Srbi su oslobodili Split u prvom svjetskom ratu
Page 3 of 4
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Srbi su oslobodili Split u prvom svjetskom ratu
nagađanja su.. negdje sam čitao da je broj dobrovoljaca bio do 50% srpske vojske(koja nije bila velika zbog prijašnjih gubitaka)Pirate wrote:Iskreno neznam, znam da je bilo dobrovoljaca iz redova Hrvata, Muslimana, Slovenaca i Makedonaca pa cak i Ceha, Rusa itd. Koliki je taj broj bio stvarno neznam.AssadNaPodmornici wrote:što se tiče solunskog fronta, srpska vojska je pri proboju solunskog fronta imala mislim ,manje od 70 000 vojnika, od čega su polovica bili dobrovoljci, među njima najviše hrvati.Pirate wrote:Kako je taj postao uopce solunski borac? Jedan od zarobljenih u.pohodu na Srbiju?
srpska vojska je izginula u WW1, mobilizirali su srbi impresivnih 500 000 muškaraca, od toga je samo 40 000njih tamo 1918 bilo sposobno za ratovanje.. popunili su se sa cca 30 000 dobrovoljaca(najviše hrvata) i to je to.. jebeni gubici..
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
inače srbi su uredno služili AU vojsku :) bili su solidni borci na talijanskom frontu. navodno su neki čak bili i u srbiji kao okupacijska vojska
onda ti imaš jebeno selektivno pamćenje. Zašto su makedonci, slovenci, bosanci i na kraju crnogorci utekli od srba kad već u svemu kriviš hrvate?Sora wrote:Nije jasno da su srbi jedini krivcitre wrote:Naravno da smo htjeli pobjeći od srba jer su pravili sranja. Što ti nije jasno u definiciji akcija-reakcija?Sora wrote:No pa ti xxi Stvarno caknuttre wrote:
nema tu plemena, imaš jedan narod koji je isključivi krivac za raspad mile ti i drage šugoslavije.
Hrvati su htjeli samostalnist
Uglavnom
Navodnom prema jednom referendumu koji je nejasan u pitanju ali jos vise u okolnjstima
To je bibilo 80% hrvata
I sad su krivi jedino srbi
E moj TRE
Kad nisu
Samo su prvi povukli vraga za rep
Bilježim ti +,kao i Yodi.Na to sam potpuno zaboravio.jastreb wrote:S druge strane nitko ne pise o Srbima Krajisnicima koji su u AU vojsci cinili zulum po Srbiji.
Jedini koji je o tom pisao bio je general Gojko Nikoliš,Kordunaš.
IL Risorto- Posts : 11215
2015-07-23
Ne da mi se baviti s time koliko je čega bilo u toj srpskoj vojsci no činjenica je da nije postojala nikakva država Hrvata Slovenaca i Srba ( kratkotrajna država prije kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca ) pa nije ni mogla službeno ni postojat takva jedinica koju bi takvu još nepostojeću državu predstavljali a kraljevina Srbija je odbijala svaku mogućnost takve incijative pa je onda postojala samo vojska kraljevine Srbije.
Tako da ja nemam namjeru oduzimati vojsci Srbije nešto šta ni ne mogu. A i neću na kraju krajeva jer ne bi bar na papiru bilo točno.
Činjenica je da je ta ista kraljevine Srbije bila razbijena i iscrpljena nakon četiri godine ratovanja i da joj je trebala popuna.
Ta popuna je došla i radilo se isključivo o dobrovoljcima koji su dakle došli ratovat na strani Antante u redovima srpske vojske , dakle osim šta su bili odmoreni i svježi imali su i jako visok moral ( nisu vojnici koje je netko puškom morao istjerati da jurišaju na neprijateljski rov nego sve odreda dobrovoljci ).
Visoko motivirani digli su i moral srpskoj vojsci odnosno njenim ostacima ( koje je ipak brojčano još uvijek bilo dosta na tom frontu) i tako ojačana fizički odmornim snagama , dignutog morala još više koji je i onako bio dovoljno jak jer su išli na oslobođenje svoje zemlje ( Srbija ) te činjenicom da su sve do jedan bili dobrovoljci a ne vojska koju je trebalo puškom goniti da ide naprijed...
