Zbog nameta i parazita Hrvatska ostaje bez domaćih rakija
Page 11 of 16
Page 11 of 16 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16
Re: Zbog nameta i parazita Hrvatska ostaje bez domaćih rakija
tko si hoće priuštiti dobru etiopsku kavu, ekstra kvalitete nek si kupi pol kile davidoff kave mislim da je oko 250 kuna i to je na našem tržištu vrlo vjerojatno najkvalitetnije od kave za tu cijenu... meni je šogi to dilao jedno vrijeme i znao sam se ogrebat kad je kakva akcija i mogu reć da je to vrhunska kava...Noor wrote:dzmrdz wrote:Noor wrote:šta jesi? pio si je ipak? i jel bila fina?dzmrdz wrote:Iskreno, ne! Ja ne pijem kafu niti sam ja ikada pio pa mozda i zato. pretpostavljam da je neko ludilo a?Noor wrote:
a jesi čuo za "kopi luwak", najskuplju kavu na svijetu?
e sada vidim da jesam ali nisam znao da se tako zove...cim sam vidio da je govno na slici setih se..:((
nisam pio nego nisam odmah skuzio po imenu pa sam napisao jedan deo odgovora i onda sam proguglo i cim sam vidio onu zivotinjicu i govno setio sam se da je sa Sumatre neka kafa specijalna jer je zivotinjica ta probavi delimicno...
ima je za kupiti 40 fuja preko 200 grama..masala
jedem govna za dzabe a jos da platim haha
ima je u zg za 500 kn, a ima i dovoljno snobova koji to plate
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
Pa rekoh zašto se dodavalo, no ja sve procjedim tako da kuvam samo sok a koštice i kožica šljive mi ne ide u kotao. Malo je više zajebancije no i rezultat je boljidzmrdz wrote:tre911 wrote:Ovisno o kotlu ali to je negdje otprilike 1:10 omjer dobivene rakije i kg šljiva. Što se tiče šećera ubace ga max do 2% da ubije kiselinu iz kožice i gorčinu koštice. Ja to drugačije radim pa onda ne trebam ni to :)dzmrdz wrote:tre911 wrote:To ne znam ali znam da smo ovu iz trpinje zvali govnara, brale moj tri dasna te glava boli. Navodno su u šljiviku i patke i kokši sr...i a oni to lopatom skupljali zajedno sa šljivama pa dobiješ nešto što se navodno zove rakija a u principu je septička :(((dzmrdz wrote:
Bas...navodno su u Boboti od balege pravili...:(((
Moguce da je onda to to, mada kad bolje razmislim koja bi to budala radila svesno. Moji su imali oko 100 stabala najvise i deda je to orezivao redovno i kad se bralo nije dao da se lomi i siluje. Znam da smo u prikolice tipa Dubrava kupili, imali smo po 500-600l sto se ja secam a znam da je nekada navodno bilo i blizu 1000l. E sad koliko secera je tu islo ne znam, ja znam da smo otprilike za moje kratke vldavine negde oko 2-3 kg po kazanu najvise
I sada imam "kace" dve, jedna je 27 a druga 19 kazana velicine
Dobro ako radis iskljucivo za svoje potreb onda ide druga taktika. Moji su prodavali a znam da sigurno nije bila brlja, imali smo uvek dosta sljiva i nije bilo potrebe ali se uvek malo dodavalo.
