KATOLICI DANAS SLAVE VELIKU GOSPU
Page 1 of 5
Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
KATOLICI DANAS SLAVE VELIKU GOSPU
Kardinal Bozanić pozvao na jedinstvo oko općih pitanja: Dosta nam je podjela!
Kardinal Bozanić pozdravio je u Sinju predsjednicu, a posebno sinjske alkare. Pozvao je na zajedništvo i zaštitu obitelji te ljudskog života
1401 pregleda
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Autor:
Vecernji.hr
Kardinal Josip Bozanić održao je misno slavlje u Sinju povodom blagdana Velike Gospe. Pozdravio je za početak euharistijskog slavlja sve prisutne, prvenstveno predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a posebno sinjske alkare.
- Braćo i sestre, čudotvorna Gospa Sinjska uistinu je Majka od milosti. To vjernici nisu zaboravili od onoga jutra svetkovine Velike Gospe 1715. godine koje je svanulo u slobodi. Slavlje Marijina uznesenja na nebo bilo je potvrda pomoći s neba. U utvrđenome Gradu nitko se nije uzoholio misleći da je pobjedu izvojevala ljudska moć i hrabrost branitelja, i nitko nije sumnjao da je obrana čudesni Božji zahvat, izmoljen ponizno pred likom Gospe od milosti - rekao je Bozanić.
Prisjetio se i dugogodišnje tradicije ovog jubilejskog slavlja, pa se tako prisjetio i 250. obljetnice čudesne obrane Sinja, kada se Crkva nalazila u nesklonim društvenim okolnostima. - Tadašnje se slavlje, kojem je predsjedao blagopokojni kardinal Franjo Šeper, zbivalo u nesklonim društvenim okolnostima za Crkvu kada je komunistička vlast još uvijek nastojala pokazati svu odlučnost potiskivanja nacionalne svijesti u hrvatskom narodu i zatiranja Katoličke Crkve. No, događaj sinjskoga jubileja 1965. godine pomrsio je račune i potopio nade komunističke vlasti. Velebno euharistijsko slavlje u Sinju bilo je tada najveće poslijeratno okupljanje vjernika u našemu narodu. To je sinjsko slavlje pokazalo da vlast koja se usprotivi narodu i koja želi izbrisati njegovu povijest, kulturu i vjeru, ne može opstati. Zato je lijepo iznova doživjeti da marijanska svetišta i danas jačaju jedinstvo Crkve i naroda - rekao je Bozanić.
Pri kraju propovijedi pozvao je na radost i zajedništvo života. - Dosta nam je podjela! Ako želimo napredak svom narodu i domovini potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja. Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem. O tome ovisi budućnost našega naroda. Ideologije koje se zasnivaju samo na ekonomskoj računici vode u vrijednosnu izgubljenost - zaključio je kardinal Bozanić, blagoslovivši za kraj euharistijskog slavlja sve prisutne u Sinju, ali i cijelu domovinu.
>>Blagdan Velike Gospe u Sinj doveo više desetaka tisuća vjernika
>>Katolici, pravoslavci i muslimani štuju Gospu, Marija je jedina žena imenom spomenuta u Kur'anu
Kardinal Bozanić pozdravio je u Sinju predsjednicu, a posebno sinjske alkare. Pozvao je na zajedništvo i zaštitu obitelji te ljudskog života
1401 pregleda
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Autor:
Vecernji.hr
Kardinal Josip Bozanić održao je misno slavlje u Sinju povodom blagdana Velike Gospe. Pozdravio je za početak euharistijskog slavlja sve prisutne, prvenstveno predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a posebno sinjske alkare.
- Braćo i sestre, čudotvorna Gospa Sinjska uistinu je Majka od milosti. To vjernici nisu zaboravili od onoga jutra svetkovine Velike Gospe 1715. godine koje je svanulo u slobodi. Slavlje Marijina uznesenja na nebo bilo je potvrda pomoći s neba. U utvrđenome Gradu nitko se nije uzoholio misleći da je pobjedu izvojevala ljudska moć i hrabrost branitelja, i nitko nije sumnjao da je obrana čudesni Božji zahvat, izmoljen ponizno pred likom Gospe od milosti - rekao je Bozanić.
Prisjetio se i dugogodišnje tradicije ovog jubilejskog slavlja, pa se tako prisjetio i 250. obljetnice čudesne obrane Sinja, kada se Crkva nalazila u nesklonim društvenim okolnostima. - Tadašnje se slavlje, kojem je predsjedao blagopokojni kardinal Franjo Šeper, zbivalo u nesklonim društvenim okolnostima za Crkvu kada je komunistička vlast još uvijek nastojala pokazati svu odlučnost potiskivanja nacionalne svijesti u hrvatskom narodu i zatiranja Katoličke Crkve. No, događaj sinjskoga jubileja 1965. godine pomrsio je račune i potopio nade komunističke vlasti. Velebno euharistijsko slavlje u Sinju bilo je tada najveće poslijeratno okupljanje vjernika u našemu narodu. To je sinjsko slavlje pokazalo da vlast koja se usprotivi narodu i koja želi izbrisati njegovu povijest, kulturu i vjeru, ne može opstati. Zato je lijepo iznova doživjeti da marijanska svetišta i danas jačaju jedinstvo Crkve i naroda - rekao je Bozanić.