Rezultat toga je Blitzkrieg.
Tako da ja nemam namjeru oduzimati vojsci Srbije nešto šta ni ne mogu. A i neću na kraju krajeva jer ne bi bar na papiru bilo točno.
Činjenica je da je ta ista kraljevine Srbije bila razbijena i iscrpljena nakon četiri godine ratovanja i da joj je trebala popuna.
Ta popuna je došla i radilo se isključivo o dobrovoljcima koji su dakle došli ratovat na strani Antante u redovima srpske vojske , dakle osim šta su bili odmoreni i svježi imali su i jako visok moral ( nisu vojnici koje je netko puškom morao istjerati da jurišaju na neprijateljski rov nego sve odreda dobrovoljci ).
Visoko motivirani digli su i moral srpskoj vojsci odnosno njenim ostacima ( koje je ipak brojčano još uvijek bilo dosta na tom frontu) i tako ojačana fizički odmornim snagama , dignutog morala još više koji je i onako bio dovoljno jak jer su išli na oslobođenje svoje zemlje ( Srbija ) te činjenicom da su sve do jedan bili dobrovoljci a ne vojska koju je trebalo puškom goniti da ide naprijed...
Rezultat toga je Blitzkrieg.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
Uvuci se Austrijancima? Pa Austrijanci su prije par godina snimili film o atentatu u kojem je Princip prikazan u sasvim drugom svjetlu,pa su neki nasi germanofili taj film proglasili prosrpskim.
Sto zele time?
Uvuci se Austrijancima? Pa Austrijanci su prije par godina snimili film o atentatu u kojem je Princip prikazan u sasvim drugom svjetlu,pa su neki nasi germanofili taj film proglasili prosrpskim.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
gavrilo je terorist, a AU je zadnja funkcionalna država na ovim prostorima
2018-06-14
Gavrilo je se borio za oslobodjenje od austrijskog jarma i trebali ste mu biti zahvalni.AssadNaPodmornici wrote:jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
Toboze ovdje trubite o nekakvom tisucljetnom snu o drzavi,a kmezite za staron kurbon Auštrijon.
2014-04-22
tada smo spoznali onu narodnu da uvijek ima većeg zlajastreb wrote:Gavrilo je se borio za oslobodjenje od austrijskog jarma i trebali ste mu biti zahvalni.AssadNaPodmornici wrote:jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
Toboze ovdje trubite o nekakvom tisucljetnom snu o drzavi,a kmezite za staron kurbon Auštrijon.
Vama nitko ne moze udovoljit.tre wrote:tada smo spoznali onu narodnu da uvijek ima većeg zlajastreb wrote:Gavrilo je se borio za oslobodjenje od austrijskog jarma i trebali ste mu biti zahvalni.AssadNaPodmornici wrote:jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
Uvijek ste obespravljeni,ponizeni,pače ugroženi.
2014-04-22
više nismo, sada kukaju samo jugoslavi i srbi da su ugroženi, poniženi itd.jastreb wrote:Vama nitko ne moze udovoljit.tre wrote:tada smo spoznali onu narodnu da uvijek ima većeg zlajastreb wrote:Gavrilo je se borio za oslobodjenje od austrijskog jarma i trebali ste mu biti zahvalni.AssadNaPodmornici wrote:
Uvijek ste obespravljeni,ponizeni,pače ugroženi.
Jel moze naziv filma ili link?jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
Pirate- Posts : 1512
2019-09-06
Zavisno iz kojeg kuta gledas. U to vrijeme ima vise desetina, sto uspjesnih sto neuspjesnih atentata diljem Europe. Gavrilo je samo jedan u nizu.AssadNaPodmornici wrote:jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
2019-09-06
Za Srbe je Gavrlio narodni heroj iako je to upitno pošto je umalo doveo Srbiju do uništenja ( u biti i je al su na kraju uspijeli pobjediti ) i Apis vođa Crne ruke je streljan od samog kralja zbog militarizma i tog ponašanja koje odvelo Srbiju u propast dok je za ostatak svijeta Gavrilo Princip tehnički gledano terorista il ako ćeš blaži izraz atentor.jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
Ako on nije terorista onda nije ni Vlado šofer koji je u Marseilu ubio srpskog kralja. Ono dogovorite se oko toga jer ne može vamo bit terorista a ovamo ne bit.