Guest- Guest
michaellcmacha wrote:gle kako se uzme... na neki način jesam u toj priči jer smo nekada imali voćnjak 400 stabala bistrice i stotinjak krušaka i nešto sitno jabuka, ali u stvari i nisam jer to više nije u funkciji ikako mi se čini za mog mandata ni ne bude, a vjerojatnost za aktivaciju nekih novih klinaca u tu priču je ravna nuli ili vrlo blizu nuli....ali ok tak je kak je.... što se tiče mozganja šta bi bilo dobro raditi na zemlji i da li se upuštati u neke projektno poslovne aranžmane po tom pitanju moj stav je da ne niti u ludilu, ali to je moj stav i ništa više, a ovako uz vikendicu ili na staračkom imanju imati nešto i nekoliko nečega bilo čega to je ok, a li ništa više od tog jer čim se prevrši mjera ošo si u krc, a da nisi tog ni svjestan.... što se tiče priča o starim sortama i domaćim sortama treeba neke stvari raščistiti.... na području balkana, kad je u pitanju kontinentalni dio kojeg zaposjedaju u određenom dijelu hrvatska, bih i srbija onda treba znati da na tom prostoru nema apsolutno ništa od starih sorata ili kako neki vole ustvrditi autohtonih jel... taj sveukupan prostor je doslovno unazad samo par stotina godina bio šupalj i prazan doslovno bez ičega i da skratim kruške su na ove prostore dopeljali česi, šljive su došle preko bugarske, marelice i višnje iz afganistana, svekoliko sortno voće i povrće u 90% iz nizozemske a ostatak iz francuske i engleske... eto znam da zvuči nestvarno ali to je surova stvarnost... da nam nije bilo trumana tek bi 1990 jeli rajčicu i mi i srbi, ali bez obzira na tu činjenicu i kod nas poneki a u srbiji ih je i više ima tulipana koji tvrde da je srpski jabučar ili naš hvarski ili neretvanski sorta koja se u nas ili u njih uzgaja od davnina... iako se radi o varijacijama rajčice herkules koja se kod nas udomaćila i izvarirala unazad 50-tak godina....dzmrdz wrote:da znam, sve mi je to poznato. ringlov..to sam cuo ba sove godine..mora da je u jednom selu vako a drugom nako...hahatre911 wrote:Ja sam krenio onako od zajebancije sa bobom i nije me oduševio mada je plod onako prilično velik i ukusan. Vjerojatno bi trebao biti puno bolji ali to zahtjeva dodatnu zajebanciju za što nemam ni vremena ni volje pa sam odustao od njega. Mi zerdelije zovemo stablo divlje šljive, možda ti je poznato pod nazivom ringlov i to je praktično korov među drvećem i iko se sa tim ne želi zahebavati (ako mislimo na isto), ogrozd je grmolika biljka sa sočnim plodovima do veličine onih malih rajčica u grozdovima(ne mogu se sad sjetiti kako se zovu) i ima specifičan okus, vrlo prijatan no ne možeš puno toga dobiti po grmu.dzmrdz wrote:Kad je vec tema, ja ne znam koliko je Maramiha u tome ali meni je jako interesantno naprimer uzzgajanje nekih autohtonih i vec skoro pa nestalih vrsta voca i povrca. Ovde u UK se to zahuktava, razne vrste nekih kupusa i sl..kontam kod nas je bilo nekih starinskih biljaka koje nisam dugo vidio jer su ih zamenile novije i hibridne. Naprimer mi kazemo "bob", slicno kao pasulj nesto, zatim "zerdelije", "ogrozd" i sl..ima toga jos al ne mogu se setiti sada..
jedino finalizacija proizvoda se moze isplatiti, ne znam kako i ne znam sta ali na to se treba ici.
Bob bi trebalo prelistati sta se moze od toga i slicno, mora biti nesto
zerdelije, ogrozd, ribizle, eh...duga topla leta
zerdelija i izgleda tako nesto neuredno bas
da, razumem sta hoces da kazes a verovatno imas i iskustva u vezi toga. sto se tice autohtonosti, eto recimo da kazem da je za mene nesto sto je ovde 50-100 godina vec autohtono kolko tolko..nisam se dobro izrazio mozda.
Par stotina godina doduse i nije malo, nije ni bitno a sad kad je vec tu ne treba izgubiti to.
