Denkverbot
Page 11 of 50
Page 11 of 50 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 30 ... 50
Re: Denkverbot
2014-04-16
99% conviction rate, thought police in canada :)
2014-04-16
postoji državno školovanje,
privatno školovanje (rozlika je u marendi),
kućno školovanje (rozlika je u mjestu školovanja) i
neškolovanje (rozlika je da se tu nojviše uči).
david friedman je nabrzinu pobroja štetne učinke školovanja, i on i žena su odlučili neškolovati hći.
za čitanje
http://daviddfriedman.blogspot.hr/2006/02/case-for-unschooling.html
i za gledanje
https://www.youtube.com/watch?v=H9yO7TlCa7A
privatno školovanje (rozlika je u marendi),
kućno školovanje (rozlika je u mjestu školovanja) i
neškolovanje (rozlika je da se tu nojviše uči).
david friedman je nabrzinu pobroja štetne učinke školovanja, i on i žena su odlučili neškolovati hći.
za čitanje
http://daviddfriedman.blogspot.hr/2006/02/case-for-unschooling.html
i za gledanje
https://www.youtube.com/watch?v=H9yO7TlCa7A
2014-04-16
Hmmm, internet!
Složila bih se s dosta nabrojanih stvari, no opet...Gdje je tu socijalizacija? Toliko dobrih i loših stvari ima svugdje. Gdje su ona sjećanja na bježanje s određenih (dosadnih i zamornih predmeta) i ispijanja kava s prijateljima. One bezbrižne radosti i ludosti s školskim prijateljima.
U svemu nešto dobiješ, a nešto izgubiš. Da, da, znam. Skrenula sam zapravo s biti prethodnog posta.
Po ovome ispada da je internet najbolji učitelj jer dozvoljava korisniku izbor osobnog predmeta zanimanja. No, ja sam za to ali uz školu :) Hobi: proširivanje znanja i interesa :)
Recimo, da nema mogućnosti provjere pravopisa, ja bih ispala totalno nepismena:) Ili ovog bjesomućnog guglanja o stvarima o kojima nikada prije nisam čula, a želim se uključiti u raspravu :) (dakako da se uz put obogatim informacijama, a i osjećam se nekako pametnijom :D)
U školama su strahovito bitni učitelji, profesori, predavači. Recimo jedan te isti zamorni predmet ja sam slušala kod dva različita profesora ali su djelovala kao dvije različite galaksije. Prvi zamoran, dosadan, težak i on i predmet. Drugi zanimljiv, pun priča i svakodnevnih primjera zbog kojih ti ostaje u sjećanju (baš poput onih priča naših djedova koje smo upijali kao mali, i pamtimo ih), želiš još i još, a vrijeme proleti....
Uglavnom, ja sam za oboje :) Ali internet kao hobi. Također, podizanje svijesti o važnosti predavača kod njih samih...Njih treba preoblikovati, a njihovim preoblikovanjem će svi biti na dobitku.
Složila bih se s dosta nabrojanih stvari, no opet...Gdje je tu socijalizacija? Toliko dobrih i loših stvari ima svugdje. Gdje su ona sjećanja na bježanje s određenih (dosadnih i zamornih predmeta) i ispijanja kava s prijateljima. One bezbrižne radosti i ludosti s školskim prijateljima.
U svemu nešto dobiješ, a nešto izgubiš. Da, da, znam. Skrenula sam zapravo s biti prethodnog posta.
Po ovome ispada da je internet najbolji učitelj jer dozvoljava korisniku izbor osobnog predmeta zanimanja. No, ja sam za to ali uz školu :) Hobi: proširivanje znanja i interesa :)
Recimo, da nema mogućnosti provjere pravopisa, ja bih ispala totalno nepismena:) Ili ovog bjesomućnog guglanja o stvarima o kojima nikada prije nisam čula, a želim se uključiti u raspravu :) (dakako da se uz put obogatim informacijama, a i osjećam se nekako pametnijom :D)
U školama su strahovito bitni učitelji, profesori, predavači. Recimo jedan te isti zamorni predmet ja sam slušala kod dva različita profesora ali su djelovala kao dvije različite galaksije. Prvi zamoran, dosadan, težak i on i predmet. Drugi zanimljiv, pun priča i svakodnevnih primjera zbog kojih ti ostaje u sjećanju (baš poput onih priča naših djedova koje smo upijali kao mali, i pamtimo ih), želiš još i još, a vrijeme proleti....
