaonih svjetova i to treba ponavljati svih nas koji želimo autentičnost i širinu”, navela je Boždrović, prenosi N1.“لقد نصحنا فقط إلى التنوع الذي نعتقد أنه ثروة. نحن لا نريد الناس أن ينظف من شيء. لغات هي في كثير من الأحيان لا تتطابق مع الدول، كما في المثال مع ألمانيا، النمسا. وفي النمسا، الألمانية الناطقة ماذا النمساويين أقل النمساويين. نحن جميعا نعرف ما حدث بعد الحرب، ويبدو لي بطريقة أو بأخرى أن تكون اللغة التي نتكلم عن بعضها البعض. أجبرنا أن نكون حذرين أن تكون واضحة، وأنا في روايتي الأولى كتبت عن يشبون خلال الحرب والتي كنت أكتب عن جدتي والتي هي الكرواتي أو عمر يقول ekavian وأنا عندما كنت تفكر في ذلك، لا أستطيع التفكير إلا من على Zekavica، وأنا شعرت حقا سيئة عندما وصلنا مدقق لغوي وتصحيحه. انها لغة نظيفة يؤثر على بنية فكرنا العالمين وتكون تكرار كل واحد منا الذين يريدون الأصالة واتساع “، وBoždrović، تقارير N1.
“Mi danas imamo primjere tzv. škole pod jednim krovom gdje su djeca odgojena na način da s njima pod istim krovom odrastaju oni drugi, a vi kad ga nazivate drugim nazivate ka drugačijim i to vas dovodi do stvari koje sam vidjela na Baščaršiji. Gledala sam suveniri i ugledala sam kemijsku koja je napravljena od čahure metka i na kojoj piše Sarajevo. Mi ne želimo rušiti Ustav ili nešto represivno uvoditi, ne želimo bilo koga primoravati na nešto. Mi želimo senzibilarati javnost da postoje drugi modeli shvaćanja jezika. Ne zagovaramo jezičnu anarhiju. Prvih 200 potpisnika su mahom ljudi koji su izuteno obrazovani. Također, mi ne tražimo zajedničko ime jeziku, ne želimo ga nazvati jugoslavenskim, balkanskim, zagovaramo da svaki narod imenuje svoju varijantu jeziku onako kako želi”, dodala je Boždrović.
Prisutnima se obratila i Borka Pavičević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju koja je istaknula kako je “jedno država, a drugo je jezik”.“Şu anda başkalarını büyüyorlar çocuklar aynı çatı altında onlarla şekilde yukarıya getirdi edilir bir çatı altında sözde. Okullar örneklerini varsa ve farklı bir başka çağrıyı çağırdığınızda ve ben Bascarsija’da gördüğüm şeyler getirir. Ben izledim hatıra ve kabuk merminin yapılmış ve bu Sarajevo diyor bir kimyasal gördük. Biz Anayasayı veya baskıcı bir şey, bir konuda kimsenin gücü istemiyoruz. Biz dili anlamanın diğer modeller olduğu kamuoyuna senzibilarati istiyorum. Ben dilsel anarşiyi savunan yok tanıtıldı yıkmak istemiyorum . ilk 200 imza eğitimli Izuten insanlar çoğunlukla bulunmaktadır. Ayrıca, dilin ortak adı istemeyen, bunun istediği gibi her ulus dilini kendi versiyonunu atar olduğunu savunan Balkan, Yugoslav diyoruz istemiyoruz, “diye Boždrović ekledi.
“Bila sam prije pet godina u mjestu Orahovac, to je srpska enklava na Kosovu u kojem sva djeca govore francuski i tu sam razgovarala s profesoricom sprskog jezika koja mi je rekla da me jako mrzi, ja sam je pitala zašto, na što mi je odgovorila zato što pišem hrvatski. Ja sam iz one generacije gdje je Zec prevodio literaturu i to je meni ostalo kako sam čitala, a ona mi je rekla da me potpuno razumije i da ona mnogo voli Miroslava Krležu. Mislim da je identifikacija nacije i jezika proizvela nešto što mogu nazvati nacionalističkim kičem, a to je kad izgubite moć svog jezika. U Beogradu nemate kafića koji se zove srpski, svuda je international, svuda je biznis. Od granice do granice imate postkolonijalni jezik kojim se danas govori”, istaknula je Pavičević.
