ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Genocidni "bog" Starog zavjeta

Page 7 of 13 Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Next

Go down

Genocidni "bog" Starog zavjeta - Page 7 Empty Re: Genocidni "bog" Starog zavjeta

Post by Guest 16/5/2014, 22:42

kingkong wrote:
Čekaj malo...danas kad se događaju ovakve prirodne katastrofe...one su zapravo djelo svih fizičkih, kemijskih i inih procesa a u ono doba je potop zapravo bio božji genocid..nad čovječanstvom?! Daj se malo saberi; po čemu bi ondašnje prirodne katastrofe bile drugačije od današnjih...Bog jednako ravna prirodom prije tisuću a i ravnati će nakon tisuću godina. Rekoh i to je mišljenje iole svakog obrazovanijeg kršćanina da je "potop" u teološkom smislu sintagma promijene jednog svijeta u drugi...i pročišćenje ljudske duše od nataloženog zla! Zašto čitate Bibliju tako bukvalno?!

Blentone, ja cijelo vrijeme govorim da Bog nikada tako nešto kao što je genocid nad čovječanstvom nije ni ostvario. Iza prirodnih katastrofa ne stoji Bog nego jednostavno priroda!
Sad jasnije, blentone?
Cijala ta priča o potpou kojega su preživjeli samo Noa i njegovi je najobičnija izmišljotina nekih od autora tekstova Tore, jer se takav sveopći potop dokazano nikada nije dogodio, a koji su na taj način jasno pokazali svoj svjetonazor i pokušali onima koji ospore njihov religijski autoritet utjerati strah u kosti.
I onda me ti još optužuješ za bukvalno razumjevanje Biblije!
Isuse, s kakvim se ja idiotima ovdje raspravljam...

Guest
Guest

Back to top Go down

Genocidni "bog" Starog zavjeta - Page 7 Empty Re: Genocidni "bog" Starog zavjeta

Post by kingkong 16/5/2014, 22:44

oldie wrote:
kingkong wrote:Kakav spin izvodiš to je nevjerojatno?! 
ti izvodiš spin...speare jasno uopće ne dovodi u pitanje da bog kažnjava na onom svijetu...pita te šta je sa "ovim svijetom" (zbrisani u potopu stradali su u "ovom svijetu")
Na to pitanje nemam odgovor. Zašto mora stradati dijete u majčinoj utrobi...ili jedan trinaestogodišnjak od leukemije; zašto su u potopu poginula djeca i sl.?! Neki će reći - to je Božja volja. A mnogi zapravo to i govore...ali ja doista nemam odgovor; smatram da je moj život poslanje i da kada ga izvršim u cijelosti - tada ću otići k Bogu. Tako da na neki način mislim; premda ne moram biti u pravu: da i ono malo dijete posve čisto, nevino i pravedno je izvršilo ovozemaljsko poslanje kada ga Bog pozove k sebi!

*****joj da mi je oldijev mozak barem na tjedan dana - da se odmorim i naspavam kao čovjek*****
kingkong
kingkong

Male
2014-04-14

Back to top Go down

Post by Guest 16/5/2014, 22:48

kingkong wrote:
Na to pitanje nemam odgovor. Zašto mora stradati dijete u majčinoj utrobi...ili jedan trinaestogodišnjak od leukemije; zašto su u potopu poginula djeca i sl.?! Neki će reći - to je Božja volja.

