Zbog nameta i parazita Hrvatska ostaje bez domaćih rakija
Page 12 of 16
Page 12 of 16 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16
Re: Zbog nameta i parazita Hrvatska ostaje bez domaćih rakija
Pa kruske su nekako i vece i lakse je anpuniti kazan, tu rakiju od kruske se obicno i posvecuje veca paznja, bar kod nas.michaellcmacha wrote:njie toliko bitno za šljivu, koliko za krušku... naime kvaka je u gorčini koju ima srce u košticama i koje se kod šljiva toliko ne manifestira zbog strukture ljuske koštice.... međutim kod kruške to dođe do izražaja jer su koštice mekše i gorče.... e sad ako krušku otkoštiš, odvojiš peteljku i zadak isključio si sve izvore gorčine koji se nadovezuju na destilat....dzmrdz wrote:mislim da smo mi imali kazan od 100l..pitam zbog toog poidatka o 8000 sljiva na kota..cini se punomichaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:
Mislis u jedan kazan? Koliki je taj kotao u stavri?
otkostavanje, ja se ne secam da smo to radili...ali ja sam svega 3-4 puta to radio i tada nisam ba sbio zainteresiran..
zavisi i od godine naravno, bude sljiva i vaka i naka...Ja licno sam najbolju rakiju pio u irskoj dok sam zivio kod jedne srbijanke, dobila od tece iz Uzica. ja znaci rakiju ne volim ali ono, ono je bio med i melem i ne znam sta bih rekao vise..tu sam vidio da ima rakija i rakija
Guest- Guest
E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
Sta se treba raditi?
Guest- Guest
Pa istina, kada sma nekima to spomenio rekli su mi da nisam normalan :D Ono diš bacati prvu najjaču rakiju :DDveber wrote:neki to nisu otkrili.tre911 wrote:osude da se metilni alkohol izdvoji a koji u konačnici i pravi kuršlus u glavi ako ga ima u raši.
ili im je svejedno.
Guest- Guest
pusti da uz deblo izraste mladica.dzmrdz wrote:E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
nakon što naraste preko 1,5m polegni ju u zemlju.
dotična će pustit korjen u zemlji, odrežeš ju kasnije i imaš isto stablo kao matično.
2014-12-30
ne moraš bacit, daš ju srbimatre911 wrote:Pa istina, kada sma nekima to spomenio rekli su mi da nisam normalan :D Ono diš bacati prvu najjaču rakiju :DD
2014-12-30
jebiga jednostavno da ne mre bit jednostavnije. ljeska ti je grmolika biljka stablašica... kad ti se biljka ogrmi izdvoji jedno pobočno stablo i presadi ga na drugu poziciju i prevrši da se i ono počne ogrmljavati... znači odkopaš sve do korijena i tamo odsiječeš tak da imaš korijena i to ti je to.... usput malo u novu sadnu rupu baci struk vrbova lišća i eto ti brzo nove ljeske...dzmrdz wrote:E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
2015-08-08
veber wrote:pusti da uz deblo izraste mladica.dzmrdz wrote:E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
dotična će pustit korjen u zemlji, odrežeš ju kasnije i imaš isto stablo kao matično.
Cek, ja imam to i uvek isecem te koje rastu uz stablo (kontam da ga guse), tacnije rastu iz samog dna stabla i ne znam kako bih je iscupao sa korenom kada ga i nemaju.
Guest- Guest
Ne, to nije prepečenica nego staviš recimo u pola pivske boce običnu vodu, zatim tu bocu u praznu staklenku koja je malo šira od boce pa zatim to sve zajedno u još veću staklenku također praznu. Caka je u tome što je metilni alkohol teži i ostaje na dnu prvo pivske boce pa potom prve taklenke a zatim i druge staklenke a na kraju izlazi čisti etilni alkohol od kojega ne boli glava ako se našišaš niti ti dođe da nekoga nasekiraš ono doslovce :DDdzmrdz wrote:kad kazes preko tri posude, sta tacno mislis pod tim? neka vrsta filtriranja? ili prepecas rakiju 3 puta? Mi smo uglavnom kad dobijemo prvi kazan opet to stavljali na jos jednu destilacijutre911 wrote:Da i ja sam samo praktično primjenio ono što su govorili da čiste koštice kod kajsije ili višnje ali oni to rade na uzorku od jednog kotla a ja ih imam znatno više i trebala bi mi cijela vječnost da to sve očistim pa sam jednostavno uzeo veće sito i to sve procjedio plus što mi rakija ide preko tri posude da se metilni alkohol izdvoji a koji u konačnici i pravi kuršlus u glavi ako ga ima u raši.michaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:
Mislis u jedan kazan? Koliki je taj kotao u stavri?