Nisu ni Englezi imali nista, mozda jos i manje a sve su doneli sa Kariba i ostalih egzoticnih destinacija pa i kontinentalne Evrope.
generalno smo mi jos nepismeni u agrokulturi, to nema price. Najgore je sto se ne uzima maksimum iz toga sto ima a smatram da je nemogu da tako raznovrsno podneblje kad tad ne dozivi neki procvat u tom smislu.
Mozda ja samo mastam jer sam se ovde nagledao kako od nicega naprave nesto..
Guest- Guest
crvenkakasti sad je pauza.... miran budi...
2015-08-08
tre911 wrote:Pa rekoh zašto se dodavalo, no ja sve procjedim tako da kuvam samo sok a koštice i kožica šljive mi ne ide u kotao. Malo je više zajebancije no i rezultat je boljidzmrdz wrote:tre911 wrote:Ovisno o kotlu ali to je negdje otprilike 1:10 omjer dobivene rakije i kg šljiva. Što se tiče šećera ubace ga max do 2% da ubije kiselinu iz kožice i gorčinu koštice. Ja to drugačije radim pa onda ne trebam ni to :)dzmrdz wrote:tre911 wrote:
To ne znam ali znam da smo ovu iz trpinje zvali govnara, brale moj tri dasna te glava boli. Navodno su u šljiviku i patke i kokši sr...i a oni to lopatom skupljali zajedno sa šljivama pa dobiješ nešto što se navodno zove rakija a u principu je septička :(((
Moguce da je onda to to, mada kad bolje razmislim koja bi to budala radila svesno. Moji su imali oko 100 stabala najvise i deda je to orezivao redovno i kad se bralo nije dao da se lomi i siluje. Znam da smo u prikolice tipa Dubrava kupili, imali smo po 500-600l sto se ja secam a znam da je nekada navodno bilo i blizu 1000l. E sad koliko secera je tu islo ne znam, ja znam da smo otprilike za moje kratke vldavine negde oko 2-3 kg po kazanu najvise
Dobro ako radis iskljucivo za svoje potreb onda ide druga taktika. Moji su prodavali a znam da sigurno nije bila brlja, imali smo uvek dosta sljiva i nije bilo potrebe ali se uvek malo dodavalo.
ja sam mislio da ih rucno odvajas kostice al to mozes samo na malu kolicinu..pametna ideja..eto svasta se nauci ;)
Guest- Guest
aj ne jebi...puske u soske!crvenkasti wrote:kad će miha opet stavit slike od mrtvih četnika?
Guest- Guest
Ma ko bi to ručno..No jedan moj stariji prika je izbrojao koliko ide šljiva u kotao, 8 tisuća ako su krupnije i negdje oko 10 k ako su sitnije ako se dobro sjećam no u svakom slučaju je išao da vidi koliko čega treba :Ddzmrdz wrote:tre911 wrote:Pa rekoh zašto se dodavalo, no ja sve procjedim tako da kuvam samo sok a koštice i kožica šljive mi ne ide u kotao. Malo je više zajebancije no i rezultat je boljidzmrdz wrote:tre911 wrote:Ovisno o kotlu ali to je negdje otprilike 1:10 omjer dobivene rakije i kg šljiva. Što se tiče šećera ubace ga max do 2% da ubije kiselinu iz kožice i gorčinu koštice. Ja to drugačije radim pa onda ne trebam ni to :)dzmrdz wrote:
ja sam mislio da ih rucno odvajas kostice al to mozes samo na malu kolicinu..pametna ideja..eto svasta se nauci ;)
Guest- Guest
tre911 wrote:Ma ko bi to ručno..No jedan moj stariji prika je izbrojao koliko ide šljiva u kotao, 8 tisuća ako su krupnije i negdje oko 10 k ako su sitnije ako se dobro sjećam no u svakom slučaju je išao da vidi koliko čega treba :Ddzmrdz wrote:tre911 wrote:Pa rekoh zašto se dodavalo, no ja sve procjedim tako da kuvam samo sok a koštice i kožica šljive mi ne ide u kotao. Malo je više zajebancije no i rezultat je boljidzmrdz wrote:tre911 wrote:
Ovisno o kotlu ali to je negdje otprilike 1:10 omjer dobivene rakije i kg šljiva. Što se tiče šećera ubace ga max do 2% da ubije kiselinu iz kožice i gorčinu koštice. Ja to drugačije radim pa onda ne trebam ni to :)
Mislis u jedan kazan? Koliki je taj kotao u stavri?
