Radne dozvole hiljadama migranata?
Page 3 of 4
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Radne dozvole hiljadama migranata?
Quanto produce una pianta di pistacchio: coltivazione lunga ma redditizia
La Pistacia vera è una pianta mooolto longeva, ed ha dei tempi lunghi di produzione: i primi frutti si vedono dopo i primi 5 anni e la piena produzione si raggiunge dopo 10 anni. 1 ettaro di pistacchieto può rendere però quanto 20 ettari di cereali. Una pianta di pistacchio in media arriva a produrre 10-25 kg di frutti. La produzione del pistacchio è alquanto variabile, incomincia dal quarto/quinto anno con una bassa quantità di frutti e aumenta gradualmente dal sesto/settimo anno, per arrivare al massimo produttivo con 2,5/3 ton. per ettaro dall’ottavo/decimo anno.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Izmedju 8-10 godine, daje izmedju 10 do 25 kilograma po stablu ili
2.5-3 tone po hektaru.
2.5-3 tone po hektaru.
2014-08-25
Od bivše Juge jedino Hr , Cg i Makedonija te možda dijelom i BiH u Hercegovini mogu razmišljat o tome s tim da je u Hr to područje Dalmacije u Cg priobalni pojas u Makedoniji južna Makedonija a u BiH južni dijelovi Hercegovine.
Jedino tu nešto no onda triba stručna literatura , sadnice , iskustva itd.
Neke velike plantaže su malo vjerojatna priča jer moraš imat tvornicu kojoj triba takva količina pa onda ugovor pa se povežeš s njima tako da je više vjerojatna šema da umisto masline posadiš malo ovoga tako da nije sve samo maslina.
Isplati se nekome tko ima neki krš uz more a ne želi maslinu a oće nešto tu pa onda desetak stabala pa ne moraš.vodit brigu nego dođeš za osam godina malo očistiš.travu i imaš pistacije.
Jedino tu nešto no onda triba stručna literatura , sadnice , iskustva itd.
Neke velike plantaže su malo vjerojatna priča jer moraš imat tvornicu kojoj triba takva količina pa onda ugovor pa se povežeš s njima tako da je više vjerojatna šema da umisto masline posadiš malo ovoga tako da nije sve samo maslina.
Isplati se nekome tko ima neki krš uz more a ne želi maslinu a oće nešto tu pa onda desetak stabala pa ne moraš.vodit brigu nego dođeš za osam godina malo očistiš.travu i imaš pistacije.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
to bi tribalo navrčati...RayMabus wrote:Je al nije ova vrsta. Ode nitko nema pojma o tome a izgleda da je možeš sadit u kršu bez ikakvih problema. Samo malo triba u tu rupu ubacit nekog gnjojiva koji njoj paše i dno zatrpat malim slojem kamenja tako se korjenje probija naokolo.
Moraš ih posadit više u tom krugu jer mora bit muških i ženskih sadnica radi oprašivanja.
Po onome šta vidim ima jednu vrlo zgodnu osobinu a ta je da ne traži vodu i paše joj suša a jednom kad je posadiš i primi se drvo traje tisuću godina. Ovo nešto ko i maslina.
Ima još jednu veliku vrlinu tko ima parcela krša pa ima puno maslina a ne zna šta će tu posadit : plodovi sazrijevaju u srpnju i kolovozu dakle ovo možeš brat na miru jer rađa prije maslina.
Svaka druga godina mu nije nešto rodna. Ima dvogodišnji ciklus. Zato i je skup. Jednu godinu će dat pet kila a drugu 30 kila. Ne isplati se plantaža nego u krš deset stabala i ne triba mu voda nit išta.Serbinho-3 wrote:Izmedju 8-10 godine, daje izmedju 10 do 25 kilograma po stablu ili
2.5-3 tone po hektaru.
