Kraj II sv. rata
Page 5 of 7
Page 5 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Kraj II sv. rata
Eva wrote:Noor wrote:ni japanskom niš ne faliEva wrote:Koji? Finski, ajde može i taj.
Japasnki mi ipak ljepše zvuči. Domo arigato je baš slatko
je, jer ovo baš zvuči talijanski
al kad inače čujem taj izgovor, intonaciju
Guest- Guest
Teta, znaš koliko sam bio star? Ciglih 15 godina...Eva wrote:Ero wrote:Svaki jezik, ama baš svaki, je lijep ako ga znaš. ZNAŠ i ne samo laprdat.Eva wrote:
Falu Bogu da nije. Jer, osim mađarskog, ružnijeg jezika na svetu nema.
Kao dječarac, spavao sam u sobi u kojoj je bila jedna manja knjižnica.
Na jednoj polici je bila serija knjiga (prijevod) sa romanima mađarskih
autora. Cijelo jedno ljeto sam potrošio čitajući ih...Žalio sam što ne znam
mađarski pa da ih pročitam u originalu...
Kroz jezik upoznaješ dušu jednog naroda, postaješ dio njega ne da bi toga
bio svjestan.Kažem, laprdanje je nešto drugo...
Dobro, mama
U našoj kući se čitalo, učilo...raspravljalo o svemu i svačemu, pa i politici.
Ero wrote:Teta, znaš koliko sam bio star? Ciglih 15 godina...Eva wrote:Ero wrote:Svaki jezik, ama baš svaki, je lijep ako ga znaš. ZNAŠ i ne samo laprdat.Eva wrote:
Dobro, mama
koje godine je to bilo??
Guest- Guest
Nemaš šanse, nisi moja berba...Noor wrote:Ero wrote:Teta, znaš koliko sam bio star? Ciglih 15 godina...Eva wrote:Ero wrote:Svaki jezik, ama baš svaki, je lijep ako ga znaš. ZNAŠ i ne samo laprdat.Eva wrote:
Dobro, mama
koje godine je to bilo??
Ero wrote:Nemaš šanse, nisi moja berba...Noor wrote:Ero wrote:Teta, znaš koliko sam bio star? Ciglih 15 godina...Eva wrote:Ero wrote:Svaki jezik, ama baš svaki, je lijep ako ga znaš. ZNAŠ i ne samo laprdat.Eva wrote:
Dobro, mama
koje godine je to bilo??
naravno da nisam, već sam ti rekla da mi moreš bit tata
dok sam se ja rodila, ti s već onda ciknul i prešel u ocat
Guest- Guest
Znam ja koje. 1948. baš se Tito razišel sa Staljinom. Kao da je jučer bilo, rekel bi Ero.
Guest- Guest
Staro, dobro njegovano vino...Noor wrote:Ero wrote:Nemaš šanse, nisi moja berba...Noor wrote:Ero wrote:Teta, znaš koliko sam bio star? Ciglih 15 godina...Eva wrote:Ero wrote:Svaki jezik, ama baš svaki, je lijep ako ga znaš. ZNAŠ i ne samo laprdat.Eva wrote:
Dobro, mama
koje godine je to bilo??
naravno da nisam, već sam ti rekla da mi moreš bit tata
dok sam se ja rodila, ti s već onda ciknul i prešel u ocat
Da i? Oćemo zato zanemariti pacifik, atlantik, italiju, normandiju, afriku, pomoć rusiji u svemu i svačemu...mutava baštarda wrote:Jadni ameri nisu ni objavili rat hići nego je on objavio njima... samo proguglaj koliko je njemačkih divizija bilo na istoku, a koliko na zapadu...tre911 wrote:Eto onda ti vjeruj kao i epikur u ono što sam napisao da su rusi sredili njemce na atlantiku i japance na pacifiku, da su izbacili njemce iz afrike, da su napali normandiju, da su oslobodili italiju a da su istovremeno slali hranu, tehniku i gorivo jadnim amerikancimamutava baštarda wrote:Je je ,,,,njemačkoj je rusija bila pičkim dim i ležerna šetnjica preko netaknute prirode, tako da su švabe svoje vojnike plašili da će ih slati na zapadni front da ratuju kontra francuskih prostitutka :)))tre911 wrote:Ma slomili bi kitu marjanovu da nije bilo savezničkih snaga em zbog otvaranja fronte u francuskoj em zbog dostave pomoći koju su dobijali ruje od amera em zbog američkog slamanja italije 43 i otvaranja fronte i na tom smijeru.epikur37 wrote:Ameri su doprinijeli ali rusi su oslobodili najveći dio okupirane europe i slomili kičmu nacističkoj njemačkoj i to je to.
