Nepogrešivi
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 37 of 50
Page 37 of 50 • 1 ... 20 ... 36, 37, 38 ... 43 ... 50
Re: Nepogrešivi
Mad_Vlad wrote:A kak si ti to shvatila? Mi kao Židovi a vi kao kršćani, je l' da? E pa krivo si shvatila jer nisi pratila cijeli razgovor između triny i mene.metilda wrote:"Mi" i "Vi"... pogledaj boldano... zar "Mi" ne dajemo prosjaku iz altruizma? Dapače, nama je dužnost u njemu gledati Boga, a ne davati mu iz sažaljenja.. ako mu daješ iz sažaljenja ne daješ mu čista srca.. i ne očekujemo da nam se vrati duplo jer je to davanje iz koristoljublja ... Bože, koliko se uvaljuješ svojim konstrukcijama to ni sam nisi svjestan...Mad_Vlad wrote:Gle, kad si u nevolji onda se pokaže tko ti je pravi prijatelj a tko lažni.Triny wrote:Nemoj, molim te...Mad_Vlad wrote:Pa sama si rekla...vi ste ti koji sve činite iz koristoljublja, mi pak činimo iz altruizma.Triny wrote:Tko su vi? Tko su mi?Mad_Vlad wrote:Vi možda jeste, mi nismo.Triny wrote:Mad_Vlad wrote:Podcjenjuješ ljudsku dobrotu.
Misliš?
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t7788-prevrnuo-se-prepun-brodpoginulo-400-migranata
Takvi smo.
Daj, daj, šta je tvoj bog radio...pomori, potopi...sad se toliko snebivaš...
Bog sve što radi radi dobro. Ti vjeruješ u nekog kojeg boli ona stvar za sve. Ne mo'š sve u isti koš trpat.
Često si znao spomenuti prijatelje i kako uskoče kad treba .Ali ti si to sebi"zaradio", jel tako? Pomogao si njima da bi mogao računati na njihovu pomoć ako zagusti.
I to sad nije prijateljstvo iz koristoljublja? Sigurno nisi prijatelj nekomu komu samo pomažeš a on ti ne "vraća" ?
Ti si izgleda poprilično slijep, bog ne radi ništa.
Ljudi pomažu jedni drugima kad osjete u sebi da je red pomoći. Ne mora i nije svaka pomoć iz koristi. Ako dam prosjaku koji dolar kakvu jebenu korist imam očekivati od toga? Sažalio sam se nad njegovim stanjem i zato sam mu dao.
Ako ideš komu pomoć ideš od srca, ne očekuješ plaću. Ak on sam vidi da je red dat će ti a ti možeš primit a možeš i odbit.
Nismo svi isti, kak ne kužiš? Tko sve radi od koristi kad tad mu se odbije od glavu, ja sam to davno naučio. A tko pomaže od srca ne oćekujući korist tomu se vrati duplo i to od potpuno nepoznatih judi. jer daješ čista srca, jer je bolje davati nego primati. U stvari, samim davanjem već primaš.
To je Božje djelo, On nam daje život i sve i ne očekuje ništa nazad osim da to cijenimo i poštujemo.
Razgovor je bio da ona smatra kako sve dobro činimo iz koristoljublja i da smo svi takvi dok ja velim da nije istina da smo svi takvi.
Okej? Upala si k'o kamenčić u cipelu. I dalje drobiš po istoj žici.
Što se tiče davanja iz sažaljenja nisi u pravu. Jer sažali se dobro srce, neće tvrdo. Riječ je o milosrđu a milosrdni smo jer vidimo sebe u tom drugom koji je u nevolji. A kao bogoštovatelji znamo da smo svi stvoreni po odrazu i sličnosti Božjoj tako da mi zamjeraš bez veze.
Ak ne kužiš o čemu govorim slijedeći put pitaj prije nego bubneš k'o grom iz vedra neba. Okej, dušica? Jesmo sad na čistu s tim "Mi" i "Vi"?
Joj da... dosta je pogledati Trinin odgovor, a srećom da "mi" i "vi" nije napisano na hebrejskom je bi se i dalje tupilo o krivim prijevodima. Ovako imamo jasno napisano što se podrazumijeva pod mi, a što pod vi.
Guest- Guest
Mad_Vlad wrote:Tvoj nos iznad Boga a ne Žid.metilda wrote:Mad_Vlad wrote:Da, i Mojsije je bio čovjek i kao čovjek znao pogriješiti. To nešt čudno? I s tim činom savez nije raskinut kako podnaslov sugerira. Bog drži svoju riječ čak i kad njegov narod nije držao. Bog kažnjava za prekršaje ali i nagrađuje za pravednost jer je milostiv. To dalje nisi čitala? Nije zanimljivo?metilda wrote:nije ni mojsije baš nešto mario za zapovijedi jahvine.. razbi ploče ko da su od zagora napisane...Savez raskinut – razbijene ploče
Mojsije se okrene i siđe s brda. U rukama su mu bile dvije ploče svjedočanstva, ploče ispisane na objema plohama; ispisane i s jedne i s druge strane. 16Ploče su bile djelo Božje; pismo je bilo pismo Božje u pločama urezano.
