Konačni izbor: RAFALE F3R
Page 10 of 12
Page 10 of 12 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12
Re: Konačni izbor: RAFALE F3R
Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:
tebi treba usta namazat sapunom i govnima koliko lažeš. odakle ti da gripen nema AESA radar? gripen IMA AESA radar turčine svrbski.
C/D verzija nema. A ta nam je i ponuđena, nije E/F.
Odakle mi ta informacija?
Iz spomenutog yt-ića Jana Ivanjeka.
Slobodno demantiraj i mene i njega ako to nije točno. Ja ću rado priznati da sam pogriješio.
evo:
Gripen C/D Flies with Saab’s new AESA Radar for the First Time
On April 8, Saab flew its new Active Electronically Scanned Array (AESA) X-band radar in a Gripen fighter (800) for the first time, at Saab’s Linköping airfield. The 90-minute sortie was undertaken to test the radar against airborne targets of opportunity and other ground targets as well.
“This is an important step in the development of our new AESA radar,” Anders Carp, senior vice president and head of Saab's Surveillance business area, tells AIN. “We see great possibilities for the radar. Its modular, adaptable and scalable design allows it to be used for a range of other applications as well,” Carp adds.
Saab will continue to perform these initial tests for three to four more months, with about 15 more flights for the Gripen 800 with the AESA radar. The new sensor will also be used against hunting targets.
AESA has hundreds of gallium nitride (GaN) transmit/receive modules which help the radar achieve better performance in terms of electronic countermeasures, small target detection, and greater bandwidth. Unlike the GaAs (gallium arsenide) semiconductor used in most radar arrays, GaN generates less heat and allows more power to be transmitted through the array.
https://www.saab.com/newsroom/stories/2020/april/gripen-cd-flies-with-saabs-new-aesa-radar-for-the-first-time
Guest- Guest
Martensson immediately emphasised that the Gripen is designed to operate in one of the most demanding operational environments in the world, above the unforgiving Baltic sea.
For a relatively small country like Sweden, it is important that the Gripen is cost-effective in the sense of both purchase and use. With the Gripen, he pointed out, Croatia will get first-class capability at a long-term acceptable price, which will meet the requirements of the Croatian Request for Proposal (RFP).
''The Swedish offer is fully in line with the requirements of the Croatian RFP and is a truly comprehensive package that includes all of the elements needed by Croatia in order to manage Gripen aircraft.
All Croatia has to add is its staff, fuel and an air base. Furthermore, the package is offered at a fixed price, and includes support even after the acquisition phase. There will be no hidden or sudden costs. The package containing our offer is of the same type as the one successfully delivered to Hungary and the Czech Republic,'' explained Martensson, adding that although he's still choosing to remain secretive about the specific amounts, that he is convinced that their offer is cost effective, knowing that they offer a comprehensive solution aircraft and support at completely transparent and fixed costs.
FMW pointed out that they're fully prepared to meet all of the Croatian requirements regarding the fighter aircraft delivery deadlines, and that the Czech Republic and Hungary are proof that they are delivering the entire system, including trained and trained pilots and technical staff, within the agreed deadlines.
In response to criticism that the Gripen in the offered version of the C / D is a somewhat outdated aircraft with limited modernisation capabilities, FMW said that it is currently the backbone of the Swedish Air Force and it will be for a long time to come. Additionally, that the needs and operational environment of the Swedish Air Force will require that the Gripen C / D be regularly updated in order to better respond to new threats.
At Saab, they added that this aircraft will be produced with the continuous evolution and upgrading of the system and weapons it can use.
"It's constantly upgrading and adapting to the real situation, in the context of classic and electronic warfare. This setting allows pilots to execute mission objectives, rather than worrying about how to operate the aircraft.
All current operators can confirm the number of regular upgrades that make the Gripen C likely the best available such plane on the market today. The fighter jet will remain operational and competitive for decades to come as the manufacturer keeps all current Gripen C operators in mind, as well as their need to be competitive and use the latest technologies in their homeland security processes,'' emphasised Jonas Hjelm.
