ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Konačni izbor: RAFALE F3R

Page 9 of 12 Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Next

Go down

Konačni izbor: RAFALE F3R - Page 9 Empty Re: Konačni izbor: RAFALE F3R

Post by Hartmann Sat 29 May - 14:53

Speare Shaker wrote:
Hartmann wrote:No,sto se dogodilo sa Gripenom,za koji je svojevremeno ekipa bila zagrijana? Novo,vrhunsko,nista slabije nego Rafale

Puno slabije, već samo zbog činjenice da nema AESA radar, a o drugim stvarima da se i ne govori.
Dakle,stvarno sam zahrdjao u pracenju tih stvari...

Hartmann

2021-01-04

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 14:53

Eroo wrote:
AlfaOmega wrote:Etnos ili etnicitet je vezan kulturološkim karakteristikama. Nacija je ugl. vezana za državu. Npr. Kurdi su etnicitet iliti ga etnos, ali nisu nacija.

Amerika je sa druge strane nacija, a što se tiče etniciteta, oni to ni ne gledaju jer se sastoje doslovce od svega i svačega. Zato tamo kad popunjavaš neke formulare, da ti da biraš jesi li caucasian (bilac), hispanic, black, other... ne pita te niko jesi li Hrvat, Mađar, Ujgur, itd...
Kurdi su narod. 
Imaju svoj jezik, kulturu i zajedničkog neprijatelja, osnovne preduvjete.
I što je to "nacija", koja mu je definicija i sadržaj? Jesu li Belgijanci i Švicari nacije? Narod? Što su?

Da, Kurdi su narod, ali samo u etničkom smislu te riječi.
Kada dobiju ili izbore svoju vlastitu državu, imat će sve preduvjete postati i nacijom. Hoće li u tome uspjeti? Pa vjerojatno hoće, bar se nadam, ali to zapravo nitko ne može točno znati.
Ukratko, narod je više etničko-etnološka kategorija, a nacija više pravno-politička.

Last edited by Speare Shaker on Sat 29 May - 14:57; edited 1 time in total
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 14:55

Hartmann wrote:
Speare Shaker wrote:
Hartmann wrote:No,sto se dogodilo sa Gripenom,za koji je svojevremeno ekipa bila zagrijana? Novo,vrhunsko,nista slabije nego Rafale

Puno slabije, već samo zbog činjenice da nema AESA radar, a o drugim stvarima da se i ne govori.

O Rafalu imaš odličan poseban yt Jana Ivanjeka, a također i o vrijednosti AESA radara u isto njegovom videu o F-16 blok 70.
Lako ih je naći, da ih ja sad ne stavljam ovdje.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Hartmann Sat 29 May - 14:58

Speare Shaker wrote:
Hartmann wrote:
Speare Shaker wrote:

O Rafalu imaš odličan poseban yt Jana Ivanjeka, a također i o vrijednosti AESA radara u isto njegovom videu o F-16 blok 70.
Lako ih je naći, da ih ja sad ne stavljam ovdje.
Zadnje sto sam upratio,bio je ruski Sukhoi.57,a to je bilo davno.Problem je u slobodnom vremenu,kojeg slabo imam

2021-01-04

Back to top Go down

Post by niels Sat 29 May - 14:59

Speare Shaker wrote:
Eroo wrote:
AlfaOmega wrote:Etnos ili etnicitet je vezan kulturološkim karakteristikama. Nacija je ugl. vezana za državu. Npr. Kurdi su etnicitet iliti ga etnos, ali nisu nacija.

Amerika je sa druge strane nacija, a što se tiče etniciteta, oni to ni ne gledaju jer se sastoje doslovce od svega i svačega. Zato tamo kad popunjavaš neke formulare, da ti da biraš jesi li caucasian (bilac), hispanic, black, other... ne pita te niko jesi li Hrvat, Mađar, Ujgur, itd...
Kurdi su narod. 
I što je to "nacija", koja mu je definicija i sadržaj? Jesu li Belgijanci i Švicari nacije? Narod? Što su?