Guest- Guest
... samo u jednoj bitci rusi su izbacili iz borbe više njemaca, nego što su njemci ubili amerikanaca cijeli rat...tre911 wrote:Da i? Oćemo zato zanemariti pacifik, atlantik, italiju, normandiju, afriku, pomoć rusiji u svemu i svačemu...mutava baštarda wrote:Jadni ameri nisu ni objavili rat hići nego je on objavio njima... samo proguglaj koliko je njemačkih divizija bilo na istoku, a koliko na zapadu...tre911 wrote:Eto onda ti vjeruj kao i epikur u ono što sam napisao da su rusi sredili njemce na atlantiku i japance na pacifiku, da su izbacili njemce iz afrike, da su napali normandiju, da su oslobodili italiju a da su istovremeno slali hranu, tehniku i gorivo jadnim amerikancimamutava baštarda wrote:Je je ,,,,njemačkoj je rusija bila pičkim dim i ležerna šetnjica preko netaknute prirode, tako da su švabe svoje vojnike plašili da će ih slati na zapadni front da ratuju kontra francuskih prostitutka :)))tre911 wrote:Ma slomili bi kitu marjanovu da nije bilo savezničkih snaga em zbog otvaranja fronte u francuskoj em zbog dostave pomoći koju su dobijali ruje od amera em zbog američkog slamanja italije 43 i otvaranja fronte i na tom smijeru.epikur37 wrote:Ameri su doprinijeli ali rusi su oslobodili najveći dio okupirane europe i slomili kičmu nacističkoj njemačkoj i to je to.
da pomogli su, ne radi rusa nego radi sebe, a ovi bi vjerojatno pobjedili i bez toga...
Lend and lease program je tijekom 1941 I 1942 imao simboličan značaj. U drugoj polovici 1942 nije ga skoro ni bilo jer su njemačke podmornice napravile kaos sa svakim konvojem koji je išao iz USA u Europu.
Sam taj program je tek krajem 1943 počo dobijati na nekakvom zamahu, da bi tek 1944 I 1945 dosegao nekakav značajniji obim. Američka pomoć je znatno više išla u Britaniju nego u SSSR.
Dobar tekst sa dosta podatka o toj temi
http://orientalreview.org/2015/05/12/wwii-lend-lease-was-the-us-aid-helpful-enough-i/
Program Lend nd Lease je imao svoj značaj ali nije bio presudan u slučaju SSSRa. ALi nije bio ni beznačajan. Recimo isporučeni kamioni ili locomotive su bili značajna stavka.
Ali kad je pomoć počela značajnije stizati, Crvena Armija je već preokrenula situaciju. I procentualno gledajući, udio isporučene opreme u odnosu na proizvednu u SSSRu ne predstavlja stavku koja bi presudila rat.
Uostalom Rusi su bili zahvalni na svemu koliko god da su dobili I nisu nikada to negirali. Ali ih s pravom iritira tendeciozno umanjivane njihovih zasluga I bajke o Lend and Lease kao nečemu presudnom za ishod rata, jer tvrditi jeste svojevrstan to povijesni falsifkat.
Sve što su Rusi tražli od Zapada I bivših saveznika je poštivanje I uvažavanje njihove borbe I žrtava koje su oni I ostali narodi SSSRa podnijeli.
Nikada nisu dobili ni jedno ni dugo.
Sam taj program je tek krajem 1943 počo dobijati na nekakvom zamahu, da bi tek 1944 I 1945 dosegao nekakav značajniji obim. Američka pomoć je znatno više išla u Britaniju nego u SSSR.
Dobar tekst sa dosta podatka o toj temi
http://orientalreview.org/2015/05/12/wwii-lend-lease-was-the-us-aid-helpful-enough-i/
Program Lend nd Lease je imao svoj značaj ali nije bio presudan u slučaju SSSRa. ALi nije bio ni beznačajan. Recimo isporučeni kamioni ili locomotive su bili značajna stavka.