17A Jošua ču viku naroda koji je bučio pa reče Mojsiju: »Bojna vika u taboru!« 18Mojsije mu odgovori: »Niti viču pobjednici,
niti tuže pobijeđeni:
tu ja samo pjesmu čujem.«
19Čim se približi taboru te opazi tele i kako igraju, razgnjevi se Mojsije. Baci iz ruku ploče i razbije ih na podnožju brda.
O Bože... čovjek susretne boga, Bog mu da ploče sa zapovijedima i onda čovjek dođe i razbije te ploče jer se naljutio na narod... toliko o tome koliko Žid poštuje Boga i Božje zapovijedi.. prilagođava ih svojim raspoloženjima i svom mišljenju... Žid iznad Boga...
Vi kršćani tretirate Toru k'o neke bajke zato ni ne kužite o čemu se tu radi. Sad velim namjerno vi kršćani. A tu spadaju i svi frugi koji tako tretiraju Toru.
Za Židove je Tora svetinja. Kad se čita, stavlja se kipa, prebacuje molitveni šal i stavlja tefilin i moli se glasno početkom svakog tjedna. Sve po propisu iz Tore. A prije toga još idu svakodnevni obredi o kojima sad neću.
Zašto je Tora svetinja* zato što je data direktno od Boga koji je najveća svetinja. Jedan Bog JHVH.
Za što je Mojsije razbio ploče ima više objašnjenja. Vidjevši narod gdje pleše i pjeva ispred zlatnog idola odstranjen od živoga Boga shvatio je da ne mođe ploče takvim ljudima dati jer su bile djello Božje. U takvom stanju nisu bili dostojni primiti Božju riječ uklesanu u kamen. Zato ih je rađe razbio spreman primiti na sebe njihovu krivicu jer se Bog već prijetio kako će ih sve pobiti i od njega samog napraviti novi narod.
Drugo je objašnjenje da su ploče postale preteške jer su bile od smaragda i na njima s obje strane ugravirane rijeći. Riječi su vidjele što se događa i vratile se Bogu i ploče su za Mojsija postale preteške pa ih je pustio da se razbiju. Ima ih još ali vjerujem da ti je i ovo preteško.
Uglavnom krivo kužiš jer ti Tora ni tih deest izjava ( tzv. Deset zapovijedi) nisu toliko bitne . A nisu bitne jer su ih kršćanski oci preinačili pa ih vi izgovarate drukčije neg što su zapisane.
Namjerno iznojenjena riječ Božja. A što je vaš idol Isus rekao? I Mojsije prije njega?
Znaš li?
Pogledaj zaplavljeno.. važniji je ritual nego Božja riječ...
no da udovoljim i Jehiju koji stalno predbacuje krive prijevode evo i nekoliko citata o tome kako svi Mojsijevo razbijanje ploča prevode kao srdžbu, a ne tako nešto slično...
Guest- Guest
hm, da, slika je malo mutna, evo link: http://biblehub.com/interlinear/exodus/32.htm
Guest- Guest
Još nekoliko citata, pa nije valjda da su svi pogrešni. :D
19 Когда же он приблизился к стану и увидел тельца и пляски, тогда он воспламенился гневом и бросил из рук своих скрижали и разбил их под горою; (Исход, Глава 32, стих 19)
19 Quando si fu avvicinato all'accampamento, vide il vitello e le danze. Allora si accese l'ira di Mosè: egli scagliò dalle mani le tavole e le spezzò ai piedi della montagna. (La Sacra Bibbia, Esodo 32,19)
19 And as soon as he came near the camp and saw the calf and the dancing, Moses' anger burned hot, and he threw the tablets out of his hands and broke them at the foot of the mountain. (Exodus 32 English Standard Version (ESV)
Kad se približi taboru, ugleda tele i ples. Tada se razgnjevi Mojsije, i baci ploče iz ruke i razbi ih pod gorom. (prijevod Ivan Šarić)
Čim se približi taboru te opazi tele i kako igraju, razgnjevi se Mojsije. Baci iz ruku ploče i razbije ih na podnožju brda. (Jeruzalemska Biblija)
Dakle, kako se približavao taboru, on vidje tele i plesove; Mojsije se zapali od srdžbe, baci ploče i slomi ih o podnožje planine. (prijevod Tomislav Dretar)
I kad dođe blizu okola, ugleda tele i igre, te se razgnjevi Mojsije, i baci iz ruku svojih ploče, i razbi ih pod gorom. (prijevod Daničić-Karadžić)
Eto, toliko je Mojsije držao do Božje riječi... no ja Židima ne oduzimam njihovu izabranost, njima je pripala čast da se iz njihova krila iznjedri Isus Krist i zato mi kršćani poštujemo SZ, ali ga ne tumačimo doslovno kao plemensku usmenu predaju nego kao simbolički prikaz Božjeg saveza sa čovječanstvom..