Podsjetimo, ranije je Enver Kazaz, profesor s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, za N1 govorio o Deklaraciji o zajedničkom jeziku.
“Deklaracija je najdragocjenija za BiH, a posebno za djecu u obrazovnom sustavu koja su etnička manjina na nekom prostoru. To je jedan jezik i u gramatičkom i povjesnom smislu. Ovaj jezik je služio kao sredstvo u koje je pohranjena utopija nacionalne slobode”, kazao je Kazaz.
On je pojasnio da jezik nije sredstvo identiteta, ali je pitanjepoklapa li se jezik s nacionalnim identitetom. Dodao je da se jezik i njegova interpretacija koriste u službi političke moći.
“To se koristi u službi političke moći koja služi da uvjeri narode da jezik drugih naroda ne valja. Zapravo, ne radi se o jeziku nego o standardu. Ono što mi zovemo jezicima su standardi koji se normiraju u skladu sa standardima akademske zajednice”, zaključio je Kazaz.
Napomena: Slika je zezancija. Moramo s nečim privući klikove. Malo smo i preveli teksta za naše turiste. Nemojte se ljutit. Budimo multietnični. Fala.
2016-07-22
pizzon wrote:MaximusDecimusMiridije wrote:pizzon wrote:ok, znamo,crvenkasti wrote:Ja sam Hrvat.
niko ti nije kriv
Ti si s druge strane....jedan od jacih argumenata strane u raspravi koja tvrdi da Bog nije nepogrešiv.
dobro, sta je tebi, el ti znas da postoji i zezanje
Ok ok...sorry :)
Guest- Guest
kad je munjara sagrađena, u sisku ustaša tada nije bilo... tak da jedini ko je ovdje munjen je naš drug sokol... jebale ga ustaše u glavu munjenu...jastreb wrote:Pa nije moguće da to ne znaš!?!?Regoč wrote:jastreb wrote:Dobro,ustaše. Mada je i on službena saopćenja pisao tim čudnim govorom.Regoč wrote:Pavelić nije napravil nikakvu novu varijantu, štoviše Pavelić se nije uopće bavil jezikom. Odakle tebi uopće ovi podatci?jastreb wrote:
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
tada su i srbi u sisku bili u tragovima, tek poslije 1918. krenula najezda skakavaca...
2015-08-08
michaellcmacha wrote:kad je munjara sagrađena, u sisku ustaša tada nije bilo... tak da jedini ko je ovdje munjen je naš drug sokol... jebale ga ustaše u glavu munjenu...jastreb wrote:Pa nije moguće da to ne znaš!?!?Regoč wrote:jastreb wrote:Dobro,ustaše. Mada je i on službena saopćenja pisao tim čudnim govorom.Regoč wrote:
Pavelić nije napravil nikakvu novu varijantu, štoviše Pavelić se nije uopće bavil jezikom. Odakle tebi uopće ovi podatci?Koje su se to ustaše bavile jezikom? Daj nešto konkretno, ime, funkciju, obrazovanje... Pavelić nije pisal nikakva "saopćenja", pisal je priopćenja; a možeš dati i neki primjer toga "čudnoga" govora.
kod mene u KŽ je munjara sagrađena 1912. (sve vrvilo od ujkana), a mramorna ploča s gornje slike i danas se nalazi u gradskom muzeju :)
Guest- Guest
super profesorka, moj favorit !
