Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
Page 4 of 38
Page 4 of 38 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 21 ... 38
Re: Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
Mah eventualno kao neki izborni predmet ali da je obavezno bilo bi bezveze i nepotrebno. Ja sam morao obavezno učiti to pismo u školi a prošlo je puno godina dok ga nisam vidio "u živo" a baš mi i nije nešto previše trebalo. Ok od viška znanja glava ne boli u svakom slučaju ali bolje da uvedu obaveznu informatiku...
catabbath- Posts : 12437
2015-08-22
Jasno, nešto što će djeci koristiti u životu a ne ovakve gluposti.dawson wrote:Mah eventualno kao neki izborni predmet ali da je obavezno bilo bi bezveze i nepotrebno. Ja sam morao obavezno učiti to pismo u školi a prošlo je puno godina dok ga nisam vidio "u živo" a baš mi i nije nešto previše trebalo. Ok od viška znanja glava ne boli u svakom slučaju ali bolje da uvedu obaveznu informatiku...
Guest- Guest
a,sto ce im programiranje svima..jezici su bit svega..komunikacija..:-)Riplex wrote:Lako uvest, ali čemu?maggie13 wrote:ok,ponovit cu:-)Riplex wrote:Fali ti ono što mi spotičeš. Zalažeš se da svi uče ćirilicu, a programiranje samo neki, i ne vidiš tu problem. To što netko nije zainteresiran za ćirilicu i slične gluparije u današnjem dobu, nije tvoj problemmaggie13 wrote:dica k'o ti..nadam se da citaju s razumijevanjem,ua razliku od tebe..:DRiplex wrote:Aha, znači dica ko ja, koju jezici ne zanimaju ni 2%, a inžinjerija nam je u prirodi moramo trpit i biti zakinuti za školovanje do 18, i u odnosu na kolege iz drugi država biti zakinuti.maggie13 wrote:Cirilica je blisko pismo,nije ga tesko naucit te jedna godina pisma nece opteretit ucenike.Riplex wrote:Zašto? Čemu služi? Zašto ne programske jezike? Ćirilica se nauči za dan u kući, programiranje malo teže. Ali neka idemo mi u kontra smjeru, pa makar.maggie13 wrote:Oduvijek sam pobornik cirilice u skolama. Pa to je i nase pismo,makar nije dugo u uporabi. Plus,odrzavamo bliskost sa susjedima.;-)
Programske jezike neka uce djeca sa sklonostima,na fakultativnoj osnovi.
;-)
Očaravajuće, nema što...
Godinu dana cirilice,u okviru plana i programa hrvatskog jezika vs fakultativi predmet programiranja kroz vise godina skolovanja..osobno bih uvela dva strana jezika obavezna i građanski odgoj ( bez onog dijela) :D
Nama treba reforma komplet školstva, zašto tjerati djecu koju ne zanimaju jezici da bubaju iste ili obrnuto s programiranjem.
Kakav građanski? Pranje mozga od strane države ili potrebne stvari, kao npr. kako srediti poreze i sl.?
Snalazenje u drustvu,upoznavanje sa obvezama i pravima,DOP,osobno financijsko ponasanje,ekoloska svijest..etc..
:-)
2014-04-12
Pa recimo uvesti ruski kao strani jezik pod obvezno, i eto riješen problem s ćirilicom.
Guest- Guest
Ruska i srpska ćirilica se razlikuju. No pitanje je zašto bi se pod obavezno učio ruski? jel rusija el dorado i zar tamo bježe ljudi iz RH u potrazi za boljim životom? Jesu li programski jezici bazirani na ruskom? Ko drma gospodarstvom cijelog svijeta, rusi? koji je jezik najzastupjeniji u svim sferama gospodarstva,ruski?....dakle okaniti se ćorava posla, ko ima afinitete prema jezicima neka ih uči no nametati to djeci je čista glupost i nabacivanje na dječija leđa još pizdarija koje im u životu neće nikada trebati, barem 99% njih.Eva wrote:Pa recimo uvesti ruski kao strani jezik pod obvezno, i eto riješen problem s ćirilicom.
Guest- Guest
@maggie
To i govorim, ne triba sve na svu dicu natovarit.
Ja sam imo 4 sata njemačkog u gimnaziji, koji me nije zanimo 2%, osim osnovne konunikacije. A dodatne sate fizike smo jedva izborili (kao izborni predmet).
Da ne govorim kako smo prolazili kao sportaši...svi imaju 5 na tjelesnom, jer utječe na prosjek. Za poludit
To i govorim, ne triba sve na svu dicu natovarit.
Ja sam imo 4 sata njemačkog u gimnaziji, koji me nije zanimo 2%, osim osnovne konunikacije. A dodatne sate fizike smo jedva izborili (kao izborni predmet).
Da ne govorim kako smo prolazili kao sportaši...svi imaju 5 na tjelesnom, jer utječe na prosjek. Za poludit
Znam ćirilicu a ruski bi trebalo uvesti kao drugi strani jezik.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
epikur37 wrote:Znam ćirilicu a ruski bi trebalo uvesti kao drugi strani jezik.
Ja se ponosim jer ju ne znam.
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:epikur37 wrote:Znam ćirilicu a ruski bi trebalo uvesti kao drugi strani jezik.
I zato misliš da si veći Hrvat?