19 Когда же он приблизился к стану и увидел тельца и пляски, тогда он воспламенился гневом и бросил из рук своих скрижали и разбил их под горою; (Исход, Глава 32, стих 19)
19 Quando si fu avvicinato all'accampamento, vide il vitello e le danze. Allora si accese l'ira di Mosè: egli scagliò dalle mani le tavole e le spezzò ai piedi della montagna. (La Sacra Bibbia, Esodo 32,19)
19 And as soon as he came near the camp and saw the calf and the dancing, Moses' anger burned hot, and he threw the tablets out of his hands and broke them at the foot of the mountain. (Exodus 32 English Standard Version (ESV)
Kad se približi taboru, ugleda tele i ples. Tada se razgnjevi Mojsije, i baci ploče iz ruke i razbi ih pod gorom. (prijevod Ivan Šarić)
Čim se približi taboru te opazi tele i kako igraju, razgnjevi se Mojsije. Baci iz ruku ploče i razbije ih na podnožju brda. (Jeruzalemska Biblija)
Dakle, kako se približavao taboru, on vidje tele i plesove; Mojsije se zapali od srdžbe, baci ploče i slomi ih o podnožje planine. (prijevod Tomislav Dretar)
I kad dođe blizu okola, ugleda tele i igre, te se razgnjevi Mojsije, i baci iz ruku svojih ploče, i razbi ih pod gorom. (prijevod Daničić-Karadžić)
Eto, toliko je Mojsije držao do Božje riječi... no ja Židima ne oduzimam njihovu izabranost, njima je pripala čast da se iz njihova krila iznjedri Isus Krist i zato mi kršćani poštujemo SZ, ali ga ne tumačimo doslovno kao plemensku usmenu predaju nego kao simbolički prikaz Božjeg saveza sa čovječanstvom..
Guest- Guest
Zasto se svadajate i prepucavate? Pa lijepo vam ja govorim da je judaizam bedastoca,kao i krscanstvo...jedina je razlika u tome sto je judaizam originalna bedastoca,a krscanstvo ne moze biti nista drugo do li bedastoca, s obzirom da je proizaslo iz judaizma..Gomila religijskih budalastina kao i svaka religija prije i poslije toga..metilda wrote:Još nekoliko citata, pa nije valjda da su svi pogrešni. :D
Adriano50- Posts : 500
2016-01-12
Pusti, zabavni su.
Te kriv prijevod, te je nešto rečeno prije odlaska nekoga nekud ...ili možda poslije...sad ti znaj nakon 2000 godina što je bilo i u kom kontekstu je rečeno...
Te kriv prijevod, te je nešto rečeno prije odlaska nekoga nekud ...ili možda poslije...sad ti znaj nakon 2000 godina što je bilo i u kom kontekstu je rečeno...
Trinity-
2014-04-17
Zapravo, to je tako sve jednostavno...
red wolf-
2016-02-10
Jest...Problem je u ljudima...Triny wrote:Trebalo bi biti.
red wolf-
2016-02-10
Jednostavno neshvatljivo: Na pragu 21.stoljeca Vicka ustvrdi da joj se objavila Marija i pola hrvatske hodocasti u medjugorje i navlaci se po koljenima, a zidovi su narod kojem se Bog licno objavio,i non stop rogobore i izvode nesto protiv tog Boga i protiv njegovih zapovijedi.. Izgleda da je odabrao nej blesaviji narod na kugli zemaljskoj..Ne pstoji drugo objasnjenje.. Ra se nije objavio,nije se ni Zeus objavio, a egipcani i grci su postovali svoje neobjevljene bogove vise nego izraelci svog objavljenog.Triny wrote:Pusti, zabavni su.
Ista je stvar s Isusom.. Danas se pojavi lik Isus u nekoj cijepanici ili na zidu garaze,i tamo nikne svetiste,a nekad je pred ocima zidova Isus dizao mrtve i vracao vid slijepima i to nije bilo dovoljno da ga smatraju ni Mesijom,a kamo li Bogom..
Valjda je svaka budala u to vrijeme mogla dizati mrtve i vracati vid slijepima,kad ih nije nimalo impresioniralo to sto Isus izvodi..
2016-01-12
Definitivno je zabavno kad krscani spocitavaju zidovima njihovog boga Jahvu i kad ukazuju koliko je pobio ziodova samo zbog neposluha.. Kad im postavim pitanje da li to taj zidovski bog Jahve ztrvuije svog sina za spasenje gresnika,onda ili traze ban,ili odmagle s foruma..To je slicna situacija kao kad protestanti spocitavaju katolicima koliko poganskih obicaja je RKC unjela u krscanstvo..Kao da ne djele 1500 godina zajednicke povijesti i kao da je RKC prije 200 godina pocela unositi poganstinu u svoje nauk i svoj religijski koncept.. Svakom donekle upoznatom covjeku sa judaizmom,staro-babilonskom poganskom religijom,sumeranskom i egipatskom religijom,pak je jasno da se vec judaizam kao religija najvecim djelom temelji na poganskim i inim bedastocama..Triny wrote:Pusti, zabavni su.
2016-01-12
Pa meni je naprimjer smiješnije tvoje i adrianovo potpuno neargumentirano ismijavanje više znanstvenih disciplina kao što su sociologija, antropologija i u sklopu toga antroplogija religije.Triny wrote:Pusti, zabavni su.
