ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ovo nije naš rat

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

Ovo nije naš rat Empty Ovo nije naš rat

Post by epikur37 15/1/2017, 18:22

[size=36]Ovo nije naš rat

[/size]

Skoro 99 posto BiH Hrvata živi u FBiH, i koliko god bio važan položaj Hrvata u Republici Srpskoj, za njih se primarno mogu i moraju brinuti Hrvati iz FBiH. Ako Hrvati u FBiH ne mogu ostvariti ni svoja najosnovnija politička prava, kako će onda brinuti za Hrvate u Republici Srpskoj?

Ovo nije naš rat F_bih02

Nekoliko puta proteklih dana se od različitih analitičara i političara provukla teza da se Republika Srpska ne može otcijepiti jer nema vojsku. Toj logici je podlegla i Aleksandra Pandurević postavivši pitanje mogućeg vojnog „presjeka kod Brčkog“. 
Piše: mr.sc. Tvrtko Milović, Dnevnik.ba
Inspirirani paradom 9. siječnja u Banja Luci, komentatori su naširoko počeli raspravljati o vojnoj snazi Republike Srpske kao preduvjetu osamostaljenja.  Ali, stvari treba postaviti na drugačiji način. 
Federacija primarni interes Hrvata
Istina, Republika Srpska nema vojnu snagu da se osamostali. No, ona joj nije ni potrebna. Federacija je ta koja nema vojnu snagu onemogućiti Republiku Srpsku u tom eventualnom naumu! 
Poredba s građanskim ratom devedesetih u BiH također ne stoji. Vojska Republike Srpske se nije borila za puku podjelu BiH, kao što to danas simplificiraju u Sarajevu. VRS se borila za proširenje teritorije Republike Srpske. Da se srpsko rukovodstvo željelo zadovoljiti cijepanjem BiH, onda bi proglasili mir krajem 1992. kada su bili na vrhuncu moći. I nitko ih ne bi mogao zaustaviti. 
No, ono što je pravo pitanje jeste pozicija Hrvata u ovom natezanju „snage“ između Bošnjaka i Srba. Pa, ovo jednostavno nije hrvatski „rat“. 
Za preostale Hrvate u Republici Srpskoj (a bošnjački mediji im se danas i dodatno rugaju smještajući ih sve u kuću Dragana Čovića) potpuno je svejedno žive li u entitetu Republika Srpska ili u državi Republici Srpskoj. 
Skoro 99 posto BiH Hrvata živi u FBiH, i koliko god bio važan položaj Hrvata u Republici Srpskoj, za njih se primarno mogu i moraju brinuti Hrvati iz FBiH. Ako Hrvati u FBiH ne mogu ostvariti ni svoja najosnovnija politička prava, kako će onda brinuti za Hrvate u Republici Srpskoj? 
Iz ovoga proizilazi da je Federacija primarni interes Hrvata u BiH, da treba potpuno odbaciti sarajevsku lažnu brigu za Posavinom, a posebno odbaciti spočitavanje hrvatske nebrige za Posavinom. Nažalost, priča oko povratka Hrvata u Republiku Srpsku je davno završena. Život Hrvata se danas odvija u Federaciji. I zbog toga, eventualno otcjepljenje Republike Srpske Hrvatima može samo promijeniti položaj u Federaciji. Što bi onda za Hrvate u Federaciji značilo „odlazak“ Republike Srpske?! Za početak, značilo bi da takva krnja Bosna i Hercegovina postaje ustvari Federacija deset kantona, od kojih su Hrvati većina u četiri i kvalitetno zastupljeni u još dva. 
Odlazak Republike Srpske sveo bi FBiH na dosljednjo uređenu federativnu državu u kojoj Hrvati možda nisu 100 posto ravnopravni, ali su solidno zastupljeni, pogotovo u svjetlu implementiranja presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. U tom scenariju, čak i geografski položaj Hrvata dobija na značaju, jer Federacija BiH bez Hrvata ne može biti funkcionalna. 
Hrvati ipak bitni
Naravno, sve su ovo hipotetski scenariji koji se vjerojatno neće ostvariti, ali nude perspektivu za političko djelovanje; prvenstveno u smjeru odnosa prema najavljenom otcjepljenju Republike Srpske. Druga važna stvar u ovom pitanju jeste odnos Bošnjaka prema Hrvatima. 
Dok se na sve načine pokušava Hrvatima nametnuti priča kako ih je „samo 15% i da u skladu s tim ne mogu biti jednakopravan narod u BiH“, kada je na dnevnom redu moguće otcjepljenje Republike Srpske, odjednom je tih 15 posto jako bitno. Odjednom je „Dragan Čović taj koji rastura BiH“. Pa ako su Hrvati malobrojni i nebitni, kako je moguće da „osovina Dodik – Čović“ tako snažno djeluje na odnose u BiH!? 
Naravno, Hrvati su itekako bitni, bez obzira na svoju brojnost. Njihovu bitnost vidimo po isijavanju mržnje prema hrvatskim političkim predstavnicima koje vidimo zadnjih godinu dana u bošnjačkim medijima. Čak i kada je bila riječ o obilježavanju 9. siječnja, dana Republike Srpske, iz medija se mogao steći dojam da je Dragan Čović ravnopravan sukrivac za obilježavanje ovog dana. 
Hrvatima Srbi u BiH mogu biti od koristi sve dok je politički odnos Čovića i Dodika funkcionalan. Ipak, tu se radi o stranačko-personalnim vezama i one su podložne dnevnopolitičkim utjecajima. Sve dok u Hrvatskoj traje srbofobna atmosfera, hrvatsko-srpski savez u BiH bit će pod stalnim iskušenjima i pritiscima. 
Isto tako verbalni (i eventualno neki drugi) rat Srba i Bošnjaka nužno bi tražio opredjeljenje Hrvata. I kakav god da je odnos srpske i hrvatske politike u BiH, činjenica s početka teksta o teritorijalnoj raspoređenosti Hrvata bi odredila smjer hrvatskog opredjeljenja. Jer, Hrvati u BiH su nerazdvojni od Bošnjaka. 
Ono što je najbolje u slučaju bošnjačko - srpskih odnosa, jest rukovoditi se riječima jednog  bošnjačkog mudraca: „Ovo nije naš rat“. 
Dnevnik.ba