Razlika kod njega i bajama je taj šta oko bajama ipak ima nekog posla i šta s vodom možeš povećat urod pa je plantažerska proizvodnja moguća a ovdje nema povećanja uroda ako mu dovedeš vodu. Plantaže su isplative jedino u vrućim i suhim polupustinjama jer na toj niškoristi od zemlje ovo možeš posadit pa te baš brige kako će roditi. Možeš i ovdje plantažu al nije zemlja baš toliko jeftina da se pistaci tako isplati. Moš manju plantažu za sebe no komercijalno bi trebao ogromne polupustinjske površine u vrućim i suhim klimama. Zemlja je ovdje skupa da netko zakupi hektar i sadi pistaci. Ni voda ne pomaže jer ne daje veći prinos ako mu daješ vodu.
2014-04-11
Iman jednu parcelu u po brda , dosta je velika i ima nešto tu maslina al nije neka zemlja pa mi onda te masline na 1/3 zemlje nešto rode jer malo kvaltetnija zemlja a na ove ostale 2/3 dosta slabije al osim tih par stabala u osnovi je slabo iskorištena a iman doli na ovo jednoj zemlji hrpu maslina i sad kako je gori bija požar prije dosta godina onda je dosta toga izgorilo pa san ja posadija par stabala opet al u široko tako da ako bude požar da spali travu i da manje gori , u biti san in ostavija mista jer neman vrimena to ni brat kad ih iman doli dosta i kad je slabija zemlja na 2/3 površine pa se baš mislim ovaj pistaci kako se bere u sedmi i osmi misec da bi moga par stabala iskopat rupu i posadit pa nek raste samo šta su sadnice skupe , mora bi uzet mušku i žensku pa negdi vidit di pa posadit jednu do druge na nekih pet šest razmaka pa nek se oprašuju.
Baš ću vidit to , dva stabla , dvi sadnice muška i ženska i dvi rupe i posadit. Ako se primi odlično a ako ne nikom ništa.
Baš ću vidit to , dva stabla , dvi sadnice muška i ženska i dvi rupe i posadit. Ako se primi odlično a ako ne nikom ništa.
2014-04-11
Imam ja i kvalktetniju zemlju al ne bi to nikad tu sadija jer mi se ne isplati nego ovo je baš ono za ove padine a ne da ti se sadit maslina iz xy razloga npr meni je jer maslina imam dosta i onda mi je to samo dodatni posal a ovo je berba u srpnju i kolovozu a par stabala mogu i sam pobrat a ovo baš oće takvi teren.
Ovo je baš biljka za krš. Bajam se ne isplati jer on će se tu uvatit al ako oćeš plod onda moraš malo vode dat a ovo nije ni to , nit ga triba zalivat nit će voda dat veći prinos.
Ovo idealno za kombiniranje sa maslinom na škrtoj zemlji ako imaš dosta maslina pa ti se ne da sadit još jer samo imaš više posla a ovo se bere početkom kolovoza kad nemaš šta brat. Dva tri il pet stabala obereš u jedan dan.
Ovo je baš biljka za krš. Bajam se ne isplati jer on će se tu uvatit al ako oćeš plod onda moraš malo vode dat a ovo nije ni to , nit ga triba zalivat nit će voda dat veći prinos.
Ovo idealno za kombiniranje sa maslinom na škrtoj zemlji ako imaš dosta maslina pa ti se ne da sadit još jer samo imaš više posla a ovo se bere početkom kolovoza kad nemaš šta brat. Dva tri il pet stabala obereš u jedan dan.
2014-04-11
Šteta šta nema u Hrvatskoj više ljudi koji su ovo sadili pa da vidim iskustva nego je tek priča počela. Izgleda da se radi o kulturi koja smanjuje ovisnost o radnoj snazi pri branju maslina i vinove loze i sličnih kultura jer je berba početkom kolovoza pa umisto da nasadiš još maslina a jedva stigneš i ove koje imaš bolje posadit malo ovoga u kršu i baš te brige , nema brige oko ovoga , raste samo , ne triba joj ni voda ništa a par stabala pobereš sam , ne moraš nikoga zvat da ti da ruke i smanjiš malo sadnju maslina i sve se poklapa.
2014-04-11
Gledam di se mogu naručiti sadnice u Hrvatskoj pa odma u startu ako si privatna osoba ne možeš sam nego moraš priko nekogs tko ima firmu registiranu za to a to su vrtni centri pa gledam cijenu i di ih ima uzet u Hrvatskoj pa izgleda jedino u Zagrebu iako je logika stvari da se ovo sadi po Dalmaciji a ništa na internetu o tome.