Guest- Guest
michaellcmacha wrote:crvenkakasti sad je pauza.... miran budi...
Jesi ih ono ti snimio? Super su ti slike. Mojom nesrećom izbrisale su mi se. Daj stavi opet, pliz.
crvenkasti-
2014-04-17
ne možemo mi procvast, jebiga treba biti realan... mađar proizvodi papriku i gro ostalih povrtnih kultura za industrijsku proizvodnju, švabo tuče krastavce, jagode, mrkvu, ma sve što ide u plastenike talijani i španjolci i donekle francuzi su tu za masline, vino i sir... pričamo o ogromnim količinama koje spomenuti proizvode i plasiraju... bez po muke... ne mremo se mi kurčit sa 200 000 pršuta kad s tim ne mremo podmirit ni tromjesečnu potražnju pršuta u minhenu, ili sa koju stotinu tisuća hektolitara kvalitetnog vina, i par desetaka tisuća litara vrhunskog vina... a slični su omjeri i za masline i ulje.... generalno smo mi u kurcu što se tiče svega pa između ostalog i toga... ovo što se tiče raznovrsnosti tla i klime kad je u pitanju proizvodnja čak je u neku ruku i otegotna okolnost.... puno vremena se potroši na razmišljanje šta bi i kako bi... jer moreš birat... tamo gdje su parametri unaprijed zadani nemaš šta razmišljat neg uhvati se posla i rmpaj...dzmrdz wrote:michaellcmacha wrote:gle kako se uzme... na neki način jesam u toj priči jer smo nekada imali voćnjak 400 stabala bistrice i stotinjak krušaka i nešto sitno jabuka, ali u stvari i nisam jer to više nije u funkciji ikako mi se čini za mog mandata ni ne bude, a vjerojatnost za aktivaciju nekih novih klinaca u tu priču je ravna nuli ili vrlo blizu nuli....ali ok tak je kak je.... što se tiče mozganja šta bi bilo dobro raditi na zemlji i da li se upuštati u neke projektno poslovne aranžmane po tom pitanju moj stav je da ne niti u ludilu, ali to je moj stav i ništa više, a ovako uz vikendicu ili na staračkom imanju imati nešto i nekoliko nečega bilo čega to je ok, a li ništa više od tog jer čim se prevrši mjera ošo si u krc, a da nisi tog ni svjestan.... što se tiče priča o starim sortama i domaćim sortama treeba neke stvari raščistiti.... na području balkana, kad je u pitanju kontinentalni dio kojeg zaposjedaju u određenom dijelu hrvatska, bih i srbija onda treba znati da na tom prostoru nema apsolutno ništa od starih sorata ili kako neki vole ustvrditi autohtonih jel... taj sveukupan prostor je doslovno unazad samo par stotina godina bio šupalj i prazan doslovno bez ičega i da skratim kruške su na ove prostore dopeljali česi, šljive su došle preko bugarske, marelice i višnje iz afganistana, svekoliko sortno voće i povrće u 90% iz nizozemske a ostatak iz francuske i engleske... eto znam da zvuči nestvarno ali to je surova stvarnost... da nam nije bilo trumana tek bi 1990 jeli rajčicu i mi i srbi, ali bez obzira na tu činjenicu i kod nas poneki a u srbiji ih je i više ima tulipana koji tvrde da je srpski jabučar ili naš hvarski ili neretvanski sorta koja se u nas ili u njih uzgaja od davnina... iako se radi o varijacijama rajčice herkules koja se kod nas udomaćila i izvarirala