http://www.dnevnik.ba/vijesti/bih/ovo-nije-nas-rat
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Ovo nije naš rat Empty Re: Ovo nije naš rat

Post by epikur37 15/1/2017, 18:23

Tvrtko se probio u trojku, pored Nina Raspudića, Ivana Šušnjara on je ponajbolji artikulator hercegbosanskog stava.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by epikur37 15/1/2017, 18:25

tvrtko wrote:Život Hrvata se danas odvija u Federaciji. I zbog toga, eventualno otcjepljenje Republike Srpske Hrvatima može samo promijeniti položaj u Federaciji. Što bi onda za Hrvate u Federaciji značilo „odlazak“ Republike Srpske?! Za početak, značilo bi da takva krnja Bosna i Hercegovina postaje ustvari Federacija deset kantona, od kojih su Hrvati većina u četiri i kvalitetno zastupljeni u još dva. 
Odlazak Republike Srpske sveo bi FBiH na dosljednjo uređenu federativnu državu u kojoj Hrvati možda nisu 100 posto ravnopravni, ali su solidno zastupljeni, pogotovo u svjetlu implementiranja presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. 

ako se gleda samo federacija Hrvata je onda puno veći postotak, nego na razini Bih...tako da bi federacija automatski psotala federalna država u kojoj bi faktor Hrvata značajno dobio na snazi.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by jastreb 15/1/2017, 18:27

Potpuno razuman i trezven stav.

No ja bih ovdje nadodao još nešto;ako rat između Bošnjaka i Srba nije naš rat,onda to još 10 puta više vrijedi za rat između Albanaca i Srba.

Tu se Hrvatska i Hrvati ni zeru ne bi smjeli miješati.

A moj osobni stav je taj da bi poraz Albanaca bio pun pogodak za Hrvatsku. Naročito za obalu i otočad. Srbi bi oslobođenjem Kosova istovremeno na stotinama km daleko oslobodili veliki dio hrvatske obale,hrvatske rive i otočadi.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by epikur37 15/1/2017, 18:28

jastreb wrote:Potpuno razuman i trezven stav.

No ja bih ovdje nadodao još nešto;ako rat između Bošnjaka i Srba nije naš rat,onda to još 10 puta više vrijedi za rat između Albanaca i Srba.

A moj osobni stav je taj da bi poraz Albanaca bio pun pogodak za Hrvatsku. Naročito za obalu i otočad. Srbi bi oslobođenjem Kosova istovremeno na stotinama km daleko oslobodili veliki dio hrvatske obale,hrvatske rive i otočadi.