Uglavnom, ja sam za oboje :) Ali internet kao hobi. Također, podizanje svijesti o važnosti predavača kod njih samih...Njih treba preoblikovati, a njihovim preoblikovanjem će svi biti na dobitku.
Guest- Guest
staviti na silu hrpu brdo dice sličnog datuma proizvodnje proglašavaš dobrim za socijalizaciju?
jel boravak u zatvoru ili na golon otoku isto dobro za socijalizaciju?
jel boravak u zatvoru ili na golon otoku isto dobro za socijalizaciju?
2014-04-16
i, nije poanta da ne postoje učitelji i škole, pa da učimo samo iz interneta,
poanta je u nasilju obaveznog učenja i certificiranja, zbog kojeg je stjecanje znanja, jedina ljudska aktivnost slična svršavanju na kim basinger, bliža iskustvu vađenja umnjaka.
poanta je u nasilju obaveznog učenja i certificiranja, zbog kojeg je stjecanje znanja, jedina ljudska aktivnost slična svršavanju na kim basinger, bliža iskustvu vađenja umnjaka.
2014-04-16
Zašto misliš da je na silu?!
Većina djece se raduje polasku u školu. Druga stvar je što roditelji imaju različita razmišljanja koja su stekla kroz taj isti proces školovanja ili još bolje stekli određenja promišljanja nakon 30 godina postojanja zbog, svatko iz svog razloga. Jesi li ti oduvijek razmišljao na ovaj način? Zar smatraš da bi bilo u redu danas sutra svom djetetu ne dopustiti da ide u školu jer si ti doživio "providnost"?
Što kažeš na vrtiće? Treba li to ukinuti jer djeca plaču? Trebaju li se roditelji odreći posla jer djete ne želi ići u vrtić, a nema ih tko čuvati? Djete plače jer slobodno razmišlja, osjeća.
Hahahahaha, ovo drugo ti je pitanje odlično :)
Rekli bi stručno, na rehabilitaciju pa poslije na integraciju :D
Zbog čega si našao za usporediti te dvije stvari, tj. koja je poveznica?
Većina djece se raduje polasku u školu. Druga stvar je što roditelji imaju različita razmišljanja koja su stekla kroz taj isti proces školovanja ili još bolje stekli određenja promišljanja nakon 30 godina postojanja zbog, svatko iz svog razloga. Jesi li ti oduvijek razmišljao na ovaj način? Zar smatraš da bi bilo u redu danas sutra svom djetetu ne dopustiti da ide u školu jer si ti doživio "providnost"?
Što kažeš na vrtiće? Treba li to ukinuti jer djeca plaču? Trebaju li se roditelji odreći posla jer djete ne želi ići u vrtić, a nema ih tko čuvati? Djete plače jer slobodno razmišlja, osjeća.
Guest- Guest
Pa nakon osnovne nitko te ne sili na nastavak školovanja. Do nedavno rijetki su imali i 4 razreda osnovne škole. Tada su si to i mogli dozvoliti. Ti bi da se većina potpisuje s X?aben wrote:i, nije poanta da ne postoje učitelji i škole, pa da učimo samo iz interneta,
Jer svi bi bili Ivica i Marica, ili Petar Pan. Potrebno je usmjeriti...
Guest- Guest
na silu je zato što je obavezno.mativka wrote:Zašto misliš da je na silu?!
da. prvi dan je najsretniji. i to je ujedno zadnji sretni.
