ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

E moj brate, jesi krao, al meni nisi dao

Page 13 of 24 Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 18 ... 24  Next

Go down

E moj brate, jesi krao, al meni nisi dao - Page 13 Empty Re: E moj brate, jesi krao, al meni nisi dao

Post by marcellus Tue 30 Aug - 20:57

U Americi prodaja električara raste vrlo brzo, u EU je slično

https://www.caranddriver.com/news/a39998609/electric-car-sales-usa/

EVs are still far from mainstream, but a 60 percent rise in new-EV registrations is definitely a sign they're getting closer.

AUG 8, 2022

Europe: Plug-In Car Sales Reached 19% Market Share In January 2022

E moj brate, jesi krao, al meni nisi dao - Page 13 Plug-in-electric-car-sales-in-europe-january-2022

marcellus

2014-04-16

Back to top Go down

E moj brate, jesi krao, al meni nisi dao - Page 13 Empty Re: E moj brate, jesi krao, al meni nisi dao

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:00

električni auti su prije pet godina bili egzotika za frikove.

Danas su svakodnevnica

za pet godina će bit mainstream.

za deset velika većina prodanih.

za petnaest godina - prodaja benzinaca će biti zabranjena.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:02

isto ko što već nekih 20 i više godina ne postoji niti jedan auto koji možeš kupit s karburatorom... svi imaju elektroničko ubrizgavanje. Je, karburatori imaju svoje prednosti... ali kom se da zajebavat s tim. A prije 40 godina je to bila novotarija za koju su neki mislili da se neće održati

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Brain32 Tue 30 Aug - 21:13

marcellus wrote:

Struja je naravno bolja od benzina, to će ti reć svako ko je vozio strujića.

Razlika je kao između nokie 3310 i iphonea.
Bolja je onome kome je auto tak i tak drkarija za kurčenje sa 0-100 i time kak ne mora menjat ulje. Ali onima kojima automobil stvarno treba strujić može eventualno biti drugi automobil u kući, primarni nikako.
Strujići kako je Veber naveo imaju problem sa fizikom. Naime svo gorivo moraju furati sa sobom a to znači masu, masa pak povećava potrošnju i viola - vrtimo se u krug. Slična čak problematika svemirskim prometalima ali na nižoj razini.
Ono o čemu malo tko razmišlja je činjenica da je veći dio goriva za ICE vozila svuda oko nas kao i da ga udišemo. Jer naime kada ljudi kažu kompresija je 15:1, većina uopće ne razmišlja da to znači da na svaku jedinicu goriva dolazi 15 jedinica zraka što znači da ICE vozila sa sobom nose samo ~6% goriva koje koriste. (Nemojte me sa brojkama, znam da su kompresije razne :)
Strujkan sve to mora nositi sa sobom a to ne samo da povećava masu nego i opasnost jer recimo kod ICE-a gorivo je potpuno inertno bez zraka i bezopasno, ne gubi kapacitet i dopunjuje se izuzetno brzo i lako za domet koji nije u istom svemiru sa strujkanima.

Dalje je infrastruktura za punjenje i opskrbu gdje je još jedan paradoks, Mijo iz Siska će lakše puniti svog strujića u svom dvorištu/garaži nego Euridjie Veganović iz nebodera u Zagrebu a Euridiju zapravo strujić ima više smisla jer mu treba samo za ta 3km do nasipa gdje pase travu dok Mijo svaki dan putuje za Zagreb gdje radi i bome mu nije svejedno kada zimi loži peć na drva koju je dao ugraditi na suvozaćevo sjedalo da bi istisnuo dovoljno dometa da dođe doma. Srećom pa Mijo nije kompletni idiot da pase travu i jede azijske bubamare na lešo pa si je proveo dimnjak u gepek gdje u ilegali suši kobasice...

Inače čak je i sam Rimac izjavio da ne misli da su strujići budućnost, odnosno barem ne na ovoj razini tehnologije.

I da strujići od 100.000€ su super(Taycan moj favorit) ali ova niža klasa...velim tko uvali sponz...ovaj ženi da fura klince u vrtić, odradi plac pa na nokte fakat super stvar ali za bilo kaj ozbiljno - ćorak.
Brain32
Brain32

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:31

a kaj je ozbiljno? Ja jednom godišnje odem na godišnji, par puta na izlet tu ne predaleko. Ostalo je poso - kuća - birtija.