Ja priznajem realnu politiku i ne mislim da ima smisla nekakvo oslobađanje Kosova...to je glupost, većina kosova setreba spojiti albaniji.

onaj sjeverozapad srbiji i kvit.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Guest 15/1/2017, 18:29

Nema izlaska iz simulakruma, bilo što drugo je opet novi simulakrum.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by jastreb 15/1/2017, 18:30

epikur37 wrote:

Ja priznajem realnu politiku i ne mislim da ima smisla nekakvo oslobađanje Kosova...to je glupost, većina kosova setreba spojiti albaniji.

To je moguće samo mirnim pregovorima,a ja ovdje pričam o slučaju rata.

Ukoliko bude rata na Ksovu Srbi će biti il pukovnici il pokojnici. Trećeg nema. (ne mislim na treći entitet dakako :-) )
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Guest 15/1/2017, 19:17

bosanska posla
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by gargamel0101 15/1/2017, 19:23

Pinochet wrote:bosanska posla
gargamel0101
gargamel0101

2015-07-23

Back to top Go down

Post by vuksadinare 15/1/2017, 19:51

ovaj jastreb place vise za kosovom nego da mu krk strada..cudno,zar ne?... :D
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by jastreb 15/1/2017, 19:55

vuksadinare wrote:ovaj jastreb place vise za kosovom nego da mu krk strada..cudno,zar ne?... :D
Nimalo čudno. Upravo smo mi veliki dio godine okupirani od toga elementa.:stop

Vrijeme je da svaki dio hrvatske obale i otočadi pripadne Hrvatima. :cro
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by vuksadinare 15/1/2017, 19:58

jastreb wrote:
vuksadinare wrote:ovaj jastreb place vise za kosovom nego da mu krk strada..cudno,zar ne?... :D

.....evo traze dragovoljce pardon dobrovoljce za kosovo u srbiji...sto se ceka?...ti,epi,ringo..ekumenski trk pomoci braci djelima a ne samo rijecima
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by jastreb 15/1/2017, 20:02

vuksadinare wrote:
jastreb wrote:

.....evo traze dragovoljce pardon dobrovoljce za kosovo u srbiji...sto se ceka?...ti,epi,ringo..ekumenski trk pomoci braci djelima a ne samo rijecima
Sumnjam u to,ali sam siguran da bi u slučaju rata na kosovu taj sukob prerastao u džihad i da dobrovoljaca iz islamskih zemalja ne bi manjkalo.

jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by vuksadinare 15/1/2017, 20:07

jastreb wrote:
vuksadinare wrote:
jastreb wrote:

Sumnjam u to,ali sam siguran da bi u slučaju rata na kosovu taj sukob prerastao u džihad i da dobrovoljaca iz islamskih zemalja ne bi manjkalo.

kaj sumnjas?...dvero,razne udruge i srpska radikalna stranka pozivaju dragovoljce za kosovo da se prijave...no kako pise interes je vrlo mali i razocaravajuci... :D
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by epikur37 15/1/2017, 20:08

jastreb wrote:
vuksadinare wrote:
jastreb wrote:

Vjerojatno a u tom slučaju, podrška ide kršćanima jasna stvar.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by jastreb 15/1/2017, 20:09

vuksadinare wrote:
jastreb wrote:
vuksadinare wrote:
jastreb wrote:

kaj sumnjas?...dvero,razne udruge i srpska radikalna stranka pozivaju dragovoljce za kosovo da se prijave...no kako pise interes je vrlo mali i razocaravajuci... :D
Pa to i govorim. S druge strane ako dolje zakuha,eto ih iz Sirije i Iraka. I iz BIH. Džihad par excellance.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by vuksadinare 15/1/2017, 20:17

....kad nece za kosovo...onda jebajiga...razocaran sam...
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by vuksadinare 15/1/2017, 20:18

epikur37 wrote:
jastreb wrote:
vuksadinare wrote:
jastreb wrote:

Vjerojatno a u tom slučaju, podrška ide kršćanima jasna stvar.
sto oni imaju od tvoje podrske naravno usmene..njima trebaju ruke koje ce pucati u sipce :)
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Guest 15/1/2017, 20:23

jastreb wrote:
epikur37 wrote:

Ukoliko bude rata na Ksovu Srbi će biti il pukovnici il pokojnici. Trećeg nema. (ne mislim na treći entitet dakako :-) )
Svi pod jednu šljivu?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by epikur37 15/1/2017, 20:23

tre911 wrote:
jastreb wrote:
epikur37 wrote:

Svi pod jednu šljivu?

Do njih je.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Back to top