unazad 50-tak godina....dzmrdz wrote:da znam, sve mi je to poznato. ringlov..to sam cuo ba sove godine..mora da je u jednom selu vako a drugom nako...hahatre911 wrote:Ja sam krenio onako od zajebancije sa bobom i nije me oduševio mada je plod onako prilično velik i ukusan. Vjerojatno bi trebao biti puno bolji ali to zahtjeva dodatnu zajebanciju za što nemam ni vremena ni volje pa sam odustao od njega. Mi zerdelije zovemo stablo divlje šljive, možda ti je poznato pod nazivom ringlov i to je praktično korov među drvećem i iko se sa tim ne želi zahebavati (ako mislimo na isto), ogrozd je grmolika biljka sa sočnim plodovima do veličine onih malih rajčica u grozdovima(ne mogu se sad sjetiti kako se zovu) i ima specifičan okus, vrlo prijatan no ne možeš puno toga dobiti po grmu.dzmrdz wrote:Kad je vec tema, ja ne znam koliko je Maramiha u tome ali meni je jako interesantno naprimer uzzgajanje nekih autohtonih i vec skoro pa nestalih vrsta voca i povrca. Ovde u UK se to zahuktava, razne vrste nekih kupusa i sl..kontam kod nas je bilo nekih starinskih biljaka koje nisam dugo vidio jer su ih zamenile novije i hibridne. Naprimer mi kazemo "bob", slicno kao pasulj nesto, zatim "zerdelije", "ogrozd" i sl..ima toga jos al ne mogu se setiti sada..
jedino finalizacija proizvoda se moze isplatiti, ne znam kako i ne znam sta ali na to se treba ici.
Bob bi trebalo prelistati sta se moze od toga i slicno, mora biti nesto
zerdelije, ogrozd, ribizle, eh...duga topla leta
zerdelija i izgleda tako nesto neuredno bas
da, razumem sta hoces da kazes a verovatno imas i iskustva u vezi toga. sto se tice autohtonosti, eto recimo da kazem da je za mene nesto sto je ovde 50-100 godina vec autohtono kolko tolko..nisam se dobro izrazio mozda.
Par stotina godina doduse i nije malo, nije ni bitno a sad kad je vec tu ne treba izgubiti to.
Nisu ni Englezi imali nista, mozda jos i manje a sve su doneli sa Kariba i ostalih egzoticnih destinacija pa i kontinentalne Evrope.
generalno smo mi jos nepismeni u agrokulturi, to nema price. Najgore je sto se ne uzima maksimum iz toga sto ima a smatram da je nemogu da tako raznovrsno podneblje kad tad ne dozivi neki procvat u tom smislu.
Mozda ja samo mastam jer sam se ovde nagledao kako od nicega naprave nesto..
2015-08-08
Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:tre911 wrote:Ma ko bi to ručno..No jedan moj stariji prika je izbrojao koliko ide šljiva u kotao, 8 tisuća ako su krupnije i negdje oko 10 k ako su sitnije ako se dobro sjećam no u svakom slučaju je išao da vidi koliko čega treba :Ddzmrdz wrote:tre911 wrote:Pa rekoh zašto se dodavalo, no ja sve procjedim tako da kuvam samo sok a koštice i kožica šljive mi ne ide u kotao. Malo je više zajebancije no i rezultat je boljidzmrdz wrote:
Guest- Guest
ja ću te fotkat, bez brige.crvenkasti wrote:michaellcmacha wrote:crvenkakasti sad je pauza.... miran budi...
Jesi ih ono ti snimio? Super su ti slike. Mojom nesrećom izbrisale su mi se. Daj stavi opet, pliz.
pajki spokojno.
