Na današnji dan partizani su oslobodili Split
Page 1 of 13
Page 1 of 13 • 1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Na današnji dan partizani su oslobodili Split
NA DANAŠNJI dan 1944. godine partizani su oslobodili Split. Split je od početka rata bio u posjedu fašističke Italije, a nakon kapitulacije 1943. u njega su ušli Nijemci. I jednog i drugog okupatora cijelo su vrijeme vjerno služili domaći izdajnici ustaše, ali i četnici koji su tih godina slobodno šetali najvećim dalmatinskim gradom.
U listopadu 1944. godine bilo je sve jasnije da se rat bliži kraju. Partizanske snage, koje sad već obilato imaju pomoć saveznika Engleza i Amerikanaca, iz dan u dan napreduju. Tako će u listopadu, nakon oslobođenja Omiša i brojnih drugih gradova, izbiti u zaleđe Splita. Borbe su vođene pred ulazom u grad danima ranije, ali ne u samom gradu.
Borbe za okolicu grada zapravo su počele 21. listopada, a ustaše i Nijemci povući će se tek u zoru 26. listopada. Istog dana grad je okićen mahom hrvatskim zastavama, uz pokoju jugoslavensku.
Bio je to zapravo jasan odraz politike koju su Splićani zastupali prethodnih godina. Kao mahom hrvatski grad, Split je, nakon što je izdajničkim sporazumom Ante Pavelića i Mussolinija potpao pod Italiju, bio pod žestokim udarima talijanizacije. Talijani su, baš kao u Istri i Zadru dva desetljeća ranije, željeli ugušiti svaki trag hrvatskog identiteta. Zbog toga za Splićane nije bila prihvatljiva Italija, kao ni s Talijanima slizane ustaše. Baš zbog toga će Split, kao i cijela Dalmacija uostalom, postati snažan izvor ljudstva za partizanske snage.
U ratno je vrijeme na Mosoru počela izlaziti i Slobodna Dalmacija, partizansko glasilo koje je baš u doba kad je Dalmacija bila pod okupacijom uzelo sebi takvo ime.
"Oslobođen je Split - ponos hrvatske Dalmacije", glasio je naslov na naslovnici Slobodne od tog dana.
"Naše su jedinice ušle u Sinj i Split
Jučer, 25. listopada, oslobodile su jedinice XX. divizije NOV-a grad Sinj.
Danas, 26. listopada, ušle su jedinice XXVI. divizije NOV-a u grad split. Neprijatelj nije pružio nikakav otpor", pisalo je u Slobodnoj Dalmaciji.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/na-danasnji-dan-partizani-su-oslobodili-split/2126997.aspx
U listopadu 1944. godine bilo je sve jasnije da se rat bliži kraju. Partizanske snage, koje sad već obilato imaju pomoć saveznika Engleza i Amerikanaca, iz dan u dan napreduju. Tako će u listopadu, nakon oslobođenja Omiša i brojnih drugih gradova, izbiti u zaleđe Splita. Borbe su vođene pred ulazom u grad danima ranije, ali ne u samom gradu.
Borbe za okolicu grada zapravo su počele 21. listopada, a ustaše i Nijemci povući će se tek u zoru 26. listopada. Istog dana grad je okićen mahom hrvatskim zastavama, uz pokoju jugoslavensku.
Bio je to zapravo jasan odraz politike koju su Splićani zastupali prethodnih godina. Kao mahom hrvatski grad, Split je, nakon što je izdajničkim sporazumom Ante Pavelića i Mussolinija potpao pod Italiju, bio pod žestokim udarima talijanizacije. Talijani su, baš kao u Istri i Zadru dva desetljeća ranije, željeli ugušiti svaki trag hrvatskog identiteta. Zbog toga za Splićane nije bila prihvatljiva Italija, kao ni s Talijanima slizane ustaše. Baš zbog toga će Split, kao i cijela Dalmacija uostalom, postati snažan izvor ljudstva za partizanske snage.