On the remark, which can often be heard in public, that Sweden, as a neutral country, is a somewhat risky partner for the supply of weapons to the far more ideologically aligned Croatia (NATO and EU), Martensson reiterated that there have been excellent successes to date. As an EU member, he pointed out, Sweden will respect all obligations towards its partner countries.
When asked whether the Meteor long-range air-to-air missile is part of the Swedish offer to Croatia, FMW diplomatically stated that the Meteor missiles are integrated into the Gripen C / D. However, respecting the process in Croatia, they cannot reveal the details of the offer.
Although classic offset is banned in the EU, some reciprocal industrial cooperation in military orders of this size is inevitable, and the Swedes are aware of that. Saab stated that Swedish companies, including Saab, already operate and have their products here in Croatia.
"To this day, when 50 Swedish companies employ more than 10,000 people in Croatia, I don't remember ever having heard about any failed, non-transparent or overvalued projects that came to Croatia from Sweden. For more than 20 years now, as long as Saab has been present in Croatia, our solutions have been successfully implemented and used in the military and civilian sectors without any problems. Saab's advanced air traffic control and guidance system can be seen at Franjo Tudjman Airport, as well as the Maritime Traffic Monitoring and Control System (VTMIS) which monitors Croatian waters, and a maritime border video surveillance system that enables the identification and surveillance of vessels up to 100 km away,'' said Saab's Vice President Jonas Hjelm.
https://www.total-croatia-news.com/politics/48728-gripen
Guest- Guest
Gnječ wrote:Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:
tebi treba usta namazat sapunom i govnima koliko lažeš. odakle ti da gripen nema AESA radar? gripen IMA AESA radar turčine svrbski.
Slobodno demantiraj i mene i njega ako to nije točno. Ja ću rado priznati da sam pogriješio.
evo:
On April 8, Saab flew its new Active Electronically Scanned Array (AESA) X-band radar in a Gripen fighter (800) for the first time, at Saab’s Linköping airfield. The 90-minute sortie was undertaken to test the radar against airborne targets of opportunity and other ground targets as well.
“This is an important step in the development of our new AESA radar,” Anders Carp, senior vice president and head of Saab's Surveillance business area, tells AIN. “We see great possibilities for the radar. Its modular, adaptable and scalable design allows it to be used for a range of other applications as well,” Carp adds.
Saab will continue to perform these initial tests for three to four more months, with about 15 more flights for the Gripen 800 with the AESA radar. The new sensor will also be used against hunting targets.
AESA has hundreds of gallium nitride (GaN) transmit/receive modules which help the radar achieve better performance in terms of electronic countermeasures, small target detection, and greater bandwidth. Unlike the GaAs (gallium arsenide) semiconductor used in most radar arrays, GaN generates less heat and allows more power to be transmitted through the array.
https://www.saab.com/newsroom/stories/2020/april/gripen-cd-flies-with-saabs-new-aesa-radar-for-the-first-time
E da. Ovo mi je novost.
Dakle, ako nam je Saab stvarno ponudio C/D verziju sa ugrađenim AESA radarom, onda sam pogriješio u tvrdnji da nije.
A pogledat ću još jednom yt Jana Ivanjeka da se uvjerim je li on iznio takvu tvrdnju ili sam ja nešto krivo shvatio, zapamtio itd.
Guest- Guest
Pa prije ću se ja provozati nego ti.ebenica wrote:ma sitnica bokte.kaya wrote:Miljarda? Pa nije ni skupo
The maintenance cost of Rafale is about $45,000.
per hour flying cost of Rafale :Official from French AF : $10–12k per hour.
al to će nam donijet investicije, strah je bona, nesigurni smo. možda se i ti provozaš koji put ako stane negdje na jarunu.
Osim toga ne sprdaj se s jarunom, pun je tenkova i nekih čudnih vozila
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Daleko od toga da Grippen nije dobar avion, ali Rafale je ipak bolji.
Nosi više bojnog tereta, mislim da ima i manji radarski odraz (nisam siguran), imaš mogućnost nadzvučnog supercruisinga ....
Grippen ima mrvicu veći dolet, ali za naše potrebe to ne bi trebalo biti ključno, a ni ta razlika nije velika, možda 10-ak%.