jaca od kolinde, kolinda zaboravila i ono sto je znala
Guest- Guest
Ovaj ga zove na seks.michaellcmacha wrote:kad je munjara sagrađena, u sisku ustaša tada nije bilo... tak da jedini ko je ovdje munjen je naš drug sokol... jebale ga ustaše u glavu munjenu...jastreb wrote:Pa nije moguće da to ne znaš!?!?Regoč wrote:jastreb wrote:Dobro,ustaše. Mada je i on službena saopćenja pisao tim čudnim govorom.Regoč wrote:
Pavelić nije napravil nikakvu novu varijantu, štoviše Pavelić se nije uopće bavil jezikom. Odakle tebi uopće ovi podatci?Koje su se to ustaše bavile jezikom? Daj nešto konkretno, ime, funkciju, obrazovanje... Pavelić nije pisal nikakva "saopćenja", pisal je priopćenja; a možeš dati i neki primjer toga "čudnoga" govora.
Regoč wrote:Sporno je što Antideklaracija promovira ono što nikada nije zaživjelo: srbskohrvatski jezik nikada nije postojal kao zajednički jezik i srbskohrvatski nikada nije doživjel nikakav raspad jer ga nije niti bilo. Nazivi "srpskohrvatski" i "hrvatski ili srpski" označavali su dva standardna jezika, prvi u Srbiji i Crnoj Gori, a drugi u Hrvatskoj. Treba napomenuti da se od šezdesetih godinah 20. stoljeća u Bosheru počel oblikovati treći standard pod nazivom "srpskohrvatski-hrvatskosrpski", a koji je zaživjel u bosherskih medijih i školstvu. Dakle, ni 1990. nije bilo "zajedničkoga" jezika pa koliki orjunaš mora biti netko da ga danas promovira?newuser wrote:Ne mogu govoriti da znam nešto puno o jezicima, zato i nemam namjeru o tome raspravljati. Ali kao laik vidim čujem i primjećujem da se razumijemo a i riječi su više manje iste. Ijekavica i ekavica su glavne razlike...speare_shaker wrote:newuser wrote:Pa pričamo skoro sa 100% istim riječima a razumijemo se 100% pa kako su onda različiti jezici...
Prvo je netočno, a kod drugog je riječ o tome kako kriteriji razumljivosti definitivno nije jedini koji određuje samobitnost nekog jezika u odnosu na druge.
Ma ok slažem se, osobno ne promoviram ništa jer vjerojatno se iza "nevinog" zajedničkog jezika krije mnoštvo drugih stvari zato sam i rekao da ne mogu sudjelovati u temi jer nisam o tome previše razmišljao a i o samom jeziku znanje mi nije toliko veliko jer nikada nisam niti pokazivao nekakvo zanimanje za jezike bar ne ove "naše" ovdje. Iako po meni je bitnije da su nam povijesti i neke druge stvari različite što nas i čini zasebnim korpusima a ne jezik ali ajde... Jučer je netko rekao na TV rekao da je ovo opasnije za C.Goru i BiH jer će ići pod srpski jezik dugoročno, hrvatski je ionako zaseban i teško ga se može ugroziti.
newuser- Posts : 1995
2015-09-09
Page 20 of 30 • 1 ... 11 ... 19, 20, 21 ... 25 ... 30
Similar topics
» Ja jugoslaven
» Engleska je ustala! Ubijen imigrant jer je trkeljao na nekom svom jeziku, a ne na jeziku domaćina
» Sabor RH usvaja deklaraciju o Hrvatima u susjednoj BiH
» Najnovija anketa: HDZ i SDP mogu formirati vlast samo zajedničkom koalicijom
» Dodik podržao Deklaraciju HNS-a
» Engleska je ustala! Ubijen imigrant jer je trkeljao na nekom svom jeziku, a ne na jeziku domaćina
» Sabor RH usvaja deklaraciju o Hrvatima u susjednoj BiH
» Najnovija anketa: HDZ i SDP mogu formirati vlast samo zajedničkom koalicijom
» Dodik podržao Deklaraciju HNS-a
Page 20 of 30