2014-12-30
domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:tre911 wrote:Ma ko bi to ručno..No jedan moj stariji prika je izbrojao koliko ide šljiva u kotao, 8 tisuća ako su krupnije i negdje oko 10 k ako su sitnije ako se dobro sjećam no u svakom slučaju je išao da vidi koliko čega treba :Ddzmrdz wrote:tre911 wrote:
Pa rekoh zašto se dodavalo, no ja sve procjedim tako da kuvam samo sok a koštice i kožica šljive mi ne ide u kotao. Malo je više zajebancije no i rezultat je bolji
2015-08-08
mislim da smo mi imali kazan od 100l..pitam zbog toog poidatka o 8000 sljiva na kota..cini se punomichaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:tre911 wrote:Ma ko bi to ručno..No jedan moj stariji prika je izbrojao koliko ide šljiva u kotao, 8 tisuća ako su krupnije i negdje oko 10 k ako su sitnije ako se dobro sjećam no u svakom slučaju je išao da vidi koliko čega treba :Ddzmrdz wrote:
otkostavanje, ja se ne secam da smo to radili...ali ja sam svega 3-4 puta to radio i tada nisam ba sbio zainteresiran..
Guest- Guest
Da i ja sam samo praktično primjenio ono što su govorili da čiste koštice kod kajsije ili višnje ali oni to rade na uzorku od jednog kotla a ja ih imam znatno više i trebala bi mi cijela vječnost da to sve očistim pa sam jednostavno uzeo veće sito i to sve procjedio plus što mi rakija ide preko tri posude da se metilni alkohol izdvoji a koji u konačnici i pravi kuršlus u glavi ako ga ima u raši.michaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:tre911 wrote:Ma ko bi to ručno..No jedan moj stariji prika je izbrojao koliko ide šljiva u kotao, 8 tisuća ako su krupnije i negdje oko 10 k ako su sitnije ako se dobro sjećam no u svakom slučaju je išao da vidi koliko čega treba :Ddzmrdz wrote:
Guest- Guest
crvenkasti wrote:kad će miha opet stavit slike od mrtvih četnika?
otrovni, jel prošlo 15 minuta?
Guest- Guest
njie toliko bitno za šljivu, koliko za krušku... naime kvaka je u gorčini koju ima srce u košticama i koje se kod šljiva toliko ne manifestira zbog strukture ljuske koštice.... međutim kod kruške to dođe do izražaja jer su koštice mekše i gorče.... e sad ako krušku otkoštiš, odvojiš peteljku i zadak isključio si sve izvore gorčine koji se nadovezuju na destilat....dzmrdz wrote:mislim da smo mi imali kazan od 100l..pitam zbog toog poidatka o 8000 sljiva na kota..cini se punomichaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:tre911 wrote:
Ma ko bi to ručno..No jedan moj stariji prika je izbrojao koliko ide šljiva u kotao, 8 tisuća ako su krupnije i negdje oko 10 k ako su sitnije ako se dobro sjećam no u svakom slučaju je išao da vidi koliko čega treba :D
otkostavanje, ja se ne secam da smo to radili...ali ja sam svega 3-4 puta to radio i tada nisam ba sbio zainteresiran..
2015-08-08
neki to nisu otkrili.tre911 wrote:osude da se metilni alkohol izdvoji a koji u konačnici i pravi kuršlus u glavi ako ga ima u raši.
ili im je svejedno.