Da ne objašnjavam previše jer je argumentirano objašnjavanje ovdje čisti gubitak vremena evo citat:
religijska antropologija, grana antropologije koja se bavi fenomenima vjerovanja, njihova odnosa s ostalim područjima nekoga društva i kulture, te u najširem smislu obrascima pokušaja ovladavanja kozmosom, koji je izvan dosega ljudske kontrole. U antropološkim promišljanjima religija se određuje kao univerzalna pojava u svim društvima i kulturama, usmjerena na pokušaj odgovora o naravi života i smrti, kao i razlogu stvaranja svemira i čovjeka. Religijsku ideologiju čine tri glavne komponente: svjetonazori, mitovi i legende. Velika raznolikost religijskih vjerovanja i praksi otežava definiranje religija. Rani teoretičari religije, B. K. Malinowski, É. Durkheim i M. Weber, bili su usmjereni na proučavanje religije kao integralnoga dijela kulture i društva. Tri gl. pristupa definiranju religije temelje se na: socijalnome (soc. organizacija religije i uloge rituala), afektivnome (osjećaji koje vjerovanje budi, a ne fenomen samoga vjerovanja) i egzistencijalnome (uloga religije kao posrednika u prijenosu vrijednosti). Sve definicije religija, koliko god bile raznorodne, utemeljene su na: religijskom ritualu, religijskoj ideologiji i socijalnoj organizaciji religijskoga. Suvremeni antropološki pristupi religiji ujedinjuju njezine funkcionalističke, racionalističke i simboličke aspekte jer se, po C. Geertzu, samo na taj način mogu objasniti snažne motivacije skrivene u sustavu simbola svake religije.
(Leksikografski zavod Miroslav Krleža)
Guest- Guest
Uostalom, postoji hebrejski tekst i lako je prevesti ga kao što sam pokazala na fotografiji, odnosno linku. Da je Yehy našao prigovor sigurno bi ga stavio, ali ako laže koza ne laže rog. Mene je moja religija naučila da ne mrzim nikoga, da poštujem različitosti, ali isto tako da imam pravo reagirati na neistinu i podmetanje jer svi imamo zadatak promicati istinu, bez obzira što za nekoga istina značila. Za istinu se treba boriti i izboriti, za ljubav u sebi prema svim ljudima i cijelom stvorenju treba se izboriti u samom sebi.
Guest- Guest
Je, pa kakvi smo? I dobri i loši istovremeno. Ti naglašavaš loše u nama ja naglašavam dobro.Triny wrote:Sve si krivo shvatio. De Mello kaže da ljude treba prozreti (i sebe). Kad shvatiš kakvi su/smo onda nema osuđivanja, predbacivanja, razočarenja, ...ili očaja što ti stalno ponavljaš...tada ti ne treba ničije rame za plakanje...Mad_Vlad wrote:To s prosjakom je samo banalni primjer. Odnosi se na šire davanje gdje ne oćekuješ nikakvu korist.Triny wrote:Mad_Vlad wrote:Ljudi pomažu jedni drugima kad osjete u sebi da je red pomoći. Ne mora i nije svaka pomoć iz koristi. Ako dam prosjaku koji dolar kakvu jebenu korist imam očekivati od toga? Sažalio sam se nad njegovim stanjem i zato sam mu dao.
Prrrfff...dao si prosjaku koji dolar ? I ne očekuješ ništa od njega.
Ali nećeš s njime postati kućni prijatelj jer od njega nemaš nikakve koristi.Ako ideš komu pomoć ideš od srca, ne očekuješ plaću.
Ak on sam vidi da je red dat će ti a ti možeš primit a možeš i odbit.
Nismo svi isti, kak ne kužiš?
Tko sve radi od koristi kad tad mu se odbije od glavu, ja sam to davno naučio.
A tko pomaže od srca ne oćekujući korist tomu se vrati duplo i to od potpuno nepoznatih judi. jer daješ čista srca, jer je bolje davati nego primati.
U stvari, samim davanjem već primaš.
Nemoj se zavaravati. Dobrom prijatelju ćeš pomoći puno više nego prosjaku jer računaš da će i on tebi pomoći u nevolji (vratiti uslugu).I ne, nisi proračunat.
Ako ti ne pomogne, onda nije dobar prijatelj, onda te izdao, iznevjerio, osjećaš se prevaren, naivan, ostavljen...
Lako za ove kojima pomognemo kojim dolarom, telefonskim pozivom kad je kakva humanitarna akcija, ali ovi s kojima živimo...e, koja je to trgovina...na dnevnoj razini...o tome ja tebi govorim, ali ti sad nešto ne razumiješ ...
Čuj a zašto imamo prijatelje i zašto se trudimo biti nekomu prijatelj? Zar nije za uzajamnu pomoć u nevolji, za rame za plakanje i tomu slično? Od pravog prijatelja se i ne očekuje primiti nešto zauzvrat, to je nepisano pravilo da će ti uskočiti u pomoć, teta. Zato smo sretni ak imamo i samo jednog pravog prijatelja a ne stotine k'o na facebook ili slično.
Onomu tko ne poštuje niti cijeni pomoć nije je vrijedno ni davati jer se sam kasnije osjećaš loše. Nezahvanicima ne treba samilost jer te iskorištavaju.
Koliko puta si čuka reći nekoga: "Ma nije mi žao što sam mu pomogao ali mogao je barem reći hvala."
