Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
Page 30 of 38
Page 30 of 38 • 1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 34 ... 38
Re: Rektor Boras: Ćirilicu vratiti u škole!
Čekaj da se nađe objašnjenje za ovu nečuvenost...epikur37 wrote:Ima li ćirilica grafem za svaki hrvatski fonem?
Guest- Guest
Starhemberg wrote:Arapski jezik ima glasove za kojih nema oznake na latinici, što nije slučaj s latinicom i ćirilicom. Dakle, nema nikakve veze to što ti pišeš.marcellus wrote:može se i arapski pisati latinicom, ali bi se svaki ozbiljan lingvist uhvatio za glavu na takve idejeStarhemberg wrote:Tvoja tvrdnja koju iznosiš u tekstu da je ćirilica isključivo vezana za srpski jezik i da njome ne može biti iznesen sadržaj ni na jednom drugom jeziku je pogrešna, za što ima puno dokaza (jedan na stranici prije) Isto tako, uspoređivanje arapskog i kineskog (dakle, dva također međusobno potpuno različita jezika i pisma) s latinicom i ćirilicom, koji su nastali u Europi i kojim se služe narodi iste jezične ili približno slične jezične grane je potpuno promašeno.marcellus wrote:dakle ćirilica o kojoj boras priča nema veze sa srbima al nema veze ni s mozgom, a što srbi koriste a što ne je njihova stvar, ali da je ćirilica imala ulogu zapišavanja teritorija je
ima jer se uvijek piše, oficijelno, dakle u školi, pismom koje pripada danom književnom jeziku. U školi je dva i dva uvijek četiri, u konzumu može biti i 3.99, škola se mora držati akademskih standarda, čak i osnovna, i ako se uvede fakultativna nastava onda to ne može biti nastava "ćirilice na hrvatskom" nego samo srpskog jezika i književnosti, skupa s ćirilicom.
Starhemberg wrote:Čekaj da se nađe objašnjenje za ovu nečuvenost...epikur37 wrote:Ima li ćirilica grafem za svaki hrvatski fonem?
pa naravno da ima, ali to što je nešto tehnički izvedivo ne znači da je akademski opravdano i prihvatljivo.
Evo, ovo je sofizam: ja tvrdim da kokoš može letjeti kroz oblak.
Moji argomenti:
Orao je ptica, ima perje i krila i zato leti, i kokoš je ptica, ima perje i krila, dakle i ona leti..
Avion može proletjeti koroz oblak jer oblak je vodena para i kroz njega se može letjeti, dakle i kokoš to može.
Moji argomenti:
Orao je ptica, ima perje i krila i zato leti, i kokoš je ptica, ima perje i krila, dakle i ona leti..
Avion može proletjeti koroz oblak jer oblak je vodena para i kroz njega se može letjeti, dakle i kokoš to može.
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:Evo, ovo je sofizam: ja tvrdim da kokoš može letjeti kroz oblak.
Moji argomenti:
da, može se i hrvatski pisati ćirilicom i izmišljati da je ćirilica i hrvatsko pismo, no ona to nije.
jeste Čedo a najbogatiji je ako priča srpski i zove se Čedomir.marcellus wrote:Čedomir Češković ·
Čovjek je bogat onoliko koliko jezika priča, a to je nužno povezano sa pismima.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
ja se ne bih toliko bavila standardima, ne može čirilica jer je na svakoj kući iz koje su potjerani ili ubijeni hrvati usred hrvatske pisalo na čirilici ovo je srbija!, ne može zbog 20 ooo ubijenih, ne može zbog silovanih, ne može zbog popaljenoga i ne može zbog poklanoga i jebite si mater sa čirilicom.marcellus wrote: škola se mora držati akademskih standarda, čak i osnovna, i ako se uvede fakultativna nastava onda to ne može biti nastava "ćirilice na hrvatskom" nego samo srpskog jezika i književnosti, skupa s ćirilicom.
2015-08-15
misliš zbog ovogpa to bi ukratko bilo to...kaja_333 wrote:ja se ne bih toliko bavila standardima, ne može čirilica jer je na svakoj kući iz koje su potjerani ili ubijeni hrvati usred hrvatske pisalo na čirilici ovo je srbija!, ne može zbog 20 ooo ubijenih, ne može zbog silovanih, ne može zbog popaljenoga i ne može zbog poklanoga i jebite si mater sa čirilicom.marcellus wrote: škola se mora držati akademskih standarda, čak i osnovna, i ako se uvede fakultativna nastava onda to ne može biti nastava "ćirilice na hrvatskom" nego samo srpskog jezika i književnosti, skupa s ćirilicom.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
U glavnom hrvatski jezik se danas piše latinicom.
U povijesti se pisao i glagoljicom i ćirilicom.
Ta dva pisma mogu biti obrađena kroz par sati nastave hrvatskog jezika poradi povijesti nacionalnog jezika, kulture i slično.
Odnosno, zbog tog razloga u najmanju ruku ćirilica treba biti zastupljena u programu kao i glagoljica danas.
I to je sva priča.
Ovi bijesovi o srboudbo harangi su smiješni ali i možebitno mišljenjes druge strane da bi hrvatski danas trebao imati dva pisma.