Oni koji tako tvrde od Boga prave Lutkara, a od ljudi lutke na koncu sa jako malo ili bez imalo slobodne volje.
Što je pravi odgovor na gornja pitanja?
Posljedica okolnosti, nesretnog slučaja odnosno djelovanja prirodnih zakona u svijetu koji je evidentno nesavršen.
A netko će na to izreći i čuvenu life sucks, shit happens, get used to it formulu i neće biti u krivu.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 16/5/2014, 22:49

ima još bolja, ateistička-

život je sranje, a onda umreš

And insofar as it is compulsory, it is not educational
aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by kingkong 16/5/2014, 22:50

speare_shaker wrote:
kingkong wrote:
Čekaj malo...danas kad se događaju ovakve prirodne katastrofe...one su zapravo djelo svih fizičkih, kemijskih i inih procesa a u ono doba je potop zapravo bio božji genocid..nad čovječanstvom?! Daj se malo saberi; po čemu bi ondašnje prirodne katastrofe bile drugačije od današnjih...Bog jednako ravna prirodom prije tisuću a i ravnati će nakon tisuću godina. Rekoh i to je mišljenje iole svakog obrazovanijeg kršćanina da je "potop" u teološkom smislu sintagma promijene jednog svijeta u drugi...i pročišćenje ljudske duše od nataloženog zla! Zašto čitate Bibliju tako bukvalno?!

Blentone, ja cijelo vrijeme govorim da Bog nikada tako nešto kao što je genocid nad čovječanstvom nije ni ostvario. Iza prirodnih katastrofa ne stoji Bog nego jednostavno priroda!
Sad jasnije, blentone?
Cijala ta priča o potpou kojega su preživjeli samo Noa i njegovi je najobičnija izmišljotina nekih od autora tekstova Tore, jer se takav sveopći potop dokazano nikada nije dogodio, a koji su na taj način jasno pokazali svoj svjetonazor i pokušali onima koji ospore njihov religijski autoritet utjerati strah u kosti.
I onda me ti još optužuješ za bukvalno razumjevanje Biblije!
Isuse, s kakvim se ja idiotima ovdje raspravljam...
Nemojmo sa vrijedjanjima - ja tebe ne vrijedjam. Prvo govoriš da je Jahve naredio potop, zatim da potopa nije ni bilo da bi sad rekao da su Noa i njegovi izmislili tako nešto da bi utjerali strah u kosti?! A kome da ga uopće utjeraju..a očito jest da ne možeš shvatiti značenje "potopa" u teološkom smislu kad ovako bezobrazno spiniraš...

*****joj da mi je oldijev mozak barem na tjedan dana - da se odmorim i naspavam kao čovjek*****
kingkong
kingkong

Male
2014-04-14

Back to top Go down

Post by Guest 16/5/2014, 22:52

kingkong wrote:
Prvo govoriš da je Jahve naredio potop, zatim da potopa nije ni bilo da bi sad rekao da su Noa i njegovi izmislili tako nešto da bi utjerali strah u kosti?! A kome da ga uopće utjeraju..a očito jest da ne možeš shvatiti značenje "potopa" u teološkom smislu kad ovako bezobrazno spiniraš...

A jebote...
Ti si izgubljen slučaj.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by kingkong 16/5/2014, 22:55

speare_shaker wrote:
kingkong wrote:
Na to pitanje nemam odgovor. Zašto mora stradati dijete u majčinoj utrobi...ili jedan trinaestogodišnjak od leukemije; zašto su u potopu poginula djeca i sl.?! Neki će reći - to je Božja volja.

Oni koji tako tvrde od Boga prave Lutkara, a od ljudi lutke na koncu sa jako malo ili bez imalo slobodne volje.
Što je pravi odgovor na gornja pitanja?
Posljedica okolnosti, nesretnog slučaja odnosno djelovanja prirodnih zakona u svijetu koji je evidentno nesavršen.
A netko će na to izreći i čuvenu life sucks, shit happens, get used to it formulu i neće biti u krivu.
Bog jest Stvaralac kako god ti okreneš. Jer sasvim sigurno u majčinoj utrobi nisi nastao svojom voljom...i niti su ti roditelji stvorili organe...sve je to Bog svojom nevidljivom i moćnom rukom izvajao..i na kraju te oblikovao onako kako misli da je najbolje. I dao ti slobodnu volju da se protiviš mom mišljenju.

kingkong
kingkong

Male
2014-04-14

Back to top Go down

Post by kingkong 16/5/2014, 23:01

speare_shaker wrote:
kingkong wrote:
Prvo govoriš da je Jahve naredio potop, zatim da potopa nije ni bilo da bi sad rekao da su Noa i njegovi izmislili tako nešto da bi utjerali strah u kosti?! A kome da ga uopće utjeraju..a očito jest da ne možeš shvatiti značenje "potopa" u teološkom smislu kad ovako bezobrazno spiniraš...