U ratno je vrijeme na Mosoru počela izlaziti i Slobodna Dalmacija, partizansko glasilo koje je baš u doba kad je Dalmacija bila pod okupacijom uzelo sebi takvo ime.
"Oslobođen je Split - ponos hrvatske Dalmacije", glasio je naslov na naslovnici Slobodne od tog dana.
"Naše su jedinice ušle u Sinj i Split
Jučer, 25. listopada, oslobodile su jedinice XX. divizije NOV-a grad Sinj.
Danas, 26. listopada, ušle su jedinice XXVI. divizije NOV-a u grad split. Neprijatelj nije pružio nikakav otpor", pisalo je u Slobodnoj Dalmaciji.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/na-danasnji-dan-partizani-su-oslobodili-split/2126997.aspx
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Re: Na današnji dan partizani su oslobodili Split
ugodan i suncan dan svima koji slave
2014-04-12
A to neko u Splitu slavi???debotoijusto wrote:ugodan i suncan dan svima koji slave
Zanimljivo.
A ko slavi?
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
To je bio prvi dan srbokomunističke okupacije. Koja je trajala sve do 1990.
crvenkasti-
2014-04-17
Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
omni-
2014-04-12
Novokomponirana ustaška povijestomni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
Bio sam u to vrijeme mnogo puta u Splitu ali četnike vidio nisam
Ali očigledno je bilo mnogo glupana i budaletina a ti si najzorniji dokaz.
2015-09-24
Ja sam sluzio JNA u Splitu 1990-te i vidio dosta cetnika u oficirskim odorama koji su javno izricali svoje divljenje Voji Seselju i slicnima. Necu da ti odgovaram sto si i kakav si i da se spustam na tvoj mizerni nivo, trebao bi mi slobodni pad od 3000m.Ringo10 wrote:Novokomponirana ustaška povijestomni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
omni-
2014-04-12
Ringo10 wrote:A to neko u Splitu slavi???debotoijusto wrote:ugodan i suncan dan svima koji slave
Zanimljivo.
A ko slavi?
moguce jos poneki fetivi sto nije napustio novu bosansku enklavu split
svejedno ugodan dan zelim
2014-04-12
omni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
Najprije su nas četnici oslobodili od Austrougara, pa su nas ustaše oslobodile od četnika, pa onda četnici od ustaša, i ovo zadnje je ustaše od četnika.
crvenkasti-
2014-04-17
Zadnje je HV od Cetnika, samo to tebi cetniku i onom primitivcu iz Australije nikad u glavu.crvenkasti wrote:omni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
Najprije su nas četnici oslobodili od Austrougara, pa su nas ustaše oslobodile od četnika, pa onda četnici od ustaša, i ovo zadnje je ustaše od četnika.
omni-
2014-04-12
Ko je hodao po Splitu 1990te ne znam ali ja četnike u Spluitu nikad nisam vidio.omni wrote:Ja sam sluzio JNA u Splitu 1990-te i vidio dosta cetnika u oficirskim odorama koji su javno izricali svoje divljenje Voji Seselju i slicnima. Necu da ti odgovaram sto si i kakav si i da se spustam na tvoj mizerni nivo, trebao bi mi slobodni pad od 3000m.Ringo10 wrote:Novokomponirana ustaška povijestomni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
To što su se neki devedesete transformirali u četnike druga je stvar
Neki se transformirali u četnike, neki u ustaše a neki su ostali normalni za razliku od takvih degenerika kakav si ti.