Ta dva pisma mogu biti obrađena kroz par sati nastave hrvatskog jezika poradi povijesti nacionalnog jezika, kulture i slično.
Odnosno, zbog tog razloga u najmanju ruku ćirilica treba biti zastupljena u programu kao i glagoljica danas.
I to je sva priča.
Ovi bijesovi o srboudbo harangi su smiješni ali i možebitno mišljenjes druge strane da bi hrvatski danas trebao imati dva pisma.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
e tako je, zbog tog. možda je inače pismo, u hrvatskoj je srbovanje i ne može. kakva fonetika i standardi. ne može jer je četnikovanje i zdravo.
2015-08-15
boli nas k.epikur37 wrote:
2015-08-15
To je ono sto sam govorio sto pise kaja...osobno nitko nema protiv cirilicee kao pisma nista ali jebiga glavno je pismo agresora i zlocinaca...a jos k tome spc opet najavljuje veliku srbiju i proganja stepinca i katolicku crkvu u hrvatskoj
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
kaja_333 wrote:e tako je, zbog tog. možda je inače pismo, u hrvatskoj je srbovanje i ne može. kakva fonetika i standardi. ne može jer je četnikovanje i zdravo.
Da, ali moramo izmisliti nešto da ne zvuči tako bijedno i primitivno.
crvenkasti-
2014-04-17
pa što uvijaju, ne može zbog ovog , ne može zbog onog. ne može jer isključivo zbog četnikovanja i uvlaćenjima četnicima u dupe. kakvo pismo. tko je taj boras? mislim znam funkciju ali nešto detaljnije znaš?vuksadinare wrote:To je ono sto sam govorio sto pise kaja...osobno nitko nema protiv cirilicee kao pisma nista ali jebiga glavno je pismo agresora i zlocinaca...a jos k tome spc opet najavljuje veliku srbiju i proganja stepinca i katolicku crkvu u hrvatskoj
2015-08-15
ne moramo, evo vidiš da ne moramo.crvenkasti wrote:kaja_333 wrote:e tako je, zbog tog. možda je inače pismo, u hrvatskoj je srbovanje i ne može. kakva fonetika i standardi. ne može jer je četnikovanje i zdravo.
2015-08-15
ma samo pogledati video i sve ti je jasno, a onom kom nije neće ni biti, ili je njihov igrač... a ovdje se lako vidi tko je u njihovom kolu...vuksadinare wrote:To je ono sto sam govorio sto pise kaja...osobno nitko nema protiv cirilicee kao pisma nista ali jebiga glavno je pismo agresora i zlocinaca...a jos k tome spc opet najavljuje veliku srbiju i proganja stepinca i katolicku crkvu u hrvatskoj
2015-08-08
kaja_333 wrote:ne moramo, evo vidiš da ne moramo.crvenkasti wrote:kaja_333 wrote:e tako je, zbog tog. možda je inače pismo, u hrvatskoj je srbovanje i ne može. kakva fonetika i standardi. ne može jer je četnikovanje i zdravo.
Marcelus se ubija od muke da izmisli, a ti ništa.
crvenkasti-
2014-04-17
pa nema potreba, što da izmišljam? ti bi čirilicu jer si četnik a mi ti ju zbog toga ne damo. i nema tu ništa primitivno, jednostavno je jedino.crvenkasti wrote:kaja_333 wrote:ne moramo, evo vidiš da ne moramo.crvenkasti wrote:kaja_333 wrote:e tako je, zbog tog. možda je inače pismo, u hrvatskoj je srbovanje i ne može. kakva fonetika i standardi. ne može jer je četnikovanje i zdravo.
Marcelus se ubija od muke da izmisli, a ti ništa.
2015-08-15
U pravu si, blebetali smo i gore, pa su nas primili u EU, boli nas kurac.
crvenkasti-
2014-04-17
ako netko ima želju da ju nauči može, može i kinesko pismo, može i arapsko ali u škole u redovno neće sigurno.
2015-08-15
moze se zastiti cirilica kao hrvatsko pismo i zabranit istu radi trenutnog politiziranja nekih svetosavskih krugova.znaci,jasno i glasno reci,mi Horvati ili Ustase (kako nam srbadija voli tepati)se ne odricemo cirilice kao jednog od tri Hrvatska pisma,no istu zabranjujemo do daljnjeg jer se koristi za velikosrbovanje i tocka..kaja_333 wrote:e tako je, zbog tog. možda je inače pismo, u hrvatskoj je srbovanje i ne može. kakva fonetika i standardi. ne može jer je četnikovanje i zdravo.
Last edited by max123 on 20/1/2016, 18:15; edited 1 time in total
max123- Posts : 2853
2015-10-28
Page 30 of 38 • 1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 34 ... 38
Similar topics
» Srđa Popović napokon nagrađen: postao rektor St Andrews sveučilišta
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
» HRVATI OTIMAJU ĆIRILICU
» Kazahstan ćirilicu zamjenjuje latinicom
» HRVATSKA UKIDA NASTAVU NA SRPSKOM I ĆIRILICU I TO ZBOG RUSIJE?!
» 'Nisam skuzio sto pise na cirilici.Ne znam citat cirilicu'
Page 30 of 38