ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!

Page 4 of 38 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 21 ... 38  Next

Go down

Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole! - Page 4 Empty Re: Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!

Post by catabbath Tue 19 Jan - 11:24

Mah eventualno kao neki izborni predmet ali da je obavezno bilo bi bezveze i nepotrebno. Ja sam morao obavezno učiti to pismo u školi a prošlo je puno godina dok ga nisam vidio "u živo" a baš mi i nije nešto previše trebalo. Ok od viška znanja glava ne boli u svakom slučaju ali bolje da uvedu obaveznu informatiku...

catabbath

2015-08-22

Back to top Go down

Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole! - Page 4 Empty Re: Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!

Post by Guest Tue 19 Jan - 11:24

Niti jedno znanje ni na odmet.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Tue 19 Jan - 11:26

dawson wrote:Mah eventualno kao neki izborni predmet ali da je obavezno bilo bi bezveze i nepotrebno. Ja sam morao obavezno učiti to pismo u školi a prošlo je puno godina dok ga nisam vidio "u živo" a baš mi i nije nešto previše trebalo. Ok od viška znanja glava ne boli u svakom slučaju ali bolje da uvedu obaveznu informatiku...
Jasno, nešto što će djeci koristiti u životu a ne ovakve gluposti.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by L'âme Tue 19 Jan - 11:27

Riplex wrote:
maggie13 wrote:
Riplex wrote:
maggie13 wrote:
Riplex wrote:
maggie13 wrote:
Riplex wrote:
maggie13 wrote:Oduvijek sam pobornik cirilice u skolama. Pa to je i nase pismo,makar nije dugo u uporabi. Plus,odrzavamo bliskost sa susjedima.;-)
Zašto? Čemu služi? Zašto ne programske jezike? Ćirilica se nauči za dan u kući, programiranje malo teže. Ali neka idemo mi u kontra smjeru, pa makar.
Cirilica je blisko pismo,nije ga tesko naucit te jedna godina pisma nece opteretit ucenike.
Programske jezike neka uce djeca sa sklonostima,na fakultativnoj osnovi.
;-)
Aha, znači dica ko ja, koju jezici ne zanimaju ni 2%, a inžinjerija nam je u prirodi moramo trpit i biti zakinuti za školovanje do 18, i u odnosu na kolege iz drugi država biti zakinuti.
Očaravajuće, nema što...
dica k'o ti..nadam se da citaju s razumijevanjem,ua razliku od tebe..:D
Fali ti ono što mi spotičeš. Zalažeš se da svi uče ćirilicu, a programiranje samo neki, i ne vidiš tu problem. To što netko nije zainteresiran za ćirilicu i slične gluparije u današnjem dobu, nije tvoj problem
ok,ponovit cu:-)
Godinu dana cirilice,u okviru plana i programa hrvatskog jezika vs fakultativi predmet programiranja kroz vise godina skolovanja..osobno bih uvela dva strana jezika obavezna i građanski odgoj ( bez onog dijela) :D
Lako uvest, ali čemu?

Nama treba reforma komplet školstva, zašto tjerati djecu koju ne zanimaju jezici da bubaju iste ili obrnuto s programiranjem.
Kakav građanski? Pranje mozga od strane države ili potrebne stvari, kao npr. kako srediti poreze i sl.?
a,sto ce im programiranje svima..jezici su bit svega..komunikacija..:-)
Snalazenje u drustvu,upoznavanje sa obvezama i pravima,DOP,osobno financijsko ponasanje,ekoloska svijest..etc..
:-)

L'âme

2014-04-12

Back to top Go down

Post by Guest Tue 19 Jan - 11:29

Pa recimo uvesti ruski kao strani jezik pod obvezno,  i eto riješen problem s ćirilicom.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Tue 19 Jan - 11:38

Eva wrote:Pa recimo uvesti ruski kao strani jezik pod obvezno,  i eto riješen problem s ćirilicom.
Ruska i srpska ćirilica se razlikuju. No pitanje je zašto bi se pod obavezno učio ruski? jel rusija el dorado i zar tamo bježe ljudi iz RH u potrazi za boljim životom? Jesu li programski jezici bazirani na ruskom? Ko drma gospodarstvom cijelog svijeta, rusi? koji je jezik najzastupjeniji u svim sferama gospodarstva,ruski?....dakle okaniti se ćorava posla, ko ima afinitete prema jezicima neka ih uči no nametati to djeci je čista glupost i nabacivanje na dječija leđa još pizdarija koje im u životu neće nikada trebati, barem 99% njih.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Riplex Tue 19 Jan - 11:50

@maggie

To i govorim, ne triba sve na svu dicu natovarit.
Ja sam imo 4 sata njemačkog u gimnaziji, koji me nije zanimo 2%, osim osnovne konunikacije. A dodatne sate fizike smo jedva izborili (kao izborni predmet).
Da ne govorim kako smo prolazili kao sportaši...svi imaju 5 na tjelesnom, jer utječe na prosjek. Za poludit

2015-07-27

Back to top Go down

Post by epikur37 Tue 19 Jan - 11:53

Znam ćirilicu a ruski bi trebalo uvesti kao drugi strani jezik.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by crvenkasti Tue 19 Jan - 11:54

epikur37 wrote:Znam ćirilicu a ruski bi trebalo uvesti kao drugi strani jezik.

Ja se ponosim jer ju ne znam.
crvenkasti
crvenkasti

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by epikur37 Tue 19 Jan - 11:55

crvenkasti wrote:

I zato misliš da si veći Hrvat?