Pa je sadnica 200 kuna plus moraš uzet najmanje dvije i to mušku i žensku radi oprašivanja dakle šalju poštom pa plaćaš i dostavu 60 kuna najmanje.
https://www.njuskalo.hr/sjeme-sadnice/pistacia-pistacija-pistacia-vera-sadnice-nasoj-ponudi-oglas-18844315
Kad ih uzmeš nema nikog da ti objasni kako se sadi a onda nemaš pojma kako se ponaša na padinama Kozjaka na kršu tj oće lli se to primit.
Ono u biti za dvi sadnice već u startu 500 kuna samo to a ništa ne znaš o tome , kako se sadi nit oće li se uvatit u toj zoni kad nemaš di to ni vidit.
Uglavnom s obzirom na potencijal vrlo slabo razvijeno. Ovo bi tribalo bit negdi u Splitu da ima i da ti u krugu 30 km sam dođe i iskopa rupe. Dobro dat ćeš mu 200 kuna više al će ti napravit kako triba i sa provjerenim sadnicama tako da za početak znaš da je to to. A ovako em u startu skupo em kad ih naručiš ne znaš ni kako ćeš ih pravilno posadit i ideš na upitnik oće li se u toj zoni uopće primit.
Pa je sadnica 200 kuna plus moraš uzet najmanje dvije i to mušku i žensku radi oprašivanja dakle šalju poštom pa plaćaš i dostavu 60 kuna najmanje.
https://www.njuskalo.hr/sjeme-sadnice/pistacia-pistacija-pistacia-vera-sadnice-nasoj-ponudi-oglas-18844315
Kad ih uzmeš nema nikog da ti objasni kako se sadi a onda nemaš pojma kako se ponaša na padinama Kozjaka na kršu tj oće lli se to primit.
Ono u biti za dvi sadnice već u startu 500 kuna samo to a ništa ne znaš o tome , kako se sadi nit oće li se uvatit u toj zoni kad nemaš di to ni vidit.
Uglavnom s obzirom na potencijal vrlo slabo razvijeno. Ovo bi tribalo bit negdi u Splitu da ima i da ti u krugu 30 km sam dođe i iskopa rupe. Dobro dat ćeš mu 200 kuna više al će ti napravit kako triba i sa provjerenim sadnicama tako da za početak znaš da je to to. A ovako em u startu skupo em kad ih naručiš ne znaš ni kako ćeš ih pravilno posadit i ideš na upitnik oće li se u toj zoni uopće primit.
2014-04-11
Evo izgleda da sam naša pistaciju i to sto metara poviše kuće i to je jedina pistacija u Dalmaciji uz još jednu u Zadru i sad ih ima tek još na par lokacija.
Toliko je rijetka da postoji toliko stabala da se znaju i točno određene lokacije kojih ima manje nego prstiju na jednoj ruci u cijeloj Hrvatskoj.
Botanički vrt Kaštel Lukšić
http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/6265-iz-jordana-u-biblijski-vrt-stigle-sadnice-pistacije
Moga bi se raspitat , ionako znam sve tamo ko se bavi oko tog botaničkog vrta.
Izgleda da se teško razmnožava pa nema proizvodnje sadnica u Hrvatskoj nego se uvoze.
Toliko je rijetka da postoji toliko stabala da se znaju i točno određene lokacije kojih ima manje nego prstiju na jednoj ruci u cijeloj Hrvatskoj.
Botanički vrt Kaštel Lukšić
http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/6265-iz-jordana-u-biblijski-vrt-stigle-sadnice-pistacije
Moga bi se raspitat , ionako znam sve tamo ko se bavi oko tog botaničkog vrta.
Izgleda da se teško razmnožava pa nema proizvodnje sadnica u Hrvatskoj nego se uvoze.
