ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Page 29 of 50 Previous  1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 39 ... 50  Next

Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 29 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by Gast Tue 24 Jan - 19:38

jedna druga dimenzija relacija istok-----zapad  po pitanju ukraine 

onako kako su hrvatoslavski inkubator mutanti milanče i anemija zarotirali pozicije 

takva rigidnost ideološke gnjojne zaraženosti zapadnih država je postala kopija  ruskom socijalizmu iz 1950-ih godina po pitanju količine socijalističkih vladara 

danas putina koji je klasični socijalistički rasist bio i ostao ,,,, e njega su po količini socijalizma zapadnjaci nadmašili 

svrgli sa vlasti trampa 
postavili papu komunistu 
njemačkom vlada a i prva opozicija koja je čak i jača od današnje njemačke vlasti je afd  pod vodstvom samo socijalista ,

prva afd-eovka je mutantna lezbača koja živiu švici  

ideologija rase mutanata  koja generacijama živi od državnog konta je uništila zapadnjačku  civilizaciju

Gast
Guest

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 29 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by dijagram Tue 24 Jan - 19:45

AssadNaPodmornici wrote:Kako je crvenkasti rekao 14 može poslati Njemačka, dobro je da išta može poslati s obzirom da ne proizvode oružje i ono što su proizveli zatvorili su u skladišta.

Nizozemska ima 18 Leo2A6(dakle noviji model) koje je "posudila od Njemačke" i ponudit će Švabama da ih otkupi i svih 18 pošalje Ukraini.
Norveška je rekla 8.
Poljska 12. Bogami već smo na 50
Slovačka, Danaska će svakako. Kanada koja je stvarno ispraznila skladišta oružja će također sigurno nešto prosljediti Ukraini.
Skupit će se lagano 100 injak u prvoj tranši kako je rekao UKR ministar očito je sve dogovoreno već prije.
Šuška se da uskoro ide novi paket Američke pomoći 30 -50 Abramsa.
Znam da su se Srbi rugali na jednom forumu tamo početkom godine kada su Ameri poslali 50 BradlelyM2, pa im je jedan rekao gdje ih je sada 50, tu će ih biti uskoro 200-300 i to će se i te kako osjetiti.

Bradleya je sada 109 , Marder Njemački 40 komada, CV90 Švedski 50 komada, i određen broj britanskih WarriorIFV.
Usput Ameri su koliko ono 100 Stryker što je više APC kategorije sa boljim oružjem.  Još smo u prvom mjesecu.
Ako uskoro Ameri i kažu 30-50 Abramsa, to znači da će ih do kraja idućeg ljeta biti 200 u Ukraini. Biti će i 200 Leo2, uz određen broj Challenger2 tenkova te sigurno 200 tinjak modernizranih T-72ica.
Te 800-100 IFVova. Neka Ukrainci budu na pola toga obučeni i istrenirani do 7og mjeseca, to je već posao
Da, kad bi sve to stiglo odmah najranije bi ukrajinci mogli u ozbiljniju akciju na ljeto.
Ovom tehnikom mogu imati uspjeha i prodrijeti u Lugansk, uzeti veci dio sjeverno od samog grada.
Mogu opcionalno ici pravcem prema Azovu i rasjeci ruske snage na dva dijela.
No s ovom tehnikom ne mogu osloboditi cijelu ukrajinu.
Sto ce rusi ciniti do tada, tih recimo 6 mjeseci, to cemo tek vidjeti.
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

AssadNaPodmornici and Charles III like this post

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Tue 24 Jan - 20:04

to što ja i ti komentiramo, znaju ovi u UKR i NATO vojnom vrhu još bolje(barem od mene). Valjda će sukladno tome obezbijediti Ukraincima oružje i obuku u količini dostatnoj za udare na barem jednom pravcu ovo ljeto.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by dijagram Tue 24 Jan - 20:26

AssadNaPodmornici wrote:to što ja i ti komentiramo, znaju ovi u UKR i NATO vojnom vrhu još bolje(barem od mene). Valjda će sukladno tome obezbijediti Ukraincima oružje i obuku u količini dostatnoj za udare na barem jednom pravcu ovo ljeto.
Ne znamo sto ce biti, neki dan sam iskazao nezadovoljstvo ovdje svime, razocaran sto se sve nije vidjelo puno ranije, odradilo ranije i
iskoristio trenutak kad je ruska strana bila najslabija, razvucena, jako lose vodjenja, lose podrzavana logisticki ,a konkretne  zapovijedi su im kasnile mjesecima.
Ruse se moglo dobiti tada uz ovo najavljeno naoruzanje.
Bojim se da takav odnos snaga vise necemo vidjeti unatoc naoruzavanju ukrajine novim sredstvima.
Samo slom u Moskvi i neka druga ruska  politika mogla bi preokrenuti stvari.
Rusi ne mogu pokoriti ukrajinu, ukrajinci ne mogu izbaciti ruse iz ukrajine.
Ukrajinci su uspjeli ne izgubiti rat, potpuno poraziti ruse mislim da ne mogu.
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