Šta reć.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Guest Tue 19 Jan - 11:58

tre911 wrote:
Eva wrote:Pa recimo uvesti ruski kao strani jezik pod obvezno,  i eto riješen problem s ćirilicom.
Ruska i srpska ćirilica se razlikuju. No pitanje je zašto bi se pod obavezno učio ruski? jel rusija el dorado i zar tamo bježe ljudi iz RH u potrazi za boljim životom? Jesu li programski jezici bazirani na ruskom? Ko drma gospodarstvom cijelog svijeta, rusi? koji je jezik najzastupjeniji u svim sferama gospodarstva,ruski?....dakle okaniti se ćorava posla, ko ima afinitete prema jezicima neka ih uči no nametati to djeci je čista glupost i nabacivanje na dječija leđa još pizdarija koje im u životu neće nikada trebati, barem 99% njih.

конечно :clown
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by L'âme Tue 19 Jan - 12:00

epikur37 wrote:
crvenkasti wrote:

I zato misliš da si veći Hrvat?

Šta reć.
Ma, govori neistinu jocolor

L'âme

2014-04-12

Back to top Go down

Post by crvenkasti Tue 19 Jan - 13:00

Shvatio sam ja, što gluplji, to veći.
crvenkasti
crvenkasti

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Trinity Tue 19 Jan - 13:32

jastreb wrote:
Trinity wrote:Nije ni meni bila draga, pogotovo kad su me dočekali Jadnici  Victora Hugoa na ćirilici. :)
Ali danas mi je drago što ju znam, treba mi skoro svakodnevno.
A kako ti tek koristi kad (kao ja) razumijem dosta ruskog jezika i kad čitam neke ruske vijesti!!!

Ee!!

Ili kad čitam nešto na makedonskom!! 

Aa!

Ovi neki naši povezuju ćirilicu isključivo sa Srbima.
I meni u stvari koristi kad idem na ruske stranice, odnosno kad trgujem tamo.
A što kažeš, pa može se čitati i na makedonskom, bugarskom...
Problem jest što se ćirilica veže isključivo za Srbe, pa to mnogima smeta...
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Regoč Tue 19 Jan - 13:36

Ćirilica je hrvatsko pismo ne manje od glagoljice pa zašto ne vratimo i glagoljicu po toj logici. Nikakva ćirilica, komu treba neka uči, većini ne treba.

Male
2015-08-21

Back to top Go down

Post by Trinity Tue 19 Jan - 13:36

Riplex wrote:
maggie13 wrote:Oduvijek sam pobornik cirilice u skolama. Pa to je i nase pismo,makar nije dugo u uporabi. Plus,odrzavamo bliskost sa susjedima.;-)
Zašto? Čemu služi? Zašto ne programske jezike? Ćirilica se nauči za dan u kući, programiranje malo teže. Ali neka idemo mi u kontra smjeru, pa makar.
Zašto ne i jedno i drugo?
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by dzango Tue 19 Jan - 13:42

Regoč wrote:Ćirilica je hrvatsko pismo ne manje od glagoljice pa zašto ne vratimo i glagoljicu po toj logici. Nikakva ćirilica, komu treba neka uči, većini ne treba.
Zato što niko nije razbijao glagoljične table pa je glupo.

2014-04-19

Back to top Go down

Post by Regoč Tue 19 Jan - 13:42

marcus-t wrote:
deda na aparatima wrote:djeca ionako uče već pisati i glagoljicom, pa osim tog arhaičnog pisma može ih se poučiti i ćirilčnom pismu kroz par sati nastave koje se također nekoć koristilo u Hrvatskoj
I tako, sjetili se da je Ćirilica bila i hrvatsko pismo? A šta su onda oni iz Vukovara što su razbijali ćirilične natpise? Nepismene budale? pirat
Nitko ne uči pisati glagoljicom, to je u sklopu izborne nastave, ako hoće nastavnik i učenici. Nikakva razloga za učenje ćirilice nema jer je hrvatska ćirilica zastarjela budući da ju ne rabimo od 15. stoljeća, a zašto bismo učili srbsku ćirilicu.

Male
2015-08-21

Back to top Go down

Post by Regoč Tue 19 Jan - 13:43

deda na aparatima wrote:
kic wrote:ko da to djecu zanima u prvom redu, čime se ova naša "znanost" bavi-
pa to mogu učiti na satu likovne umjetnosti
zar je bolje djeci usađivati strah od ćirilice ili recimo kineske logografije, grčkog pisma itd?
Nitko ne usađuje strah, ali nema razloga za učenje ćirilice. Kao ni glagoljice.

Male
2015-08-21

Back to top Go down

Post by dzango Tue 19 Jan - 13:44

Regoč wrote:
deda na aparatima wrote:
kic wrote:ko da to djecu zanima u prvom redu, čime se ova naša "znanost" bavi-
pa to mogu učiti na satu likovne umjetnosti
zar je bolje djeci usađivati strah od ćirilice ili recimo kineske logografije, grčkog pisma itd?
Nitko ne usađuje strah, ali nema razloga za učenje ćirilice. Kao ni glagoljice.
Ni latinice.

2014-04-19

Back to top Go down

Post by Regoč Tue 19 Jan - 13:45

melkior wrote:
deda na aparatima wrote:djeca ionako uče već pisati i glagoljicom, pa osim tog arhaičnog pisma može ih se poučiti i ćirilčnom pismu kroz par sati nastave koje se također nekoć koristilo u Hrvatskoj
Ćirilica u školi jedino ima smisla ukoliko se uči ruski. Glagoljica ok, ali budimo realni, koliko je djela iz povijesti hrvatske književnosti napisano na tzv. bosančici? Po meni, više smisla ima učiti ruski, staroslavenski i latinski.
Ništa od toga nema smisla učiti u školi. A tko treba, taj će naučiti i bez škole.

Male
2015-08-21

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 4 of 38 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 21 ... 38  Next

Back to top

- Similar topics