Obićno hvala je dovoljno. Mala riječ a toliko vrijedi. Zna da ti ne može uzvratiti niti to očekuješ ali kad čuješ iskreno hvala je l' to nije dragi osjećaj?
Ne znam u kom si ti svijetu ali ima dobrih i iskrenih ljudi, ima. Nismo svi hladnii proračunati, to je tužan svijet. Pokojni De Mello se morao duboko razočarati u ljude te napisati onako kako je napisao. Takvi mi ne mogu biti uzor, zato sam rekao da nije vidio nadu. Kad ne vidiš nadu propao si kao čovjek, uđeš u očaj i nema pomoći.
nadam se da se sad bolje razumijemo.
Ak su ti s kojima živiš takvi odmakni se od njih, budi jača od njihovog koristoljublja. Usprotivi se, ne prepuštaj se malodušju. Život je dat za užitak cijeli tijelo i dušom ne za patnju i turobnost.
Patnja i malodušnost su rezultat prevelikog oslanjanja na druge.
Po meni je bolje gledati dobro u ljudima nego li gledati loše. Više se naglašava loše pa se čini da smo svi loši i naopaki ali to je zato što dobri nemaju potrebu naglašavati svoje dobro, oni ga jednostavno čine i njihovo djelo govori za njih.
Mad_Vlad-
2014-05-02
Znam ja za bible hub i često navraćam tamo. Ali ne stajem tamo jer i Strong ima dosta krivih prijevoda nekih riječi.metilda wrote:Mad_Vlad wrote:Tvoj nos iznad Boga a ne Žid.metilda wrote:Mad_Vlad wrote:Da, i Mojsije je bio čovjek i kao čovjek znao pogriješiti. To nešt čudno? I s tim činom savez nije raskinut kako podnaslov sugerira. Bog drži svoju riječ čak i kad njegov narod nije držao. Bog kažnjava za prekršaje ali i nagrađuje za pravednost jer je milostiv. To dalje nisi čitala? Nije zanimljivo?metilda wrote:nije ni mojsije baš nešto mario za zapovijedi jahvine.. razbi ploče ko da su od zagora napisane...Savez raskinut – razbijene ploče
Mojsije se okrene i siđe s brda. U rukama su mu bile dvije ploče svjedočanstva, ploče ispisane na objema plohama; ispisane i s jedne i s druge strane. 16Ploče su bile djelo Božje; pismo je bilo pismo Božje u pločama urezano.
17A Jošua ču viku naroda koji je bučio pa reče Mojsiju: »Bojna vika u taboru!« 18Mojsije mu odgovori: »Niti viču pobjednici,
niti tuže pobijeđeni:
tu ja samo pjesmu čujem.«
19Čim se približi taboru te opazi tele i kako igraju, razgnjevi se Mojsije. Baci iz ruku ploče i razbije ih na podnožju brda.
O Bože... čovjek susretne boga, Bog mu da ploče sa zapovijedima i onda čovjek dođe i razbije te ploče jer se naljutio na narod... toliko o tome koliko Žid poštuje Boga i Božje zapovijedi.. prilagođava ih svojim raspoloženjima i svom mišljenju... Žid iznad Boga...
Vi kršćani tretirate Toru k'o neke bajke zato ni ne kužite o čemu se tu radi. Sad velim namjerno vi kršćani. A tu spadaju i svi frugi koji tako tretiraju Toru.
Za Židove je Tora svetinja. Kad se čita, stavlja se kipa, prebacuje molitveni šal i stavlja tefilin i moli se glasno početkom svakog tjedna. Sve po propisu iz Tore. A prije toga još idu svakodnevni obredi o kojima sad neću.
Zašto je Tora svetinja* zato što je data direktno od Boga koji je najveća svetinja. Jedan Bog JHVH.
Za što je Mojsije razbio ploče ima više objašnjenja. Vidjevši narod gdje pleše i pjeva ispred zlatnog idola odstranjen od živoga Boga shvatio je da ne mođe ploče takvim ljudima dati jer su bile djello Božje. U takvom stanju nisu bili dostojni primiti Božju riječ uklesanu u kamen. Zato ih je rađe razbio spreman primiti na sebe njihovu krivicu jer se Bog već prijetio kako će ih sve pobiti i od njega samog napraviti novi narod.
Drugo je objašnjenje da su ploče postale preteške jer su bile od smaragda i na njima s obje strane ugravirane rijeći. Riječi su vidjele što se događa i vratile se Bogu i ploče su za Mojsija postale preteške pa ih je pustio da se razbiju. Ima ih još ali vjerujem da ti je i ovo preteško.
Uglavnom krivo kužiš jer ti Tora ni tih deest izjava ( tzv. Deset zapovijedi) nisu toliko bitne . A nisu bitne jer su ih kršćanski oci preinačili pa ih vi izgovarate drukčije neg što su zapisane.
Namjerno iznojenjena riječ Božja. A što je vaš idol Isus rekao? I Mojsije prije njega?
Znaš li?
Pogledaj zaplavljeno.. važniji je ritual nego Božja riječ...
no da udovoljim i Jehiju koji stalno predbacuje krive prijevode evo i nekoliko citata o tome kako svi Mojsijevo razbijanje ploča prevode kao srdžbu, a ne tako nešto slično...