čuj, ovo je jedna od retkih konstanta u mome životu. od malih nog, primjeti sun da iz većine predmetov imun 2, osim iz onih u kima sun bi majstor, te sun imo 1.
jo ne morin znati oće li skule biti obavezne i u buduće, ali da se mene pito, siguro ne bi hodi u skulu, a pogotovo u vrtić. nešto je gadno sjebano u ljudima da šalju dicu u vrtić da bi mogli pojti roditi da bi imali plotiti vrtić.
pa poveznica je da ne moreš birati oćeš li u skulu i u zatvor, nego te strpaju.
2014-04-16
certificiranje te sili.mativka wrote:Pa nakon osnovne nitko te ne sili na nastavak školovanja. Do nedavno rijetki su imali i 4 razreda osnovne škole. Tada su si to i mogli dozvoliti. Ti bi da se većina potpisuje s X?aben wrote:i, nije poanta da ne postoje učitelji i škole, pa da učimo samo iz interneta,
Jer svi bi bili Ivica i Marica, ili Petar Pan. Potrebno je usmjeriti...
potpis s x? a ča misliš da se jedino u skulami uči?
a bogati:)
i, mislin, petar pan i ivica i marica...pa dobro, ako ti nemoš imaginacije, i misliš da je državna skula i preploćeni nezaiteresirani birokrati jedino ča more usmjeriti dicu, bolje i nego neko ki ga voli nojviše na svitu, pa ja ne zun ča bi ti reko...stvarno ne zun...
2014-04-16
Zbilja si poput Petra Pana.
Voljela bih da se tvoja razmišljanja (koja mi se većim dijelom sviđaju) ostvare u zbilji. Voljela bih da su svi ljudi dovoljno svjesni, moralni, pažljivi, dobri, pa da pravila uopće ne postoje. Postanu suvišna. Onako, da ljudi razmišljaju na način: pa to se podrazumijeva.
Bilo bi divno da se ljudi ne moraju boriti za golu egzistenciju pa djeca ne moraju u vrtić već ih roditelji odgajaju uz put ne misleći na njihovu budućnost preživljavanja. Predivno bi bilo da ukoliko roditelji osjete da djete želi igru s vršnjacima odvedu ih bezbrižno na igru, pa svi uživaju. Divno bi bilo da su u tim okolnostima i roditelji široko obrazovani pa prenose svoje znanje naraštajima u toplini doma. Prekrasno bi bilo pustiti djecu same da se igraju i osluškivati njihov smijeh s balkona.
Sve bi to bilo divno, no kako si napisao: prvi dan je najsretniji....
Iz svega što nam je nametnutno, bez pitanja (nitko nas nije niti pitao želimo li postojati) :) treba izvući najbolje :)
Nije baš tako :)
Iz škole možeš pobjeći uz ispričnicu iz zatvora malo teže :D
Voljela bih da se tvoja razmišljanja (koja mi se većim dijelom sviđaju) ostvare u zbilji. Voljela bih da su svi ljudi dovoljno svjesni, moralni, pažljivi, dobri, pa da pravila uopće ne postoje. Postanu suvišna. Onako, da ljudi razmišljaju na način: pa to se podrazumijeva.
Bilo bi divno da se ljudi ne moraju boriti za golu egzistenciju pa djeca ne moraju u vrtić već ih roditelji odgajaju uz put ne misleći na njihovu budućnost preživljavanja. Predivno bi bilo da ukoliko roditelji osjete da djete želi igru s vršnjacima odvedu ih bezbrižno na igru, pa svi uživaju. Divno bi bilo da su u tim okolnostima i roditelji široko obrazovani pa prenose svoje znanje naraštajima u toplini doma. Prekrasno bi bilo pustiti djecu same da se igraju i osluškivati njihov smijeh s balkona.
Iz svega što nam je nametnutno, bez pitanja (nitko nas nije niti pitao želimo li postojati) :) treba izvući najbolje :)
Guest- Guest
Pa ne sili:) Moš biti i bez toga :)aben wrote:
certificiranje te sili.
i, mislin, petar pan i ivica i marica...pa dobro, ako ti nemoš imaginacije, i misliš da je državna skula i preploćeni nezaiteresirani birokrati jedino ča more usmjeriti dicu, bolje i nego neko ki ga voli nojviše na svitu, pa ja ne zun ča bi ti reko...stvarno ne zun...