2014-12-30
kad kazes preko tri posude, sta tacno mislis pod tim? neka vrsta filtriranja? ili prepecas rakiju 3 puta? Mi smo uglavnom kad dobijemo prvi kazan opet to stavljali na jos jednu destilacijutre911 wrote:Da i ja sam samo praktično primjenio ono što su govorili da čiste koštice kod kajsije ili višnje ali oni to rade na uzorku od jednog kotla a ja ih imam znatno više i trebala bi mi cijela vječnost da to sve očistim pa sam jednostavno uzeo veće sito i to sve procjedio plus što mi rakija ide preko tri posude da se metilni alkohol izdvoji a koji u konačnici i pravi kuršlus u glavi ako ga ima u raši.michaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:tre911 wrote:
Ma ko bi to ručno..No jedan moj stariji prika je izbrojao koliko ide šljiva u kotao, 8 tisuća ako su krupnije i negdje oko 10 k ako su sitnije ako se dobro sjećam no u svakom slučaju je išao da vidi koliko čega treba :D
Guest- Guest
crveni kao dobar sin, jugo oficira to nije otkrio. on ždere brljetinu od jutra.michaellcmacha wrote:njie toliko bitno za šljivu, koliko za krušku... naime kvaka je u gorčini koju ima srce u košticama i koje se kod šljiva toliko ne manifestira zbog strukture ljuske koštice.... međutim kod kruške to dođe do izražaja jer su koštice mekše i gorče.... e sad ako krušku otkoštiš, odvojiš peteljku i zadak isključio si sve izvore gorčine koji se nadovezuju na destilat....dzmrdz wrote:mislim da smo mi imali kazan od 100l..pitam zbog toog poidatka o 8000 sljiva na kota..cini se punomichaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:
2014-12-30
Pa kruske su nekako i vece i lakse je anpuniti kazan, tu rakiju od kruske se obicno i posvecuje veca paznja, bar kod nas.michaellcmacha wrote:njie toliko bitno za šljivu, koliko za krušku... naime kvaka je u gorčini koju ima srce u košticama i koje se kod šljiva toliko ne manifestira zbog strukture ljuske koštice.... međutim kod kruške to dođe do izražaja jer su koštice mekše i gorče.... e sad ako krušku otkoštiš, odvojiš peteljku i zadak isključio si sve izvore gorčine koji se nadovezuju na destilat....dzmrdz wrote:mislim da smo mi imali kazan od 100l..pitam zbog toog poidatka o 8000 sljiva na kota..cini se punomichaellcmacha wrote:domaćinski rakijski kotlovi u nas su uglavnom 80 i 120 litara... ovo sa otkoštavanjem nije nikakva posebna znanost... pričate o ekstra alkoholnim pićima koja se itekako na taj način proizvode i u kučnoj radinosti ali i u ozbiljnijoj proizvodnji... što je sastav voća koji ide u fermentaciju čišći to će i arome dobijenih destilata biti intenzivnije...tre911 wrote:Kotao/kazan ima ih različitih od 50 l do 500 l što sam ja vidio, doduše u reali ništa više od 120 l ali nisam ja baš sve vidio u životu :DDdzmrdz wrote:
zavisi i od godine naravno, bude sljiva i vaka i naka...Ja licno sam najbolju rakiju pio u irskoj dok sam zivio kod jedne srbijanke, dobila od tece iz Uzica. ja znaci rakiju ne volim ali ono, ono je bio med i melem i ne znam sta bih rekao vise..tu sam vidio da ima rakija i rakija
Guest- Guest
Page 11 of 16 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16
Similar topics
» Stvara se EU vojska,Hrvatska ostaje uz Ameriku
» Hrvatska ostaje vjerna nuklearnom sporazumu s Iranom
» Hrvatska ostaje bez mladih. Posljedice će biti katastrofalne
» Užas: Hrvatska ostaje bez Srba, do idućeg popisa bit će statistička greška
» Hrvatska od danas zvanično raspolaže imovinom bivše Jugoslavije: Bez nekretnina ostaje i Srbija
» Hrvatska ostaje vjerna nuklearnom sporazumu s Iranom
» Hrvatska ostaje bez mladih. Posljedice će biti katastrofalne
» Užas: Hrvatska ostaje bez Srba, do idućeg popisa bit će statistička greška
» Hrvatska od danas zvanično raspolaže imovinom bivše Jugoslavije: Bez nekretnina ostaje i Srbija
Page 11 of 16