Cijena sata leta je tu negdje, li-la.
Nisam poznavatelj svih "gadeta" koje nudi avionika kod jednog i drugog, ali čisto sumnjam da je Rafale tu inferioran Grippenu.
Ali treba gledati i na političku komponentu. Ovo je po meni jako važno.
Meni je problematično vezati se na bilo koji način za jednu Švedsku.
Dođeš danas sutra u konflikt s mujagama pa ti ovi odbiju isporučiti streljivo ili zamjenske dijelove zbog kršenja ljudskih prava. Manje je vjerojatno da će se nešto takvo dogoditi s Francuzima. Moguće je, ali je značajno manje vjerojatno.
Nosi više bojnog tereta, mislim da ima i manji radarski odraz (nisam siguran), imaš mogućnost nadzvučnog supercruisinga ....
Grippen ima mrvicu veći dolet, ali za naše potrebe to ne bi trebalo biti ključno, a ni ta razlika nije velika, možda 10-ak%.
Nisam poznavatelj svih "gadeta" koje nudi avionika kod jednog i drugog, ali čisto sumnjam da je Rafale tu inferioran Grippenu.
Dođeš danas sutra u konflikt s mujagama pa ti ovi odbiju isporučiti streljivo ili zamjenske dijelove zbog kršenja ljudskih prava. Manje je vjerojatno da će se nešto takvo dogoditi s Francuzima. Moguće je, ali je značajno manje vjerojatno.
Slovoslagar-
2021-04-25
Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:
evo:
E da. Ovo mi je novost.
Dakle, ako nam je Saab stvarno ponudio C/D verziju sa ugrađenim AESA radarom, onda sam pogriješio u tvrdnji da nije.
A pogledat ću još jednom yt Jana Ivanjeka da se uvjerim je li on iznio takvu tvrdnju ili sam ja nešto krivo shvatio, zapamtio itd.
Dakle, da sažmemo ovu priču i iznesemo neki zaključak.
Po Janu Ivanjeku smo dobiti na ponudu Gripen C/D verziju sa ovim radarom:
PS-05/A Mark 4
Is an upgraded version of the Mark 3 available since 2015. It extends Air-to-Air operating range by introducing a new Air-to-Air mode which increases acquisition range by 100% at low altitudes and 40% at high altitudes. This radar mode is also useful for detection of targets with very low RCS, and the acquisition range in the legacy Air-to-Air modes is also improved by 20–50%. This version also enhances Air-to-Surface capabilities to modern standards with two new SAR modes with 3-metre and sub-metre resolution, enhances GMTI/GMTT (SMTI/GSPTT) modes and adds a new Sea Search mode designed to detect small boats at an increased acquisition range by >100%. The ECCM capabilities and passive operation are significantly improved, and improves tactical and technical evaluation of analysing radar behaviour.
PS-05/A Mark 5
Was intended to be a further upgrade of the Mark 4 radar with a new AESA antenna instead of the mechanically scanned antenna.
https://en.wikipedia.org/wiki/PS-05/A
Ukratko, radar koji smo sa sa Gripenom dobili u ponudi nije AESA radar.
Mi smo dobili u ponudi Mark 4 verziju koja je u narednoj Mark 5 verziji dobila nadgradnju u obliku AESA antene.
Dakle, ako je Jan Ivanjek ovdje u pravu, onda sam i ja u pravu.
Doduše, kako sama ponuda nije javno objavljena, bar koliko je meni poznato, ispada da to zapravo i ne možemo točno znati, bar dok ne dobijemo na uvidu orginalnu dokumentaciju iz ponude.
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:niels wrote:Speare Shaker wrote:
Kada? Onda kada su (nakon Francuske revolucije) stekli određeni oblik državnosti unutar država u čijem su sastavu bili.
Nacija u punom smislu te riječi smo Hrvati postali tek osamostaljenjem RH kao države.
Odlično, hvala.
Pročitaj, molim te, Preambulu Ustava (baš i nije se nešto naslonila na Francusku revoluciju i njeno naslijeđe) ali i odluke iz 1991 o proglašenju RH kao suverene zemlje.