A jebote...
Ti si izgubljen slučaj.
Hvala...na lijepim riječima! Zaista su poticajne.

kingkong
kingkong

Male
2014-04-14

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 17/5/2014, 01:56

zanstr wrote:@Mad_Vlad

Bog je (koliko sam upučen) stvorio sve. I židove i njihove susjede i kukce i biljke itd. Svi su ljudi njegova djeca. No iz nekog razloga on preferira židove. Na njihovoj je strani i naređuje im da ubijaju susjede i otimaju im zemlju.

Odmah si mogu zamisliti roditelje koji imaju nekoliko djece ali preferiraju jedno. To jedno djete tlači ostale i uvijek ima podršku roditlja u tome, dapače roditelji mu naređuju da ih tlači.
Da li bi rekao da su to normalni roditelji?
Preferira ih u smislu da ne dozvoljava da propadnu i nestanu kao drugi neki. Ima poseban odnos s njima jer oni su jedini prihvatili njegove zakone. Bog je nudio Toru i drugim narodima ali ni jedan nije prihvatio osim Hebreja. Pri nacionalnoj objavi na Sinaju sklopili su ugovor, Bog je obećao držati svoj dio, Hebreji svoj. Bog je uvijek isti, ne mijenja svoju riječ, ljudi nisu. Često krše. Bog im je rekao kako će im bit budu li slušali njegovu riječ i kako će im biti ne budu li slušali. Povijest hebrejskog naroda pokazuje da je tomu bilo tako.
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 17/5/2014, 02:01

Ragnarok wrote:
Mad_Vlad wrote:
zanstr wrote:Levitski zakonik - Lev 25,38-46
Ja, Jahve, Bog vaš, izbavio sam vas iz zemlje egipatske da vam dadem zemlju kanaansku i budem vaš Bog.
39Ako li tvoj brat padne u škripac dok je s tobom u urednim odnosima te se moradne tebi prodati, nemoj ga prisiliti da služi kao rob; neka bude kod tebe kao najamnik ili nadničar. 40Neka služi kod tebe do jubilejske godine. 41Onda neka bude slobodan da ode od tebe – i on i njegova djeca s njim; neka ide natrag svome rodu i opet zaposjedne svoju djedovinu. 42Ta oni su moji službenici, ja sam ih izbavio iz zemlje egipatske; oni se ne smiju prodavati kao robovi. 43Nemoj s njim grubo postupati! Boga se svoga boj! 44A robove i ropkinje, budeš li ih htio imati, možete kupiti, i muške i ženske, od naroda koji su oko vas. 45Možete ih kupovati i od pridošlica koji s vama borave; od njihovih obitelji što žive s vama i rođeni su u vašoj zemlji. Takvi mogu postati vašim vlasništvom. 46Njih možete predati u nasljedstvo svojoj djeci da ih zavazda naslijede u baštinu. Prema njima možete postupati kao prema robovima. Ali prema svojoj braći, Izraelcima, nitko ne smije grubo postupati.