Kada dobiju ili izbore svoju vlastitu državu, imat će sve preduvjete postati i nacijom. Hoće li u tome uspjeti? Pa vjerojatno hoće, bar se nadam, ali to zapravo nitko ne može točno znati.
Ukratko, narod je etnička kategorija, a nacija politička.

Koji još smisao riječi “narod” postoji?

I kad su to Hrvati postali nacija?
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by Brain32 Sat 29 May - 14:59

ebenica wrote:
kad je netko privatnik i svoj posao obavlja profesionalno onda bi mu trebalo biti svejedno tko je investitor; država, čing čong, mali pero iz prepuštovca ili cigan s peščenice. i ako je netko prevario državu onda je cilj takve maknuti sa tržišta i kazneno ih goniti, nije cilj ukinuti državu nego državu očistiti od mafije.
jer pazi sad tom obnovom država je napravila najbolju moguću stvar koju je mogla: obnoviti porušeno i upumpati novac u gospodarstvo (ostvarila je svu svoju ulogu zašto postoji) i u tome je prevarena, mi smo prevareni jer su prevareni oni koji su nas predstavljali a neki od njih su u tome i sudjelovali i umjesto da se borimo da nas se više ne vara, da se tiejlo koje nas predstavlja više nikad ne prevari niti da nekome padne na pamet da nas vara mi ćemo to jednostavno ukinut i pustit onima koji su nas prevarili da rade kaj god hoće i još više kak im se kurac digne, nagradit ćemo ih?
jel to o plemeniti?
Gledaj mi se u načelu slažemo samo ne u provedbi i ja i ti se slažemo da država teorijski svojim intervencijama može pozitivno utjecati na gospodarstvo, to apsolutno stoji, ima financijsku i organizacijsku snagu da to učini, razdioba nastaje na dijelu provedbe gdje ti misliš da je moguće da to država odradi bez da se gomila parazita i/ili mafije na to nakači i sve sjebe, ja pak mislim da je apsolutno nemoguće da država to izvede na učinkoviti način. Jedini način na koji bi mi to donekle palo na pamet je dodjela sredstava imenom i prezimenom nepogodom zahvaćenih osoba koje potom same angažiraju izvođače radova trošak kojih bi se pokrio iz tih sredstava, ovo s natječajima i glumljenjem poštenja je Groundhog day.
Brain32
Brain32

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by Brain32 Sat 29 May - 15:00

Hartmann wrote:Odlican izbor aviona.No,sto se dogodilo sa Gripenom,za koji je svojevremeno ekipa bila zagrijana? Novo,vrhunsko,nista slabije nego Rafale
Švedi ponudili stare C/D umjesto E/F sada se čude...
Brain32
Brain32

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:07

Brain32 wrote:
Hartmann wrote:Odlican izbor aviona.No,sto se dogodilo sa Gripenom,za koji je svojevremeno ekipa bila zagrijana? Novo,vrhunsko,nista slabije nego Rafale
Švedi ponudili stare C/D umjesto E/F sada se čude...

I pri tome navodno drsko odredili debelo previsoku cijenu. Ali realno, da su ponudili E/F, opet ne bi imali puno šanse. Rafale je jednostavno puno bolji avion.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:12

niels wrote:

I kad su to Hrvati postali nacija?

Prvo pitanje - mislim da je to nebitno, osim ako ne želimo pokrenuti opsežnu raspravu filozofskog karaktera, a ja to ipak ne želim. Jednostavno mi ta tema nije posebno zanimljiva.
Drugo pitanje - treba biti svjestan da se početak tranzicija naroda kao etničke kategorije u naciju kao političku obično veže uz Francusku revoluciju kao produkt građanskog društva kada su oni uostalom i definirali francusku naciju kao sustav koji se sastoji od svih građana odnosno državljana francuske države.
Kada? Onda kada su (nakon Francuske revolucije) stekli određeni oblik državnosti unutar država u čijem su sastavu bili.
Nacija u punom smislu te riječi smo Hrvati postali tek osamostaljenjem RH kao države.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by niels Sat 29 May - 15:12

Speare Shaker wrote:
niels wrote:
Speare Shaker wrote:
crvenkasti wrote:
Speare Shaker wrote:
Ovo o čemu govoriš su višenacionalne federacije bez jasno određenog i od stanovništva prihvaćenog jedinstvenog nacionalnog identiteta. 