AssadNaPodmornici likes this post

Back to top Go down

Post by Šandor Winnetou Tue 24 Jan - 21:39

dijagram wrote:
AssadNaPodmornici wrote:to što ja i ti komentiramo, znaju ovi u UKR i NATO vojnom vrhu još bolje(barem od mene). Valjda će sukladno tome obezbijediti Ukraincima oružje i obuku u količini dostatnoj za udare na barem jednom pravcu ovo ljeto.
Ne znamo sto ce biti, neki dan sam iskazao nezadovoljstvo ovdje svime, razocaran sto se sve nije vidjelo puno ranije, odradilo ranije i
iskoristio trenutak kad je ruska strana bila najslabija, razvucena, jako lose vodjenja, lose podrzavana logisticki ,a konkretne  zapovijedi su im kasnile mjesecima.
Ruse se moglo dobiti tada uz ovo najavljeno naoruzanje.
Bojim se da takav odnos snaga vise necemo vidjeti unatoc naoruzavanju ukrajine novim sredstvima.
Samo slom u Moskvi i neka druga ruska  politika mogla bi preokrenuti stvari.
Rusi ne mogu pokoriti ukrajinu, ukrajinci ne mogu izbaciti ruse iz ukrajine.
Ukrajinci su uspjeli ne izgubiti rat, potpuno poraziti ruse mislim da ne mogu.
Rat se neće završiti na bojnom polju ali će  omogućiti pregovore za povratak okupiranih područja uz bla bla ustupke ili imploziju rusije kao što se to dogodilo i sa hladnim ratom, već sam to pisao ranije pa mi je bezveze to stalno ponavljati. Ovaj rat će se voditi daleko od fronte i drugim sredstvima a rusija je ta koja nema ni približno mogućnosti suprotstaviti se zapadu u bilo kojem obliku pa je stoga i završetak rata poprilično izvjestan bez obzira što tu alfa ili t. likuju kad rusi uzmu neko selo ili ti, miha, ja...većina foruma kad se dogodi to isto s druge strane. To su nevažna pregupiranja za cijeli kontekst događanja oko Ukrajine a u kojoj čak i kinezi imaju poprilično ulaganja kao jednoj od najplodnijih zemalja svijeta po kakvoći zemlje ( mi takvo nešto imamo tek u naznakama gdje stabljika kukuruza rodi tri klipa itd a što je u Ukrajini normalna stvar, Miha o tome može puno više pisati) a kinezi baš ne vole da im bilo tko mrsi račune i jebe im profit pa i tu treba očekivati jebačinu u dogledno vrijeme.
Pitanje je do koje mjere zapad želi sjebati rusiju upravo zbog kineza koji bi tu mogli uletiti a što opet nije dobro za zapad pa stoga i imamo kalkulacije oko svega i svačega jer da je zapad htio rusija bi bila vojno poražena u par mjeseci bez obzira na silne priče o S400, suhojima57, kinđalima, supersoničnim raketama bla bla bla...Rat je bio odlučen onog trena kada se Ukrajina uspjela suprotstaviti i počela jebati nanu rusima, da nije tako zapad bi ih pustio davno niz vodu kao i nas devedesetih.

Male
2017-12-31

Back to top Go down

Post by AlfaOmega Wed 25 Jan - 6:54

Jel ko upratio, koje bi to inačice Abramsa Ameri trebali da isporuče Ukrima? Jer bez SEP-a to je sve za kurac protiv Fagot/Metis ATGM-ova.

2015-09-11

Back to top Go down

Post by Guest Wed 25 Jan - 8:40

Šandor Winnetou wrote:
Rat se neće završiti na bojnom polju ali će  omogućiti pregovore za povratak okupiranih područja uz bla bla ustupke ili imploziju rusije kao što se to dogodilo i sa hladnim ratom