2014-04-11
https://m.kupujemprodajem.com/dvoriste-i-basta/sadni-materijal-za-bastu/sadnice-pistaca-pistacia-vera-iranski-/oglas/49762407#mhs0-1588887537051
2014-08-25
Pričam sa ocem da vidim kako to da nema ovdje pistačija pa ispada da je to prije bilo jeftino jer to su prije 30-ak godina jeli samo Arapi i Iranci i ta ekipa i kad se proširila potršnja na cijeli svijet tek onda mu je cijena jako skočila.
Onda ovdje se tradicionalno sadio badem pa šta će im tamo nekakav pistači koji je sitan i triba vrimena dok ga pobereš i očistiš.
Uglavnom ta dva faktora plus šta on nije samonikla biljka nego se teško razmnožava pa je sadnica u prodaji 200 kuna a moraš je još naručit iz Zagreba jednostavno ono još dodatni fsktor zašto ga nema na ovom podneblju uopće.
Al sad mu je cijena boli glava a za neplodni krš odličan ako neš maslinu posadit.
Onda ovdje se tradicionalno sadio badem pa šta će im tamo nekakav pistači koji je sitan i triba vrimena dok ga pobereš i očistiš.
Uglavnom ta dva faktora plus šta on nije samonikla biljka nego se teško razmnožava pa je sadnica u prodaji 200 kuna a moraš je još naručit iz Zagreba jednostavno ono još dodatni fsktor zašto ga nema na ovom podneblju uopće.
Al sad mu je cijena boli glava a za neplodni krš odličan ako neš maslinu posadit.
2014-04-11
https://www.mavmrasadnik.com/suptropske-vocne-vrste/pistacija
2014-08-25
115 kuna je sadnica al ovo su jednogodišnje di se ne može još precizno ustanovit spol. Dvogodišnje sadnice di se vidi spol u Hrvatskoj su 200 kuna komad. Cijena u Srbiji i Hrvatskoj im je više manje ista.Serbinho-3 wrote:https://m.kupujemprodajem.com/dvoriste-i-basta/sadni-materijal-za-bastu/sadnice-pistaca-pistacia-vera-iranski-/oglas/49762407#mhs0-1588887537051
2014-04-11
https://www.pistaci.com
2014-08-25
RayMabus wrote:Pričam sa ocem da vidim kako to da nema ovdje pistačija pa ispada da je to prije bilo jeftino jer to su prije 30-ak godina jeli samo Arapi i Iranci i ta ekipa i kad se proširila potršnja na cijeli svijet tek onda mu je cijena jako skočila.
Da, nije imao cenu, sada mu je skočila.
Verovatno nije ni poznat bio, mozda Arapi samo gajili.
Ne znam po Kaliforniji kada su krenuli sa tom pričom.
Mislim da u Jugi nije bilo pistacija.
Prednost je sto iste mozes sam da prodaš, ne treba ti niko a ima cenu.
Ja sam kod Meksosa kupovao 4-5 kila kesu, grickam na putu, cim se vratim u Los Andjeles,
ajmo opet kod Mucacosa.
Onaj sto gaji malinu, zavisi od svih, hladnjacara sto mu lupi nisku cenu, pa od muke blokiraju put uz parolu,"Dalje nećeš moći".
Pistaci sve to nemas, ne moze propasti, cena je vec kreirana, mozes direktno da prodaješ, konkurencije
nemas.
2014-08-25
Ista je cijena i u Srbiji i u Hrvatskoj. Ima ovi jedan susid šta je radija cili život ka domar pa će ga otac pitat o ovima u botaničkom vrtu i jel tko to pokuša sadit. Izgleda da je problem šta nitko ne proizvodi sadnice nego moraš naručit a tribaju ti dvi različitog spola pa s poštarinom to je odma 500 kuna u startu.Serbinho-3 wrote:https://www.pistaci.com
Mene ne zanima jel netko to posadija u vrtlu di ima vode nego jel netko to pokuša sadit u kršu u po brda jer ako je ić ću odma vidit di je to kako se primilo i kako se to sadi.
Nije problem dat 500 kuna za dvi sadnice ako će mi se to uvatit u po brda jer ta stabla traju tisuću godina znači to posadiš , ne triba voda , ne triba ništa a sunca tu ima ko u priči a to njemu paše.