Pa upravo to ti je Švicarska.

Nije, zato jer je ogromna većina stanovništva Švicarske prihvatila švicarski nacionalni identitet.
Uostalom, pitaj ih i sam.
Također, formalno gledano Švicarska i nije federacija nego konfederacija, koja doduše funkcionira kao federacija pa se mnogima čini da je tako i formalno uređena.

Ne.

Švicarska je konfederacija, i funkcionira kao konfederacija.

Tamo, za razliku od ove septičke jame, zvane HDZ-ova Hrvatska, se zapravo i drže svojih zakona.

I ne samo zakona. Ljudi traže referendum, referendum se raspiše. Ljudi glasuju, rezultati se poštuju.

Ovdje ljudi traže referendum, ali moraju naprosto ustuknuti pred moralnim autoritetima poput Lovre Kuščevića i Andreja Plenkovića.

Ne. Švicarska je formalno konfederacija koja funkcionira kao federacija.
Posebna prava nižih upravnih jedinica (kantoni) nemaju veze sa tom činjenicom, nego je jednostavno riječ o njihovim posebnim pravima koja se u Švicarskoj strogo poštuju.
Referendumsko pravo o kojem govoriš je vezano manje ili više samo uz Švicarsku, zato jer tamo jednostavno postoji takva pravna tradicija.
No, u pravu si kada izražavaš nezadovoljstvo zbog neprihvaćanja pravne vrijednosti institucije referenduma u Hrvatskoj, ali očito ne znaš što je o tome svojevremeno govorio Branko Smerdel kao siva eminencija doslovce kompletne političko-pravne discipilne poznate kao ustavno pravo u Hrvatskoj.   :)
A ako o tome ne znaš ništa, a evidentno je da ne znaš, onda ne znaš niti da političari ne mogu snositi svu odgovornost za takvo stanje. Snose ga i pravnici poput doajena Smerdela pa čak i Ustavni sud koji si je znao uzeti za pravo ocijeniti kada treba dopustiti neko referendumsko pitanje, a kada ne.  :)
I lijepo od tebe što za takve marifetluke politike i prava optužuješ samo HDZ pri tome preskačući činjenicu da se i SDP po tom pitanju ignoriranja prava naroda na referedum baš i nije proslavio, posebno kada je Arsen Bauk tada kao ministar uprave u Milanovićevoj vladi izvodio akrobacije sa potrebnim brojem potpisa za organiziranje referenduma. 
Ali tebi je Bauk očito ogroman autoritet pa ti ne pada na pamet optužiti ga za zlosilje kao što si učinio sa Kuščevićem i Plenkijem.  :D

Koliko ja znam, referendum o ustavnoj definiciji braka je održan i odluka je unesena u Ustav, Sabor je u tom smislu deklarativno konstatirao da formulacija iz referendumskog pitanja ulazi u Ustav. Tako je glasovala i tadašnja vladajuća većina, iako s očitom knedlom u grlu.

E, ali skupi potpise o izmjeni izbornog zakona, koje bi efektivno razbile stranačku strahovladu i dao istinski izbor građanima - ne može.

Svaki potpis razmotriti, ma ako treba i vještačiti, sve iole sumnjive ukloniti.

Prljavi igraju prljavo.

O Švicarskoj sam rekao što sam imao, ti pričaš o subjektivnim dojmovima da li ti se čini da li nešto funkcionira kao federacija ili konfederacija. Ako su rekli u nazivu države da su konfederacija, konfederacija su. Ponavljam, za razliku od sjecikesa na brdovitom Balkanu, radni i disciplinirani narod na planinskim Alpama ne laže sam sebe ili dozvoljava da ga se laže.
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by Eroo Sat 29 May - 15:16

Speare Shaker wrote:
Eroo wrote:

Kurdi su narod. 