Rat će se završiti upravo na bojnom polju. O tome svjedoče i vijesti o isporuci zapadnih tenkova, koji doduše gore kao i ruski i svi ostali, ali im se to događa u puno manjoj mjeri od ruskih, što je bitna prevaga na stranu onih koji ih koriste na bojnom polju.
Neće biti nikakvih bitnih pregovora koji bi mogli dovesti do ishoda prihvatljivog za obje strane.
Upravo izgubljeni rat može, a vjerojatno i hoće dovesti do implozije Rusije, jer nema drugog scenarija koji bi to mogao uzrokovati.
Rusija je jednostavno previše zadrigla u svojem šovinizmu koji ide do razine gole genocidnosti, što su pokazali još za vrijeme svojeg širenja na istok, na Sibir u 19. stoljeću, a definitivno pokazali na primjeru Gladomora. Nebitno što je glavni pokretač tog genocida bio Staljin, jer je on vodio velikorusku šovinističku politiku, jedino je tako mogao imati podršku ruskih kadrova u bivšoj federaciji.
Formalna ruska kapitulacija će slijediti još ove godine, a pri tome je posve nebitno tko trenutno kontrolira mali Bakhmut i još manji Soledar, jer to nisu strateški važne lokacije.
Čak nije niti posebno važno tko trenutno ima inicijativu na bojištu, jer su isti tip inicijative prije one velike ukrajinske imali također Rusi pa smo vidjeli kako je i to završilo.
Davno sam na ovom forumu napisao kako je Ukrajina usvojila modernu vojnu doktrinu, što je pokazala i na bojištu, a Rusija je, sada je to valjda svima pa i najvećim idiotima na ovom forumu za posebno mentalno retardirane jasno, ostala ne na onoj iz drugog nego na onoj iz prvog svjetskog rata.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Wed 25 Jan - 8:59

AlfaOmega wrote:Jel ko upratio, koje bi to inačice Abramsa Ameri trebali da isporuče Ukrima? Jer bez SEP-a to je sve za kurac protiv Fagot/Metis ATGM-ova.
pa valjda ove koji su u skladištu M1A1, i M1A2 starije verzije.. i M1A1 je uredno dominirao pustinjskom olujom, OK drugačiji tip rata, Irački T-72 nisu imali niti noćnu optiku, Ruski većinom imaju, ali takvih tenkova Ameri imaju doslovno na tisuće u skladištima.. a davno sam gledao Youtube kanale kako USA puno bolje konzervira oružje nego Rusija.. čija je većina skladišta na otvorenim nebom..

Tu će presuditi obuka i doktrina i najvažnije drugi multiplikatori(intel, komunikacija, motivacija, moral) nego sama količina tenkova gdje će ih Rusi vjerojatno i dalje imati više, a Ukrainski će biti malo bolji

2018-06-14

Back to top Go down

Post by RayMabus Wed 25 Jan - 9:06

To su Amerikanci dali samo da uvuću Njemačku u rat. Pisao sam sinoć opširno o tome dosta. Ovi je reka da neće poslat ako neće Amerikanci a oni razmislili i rekli dobro i sad će poslat 30 starih tenkova i parkirat ih sa strane negdje u Kijevu i ostavit bez kerozina a Šolz mora dat odobrenje za tenkove a kad jednom da za jedan tenk dao je svima i eto Njemačka ušla u treći svjetski rat i navuklo Šolza ko kurton i nema više nazad.

Mala napomena : NATO je obrambeni savez a Ukrajina nit je NATO nit EU tako da nas Šolcovi ratovi ne zanimaju jer ovako on može poslat tenkove i u Zambiju. To se nas ne tiče. Sretan put Njemačka. Daleko vam lepa kuća.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Wed 25 Jan - 9:10

Njemačka od prvog dana naoružava Ukrainu i realno nakon USA poslala je najviše oružja i druge potpore Ukrainskoj državi. Par desetaka tenkova je tek nekoliko % od ukupne Njemačke pomoći koja je došla.
rata između NATOa i Rusije nema, jer konvecionalni rat bi vrlo brzo završio Ruskim porazom. Naravno nuklearni rat bi odnio 100-200 milijuna ljudi u EU i USA, ali bi Rusija i Ruski narod nakon toga bili "ukinuti" kao Asteci, Maje, Bizant, Rim, a Putin i elita bi završili kao Romanovi.. to znaju i Rusi i zato ako se uspiju obraniti od UKR ofenzive koja će ovaj put biti potpomgnuta ozbiljnim zapadnim oružjem, budu zadržali osvojeno u suprotnom,,

2018-06-14

Charles III likes this post

Back to top Go down

Post by RayMabus Wed 25 Jan - 9:12

Nije isto obrambeno i čisto napadačko oružje. Shvatit ćeš to ubrzo kad im Putin zauvijek zavrne pipu od plina, nafte i svega ostalo i skine ih s aparata koji ih održavaju na životu.

Vidit ćeš sve jako brzo.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Charles III Wed 25 Jan - 10:00

Kremlj priznao da bi šef Wagnera Jevgeniij Prigožin mogao biti uskoro ubijen

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kremlj-priznao-da-bi-sef-wagnera-jevgeniij-prigozin-mogao-biti-uskoro-ubijen/230125042

Prigožin, koji se čini da uživa u mogućnosti stjecanja statusa mučenika u ruskom društvu, našalio se preko svoje službe za medije da je njegovo ubistvo "jako dobra ideja".

"Slažem se da je vrijeme da eliminiramo Prigožina. Ako mi se obrate, sigurno ću pomoći", našalio se.