Mojsije jest izbacio ploče iz ruku jer je planuo bijesom. Čovjek kad naglo pobjesni baca sve iz ruku ako ima nešto u njima.
Mojsije je imao dobar razlog za bijes vidjevši narod kako orgija okolo zlatnog idola ali to nije opravdanje. Tu bih naveo latinsku izreku koja glasi:"Ira furor trevis est" a zanči "bijes je kratkotrajno ludilo".
Nisi ti prva koja je otkrila da Mojsije nije bio savršen. Ne postoje savršeni ljudi, samo Bog je savršen.
Vidiš, Bog je oprostio tu epizodu Mojsiju ali nije zaboravio. I ljudi su takvi, mogu oprostiti ali ne zaboravljaju.
Što se obreda tiče; nisu važniji od Božje riječi. Obredi samo pokazuju koliko je važna Božja riječ. Kad se nešto cijeni i poštuje tako i pristupaš tomu- s najvećim respektom.
Mad_Vlad-
2014-05-02
Pa čuj, nije ni NZ izuzet iz takvih prekršaja. Nije li baš Petar nijekao Isusa i to tri puta? Nisu li ga apostoli slušali i vidjeli njegova čuda pa opet sumnjali u to?metilda wrote:
Ai priča nije stala zbog toga, je l' tako?
Isto tako priča nje stala s Mojsijevim razbijanjem ploča.
Kršćanima izgleda jest objava Božja jednom narodu plemenska usmena predaja i sibolički prikaz ali Židovima nije. Na njoj počivaju temelji judaizma. Ak poštuješ svoje poštuj i tuđe jer, na koncu konca, bez Židova ne bi ni imali to čime se toliko silno dičite.
Mad_Vlad-
2014-05-02
Pa ja uopce nemam problema sloziti se sa tvrdnjom da se religija odredjuje kao univerzalna pojava u svim drustvima i kulturama..Imam problema kad se jedna od tih silnih religija pokusava nametnuti kao jedina prva i istinita.Vec sama definicija religije (koju si ti ponudila) objasnjava koliko je blesavo i naivno smatrati bilo koju religiju uopce istinitom,s obzirom da je sacinavaju tri komponente: svjetonazori,mitovi i legende,a kamo li bilo koju religiju izmedju stotinjak religija smatrati jedinom ispravnom i istinitom.metilda wrote:Pa meni je naprimjer smiješnije tvoje i adrianovo potpuno neargumentirano ismijavanje više znanstvenih disciplina kao što su sociologija, antropologija i u sklopu toga antroplogija religije.Triny wrote:Pusti, zabavni su.
Da ne objašnjavam previše jer je argumentirano objašnjavanje ovdje čisti gubitak vremena evo citat:
religijska antropologija, grana antropologije koja se bavi fenomenima vjerovanja, njihova odnosa s ostalim područjima nekoga društva i kulture, te u najširem smislu obrascima pokušaja ovladavanja kozmosom, koji je izvan dosega ljudske kontrole. U antropološkim promišljanjima religija se određuje kao univerzalna pojava u svim društvima i kulturama, usmjerena na pokušaj odgovora o naravi života i smrti, kao i razlogu stvaranja svemira i čovjeka. Religijsku ideologiju čine tri glavne komponente: svjetonazori, mitovi i legende. Velika raznolikost religijskih vjerovanja i praksi otežava definiranje religija. Rani teoretičari religije, B. K. Malinowski, É. Durkheim i M. Weber, bili su usmjereni na proučavanje religije kao integralnoga dijela kulture i društva. Tri gl. pristupa definiranju religije temelje se na: socijalnome (soc. organizacija religije i uloge rituala), afektivnome (osjećaji koje vjerovanje budi, a ne fenomen samoga vjerovanja) i egzistencijalnome (uloga religije kao posrednika u prijenosu vrijednosti). Sve definicije religija, koliko god bile raznorodne, utemeljene su na: religijskom ritualu, religijskoj ideologiji i socijalnoj organizaciji religijskoga. Suvremeni antropološki pristupi religiji ujedinjuju njezine funkcionalističke, racionalističke i simboličke aspekte jer se, po C. Geertzu, samo na taj način mogu objasniti snažne motivacije skrivene u sustavu simbola svake religije.
Nije religija dakle glupost sama po sebi,glupost je kad se uporno uvjerava druge kako se religije ne temelje na mitovima i legendama.
Pa ja nista drugo niti ne tvrdim citavo vrijeme otkako sam na forumu.Sad me ti pobijas navodeci citate koji zapravo potvrdjuju moje tvrdnje kako su religije u smislu apsolutne istine,naj obicnija gomila bedastoca i idiotarija..
2016-01-12
Pošto si ti upoznat reci nam što je to točno judaizam preuzeo od sumeranske i starobabilonske i egipatske religije?Adriano50 wrote:Triny wrote:Svakom donekle upoznatom covjeku sa judaizmom,staro-babilonskom poganskom religijom,sumeranskom i egipatskom religijom,pak je jasno da se vec judaizam kao religija najvecim djelom temelji na poganskim i inim bedastocama..