To nas, uz nalaz Badinterove komisije, vraća na Ustav iz 1974. Sjećaš li se kako je SFRJ definirana u tom Ustavu?
Preambula se doduše nije naslonila na tradicuju Francuske revolucije, ali to je već neko opće znanje u vezi tog područja kojega se Ustav, posebno ne u preambuli, nije nit obavezan držati.
Poznato mi je, koliko dobro, nije na meni da se izjašnjavam po tom pitanju.
Problem sa tom odredbom o pravu naroda na samopredjeljenje (do odcjepljenja) je u tom da sam postupak ostvarivanja tog prava u SFRJ nikada nije posebno propisan pa su se o tome vodile žestoke pravne bitke između stručnjaka za ustavno pravo s jedne i svih ostalih strana (Budimir Košutić, Kasim Trnka, Smiljko Sokol, Zdravko Tomac itd. da ih sad sve ne nabrajam) i nikada nije došlo do nekog konsenzusa struke sa područja ustavno-pravne materije u vezi ostvarenja tog prava.
Dakle, ta je odredba formalno stajala, ali je u praksi predstavljala mrtvo slovo na papiru.
Zato se, između ostalog, i dogodio rat, ali taj bi se dogodio i bez konsenzusa po tom pitanju, a nastavio se i nakon što je EEZ usvojila zaključak Badinterove komisije, što je samo dodatni dokaz da generator rata nije bila nejasna priroda te (konfederacijske) odredbe Ustava SFRJ iz 1974. godine.
Lako što je svaki profesor pjevao krajem 80-ih - početkom 90-ih pjesmu ovisno o situsu katedre. Čuvene su odluke Ustavnog suda SFRJ kojima je Ustav RH proglašen protivnim saveznom Ustavu i stavljen van snage, a Saboru je naloženo da donese drukčiji Ustav. Hrvatska se oglušila, a savezni organi su se blokirali u šoku jer su shvatili da ne mogu natjerati Hrvatsku da posluša Ustavni sud SFRJ, jer nije bilo nikakve odredbe kojom bi bila data takva ovlast saveznim organima.
Nositelji suverenosti u SFRJ su bili narodi, koji su imali pravo na samoodređenje do otcjepljenja, a to su pravo mogli realizirati isključivo kroz republike. U tom smisli reći da Hrvati 7.10.1991. nisu bili nacija, a 8.10.1991. su ti nenadano postali, nije točno.
Ostatak tvog upisa je bio korektan.
niels-
2021-04-26
Slovoslagar wrote:Daleko od toga da Grippen nije dobar avion, ali Rafale je ipak bolji.
koliko je bolji od gripena? koliki je cost-benefit kad sve zbrojiš i oduzmeš? nikakav cost benefit sa rafale. rafale je odličan ali preskup avion za tako malu državu kao što je RH. sa druge strane gripen ima sve što i rafale i još više elektronike od rafale. jedino nema dvije turbine nego jednu. jednostavno najbolji avion za RH avijaciju je gripen i točka nema dvojbe. plus toga srbi vam imaju migove a gripen je baš projektiran da ruši ruske avione. kakve veze ima manji radarski odraz u ovoj zemlji kad je zračna linija do granice u prosjeku 200km????
sad vi možete racionalizirati do sudnjeg dana ali ja vam na svako vaše racionaliziranje mogu vratiti protuargumentima koje ne možete oboriti nikakvim ali dali racionaliziranjem. rvati po miljarditi puta opet uništa.
Guest- Guest
niels wrote:Speare Shaker wrote:niels wrote:Speare Shaker wrote:
Kada? Onda kada su (nakon Francuske revolucije) stekli određeni oblik državnosti unutar država u čijem su sastavu bili.
Nacija u punom smislu te riječi smo Hrvati postali tek osamostaljenjem RH kao države.
Odlično, hvala.
Pročitaj, molim te, Preambulu Ustava (baš i nije se nešto naslonila na Francusku revoluciju i njeno naslijeđe) ali i odluke iz 1991 o proglašenju RH kao suverene zemlje.
To nas, uz nalaz Badinterove komisije, vraća na Ustav iz 1974. Sjećaš li se kako je SFRJ definirana u tom Ustavu?