Guest- Guest
to su vodopije... veber je to ok primijetio, ali u principu bolje ne vodopiju, nego baš jednu od pobočnih rodnih grana odvojiti od matičnog stabla... ali možeš i vodopiju i ona će rađati ali ne kao rodna grana...dzmrdz wrote:veber wrote:pusti da uz deblo izraste mladica.dzmrdz wrote:E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
Cek, ja imam to i uvek isecem te koje rastu uz stablo (kontam da ga guse), tacnije rastu iz samog dna stabla i ne znam kako bih je iscupao sa korenom kada ga i nemaju.
2015-08-08
lijeska je nametnik. ispiliš ju i za 2-4g eto je natrag s plodom.dzmrdz wrote:veber wrote:pusti da uz deblo izraste mladica.dzmrdz wrote:E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
miha ti je isto dao savjet.
šibu uz stablo samo zakopaj.
2014-12-30
Ovo je vec drvo pravo, znaci odseci jednu granu koja je rodnija i zabosti je u zemlju??!michaellcmacha wrote:to su vodopije... veber je to ok primijetio, ali u principu bolje ne vodopiju, nego baš jednu od pobočnih rodnih grana odvojiti od matičnog stabla... ali možeš i vodopiju i ona će rađati ali ne kao rodna grana...dzmrdz wrote:veber wrote:pusti da uz deblo izraste mladica.dzmrdz wrote:E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
Guest- Guest
Ne znam no vuče mi isto kao i orah ili breskva ili kajsija.., staviti u zemlju jednu sjemenku a led i vlaga će ostalo uraditi preko zime. Ja sam uvijek tražio sadnice pa presađivao, nisam nikada koristio ovu metodu sadnje osim jedne breskve čije sjeme sam donio iz hercegovina.dzmrdz wrote:E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
Guest- Guest
Crvenkasti javi seee :DDveber wrote:ne moraš bacit, daš ju srbimatre911 wrote:Pa istina, kada sma nekima to spomenio rekli su mi da nisam normalan :D Ono diš bacati prvu najjaču rakiju :DD
Guest- Guest
Hmm,,,cini mi se da sam to vidjao vec. ja nazalost vise nemam nikoga od mojih a bio sam nezainteresiran za te stavri nekada pa sada ispadam kao s marsa. ja bih isto isao samo na kvalitet sada a ne kvantitettre911 wrote:Ne, to nije prepečenica nego staviš recimo u pola pivske boce običnu vodu, zatim tu bocu u praznu staklenku koja je malo šira od boce pa zatim to sve zajedno u još veću staklenku također praznu. Caka je u tome što je metilni alkohol teži i ostaje na dnu prvo pivske boce pa potom prve taklenke a zatim i druge staklenke a na kraju izlazi čisti etilni alkohol od kojega ne boli glava ako se našišaš niti ti dođe da nekoga nasekiraš ono doslovce :DDdzmrdz wrote:kad kazes preko tri posude, sta tacno mislis pod tim? neka vrsta filtriranja? ili prepecas rakiju 3 puta? Mi smo uglavnom kad dobijemo prvi kazan opet to stavljali na jos jednu destilacijutre911 wrote:Da i ja sam samo praktično primjenio ono što su govorili da čiste koštice kod kajsije ili višnje ali oni to rade na uzorku od jednog kotla a ja ih imam znatno više i trebala bi mi cijela vječnost da to sve očistim pa sam jednostavno uzeo veće sito i to sve procjedio plus što mi rakija ide preko tri posude da se metilni alkohol izdvoji a koji u konačnici i pravi kuršlus u glavi ako ga ima u raši.michaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:
Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DD
Guest- Guest
nee, nije to ruža.dzmrdz wrote:
Ovo je vec drvo pravo, znaci odseci jednu granu koja je rodnija i zabosti je u zemlju??!
mora ostati u "vezi" sa stablom.
pustiš šibu i nakon toga ju, ne sjeći ju, povališ u zemlju da pusti korjen.
kada pusti korjen onda ju cvikneš kod stabla i presadiš...