Čak su i neki proratni ruski komentatori istakli na društvenim mrežama da je najveća prijetnja šefu Wagnera ipak kod kuće.

"Čini mi se da se oni koji su najviše zainteresovani za Prigožinovu eliminaciju nalaze blizu Kremlja. Samo će Ukrajincima procuriti informacije o njegovom kretanju i lokacijama", napisao je jedan komentator.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Wed 25 Jan - 10:01

Prigožin se osilio. Mnogima u Moskvi se to ne sviđa. Robert Barić tvrdi da u Ukrajini ima 50 000 Wagnerovaca, skoro svaki 1/4 ruski vojnik.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by Charles III Wed 25 Jan - 10:02

Rusija na ukrajinski front šalje svoje najmodernije tenkove T-14 Armata

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/rusija-na-ukrajinski-front-salje-svoje-najmodernije-tenkove-t-14-armata/230125034

"Posljednjih mjeseci raspoređene ruske snage nisu bile voljne prihvatiti prvu tranšu T-14 koja im je dodijeljena jer su vozila bila u veoma lošem stanju. Nije jasno koji su dijelovi vozila potaknuli ovu reakciju, ali u posljednje tri godine ruski su dužnosnici javno opisali probleme s motorom T-14 i sistemima za termografsko snimanje", stoiji u izvještaju.

T-14 ima potpuno digitalne sisteme, kupolu bez posade, dok je sama posada tenka zaštićena u izoliranoj oklopnoj kapsuli. Opremljen je topom od 125 mm i protutenkovskim projektilima, kao i modularnim i aktivnim zaštitnim sistemima koji ga štite. Vojni potencijal T-14 također je u pitanju, s obzirom na ulogu koju je imalo moderno protutenkovsko oružje poput raketa TOW američke proizvodnje.

Tenk je imao problema s motorom i termovizijskom kamerom, za koje proizvođači tvrde da su popravljeni 2020. godine. Jedan od tenkova se pokvario tokom parade povodom Dana pobjede 2015. godine. Međutim, prema ruskim medijima, tenk je testiran u Siriji.
Bloomberg je 2018. godine izvijestio da T-14 ima izuzetno visoku cijenu, što onemogućuje masovnu proizvodnju. Pored visoke proizvodne cijene, također su veliki troškovi i samog održavanja.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Wed 25 Jan - 10:31

T-14 nije zreo proizvod, međutim i Njemački tenkovi Tigar i Pantera su u početku bili kvarljivi.. međutim kasnije je većina tih kvarova otklonjena i to kod Pantere i to bili brutalna oružja.
Najbolje Rusima i jest da ih koriste u realnom okruženju.. taj T-14, iako bi bila velika katastrofa da ih Ukrainci zarobe.. ako Ukrainci zarobe iti jednog, taj će završiti u USA labaratorijima.

2018-06-14

Back to top Go down

Post by Šandor Winnetou Wed 25 Jan - 10:35

https://t.me/slavaukrini/4426

Dakle strava, nepregledno polje pupuno friških grobova

Male
2017-12-31

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Wed 25 Jan - 11:02

Ruski dron samoubojica uništava još jednu Američku 155mm haubicu. fora je kako se ekipa razbježala.. bitno je sačuvati glavu, Ameri će poslati novu haubicu
Inače Ukrainska artiljerija je poprilično sjebana na račun Ruskih dronova samoubojica, iako na sreću ljudske žrtve su dosta manje

Naravno imaju i Ukrainci svoje "custom" dronove samoubojice.. jedan je nosio RPG7 projektil i sa njime udario u bok BMP1 u pokretu.. nije lako pogoditi to čudo u pokretu, što znači ako je došlo do eksplozije(a je 99%) unutra bi moglo biti i žrtava..

ima još videa i Ruskih i Ukr gubitaka ali možete sami potražiti jedne i druge po ovim twiter profilima koje sam već stavljao, ja ovako izaberem koja su meni najviše zanimljiva, isto tako na telegramu kojeg i ne pratim toliko ima +18 videa gubitaka sa obje strane.. koga zanima.. mene više to ne zanima, nagleda sam se toliko mrtvih i raskomadanih, da sam doslovno otupio , i bolje da ne hranim psihu sa tim stvarima

2018-06-14

Back to top Go down

Post by Charles III Wed 25 Jan - 11:19

AssadNaPodmornici wrote:T-14 nije zreo proizvod, međutim i Njemački tenkovi Tigar i Pantera su u početku bili kvarljivi.. međutim kasnije je većina tih kvarova otklonjena i to kod Pantere i to bili brutalna oružja.
Najbolje Rusima i jest da ih koriste u realnom okruženju.. taj T-14, iako bi bila velika katastrofa da ih Ukrainci zarobe.. ako Ukrainci zarobe iti jednog, taj će završiti u USA labaratorijima.