Preambula se doduše nije naslonila na tradicuju Francuske revolucije, ali to je već neko opće znanje u vezi tog područja kojega se Ustav, posebno ne u preambuli, nije nit obavezan držati.
Poznato mi je, koliko dobro, nije na meni da se izjašnjavam po tom pitanju.
Problem sa tom odredbom o pravu naroda na samopredjeljenje (do odcjepljenja) je u tom da sam postupak ostvarivanja tog prava u SFRJ nikada nije posebno propisan pa su se o tome vodile žestoke pravne bitke između stručnjaka za ustavno pravo s jedne i svih ostalih strana (Budimir Košutić, Kasim Trnka, Smiljko Sokol, Zdravko Tomac itd. da ih sad sve ne nabrajam) i nikada nije došlo do nekog konsenzusa struke sa područja ustavno-pravne materije u vezi ostvarenja tog prava.
Dakle, ta je odredba formalno stajala, ali je u praksi predstavljala mrtvo slovo na papiru.
Zato se, između ostalog, i dogodio rat, ali taj bi se dogodio i bez konsenzusa po tom pitanju, a nastavio se i nakon što je EEZ usvojila zaključak Badinterove komisije, što je samo dodatni dokaz da generator rata nije bila nejasna priroda te (konfederacijske) odredbe Ustava SFRJ iz 1974. godine.
Lako što je svaki profesor pjevao krajem 80-ih - početkom 90-ih pjesmu ovisno o situsu katedre. Čuvene su odluke Ustavnog suda SFRJ kojima je Ustav RH proglašen protivnim saveznom Ustavu i stavljen van snage, a Saboru je naloženo da donese drukčiji Ustav. Hrvatska se oglušila, a savezni organi su se blokirali u šoku jer su shvatili da ne mogu natjerati Hrvatsku da posluša Ustavni sud SFRJ, jer nije bilo nikakve odredbe kojom bi bila data takva ovlast saveznim organima.
Nositelji suverenosti u SFRJ su bili narodi, koji su imali pravo na samoodređenje do otcjepljenja, a to su pravo mogli realizirati isključivo kroz republike. U tom smisli reći da Hrvati 7.10.1991. nisu bili nacija, a 8.10.1991. su ti nenadano postali, nije točno.
Ostatak tvog upisa je bio korektan.
Znaš zašto su savezni organi nisu reagirali?
Jer niti po saveznom Ustavu nije bila predviđena nikakva penalizacija zbog kršenja saveznog Ustava od strane republika.
Pogrešno si shvatio moju ocjenu o prelasku Hrvata od statusa naroda u status nacije, jer sam ja upotrijebio izraz "nacija u punom smislu te riječi", što ti je ili promaklo ili jednostavno niti razumio o čemu je tu riječ.
A bojim se da i dalje ne razumiješ, ali to nije moj problem.
Guest- Guest
Slovoslagar wrote:Daleko od toga da Grippen nije dobar avion, ali Rafale je ipak bolji.
Guest- Guest
Učahurila si se, složio sam se s tvojim tumačenjem saveznog Ustava. Ne budi tako defanzivan, pa samo raspravljamo.
“Nacija u punom smislu riječi” je tvoj konstrukt, bez uporišta u politologiji, sociologiji ili fenomenologiji.
No dobro, vrdaj i dalje.
“Nacija u punom smislu riječi” je tvoj konstrukt, bez uporišta u politologiji, sociologiji ili fenomenologiji.
No dobro, vrdaj i dalje.
niels-
2021-04-26
Ko bu ti servisiral zrakoplove i daval djelove u slucaju rata?..svedi ne jer im tako ustav nalaze..u slucaju rata prizemljene kanteGnječ wrote:Slovoslagar wrote:Daleko od toga da Grippen nije dobar avion, ali Rafale je ipak bolji.
koliko je bolji od gripena? koliki je cost-benefit kad sve zbrojiš i oduzmeš? nikakav cost benefit sa rafale. rafale je odličan ali preskup avion za tako malu državu kao što je RH. sa druge strane gripen ima sve što i rafale i još više elektronike od rafale. jedino nema dvije turbine nego jednu. jednostavno najbolji avion za RH avijaciju je gripen i točka nema dvojbe. plus toga srbi vam imaju migove a gripen je baš projektiran da ruši ruske avione. kakve veze ima manji radarski odraz u ovoj zemlji kad je zračna linija do granice u prosjeku 200km????