Pri kraju propovijedi pozvao je na radost i zajedništvo života. - Dosta nam je podjela! Ako želimo napredak svom narodu i domovini potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja. Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem. O tome ovisi budućnost našega naroda. Ideologije koje se zasnivaju samo na ekonomskoj računici vode u vrijednosnu izgubljenost - zaključio je kardinal Bozanić, blagoslovivši za kraj euharistijskog slavlja sve prisutne u Sinju, ali i cijelu domovinu.
>>Blagdan Velike Gospe u Sinj doveo više desetaka tisuća vjernika
>>Katolici, pravoslavci i muslimani štuju Gospu, Marija je jedina žena imenom spomenuta u Kur'anu
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
Re: KATOLICI DANAS SLAVE VELIKU GOSPU
I pametna. Šta jes jes...i zaebata. Kako za koga, jelte..crvenkasti wrote:kako je kolinda lijepa ...
2014-04-23
To je zato jer redovito plaćaš PDV....crvenkasti wrote:kako je kolinda lijepa ...
Guest- Guest
20 godina nakon rata po prvi put na prijestolju vjernica...
2014-04-23
vidi stvarnoEro wrote:20 godina nakon rata po prvi put na prijestolju vjernica...
neprijatelj se ovaj put baš dobro maskirao :(
2014-04-16
aben wrote:vidi stvarnoEro wrote:20 godina nakon rata po prvi put na prijestolju vjernica...
neprijatelj se ovaj put baš dobro maskirao :(
Koji partibrejkersi...ta pustite čoeka da uživa u svojim osjećajima nacionalnog ponosa i pripadnosti
Guest- Guest
kad kažeš "pustite", duboko me vrijeđaš, znaš
2014-04-16
Ajde kaži zašto te vrijeđa..te nemoj glumiti ranjivost kad znam da imaš već 3 odgovora unaprijed spremna :P
Guest- Guest
he he...namjestila sam se na stolici i ne mičem se s ove teme...go aben, go...
Trinity-
2014-04-17
pa ne glumin, uvrijeđen čovik je opasan, a ne ranjiv :)
kako je puštanje na miru oskvrnjeno ako uperin prst u neprijatelja i to u onog čiji su zakoni, recimo, o zabranjenoj dozi alkohola u krvi u vožnji, donešeni novcem koji su oteli upravo meni?
i resent that.
kako je puštanje na miru oskvrnjeno ako uperin prst u neprijatelja i to u onog čiji su zakoni, recimo, o zabranjenoj dozi alkohola u krvi u vožnji, donešeni novcem koji su oteli upravo meni?
i resent that.
2014-04-16
sto je obrnuto od "pustite",pritom pozeljno. :)aben wrote:kad kažeš "pustite", duboko me vrijeđaš, znaš
2014-04-12
izbrisa san ostatak jer ga ne razumin, ovako postavljeno odgovor jemaggie13 wrote:sto je obrnuto od "pustite"aben wrote:kad kažeš "pustite", duboko me vrijeđaš, znaš
upravo ono šta oni činu meni
2014-04-16
aben wrote:pa ne glumin, uvrijeđen čovik je opasan, a ne ranjiv :)
i resent that.
Ero ima pravo uživati u svojim uvjerenjima i ti njega vrijeđaš takvim komentarom jer je tebe uvrijedila država koja je otela tvoj novac.. Slijedom toga, ti si okrutan prema Eri isto ko što je država bila okrutna prema tvojoj kasici prasici :P
A ča bi ti-tija vozit pjan?! Javi na forumu gdje i kad voziš, da znam :D
Guest- Guest
eh, vi ljevičari :)dzepna_venera wrote:aben wrote:pa ne glumin, uvrijeđen čovik je opasan, a ne ranjiv :)
i resent that.
Ero ima pravo uživati u svojim uvjerenjima i ti njega vrijeđaš takvim komentarom jer je tebe uvrijedila država koja je otela tvoj novac.. Slijedom toga, ti si okrutan prema Eri isto ko što je država bila okrutna prema tvojoj kasici prasici :P
A ča bi ti-tija vozit pjan?! Javi na forumu gdje i kad voziš, da znam :D
ti si uvridila mene, ja san možda uvridia eru, ali država mene ne vriđa nego krade i sputava, a to je puno drukčia stvar.
vriđanje je legitimno, neštetno ponašanje. sloboda vrieđanja treba biti apsolutna. sloboda krađe i otmice u slučaju da me zateknu u prometu s nekim arbitrarnim iznosom alkohola u krvi ne postoji, niti se možđe racionalno opravdati.
naravski da bi tia voziti pijan. minority report se ne može opravdati.
2014-04-16
Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Vjerovao sam u vladajuće kao u Gospu
» Todorićeva kćer u Međugorju moli Gospu za spas tatine tvrtke
» Najpopularniji penzic danas u Hrvatskoj objasnjava zasto ke danas vitalan i zdrav
» Petrov:Ljudi danas glasaju za HDZ jer je Tuđman stvorio državu,ali HDZ danas nije kao Tuđmanov
» Kritika Milanovica!Jucer drug danas gospodin,jucer za Tita danas protiv
» Todorićeva kćer u Međugorju moli Gospu za spas tatine tvrtke
» Najpopularniji penzic danas u Hrvatskoj objasnjava zasto ke danas vitalan i zdrav
» Petrov:Ljudi danas glasaju za HDZ jer je Tuđman stvorio državu,ali HDZ danas nije kao Tuđmanov
» Kritika Milanovica!Jucer drug danas gospodin,jucer za Tita danas protiv
Page 1 of 5