2015-09-24
A ko će nas oslobodit od ovih najnovijih ustašacrvenkasti wrote:omni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
2015-09-24
A u sto si se ti transformirao? Komicara?Ringo10 wrote:Ko je hodao po Splitu 1990te ne znam ali ja četnike u Spluitu nikad nisam vidio.omni wrote:Ja sam sluzio JNA u Splitu 1990-te i vidio dosta cetnika u oficirskim odorama koji su javno izricali svoje divljenje Voji Seselju i slicnima. Necu da ti odgovaram sto si i kakav si i da se spustam na tvoj mizerni nivo, trebao bi mi slobodni pad od 3000m.Ringo10 wrote:Novokomponirana ustaška povijestomni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
Neki se transformirali u četnike, neki u ustaše a neki su ostali normalni za razliku od takvih degenerika kakav si ti.
omni-
2014-04-12
omni wrote:Zadnje je HV od Cetnika, samo to tebi cetniku i onom primitivcu iz Australije nikad u glavu.crvenkasti wrote:omni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
A što sam ja drugo rekao, majmune jedan blesavi?
crvenkasti-
2014-04-17
Četnik ne mogu bit a ustaša nikad nisam postao.omni wrote:A u sto si se ti transformirao? Komicara?Ringo10 wrote:Ko je hodao po Splitu 1990te ne znam ali ja četnike u Spluitu nikad nisam vidio.omni wrote:Ja sam sluzio JNA u Splitu 1990-te i vidio dosta cetnika u oficirskim odorama koji su javno izricali svoje divljenje Voji Seselju i slicnima. Necu da ti odgovaram sto si i kakav si i da se spustam na tvoj mizerni nivo, trebao bi mi slobodni pad od 3000m.Ringo10 wrote:Novokomponirana ustaška povijestomni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
2015-09-24
Vjerovatno ti, tko bi drugi. Pocni tu kod sebe, odi u kakvu hrvatsku udrugu pa nas oslobodi. Ja ne vidim nikog sposobnijeg.Ringo10 wrote:A ko će nas oslobodit od ovih najnovijih ustašacrvenkasti wrote:omni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
omni-
2014-04-12
Ringo10 wrote:A ko će nas oslobodit od ovih najnovijih ustašacrvenkasti wrote:omni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
Četnici, tko drugi? Svi to znamo.
crvenkasti-
2014-04-17
A zasto ne bi mogao biti Cetnik? Nisu svi Srbi bili Cetnici niti svi Cetnici Srbi. A ustasa si sigurno za vecinu Srba. Ili si musliman tko ce ga znat, sve je tu misterija osim da si komedijas.Ringo10 wrote:Četnik ne mogu bit a ustaša nikad nisam postao.omni wrote:A u sto si se ti transformirao? Komicara?Ringo10 wrote:Ko je hodao po Splitu 1990te ne znam ali ja četnike u Spluitu nikad nisam vidio.omni wrote:Ja sam sluzio JNA u Splitu 1990-te i vidio dosta cetnika u oficirskim odorama koji su javno izricali svoje divljenje Voji Seselju i slicnima. Necu da ti odgovaram sto si i kakav si i da se spustam na tvoj mizerni nivo, trebao bi mi slobodni pad od 3000m.Ringo10 wrote:
Novokomponirana ustaška povijest
omni-
2014-04-12
Tocno.crvenkasti wrote:Ringo10 wrote:A ko će nas oslobodit od ovih najnovijih ustašacrvenkasti wrote:omni wrote:Oslobodise Split od Ustasa i Njemaca i to je svakako pohvalno. No Cetnici nastavise hodati po ulicama....do devedesetih?
Četnici, tko drugi? Svi to znamo.
omni-
2014-04-12
Page 1 of 13 • 1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Similar topics
» Na današnji dan partizani su oslobodili Split
» Lagali su nas decenijama:Ovo su srpski gradovi koje su oslobodili cetnici a ne partizani
» Srbi su oslobodili Split u prvom svjetskom ratu
» Plenki usrecio Puljka i Split!.Split ima koncesiju na plazu Znjan
» Lagali su nas decenijama:Ovo su srpski gradovi koje su oslobodili cetnici a ne partizani
» Srbi su oslobodili Split u prvom svjetskom ratu
» Plenki usrecio Puljka i Split!.Split ima koncesiju na plazu Znjan
Page 1 of 13