sad vi možete racionalizirati do sudnjeg dana ali ja vam na svako vaše racionaliziranje mogu vratiti protuargumentima koje ne možete oboriti nikakvim ali dali racionaliziranjem. rvati po miljarditi puta opet uništa.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
niels wrote:Učahurila si se, složio sam se s tvojim tumačenjem saveznog Ustava. Ne budi tako defanzivan, pa samo raspravljamo.
No dobro, vrdaj i dalje.
Nacija u punom smislu te riječi je samo logička nadgradnja pojma koji doduše tebi nije poznat niti u njegovom osnovnom značenju, pa ti po logici stvari ne može biti poznata niti njegova logička nadgradnja.
Guest- Guest
Madjari kupili gripene pa shvatili da se zajebali..sad zele kupiti eskadrilu f16
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
vuksadinare wrote:Ko bu ti servisiral zrakoplove i daval djelove u slucaju rata?..svedi ne jer im tako ustav nalaze..u slucaju rata prizemljene kanteGnječ wrote:Slovoslagar wrote:Daleko od toga da Grippen nije dobar avion, ali Rafale je ipak bolji.
avione servisira ekipa u RH nisi valjda mislio da će švedi dolaziti servisirati avione? municiju i naoružanje kupiš bilo gdje nemoraš kupovati od šveda.
On the remark, which can often be heard in public, that Sweden, as a neutral country, is a somewhat risky partner for the supply of weapons to the far more ideologically aligned Croatia (NATO and EU), Martensson reiterated that there have been excellent successes to date. As an EU member, he pointed out, Sweden will respect all obligations towards its partner countries.
a francuzi ti neće opaliti embargo ako im je to interes? ne neće samo se ti nadaj. francuzi su tradicionalno dobri sa srbima pa meditiraj malo...
Guest- Guest
Gnječ wrote:koliko je bolji od gripena? koliki je cost-benefit kad sve zbrojiš i oduzmeš? nikakav cost benefit sa rafale. rafale je odličan ali preskup avion za tako malu državu kao što je RH. sa druge strane gripen ima sve što i rafale i još više elektronike od rafale. jedino nema dvije turbine nego jednu. jednostavno najbolji avion za RH avijaciju je gripen i točka nema dvojbe. plus toga srbi vam imaju migove a gripen je baš projektiran da ruši ruske avione. kakve veze ima manji radarski odraz u ovoj zemlji kad je zračna linija do granice u prosjeku 200km????
Kada sve zbrojimo i oduzmemo, dugoročni cost-benefit će vjerojatno biti na strani Rafala.
Novac u ovoj cost-benefit analizi nije jedina varijabla.
Kažem još jednom. Mene je tih Šveda strah. Neka se zakačimo s muslimanima i neka nam ovi daju košaricu i što ćemo onda.
Moraš se drugdje snalaziti s rezervnim dijelovima itd. itd. Sranje samo takvo.
Helikopterska flota nam je bila osakaćena ne samo neodržavanjem, nego i balkanskom korupcijom i namjernom ugradnjom neoriginalnih rezervnih dijelova. Za Račanove vlade ministar Radoš je znao sve o tome, čisto da se zna.
Neprimjereno održavanje je smrt za tako sofisticirane strojeve.
Bolje ne kupit ništa, nego kupit i onda drljavo održavati. To su onda novci bačeni u vjetar.
Zato postavljam pitanje - što ako mi ne budemo imali mogućnost primjereno održavati svoje avione tijekom i nakon nekog vojnog konflikta ako progresivna Švedska zaključi da u Hrvatskoj vlada fašizam koji je neinkluzivan i islamofoban? Što onda?
Što se tiče srpskih migova, mislim da ih Rafali isto mogu skidati ako bude trebalo. A vrlo je lako moguće da neće trebati.