Ma kažu da će ih Rusi poslat par komada u propagandne svrhe, da malo dižu moral svojima. Ništa od T-14.

2022-09-14

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Wed 25 Jan - 11:24

Charles III wrote:
AssadNaPodmornici wrote:T-14 nije zreo proizvod, međutim i Njemački tenkovi Tigar i Pantera su u početku bili kvarljivi.. međutim kasnije je većina tih kvarova otklonjena i to kod Pantere i to bili brutalna oružja.

Ma kažu da će ih Rusi poslat par komada u propagandne svrhe, da malo dižu moral svojima. Ništa od T-14.
a i nesmiju poslati više , jer je onda pitanje vremena kada taj tenk pada u ruke Američkih ili njemačkih inžinjera.
plus skup je. plus nemaju ih puno . ali sve jedno moraš poslati par komada da ih testiraš u realnim uvjetima i popraviš probleme. ja bih na mjestu Rusa svaki takav tenk označio nekim GPSom i u slučaju da je onesposobljen i da može pasti u ruke Ukrainaca, razneseš ga nekim projektilom .

ali Rusija ima T90M tenk, koji je više manje odličan tenk ako ima sve to što Rusi tvrde da ima.. nije ništa lošiji od zapadnih tenkova koji će doći u Ukrainu, a Rusija navodno proizvodi 250komada toga neka godišnje..

inače gledao sam slike ovih Ruskih modernizacija sovjetskih tenkova T72 što imaju po otvorenim skladištima pa im sada trebaju zbog gubitaka.. ispalo je da im kod modernizacije ne stavljaju najnovije senzore i elektroniku, ekipa je primjetila da ih mixaju modernijim i starijim stvarima.. očito i Rusima nije niti približno lako nadoknaditi gubitke .

2018-06-14

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici Wed 25 Jan - 14:04

https://www.index.hr/vijesti/clanak/leopard-2-nije-supertenk-koji-osigurava-pobjedu/2432315.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

IZMUČENI mjesecima ruskih raketnih napada na civilne ciljeve, Ukrajinci imaju potpuno nerealna očekivanja da će zapadni tenkovi, posebice Leopard 2, donijeti brze pobjede i kraj rata. Nažalost, svi zapadni tenkovi ne bi to mogli ostvariti, naročito ne ovako kako ih Ukrajinci namjeravaju upotrijebiti.

Oduševljeni vijestima da će dobiti Challengere 2, Leoparde 2, Abramse i vjerojatno Leclerce, ukrajinski mediji već su počeli procjenjivati koliko će ukrajinskim posadama trebati da se uvježbaju. Tako su s predviđenih 20 do 22 tjedna oni najpesimističniji došli do 15, oni nešto optimističniji do 11 ili najviše 12, a oni nerealno optimistični predviđaju da će svi ti tenkovi doći u Ukrajinu za 7, najviše 8 tjedana.

Tko će upravljati tenkovima
Naravno da ništa od toga nije realno bez obzira na to što će ukrajinska vojska poslati iskusne posade, a postavlja se i pitanje tko će onda upravljati starim tenkovima. Da su Ukrajinci dobili, primjerice, T-90, onda bi mogli pričati o 10 ili manje tjedana preobuke. Zapadni su tenkovi prepuni tehnologija i sustava koje oni nikad nisu vidjeli.

Vozače bi se moglo osposobiti za upravljanje Leopardom 2 za 4 ili 5 tjedana, to nije neki problem. Međutim, zbrzana obuka vjerojatno bi konstantno dovodila do kvarova. Sovjetski tenkovi koje koristi ukrajinska vojska lakši su od 50 tona. Svi zapadni tenkovi puno su teži, počevši od Leclercovih 57 tona. Challenger 2 i Abrams imaju masu veću od 62 tone (masa ovisi o izvedenici tenka) pa Ukrajinci koji su naučili upravljati tenkom od 45 tona zapravo moraju krenuti otpočetka i izbrisati pomisao da sve znaju. Možda bi bilo bolje poslati mladiće koji ništa ne znaju.

Isto je i s ciljačem i zapovjednikom. Za razliku od sovjetskih tenkova, počevši od T-64 nadalje, zapadni tenkovi (osim Leclerca) nemaju automatske punjače topova. Dakle, četvrti član je obavezan, a on se ne bavi samo punjenjem, ima i druge zadaće.

Ukrajinci će zbrzati obuku
Kako sada stvari stoje, Ukrajinci će zbrzati obuku da bi nove tenkove što prije doveli na bojište. I ondje će ih vrlo brzo "potrošiti", a Zapad ih više neće imati čime nadomjestiti.

Puno se pisalo o tome kako je Leopard 2 moćan tenk, poput nekog supertenka. Tako se navodio podatak da može uništiti ruski tenk na 4000 metara. To, naravno, nije istina, no i da jest, u ukrajinskim uvjetima ratovanja, gdje je teren nalik na sjeverne predjele Hrvatske, to je potpuno nebitan podatak.