Ali kad je pomoć počela značajnije stizati, Crvena Armija je već preokrenula situaciju. I procentualno gledajući, udio isporučene opreme u odnosu na proizvednu u SSSRu ne predstavlja stavku koja bi presudila rat.
Uostalom Rusi su bili zahvalni na svemu koliko god da su dobili I nisu nikada to negirali. Ali ih s pravom iritira tendeciozno umanjivane njihovih zasluga I bajke o Lend and Lease kao nečemu presudnom za ishod rata, jer tvrditi jeste svojevrstan to povijesni falsifkat.
Sve što su Rusi tražli od Zapada I bivših saveznika je poštivanje I uvažavanje njihove borbe I žrtava koje su oni I ostali narodi SSSRa podnijeli.
Nikada nisu dobili ni jedno ni dugo.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Ne bi pobjedili, nema trika bez američke pomoćimutava baštarda wrote:... samo u jednoj bitci rusi su izbacili iz borbe više njemaca, nego što su njemci ubili amerikanaca cijeli rat...tre911 wrote:Da i? Oćemo zato zanemariti pacifik, atlantik, italiju, normandiju, afriku, pomoć rusiji u svemu i svačemu...mutava baštarda wrote:Jadni ameri nisu ni objavili rat hići nego je on objavio njima... samo proguglaj koliko je njemačkih divizija bilo na istoku, a koliko na zapadu...tre911 wrote:Eto onda ti vjeruj kao i epikur u ono što sam napisao da su rusi sredili njemce na atlantiku i japance na pacifiku, da su izbacili njemce iz afrike, da su napali normandiju, da su oslobodili italiju a da su istovremeno slali hranu, tehniku i gorivo jadnim amerikancimamutava baštarda wrote:Je je ,,,,njemačkoj je rusija bila pičkim dim i ležerna šetnjica preko netaknute prirode, tako da su švabe svoje vojnike plašili da će ih slati na zapadni front da ratuju kontra francuskih prostitutka :)))tre911 wrote:Ma slomili bi kitu marjanovu da nije bilo savezničkih snaga em zbog otvaranja fronte u francuskoj em zbog dostave pomoći koju su dobijali ruje od amera em zbog američkog slamanja italije 43 i otvaranja fronte i na tom smijeru.epikur37 wrote:Ameri su doprinijeli ali rusi su oslobodili najveći dio okupirane europe i slomili kičmu nacističkoj njemačkoj i to je to.
da pomogli su, ne radi rusa nego radi sebe, a ovi bi vjerojatno pobjedili i bez toga...
Guest- Guest
Veliš vjerojatno bi se predali čim bi im falio jedan obrok hrane.tre911 wrote:Ne bi pobjedili, nema trika bez američke pomoćimutava baštarda wrote:... samo u jednoj bitci rusi su izbacili iz borbe više njemaca, nego što su njemci ubili amerikanaca cijeli rat...tre911 wrote:Da i? Oćemo zato zanemariti pacifik, atlantik, italiju, normandiju, afriku, pomoć rusiji u svemu i svačemu...mutava baštarda wrote:Jadni ameri nisu ni objavili rat hići nego je on objavio njima... samo proguglaj koliko je njemačkih divizija bilo na istoku, a koliko na zapadu...tre911 wrote:Eto onda ti vjeruj kao i epikur u ono što sam napisao da su rusi sredili njemce na atlantiku i japance na pacifiku, da su izbacili njemce iz afrike, da su napali normandiju, da su oslobodili italiju a da su istovremeno slali hranu, tehniku i gorivo jadnim amerikancimamutava baštarda wrote:Je je ,,,,njemačkoj je rusija bila pičkim dim i ležerna šetnjica preko netaknute prirode, tako da su švabe svoje vojnike plašili da će ih slati na zapadni front da ratuju kontra francuskih prostitutka :)))tre911 wrote:Ma slomili bi kitu marjanovu da nije bilo savezničkih snaga em zbog otvaranja fronte u francuskoj em zbog dostave pomoći koju su dobijali ruje od amera em zbog američkog slamanja italije 43 i otvaranja fronte i na tom smijeru.epikur37 wrote:Ameri su doprinijeli ali rusi su oslobodili najveći dio okupirane europe i slomili kičmu nacističkoj njemačkoj i to je to.