Ponovljeni zakon - Pnz 20,10-18
»Kada dođeš pod koji grad da na nj navališ, najprije mu ponudi mir. 11Ako ti odgovori mirom i otvori ti vrata svoja, sav narod što se nađe u njemu podvrgni tlaki neka za te radi. 12Ali ako odbije tvoj mir i zarati s tobom, opsjedni ga. 13Kad ti ga Jahve, Bog tvoj, preda u ruke, sve njegove muškarce pobij oštrim mačem! 14A žene, djecu, stoku, sve što bude u gradu – sav plijen – uzmi sebi i uživaj plijen od svojih neprijatelja što ti ga daje Jahve, Bog tvoj. 15Tako čini sa svim gradovima koji budu vrlo daleko od tebe, koji ne budu gradovi ovih naroda odavde. 16U gradovima onih naroda koje ti Jahve, Bog tvoj, preda u baštinu ništa ne ostavljaj na životu, 17nego ih udari ‘heremom’ – kletim uništenjem: Hetite i Amorejce, Kanaance i Perižane, Hivijce i Jebusejce, kako ti je Jahve, Bog tvoj, naredio, 18tako da vas ne nauče činiti sve one odvratnosti što ih čine svojim bogovima te da ne sagriješite protiv Jahve, Boga svoga.

I onda se neki usude tvrditi da mi dobivamo mroal od takvog lika. I ljute se kad ga se naziva zločincem te koriste klasični odgovor: "Bog zna najbolje, šta ti znaš" ili "Čudni su putevi božiji."
Je, eved uvijek i svuda znači baš najamni radnik ili nadničar. Prevodi se pola -pola, više rob. I onda svi pomisle na rimske ili grčke robove, ili Crnce u Americi. E pa nije tak.
Što se tiče ponude mira, tko je to još radio? Kako su onda Židovi nudili mir? Prihvaćanjem od tog grada osnovnih moralnih vrijednosti izrečenih u 7 Noahidskih zakona. Tko nije prihvaćao znači da je ostao po svojim vrijednostima kao žrtvovanje djece bogovima, homoseksualnosti, seks sa životinjama, opća blud i druge fine stvari kojih se ovi nisu mogli odreći.
Zato onolika potpuna uništenja takvih gradova- državica, ljudi, žena , djece i životinja jer je sve bio zagađeno do srži. Živjeti u miru s takvim susjedima po pravim moralnim vrijednostima nije dolazilo u obzir.
Bog je preko Židovima narodima davao prave ljudske vrijednosti po kojima treba živjeti. To je bio sukob dviju različitih životnih vrijednosti, ne može se u miru živjeti gledajući sve gnjusobe što susjedi rade. Država Izrael je trebala biti uzor ponašanja i rada baš kako je Bog zamislio. Židovi nisu potpuno izvršili to i potpali su pod njihov utjecaj, prihvaćali tuđe bogove i odali se bludu.  Kazne su slijedile preko Babilonaca, Asiraca i stotine drugih.

Znači čija vojska pobjedi ti imaju veće vrijednosti i jačeg boga?  :^0
Ne znači. Hebreji su pobjeđivali kad su bili kao jedan i slušali Boga i uzdali se samo u njega a gubili kad nisu. Bilo je i jednog i drugog kako Tanah zorno prikazuje. Kad nisu slušali gubili bi i zemlju i ljude i odvedeni u ropstvo. Kad jesu ponovo bi se vraćali nazad i zemlja bi opet procvala.
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 17/5/2014, 02:05

albatros wrote:
speare_shaker wrote:
Ragnarok wrote:

To je zapravo tipična politeistička logika. Što zapravo pokazuje i dokazuje da je judaizam u svojoj suštini obični politeizam, jer vjeruje u boga koji se ni po čemu ne razlikuje od bilo kojeg "jačeg" boga iz bilo kojeg politeističkog panteona.
Potpuno netočno!

Mogao bih ti sada citirati stotine stihova iz knjiga proroka i psalama koji jasno pobijaju tvoje mišljenje.
Normalno da je netočno. Hebreji su i uveli jednoboštvo među druge mnogobožačke narode. Avraham prvi i nakon njega njegovo potomstvo. Tora je jasna po tom pitanju.
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Guest 17/5/2014, 02:20

Mad_Vlad wrote:
albatros wrote:
speare_shaker wrote:
Ragnarok wrote:

To je zapravo tipična politeistička logika. Što zapravo pokazuje i dokazuje da je judaizam u svojoj suštini obični politeizam, jer vjeruje u boga koji se ni po čemu ne razlikuje od bilo kojeg "jačeg" boga iz bilo kojeg politeističkog panteona.
Potpuno netočno!