Hrvati su u Austro Ugarskoj a koja je nastala austro ugarskom nagodbom bili jako frustrirani takvom državom jer je Beč dao Mađarima Hrvatsku a u Dalmaciji je bila austrijska uprava dok je Istra bila austrijsko primorje tako da su u tim dijelovima bili protiv Italije koja je imala pretenzije ( vidi bitka kod Visa ) a u BiH su bili nezadovoljni jer su njom vladali i Austrija i Mađarska skupa pa su tu i Srbi i Hrvati bili nezadovoljni činjenicom da vladaju svi osim njih ( podržavali muslkmane da razbiju utjecaj Srba i Hrvata tj da nit jedni ni drugi ne budu jaki ).
Ukratko Hrvati su puvali na Mađare i na Talijane a ne na Austriju toliko. Ja u konobi na zidu imam sliku Franje Jospia i toga se ne stidim nego dičim jer je Dalmacija bila kraljevina i pod upravom Austrije direktno oduzeta i Mađarima van njihovog utjecaja i ujedno obrana od Italije.
Da li su Hrvati bili nezadovoljni AU ?
Jesu i to upravo zbog onog U koji označava Mađarsku jer je to država nastala austrougarskom nagodbom u kojoj je Hrvatska bila jako oštećena i dana Mađarskoj na korištenje. Bez Istre , Dalmacije i BiH u kojoj su Austrija i Mađarska vladale skupa a ignorirali Srbe i Hrvate a podržavali muslmane.
Dakle nisu imali protiv same Austrije ništa , dapaće al jesu protiv AU zbog onoga U ( austrougarska nagodba ).
U takvom ambijentu ideja jugoslavenske države imala je popriličnu podršku.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Pirate wrote:Jel moze naziv filma ili link?jastreb wrote:
Vjerojatno govori o ovome:
https://www.telegraf.rs/vesti/1440258-evo-kako-su-austrijanci-reagovali-na-srpski-film-o-gavrilu-principu
Guest- Guest
Hvala na linku, probat cu naci da pogledam.
2019-09-06
Ne znam. 2014.bio je na HRT prikazan. Austrijski film.Pirate wrote:Jel moze naziv filma ili link?jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
2014-04-22
Das Attentat.Pirate wrote:Jel moze naziv filma ili link?jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Pirate likes this post
i Stepinac je bio Solunski borac, ali ga svi prozivate UstašomPirate wrote:Kako je taj postao uopce solunski borac? Jedan od zarobljenih u.pohodu na Srbiju?
2014-04-16
Toliko je bila funkcionalna da se sama od sebe urušila i raspala.AssadNaPodmornici wrote:jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
dzango wrote:Toliko je bila funkcionalna da se sama od sebe urušila i raspala.AssadNaPodmornici wrote:jastreb wrote:Meni je samo krivo kad nasi publicisti, novinari i kvaziznastvenici cmizdre za Ferdinandom i proglasavaju plemenitog Gavrila teroristom i zlocincem.
Sto zele time?
raspala se jer je bila multinacionalna država,
ali što se tiče birokracije, organiziranosti, reda-rada-discipline, niti jedna država kasnije im nije bila niti blizu.. evo u Bosni i djelovima RH i dalje koriste neke stvari iz AU..
inače nas učili u školi da smo bili "robovi", a kada malo pogledaš i nije tako. Mi smo imali svoj parlament, popriličnu samostalnost, jezik, autonomiju, čak i autonomiju unutar vojske, zapravo Hrvati su nakon Švaba, Mađara, bili najpovlašteniji u toj zemlji(zato jer smo u tu državu par stotina godina prije ušli sporazumom, i austrijanci su se držali tih sporazuma), a nije nam valjala
2018-06-14
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» hrvatska u prvom svjetskom ratu
» Tko je pobijedio u 2. svjetskom ratu?
» Grupa Sabaton o Srbiji u prvom svjetskom ratu
» Na današnji dan partizani su oslobodili Split
» Tko je pobijedio u 2. svjetskom ratu?
» Grupa Sabaton o Srbiji u prvom svjetskom ratu