Samo kurim benzin bzvz

i da taycan je najbolja stvar na struju trenutno, ali košta... doduše radije to nego panamera a košta isto

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:33

ali osnovni s extended baterijom prijeđe po auto cesti 500 km u šusu, iako je deklariran na puno manje (al to je kod porschea uvijek bilo, za razliku od ferrarija i sličnog, uvijek su brži nego što piše). I napuni se za manje od 20 minuta za dalje. Koji će ti kurac više? Neš vozit više u komadu da ne staneš pojest, popit.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:34

uostalom danas ne rade toliko na produljenju baterije nego na skraćenju punjenja

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:47

što se fizike tiče, veber zaboravlja osnovnu činjenicu: Strujić iskorištava skoro 90 posto energije za pokretanje auta. Benzinac i dizel oko 30-35 posto, ako, a ostatak - griješ zrak na auto cesti. Ostatak energije ide na proizvodnju lijepog zvuka iz auspuha i zagrijavanje vode u kileru te pogon pomoćih agregata (pumpe za gorivo, vodu, bregasta osovina) plus naravno mehanički gubici u samom motoru i mjenjaču koji su strava

nadalje, kod kretanja konstantnom brzinom otvorenom cestom, težina igra vrlo malu do nikakvu ulogu, aerodinamika puno veću. Auto od dvije tone troši neznatno vipe od onog od tone na otvorenom, i to ako, razlika je samo u gradu.

Last edited by marcellus on Tue 30 Aug - 21:49; edited 1 time in total

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:48

jedino gdje je benzin u prednosti su manji gubici u transportu (u mreži se gubi više nego u transportu goriva cisternama, osim u slučaju ine kad ti u tank od 50 litara stane 55 litara)

2014-04-16

Back to top Go down

Post by zganci_i_jetrica Tue 30 Aug - 21:50

melkior wrote:Novi detalji akcije. Sve je otkriveno kada su milijuni sjeli na račun umirovljeniku?

E moj brate, jesi krao, al meni nisi dao - Page 13 8d45ceff-2a2f-458f-8e74-8765f3bf0157

USKOK i policija su potvrdili da su u tijeku uhićenja i pretresi u akciji u kojoj su se, 
Pa nije toliko glup da mu ne bi bilo jasno kako banka mora prijaviti takve stvari, nego je mislio da je pokriven, ali ga je netko zajeb'o 😛
zganci_i_jetrica
zganci_i_jetrica

2021-06-05

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:53

plus, što se tiče težine - strujić je za oko 15-20 % teži od sličnog benzinca ili dizela, što je na otvorenoj cesti zanemariva razlika, dakle spomenuti mehanički gubici ICE auta debelo prelaze dobitke zbog manje težine.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 21:54

zganci_i_jetrica wrote:
melkior wrote:Novi detalji akcije. Sve je otkriveno kada su milijuni sjeli na račun umirovljeniku?

E moj brate, jesi krao, al meni nisi dao - Page 13 8d45ceff-2a2f-458f-8e74-8765f3bf0157

USKOK i policija su potvrdili da su u tijeku uhićenja i pretresi u akciji u kojoj su se, 
Pa nije toliko glup da mu ne bi bilo jasno kako banka mora prijaviti takve stvari, nego je mislio da je pokriven, ali ga je netko zajeb'o 😛

PBZ, nešto kao HDZ među bankama

2014-04-16

Back to top Go down

Post by veber Tue 30 Aug - 21:58

marc je klasični vjetrokaz ili kako ih ovdje zovu fahrrada

iliti okreće se kako veli politika.

nema pojma što je kapacitet i što bi za eu s 400 milijuna vozila značio prelazak na struju.
znači nemoguće.

s obzirom da radim u autoindustriji godinama znam što će se desiti sa strujom.
prije nego što zaživi otići će u povjest. desit će se kaj i s blue ray.

ali kolega je od toga da nikada neće imati djecu, otac dvoje, od toga da jebala vas crkva ide na misu nedjeljom, od toga da nikada neće voziti strujića-postade zagovornik isključive struje.

to je problem hrvatske kaj komunjare stanu u prvi red na misi.

radim u razvoju mercedesa, za elektromotore.
nitko od nas 800 ne vozi strujića, ali baš nitko.

ekipa iz vw koja dolazi kod nas svi kure benzin ili dizel.
i nitko od nas ne vjeruje u struju jer znamo što pokazuju testovi.

nakon tri godine i prijeđenih 80 000km, gotova je.
u slučaju e klase košta 22000€

ali ovaj rat u ukrajini je odjebao zelene u njemačkoj.
ugljen je opet in

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by Brain32 Tue 30 Aug - 22:00

marcellus wrote:a kaj je ozbiljno? Ja jednom godišnje odem na godišnji, par puta na izlet tu ne predaleko. Ostalo je poso - kuća - birtija.

Samo kurim benzin bzvz

i da taycan je najbolja stvar na struju trenutno, ali košta... doduše radije to nego panamera a košta isto
A je, realno nas dvojica bi se i provukli makar evo nas pričamo o Taycanu a ne znam za tebe ali ja sami financijski puno niže od toga gdje mi ponuda nije nimalo zanimljiva...ali dobro, mi nismo uzorak.

Znači kaj je ozbiljno: poslovna vozila, gospodarski promet(i putnika i roba), mobilniji slojevi stanovništva.