Mogao bih ti sada citirati stotine stihova iz knjiga proroka i psalama koji jasno pobijaju tvoje mišljenje.
Normalno da je netočno. Hebreji su i uveli jednoboštvo među druge mnogobožačke narode. Avraham prvi i nakon njega njegovo potomstvo. Tora je jasna po tom pitanju.
Hebreji su bili mnogobošci puno prije nego je Tora nastala.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Mad_Vlad 17/5/2014, 02:45

Po Tori nisu.
Mad_Vlad
Mad_Vlad

Male
2014-05-02

Back to top Go down

Post by Patriot_1 17/5/2014, 10:29

zanstr wrote:
kingkong wrote:
zanstr wrote:Sigurno je da ima laži. Tu možemo svrstati mit o Noi, životinje koje pričaju, Jona koji živi u ribi i slične gluposti.
Sigurno je da ima tekstova preuzetih iz drugih starijih religija. Očito je da je kompletni Stari zavjet preuzet od židova.
To uopće nije upitno.
Tako to ide tumačenje kad se stvari uzimaju bukvalno. Pisci SZ-a pisali su u poredbama, alegorijama i sličnim inim stilsko-jezičnim figurama da bi predočili što Bog poručuje čovjeku i želi pokazati. I SZ nije preuzet od Židova. Jer je on nastajao u jednom velikom povijesnom periodu u kome se nalaze rukopisi koji su nažalost izgubljeni a to su starohebrejski i aramejski. Te starozavjetne spise kasnije su preuzeli starogrčki i rimski pisci. I oni su sačuvani i čuvaju se u British Museumu a neki i u Vatikanskoj Knjižnici. Daj se malo obrazuj..i ne piši više ovakve ordinarne gluposti.
Koja je ovo stilska figura?

21Budete li se još i dalje protivili, ne htjednete li me poslušati, sedmerostruko ću još na vama povisiti rane za vaše grijehe. 22Na vas ću pustiti šumsku zvjerad da vas liši djece, blago vam podavi a vas prorijedi tako da vam putovi postanu pusti.

ili ovo

11Zaspi ga kamenjem dok ne umre, jer je kušao da te odvrati od Jahve, Boga tvoga, koji te izvede iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

ili ovo

Tad iziđe anđeo Jahvin i pobi u asirskom taboru sto osamdeset i pet tisuća ljudi. Ujutru, kad je valjalo ustati, gle, bijahu ondje sve sami mrtvaci.

a ovo?

13Kad ti ga Jahve, Bog tvoj, preda u ruke, sve njegove muškarce pobij oštrim mačem! 14A žene, djecu, stoku, sve što bude u gradu – sav plijen – uzmi sebi i uživaj plijen od svojih neprijatelja što ti ga daje Jahve, Bog tvoj.

Sve pršti od stilskih figura.
!Mi o Janvi znamo ono što nam rekoše Židovski proroci i učitelji!Sad,koloko je prikaz točan,neznamo!Zatim,kako Boga razumiti?Tko ga može shvatiti?npr. u kojoj mjeri je generacija ljudi bila pokvarena da ih je odlučio potopom umištiti,,ili Sodomljane,,ili stanovnike Kanana,,,neznamo!Ja vjerujem da je Bog znao što radi!I znao je zašto to radi!Neke osobe su toliko pokvarene da ih zaista netreba žaliti!Npr onaj Austrijanac koji je zatočio vlastitu kćer i godinama ju silovao,imao s njom nekoliko djece,,Fritz ,,tak nekak se zvao!Zašto bi takve itko žalio?Što ako se tada razmahala pedofilija,incesti,homoseksualizam,ubojstva?Kad Bog sudi,ja sam na njegovoj strani jer sudi s razlogom , makar sudio i meni!
Patriot_1
Patriot_1