Dobro, Srbi su jedan agresivan i posve iracionalan narod, tako da nikad ne znaš. Ali mislim da do konflikta sa Srbima u nekoj doglednoj budućnosti ne bi trebalo doći. Ali ako da takvog konflikta dođe, opet je bolje kao strateškog saveznika imati Francuze nego jebene Švede.
I na kraju, nikad ne znamo što budućnost nosi. Hoće li možda biti nekog sukoba širih razmjera s većim brojem sudionika na obje strane? Tko zna. Ali ako do toga dođe, opet je bolje imati tigra nego geparda u svom arsenalu.
Slovoslagar-
2021-04-25
Speare Shaker wrote:niels wrote:Učahurila si se, složio sam se s tvojim tumačenjem saveznog Ustava. Ne budi tako defanzivan, pa samo raspravljamo.
No dobro, vrdaj i dalje.
Nacija u punom smislu te riječi je samo logička nadgradnja pojma koji doduše tebi nije poznat niti u njegovom osnovnom značenju, pa ti po logici stvari ne može biti poznata niti njegova logička nadgradnja.
Samo u Hrvatskoj svatko može nadograđivati pojmove iz znanosti svojim konstruktima, bez da citira autoritet o toj temi.
Itko s iole akademske čestitosti bi prionuo na Hein Online, neki drugi servis, ili bi naprosto znao autora termina.
niels-
2021-04-26
vuksadinare wrote:Madjari kupili gripene pa shvatili da se zajebali..sad zele kupiti eskadrilu f16
Why Saab’s Gripen E could make perfect sense for Canada
“Gripen E meets and/or exceeds all of the Canadian requirements. It’s an efficient, modern fighter, and it’s the latest development on the market.” So says Anders Håkansson, Saab’s deputy campaign director for the company’s participation in Canada’s Future Fighter Capability Project (FFCP).
Canada’s protracted search for a new fighter aircraft to replace its aging McDonnell Douglas CF-188 Hornets has narrowed to a field of three competitors. The U.S. manufacturing giants of Boeing and Lockheed Martin are respectively offering the F/A-18E/F Super Hornet and the F-35A Lightning II, with Sweden completing the trio with Saab’s latest incarnation of Gripen — the single-seat E variant.
While Saab is often cited as an excellent model for cost-effectiveness — company marketing literature refers to Gripen E as “the smart fighter” — actual capability is sometimes overlooked. So, does Gripen E have the requisite muscle to give the U.S. heavyweights a run for their money in this important campaign?
While Gripen E’s moniker aligns it with the lineage and ethos of its Gripen A-D predecessors as capable but “affordable” fighters, the E is a very different beast in many ways. With seven aircraft now in various stages of flight-testing, one aircraft now at its Brazilian test centre, and initial deliveries to the Swedish Air Force planned for 2023, Gripen E’s program is gaining momentum.
Gripen E is a subtly beefed-up variant of the original Gripen in terms of airframe, but under the surface it couldn’t be more different. With 10 external hardpoints, Gripen E can carry up to seven MBDA Meteor beyond visual range air-to-air missiles — a weapon that has been eyed enviously by the U.S. in comparison to its AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM).
Combined with the Leonardo ES-05 Raven radar, it gives Gripen E impressive detection and engagement ranges. On top of the nose sits a Leonardo Skyward G infrared search and track (IRST) sensor for passive tracking and targeting.
The cockpit features an 18-by-nine-inch-wide area touch screen display, and the pilot operates in an immersed world of fused data that is constantly updated via a fighter-to-fighter data link — as well as connectivity to other agencies via Link 16. Sweden has been working in this connected world for decades, reaching way back into the era of Saab’s Viggen fighter.
https://skiesmag.com/features/saab-gripen-fighter-jet-canada/
Guest- Guest
Slovoslagar wrote:Gnječ wrote:koliko je bolji od gripena? koliki je cost-benefit kad sve zbrojiš i oduzmeš? nikakav cost benefit sa rafale. rafale je odličan ali preskup avion za tako malu državu kao što je RH. sa druge strane gripen ima sve što i rafale i još više elektronike od rafale. jedino nema dvije turbine nego jednu. jednostavno najbolji avion za RH avijaciju je gripen i točka nema dvojbe. plus toga srbi vam imaju migove a gripen je baš projektiran da ruši ruske avione. kakve veze ima manji radarski odraz u ovoj zemlji kad je zračna linija do granice u prosjeku 200km????