Ukratko, narod je više etničko-etnološka kategorija, a nacija više pravno-politička.
Obično, skoro pa redovno, pravno-nasilna.
Turci od Kurda žele neviđenim terorom i ugnjetavanjem stvoriti od njih Turke,
tako da im zabranjuju uporabu vlastitog jezika. Parlamentarka Kurdinja
je na kraju izlaganja u parlamentu samo kolege pozdravila na kurdskom i zaradila
4 godine robije.

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:17

Brain32 wrote: razdioba nastaje na dijelu provedbe gdje ti misliš da je moguće da to država odradi bez da se gomila parazita i/ili mafije na to nakači i sve sjebe, ja pak mislim da je apsolutno nemoguće da država to izvede na učinkoviti način.
naravno da je moguće, zašto njemačku neki privatnici i službenici u dosluhu ne varaju? ako je naš brak katastrofalan ne znači da je svaki niti da je institucija braka nešto negativno niti da moramo bit neženje do kraja života i ić' na kurve jer smo jednom popušili, cilj je nać' poštene na koje se možemo oslonit i to je moguće uz volju i traženje toga ali ne samo uz to nego i uz stroge sankcije onih koji bi nas željeli prevarit.
Brain32 wrote:Jedini način na koji bi mi to donekle palo na pamet je dodjela sredstava imenom i prezimenom nepogodom zahvaćenih osoba koje potom same angažiraju izvođače radova trošak kojih bi se pokrio iz tih sredstava, ovo s natječajima i glumljenjem poštenja je Groundhog day.
a kako bi ti to izveo? ja hoću stolariju od toliko i toliko kn meni dajte tu svotu? na koji način bi ti to izveo? moji radovi su 100 k skuplji od tvojih jer sam ja sa svojim investitororm dogovorio brački kamen i 'ko iebe sve ostale?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by niels Sat 29 May - 15:18

Speare Shaker wrote:
Kada? Onda kada su (nakon Francuske revolucije) stekli određeni oblik državnosti unutar država u čijem su sastavu bili.
Nacija u punom smislu te riječi smo Hrvati postali tek osamostaljenjem RH kao države.

Odlično, hvala.

Pročitaj, molim te, Preambulu Ustava (baš i nije se nešto naslonila na Francusku revoluciju i njeno naslijeđe) ali i odluke iz 1991 o proglašenju RH kao suverene zemlje.

To nas, uz nalaz Badinterove komisije, vraća na Ustav iz 1974. Sjećaš li se kako je SFRJ definirana u tom Ustavu?
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:19

niels wrote:

Koliko ja znam, referendum o ustavnoj definiciji braka je održan i odluka je unesena u Ustav

...

O Švicarskoj sam rekao što sam imao, ti pričaš o subjektivnim dojmovima da li ti se čini da li nešto funkcionira kao federacija ili konfederacija. Ako su rekli u nazivu države da su konfederacija, konfederacija su. Ponavljam, za razliku od sjecikesa na brdovitom Balkanu, radni i disciplinirani narod na planinskim Alpama ne laže sam sebe ili dozvoljava da ga se laže.

Taj je, ali neki drugi nisu.
Poanta je u zaključku kako je to našim političarima vrlo neugodna tema, jer jednostavno nikada nisu stekli naviku slušati volju naroda izraženu na referendumu.
O tome je govorio i Smerdel, da je protiv automatskog uvažavanja rezultata referenduma, prije svega zato jer to nije sastavni dio našeg pravnog naslijeđa i tradicije odnosno političko-pravne prakse.
Ja ne pričam o subjektivnim dojmovima u vezi ustroja Švirarske nego o činjenici koja govori o načinu funkcioniranja te države što je lako dokazati.
Da, piše da je Švicarska konfederacija (dapače, govori se o Švicarskoj konfederaciji), a ta formalna odredba postoji čini mi se još od 1848. godine i dio je tradicije u Švicarskoj. ali danas ta država funkcionira kao federacija.
O tome sam značajnije informacije dobio od Žarka Puhovskog s jedne strane, a s druge od Mike Tripala kojemu je to prije rata bila jedna od omiljenih tema u sklopu javnih rasprava o ustavnom preustroju SFRJ.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:27

niels wrote:
Speare Shaker wrote:

Odlično, hvala.