Recimo stanovništvo koje živi na selu i putuje u grad na posao biti će suočeni sa izborom skupog automobila koji ne žele(često si ne mogu niti priuštiti) i koji ne može u potpunosti ispuniti njihove potrebe ili preseljenjem u grad i eto ti dodatne urbanizacije stanovništva, da li je to zapravo poželjno?

Druga stvar je paradox same energije a to je da je politička opcija koja zastupa elektrifikaciju prometa najveći protivnik nuklearne energije a koja pak jedina može proizvesti dovoljno struje za takve potrebe.

Strujkani rastu i rasti će još neko vrijeme dok ne dođu u kritičnu količinsku točku gdje će njihove mane postati izraženije te ih samo tržište neće htjeti. Sada rastu na subvencijama pretežno u višim slojevima društva (operacija Superhik) ali ova politika koja to gura je sastavljena od nekih od najnesposobnijih političara u povijesti zapadne civilizacije tako da mislim da ako ne dođe do snažnog pomaka u području inovacije ne samo pogona električnih vozila nego i proizvodnje električne energije da neće biti ništa od zabrane ICE-a jer to neće biti moguće.

Ne treba zanemariti niti činjenicu da je povijesno čovjek krenuo u automobilizam sa strujom ali kada smo dobili iole pošteni ICE struja je nestala na gotovo 100 godina i to rade istih problema koji strujiće "krase" i danas...
Brain32
Brain32

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 22:03

nis financijski puno niže, nemam ja love. Taycan je misaona imenica. Ali moram nabavit nekaj novo jer je ženin auto punoljetan a ja sam na svom japancu uspio skurit motor pa trebam novi

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 22:06

a strujkani rastu i rasti će, nemaju oni bitnih nedostataka u praksi. Domet je još uvijek malo problematičan, ali to se stalno povećava i vrijeme punjenja skraćuje. Strujkići od prije pet godina su prema ovima današnjima ko ford model T prema mustangu iz 64. Stvari napreduju i to brzo. Veber priča pizdarije, svi znaju da je struja jedina budućnost auta, samo on ne

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 22:07

A auti na struju za 10 godina će spram današnjih biti nešto kao novi mercedes S spram starog W123 s dizelom od 50 konja. Je, taj stari je išao i išao i išao... ali je jebiga primitivan.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by marcellus Tue 30 Aug - 22:09

tržište nema što htjeti ili ne, uskoro neće imati izbora jer je politika na globalnoj razini odlučila, konsenzusom i to vrlo širokim, jednostavno zabraniti ICE motore

2014-04-16

Back to top Go down

Post by zganci_i_jetrica Tue 30 Aug - 22:14

marcellus wrote:
zganci_i_jetrica wrote:

PBZ, nešto kao HDZ među bankama
Pitanje je tko mu je smjestio kajlu. Moguće netko tko je spašavao vlastiti sfinkter 🤔
zganci_i_jetrica
zganci_i_jetrica

2021-06-05

Back to top Go down

Post by veber Tue 30 Aug - 22:16

Brain32 wrote:

Ne treba zanemariti niti činjenicu da je povijesno čovjek krenuo u automobilizam sa strujom ali kada smo dobili iole pošteni ICE struja je nestala na gotovo 100 godina i to rade istih problema koji strujiće "krase" i danas...
strujići će kao i ambrozija, nestati sami od sebe.

ok je voziti novi. ja mogu amg zamjeniti za strujića kaj mi ne pada na pamet kao ni ostatku ekipe.

a, nestat će iz jednostavnog razloga.
iz bivše firme sam kupio renault scenic benzinca za mizeriju.
da rikne motor, novi je 1500€

strujići nakon 3 godine mijenjaju bateriju. kod nas se testiraju auti. nakon 80 000km gotova je.
a u e klasi je 22 000€.

nakon tri godine prodam amg za 60 000€, tko će kupiti e klasu za 60 000 kada zna da mora ugraditi 22 000€ bateriju?
čista matematika.

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by veber Tue 30 Aug - 22:22

marcellus wrote:tržište nema što htjeti ili ne, uskoro neće imati izbora jer je politika na globalnoj razini odlučila, konsenzusom i to vrlo širokim, jednostavno zabraniti ICE motore
ti konstantno ignoriraš kaj ja napišem i potkrijepim stvarnim linkovima, ne kikipedijom.
kao i tvoje bulažnjenje o turizmu i 50% bdpa

a, kad tamo 3-5% ovisno o državi.

ali bitno da ti guslaš i da ćeš za deset godina pisat "govorio sam ja vama da struja nema šanse"

u njemačkoj godpodarstvo veli da neka si baba na viseće sise stavi kako će 2035 biti kraj benzina.
nije to tako daleko, a ako počneš vježbati možda doživiš nestanak strujića.

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 13 of 24 Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 18 ... 24  Next

Back to top

- Similar topics