Šta reć.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
tre911 wrote:Ruska i srpska ćirilica se razlikuju. No pitanje je zašto bi se pod obavezno učio ruski? jel rusija el dorado i zar tamo bježe ljudi iz RH u potrazi za boljim životom? Jesu li programski jezici bazirani na ruskom? Ko drma gospodarstvom cijelog svijeta, rusi? koji je jezik najzastupjeniji u svim sferama gospodarstva,ruski?....dakle okaniti se ćorava posla, ko ima afinitete prema jezicima neka ih uči no nametati to djeci je čista glupost i nabacivanje na dječija leđa još pizdarija koje im u životu neće nikada trebati, barem 99% njih.Eva wrote:Pa recimo uvesti ruski kao strani jezik pod obvezno, i eto riješen problem s ćirilicom.
конечно
Guest- Guest
Ma, govori neistinuepikur37 wrote:crvenkasti wrote:epikur37 wrote:Znam ćirilicu a ruski bi trebalo uvesti kao drugi strani jezik.
I zato misliš da si veći Hrvat?
Šta reć.
2014-04-12
Shvatio sam ja, što gluplji, to veći.
crvenkasti-
2014-04-17
I meni u stvari koristi kad idem na ruske stranice, odnosno kad trgujem tamo.jastreb wrote:A kako ti tek koristi kad (kao ja) razumijem dosta ruskog jezika i kad čitam neke ruske vijesti!!!Trinity wrote:Nije ni meni bila draga, pogotovo kad su me dočekali Jadnici Victora Hugoa na ćirilici.
Ali danas mi je drago što ju znam, treba mi skoro svakodnevno.
Ee!!
Ili kad čitam nešto na makedonskom!!
Aa!
Ovi neki naši povezuju ćirilicu isključivo sa Srbima.
A što kažeš, pa može se čitati i na makedonskom, bugarskom...
Problem jest što se ćirilica veže isključivo za Srbe, pa to mnogima smeta...
Trinity-
2014-04-17
Ćirilica je hrvatsko pismo ne manje od glagoljice pa zašto ne vratimo i glagoljicu po toj logici. Nikakva ćirilica, komu treba neka uči, većini ne treba.
Zašto ne i jedno i drugo?Riplex wrote:Zašto? Čemu služi? Zašto ne programske jezike? Ćirilica se nauči za dan u kući, programiranje malo teže. Ali neka idemo mi u kontra smjeru, pa makar.maggie13 wrote:Oduvijek sam pobornik cirilice u skolama. Pa to je i nase pismo,makar nije dugo u uporabi. Plus,odrzavamo bliskost sa susjedima.;-)
Trinity-
2014-04-17
Zato što niko nije razbijao glagoljične table pa je glupo.Regoč wrote:Ćirilica je hrvatsko pismo ne manje od glagoljice pa zašto ne vratimo i glagoljicu po toj logici. Nikakva ćirilica, komu treba neka uči, većini ne treba.
Nitko ne uči pisati glagoljicom, to je u sklopu izborne nastave, ako hoće nastavnik i učenici. Nikakva razloga za učenje ćirilice nema jer je hrvatska ćirilica zastarjela budući da ju ne rabimo od 15. stoljeća, a zašto bismo učili srbsku ćirilicu.marcus-t wrote:I tako, sjetili se da je Ćirilica bila i hrvatsko pismo? A šta su onda oni iz Vukovara što su razbijali ćirilične natpise? Nepismene budale?deda na aparatima wrote:djeca ionako uče već pisati i glagoljicom, pa osim tog arhaičnog pisma može ih se poučiti i ćirilčnom pismu kroz par sati nastave koje se također nekoć koristilo u Hrvatskoj
Nitko ne usađuje strah, ali nema razloga za učenje ćirilice. Kao ni glagoljice.deda na aparatima wrote:pa to mogu učiti na satu likovne umjetnostikic wrote:ko da to djecu zanima u prvom redu, čime se ova naša "znanost" bavi-
zar je bolje djeci usađivati strah od ćirilice ili recimo kineske logografije, grčkog pisma itd?
Ni latinice.Regoč wrote:Nitko ne usađuje strah, ali nema razloga za učenje ćirilice. Kao ni glagoljice.deda na aparatima wrote:pa to mogu učiti na satu likovne umjetnostikic wrote:ko da to djecu zanima u prvom redu, čime se ova naša "znanost" bavi-
zar je bolje djeci usađivati strah od ćirilice ili recimo kineske logografije, grčkog pisma itd?
Ništa od toga nema smisla učiti u školi. A tko treba, taj će naučiti i bez škole.melkior wrote:Ćirilica u školi jedino ima smisla ukoliko se uči ruski. Glagoljica ok, ali budimo realni, koliko je djela iz povijesti hrvatske književnosti napisano na tzv. bosančici? Po meni, više smisla ima učiti ruski, staroslavenski i latinski.deda na aparatima wrote:djeca ionako uče već pisati i glagoljicom, pa osim tog arhaičnog pisma može ih se poučiti i ćirilčnom pismu kroz par sati nastave koje se također nekoć koristilo u Hrvatskoj
Page 4 of 38 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 21 ... 38
Similar topics
» Srđa Popović napokon nagrađen: postao rektor St Andrews sveučilišta
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
Page 4 of 38