Većina tenkovskih bitki u Ukrajini se zbog neravne konfiguracije terena, šuma, šumaraka i građevina odvija na udaljenostima od nekoliko stotina metara. Na tim udaljenostima i ruski tenkovski topovi od 125 mm imaju više nego dovoljno ubojite moći da razvale svaki zapadni tenk, da ne spominjemo sve ruske protuoklopne raketne sustave koji su razvijeni da uništavaju najmodernije zapadne tenkove.

Jedini način da se to ne dogodi jest dugotrajna i temeljita obuka ne samo tenkovskih posada već i svih s kojima će objedinjeno borbeno djelovati.

Bit će spremni u proljeće 2024.
Ukrajinska vojska imat će koristi od isporuka svi tih Challengera, Leoparda, Leclerca, Abramsa, ali i Bradleyja, Mardera, CV-90 te samovoznih haubica M109A6 Paladin, CAESAR, Archer, Zuzana ako ih sad uopće ne doveze u Ukrajinu. Treba ih ostaviti na poligonima u Poljskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i drugdje te tamo dovesti minimalno 200 tisuća vojnika koje će uvježbavati zapadni instruktori.

Kad prođu temeljnu obuku, treba prijeći na združenu obuku, a potom na naprednu združenu obuku. Tako bi u proljeće 2024. (ne, nije greška) bili spremni za borbena djelovanja.

Nakon godinu dana intenzivne obuke bili bi barem jednu stepenicu iznad uvježbanosti ruskih profesionalnih vojnika. Ukrajincima u prilog ide i to što ruska vojska ima sve manje profesionalaca, a sve više loše uvježbanih i ne baš motiviranih mobiliziranih pričuvnika i mladih ročnika, koji nakon kratke i zbrzane obuke završe u Ukrajini.

-------------------------------------------------
Galić solidni komentar sa indexa u skladu što ja i dijagram govorimo.
Zapadni tenkovi nisu super tenkovi, jesu bolji od većine sovjetskog željeza, međutim sumnjam da su značajno šta bolji od T90M, možda malo ako je su zaista novija verzija tipa LeoA6/7(nisam stručnjak).
Tu je više stvar obuke i ne samo obuke kako upravljati tenkovima, nego obuke kako napraviti combined arms operaciju.

---
autor je rekao jednu dobru stvari, uzeti 200 000 muškaraca iz Ukraine, poslati ih u Njemačku/Poljsku gdje bi brutalno trenirali na svim zapadnim sustavima , i vratiti ih u Ukrainu na proljeće 2024 da završe rat.... pa da.

Pitanje je da li Ukraina ima godinu dana vremena da trpi Rusko iživljavanje i Ruske samoubilačke napade Wagnera i Ruske pješadije praćene stotinama tisuća granata mjesečno i hrpe sovjetskog željeza..

Vjerojatno će se proći ubrzana obuka za sredinu ljeta 2023..

2018-06-14

Back to top Go down

Post by dijagram Wed 25 Jan - 15:51

AssadNaPodmornici wrote:https://www.index.hr/vijesti/clanak/leopard-2-nije-supertenk-koji-osigurava-pobjedu/2432315.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

IZMUČENI mjesecima ruskih raketnih napada na civilne ciljeve, Ukrajinci imaju potpuno nerealna očekivanja da će zapadni tenkovi, posebice Leopard 2, donijeti brze pobjede i kraj rata. Nažalost, svi zapadni tenkovi ne bi to mogli ostvariti, naročito ne ovako kako ih Ukrajinci namjeravaju upotrijebiti.

Oduševljeni vijestima da će dobiti Challengere 2, Leoparde 2, Abramse i vjerojatno Leclerce, ukrajinski mediji već su počeli procjenjivati koliko će ukrajinskim posadama trebati da se uvježbaju. Tako su s predviđenih 20 do 22 tjedna oni najpesimističniji došli do 15, oni nešto optimističniji do 11 ili najviše 12, a oni nerealno optimistični predviđaju da će svi ti tenkovi doći u Ukrajinu za 7, najviše 8 tjedana.

Tko će upravljati tenkovima
Naravno da ništa od toga nije realno bez obzira na to što će ukrajinska vojska poslati iskusne posade, a postavlja se i pitanje tko će onda upravljati starim tenkovima. Da su Ukrajinci dobili, primjerice, T-90, onda bi mogli pričati o 10 ili manje tjedana preobuke. Zapadni su tenkovi prepuni tehnologija i sustava koje oni nikad nisu vidjeli.