Kada sve zbrojimo i oduzmemo, dugoročni cost-benefit će vjerojatno biti na strani Rafala.
Novac u ovoj cost-benefit analizi nije jedina varijabla.
Kažem još jednom. Mene je tih Šveda strah. Neka se zakačimo s muslimanima i neka nam ovi daju košaricu i što ćemo onda.
Moraš se drugdje snalaziti s rezervnim dijelovima itd. itd. Sranje samo takvo.
Helikopterska flota nam je bila osakaćena ne samo neodržavanjem, nego i balkanskom korupcijom i namjernom ugradnjom neoriginalnih rezervnih dijelova. Za Račanove vlade ministar Radoš je znao sve o tome, čisto da se zna.Neprimjerenoodržavanje je smrt za tako sofisticirane strojeve.
Bolje ne kupit ništa, nego kupit i onda drljavo održavati. To su onda novci bačeni u vjetar.
Zato postavljam pitanje - što ako mi ne budemo imali mogućnost primjereno održavati svoje avione tijekom i nakon nekog vojnog konflikta ako progresivna Švedska zaključi da u Hrvatskoj vlada fašizam koji je neinkluzivan i islamofoban? Što onda?
Što se tiče srpskih migova, mislim da ih Rafali isto mogu skidati ako bude trebalo. A vrlo je lako moguće da neće trebati.
Dobro, Srbi su jedan agresivan i posve iracionalan narod, tako da nikad ne znaš. Ali mislim da do konflikta sa Srbima u nekoj doglednoj budućnosti ne bi trebalo doći. Ali ako da takvog konflikta dođe, opet je bolje kao strateškog saveznika imati Francuze nego jebene Švede.
I na kraju, nikad ne znamo što budućnost nosi. Hoće li možda biti nekog sukoba širih razmjera s većim brojem sudionika na obje strane? Tko zna. Ali ako do toga dođe, opet je bolje imati tigra nego geparda u svom arsenalu.
neprimjereno je uporabiti riječ neprimjereno kao vegetu. ne kaže se neprimjereno održavanje nego se kaže nestručno održavanje.
Guest- Guest
Gripen je solidan i jeftin avion, ali Rafaelo je bolji :)
I da je prošla američka F16 block70 ponuda ti je isto brutalno.
sve ove tri stvari su dobre, najgore bi bilo da smo kako je krstičević i dio domoljuba razmišljao - da uzmemo polovne 30-40godina stare američke kante koje NISU NIŠTA BOLJE OD MODErNIZIRANIH Mig21
čim to nije prošlo, nemožemo se zajebati
I da je prošla američka F16 block70 ponuda ti je isto brutalno.
sve ove tri stvari su dobre, najgore bi bilo da smo kako je krstičević i dio domoljuba razmišljao - da uzmemo polovne 30-40godina stare američke kante koje NISU NIŠTA BOLJE OD MODErNIZIRANIH Mig21
čim to nije prošlo, nemožemo se zajebati
Gnječ wrote:
francuzi su tradicionalno dobri sa srbima pa meditiraj malo...
Nekad bili.
Zato Srbi svoje zrakoplove ne naručuju od Francuza nego Rusa i Bjelorusa.
Francuzi inače nemaju ni tradiciju izigravanja ovakvih ugovora o prodaju i održavanju vojne opreme. Kada s njima potpišeš neki ovakav ugovor onda znaš da si siguran po tom pitanju, koliko je to danas u svijetu uopće moguće.
Guest- Guest
Page 10 of 12 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12
Similar topics
» Konačni slom Višegradske skupine
» Milanović - konačni pad
» Konačni pad Katoličke crkve
» Konačni krah pravaštva?
» KONAČNI PAD LIČKOG ŠERIFA
» Milanović - konačni pad
» Konačni pad Katoličke crkve
» Konačni krah pravaštva?
» KONAČNI PAD LIČKOG ŠERIFA