2014-04-30

Back to top Go down

Post by zanstr 17/5/2014, 11:11

Patriot_1 wrote:Mi o Janvi znamo ono što nam rekoše Židovski proroci i učitelji!Sad,koloko je prikaz točan,neznamo!Zatim,kako Boga razumiti?Tko ga može shvatiti?npr. u kojoj mjeri je generacija ljudi bila pokvarena da ih je odlučio potopom umištiti,,ili Sodomljane,,ili stanovnike Kanana,,,neznamo!Ja vjerujem da je Bog znao što radi!I znao je zašto to radi!Neke osobe su toliko pokvarene da ih zaista netreba žaliti!Npr onaj Austrijanac koji je zatočio vlastitu kćer i godinama ju silovao,imao s njom nekoliko djece,,Fritz ,,tak nekak se zvao!Zašto bi takve itko žalio?Što ako se tada razmahala pedofilija,incesti,homoseksualizam,ubojstva?Kad Bog sudi,ja sam na njegovoj strani jer sudi s razlogom , makar sudio i meni!
Opet se vraćamo na staru temu.

Zašto je svemogućem i sveznajućem biću jedino riješenje masovno uništenje.

Kod masovnih uništenja uvijek stradavaju i nedužni. Koliko je novorođenih beba i djece stradalo u bibliji.
Tu mislim samo na uništenje Sodome i Gomore i na opći potop. Mogli bi još uračunati i djecu koja su stradala u pokoljima koje je bog osobno naredio.

Zar ti nije nimalo čudno da ondašnji bog ima osobinu ondašnjih primitivnih ljudi.

'Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskrižjima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.
6Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.' - Isus   :rofl  
zanstr
zanstr

2014-04-30

Back to top Go down

Post by zanstr 17/5/2014, 11:21

Mad_Vlad wrote:Bog je nudio Toru i drugim narodima ali ni jedan nije prihvatio osim Hebreja.
I zato ih treba pobit?

Ponavljam pitanje koje sam postavioi i patu.
Zar ni tebi nije nimalo čudno da ondašnji bog ima osobine ondašnjih primitivnih ljudi.

I da proširim zapažanje. Taj "bog" nema niti jednu božansku osobinu (koja god to bila), jedino ima nadnaravne moći.

'Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskrižjima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.
6Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.' - Isus   :rofl  
zanstr
zanstr

2014-04-30

Back to top Go down

Post by kingkong 17/5/2014, 13:49

zanstr wrote:
Patriot_1 wrote:Mi o Janvi znamo ono što nam rekoše Židovski proroci i učitelji!Sad,koloko je prikaz točan,neznamo!Zatim,kako Boga razumiti?Tko ga može shvatiti?npr. u kojoj mjeri je generacija ljudi bila pokvarena da ih je odlučio potopom umištiti,,ili Sodomljane,,ili stanovnike Kanana,,,neznamo!Ja vjerujem da je Bog znao što radi!I znao je zašto to radi!Neke osobe su toliko pokvarene da ih zaista netreba žaliti!Npr onaj Austrijanac koji je zatočio vlastitu kćer i godinama ju silovao,imao s njom nekoliko djece,,Fritz ,,tak nekak se zvao!Zašto bi takve itko žalio?Što ako se tada razmahala pedofilija,incesti,homoseksualizam,ubojstva?Kad Bog sudi,ja sam na njegovoj strani jer sudi s razlogom , makar sudio i meni!
Opet se vraćamo na staru temu.

Zašto je svemogućem i sveznajućem biću jedino riješenje masovno uništenje.

Kod masovnih uništenja uvijek stradavaju i nedužni. Koliko je novorođenih beba i djece stradalo u bibliji.
Tu mislim samo na uništenje Sodome i Gomore i na opći potop. Mogli bi još uračunati i djecu koja su stradala u pokoljima koje je bog osobno naredio.