Ne bi se predali to je barem jasno no pobjedili ne bi. Bez hrane i goriva ne možeš ništa.mutava baštarda wrote:Veliš vjerojatno bi se predali čim bi im falio jedan obrok hrane.tre911 wrote:Ne bi pobjedili, nema trika bez američke pomoćimutava baštarda wrote:... samo u jednoj bitci rusi su izbacili iz borbe više njemaca, nego što su njemci ubili amerikanaca cijeli rat...tre911 wrote:Da i? Oćemo zato zanemariti pacifik, atlantik, italiju, normandiju, afriku, pomoć rusiji u svemu i svačemu...mutava baštarda wrote:Jadni ameri nisu ni objavili rat hići nego je on objavio njima... samo proguglaj koliko je njemačkih divizija bilo na istoku, a koliko na zapadu...tre911 wrote:Eto onda ti vjeruj kao i epikur u ono što sam napisao da su rusi sredili njemce na atlantiku i japance na pacifiku, da su izbacili njemce iz afrike, da su napali normandiju, da su oslobodili italiju a da su istovremeno slali hranu, tehniku i gorivo jadnim amerikancimamutava baštarda wrote:Je je ,,,,njemačkoj je rusija bila pičkim dim i ležerna šetnjica preko netaknute prirode, tako da su švabe svoje vojnike plašili da će ih slati na zapadni front da ratuju kontra francuskih prostitutka :)))tre911 wrote:Ma slomili bi kitu marjanovu da nije bilo savezničkih snaga em zbog otvaranja fronte u francuskoj em zbog dostave pomoći koju su dobijali ruje od amera em zbog američkog slamanja italije 43 i otvaranja fronte i na tom smijeru.epikur37 wrote:Ameri su doprinijeli ali rusi su oslobodili najveći dio okupirane europe i slomili kičmu nacističkoj njemačkoj i to je to.
Guest- Guest
mutava baštarda- Posts : 21037
2015-09-14
Napoleon nije imao tenkove i kamione i avionemutava baštarda wrote:To je i Napoleon mislio...
Guest- Guest
Hitler bi pobijedio da Rusima nisu pomogli američki gadovi.
Hrvatska bi bila u Europi, i svi bismo bili Nijemci.
Hrvatska bi bila u Europi, i svi bismo bili Nijemci.
crvenkasti-
2014-04-17
Mi Hrvati bismo veselo skakutali po cvjetnim livadama, dok bi nam nestašni povjetarac mrsio dugu, raspletenu kosu.
crvenkasti-
2014-04-17
Pa i ne baš...crvenkasti wrote:Mi Hrvati bismo veselo skakutali po cvjetnim livadama, dok bi nam nestašni povjetarac mrsio dugu, raspletenu kosu.
Red Wolf
Nama je namjenjena uloga čuvara močvara...
Znam da ti je teško priznati da su rusi doprinijeli više od amera, ali stvari tako stoje...tre911 wrote:Napoleon nije imao tenkove i kamione i avionemutava baštarda wrote:To je i Napoleon mislio...
Kada se pogledaju brojke:
Od 130 uništenih njemačkih divizija 104 su uništili rusi, a dobili su samo trećinu pomoći koju su dobili Britanci. Po toj logici briti su trebali doći do Kijeva prije 70tak godina...
Vojna pomoć počela je u većim količinama pristizati tek '43 kada su njemci bili u povlačenju, a '41 su zaustavljeni pred moskvom i lenjingradom bez ikakve pomoći.
3/4 gubitaka njemci su imali u okršaju s rusima, a 1/4 sa ostalih 25 zemalja koje su se borile protiv njih...
kažeš doprinos u africi.... samo u[size=33] bitci kod kurska njemci su izgubili 7 puta više nego cijeli rat u Africi...[/size]
[size=33]To su brojke... znam da ih je teško prihvatiti...[/size]
Page 5 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Kraj rata u Ukrajini??
» kladionica ,,, kraj rata u ukraini
» Zelensky želi kraj rata?
» Je li Hrvatima kraj Drugog svjetskog rata Dan pobjede ili dan kapitulacije
» Mogherini; "Nadam se da pad Aleppa neće biti kraj rata u Siriji"
» kladionica ,,, kraj rata u ukraini
» Zelensky želi kraj rata?
» Je li Hrvatima kraj Drugog svjetskog rata Dan pobjede ili dan kapitulacije
» Mogherini; "Nadam se da pad Aleppa neće biti kraj rata u Siriji"