2014-12-30
ne to je druga metoda... ovo što sam ti rekao znači grm ljeske ima više grana u pravilu su rodne grane grbavog i neporavilnog oblika a vodopije su ti one ravne šibe bez bočnih izboja.... e ti odkopaš zemlju s jedne strane i dolje na dubini od 25 cm odvojiš (jbg odsječeš sjekirom) tu jednu rodnu granu sa svojim žilama i to presadiš.... možeš i sa reznicama ali to ti je ako ne znaš tehnologiju i sam princip bolje se ne zajebavat... ovo sa rodnom granom je najjednostavnije i najsigurnije...dzmrdz wrote:Ovo je vec drvo pravo, znaci odseci jednu granu koja je rodnija i zabosti je u zemlju??!michaellcmacha wrote:to su vodopije... veber je to ok primijetio, ali u principu bolje ne vodopiju, nego baš jednu od pobočnih rodnih grana odvojiti od matičnog stabla... ali možeš i vodopiju i ona će rađati ali ne kao rodna grana...dzmrdz wrote:veber wrote:pusti da uz deblo izraste mladica.dzmrdz wrote:E sad kad smo vec kod toga, imam vec taj ranije spomenuti lesnjak, vidim da je dobra sorta, rodi i jako je ukusan mada nije neke velicine extra. Kako bi se to dalo presaditi tj da dobijem jos jednu sadnicu?
Sta se treba raditi?
2015-08-08
da se ne mučiš;
1 malo prase (do 15 kg)
1 veća hobotnica (cca 2 kg)
krompir
Priprema :
Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima, da ne zajebavaju dok mezimo. Prase servirati uz hladno pivo
Hobotnica na srpski nacin
Sastojci :1 malo prase (do 15 kg)
1 veća hobotnica (cca 2 kg)
krompir
Priprema :
Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima, da ne zajebavaju dok mezimo. Prase servirati uz hladno pivo
2014-12-30
Evo tu se vidi to drvo, ispred njega je samo stablo neke kruske koja se vec osusila..dole pri dnu vidis te vodopije ali one se ne mogu odvojiti sa korenom jer rastu iz samog drveta podnozja. Jebem li ga ja ne vidim sta drugo mogu odvojiti tako da ima koren na sebi?
Guest- Guest
ja sam ove godine hrpu sadnica rajčice napravio iz zaperaka.... i sad imam drugu generaciju rajčice u plasteniku koja je u stvari izrod u obliku zaperka sa one prve generacije... na taj način sam preskočio cijeli jedan ciklus koji se mora proći kod sadnje sjemena...
2015-08-08
Moj deda je kalemio sve i te fore, on je bio doktor za te stavri.Kud ga ne pitadoh...
Guest- Guest
Šišaš travu uredno, ako bi malo preskočio šišanje naišao bi na izboje ljeske i to je ono što ti govore veber i miha, to trebaš otkopati i odsjeći od korjena ali da ti ga ostane da se može drvo primiti.dzmrdz wrote:Evo tu se vidi to drvo, ispred njega je samo stablo neke kruske koja se vec osusila..dole pri dnu vidis te vodopije ali one se ne mogu odvojiti sa korenom jer rastu iz samog drveta podnozja. Jebem li ga ja ne vidim sta drugo mogu odvojiti tako da ima koren na sebi?
Guest- Guest
Page 12 of 16 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16
Similar topics
» Stvara se EU vojska,Hrvatska ostaje uz Ameriku
» Hrvatska ostaje vjerna nuklearnom sporazumu s Iranom
» Hrvatska ostaje bez mladih. Posljedice će biti katastrofalne
» Užas: Hrvatska ostaje bez Srba, do idućeg popisa bit će statistička greška
» Hrvatska od danas zvanično raspolaže imovinom bivše Jugoslavije: Bez nekretnina ostaje i Srbija
» Hrvatska ostaje vjerna nuklearnom sporazumu s Iranom
» Hrvatska ostaje bez mladih. Posljedice će biti katastrofalne
» Užas: Hrvatska ostaje bez Srba, do idućeg popisa bit će statistička greška
» Hrvatska od danas zvanično raspolaže imovinom bivše Jugoslavije: Bez nekretnina ostaje i Srbija
Page 12 of 16