Mad_Vlad-
2014-05-02
Adriano50 wrote:Pa ja uopce nemam problema sloziti se sa tvrdnjom da se religija odredjuje kao univerzalna pojava u svim drustvima i kulturama..Imam problema kad se jedna od tih silnih religija pokusava nametnuti kao jedina prva i istinita.Vec sama definicija religije (koju si ti ponudila) objasnjava koliko je blesavo i naivno smatrati bilo koju religiju uopce istinitom,s obzirom da je sacinavaju tri komponente: svjetonazori,mitovi i legende,a kamo li bilo koju religiju izmedju stotinjak religija smatrati jedinom ispravnom i istinitom.metilda wrote:Pa meni je naprimjer smiješnije tvoje i adrianovo potpuno neargumentirano ismijavanje više znanstvenih disciplina kao što su sociologija, antropologija i u sklopu toga antroplogija religije.Triny wrote:Pusti, zabavni su.
Nije religija dakle glupost sama po sebi,glupost je kad se uporno uvjerava druge kako se religije ne temelje na mitovima i legendama.
Pa ja nista drugo niti ne tvrdim citavo vrijeme otkako sam na forumu.Sad me ti pobijas navodeci citate koji zapravo potvrdjuju moje tvrdnje kako su religije u smislu apsolutne istine,naj obicnija gomila bedastoca i idiotarija..
E vidiš, baš onaj dio u tekstu koji sam boldala pokazuje da svrha religije nije to što joj ti pridaješ, da bude hrpa bezvezarija i idiotarija, nego da objasni svijet, položaj čovjeka u kozmosu kao i narav života i smrti. Sad se uglavnom izvlačiš, ali bezuspješno. Svaka religija ima svoju filozofsku komponentu i lako je komparacijom religija vidjeti koja je filozofija konzistentna.
Ti nastojiš religioznog čovjeka prikazati budalom koja zaslužuje ismijavanje. Ali pošto si u manjini, pogledaj sljedeći link o brojnosti religija i njihovoj procentualnoj nadmoćnosti nad anti-religioznim dijelom čovječanstva:
http://www.washingtontimes.com/blog/watercooler/2012/dec/23/84-percent-world-population-has-faith-third-are-ch/
Istina je da postoje religije koje sebe nastoje prikazati jedinim ispravnima, ali po tom pitanju pogledaj zaplavljeni dio teksta koji pokazuje koliko religija ima značenje u sustavu vrijednosti religioznog čovjeka. Svaka religija nosi u sebi pravila kako se odnositi prema čovjeku i prirodi...
zato sam i rekla u jednom od prijašnjih postova: reci mi kakav ti je bog pa ću ti reći kakav si čovjek.
Problem judaizma je taj što svog boga Jahvea prikazuje kao plemenskog boga i u tome se očitava i njihov neispravan stav prema ostatku čovječanstva. Jahve je prema njihovim predajama hodao ispred njih i tamanio plemena koja su im se nalazila na putu pa sve do obećane zemlje Kanaaan u kojoj je također potamanio tamošnja plemena da bi im predao zemlju u posjed.
Takav bog nije Bog Stvoritelj svemira i cijelog čovječanstva. Bog koji sam sebe predaje za spas čovječanstva je Bog Istine. No, pri tome valja paziti na to da uvijek postoje ljudi koji će zloupotrijebiti religiju u ovozemaljske svrhe. Problem je u ljudima koji vjerske tekstove tumače prema svojim nahođenjima. Dok sam pisala na iskonu bio je tamo lik Fazlija koji je skladao ode hinduizmu, da bi tek u zadnje vrijeme isplivao na površinu stav hinduista prema ženama i brojna silovanja koja se događaju u Indiji. No to ne znači da je takav stav u vedantskim spisima, naprosto, čovjek je taj koji spise želi protumačiti onako kako mu odgovaraju.
Zato ne treba paušalno govoriti o idiotskim religijama nego proučavati spise da bi se o njima moglo diskutirati od čega si ti miljama daleko. :P
Guest- Guest
Oprosti,ali
Zar onda Jahve nije krscanski Bog koji ztrvuje svog sina za spasenje gresnika?Ili ste od zidova samo preuzeli monoteisticku predodzbu o Bogu,a sav ostali sadrzaj izmislili kao sto ste promijenili i i narav tog vasen novokomponovanog krscanskog
Boga?Pa koja je to sudbina odredila da uopce "svete tekstove" treba tumaciti? nema ni jedne jedine stvari koja bi trebala toliko tumacenja,toliko uvjeravanja i objasnjavanja..Oprosti,ali po potrebi tumacenja bozje rijeci,ta bozja rijec vise izgleda kao rijec mentalno retardiranoga,nego kao rijec nekog boga koji nastoji saopciti nesto vazno,sto bi svima samo po sebi trebalo biti jasno.