Pročitaj, molim te, Preambulu Ustava (baš i nije se nešto naslonila na Francusku revoluciju i njeno naslijeđe) ali i odluke iz 1991 o proglašenju RH kao suverene zemlje.

To nas, uz nalaz Badinterove komisije, vraća na Ustav iz 1974. Sjećaš li se kako je SFRJ definirana u tom Ustavu?

Preambula se doduše nije naslonila na tradicuju Francuske revolucije, ali to je već neko opće znanje u vezi tog područja kojega se Ustav, posebno ne u preambuli, nije nit obavezan držati.
Poznato mi je, koliko dobro, nije na meni da se izjašnjavam po tom pitanju.
Problem sa tom odredbom o pravu naroda na samopredjeljenje (do odcjepljenja) je u tom da sam postupak ostvarivanja tog prava u SFRJ nikada nije posebno propisan pa su se o tome vodile žestoke pravne bitke između stručnjaka za ustavno pravo s jedne i svih ostalih strana (Budimir Košutić, Kasim Trnka, Smiljko Sokol, Zdravko Tomac itd. da ih sad sve ne nabrajam) i nikada nije došlo do nekog konsenzusa struke sa područja ustavno-pravne materije u vezi ostvarenja tog prava.
Dakle, ta je odredba formalno stajala, ali je u praksi predstavljala mrtvo slovo na papiru.
Zato se, između ostalog, i dogodio rat, ali taj bi se dogodio i bez konsenzusa po tom pitanju, a nastavio se i nakon što je EEZ usvojila zaključak Badinterove komisije, što je samo dodatni dokaz da generator rata nije bila nejasna priroda te (konfederacijske) odredbe Ustava SFRJ iz 1974. godine.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by AlfaOmega Sat 29 May - 15:30

niels wrote:
Narod mereš vezati i za državu. Ka što rekoh, kad kažeš "američki narod", ne misliš sam na bilog Georgea iz Dakote, ili Mestizosa Pedra iz El Paso-a. Misliš na cilokupni narod. Ali opet, to je američko poimanje. Naše balkansko poimanje se ugl. veže za određeni etnos.

2015-09-11

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:41

Speare Shaker wrote:

tebi treba usta namazat sapunom i govnima koliko lažeš. odakle ti da gripen nema AESA radar? gripen IMA AESA radar turčine svrbski. ima gripen sve što i rafale i još i više to znači da je za servis jednostavan može poletjeti i sletjeti sa svake površine ceste. održavanje mu je jednostavno, može ga se nadograditi novim sustavima sve je plug and play ima fly-by wire i dalje da ne nabrajam jeftin je u komparaciji sa rafale i ostalim avionima. jeftin je novi jednostavno održavanje nosi sve naoružanje koje nosi i rafale.

Konačni izbor: RAFALE F3R - Page 9 Saab-Gripen-E-splinter-scheme

Konačni izbor: RAFALE F3R - Page 9 Saab_aesa__radar

SAAB AESA RADAR

How Gripen E’s AESA Radar Gets a Large Field of View

https://www.saab.com/markets/india/gripen-for-india/technology/how-gripen-es-aesa-radar-gets-a-large-field-of-view

Sweden's Bigger Badder Gripen Fighter Packs A Lot Of Punch In An Incredibly Efficient Package
Sweden took an evolutionary approach for its next fighter, carefully picking the features that would make it not just relevant, but also affordable.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/39081/swedens-bigger-badder-gripen-fighter-packs-a-lot-of-punch-in-an-incredibly-efficient-package

Last edited by Gnječ on Sat 29 May - 15:44; edited 1 time in total
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:42

AlfaOmega wrote:
niels wrote:
Narod mereš vezati i za državu. Ka što rekoh, kad kažeš "američki narod", ne misliš sam na bilog Georgea iz Dakote, ili Mestizosa Pedra iz El Paso-a. Misliš na cilokupni narod. Ali opet, to je američko poimanje. Naše balkansko poimanje se ugl. veže za određeni etnos.