Uglavnom u matematici su nepoznanice bitne :D
Kada nekoga voliš, želiš ga zaštiti. Recimo, nešto poput filma La vita e bella:)
Ehhhh, ja da nemam imaginacije?! Pa u što bih se pretvorila da je nemam?! :)
Guest- Guest
ali, odokle ti da pravila ne tribaju postojati, naravski da tribaju. ali ne loša pravila, kakovo je obvezno državno indoktriniranje. ljudi ne moraju biti dobri, svjesni pažljivi i ča si sve to nabrojila. moru biti neznalice, sirovine, debili i treš, ča većinon i jesu, ali ipak će uvika somi bolje odlučiti ča je dobro za njih i njihovu dicu.mativka wrote:Zbilja si poput Petra Pana.
jo ne zamišljun budućnost brez skul, ne- jo zamišljun institucije ke slobodno nudu ljudima usluge. ne zun je li znoš da niko ne more otvoriti privatnu skulu i imati drukčije predmete. ali ti misliš da bi dite od automehaničara koje jedva čeko postati automehaničar, i svaki dun je sa ocun u radioni, ipak tribalo usvojiti osnovna znanja, ko ča je na primjer sinus i kosinus. ali, stvor ide i dalje, jer vrag nika ne serucka, nego uvika na hrpu;
birokratizacija i standardizacija je sida, ako je rak već zauzeta bolest jer skula ni slobodna nego obvezna, školstva- djeca uču rečenice poput "u proljeće se na granama razvijaju pupovi" u striktno tom slijedu, i sve drugo ča reču ni točno. i unda normalno da nemaju pojma o čemu se tote zapravo rodi.
jedun bogatun je pove dite na utakmicu u španjolsku. u skuli se doznalo, pa su ga maltretirali socijalini radnici.
2014-04-16
certificiranje te sili. ako želiš recimo biti galanterist ili glazbarar, moroš imati državni ispit.mativka wrote:Pa ne sili:) Moš biti i bez toga :)aben wrote:
certificiranje te sili.
Uglavnom u matematici su nepoznanice bitne :D
Kada nekoga voliš, želiš ga zaštiti. Recimo, nešto poput filma La vita e bella:)
Ehhhh, ja da nemam imaginacije?! Pa u što bih se pretvorila da je nemam?! :)
nemoš imaginacije, jer razmišljoš u unaprid zadanin gabaritima, ki su na scenu došli ima niti sto godin. sv ča su ljudi do tad stekli je bilo bez skul.
2014-04-16
E!!!!!
Kakva su to dobra pravila?
Malo sam čitala o libertarijancima, unutar toga postoji opet puno različitih grana. Opet se nekako nisam striktno našla niti u jednoj (onda sam pomislila :pa ja sam libertarijanac na svoj način:D)
Smatraš li ti da smo mi pored svog tog procesa školovanja i "nametnutih" pravila dobro ispali?
Postoji nešto što je unutarnje i izvanjsko, baš poput pupova na grani.....
Malo sam čitala o libertarijancima, unutar toga postoji opet puno različitih grana. Opet se nekako nisam striktno našla niti u jednoj (onda sam pomislila :pa ja sam libertarijanac na svoj način:D)
Smatraš li ti da smo mi pored svog tog procesa školovanja i "nametnutih" pravila dobro ispali?