Isplati se posadit dva stabla u kršu ako će se to uvatit u toj zoni i na takvoj parceli.
2014-04-11
Zamisli kakva je to biljka kad stručnjaci preporučavaju da ju se ne zaljeva osim ako se zemlja toliko osuši da postaje pustinja.
https://www.jabuka.tv/uzgoj-pistacija-u-samo-nekoliko-koraka/
Ja imam sedam tisuća kvadrata baš ovakve zemlje u po brda , non stop sunce to prži a vode ima malo i ovo doslovno nekakva biljka koja raste tamo di ni maslina ne daje puno ploda.
https://www.jabuka.tv/uzgoj-pistacija-u-samo-nekoliko-koraka/
Ja imam sedam tisuća kvadrata baš ovakve zemlje u po brda , non stop sunce to prži a vode ima malo i ovo doslovno nekakva biljka koja raste tamo di ni maslina ne daje puno ploda.
2014-04-11
Znas kako, to kod nas ljudi ne znaju i jedino da saznaš od tog na
Palicu da mu pustiš e-mail i objasniš.
Prodaje dve sorte, valjda Arapske po imenu.
Sutra ako to nasi saznaju da ima para, eto ih ko stampedo, svi kreću
da gaje, čupaju malinu ...
Pistaci za nas je relativno nepoznat.
Tamo gde sam ja kupovao, klasična pustinja, mada to ne mora nista
da znaci.
Ja se ne razumem i necu se praviti Balkanac koji sve zna, tako da
ti za to treba licna analiza.
da znaci.
2014-08-25
Cila Dalmacija i Crna Gora se može posadit s ovim pistačijima. Isplativija je od masline na terenima koji su u priobalju i na otocima a krš su , okrenitu su prema jugu i osunčani i šts je najbitnije strmi su.
Zašto srtmina ? Maslina ipak traži vodu i ako je to podnožje planine onda se voda ne zadržava tu nego samo prođe a sunce onda prži takve terene i čak i maslina tu isko raste neće dat puno ploda.
Ovo je bolje od masline na takvim terenima. Šta je manje vode ima to bolje jedino da zemlja ne postane pustinja ispod površine a to ipak nije slučaj ovdje jer neće postat Sahara doli nego uvik ima vode dovoljno za pistaći.
Bolja od masline na strmini u priobalju. Puno bolja.
Zašto srtmina ? Maslina ipak traži vodu i ako je to podnožje planine onda se voda ne zadržava tu nego samo prođe a sunce onda prži takve terene i čak i maslina tu isko raste neće dat puno ploda.
Ovo je bolje od masline na takvim terenima. Šta je manje vode ima to bolje jedino da zemlja ne postane pustinja ispod površine a to ipak nije slučaj ovdje jer neće postat Sahara doli nego uvik ima vode dovoljno za pistaći.
Bolja od masline na strmini u priobalju. Puno bolja.
2014-04-11
Ne isplati se u Srbiji. Triba osam godina do ploda a ne trpi vlagu triba joj sunčani teren tokom cile godine. To kod mene uspijeva i čak imamo površine koje su idealne za nju a neiskorištene su dok u Srbiji i bilo gdje gori postoje problemi i u čak kad sve napraviš jednom u 15 godina jača zima i odma pola stabala uvene. Ne isplati se. Nije to Mediteran.Serbinho-3 wrote:Znas kako, to kod nas ljudi ne znaju i jedino da saznaš od tog na
da znaci.
2014-04-11
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» 34.000 PRIJAVA ZA RADNE DOZVOLE Ako 2018. ukine restrikcije, Hrvati će navaliti u ovu zemlju
» Zbog Brexita 100 nogometaša Premier lige ostaje bez radne dozvole, među njima Martial
» Grčka integracijom migranata nadomješta manjak radne snage
» Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
» Ukidaju se dozvole za gljive,šparoge i druge šumske đakonije
» Zbog Brexita 100 nogometaša Premier lige ostaje bez radne dozvole, među njima Martial
» Grčka integracijom migranata nadomješta manjak radne snage
» Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
» Ukidaju se dozvole za gljive,šparoge i druge šumske đakonije
Page 3 of 4