Jahve izvorno i jest plemenski bog, bog juznih izraelskih plemena.Nije njihov problem sto svog boga prikazuju kao plemenskog boga,nego je problem ostatka svijeta sto sto im zidovi takve bedastoce namecu kao jedine ispravne i istinite.vas je problem sto shvacate da je krscanstvo proizaslo iz judaizma, a zidovima spocitavate kakav im je Bog...metilda wrote:Adriano50 wrote:Pa ja uopce nemam problema sloziti se sa tvrdnjom da se religija odredjuje kao univerzalna pojava u svim drustvima i kulturama..Imam problema kad se jedna od tih silnih religija pokusava nametnuti kao jedina prva i istinita.Vec sama definicija religije (koju si ti ponudila) objasnjava koliko je blesavo i naivno smatrati bilo koju religiju uopce istinitom,s obzirom da je sacinavaju tri komponente: svjetonazori,mitovi i legende,a kamo li bilo koju religiju izmedju stotinjak religija smatrati jedinom ispravnom i istinitom.metilda wrote:Pa meni je naprimjer smiješnije tvoje i adrianovo potpuno neargumentirano ismijavanje više znanstvenih disciplina kao što su sociologija, antropologija i u sklopu toga antroplogija religije.Triny wrote:Pusti, zabavni su.
E vidiš, baš onaj dio u tekstu koji sam boldala pokazuje da svrha religije nije to što joj ti pridaješ, da bude hrpa bezvezarija i idiotarija, nego da objasni svijet, položaj čovjeka u kozmosu kao i narav života i smrti. Sad se uglavnom izvlačiš, ali bezuspješno. Svaka religija ima svoju filozofsku komponentu i lako je komparacijom religija vidjeti koja je filozofija konzistentna.
Ti nastojiš religioznog čovjeka prikazati budalom koja zaslužuje ismijavanje. Ali pošto si u manjini, pogledaj sljedeći link o brojnosti religija i njihovoj procentualnoj nadmoćnosti nad anti-religioznim dijelom čovječanstva:
http://www.washingtontimes.com/blog/watercooler/2012/dec/23/84-percent-world-population-has-faith-third-are-ch/
Istina je da postoje religije koje sebe nastoje prikazati jedinim ispravnima, ali po tom pitanju pogledaj zaplavljeni dio teksta koji pokazuje koliko religija ima značenje u sustavu vrijednosti religioznog čovjeka. Svaka religija nosi u sebi pravila kako se odnositi prema čovjeku i prirodi...
zato sam i rekla u jednom od prijašnjih postova: reci mi kakav ti je bog pa ću ti reći kakav si čovjek.
Problem judaizma je taj što svog boga Jahvea prikazuje kao plemenskog boga i u tome se očitava i njihov neispravan stav prema ostatku čovječanstva. Jahve je prema njihovim predajama hodao ispred njih i tamanio plemena koja su im se nalazila na putu pa sve do obećane zemlje Kanaaan u kojoj je također potamanio tamošnja plemena da bi im predao zemlju u posjed.
Takav bog nije Bog Stvoritelj svemira i cijelog čovječanstva. Bog koji sam sebe predaje za spas čovječanstva je Bog Istine. No, pri tome valja paziti na to da uvijek postoje ljudi koji će zloupotrijebiti religiju u ovozemaljske svrhe. Problem je u ljudima koji vjerske tekstove tumače prema svojim nahođenjima. Dok sam pisala na iskonu bio je tamo lik Fazlija koji je skladao ode hinduizmu, da bi tek u zadnje vrijeme isplivao na površinu stav hinduista prema ženama i brojna silovanja koja se događaju u Indiji. No to ne znači da je takav stav u vedantskim spisima, naprosto, čovjek je taj koji spise želi protumačiti onako kako mu odgovaraju.
Zato ne treba paušalno govoriti o idiotskim religijama nego proučavati spise da bi se o njima moglo diskutirati od čega si ti miljama daleko. :P
Zar onda Jahve nije krscanski Bog koji ztrvuje svog sina za spasenje gresnika?Ili ste od zidova samo preuzeli monoteisticku predodzbu o Bogu,a sav ostali sadrzaj izmislili kao sto ste promijenili i i narav tog vasen novokomponovanog krscanskog
Boga?Pa koja je to sudbina odredila da uopce "svete tekstove" treba tumaciti? nema ni jedne jedine stvari koja bi trebala toliko tumacenja,toliko uvjeravanja i objasnjavanja..Oprosti,ali po potrebi tumacenja bozje rijeci,ta bozja rijec vise izgleda kao rijec mentalno retardiranoga,nego kao rijec nekog boga koji nastoji saopciti nesto vazno,sto bi svima samo po sebi trebalo biti jasno.
2016-01-12
Lakse bi bilo reci sto nije ..to ti je isto kao da musliman upita sto je islam pruzeo iz judaizma i krscanstva.Naivno mislis da ukoliko su neki segmenti u judaizmu izmjenjeni,da judaizam nema nista sa spomenutim religijama..Pa nije ni Muhamedu trebalo izmisljati citav sadrzaj islama iz pocetka..Isto tako bi samo naivni musliman zakljucio kako islam nije nista preuzeo iz judaizma i krscanstva.Mad_Vlad wrote:Pošto si ti upoznat reci nam što je to točno judaizam preuzeo od sumeranske i starobabilonske i egipatske religije?Adriano50 wrote:Triny wrote:Svakom donekle upoznatom covjeku sa judaizmom,staro-babilonskom poganskom religijom,sumeranskom i egipatskom religijom,pak je jasno da se vec judaizam kao religija najvecim djelom temelji na poganskim i inim bedastocama..
2016-01-12
Page 37 of 50 • 1 ... 20 ... 36, 37, 38 ... 43 ... 50
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 37 of 50