Guest- Guest
ona moralna, koja ne gaze slobodu ljudi da odlučuju za sebe. gle, naš svit ni jednostavan, svaka interakcija između dvoje ljudi utječe na druge ljude i zoro je nemoguće imati savršena pravila. imo puno loose endsa u libertarijanaca, i zoto ih imo puno vrsti - s obziron na konkretna teška pitanja, ko ča je to npr abortus.mativka wrote:E!!!!!
ali javne skule nisu takovo pitanje- to je easy call- idi u ku god skulu oćeš, who should give a fuck? to nije pitanje pijane vožnje i potencijalne opasnosti, to je jedno dite koje je left behind.
e to ne zun. morin reći da je moje školovanje meni nanilo golemu štetu, ali dopušćun da je nekome i pomoglo. ali, ono ča morin reći je da bi sa slobodnin školstvon siguro ispali- bolji.
ne pametniji, ne više obrazovanijih, nego bi jednostavno svi pošli prema onomu ča želu; drogi, prostitucije, zanatu, nekom znansvenon zvanju..ča ki oće.
2014-04-16
Moral, etika.....
Moral mi više djeluje kao nametnuto pravilo ponašanja, koje je uvedeno i u zakone. Tko ima pravo da sudi o moralu?
Više sam od onih koji promišljaju na način: pa to se podrazumijeva....
Svijet nije jednostavan, zato sam i napisala u postu prije, tj nadovezala se s puno misli na tvoju rečenicu o prvom danu. Niti jedno promišljanje nije jednostavno i nije za sve. Pravila za pojedince je nemoguće stvoriti, zato postoje uopćena pravila, osnovna. Država kroz zakone zakonodavne vlasti, Crkva kroz 10 zapovijedi.
No, sve su to institucije.
Obitelj kroz svoja naučena pravila i norme ponašanja.
A gdje je tu pojedinac?!
On se uči ili ne uči, i sve djeluje kao da smo u auto-školi....
Moral mi više djeluje kao nametnuto pravilo ponašanja, koje je uvedeno i u zakone. Tko ima pravo da sudi o moralu?
Svijet nije jednostavan, zato sam i napisala u postu prije, tj nadovezala se s puno misli na tvoju rečenicu o prvom danu. Niti jedno promišljanje nije jednostavno i nije za sve. Pravila za pojedince je nemoguće stvoriti, zato postoje uopćena pravila, osnovna. Država kroz zakone zakonodavne vlasti, Crkva kroz 10 zapovijedi.
A gdje je tu pojedinac?!
Guest- Guest
tako je. moral je nametnut. svi osim našeg; jedino taj kaže da nije u redu nametati svoj moral drugima. svaki čovik ima pravo suditi moralu.mativka wrote:Moral, etika.....
A gdje je tu pojedinac?!
ne razumin kako jednostavnu stvar želiš toliko zakomplicirati. nema potribe za pozitivnin zakonima, to bi bili oni koji te čuvaju od samog sebe. samo oni zakoni koji te čuvaju od drugih su prihvatljivi. jer, priznat ćeš, ako je to tako, ludi koji žele pozitivne zakone, mogli bi iz izglasati samo među sobon- nešto slično ko kršćani- oni ne volu bračne nevjere i za njih su one zabranjene. nas ostale boli kurac za njihova pravila.razumiš, ako ti je potriban zakon da jedeš manje cukra, pa izglasaj si ga, al ne tiroj i mene da ga iden manje.
2014-04-16
Ja sam osoba Ž, osoba ženskog spola, koja živi u društvu u kojem živi, obitelji u kojoj živi, osoba sam Ž. To je nekako Borgovski rečeno :D
Niti jedna nacija u kojoj je bubam 80% katolika, i ostalih, i onih ne ostalih :), s prvim dojmom, ona je osoba Ž.
Ono što me buni kod tebe je činjenica da si u potpisu naveo da imaš ženu :)
Niti jedna nacija u kojoj je bubam 80% katolika, i ostalih, i onih ne ostalih :), s prvim dojmom, ona je osoba Ž.
Guest- Guest
jel ti piješ dok ovo pišeš?mativka wrote:Ja sam osoba Ž, osoba ženskog spola, koja živi u društvu u kojem živi, obitelji u kojoj živi, osoba sam Ž. To je nekako Borgovski rečeno :D
2014-04-16
Page 11 of 50 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 30 ... 50
Page 11 of 50