Zar ti nije nimalo čudno da ondašnji bog ima osobinu ondašnjih primitivnih ljudi.
Opet se ja vraćam na današnje vrijeme. Ako Bog nije isti jučer i danas - onda ne može biti nepristran sudac. A i danas stradavaju mala djeca u najrazličijim nepogodama od ratova do krvoprolića! Dakle; ako je tada Bog bio genocidan..po čemu to nije danas?!
I ovo si dobro primjetio: ondašnje razmišljanje starih hebreja iz današnje perspektive jest primitivno; kao što može za tisuću godina i današnji način razmišljanja biti primitivan ljudima budućnosti!
Sve je pitanje kako gledaš na Boga; ukoliko misliš da On postoji?!
Koliko se puta i ja zapitam; kakva li je to božja pravednost ako stradavaju najmanji...i je li to pošteno?!
Već sam rekao da nemam odgovora na to..što opet ne znači da bi zbog toga trebao sumnjati u Objavu kako kroz SZ tako i Novi!

kingkong
kingkong

Male
2014-04-14

Back to top Go down

Post by Guest 17/5/2014, 14:07

Mad_Vlad wrote:Po Tori nisu.
Po arheologiji, paleolingvistici, etnologiji itd. jesu, tu Tora nije mjerodavna.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 17/5/2014, 14:11

Patriot_1 wrote:
zanstr wrote:
kingkong wrote:
zanstr wrote:Sigurno je da ima laži. Tu možemo svrstati mit o Noi, životinje koje pričaju, Jona koji živi u ribi i slične gluposti.
Sigurno je da ima tekstova preuzetih iz drugih starijih religija. Očito je da je kompletni Stari zavjet preuzet od židova.
To uopće nije upitno.
Tako to ide tumačenje kad se stvari uzimaju bukvalno. Pisci SZ-a pisali su u poredbama, alegorijama i sličnim inim stilsko-jezičnim figurama da bi predočili što Bog poručuje čovjeku i želi pokazati. I SZ nije preuzet od Židova. Jer je on nastajao u jednom velikom povijesnom periodu u kome se nalaze rukopisi koji su nažalost izgubljeni a to su starohebrejski i aramejski. Te starozavjetne spise kasnije su preuzeli starogrčki i rimski pisci. I oni su sačuvani i čuvaju se u British Museumu a neki i u Vatikanskoj Knjižnici. Daj se malo obrazuj..i ne piši više ovakve ordinarne gluposti.

21Budete li se još i dalje protivili, ne htjednete li me poslušati, sedmerostruko ću još na vama povisiti rane za vaše grijehe. 22Na vas ću pustiti šumsku zvjerad da vas liši djece, blago vam podavi a vas prorijedi tako da vam putovi postanu pusti.

ili ovo

11Zaspi ga kamenjem dok ne umre, jer je kušao da te odvrati od Jahve, Boga tvoga, koji te izvede iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

ili ovo

Tad iziđe anđeo Jahvin i pobi u asirskom taboru sto osamdeset i pet tisuća ljudi. Ujutru, kad je valjalo ustati, gle, bijahu ondje sve sami mrtvaci.

a ovo?

13Kad ti ga Jahve, Bog tvoj, preda u ruke, sve njegove muškarce pobij oštrim mačem! 14A žene, djecu, stoku, sve što bude u gradu – sav plijen – uzmi sebi i uživaj plijen od svojih neprijatelja što ti ga daje Jahve, Bog tvoj.