Kad Ameri kažu američki narod, tada govore o američkoj naciji. Prije svega zato jer ne postoji prevladavajuća američka etnička skupina iz koje je taj narod ilitiga nacija i nastala, jer su Ameri doseljenička nacija.
Kada Europljani kažu narod, tada uglavnom misle na prevladavajuću etničku skupinu u nekoj državi iz koje je nastala kategorija političkog naroda odnosno nacije.
Osim kada je riječ o Francuzima i francuskoj naciji, jer se oni prilično striktno drže tog određenja nacije kao svih državljana francuske države pa zbog toga ne priznaju niti postojanje nacionalnih manjina, osim dijelom u smislu etničke odnosno kulturološke posebnosti (ustavno određenje Korzike kao francuske provincije i Korzikanaca kao, pazi ovo: "posebnog naroda kao dijela francuskog naroda" koji je u francuski Ustav ubačen tijekom mandata Mitteranda kao francuskog predsjednika, kojim se mislilo smiriti korzikanski terorizam, a pri tome se očito ciljalo na neki kompromis između etničkog i političkog razumjevanja pojma naroda odnosno nacije).
Cilj je izgleda postignut, jer su se Korzikanci ipak u velikoj mjeri smirili.

Last edited by Speare Shaker on Sat 29 May - 15:45; edited 1 time in total
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:45

Gnječ wrote:

tebi treba usta namazat sapunom i govnima koliko lažeš. odakle ti da gripen nema AESA radar? gripen IMA AESA radar turčine svrbski. 

C/D verzija nema. A ta nam je i ponuđena, nije E/F.
Odakle mi ta informacija?
Iz spomenutog yt-ića Jana Ivanjeka.
Slobodno demantiraj i mene i njega ako to nije točno. Ja ću rado priznati da sam pogriješio.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Slovoslagar Sat 29 May - 15:50

Rafali odlična akvizicija :tu
Uvjerljivo najkvalitetniji avion koji nam se nudio.

Šteta jedino da je samo 12 komada. Ja bi uzeo i 20-ak, nek se nađe Basketball
Slovoslagar
Slovoslagar

Male
2021-04-25

Back to top Go down

Post by Guest Sat 29 May - 15:57

Speare Shaker wrote:
Gnječ wrote:

tebi treba usta namazat sapunom i govnima koliko lažeš. odakle ti da gripen nema AESA radar? gripen IMA AESA radar turčine svrbski. 

C/D verzija nema. A ta nam je i ponuđena, nije E/F.
Odakle mi ta informacija?
Iz spomenutog yt-ića Jana Ivanjeka.
Slobodno demantiraj i mene i njega ako to nije točno. Ja ću rado priznati da sam pogriješio.

evo:

Gripen C/D Flies with Saab’s new AESA Radar for the First Time

On April 8, Saab flew its new Active Electronically Scanned Array (AESA) X-band radar in a Gripen fighter (800) for the first time, at Saab’s Linköping airfield. The 90-minute sortie was undertaken to test the radar against airborne targets of opportunity and other ground targets as well.

“This is an important step in the development of our new AESA radar,” Anders Carp, senior vice president and head of Saab's Surveillance business area, tells AIN. “We see great possibilities for the radar. Its modular, adaptable and scalable design allows it to be used for a range of other applications as well,” Carp adds.

Saab will continue to perform these initial tests for three to four more months, with about 15 more flights for the Gripen 800 with the AESA radar. The new sensor will also be used against hunting targets.

AESA has hundreds of gallium nitride (GaN) transmit/receive modules which help the radar achieve better performance in terms of electronic countermeasures, small target detection, and greater bandwidth. Unlike the GaAs (gallium arsenide) semiconductor used in most radar arrays, GaN generates less heat and allows more power to be transmitted through the array.

https://www.saab.com/newsroom/stories/2020/april/gripen-cd-flies-with-saabs-new-aesa-radar-for-the-first-time
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 9 of 12 Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Next

Back to top

- Similar topics