Vozače bi se moglo osposobiti za upravljanje Leopardom 2 za 4 ili 5 tjedana, to nije neki problem. Međutim, zbrzana obuka vjerojatno bi konstantno dovodila do kvarova. Sovjetski tenkovi koje koristi ukrajinska vojska lakši su od 50 tona. Svi zapadni tenkovi puno su teži, počevši od Leclercovih 57 tona. Challenger 2 i Abrams imaju masu veću od 62 tone (masa ovisi o izvedenici tenka) pa Ukrajinci koji su naučili upravljati tenkom od 45 tona zapravo moraju krenuti otpočetka i izbrisati pomisao da sve znaju. Možda bi bilo bolje poslati mladiće koji ništa ne znaju.

Isto je i s ciljačem i zapovjednikom. Za razliku od sovjetskih tenkova, počevši od T-64 nadalje, zapadni tenkovi (osim Leclerca) nemaju automatske punjače topova. Dakle, četvrti član je obavezan, a on se ne bavi samo punjenjem, ima i druge zadaće.

Ukrajinci će zbrzati obuku
Kako sada stvari stoje, Ukrajinci će zbrzati obuku da bi nove tenkove što prije doveli na bojište. I ondje će ih vrlo brzo "potrošiti", a Zapad ih više neće imati čime nadomjestiti.

Puno se pisalo o tome kako je Leopard 2 moćan tenk, poput nekog supertenka. Tako se navodio podatak da može uništiti ruski tenk na 4000 metara. To, naravno, nije istina, no i da jest, u ukrajinskim uvjetima ratovanja, gdje je teren nalik na sjeverne predjele Hrvatske, to je potpuno nebitan podatak.

Većina tenkovskih bitki u Ukrajini se zbog neravne konfiguracije terena, šuma, šumaraka i građevina odvija na udaljenostima od nekoliko stotina metara. Na tim udaljenostima i ruski tenkovski topovi od 125 mm imaju više nego dovoljno ubojite moći da razvale svaki zapadni tenk, da ne spominjemo sve ruske protuoklopne raketne sustave koji su razvijeni da uništavaju najmodernije zapadne tenkove.

Jedini način da se to ne dogodi jest dugotrajna i temeljita obuka ne samo tenkovskih posada već i svih s kojima će objedinjeno borbeno djelovati.

Bit će spremni u proljeće 2024.
Ukrajinska vojska imat će koristi od isporuka svi tih Challengera, Leoparda, Leclerca, Abramsa, ali i Bradleyja, Mardera, CV-90 te samovoznih haubica M109A6 Paladin, CAESAR, Archer, Zuzana ako ih sad uopće ne doveze u Ukrajinu. Treba ih ostaviti na poligonima u Poljskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i drugdje te tamo dovesti minimalno 200 tisuća vojnika koje će uvježbavati zapadni instruktori.

Kad prođu temeljnu obuku, treba prijeći na združenu obuku, a potom na naprednu združenu obuku. Tako bi u proljeće 2024. (ne, nije greška) bili spremni za borbena djelovanja.

Nakon godinu dana intenzivne obuke bili bi barem jednu stepenicu iznad uvježbanosti ruskih profesionalnih vojnika. Ukrajincima u prilog ide i to što ruska vojska ima sve manje profesionalaca, a sve više loše uvježbanih i ne baš motiviranih mobiliziranih pričuvnika i mladih ročnika, koji nakon kratke i zbrzane obuke završe u Ukrajini.

-------------------------------------------------
Galić solidni komentar sa indexa u skladu što ja i dijagram govorimo.
Zapadni tenkovi nisu super tenkovi,  jesu bolji od većine sovjetskog željeza, međutim sumnjam da su značajno šta bolji od T90M, možda malo ako je su zaista novija verzija tipa LeoA6/7(nisam stručnjak).
Tu je više stvar obuke i ne samo obuke kako upravljati tenkovima, nego obuke kako napraviti combined arms operaciju.

---
autor je rekao jednu dobru stvari, uzeti 200 000 muškaraca iz Ukraine, poslati ih u Njemačku/Poljsku gdje bi brutalno trenirali na svim zapadnim sustavima , i vratiti ih u Ukrainu na proljeće 2024 da završe rat.... pa da.

Pitanje je da li Ukraina ima godinu dana vremena da trpi Rusko iživljavanje i Ruske samoubilačke napade Wagnera i Ruske pješadije praćene stotinama tisuća granata mjesečno i hrpe sovjetskog željeza..