!Mi o Janvi znamo ono što nam rekoše Židovski proroci i učitelji!Sad,koloko je prikaz točan,neznamo!Zatim,kako Boga razumiti?Tko ga može shvatiti?npr. u kojoj mjeri je generacija ljudi bila pokvarena da ih je odlučio potopom umištiti,,ili Sodomljane,,ili stanovnike Kanana,,,neznamo!Ja vjerujem da je Bog znao što radi!I znao je zašto to radi!Neke osobe su toliko pokvarene da ih zaista netreba žaliti!Npr onaj Austrijanac koji je zatočio vlastitu kćer i godinama ju silovao,imao s njom nekoliko djece,,Fritz ,,tak nekak se zvao!Zašto bi takve itko žalio?Što ako se tada razmahala pedofilija,incesti,homoseksualizam,ubojstva?Kad Bog sudi,ja sam na njegovoj strani jer sudi s razlogom , makar sudio i meni!
Ma koji si ti faktor da sudiš nekome, ti i tvoje demonsko stvorenje koje zoveš bogom? Nitko nema pravo nikome suditi o tome treba li umrijeti ili ne, posebno ne licemjerne spodobe koje opravdavaju ubijanja, silovanja i pustošenja.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by kingkong 17/5/2014, 14:33

von_Starhemberg wrote:
Patriot_1 wrote:
zanstr wrote:
kingkong wrote:
To uopće nije upitno.

ili ovo

ili ovo

a ovo?

Ma koji si ti faktor da sudiš nekome, ti i tvoje demonsko stvorenje koje zoveš bogom? Nitko nema pravo nikome suditi o tome treba li umrijeti ili ne, posebno ne licemjerne spodobe koje opravdavaju ubijanja, silovanja i pustošenja.
Za zlo nema opravdanja. Samo zapamti Bog nije taj koji čini zlo...već je to isključivo čovjek. I tako je bilo od samog početka Stvaranja! Čovjek je stvoren na sliku i priliku Boga svevišnjega. Čist, nevin, vjeran, pravedan; no međutim pravu vrijednost ljubavi spoznao je tek darom slobode. Čim je dobio slobodu čovjek je sagriješio...i na taj način se odmaknuo od Boga. Ti možeš misliti i vjerovati što god hoćeš...ali suditi će te tvoja vlastita djela; na meni nije da sudim nikoga; već da prihvaćam različitost; i u toj različitosti učvršćujem svoju vjeru i pouzdanje. Samo toliko..

kingkong
kingkong

Male
2014-04-14

Back to top Go down

Post by zanstr 17/5/2014, 14:49

kingkong wrote:Opet se ja vraćam na današnje vrijeme. Ako Bog nije isti jučer i danas - onda ne može biti nepristran sudac. A i danas stradavaju mala djeca u najrazličijim nepogodama od ratova do krvoprolića! Dakle; ako je tada Bog bio genocidan..po čemu to nije danas?!
I ovo si dobro primjetio: ondašnje razmišljanje starih hebreja iz današnje perspektive jest primitivno; kao što može za tisuću godina i današnji način razmišljanja biti primitivan ljudima budućnosti!
U Bibliji je jasno napisano da bog direktno naređuje pokolje, otimanje zemlje i porobljavanje. Vidi se da je onaj tko je to pisao imao teritorijalne pretenzije i zavidne vještine manipuliranja ljudima, za ono vrijeme.
Danas kada bi netko rekao da mu je bog rekao da porobi i pobije susjedne narode i preuzme obećanu zemlju, smatralo bi ga se luđakom, zločincem ili nekim sličnim nazivom.
Isto tako u ondašnje vrijeme kada bi netko rekao da je mesija, sin božiji, bog, ljudi bi ga sljedili i vjerovali mu. Danas bi takav završio u ludnici.
Očito je da su tu priču primitivnim i neukim ljudima prodali primitivni, genocidni, manipulativni pastiri koji su stvorili boga na svoju sliku.

kingkong wrote:Sve je pitanje kako gledaš na Boga; ukoliko misliš da On postoji?!
Ja ne mislim da postoji bog, ali živim u svijetu u kojem (odrasli) ljudi vjeruju da postoji baš taj bog. Isti ti ljudi nazivaju tog boga izvorom čiste ljudbavi i ljudske moralnosti. Ne vide ništa pogrešno u njegovom djelovanju. Odrasli ljudi... koji osuđuju i hitlera i staljina. Nevjerovatno.

zanstr
zanstr

2014-04-30

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 7 of 13 Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Next

Back to top

- Similar topics