Vjerojatno će se proći ubrzana obuka za sredinu ljeta 2023..
Ovo je aktualno pa se evo i novinari bave nagadjanjima sto je dobro, koliko je dobro, koliko treba za obuku ovog ili onog:)
Nista posebno pogresno, ali i nista strucno, tek prenosenje razlicitih misljenja o svemu.
Ajde mali osvrt na ovo vrijeme obuke. 
Za obuku tenkovske posade, nevazno s tri ili cetiri clana, i T-55 ima cetiri clana posade i nije nepoznat ukrajincima, doista je potrebno barem dva mjeseca.
Svakako bi bilo bolje imati vremena te ih obucavati sest mjeseci, ali vremena nema.
Ako se gleda jedna posada konkretno, nakon ubrzane obuke od dva mjeseca ili nakon sestomjesecne podrobnije obuke jasno je da ce biti bolje 
obucena polaganijom, podrobnijom obukom uz vise vremena na prilagodbu sa svim elementima koje moraju savladati.
No, ista posada nece biti drasticno sposobnija dugotrajnijom obukom.
U ratnim vremenima pribjegava se ubrzanoj obuci i ona je moguca, opravdana da kazem, logicna.
Sad ne bih filozofirao jer to ne volim, kako sposoban nastavni kadar moze bolje pripremiti ovu posadu za dva nego neki nesposoban za sest mjeseci.
Jasno zelim naglasiti da primjerice za Leopard-2 koji je najpozeljniji i iz tih razloga imamo masu dobrog kadra diljem EU drzava jer je tenk prisutan
u vise drzava te se dugo koristi i sigurno se mogu izdvojiti ponajbolji ljudi za provodjenje ove ubrzane obuke.
Rade li to seprtlje kakvih recimo ima posvuda pa i kod nas onda ni obuka od pet godina nece donijeti nista posebnog u odnosu na ovu od dva mjeseca.
Ubrzanom obukom moguci su nedostatci znanja kod pojedinih polaznika i oni trebaju biti pazljivo birani za taj posao.
Ne moze se poslati pritupe ljude da ovladaju sofisticiranim tehnickim uredjajima koji su ugradjeni u Lepard-2.
Na koncu prava obuka posade bit ce sudjelovanje u ratu od barem dva mjeseca u kojem ce pored djelovanja iz mjesta dozivjeti manevriranje 
bojistem pod topnickim udarima, barem jedan neprijateljski tenkovski napad i barem izvesti jedan tenkovski proboj ili pokusaj proboja crta neprijatelja.
Posada koja ovo prezivi bit ce bolje obucena nego da ih se pet godina trenira u mirnodopskim uvjetima.

Malo o samom tenku, on bi donioprednost ukrajincima, mozda najvise u psiholoskom smislu.
Rusi bi ga se bojali vise nego sto trebaju, a ukrajinci vjerovali u njega takodjer vise nego sto trebaju:)
Tenkiste se obucava na nacin da ih se uvjerava u veliku sigurnost od unistavanja neprijateljskim sredstvima.
Leopard cinjenicno i jest bolje zasticen od ruskih tenkova te ima bolji top od primjerice T-72.
Nije nevazna stvar sto moze uspjesno djelovati na 4000 metara kako to u clanku insinuiraju.
Puno je ravnice u ukrajini i ne djeluje se samo po neprijateljskim tenkovima.
Tenk se koristi i za udare na utvrdjene bunkere, rovove, logisticka vozila itd.
Puno je verzija tenka i ako stignu vjerojatno ce biti razlicitih, pitanje koliko starijih koliko novijih modela.
Godinama se doradjuje, kako tehnikom tako vecom zastitom oklopa.
Viseslojni oklop od vise slojeva razlicitih materijala mozda mu je najveca kvaliteta.
Time se pokusava prevariti kumulativne projektile na nacin da im se kumulativni mlaz rasprsi, potrosi, izmedju razlicitih komponenti i ne
djeluje onako kako je koncipiran.
Nije ga jednostavno unistiti zastarjelim rucnim bacacima ali moderni protuoklopni sustavi svehedno ce to uspjeti.
Takodjer u bliskoj borbi s tenkom ukoliko neprijatelj koristi pancirni projektil koji za proboj koristi posebno ojacano zrno kompozitni oklop nece mu puno pomoci.
Cesto spominjana tezina nije mu takva da je problematican za uporabu niti prelazak mostova.
Pontoni, otezano ali  najbolje da ih tenk nikada ne prelazi:) 

Uzaludne su neke prednosti ovog tenka ako se on ne bude koristio na najbolji nacin, kako izborom pravca djelovanja, nacina podilazenja i konacno
borbenog rasporeda.
Sposobniji vojskovodja losijim tenkovima pobijedit ce bolje tenkove ako ih vodi losiji zapovjednik.
Osobno dakle mislim da je Leopard optimalan tenk za ukrajince, ali takodjer sam skeptican u tome koliku nadmoc ce im donijeti.
To se posebno odnosi na rusku reakciju i njihovo postavljanje u takvom slucaju.
Tehnicki, nadmoc postoji, ali ljudski faktor moze je i dodatno povecati ali i anulirati, ljudski faktor dakako, ukrajinski a i ruski.
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

AssadNaPodmornici likes this post

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 29 of 50 Previous  1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 39 ... 50  Next

Back to top

- Similar topics